Dejstva

Izplačanih več kot 61 milijonov odškodnin – za hektar polja 60, za hišo pa 355 tisoč evrov

Ljubljana, 14. 04. 2023 06.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Nika Kunaver
Komentarji
67

19-letna farsa gradnje tretje razvojne osi ima konkretne posledice za 100 tisoč prebivalcev Koroške in Bele krajine. Regiji, ki nimata niti enega kilometra avtocest, sta prometno precej odrezani od osrednje Slovenije. Edini regionalni cesti sta uvrščeni med najnevarnejše v državi. Na eni strani torej dolge in nevarne vožnje tamkajšnjih prebivalcev, na drugi strani pa veliki zaslužki. Država je namreč do danes izplačala 61,5 milijona evrov odškodnin zdaj že nekdanjim lastnikom zemljišč in objektov na trasi nove hitre ceste.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Tretja razvojna os
    03:09
    Iz 24UR: Tretja razvojna os
  • Tretja razvojna os - gradi se (pre)malo in zelo počasi
    01:30
    Tretja razvojna os - gradi se (pre)malo in zelo počasi

 

"Verjetno ste tudi sami videli, ko ste se pripeljali na Koroško, da so ceste zelo slabe," nam v Ravnah na Koroškem pripoveduje Jaroš Kret, reševalec, ki že 25 let dela v Zdravstveno reševalnem centru Koroške. Imajo 83 reševalk in reševalcev ter 25 reševalnih vozil. So med največjimi reševalnimi postajami v državi in pokrivajo eno zelo veliko območje – več kot 1000 kvadratnih kilometrov. Izvajajo tako nujno medicinsko pomoč kot nenujne prevoze pacientov na zdravniške preglede in na operacije v bolnišnice in zdravstvene domove po celi državi. Samo lani so imeli več kot 5200 nujnih intervencij. 

Koroška z več kot 60-kilometrsko oddaljenostjo od avtocestnega križa velja za eno od središča države prometno najbolj odrezanih regij.

"Huda luknja ... Cesta, ki se vije proti Velenju ... Je zelo zavita, po njej gre ves transportni promet, kar pomeni, da je na njej ogromno tovornjakarjev in šleparjev. In tudi če se nam vozniki hočejo umakniti, se na nekaterih točkah ne morejo. Na določenih odsekih je namreč cesta zelo ozka," o tem, kako je z reševalnim vozilom prehitevati na takšni cesti, razlaga Kret. Trenutno vozi rešilec nujne medicinske pomoči, se pravi, da prevaža najhuje obolele oziroma najhuje poškodovane paciente. Najhuje je, pravi: "S pacienti, ki imajo poškodovano hrbtenico. Vožnja mora biti zanje čim bolj udobna in mirna. Žal je ob naših cestah to zelo težko izvedljivo."

 Od najbolj oddaljenih krajev na meji z Avstrijo, ki jih pokrivajo reševalci iz Raven na Koroškem, potrebujejo do štajerske avtoceste tudi več kot dve uri vožnje. Kret pove konkreten primer – če ima nekdo iz Ribnice na Pohorju operacijo v bolnišnici Valdoltra v Ankaranu, mora rešilec, ki tega pacienta pelje na operacijo, iz garaže zapeljati že nekaj po drugi uri zjutraj. Se pravi, kar pet ur pred terminom operacije. Zaradi napornih in dolgih voženj se pacienti, na primer rakavi bolniki, ki jih vozijo na kemoterapije v Ljubljano, pritožujejo, nam pove: "Ker jim je slabo. Velikokrat se zgodi, da mora reševalec, govorim o nenujnih prevozih, ustaviti, da se pacient nadiha svežega zraka." Ko bo zgrajena tretja razvojna os, bo vožnja neprimerljivo boljša, dodaja. "Tekoča, brez ovinkov, to sploh ne moreš primerjati s trenutno našo cesto."

