Dejstva

Dejstva, ozadje, interpretacija so ključni, sicer bi v Bruselj lahko poslali računalnik

Ljubljana, 01. 06. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Alenka Marovt
Komentarji
45

Zaokrožujemo tretjo 'evropsko' etapo Dejstev. Uspešno in pogumno. Ne glede na zajetno množico poskusov politike in njihovih propagandistov, da nas diskreditira, nam podtika, celo grozi, smo še tretjič razgaljali predvolilne nesmisle in populistično poceni nabiranje političnih točk na podlagi napačnih in izmišljenih podatkov, trganja iz konteksta, načrtnega širjenja laži. In še enkrat več postali slaba vest politikov.

Dejstva sta podkrepila naša strokovna sodelavca dr. Marko Lovec, profesor na Fakulteti za družbene vede, in Špela Majcen Marušič, soustanoviteljica bloga EU360.

Majcnova je poudarila, "da preverjanje dejstev predstavlja nekakšen most, preko katerega manipulirana ali nepravilna dejstva ne pridejo". Lovec pa, "ni pomemben samo podatek, temveč tudi ozadje, pomen in interpretacija. Sicer bi lahko namesto poslancev v Bruselj in Strasbourg poslali računalnik."

Hvala za pogum in izjemno delo, Špela Majcen Marušič in dr. Marko Lovec, zato njuni pronicljivosti dajemo zadnjo besedo.

Komentar dr. Marka Lovca

Informacije so pomembne za odločanje. Informacijska družba ima pri tem svoje prednosti pa tudi slabosti – poplavo informacij in nove medije, kot so družabna omrežja, ki omogočajo bliskovito širjenje informacij brez preverjanja in, pogosto, navedbe vira. Laž, ki je nihče ne demantira, je kot resnica. Politiki to s pridom izkoriščajo.

Evropske volitve so zaradi oddaljenosti in kompleksnosti EU že tradicionalno dovzetne za različne oblike prikrajanj. V prvi vrsti je to napačno razumevanje pristojnosti in mešanje z domačo politiko. Morda se nam zdi to nedolžno, vendar diskriminira tiste, ki se dejansko ukvarjajo z evropsko politiko, v primerjavi s tistimi, ki se igrajo v domačem peskovniku. Namesto poznavalcev evropske politike izvolimo odslužene domače politike.

Žal so za večino velikih strank pri nas evropske volitve priložnost za nagrajevanje odsluženih kadrov in reševanje podobnih znotrajstrankarskih razmerij. Računali so na zveste volivce, širše mobilizacije pa si niso želeli, zato so bile kampanje anemične in predvidljive. Desna sredina je, toliko, da so naredili razliko, prevzemala mehko protimigrantsko retoriko, leva sredina pa strašila pred desnim populizmom. Večina ljudi si bo najbrž zapomnila samo to, da je nekdo omedlel med enim izmed soočenj – morda zaradi dolgčasa. Volivci lahko zamerimo nekaterim novim strankam, da so poizkusile zgolj z novimi obrazi, ne pa tudi z vsebino, zadostnim terenskim delom ipd., in tako niso predstavljale dovolj resne grožnje starim silam.

Napačna dejstva pridejo šele za omenjenim. Njihovo preverjanje ima – kot smo izkusili – svoje pasti. Na eni strani nas sili v faktografskost, ki je privlačna zaradi navidezne objektivnosti. Vendar pa, kot smo ugotovili pri vprašanju o zadnji knjigi Varufakisa (bibliografsko "Adults in the room" ni njegova zadnja knjiga), ni pomemben samo podatek, temveč tudi njegovo ozadje, pomen in interpretacija. Sicer bi lahko namesto poslancev v Bruselj in Strasbourg poslali računalnik. Na drugi strani lahko konceptualna vprašanja, na primer o Orbanovi migrantski politiki, ki je med stroko kritizirana, medtem ko jo nekateri politiki vztrajno uporabljajo kot znak učinkovitosti, povzročijo občutek vrednotnih razhajanj. Nato pa je tu še tretji problem – kaj narediti s kandidatom oz. kandidatko, ki daje tako splošne izjave, da ni kaj preverjati, kar je v povzetku videti, kot da je povedal(a) vse prav?

