Dejstva

Po soočenju: Kdo je med soočenjem govoril resnico, lagal, zavajal?

Ljubljana, 30. 03. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Neža Steiner, Anja Gorenc, Miha Plementaš
Komentarji
478

Po ponedeljkovem prvem predvolilnem soočenju na POP TV smo dodatno analizirali verodostojnost izjav, ki so jih podali sodelujoči prvaki SD, LMŠ, Levica, Konkretno, SAB, Gibanje Svoboda in NSi ter podpredsednik SDS Aleš Hojs. Več izjav ne drži, tako glede javnega dolga države, zdravstvenih uspehov države s soočanjem covidne krize kot tudi cene elektrike pred in po odhodu Roberta Goloba z vrha Gen-I.

Ekipa Dejstev je v živo preverjala izjave prvakov strank, po soočenju pa smo izbrali še nekaj izjav, ki smo jih dodatno preverili.

Predsednik Konkretno Zdravko Počivalšek je dejal, da smo bili v epidemiji covida-19 "na zdravstvenem področju v povprečju uspešni tako kot ostale državne države članice".

Kaj specifično Slovenijo uvršča v povprečje na zdravstvenem področju v času covida-19, Počivalšek ni pojasnil. Je pa dejstvo, da se Slovenija med državami EU uvršča med tiste z nižjo precepljenostjo proti covidu-19 in višjo umrljivostjo, tako se po teh dveh kriterijih ne uvršča med povprečje uspešnosti v EU.

dejstvometer ne drzi

Po podatkih ECDC, objavljenih 24. marca, je bilo v EU z enim odmerkom cepljenih 75,2 odstotka prebivalstva, polno cepljenih 72,4 odstotka, s poživitvenim odmerkom pa 52,3 odstotka prebivalstva EU. V Sloveniji je polno cepljenih 57,9 odstotka prebivalstva, z enim odmerkom 60 odstotkov. Med 27 državami EU se Slovenija po deležu polno cepljenih prebivalcev uvršča na 23. mesto, za njo se uvrščajo le štiri države, to so Hrvaška, Romunija, Bolgarija in Slovaška.

Po podatkih števca Worldometers, objavljenih 24. marca, se Slovenija po umrljivosti bolnikov s covidom-19 uvršča na osmo mesto med državami EU. Višjo umrljivost imajo imajo le tri države z večjim deležem precepljenosti prebivalstva: Litva, Češka in Madžarska. Med državami z višjo ravnjo precepljenosti od Slovenije je 19 takšnih, ki imajo nižjo stopnjo umrljivosti.

Zdravko Počivalšek, Alenka Bratušek in Aleš Hojs o zadolževanju

Počivalšek je v predvolilnem soočenju dejal, da je Slovenija sedaj manj zadolžena kot v vladi Alenke Bratušek. "Ko smo nastopili vlado, smo imeli 82 odstotkov deleža dolga v BDP, danes ga imamo 74 odstotkov."

Izjava ne drži.  Počivalšek je svojo ministrsko pot začel v času vlade Mira Cerarja. Njen mandat se je začel v začetku septembra 2014, nasledili so vlado Bratuškove. Po podatkih Statističnega urada RS (SURS) je konsolidiran dolg države konec tretjeg četrtletja 2014 znašal 77,2 odstotka BDP, konec zadnjega četrtletja istega leta pa 80,3 odstotka. Vlada Janeza Janše je mandat nastopila 13. marca 2020. Konec prvega četrtletja 2020 je javni dolg države znašal 68,8 odstotka BDP. Zadnji uradni podatki se nanašajo na konec tretjega četrtletja lanskega leta, ko je bil dolg države 79,6-odstotni. Na finančnem ministrstvu sicer ocenjujejo, da je v letu 2021 dolg znašal 74,9 odstotka BDP, a končni podatki SURS-a bodo objavljeni 31. marca.