Koroška – število prebivalcev (1. julij 2021) – 70.636

Bela krajina (občine Metlika, Črnomelj in Semič) – število prebivalcev (1. julij 2021) – 26.670 

(Vir: Statistični urad)

Tretja razvojna os je bila kot glavni medregionalni koridor prvič določena v slovenskem Regionalnem prostorskem načrtu leta 1974. Prihodnje leto bo torej minilo pol stoletja od prvotne ideje. Cestna povezava – ki se iz smeri avstrijske Koroške mimo Slovenj Gradca in Velenja navezuje na avtocesto pri Celju ter se nato nadaljuje proti Novemu mestu in naprej proti Karlovcu oziroma se navezuje na avtocesto Zagreb, Reka – pa je postala zavezujoč infrastrukturni projekt pred natanko 19 leti, ko je država leta 2004 sprejela Odlok o strategiji prostorskega razvoja Slovenije. 

Največje zamude so do zdaj, tako Dars, nastale pred 10 leti zaradi ustavne presoje, ki sta jo vložili občini Braslovče in Polzela. Argument tamkajšnjih civilnih iniciativ je bil, da je bila uredba o državnem prostorskem načrtu sprejeta po nezakonitem in protiustavnem postopku. Poleg tega so umeščanje trase v prostor zaznamovali tudi številni protesti lokalnega prebivalstva in lastnikov zemljišč. Še danes se vsi ne strinjajo s potekom trase, kar lahko razberemo iz tega, da na njihovih zemljiščih, ker niso dali soglasij, Dars ni mogel izvesti geoloških in geomehanskih raziskav.

Lastnikom na trasi izplačanih za 61,5 milijona evrov odškodnin

Ker trasa tretje razvojne osi poteka tudi po zasebnih zemljiščih, je eden od prvih korakov države po umeščanju trase v prostor sklepanje dogovorov o višini izplačanih odškodnin. V imenu države postopke vodi Dars. Dogovori načeloma potekajo z vsakim lastnikom posebej, šele po neuspelih pogovorih Dars sproži postopek razlastitve. Teh do sedaj ni bilo veliko. Od na primer 80 objektov, ki jih morajo pred gradnjo porušiti, dogovorov niso sklenili zgolj še s štirimi lastniki. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Do danes je Dars sicer odkupil vsa zemljišča na odsekih, kjer imajo pridobljena gradbena dovoljenja. Poleg tega pa imajo tudi že večino zemljišč na ostalih trasah, kjer je sprejet državni prostorski načrt. Izjema sta le tretja in četrta etapa tretje razvojne osi proti Beli krajini, kjer so do zdaj odkupili približno tretjino zemljišč.  Skupno gre sicer za 600 hektarjev zemljišč in 80 objektov. Dogovorjene odškodnine presegajo tržno vrednost – do danes so za zemljišča izplačali 34,5 milijona evrov, za stanovanjske hiše, kmetije in poslovne prostore pa 27 milijonov. Skupno torej 61,5 milijona evrov oziroma povprečno slabih 60 tisoč evrov na hektar polja in dobrih 355 tisoč evrov za posamezni objekt.

Župani kritični do države in Darsa

Kot smo v rubriki Dejstva poročali včeraj, projekt izgradnje tretje razvojne osi hromijo birokratski zapleti. Najbolj kritičen del je pridobivanje dokumentacije za gradbena dovoljenja. Časovnica se je v dveh letih – toliko je namreč minilo od potrjevanja v državnem zboru – zamaknila za najmanj eno leto. Na projektu, ki je ocenjen na 2,3 milijarde evrov, je odprto zgolj eno gradbišče in zgrajenih le nekaj začetnih metrov hitre ceste med Avstrijo in Hrvaško.

