Dejstva

Družba, politika se mora odločiti, koliko je vredno človeško življenje

Ljubljana, 19. 06. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Alenka Marovt
Komentarji
75

Koliko je vredno človeško življenje starejših, se sprašuje eden najvidnejših strokovnjakov za področje demence, starizma, zdravnik nevrolog prof. dr. Zvezdan Pirtošek. Starejših od 80 let je že 115 tisoč Slovencev, čez 30 let jih bo vsaj dvakrat več. Dvakrat več bo tudi dementnih, že danes jih je blizu 50 tisoč. Prepuščeni so samim sebi, sistem pomoči starejših ne deluje, posebne geriatrične bolnišnice nimamo, geriatrični oddelki so izjema. Bo konec otroškega preigravanja politikov, ki jo vodi misel na volitve, ne pa jasno začrtana vizija življenja našega naroda?

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Sistem ne deluje
    03:08
    Iz 24UR: Sistem ne deluje
  • Iz SVETA: Obisk zdravnika na domu je prednost
    03:48
    Iz SVETA: Obisk zdravnika na domu je prednost

 

Nana Fartek in Maja Kolšek Šušteršič sta družinski zdravnici, ki nudita celostno obravnavo starostnika na domu. Sta eni redkih v Sloveniji, ki na željo starostnika prideta na dom in se mu s predpripravo – pregled izvidov, terapij – posvetita. Ključno za starostnika je, pripovedujeta, da si zanj v domačem okolju vzameta dovolj časa, saj ga le tako lahko temeljito pregledata in spoznata njegove kronične bolezni, socialno mrežo in psihično stanje. 

Starostnikom mesta niso prilagojena s klopmi, držali, daljšimi intervali na semaforjih, kar lahko vodi v osamo, socialno izključenost. 

Naredita klinični pregled, ocenita ravnotežje, moč, prehranski status – znano je namreč, da starostniki nimajo apetita, pojejo premalo beljakovin, pijejo premalo vode. Po potrebi preverita tudi spomin, povprašata, kako je s prebavo, odvajanjem vode, spanjem, našteva Kolšek Šušteršičeva. Pogledata tudi starostnikov dom, ki je ponavadi poln ovir, od preprog, ostrih robov, stopnic, kablov, in zaradi njih pogosti padci in poškodbe. Velik del starostnikov, ki konča v domu, pove Fartkova, je prav zaradi tega, ker padejo, postanejo nesamostojni in družina zanje ne more več skrbeti. Kratek povzetek celostnega pregleda 88-letne Zalke Radiković, ki je samoplačniški, si lahko ogledate v spodnjem videu.

Kronični problem družinskih zdravnikov, obe imata več kot desetletje dolgo kariero v družinskih ambulantah, je premalo časa za bolnika, saj jih vsak dan čakajo polne čakalnice in kakšnih 80 bolnikov na pregled, zato družinskim zdravnikom čas ne dopušča dveurnega temeljitega pregleda starostnika, kar počneta sami. Ključno je, pravi Fartkova, "da starostnika pregledamo v stabilni fazi, kako funkcionira, kje ga lahko podpremo, da zmanjšamo možnost za poslabšanja, saj lahko že z majhnimi izboljšavami vplivamo na kakovost in samostojno življenje doma". 

Povezati se želita še s strokovnjaki, ki so dnevno s starostniki – fizoterapevti, delovnimi terapevti, psihologi, saj je marsikdo, ki pride iz bolnišnice, tudi v slabem psihičnem stanju. 

Celostna obravnava bolnika na domu je dopolnitveno delo družinskega zdravnika, poudari Kolšek Šušteršičeva, "ki mu lahko te informacije tudi koristijo za načrtovanje obravnave bolnika v prihodnje"

Posebne geriatrične bolnišnice v Sloveniji ni, ni niti zdravniške specializacije za geriatrijo

Sistem pomoči starejšim ne deluje, stroke in službe v skrbi za starejše niso povezane, starostnike pošiljajo od vrat do vrat, celostno jih obravnavajo le v Centru za geriatrično medicino v Bolnici Petra Držaja UKC Ljubljana in v Enoti za psihogeriatrijo UKC Maribor. Postelj in osebja je premalo, saj država rešitev nima. Nima niti vizije, da bi zgradila geriatrično bolnišnico, kjer bi preučevali, lajšali in zdravili starostne bolezni.