Počivalšek pravi, da BDP Slovenije znaša več kot 50 milijard evrov. Izjava drži. BDP v tekočih cenah je v lanskem letu znašal 52 milijard evrov, kažejo podatki SURS-a.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je izjavil, da je bila zadolženost Slovenije najvišja, ko je vlado vodila Alenka Bratušek. Bratuškova je vlado vodila od 20. marca 2013 do 18. septembra 2014. V tem času je po podatkih SURS-a javni dolg rasel, konec tretjega četrtletja 2014 je znašal 28,9 milijarde evrov. Relativno je bil javni dolg v tem času najvišji konec drugega četrtletja 2014, ko je znašal 77,7 odstotka BDP.

To pa ni ne absolutna ne relativna najvišja zadolženost države doslej. Najvišji dolg v deležu BDP je bil konec prvega četrtletja lani (85 odstotkov BDP), takrat je bil tudi najvišji absolutni dolg (40,149 milijarde evrov). Zato Hojsova izjava ne drži.

dejstvometer ne drzi

Bratuškova je na to odgovorila, da je "najvišje obresti kadar koli v naši državi dosegla druga Janševa vlada"

Dejstvomer drži

Izjava drži. Janša je vlado drugič vodil med 10. februarjem 2012 in 20. marcem 2013, takrat se je po podatkih finančnega ministrstva vlada zadolžila po 5,35-odstotni obrestni meri, kar je najvišja doslej. 

obrestna-mera-zadolzevanj

Golob o menjavi kadrov

Robert Golob je na vprašanje sovoditelja soočenja Edija Pucerja, kaj in kako bi spremenil glede na to, da je za vladajočo politiko dejal, da ni desna, ampak fašizem, in napovedal kadrovsko čistko, odgovoril, da tega ni nikoli rekel. 

Ta izjava ne drži. Namreč Golob je 16. decembra na javni tribuni v Kinu Šiška izjavil, da to ni desničarska politika, ampak fašizem. "In jaz mislim, da je čas, da temu rečemo, da je dovolj, in da jih naženemo stran, stran od naših organov upravljanja."

19. marca letos pa je v pogovoru za Sobotno prilogo časnika Delo takole odgovoril na vprašanje novinarke Suzane Kos:

"Ocene so, da boste brez milosti posekali Janševe kadre, kje najprej? V SDH, DUTB?" Robert Golob: "Se vam ne zdi, da so potrebne spremembe tudi na drugih področjih? V kulturi, policiji, medijih? Če se bomo ukvarjali s tem, kje se lahko kdo posamično menja, ne bomo prišli nikamor. Podpiram predlog civilne družbe, da je vprašanje škodljivih potez Janševe vlade treba rešiti sistemsko in jasno ugotoviti, katere zadeve so bile izpeljane napačno, z zgrešenimi cilji in nezakonito. To je treba urediti sistemsko, povsod in takoj. Ne pa posamično. Civilna družba je tak zakon pripravila, kar pozdravljamo. Proučili ga bomo in morda tudi dopolnili."

Hojs: Po odhodu Goloba je bila cena elektrike pri Gen-I cenejša

Aleš Hojs je Robertu Golobu očital, da so bile pod njegovim vodenjem družbe Gen-i cene elektrike previsoke, znižale pa so se po njegovem odhodu z mesta predsednika uprave.

To ne drži. Golobu je mandat na čelu Gen-i potekel 17. novembra lani. Na naši položnici za november, kot na tisti za letošnji februar, ki jo je na Twitterju objavil infrastrukturni minister Jernej Vrtovec, sta ceni za kilovatno uro po visoki (VT) in manjši tarifi (MT) enaki: 0,06490 oziroma 0,03599 evra.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zneski na položnicah so sicer nižji zaradi začasne zamrznitve plačevanja omrežnine in nekaterih dajatev, kar je uvedla sedanja Janševa vlada.

4.000 evrov bruto ali neto po koncu mandata za ministra Hojsa?

Kakšni prejemki čakajo ministra Hojsa po koncu mandata? 4.000 evrov bruto, kot trdi sam, ali 4.000 evrov neto, kar trdi Robert Golob?