Ta in druga vprašanja zahtevajo ne samo modrosti, ampak tudi pogum. V tem smislu bi novinarjem čestital za občutljivo odločitev, da na soočenje ne povabijo kandidata stranke, ki je sicer v času kampanje dosegala določeno javnomnenjsko podporo, a ni predstavila nikakršnega evropskega programa.

Komentar Špele Majcen Marušič

Piranski zaliv, žica na meji, socialne politike, pokojninski sistemi. Razprave v okviru kampanje so se odvijale okoli tem, ki sicer imajo evropsko dimenzijo, niso pa tiste najbolj "hard-core" evropske. Tiste, s katerimi se bodo večino časa v Bruslju in Strasbourgu morali ukvarjati naši stari novi evropski poslanci, oziroma tiste, na katere bodo imeli dejansko največji vpliv kot člani institucije, ki v procesu sprejemanja politik na EU-ravni deluje kot soodločevalec. Za naših "top 8" smo se odločali na podlagi njihovih širokih idej o lepšem jutri. Malo pa smo slišali, kako lahko ta lepši jutri dosežemo.

Razumljivo je, da se v kampanjah uporabljajo mehke teme, ki so blizu volivcem, saj se je do njih precej enostavno opredeliti in se za razprave ni treba posebej pripravljati. Gre za splošna mnenja, brez potrebe po poznavanju in razumevanju podrobnosti. In ker so izjave tako široke in splošne, je v njih tudi težko najti napako. Vse bi bilo lepo in prav, če bi bile takšne izjave dovolj dobre tudi v Bruslju. Pa niso.

Evropska unija je daleč od tega, da bi bila splošna, ko gre za regulativo na področjih, ki jih lahko ureja in v katero je vključen Evropski parlament. Evropska unija je izjemno tehnična pošast, kjer se je v pogajanjih treba uskladiti do centa natančno o cenah klicev v druga evropska omrežja, o informacijah, ki jih potrebuje potrošnik, da se lahko na informiran način odloči za nakup proizvoda, o višini ravni hrupa v mestnih jedrih (v konkretnih decibelih), o odstotku proračuna, namenjenega razvoju podeželja, ukrepih za večjo uspešnost slovenskih raziskovalcev na razpisih programa Obzorje 2020 itd.

Če je po eni strani Evropska unija tehnično izjemno zahtevna, je po drugi strani zahtevna tudi z vidika političnega konteksta. V tem smislu je bilo med kampanjo in soočenji opaziti izjemno posploševanje. Avtomatsko privzemanje, da je interes Slovenije tudi interes EU, naivno pozivanje k vsesplošni enotnosti vseh slovenskih evropskih poslancev, neločevanje Junkerjevega osebnega stališča od uradnega stališča Evropske komisije. Vse to kaže na nerazumevanje širšega konteksta evropskih dinamik ali pa namensko naivnost in zavajanje javnosti.

Vsekakor je iskanje napak v smislu iskanja dlake v jajcu izguba časa. Je pa izjemno pomembno, da izjave, če so že tako splošne, umestimo v širši politični in mednarodni kontekst. Le tako lahko volivci resnično razumemo, katere vrednote in stališča zastopajo naši kandidati. Hkrati pa je pomembno, da se v času, ko svet preplavljajo "fake news", začnemo bitko na podlagi dejstev in nenehnega razlaganja. Čas je, da se zavemo, da vse, kar preberemo in slišimo, ni nujno res. Da zaupamo izjavam, podkrepljenim z ustreznim znanjem in zanesljivimi viri. Da tudi po volitvah nadaljujemo preverjanje dejstev. Ne nazadnje se takrat odgovornost izvoljenih predstavnikov šele začne.

Verjamem, da bo preverjanje dejstev ostalo ključno tudi v prihodnje. Predstavlja namreč neki vmesni člen med politikom in volivcem. Nekakšen most, preko katerega manipulirana ali nepravilna dejstva ne pridejo. Portal, v katerem izjave dobijo kontekst, ki bo vsakemu državljanu omogočil celovito razumevanje političnih agend in dejanj. Novinarji so v sodelovanju s strokovnjaki z relevantnih področij naredili prvi korak k boljšemu razumevanju in kritičnemu razmišljanju o vsebinah kampanj. Upam, da bomo kmalu skupaj pretekli maraton.