"Roki so predolgi, prepočasi se izvaja tako operativa na terenu kot tudi sama priprava dokumentacije," projekt opisuje župan Prevalj Matija Tasič. Projekt primerja z gradnjo prvih kilometrov avtoceste pri nas – približno enako kilometrov med Vrhniko in Postojno so namreč pred dobrega pol stoletja zgradili v dobrih dveh letih. "Stalno, ko spreminjamo zakonodajo, jo spreminjamo zaradi tega, da se poenostavijo in skrajšajo postopki. Ampak na koncu je rezultat ravno obraten – ko spremenimo zakonodajo, ta zaplete stvari in podaljša roke," pravi Tasič.

 Do tega trenutka je državni prostorski načrt na severnem delu tretje razvojne osi sprejet do Slovenj Gradca. Naprej, preko Otiškega vrha do mejnega prehoda Holmec, pa še ne. V najboljšem primeru bo, pravi župan Prevalj, ta sprejet do konca tega leta: "Načrt je bil tak, da ko se prva dva odseka od Šentruperta do Slovenj Gradca zaključita, da se začne graditi odsek do Holmeca. In mi smo računali, da bomo še v tem desetletju vozili po hitri cesti, pa se zdi, da ne bomo uspeli."

Podobno pravi tudi župan Slovenj Gradca Tilen Kluger. "Prvi del trase bo dolg zgolj 17 kilometrov, kar je praktično nič na celotni trasi. Koroška se ne zaključi v Slovenj Gradcu, ampak se zaključi v Holmcu, na meji z Avstrijo. Postopek umeščanja državnega prostorskega načrta je pa tu še daleč od tega, da bi zagledal neko končno luč, in se bojim, da ta odsek še dolgo ne bo zaživel v naravi."

 Oba župana sicer upata, da bo nova časovnica zdaj postavljena realno in da se je bodo oba politika in Dars tudi držali. 

'Država je lahko zelo efektivna, kar smo videli pri postavljanju žice na meji'

Medtem ko se postopki gradnje vsaj na nekaterih odsekih severnega dela premikajo, pa gre počasneje na južnem kraku proti Beli Krajini. Prvi del tretje razvojne osi, od Novega mesta do Malin, bi se po prvotnih načrtih že moral graditi, a je upravno sodišče razveljavilo gradbeno dovoljenje. S tožbo so bili uspešni v civilni iniciativi 3ROS. 

Tožbo so vložili, ker so prepričani, da državni prostorski načrt ni bil izdelan na podlagi najustreznejše variante, pripoveduje Mateja Jaklič. "Bistveno je, da je bila sprva trasa izbrana izven urbanega območja Novega mesta. Izbrala jo je stroka in potrdila tudi vlada leta 2009. In ta trasa je bila potem vrisana tudi v občinske prostorske načrte. Na tem mestu, kjer smo danes, pa je bila predvidena gradnja novomeške vzhodne obvoznice. Ta bi razbremenila promet v Novem mestu in bi tudi odstranila evropski tranzit iz našega urbanega območja." Jakličeva dodaja, da civilna iniciativa, ki združuje okoli 400 prebivalcev, ne nasprotuje ne tretji razvojni osi ne novomeški obvoznici, a da bi morala biti vsaka na svoji lokaciji. 

Upravno sodišče sicer ni razveljavilo državnega prostorskega načrta, zato, tako Dars, trasa na tem mestu ostaja. Na Darsu so, pravijo, lahko le dopolnili vlogo za gradbeno dovoljenje, na katero pa bo spet možno vložiti tožbo, kar bo civilna iniciativa verjetno tudi storila.

"Cesta nedvomno prinaša večjo industrializacijo. To se mogoče trenutno ne zdi tako pereče, ampak ob prvi krizi bo spet enako, kot je bilo v letih 2010 in 2011, ko se bo brezposelnost dvignila in bo težko privabiti podjetje v Belo krajino," pa razlaga Peter Črnič, nekdanji direktor tamkajšnjega razvojno informacijskega centra, zdaj lastnik turistične agencije. Dodaja, da bi se leta 2023 morali pogovarjati o razvoju javnega prevoza in razvoju železnic, ne pa, da se še vedno pogovarjamo o osnovni cestni infrastrukturi.