Minister Hojs je bil do marca 2020, ko je postal notranji minister, zaposlen na državni DRI upravljanje investicij, Družbi za razvoj infrastrukture, d. o. o. Zakon mu omogoča, da se v treh mesecih po koncu mandata vrne na DRI, vmes pa prejema 80 odstotkov ministrske plače. Kolikšno plačo je prejemal na DRI, ni javni podatek, so nam povedali na družbi. Če pa drži Hojsova trditev, da bo po koncu mandata prejemal polovico Golobove plače, ki po Hojsovih podatkih znaša 7.200 evrov neto – po naših v povprečju tisočaka manj –, to še vedno pomeni 3.600 evrov neto plače. 

Ne Golob ne Hojs torej nista navajala natančnih podatkov, je pa bila plača notranjega ministra na DRI bližje 4 tisoč evrov neto.

Če se ne bo vrnil na DRI, mu nadomestilo pripada največ šest mesecev oziroma dokler ne najde službe (ali se upokoji). Po zadnjih podatkih notranjega ministrstva je Aleš Hojs februarja letos dobil 5.778,59 evra bruto plače; v grobem preračunu je to 3326,35 evra neto, ker ne moremo upoštevati osebnih podatkov, ki vplivajo na višino plače. 80-odstotno nadomestilo bi bilo torej 4.622,87 evra bruto.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Minister Hojs je skupaj z drugimi ministri v 64., najvišjem razredu, ki po zakonu pripada funkciji. Tja je predsednik vlade ob začetku mandata uvrstil vse ministre, 19. marca 2020 pa to takole pojasnil na Twitterju.

Pasica dejstva volitve
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (478)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

