Dejstva

Doslej prestopilo 95 poslancev, Möderndorfer v štirih različnih poslanskih skupinah

Ljubljana, 23. 03. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Anja Gorenc
Komentarji
0

V vseh sklicih DZ je doslej iz svoje poslanske skupine v drugo prestopilo skupaj 95 poslancev. V sedanjem sklicu DZ je prestopilo 11 poslancev, največ jih je zapustilo SMC oz. danes Konkretno. Najmanj prestopov je bilo v mandatnem obdobju 1996-2000, a so vsi trije takrat odločilno vplivali na potrditev mandatarjev Janeza Drnovška, nato še Andreja Bajuka. Doslej je bil najbolj znan prestop Cirila Pucka, ki je sčasoma postal sinonim za odločilne prestope v politiki.

Kar nekaj prestopov je k statistiki prispeval Jani Möderndorfer, ki je od prve izvolitve v DZ leta 2011 zamenjal štiri poslanske skupine. V DZ je prišel na Listi Zorana Jankovića (pozneje Pozitivna Slovenija), nato je leta 2014 prestopil v poslansko skupino Zavezništva Alenke Bratušek (danes SAB), kjer je bil tudi vodja poslanske skupine. Septembra 2015 je odšel od Bratuškove in bil nekaj časa nepovezan poslanec, nato pa prestopil v SMC, kjer je bil na volitvah 2018 na tej listi tudi izvoljen v DZ. Kmalu po vstopu SMC v vlado Janeza Janše je izstopil iz te poslanske skupine, danes je del ekipe poslancev LMŠ.

prehod-med-poslanskimi-skupinami

Tudi Peter Vilfan je v DZ prišel leta 2011 na Listi Zorana Jankovića in bil do konca aprila 2014 del poslanske skupine Pozitivne Slovenije. Na naslednjih volitvah je bil izvoljen na listi SAB, julija 2015 se je pridružil poslancem DeSUS.

Izstopi iz poslanske skupine SDS so bili razmeroma redki glede na to, da je bila ta stranka izvoljena v parlament na vseh dosedanjih parlamentarnih volitvah v samostojni Sloveniji. Njihove vrste so doslej zapustili štirje poslanci, dva (Franc Pukšič in Franc Čebulj) sta prestopila v SLS. Leta 2016 sta njihove vrste zapustila Zvonko Lah in Andrej Čuš, a sta po pravdanju na sodišču morala pozneje skupaj z obrestmi vrniti sredstva, ki jih je stranka vložila v njuno volilno kampanjo leta 2014.

V prvem sklicu DZ prestopilo kar 22 poslancev

Največ poslancev je prestopilo v drugo poslansko skupino v mandatnem obdobju 1992-1996. Vsi poslanci, ki so bili izvoljeni na listi Zelenih Slovenije, so marca 2013 prestopili v novoustanovljeno stranko Zeleni – ekološka socialna stranka. Po združitvi z LDS so postali poslanci združene stranke, Zeleni Slovenije pa niso nikoli več prestopili praga DZ.

V tistem mandatu je prvi razkol doživela tudi Slovenska nacionalna stranka (SNS). Leta 1994 je sedem poslancev zapustilo poslansko skupino. SNS je drugi razkol doživel marca 2008, ko so poslansko skupino zapustili Barbara Žgajner Tavš, Sašo Peče in Boštjan Zagorac ter ustanovili stranko Lipa.

prestopi-po-mandatih

Večji prehodi poslancev so se zgodili v mandatnem obdobju 2011-2014, ko je prestopilo 19 poslancev, velika večina (17) iz poslanske skupine Pozitivne Slovenije (prej Lista Zorana Jankovića). Večji del odpadnikov je takrat prestopil v Poslansko skupino SAB, nekateri med nepovezane poslance.

Po drugi strani je najmanj poslancev prestopilo v mandatu 1996-2000. Takrat so v vseh štirih letih prestopili v drugo poslansko skupino le trije poslanci, a vsi trije prestopi so bili odločilni za potrditev mandatarjev – sprva Drnovška, nato še Andreja Bajuka. Drnovšku je s prestopom iz SKD v LDS po volitvah v začetku 1997 pomagal Ciril Pucko in mu tako prispeval 46. glas v DZ. Šlo je za zgodovinski prestop, ki je nato postal sinonim za odločilne prestope v politiki.

Ciril Pucko (LDS)
Ciril Pucko (LDS) FOTO: POP TV

Še v istem sklicu DZ je bil za mandatarja potrjen Bajuk, takrat sta odločilna glasova prispevali Eda Okretič Salmič, ki je izstopila iz DeSUS in šla med samostojne poslance, in Polonca Dobrajc, ki je nato iz SNS prestopila v SDS.

Med znanimi prestopniki je tudi Dimitrij Rupel, ki je po sporu v LDS in nekaj mesecev pred volitvami leta 2004 prestopil v SDS. V sklicu 2004-2008 so prestopili štirje poslanci LDS, vključno z nekdanjim predsednikom stranke in premierjem Antonom Ropom. Poleg njega so marca 2007 iz LDS v SD prestopili še vidni člani LDS Milan M. Cvikl, Darja Lavtižar Bebler in Marko Pavliha

LDS je drugi razkol doživela oktobra 2007, ko je sedem njenih poslancev – Matej Lahovnik, Pavel Gantar, Alojz Posedel, Cveta Zalokar Oražem, Majda Širca, Davorin Terčon in Vili Trofenik prestopilo v poslansko skupino nove stranke Zares Gregorja Golobiča. V trenutnem sklicu DZ je večji osip doživela poslanska skupina SMC. Zapustilo jo je sedem poslancev – Milan Brglez, Jani Möderndrofer, Janja Sluga, Igor Zorčič, Branislav Rajić, Gregor Židan in Mateja Udovč.

Pasica dejstva volitve
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.