Tovornjaki se večino časa vozijo po nasprotnem pasu

Čez hudo luknjo med Slovenj Gradcem in Velenjem nas s svojim tovornjakom zapelje Momčilo Bojović. Že 17 let vozi za slovenjgraško transportno podjetje. Vozi po celi Evropi od Slovaške do Španije. Pripoveduje, da so v Sloveniji ene najslabših cest v Evropi: "Najslabše so na Češkem in tu v Sloveniji. Zjutraj ob 6. uri na primer, ko gredo ljudje v službe, je na tem delu od Slovenj Gradca do Velenja, če na cesto zapelje tovorno vozilo, za njim takoj kolona 50 avtomobilov. Nastane gneča in to je katastrofa. Vozniki so nervozni, trobijo. Logično, želijo, da se jim umakneš, ker zaradi tebe zamujajo v službe." Cesta je tam ozka, na obeh straneh so, nam kaže, strmi previsi, ki voznikom tovornjaka ne omogočajo, da se v ovinkih lahko umaknejo tistim, ki pripeljejo nasproti. "Poglejte, prikolica je ves čas na levem pasu," nam kaže."Če pride naproti tovornjak, se mora eden od naju ustaviti. Ali on ali jaz. Da lahko greva eden mimo drugega." 

Ko se pripelje nov ali pa še neizkušen mlad voznik tovornega vozila, se, dodaja Bojović, to takoj vidi, saj se na cesti: "Ne znajde, takoj ima zlomljeno stransko ogledalo. Na teh nekaj kilometrih se ustavi po 20-krat ali več." Za pot od Slovenj Gradca do Velenja zdaj v povprečju vozniki tovornih vozil porabijo 40 minut ali več. Ko in če bo nova hitra cesta, pa bo ta pot precej hitrejša. Ocenjujejo, da bo trajala zgolj 15 minut. 

O drobovju sage tretje razvojne osi pa tudi v nedeljo v 24UR Fokusu. 

Ozke in slabo označene ceste spadajo med najbolj nevarne

Tako do Koroške kot do Bele krajine lahko pridemo zgolj po starih regionalnih cestah, ki ju Avto moto zveza Slovenije rangira kot zelo slabi in nevarni.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Načeloma je na teh cestah veliko prometa, tudi veliko tovornega prometa. Ceste so stare, vozni pasovi so ozki, ozki so tudi robni pasovi ali pa jih sploh ni. Tudi talne označbe so slabe, malo je varnostnih ograj," razlaga Jure Kostanjšek, generalni sekretar AMZS, kjer že 16 let izvajajo analize cest na podlagi podatkov o številu prometnih nesreč, ki so se na teh cestah v preteklosti zgodile, in na podlagi analize ceste v prostoru. 

Jure Kostanjšek – AMZS: "S sodobno prometnico zagotovimo hitrejši promet, pa tudi varno odvijanje prometa. Avtoceste so, čeprav so hitrosti izjemno visoke, precej bolj varne ceste kot, konkretno, glavne ali pa regionalne ceste. Od sedemkrat do devetkrat so varnejše glede na število nesreč na prevoženi kilometer."

"Pri teh cestah dejansko ne moremo nič narediti, zato nujno potrebujemo novogradnje. Na primer te ceste so zelo ovinkaste in v hudi luknji težko zgradiš večje radije zavoja, ker tam preprosto ni dovolj prostora," razlaga Kostajnšek. Prav tako te ceste po večini potekajo skozi naselja, kjer so nižje omejitve hitrosti in je veliko prehodov za pešce, zato nastaja tudi večja gneča.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

S sodobno, novo hitro cesto bi bil promet hitrejši, pravi. Prav tako pa avtoceste veljajo za bolj varne: "Avtoceste so, čeprav so hitrosti izjemno visoke, precej bolj varne kot na primer glavne ali pa regionalne ceste. Od sedemkrat do devetkrat so varnejše glede na število nesreč na prevoženi kilometer."