Geriatrija se ukvarja z izboljševanjem funkcionalnega stanja in zdravja posameznikov, ki so običajno starejši od 75 let. Namen pa je ohranjanje, povrnitev ali izboljšanje zdravja in samostojnosti akutno ali kronično bolnega krhkega starega človeka.

V Centru za geriatrično medicino imajo hospitalni oddelek s 16 posteljami, letno obravnavajo 600 bolnikov, toliko tudi v specialistični ambulanti, medtem ko beležijo v ambulanti družinske medicine okoli 8000 obravnav letno, pojasnjuje vodja Gregor Veninšek. Za starostnike skrbijo trije specialisti interne medicine, en zdravnik družinske medicine, štiri diplomirane medicinske sestre, petnajst srednjih medicinskih sester, dve fizioterapevtki. 

geriatricna-medicina-ukc

Primarijka Mojca Muršec, vodja enote za psihogeriatrijo, ki deluje znotraj oddelka za psihiatrijo UKC Maribor, pove, da imajo na voljo 34 postelj, zaposleni so trije specialisti psihiatrije, psiholog, dva delovna terapevta, pet diplomiranih in 17 srednjih medicinskih sester ter socialni delavec. Lani je bilo hospitaliziranih 478 bolnikov. 

"To so bolniki  z različnimi duševnimi motnjami v starosti, med njimi mnogi z demenco, ki postanejo v svojem okolju nenadoma zbegani, neznajdeni, so sočasno telesno bolni, ali tisti, pri katerih se je ob demenci razvila sekundarna simptomatika, zaradi katere s svojim početjem postajajo nevarni sebi in drugim. Zgodi se , da so razlogi za obisk psihiatrične sprejemne ambulante povezani z željo po sprejemu socialne narave. Prevladujeta osamljenost in revščina. Pogosto se na sprejemu znajdejo bolniki, ker njihovi bližnji zaradi svoje nemoči in izgorelosti zanje ne morejo več poskrbeti, in tudi takšni, ki tega preprosto nočejo. Še poseben problem predstavljajo finančne ali duševne zlorabe pri bolnikih z demenco."

enota-za-psihogeriatrijo-ukc-maribor

 

Muršec ob tem poudarja, "če bi bila organizirana celostna oskrba starejših na domu in bi delovale tudi vse ostale službe, ki se ukvarjajo s starostniki, je postelj dovolj, v realni situaciji pa jih močno primanjkuje".

Veninšek doda, da bi bilo glede na potrebe populacije smiselno, da bi imeli na voljo več površin, postelj, opreme in osebja. "Naš namen je, da se, poleg večjega števila obravnav, večjemu številu posameznikov lahko dodatno ponudi tudi intenzivna zdravstvena nega in več aktivnosti zunaj postelje, ki bi prispevale k ohranitvi ali povrnitvi posameznikove avtonomije."

Veninšek poudari, "značilnost naše obravnave je v tem, da ne naslavljamo samo bolezni, ampak poskušamo poleg ozdravitve bolezni zagotoviti tudi povrnitev ali ohranitev avtonomije s preprečevanjem s hospitalizacijo povezane telesne neaktivnosti, neustrezne prehranjenosti in zapletov, kot je delirij. Če je ob sprejemu gibalno avtonomnih manj kot 10 odstotkov bolnikov, pa je takih ob odpustu skoraj tretjina."

Povprečna starost bolnikov je 83 let, večino, okoli 97 odstotkov, sprejmejo preko Internistične prve pomoči. So akutno bolni in ob sprejemu večinoma komaj pokretni, odvisni od tuje pomoči. "Poleg dejstva, da so akutno bolni, so tudi resno bolni, smrtnost na naši enoti je zadnja leta med 10 in 15 odstotki."

Geriatrija je, glede na starajočo družbo, starizem pa je nasploh evropski trend, poklic prihodnosti. Nasploh so vsi poklici, ki so povezani s starostniki, poklici prihodnosti: socialni gerontologi, farmacevtski tehniki, kineziologi, dietetiki, farmakologi.

Slovenija nima vizije za geriatrijo, niti nima specializacije oziroma subspecializacije

V Sloveniji specialistov geriatrične medicine ni. Študij je v večini držav v Evropi organiziran kot samostojna specializacija ali vsaj kot subspecialistično izobraževanje, v naši državi pa ni niti enega niti drugega, opozarja Muršec. Specializacijo oziroma subspecialzacijo bi potrebovali takoj. "O tem sploh ni več nikakršnega dvoma. Že danes zamujamo za več desetletij in tudi bližnja prihodnost ni bistveno bolj optimistična. Pot do specializacije iz geriatrije je dolga in je brez namere, programa in učiteljev v nobenem primeru ni mogoče izvesti."

