Dejstva

Dejstva: Dober milijon evrov za mandat evropskega poslanca

Ljubljana, 18. 04. 2019 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Miha Plementaš
Komentarji
119

Nosilka liste Nove Slovenije na evropskih volitvah Ljudmila Novak je prvega aprila na RTV Maribor v povezavi s plačami poslancev v Evropskem parlamentu povedala: "Drugi problem, ki ga imamo v Sloveniji, je antipropaganda, da kakšne plače imajo evropski poslanci. Ta plača, ki jo zdaj dobivajo slovenski evroposlanci, je za slovenske razmere velika. Za Nemce bodo rekli, da to ni."

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kakšne so plače evroposlancev?
    02:18
    Iz 24UR: Kakšne so plače evroposlancev?
  • Iz SVETA: Plače evroposlancev
    02:35
    Iz SVETA: Plače evroposlancev
dejstvometer_drzi

Izjava kandidatke za evropsko poslanko Ljudmile Novak drži, če plačo evroposlanca, denimo, primerjamo s plačo predsednika republike Boruta Pahorja.

Plača evropskih poslancev je za slovenske razmere zagotovo visoka. Še višja postane, če prištejemo vse dodatke, ki jim pripadajo: skoraj 9.000 evrov bruto plače na mesec, dodatnih 4.500 evrov na računu, za katere javnost nima pravice izvedeti, komu in kam so šli, služben avto, plačani potni stroški in dnevnica 320 evrov za zasedanja parlamenta. Tudi po koncu mandata je zanje dobro poskrbljeno. In tudi to še ni vse: poslancem nič ne preprečuje, da ne bi imeli ob delu v parlamentu še dodatne službe.

prejemki-evroposlancev

A po vrsti: vsi evropski poslanci od leta 2009 prejemajo enako osnovno plačo, ki je vezana na delež (38,5 odstotka) plače sodnika pri Sodišču Evropske unije v Luksemburgu. Od julija 2018 je določena pri 8.757,70 evra bruto. Vsi poslanci plačujejo davek EU in prispevke za zavarovanje, tako da se znesek zniža na 6.824,85 evra. Slovenski evroposlanci plačujejo še nacionalni davek, tako da jim na koncu ostane dobrih 5.000 evrov neto. Za primerjavo: to je slabih tisoč evrov manj, kot znaša bruto plača predsednika države, vlade ali državnega zbora.

primerjava_plac

Poleg tega plačuje Evropski parlament še asistente, nakazila v skupnem znesku slabih 25 tisočakov mesečno gredo neposredno na njihov račun.

Parlament poslancem izplačuje pavšalno dnevnico v višini 320 evrov za kritje stroškov bivanja v Bruslju ali Strasbourgu – navadno so tam štiri dni od ponedeljka do četrtka – in s tem povezane potne stroške, če se le podpišejo na seznam navzočih. Dnevnice so namenjene plačilu hotelskih računov in obrokov.

prejemki-poslancev

Zakaj ni treba razkriti porabe 4.513 evrov nadomestila?

Največ prahu dviguje tako imenovani pavšal za vodenje pisarne: poslanci dobijo na svoj račun vsak mesec 4.513 evrov. Namenjen je plačilu stroškov pisarne, mobilnih telefonov in podobno. A tega, za kaj gre denar, javnosti ni treba razkriti. Tako so odločili ne le predsednik Evropskega parlamenta in njegovih 14 namestnikov, ampak tudi na sodišču EU – to je lani zavrnilo zahtevo za vpogled v porabo tega denarja, ki so jo zahtevali evropski preiskovalni novinarji v okviru projekta MEPs Project. Razlaga: gre za osebne podatke poslancev.

Nosilcem list na majskih volitvah v vrstnem redu, kot so se po marčni raziskavi Mediane uvrstili med prvih osem, in aktualnim poslancem smo zastavili vprašanje: "Bi bili pripravljeni predlagati razkritje potrošnje 4.500 evrov nadomestila splošnih stroškov? Če, kako?"

razkrili-nadomestilo

 

Službena vozila za prevoze po mestu

Poslancem so na voljo tudi službena vozila parlamenta za prevoze po Bruslju in Strasbourgu. Leta 2016 so službo za prevoze spravili v okvir parlamenta, v njej je zaposlenih 118 ljudi. Za stroške prevozov je po podatkih Evropskega parlamenta v letu 2019 namenjenih 4,1 milijona evrov.