884x100_Dejstva_3_os

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

exdetektiv
14. 04. 2023 20.01
Ma ne se sekirat...bo že čarovnica iz Čečovja vse lepo začarala.
TITO 50
14. 04. 2023 17.37
+4
Zavlačujeta požrešnost in korupcija, vsi lastniki zemljišč bodo dobro zaslužili, poleg njih pa še kopica Darsovih ljudi.
branko-r
14. 04. 2023 16.49
+3
Korošci smo pozabljeni od države več kot polovica ljubljančanov misli da je samo v Avstriji Koroška Vem pa za datum odprtja hitre ceste do Holmeca to bo takrat ko bo ukinjena severna šengenska meja to pa se ne bo zgodilo nikoli.
sandi101
14. 04. 2023 15.35
+6
Te ceste vsaj še 20 let ne bo !!!!
Sar 80
14. 04. 2023 15.26
+11
Problem imamo vsi v Sloveniji oz bolj na podeželju. Ne bi imeli visokih položnic za elektriko ampak na moji zemlji, v bližini moje zemlje in zaradi pikastega metulja ne dovolimo veternih elektrarn. Tako je z AC ali obvoznico vsi bi radi imeli ampak ne čez mojo zemljo, ne v bližini šole, hleva, cerkve itd. Radi bi vodovod in kanalizacijo ista zgodba ampak ne bi pa plačevali visokih položnic. Edina rešitev predlog: narediti AC in obvoznice na stebrih in v isti višini postaviti vodovod - kanalizacijo ter na rob AC veterne elektrarne. Tako bi bili vsi zadovoljni ali pa ne, ker bi potem AC metala senco na nasade koromača, hmelja in progastega polža.
geny42
14. 04. 2023 14.37
-12
Zanimiv podatek kolega reševalca. Za cca 10x manjše število intervencij, kot Reševalna postaja UKCL, pa isto število vozil, seveda v bistveno boljšem stanju, pa za boljšo plačo. Me zanima če se bodo snovalci reorganizacije NMP vtaknile tudi v takšne primere?! Predvidevam da ne, ker se ves čas govori samo o UC in SUC. Žalostno toda resnično. Pa srečno kolega
Malek
14. 04. 2023 15.06
+17
Pises nekaj na pamet, kar ne poznas, tu so zraven vsteta vozila sanitete, nenujna resevalna vozila, nujna resevalna vozila. Resevalna UKC Ljubljana ne opravlja sanitetnih prevozov, naj ti povem, da je s Koroske vsak dan v Ljubljani 8 do 11 vozil, ki prepeljejo tudi 35 pacientov. Kar se tice stevila intervencij pa podatek o stevilu ne pove nic. Ce ti pokrivas strnjeno naselje, lahko imas v petih stolpnicah toliko ljudi, kot jih je na Koroskem na par kilometrih narazen, prav tako lahko traja 1 intervencija tudi do stiri ure, prihod do pacienta v oddaljeni kraj, kar lahko traja tudi 40 minut, oskrba pacienta, prevoz v UKC Ljubljana, predaja pacienta, vrnitev na izhodisce na Korosko. Verjamem, da lahko v Ljubljani v stirih urah naredis medtem deset urgenc, zato stevilo urgenc nima nobenega pomena, samo gola statistika, tako kot pri pilotih, cezoceanski let traja 12 ur, pa ima pilot samo en pristanek, medtem ko ima linijski pilot v teh urah tri vzlete in pristanke. Kar se place tice, pa nisem zaznal, da bi za ljubljansko, korosko, stajersko regijo veljala razlicna pravila in ocenitve.
geny42
14. 04. 2023 15.40
-10