andy.m
01. 04. 2022 12.44
+0
Ljudje, sodržavljani, volivci, NE POZABITE: Počivalšek je enak specialist za LAGANJE kot Hojs! Ta pokvarjenec je jasno p[ovedal (menda ste ja vsi slišali ta posnetek!?): "plačajte to, to je posel SDS-a"... Kar enostavno pomeni, da se s korupcijo strinja in jo tudi sam izvaja!!! Menda ja ne misli kdorkoli obkrožiti "Povežimo Slovenijo"!? Pa še Kangler!!!??? Ta, ki je pomagal zaplinjati Ljubljano!!! Pa Marjan Podobnik?! Ta, ki je skoraj spravil Telekom v stečaj!!! Čuš???!!! "Snifač".....
oberkreiner
31. 03. 2022 19.37
+2
Me zanima, kdo bi sploh kandidiral na volitvah, če ne bi imeli ti naši vrli "funkcionarji" fajn plač? To je vse kar jih zanima, Slovenija in Slovenci smo v drugem planu. Če sploh smo v kakem. Bljak.
marko.marko
31. 03. 2022 16.59
-1
Izposojeno: “Golob je nekakšen križanec med Janšo in Jankovičem: malo boljši od prvega in malo slabši od drugega. Ima vse slabe lastnosti, ki so jima skupne. Sposoben? Kakor za kaj … Vsekakor je brezobzirno trmast in vztrajen koristolovec.” V bistvu je zelo preprosto: stranke in pozamezniki, ki jim mediji namenjajo medijski prostor, v resnici ZAGOTOVO niso sveži in nepovezani obrazi. Tudi če jih izvolite, NE bo sprememb, ki jih krvavo potrebujemo. Nujno potrebujemo sveže obraze, vso “garnituro”, ki nam laže in krade že 30 let, pa na odpad zgodovine. Mislim, da vsi vidimo, koliko je nastalo od “nove Švice”. In če se sprašujete, koga voliti, je odgovor preprost: tiste, ki jih mediji ignorirajo.''
RedCell
30. 03. 2022 21.43
+7
Samo ne pozabite lopovluka z maskami, testi, zalivanja z vodnim topom in solzilcem…pa psovanja in primitivizma po omrezjih, ne pozabite kreatur a la Mahnic ali Vasko Uliti…skratka, spomnite se stvari, ko boste obkrozali cez slab mesec. Ne pozabite tudi na hlapce v DZ, ki se bodo zdaj razbezali po drugih strankah in racunali na to, da ste pozabili…
kamu
30. 03. 2022 21.42
+4
Sicer pa je Počivalšek z lažmi glede zadolženosti v odstotkih BDP danes nadaljeval na soočenju na janšističnem Planetu.
kamu
30. 03. 2022 21.34
+9
Prav perverzno je, ko esdeesovci nekoga ozmerjajo z elektro oligarh. Oni, ki so v Sloveniji v mandatu 2004-8 ustvarili tajkune. Ampak tako ali tako smo se že naučili, da ta stranka sramu ne pozna. 24.april je zares usoden datum za našo prihodnost.
zavetnik
30. 03. 2022 21.23
+0
Glede na to kako so novinarji vodili to soočenje je izplen nula zero
Uporabnik1899572
30. 03. 2022 21.18
+3
A se ni un predstavnik zarekel da dejstva preverjajo studentje? To pa je vrh preiskovalneg novinarstva. Bravo 😆
ochi
30. 03. 2022 21.32
+4
a ker študentje ne znajo analizirat stvari?
sherlock2
30. 03. 2022 21.15
+1
Šokirala me je vest, da naša trobojnica na veleposlaništvu v Kijevu ne plapola več...preveč je podobna krvavi ruski...nikoli si tega ne bi mislil.
Diškor
30. 03. 2022 20.46
-3
Slušalko v levem ušesu Goloba je pa cel POP TV spregledal.
minkica91
30. 03. 2022 20.36
-6
LEVIČARJI so v oblakih, večno lažejo in zmerjajo tiste, ki niso za njih. Jaz se bojim, da bi ljudje njih volili, saj pomeni spet nazadovanje naše države, kot je bilo zadnjih 10 let.
Lombardo
30. 03. 2022 20.35
+4
Kaj pomeni biti polno cepljen? Danes 1x jutri 2x, cez en mesec 4 x... Tezko je ce si sproti izmisljujete in spreminjate pogoje .
123soba
30. 03. 2022 20.34
+10
Škoda da Sloveniji vladajo lažnivci, sprenevedanci, pozabljivci, nesposobneži. Vsi samo ropotajo naredijo pa bore malo...
Sars2
30. 03. 2022 20.22
+1
Hojsi zavaja Slovence,levi in desni bi se morali dobiti in sodelovati,a v isti sapi,ponižuje gospoda goloba,ja gospod je za hojsa,hojs daleč od gospoda,razen če gospodje po Ljubljani zalivajo otroke z solzivcem,in kako se bo levica pridružila pri reševanju Slovenije,ki so jo desni zapufali,pameten ta hojs haha
Sars2
30. 03. 2022 20.19
+7
Če Janša se zna tako izmuzniti iz vseh sojenjih,naj potem sodeluje v sposojanju denarja iz Evrope ,v Sloveniji ga zapravimo za hrano,dopuste,in potem naj Janša jih tako obrača,da denarja ne bo vrnil,kot obrača vso slovenijo,ali pa naj se taki preselijo na neki otok,ter nas poštene državljane pustijo na miru.
Arguss
30. 03. 2022 20.16
-5
Mediana namerno v anketi izpusti stranko Povežimo Slovenijo. A se vam to zdi normalno.Očitno je naključje spet.In oni so kao profesionalno objektivni.
NDM
30. 03. 2022 20.01
+0
Bandelj ce bos ti izvoljem skupej z siviljo pole bom jaz papež in mufti v vse eni osebi... Samo pazi da ti otroci spet ne bodo jokali... Kski beduini so bili stanjel da so te za šerifa izvolili... Tudi ce zmaga ne vem kdo bom srecen ko tebe in tvoje bede ne bo
NDM
30. 03. 2022 20.02
-2
Tik Tak
30. 03. 2022 19.45
-3
Golob nima niti za šampon.
Tik Tak
30. 03. 2022 19.45
-3
Golob nima niti za šampon.
Tik Tak
30. 03. 2022 19.45
-3
Golob nima niti za šampon.