Eden najglasnejših zagovornikov te poteze je bil generalni sekretar Evropskega parlamenta Nemec Klaus Welle. S stalnimi vozniki naj bi povečali varnost poslancev, ki, kot pravi Welle, prenašajo tudi strogo zaupne dokumente, zato jih ne morejo prevažati neznanci, je poročal portal Politico. Ciniki pravijo, da bi se lahko poslanci, tako kot drugi državljani, po mestu vozili s taksiji, poleg tega zaupni papirji za tatove niti niso tako zelo zanimivi: leta 2014 so vlomili v avtomobil Viviane Reding, tedanje podpredsednice Komisije, a so dokumente pustili, odnesli pa kovček z oblačili in nakitom ter posodo s tradicionalno kulinarično specialiteto iz Velike Britanije pastirsko pito. "Upam, da so tatovi znali ceniti britansko kuhinjo in so pito pojedli, ne pa vrgli v smeti," se je takrat odzvala Viviane Reding.

Dodatni zaslužki poslancev

Da bi bili podatki o postranskem delu bolj pregledni, morajo poslanci izpolniti takoimenovano izjavo o finančnih interesih, ki je javno dostopna. Vanjo morajo poslanci vsako leto med drugim vpisati, kje in koliko so, če so, zaslužili dodaten honorar in kje so bili v službi, preden so postali poslanci. Pri slovenskih posebnosti ni, so pa na podlagi prijav v obrazcih pri organizaciji Transparency International izračunali, da ima skoraj tretjina od 751 poslancev dodatno službo. Največ je zaslužil eden najbogatejših Zemljanov Italijan Renato Soru, lastnik telekomunikacijskega podjetja Tiscali. Pri Forbesu njegovo premoženje ocenjujejo na 4 milijarde evrov. Na drugem mestu je Antanas Guoga, podjetnik in igralec pokra iz Litve. Zanimiv je tudi prvi obraz Brexita Nigel Farage, ki z njim tudi dobro služi: s komentarji aktualnega političnega dogajanja je poleg plače zaslužil še skoraj 600.000 evrov.

brez_omejitev_pri_dodatnih_zasluzkih

Po štirih mandatih v parlamentu 6 tisočakov pokojnine

Evropski poslanci lahko po koncu mandata, podobno kot slovenski, dobivajo začasno nadomestilo. Znesek je enak plači, prejemajo pa ga toliko mesecev, kolikor let so bili poslanci, največ pa dve leti, torej 24 mesecev.

Za primerjavo: načeloma lahko nekdanji poslanci Državnega zbora prejemajo nadomestilo v višini 80 odstotkov zadnje plače in največ pol leta.

Upravičeni so tudi do starostne pokojnine od dopolnjenega 63. leta starosti. Ta znaša 3,5 odstotka bruto plače za vsako polno leto mandata, vendar največ 70 odstotkov. To pomeni, da poslancu, prepračunano na njihove sedanje plače, po enem mandatu pripada 1.532,6 evra pokojnine, po dveh mandatih ali desetih letih v Evropskem parlamentu dobre tri tisočake, najvišjo možno pokojnino, 6.130 evrov ali 70 odstotkov plače torej, pa dobi po 20 letih dela v parlamentu oziroma štirih mandatih. Poleg te pokojnine lahko dobivajo seveda še tisto, ki so si jo prislužili, ko niso bili poslanci.

pokojnine-za-evroposlance

Počitnice imajo štiri tedne v avgustu ter po dva tedna ob božiču in novem letu.