dejstva, eu volitve
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

luckysss
01. 06. 2019 17.21
+0
Dobro, nima smisla razpredati o tem v nedogled... Poanta je zgolj v tem, da nam bodo sedaj tisti, ki so nam doslej lagali, po novem pokazali kateri viri so pravi....Zgornji članek očitno že pripravlja teren ;)) Ravno zato neredko omenjam očeta našega "Ježka" in njegov humoristični "1984"....Oba pa sta zadela v polno, tako Fran kot Orwell....Problem je le v tem, da sta očitno bila optimista ...
Zmaga Ukrajini ...
01. 06. 2019 15.45
+2
Preverjanje dejstev se mi zdi odlična ideja. Vendar pa so žal obtičala v začetni - »primitivni« fazi. Namreč v ocenjevanje pade vse, kar ne sodi skupaj – dejstva, mnenja, interpretacije, itd. Če se že imenujejo »Dejstva«, naj se torej osredotočijo zgolj na to – torej sama dejstva. Da je zadeva na hudo trhlih nogah, se je konkretno izkazalo že npr. pri Tomičevi pri dlakocepljenju okrog njene izbire besed »izbrati« ali »imenovati« pri izbiri komisarjev v EK. Namreč izrazila je svoje MNENJE glede izbire in imenovanja komisarja EK (Tomič: Komisarje bi morali predlagati nacionalni parlamenti, imenovati pa bi jih moral Evropski parlament. Če hočemo demokratizirati Evropsko komisijo, je nedopustno, da predsednik Evropske komisije izbira komisarje. Evropski parlament bi moral imeti možnost, da jih imenuje in tudi odpokliče). Skratka povedala je svoje mnenje, res pa je, da ni šla v vse detajle točnega postopka imenovanja komisarja. Zato ste njeno mnenje kar pavšalno označili kot, da ne drži, kar pa je po mojem mnenju precej neprofesionalno ocenjevanje, če že ne krivična ocena za kandidatko. Predsednik komisije dejansko izbere komisarja in določi področje, vse ostalo je bolj ali manj formalnost. No, v nekaterih primerih imenovanje sicer res ni »samo še formalnost« (kot se je zgodilo Bratuškovi), ampak to je že druga tema. Smiselno je enako v naši zakonodaji: vlada Državnemu zboru predloži predlog novega zakona, po proceduri se nov zakon sprejme in praviloma stopi v veljavo. Ampak tu je še Državni svet, ki vedno lahko vloži veto na tak zakon in torej »potegne ročno zavoro«. Sicer se ga poredko poslužuje, pa vendar. Skratka ob ocenjevanju kandidatov je potrebno določiti neko enotno »metodologijo« in ne vsega metat v isti koš, ker se potem izgubi smisel. Če že gre za ocenjevanje dejstev, bi bilo bolj smiselno vsakega kandidata neodvisno drug od drugega in v enakem času vprašati npr. »Predstavite postopek imenovanja komisarjev«, ali pa »Pojasnite azilno politiko v Sloveniji«, ali pa npr. za kandidata SDS: »Pojasnite kje je ta hip 50.000 migrantov, o katerih je govoril vaš strankarski kolega«, ali pa »Kako Slovenija varuje schengensko mejo«, itd. Pri tem pa je treba strogo ločiti, kaj si kandidat misli o npr. varovanju schengenske meje in to, kako dejansko je varovana meja. Ker misli si lahko kdorkoli karkoli hoče. In misli oz. mišljenje, nagnjenost, nazori, itd. ne morejo biti »pravilni« ali »napačni«. Razlikujejo se le v toliko, da so bolje ali slabše argumentirani, ali pa sploh neargumentirani in posledično torej neprepričljivi. Ker teh floskul – se bomo zavzemali za …, podpiramo … , želimo,…, storili bomo vse, da…, smo se že preveč naposlušali. In dejansko lahko vsa ta svoja videnja, programe, mnenja, predloge, itd., kandidati predstavijo na predvolilnih soočenjih. Tudi sicer bi bilo zanimivo vsakemu kandidatu (v zadnjem primeru kandidatom za EU poslance) zastaviti konkretna