No kdo pise na pamet, si dokazal s tem, da neves ravno kaj in kako je glede terena, vsaj za moj vpis. Namreč RP UKCL ne pokriva samo strnjenega naselja oziroma MOL, ampak deluje na področju 16. občin. Ravno tako ekipa lahko iz najbolj oddaljene točke pokrivanja ne deluje v po tvojem strnjenem naselju 3-4 ure. Torej govoriš ti na pamet. Kar se vozil tiče, tudi pri RP UKCL v to številko niso všteta samo NRV! Te pa povabim, da preživiš 4 izmene pri nas, pa bomo videli kaj bi potem komentiral.
geny42
14. 04. 2023 17.15
+1
Kar se plače tiče, osnovne namreč, je isto za celo državo, razlika pa se pokaže z dežurstvi! In to velika razlika, dokazljivo. Tako da spet nekaj pišeš, čeprav dobro veš kaj sem hotel povedati. In zo dokazujejo vsi minusi, ker je zabolelo tam, kjer najbolj boli. Pa če priznaš ali pač ne.
Tadi 1973
14. 04. 2023 14.13
+6
Bodo morali bratje Fratar spet kakšno dobrodelno akcijo izpeljati, pa četudi za avtocesto na Koroško.
WD40
14. 04. 2023 14.11
+1
AB dokoncno pozabila na vas
mkle
14. 04. 2023 14.00
+11
Naj se g. Tasič pogleda v ogledalo in se zavzame tudi za cesto, ki gre skozi Pravlje. Skoraj dve leti se vozijo ljudje čez gradbišče. Ljudje imajo dovolj vsega. Najhuje je med 6-8 uro in 13-15 uro, ko se voziš tudi po 30 minut iz enega konca na drugi konec
Intihar
14. 04. 2023 13.19
+10
Od 1991 do danes sami luzeri na vladi.dokazano
zibertmi
14. 04. 2023 13.24
+0
in mnogo tega časa vladanja je vodil sds ali je bil v vladi kjer je nesmrtni komunist in predsednik stranke bil obrambni minister
Dragica Cegler
14. 04. 2023 13.44
+1
Malo si poglej podatke.Poguglaj na slovenske vlade.1/4 desne 3/4 levi,ali vsaj tisti, ki so trdili,da so levi.
WD40
14. 04. 2023 14.12
-5
To itak desni srednji in levi troli na vladi
zibertmi
14. 04. 2023 17.18
+2
zelo švoh ste vi tole pogledali a ne-1.demos-2-lds.sdss.dss( se pravi tudi sds)3-lds,skd,sds ,4-lds ,sls,demos,5-sls.skd.sds.-6-lds,sls,7-lds sls,zlsd,,8-sds,.nsi,desus.10-sds,dl,nsi,desus.14.-sds nsi,smc.desus
zibertmi
14. 04. 2023 17.19
+2
da sls desna stranka verjetno veste.da je dl v kateri je bil leta 2012 ustvaril zujf tudi
zibertmi
14. 04. 2023 17.30
+2
v 4 .desus,napaka.demos je obstajal samo ob osamosvojitvi,ko sds stranka še ni bila ustanovljena in je janez deloval v szdl in bil pozneje predsednik stranke sdss
Tičfirič
14. 04. 2023 12.42
+10
Kdo je bil skkoraj vse obdobje na oblasti!? Nesposobni levaki.
zibertmi
14. 04. 2023 13.13
-1
malo preberi zgodovino vladarjev v naši državi.pa izlušči podatke v koliko vladah je sedela sds in petrletova vlada,pa na demos ne pozabi.dodaj sds vladavino,ki je bila po volitvah samo enkrat na sceni vse ostalo pa preko zrežiranih protestov,ali kot tista v času kovida s podkupovanjem desusa,in počivalška
zibertmi
14. 04. 2023 13.15
+0
pa poglej kdo so bili podporniki pokojninske reforme,kdo je izvedel izbris državljanov in jih opredelil za izbrisane,kdo je bil poleg pri uvedbi dopolnilnega zdravstva ,tajkunizacije i podpisa pogodbe o teš 6.kdo je uvedel zujf v letu 2012 ,ki je zamrznil usklajevanje upokojencem.kaj se je dogajalo v covit vladanju ni za omenit