V letu 2017 je Evropski parlament za plače, potne stroške in splošno nadomestilo namenil 187.043.280 evrov, v letu 2018 je bilo predvidenih 192.038.000 evrov, za leto 2019 pa so predvidena sredstva v višini 186.469.000 evrov.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (119)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapljač1
09. 03. 2021 12.48
+1
Pravilno. Politik je najbolj iskren takrat ko je finančno povsem neodvisen. Seveda kadar je ta nastrojen do državljanov v dobrem. Ne mesar z finančno neodvisnostjo J Janše , ta kot da Slovenijo namerno finančno izcrpava . Kot je res da Janša ni politik. Niti se gre politike.
kapljač1
09. 03. 2021 12.49
+1
Ne mešati z finančno neodvisnostjo J. Janše (poprava)
Transformerji
24. 04. 2019 13.36
-3
Ljudmili doma ni uspelo narediti nič pozitivnega. Mogoče bo pa Unijo poučila o tem, da zapravijo preveč denarja. In da je preveč zaposlenih....
Principat
22. 04. 2019 21.34
+6
z volitvami uradno in legalno potrdimo njihov mandat za lajf in 5 letno dopustovanje v bruslju , izlete , za neodgovornost , razen učenja kako podajo intervju za svojo stranko , ko pridejo domov , govorijo o zavzemanju , tam gori pa spijo , upam da tako slabe garniture kot je bila sedaj ponovno ne izvolimo ,, to je bila banda samo za svojo rit , punce so bile prav nagravžne z prežmikavanjem ust , ko so poročale
Marija Forti?
19. 04. 2019 11.02
+7
No kako se splača biti poslanec v EU.In zakaj so že tam.Ali za kaj odgovarjajo?
NA LEVO ni OK
19. 04. 2019 10.29
+16
Me resnično zanima zakaj se delajo take razlike med ljudmi. Kaj za euro poslance je štruca kruha dražja kot za delavca ki zasluži 500€. Teh poslancev ni nič sram, da živijo od delavca, ki dobesedno crkuje za to, da se ti poslanci mastijo in dobesedno norčujejo iz nas. Niti jim ni potrebno razkriti kam pospravijo 4500€ mesečno našega denarja, kaj šele ostali vsi dodatki in sejnine dnevnice in še in še. Dobro da niti ne vemo za vse privilegije , ki jih imajo na naš račun. Del svojega življenja visoko nad nami preživijo v bogatih razmerah z vsemi koristmi in bonitetami, kamor pridejo se jim klanjajo in jim lezejo v tam zadaj nekje, povsod vse zastonj...Na koncu pa pokojnina, ki si jo niso zaslužili in ki presega vsako mejo razuma. Na čigav račun, kdo mora za to garati in kdo mora biti za to prikrajšan celo življenje do smrti. Bedaki smo ljudje, da sploh še hodimo na volitve. Do danes sem bil vedno razočaran, vedno sem bil izigran in nalagan. Vsakokrat, ko sem dal glas za nekoga, sem se počutil BEDAK, kar v bodoče ne bom več. Volitve so PREVARA in to je legalna kraja in goljufanje delavskega razreda do obisti z namenom meni daj glas, meni daj denar in oblast, da te bom lahko imel za bedaka tebe, ki mi daješ glas. Crkni, da bom jaz živel.
NA LEVO ni OK
19. 04. 2019 09.20
+20
Nihče naj ne bi šel na volitve in naj se potem ti priliznjeni kandidati vprašajo zakaj ???? To grebenje za stolček je le poslušanje šelestenja denarja. Ta zvok jim najbolj odgovarja in za druge glasove postanejo gluhi...Mene na volitve ne bo.
KladivoSi
19. 04. 2019 08.39
+10
Le kdo bo prikimaval za nas?? Cerkvene miši še kr ne odnehajo,...Lojze sej maš dost za penzijo, s sabo ne boš nič neso, ali si morda dovžan komu?
Marija Forti?
19. 04. 2019 11.03
+4
User1063544
19. 04. 2019 08.24
+9
be be be be... spet se jamranje nadaljuje... Kdo pa jim dovoljuje, da si take denarce nakazujejo? Vsi ste dali soglasje, da nas Beuselj je*e, privržene podanike zato bogato nagradi, reveže pa dalje pehari za težko prislužen denar.
User1063544
19. 04. 2019 08.32
+15