vprašanja o splošnih dejstvih v zvezi z Evropsko Unijo (vprašanja v zvezi s poznavanjem in ustrojem delovanja EU, organi in delovna telesa, itd.). Skratka želela bi si več natančnosti, doslednosti in profesionalnosti (četudi »fotografskost«, saj to potrebujemo) tako pri izbiri vprašanj za kandidate kot tudi njihovem ocenjevanju. Šele takrat bodo imela Dejstva smisel in dodano vrednost. V nasprotnem se bodo tudi v prihodnje upravičeno otepali očitkov o neobjektivnosti. In še namig »kaj narediti s kandidatom oz. kandidatko, ki daje tako splošne izjave, da ni kaj preverjati, kar je v povzetku videti, kot da je povedal(a) vse prav«? Odg.: pri števcu dodajte novo polje »ni odgovoril/a«. Enako kot v šolstvu, kjer se to smatra kot »neocenjen/a«, kar je smiselno enako oceni »nezadostno«.
MucaNeGrize
01. 06. 2019 15.47
+2
Mesečev sij - odlična ...kot vedno ....+++++++
Polis123
01. 06. 2019 11.05
-2
Neupravičena oholost. Res izkušnje s celim svetom, po prikazanem pa lahko rečem le to - še to ste preveč plačani :D
Serž58
01. 06. 2019 10.54
+2
le za svoje ritke se grebejo...halooo
Polis123
01. 06. 2019 11.03
+2
marker1
01. 06. 2019 10.50
+1
Po mnenju pisca tega članka bi morali pozabiti vse grehe in napake strank ter njihovih kandidatov in jih kljub temu podpreti. Zakaj le? Levica in desnica sta kot pes in mačka. Naših poslancev je v evropskem parlamentu manj kot 1% in temu primeren je njihov vpliv na politiko evropske skupnosti. Zato so te volitve le delitev bajnih plač za nič dela evropskega poslanca izbrancem in nič drugega.
Uporabnik8879
01. 06. 2019 10.45
+2
V predlogu sprememb zakona o medijih je predvideno, da bo moral vsak medij pred objavo novice povedati za kako novico se gre (preverjena dokazljiva dejstva, nepreverjena informacija in podobno). Tako bo vsak lahko že v naprej presodil ali gre za lažno novico ali za pravo.
DAEMONIUM
01. 06. 2019 10.43
-1
Pa kaj opravljate Orbanovo varovanje meje, taksna ograja bi morala biti tudi v Sloveniji, ker ce se migrant prebije preko ze zahteva azil potem pa se zacne polletno preverjanje on sam pa ze drugi oz tretji dan izgine naprej zaradi cesar so nam avstrijci ze zaprli mejo sedaj pa jo bodo se italijani in nam vracali vse kar je registrirano pri nas, enako avstrijci, nemci, skandinavci...po ti Dublinski uredbi. Se zavedate kasen bo to varnostni vidik, ker bodo vsi ti frustrirani, koliko bo to stalo, kam jih namestiti, vracanje pa dolgo in najveckrat neuspesno saj jih tudi lastne drzave nocejo nazaj da o stroskih sploh ne govorim. Jih bodo potem financirala ta izdajalska civilna gibanja ki jih danes vabijo v drzavo? Zato moramo odlocno reci NE, ne pa kot raztreseni Cerar palamudi da pa bo sedaj odklenkalo sprovajalcem ker so na slo-Italy meji skupne patrulje?? Pa kako cudno to razmislja Cerar, a potem ze ni cudno dejstvo da sprovajalci vstopijo na Schengenski meji, gredo skozi celo Slovenijo in po njej pocno kraje, vlome, odvzeme ljudi in ko koncno pridejo na italijansko mejo pa jim naj bi zaradi skupnih patrol odklenkalo?? Pa to je naravnost noro, bolano, da nekdo ki je mastno placan in je celo doktor ustavnega prava tako n3umno in predvsem skodljivo za naso drzavo razmislja!!!
Uporabnik8879
01. 06. 2019 10.36
+3
Tkole j to z lažnimi novicami...(če se spomnimo malo nazaj okoli Zvonov). Neka desna stranka pošlje lažno novico italijanskemu novinarjzu, ta tam to objavi, potem pa ta ista stranka na osnovi tega pisanja skliče komisijo in za dokaz uporablja to pisanje. Torej tudi danes ne moremo pričakovati drugače, ker konkretna realna dejstva zameglijo lažne novice.