poper00
14. 04. 2023 13.23
-2
Levaški SDS.V 4 letih je razprodal in pokradel Slovensko gospodarstvo.Kljub Vizjakovim posnetkom ga ovce kot si ti zagovarjajo.
WD40
14. 04. 2023 14.10
+2
Kaj ima zdaj pokojnina z AC. ?? Ti trpl vse brkas.... Zibemti
zibertmi
14. 04. 2023 21.40
+1
načeli ste temo vladanja podporniki sds stacionirani na trstenjakovi.ne preobračaj sedaj besed.v tem ste fenomeni.v podtikanju in valenju krivde na druge in v lažeh,pa se bi še našlo.vaši zeleni komunisti se pa skrivojo za crkvenim talarjem
ich123
14. 04. 2023 12.02
+9
Te ceste vsaj še 20 let ne bo !!!!
Banion
14. 04. 2023 11.58
+1
toliko govorjenja a nič narejenga. Seveda gre počasi, vsi bi se udobno vozili, nihče ne bi imel ceste v svoji bližini. Po drugi strani so trase začrtane nestrokovno bolj po nekih željah politikov da se hvalijo in izvajalcv da bo gradnja poceni in zaslužki veliki. Tudi odškodnina za hišo 350 tisoč ni nekaj posebnega. Gradbeni stroški so v dveh letih toliko porasli da is za ta denar ne narediš kaj posebega. Proti velenju si je velejski lobi izboril traso čez savinsko dolino po najboljši zemlji kjer je urjeno namakanje. Politiki imajo polna usta samoskrbe s hrano a uničujejo polja. Ko bo suša bodo imeli polna ust anmakanja tukaj ga uničujejo. Ja počasi gre in škoda da se čas ne izkorišča za kak razmislek in popravek. posebej se vidi sedaj naša sposobnost in hitrost sodobne gradnej, če jo primerjamo z gradnjo železnice za časa avstrogrske od celja do dravograda čez hudo lukno in takrat sta bila dva glavna stroja karmp in lopata z atransport pa poleg konjske vprege še karjola
printerus
14. 04. 2023 11.56
+1
Dol s to vlado ljudje, preden bo prepozno...kaj nam delajo ti nesposobneži...
Maki3322
14. 04. 2023 13.06
+0
VirusX
14. 04. 2023 11.28
+14
In tisti ki je izvedel od projektanta, kje bo potekala trasa je pokupil vso zemljico, ki jo je le lahko in jo po parih pritožbah dobro unovčil.
Banion
14. 04. 2023 11.59
+5
to sp v največji meri izkoristili tisti od tam gori ki so bili takrat poslanci. Zakaj mislite da je veleski lobi tako navial za traso čez savinjsko čeprav se je tu uprla civilna iniciativa in so jo že skoraj spmenili,
Čombe
14. 04. 2023 11.21
+21
61miljonov je drobiž, glede na to koliko so odpisali Jankovićem :)
VirusX
14. 04. 2023 14.30
+0
Pa koliko je Janez nakral in skriva v tujini. Zapreti oba z Jankovičem kajne?
mackon08
14. 04. 2023 11.03
+14
Ja država je kriva za polovico druga polovica pa, ker se lahko vsak, ki ima 5 minut časa pritoži nad traso in to traja leta, da se kaj reši.
smuuki
14. 04. 2023 10.25
+14
Pri nas dogovarjanje o izvedbi in delitvi plena traja čas življenja ene generacije. Potem se pa čudimo da nas vsi prehitevajo po levi in po desni (Poljska,Češka,Madžarska). Je pa res njim je uspelo izvesti lustracijo.
nostalgik
14. 04. 2023 10.20
+17
LEGALNA KRAJA LOKALNIH PREVARANTOV-- POSLEDICA ZAMUDA CESTE ZA 10 LET.
Wolfman
14. 04. 2023 10.10
+8
Tvlada je kot bomba! Vsakič pusti razdejanje za sabo!