V Sloveniji je prisoten strah pred spremembami, ki jih prinaša starajoča se populacija, in iz tega izhajajo želje in pobude po novih vsebinah in morda tudi specialistih, poudari Veninšek in doda, da je premalo razumevanja, kaj geriatrična medicina je in kaj so z dokazi podprte prakse, ki bi jih v Sloveniji veljalo uvesti. 

"Ker Slovenija geriatrične medicine kot panoge nima, vseeno pa se seveda tudi pri nas obravnavajo geriatrični bolniki, bi pred večjimi posegi v zdravstveni sistem veljalo napraviti celovito analizo stanja. Žal je na tem področju politika že napravila svoje in vključila razvoj geriatričnih kapacitet v svojo strategijo, tudi ZZZS je očitno naklonjena novostim, so pa zadrege na strani delodajalcev, ki ne prepoznajo priložnosti za izboljšanje svojih storitev, in počasnost medicinskih strok, ki pogosto ocenjujejo, da zadoščajo manjše prilagoditve znotraj obstoječega sistema in vsebin, praviloma v smislu pomanjkanja časa, denarja in opreme."

geriatrija

 

Veninšek pravi, da jasnih standardov, kakšna bi naj bila preskrbljenost populacije s specialisti za obravnavo geriatričnih bolnikov, ni. Izkušnje, prakse in kvalifikacije po svetu so zelo različne. Po predlaganih normativih iz ZDA bi potrebovali okoli 160 geriatrov. Glede na prakso v EU pa bi naj bil en geriater na od 2.500 do 10.000 prebivalcev, starejših od 65 let, torej bi bilo primerno, da imamo od 40 do 200 geriatrov. Da bi bi jih potrebovali vsaj 200, pa trdi primarijka Muršec, predstojnica enote za psihogeriatrijo UKC Maribor in postreže dve skrajnosti v Evropi. Švica ima na tisoč prebivalcev zgolj 0,02 geriatra, Danska pa 1,2 specialista na tisoč prebivalcev. Teh pa ni, čeprav je že leta 2013 program geriatrije potrdil Zdravstveni svet, ki deluje kot posvetovalni organ Ministrstva za zdravje (MZ).

Slovenija je po podatkih OECD zadnjih 10 let krepko na prvem mestu po predpisovanju antipsihotikov za starejše nad 65 let. Na to so opozorili v letošnjem projektu Fakultete za socialno delo "Nefarmakološka oskrba ljudi z demenco". Asitenka dr. Anamarija Kejzar se ob tem sprašuje, so namenjeni starim ljudem ali svojcem, da bo lažje, "očitno to ni samo retorično vprašanje". Terapija po potrebi, nad katero ni pregleda, še posebej ne v domovih, pomeni, da dobijo stanovalci antipsihotike, pomirjevala, ne da bi prej vzpostavili nefarmakološko oskrbo, to je boljše razpoloženje preko aktivnosti, ki nagovarjajo čutila. 

V Franciji in na Nizozemskem imajo zdravniki, ki delajo izključno s starejšo in obnemoglo populacijo dodatno kvalifikacijo, v Avstriji je to podiplomsko usposabljanje, v katerega se lahko vključi praktično vsak zdravnik. Podobna tehnična možnost je tudi v Sloveniji s pomočjo dodatnega usposabljanja za pridobitev posebnih znanj, vendar bodo potrebne določene sistemske spremembe.

Da sistem pomoči starejšim ne deluje, Mojca Muršec opozarja že leta. Slovenci pa se kar staram. Starejših od 80 let je 5,5 odstotka ali 115 tisoč Slovencev. Čez 30 let bo starejših od 65 tretjina državljanov. Zato so ukrepi države nujni, opozarja primarijka Muršec.

Izmed vseh starostnikov so zagotovo najbolj ranljivi bolniki z demenco in hkrati z njimi njihovi svojci. Zaplete se že pri tem kaj napraviti, ko se nekaj nenadoma spremeni, ko se čez noč pojavi nemir ali se povečajo potrebe po oskrbi. Tudi če imajo bolniki z demenco še svoje partnerje ali otroke, ki skrbijo zanje, praviloma ti čez noč ne morejo storiti prav veliko. 

nujni-ukrepi-drzave-za-celovito-oskrbo-starejsih-geriatrijo

Dostopnost z naslova pravičnosti ni najboljša, priznava Veninšek in opozarja, nekje je treba začeti. Smiselno bi bilo, da imamo v vseh slovenskih bolnišnicah enote za geriatrično medicino, poudarja, ki so kadrovsko dovolj močne, poleg zdravnikov tudi ustrezno usposobljeno negovalno osebje, klinično osebje, delovne in fizioterapevte in tudi socialnega delavca. "Mi imamo privilegij, da takšen tim imamo in s tem dosegamo zelo dobre rezultate."