MucaNeGrize
01. 06. 2019 10.33
+8
Dober članek podprt s kopico dejstev...Večina ga spet ne bo razumela - žal ...( vidno po spodnjih komentarjih ) ...Pohvalno za A. Marolt...+++++
luckysss
01. 06. 2019 13.17
+0
Najprej sem pomislil, da gre za sarkazem, pa sem se očitno motil... Kakšna dejstva..?! Kolikor vem je večina Slovencev in tudi Evropejcev proti neselektivnemu sprejemanju versko neprilagodljiv oseb, pod krinko beguncev, gre pa za nezakonite migrante in nezakonite prehode mej... Ampak tisti, ki so "pametnejši od nas" še kar vpijejo "Willkommmenn... To so dejstva, ki bodo v par desetletjih uničile Evropo... In ti si upaš napisati, da večina ne razume.....?!!
MucaNeGrize
01. 06. 2019 13.30
+1
še enkrat počasi in zbrano preberi članek ...lahko poljubno krat ponoviš , čeprav dvomim , da boš razumel - najprej članek in potem še moj komentar.....V bistvu SI TI eden tistih , ki NE loči zadev ...in točno o takšnih/ in tebi podobnih / je sestavljen članek....O kakšnih migrantih sanjariš veš ti / in tebi podobni / ker članek NI o migrantih , ki jih imaš v " glavi " , omari in špajzi...povsod....
luckysss
01. 06. 2019 13.58
+1
Članek govori o naših "evroposlancih" in o tem, kako smo "raja" daleč od razumevanja "visoke in sofisticirane politike"..Medtem pa Evropo vodi pijanec in poslanci se "usklajujejo" za en cent pri telefonskem klicu, hkrati pa udarijo s kaznimi Rusiji zaradi kateri izgubljamo desetine milijard..Evropa niti svoje vojske nima, tu imajo primat ZDA kot tudi v naši zunanji in bančni ter "migrantski" politiki...Ni Fran Milčinski zaman napisal svoje preroške knjige..mnoge vas je že tam "definiral"..
MucaNeGrize
01. 06. 2019 14.55
+2
spet si zašel...članek govori o dejstvih ...opozarja in pokaže na predvolilne nesmisle in populistično poceni nabiranje političnih točk na podlagi napačnih in izmišljenih podatkov, trganja iz konteksta, načrtnega širjenja laži...kako se s pomočjo tega nekateri povzpnejo ...in butalci zaradi vsega naštetega točno tako , kot počneš ti ...blejejo o migrantih ( kot ti v prvi repliki meni ) ...o odgovornosti za migracije ...in to kljub temu - da članek tega v bistvu niti ne omenja ( tematika migracij je samo ena od mnogih - bolj pomembnih ) , ki jih zaslepljeni od laži " politikov " sploh ne vidite ...o tem " govori " članek ...Butalci so za vas desničarske mizoksene...genijalci...
luckysss
01. 06. 2019 16.58
-1
Članek je tipično pokroviteljsko spraven, ker se "odkrivajo " zadeve katerih se "navadna raja" zaveda vse odkar EU obstaja... Nam plebejcem je jasno, da Slovenci nimamo več suverenosti niti svoje vojske, niti zadovoljivega zdravstva, sodstva ali šolstva...Podjetja smo prodali in naši delavci že imajo plače podobne kitajskim za katere smo pred tridesetimi leti govorili, da delajo za pest riža...Banke ste pokradli, da smo jih lahko državljani nato sanirali in potem podarili tujcem...Skoraj vsi upokojenci in polovica delavcev prejema dohodke, ki so POD MEJO REVŠČINE...Otroci v vrtci in šolah jedo najcenejšo svinjarijo, medtem ko moramo nezakonitim migrantom zagotoviti bio prehrano !!! Saj ni res kaj ste nekateri pripravljeni početi v imenu kapitala in lastnih tolstih riti...
Sputnik
01. 06. 2019 09.37
+9
boljše računalnik kot egocentrika ki gleda samo nase
SVETTEL5
01. 06. 2019 10.18
+0
Mauzahecmauzares
01. 06. 2019 12.08
Egocentrik bo sprogramiral računalnik po svoji podobi.