Poglejte si samo kandidate ter njihovo zgodbo oz. preteklost. In vi resnično verjamete, da se ti karakterji zavzemajo za našo dobrobit? Kak je ona rekla: Parlamentarce na minimalce??? Kje pa je zdaj ta njen moto, ko je prišla v sršenje gnezdo? Pa oni naš ustni harmonikaš... Kako dolgo je V EU parlamentu? Povejte mi, konkretno KAJ je on storil v zadnjih 10 letih za našo državo? Kaj pa oni, za vse obdolžen in nič kriv? Bodite realni in ne nasedajte tem javnomnenjskim manipulacijam.
ironi
19. 04. 2019 09.17
+2
Zakaj dober milijon evrov za evroposlanca, čemu?? Ta tekma za mandate oz. višino pokojnine, je pa zverinska zadeva in ne izobraženega človeka, ki naj bi skrbel za vse želodce enako. Če pogledamo samo naše poslance, ki naj bi skrbeli za blaginjo Slovenije, pa na področju nepovratnih kohezijskih sredstev nič ne naredijo pri pomoči teh, ne vladi, ne občinam, da bi se zadeva bolje izkoristila. Evroposlanci sedanji in prihodnji delajte v tej smeri bolj učinkovito za pokrivanje svojih prejemkov v naši skupni EU. Tako pa denar jadra nekam v skrite lokacije, morda še brez plačila davščin domovinam. Delajte to, za svoje prejete glasove v domovini!!!!!! bolj
Marija Forti?
19. 04. 2019 11.05
Če bi se nam nebi naseljevali prijateljev,kaj ni jasno.
komarec
19. 04. 2019 08.10
+25
Volitve v E parlament niso nič drugega ko boj za denar.
slovenc59
19. 04. 2019 07.50
+24
Za plače gre !!!!! V korist Slovenije je bilo bore malo koristi od njih !!!!
Acohonda Majhonda
19. 04. 2019 07.37
+22
nevem kako si zaslužijo take zneske a imajo drugačne riti kot mi ki delamo
komarec
19. 04. 2019 08.08
+17
Tisti ki delamo in penzionerji smo drugorazredni ljudje. Ti bo Lojz povedal.
ak.an
18. 04. 2019 21.27
-19
Zaslužijo si jih.
PrihajaNodi
18. 04. 2019 21.16
+0
Ja , za take položaje se borijo delajo pa proti Sloveniji, proti Evropi, proti Natu, proti katoliški cerkvi. Mislim na Tomičko , ne moti pa jo Ruska demokracija, vzhodni blok, pravoslavna cerkev, ampak samo katoliška, pa da ne bo pomote nisem vernik. To ni naklučje , to je z namenom
ValterUdovernik
18. 04. 2019 20.53
-4
Jaz nimam nic proti tako "visokim" placam, samo zapravijo naj jih pa doma, v Sloveniji, do zadnjega centa.
Petur
18. 04. 2019 20.49
+26
Mogoce je to polovica stroskov kolikor nas stane vsak od teh nekoristnezev.s temi objavami nam le v obraz pljuvajo z nasmehom
kolbek460
18. 04. 2019 20.38
+22
Dobijo plačo da lobirajo proti državi ki jih plačuje ,zverina tomič šulin ,tržijo jajotove interese ,zagovarjajo tista dva miljona ki jih je dal Orban ,,pa to je čista združba mafiskih zblojencev ,ki gre do po poti neofašizma .,,KAM TO VODI ?
1918
18. 04. 2019 20.26
+15
milka, ne kompliciraj, plače so za slovenske, pa ne samo slovenske, razmere res visoke, zato se ne sprenevedaj
janezpodre
18. 04. 2019 19.46
+25
Res so bogi, povrh tega so na njihovih plečih še številni otroci prvakov strank, sicer njih neč ne stanejo, če pa nas, jim pa dol visi.
paxvobiscum
18. 04. 2019 19.06
+43
Poglejte, narod, kako se nekaterim koritarjem gode. Vi pa kar strumno naprej za zmago "domovine" in za 700 evriča na mesec.
paxvobiscum
18. 04. 2019 19.10
+30
Za razliko od vas tem faluso-lizcem ni treba NIČ delat. Ena vas jih izvoli, pa v štirih letih pokradejo več, kot klasičen delavec zasluži v celotni karieri. Pa povsem nemočni smo. Bojkot evro-volitev, voda na njihov mlin.
Malinha
18. 04. 2019 19.34
+24
Potegni vzporednice s tem, čemur sam pravim Bruselj - moderni Vatikan in se stvar razjasni.
vicente
18. 04. 2019 18.52
+37
mene ne motij plače,moti me da so v torek na letalu za Bruxel in v četrtek letijo iz Frankfurta domov ob 15h,kaj delajo za ta denar torek in sredo je pravo vprašanje???