Arabo Hest
01. 06. 2019 09.35
+9
Na portalu 24ur objavljajo prispevke samo na osnovi preverjenih dejstev.... Ha,ha,ha,ha,...
AlternativeFacts
01. 06. 2019 09.24
-1
Dejstva so sila enostavna. Če Levica izjavi da je 6€ enako 10% od 72€, potem mediji napišejo, da Levica laže ali v najboljšem primeru zavaja...Če pa katerakoli druga stranka izjavi, da je 6€ enako 10% od 72€, potem pa ti isti mediji pišejo, da se govori delna resnica....
Morana7
01. 06. 2019 09.37
+2
In katere medije ste analizirali, da ste prišli do teh "dejstev"? Tole kar lepo drži tudi v kontra smer saj vendar niste čisto za luno in vam je jasno, da so mediji podaljšek leve ali desne politike...sredinske tako nimamo.
AlternativeFacts
01. 06. 2019 09.51
+4
So se mediji kar sami analizirali, ko so po soočenjih tipkali neumnosti...Če te pa toliko zanima, kateri mediji pa pobrskaj za njihovimi"dejstvi".....
sky100
01. 06. 2019 09.15
+13
Kaj je Slovenija poslala v Bruselj? SDS, ki pod krinko domoljubnosti, v Bruslju podpira Webra, velikega zagovornika Marakeške deklaracije, SD- Tanjo Fajon, ki bo v Bruslju zastopala interese Albancev (pred volitvami jih je nagovarjala naj volijo zanjo) in interese migrantov iz Afrike in Bližnjega Vzhoda, Jovevo-LMŠ, ki misli, da je Bruselj na Nizozemskem. Res nam ni pomoči.
anakondabox
01. 06. 2019 09.10
+6
Računalnik je predrag. Raje ga pošljite kakšnemu revnemu otroku. Poslanci so še 100 krat dražji, ker v njihova (pre)plačila (letalski prevozi, telefoni, 'drobni nakupi') ni dovoljeno pogledati. No, ker so ta izplačila 'vojna tajna', pišem o sto-kratnikih plačila, na pamet. Ako bi omenila 10-kratnik, se pa zagotovo ne bi zmotila. Iz tega sledi....Kaj sledi, si lahko mislite posvoje. #gremomiposvoje
lukeeeeeec
01. 06. 2019 09.00
+14
Glede na to,da je ZDRAVSTVO nacionalnega pomena in se ni sestal SVET ZA NACIONALNO VARNOST je dokaz,kako se SERPENTINŠKU sladko....... za državljane. Važne so modre lučke in naziv gospod predsednik. Smo dojeli pri DRUGORAZREDNEMU. in Serpentinšek vse za ljubi kruhek.
lukeeeeeec
01. 06. 2019 08.58
+12
Ne vem zakaj sedaj te analize. Dejstva so da se v SLO voli na UKAZ. Programi in PAMET niso važne stvari. Torej,mlada dama brez VSEBINE se veselohihita. Kaj je pa KORDIŠ dejal o svoji sodelavki,pa bi bilo dobro spet objaviti!
luckysss
01. 06. 2019 08.36
+30
Lahko pošljemo tudi lutke v stilu tiste račke, ki cel dan kima, če ima kozarec pred sabo...
Mauzahecmauzares
01. 06. 2019 12.09
Saj kimajo lobistom v Bruslu in svojim šefom stranke.
LOPOVIGOTOVISTE
01. 06. 2019 08.33
+23
TUDI MIGRANTOV NI STE LAGALI PRED P. VOLITVAMI... IN VAM NAJ VERJAMEMO??
alien8potnik
01. 06. 2019 08.27
+19
v vaših DEJSTVIH ste tu in tam zavajali, sploh pri stranki LEVICA. medijska manipulacija, pač, pa še hvalite se s temi "dejstvi". žalostno, da svetu vladajo korporacije in njihovi glasniki - mediji.
Centurion
01. 06. 2019 08.13
+11
Kot taka Evropska unija nima zgodovine, reši jo lahko le diktatura.
Castrum
01. 06. 2019 08.17
-2
Zanimivo razmišljanje. Torej je edina solucija za Evropo ponovna vzpostavitev monarhij, oziroma enoumnih sistemov?
Centurion
01. 06. 2019 08.24
+9
Verjamem da je to edina solucija Evropskih elit, ne v stilu monarhij ampak združenih držav evrope.
Centurion
01. 06. 2019 08.28
+17
Dejansko o ničemer ne odločajo prebivalci sami, ampak visoko plačani poslanci in komisarji, zakaj imajo tako visoko plačo je pa jasno. V EU sploh ne obstajajo referendumi kar je bistvo demokracije