Spominčica – Alzheimer Slovenija – Slovensko združenje za pomoč pri demenci je strokovno združenje, ki pomaga osebam z demenco, njihovim svojcem, skrbnikom. Svetovalni telefon: 059 305 555. Pred skoraj desetletjem je predsednica Štefanija Lukič Zlobec prevzela pobudo za organizacijo srečanj Alzheimer Café v Sloveniji. Srečanja so med svojci in skrbniki oseb z demenco zelo priljubljena in potekajo na več kot 80 lokacijah po celotni Sloveniji.

Posledic epidemije demence se država ne zaveda, številke so alarmantne

S staranjem prebivalstva se povišuje tudi delež vse bolj odvisnih bolnikov, še najhitreje delež bolnikov z različnimi oblikami demence, opozarja Muršec, ki jih je po oceni že skoraj 50 tisoč, čez 30 let jih bo že 100 tisoč. Po svetu je dementnih že približno 47 milijonov ljudi, demenca je epidemija 21. stoletja, ki obremenjuje tudi svojce, ker imajo v  domovih omejeno število stanovalcev na dementnih oddelkih. 

Čakanje na prosto posteljo je izjemno dolgo in mukotrpno. Letos bo predvidoma dokončana nova enota Doma upokojencev Center ob Regentovi cesti v Ljubljani, v kateri bo 44 mest za stanovalce z demenco, kar je občutno premalo glede na potrebe. Agonija se nadaljuje.

epidemija-demence
Zavod za oskrbo na domu Ljubljana poleg družabništva, danes ima svojega prostovoljca 92 uporabnikov, enkrat mesečno organizira delavnice za krepitev spomina, skupino za samopomoč za svojce oseb z demenco, biblioterapijo z osebami z demenco in številna tematska predavanja o demenci. 

Če v začetnih obdobjih bolezni bolniki ob manjši pomoči svojih bližnjih še lahko poskrbijo zase, pa se z napredovanjem bolezni kasneje postopoma sposobnost samooskrbe vse bolj zmanjšuje do popolne odvisnosti.  V Sloveniji je po oceni vsaj 10 tisoč bolnikov z napredovalnimi stopnjami demence, torej tistih, ki že potrebujejo celodnevno pomoč, vodenje in neredko celo nadzor. "Na vse to nismo pripravljeni in tega nas je lahko resnično strah. Problem je, ker v naši državi sploh ne vemo, kaj kdo počne na področju pomoči starejšim, ne vemo, kje kaj poteka, smo pa v situaciji, ko s celostnim programom in protokolom izvajanja pomoči ne bi smeli več odlašati."

Koliko je vredno človeško življenje starejših, se sprašuje eden najvidnejših strokovnjakov za področje demence, starizma, zdravnik nevrolog prof. dr. Zvezdan Pirtošek, ki v ospredje postavlja starizem. To je sistematično stigmatiziranje, zapostavljanje in diskriminacija starejših.

Politika je, namesto da bi pisala vizijo, energijo usmerjala v strankarska preigravanja. Ali kot reče profesor Pirtošek, "dostikrat sem imel ta občutek, da nas bolj vodi misel na volitve, ki bodo čez leto, kot pa recimo neka vizija življenja našega naroda, mladih in starih čez desetletja in v naslednja stoletja".

Jutri v rubriki Inšpektor. Vsi bomo enkrat stari, vsi se bojimo, kaj nas čaka takrat. Starizem, demenca, demografija, dolgotrajna oskrba … Miha Drozg bo zaokrožil celotedenski projekt Dejstev o staranju, težavah in ignoranci politike. 

Geriatrija, demenca, starizem – izjemno kompleksna in pomembna vprašanja, še ena več, ki jih politika daje na rob družbe in sprejema strategije, ki so mrtve črke na papirju – kot vlada izpred treh let o obvladovanju demence. Časa za strategije ni več, v Sloveniji imamo vrhunsko stroko in mlade empatične zdravnike, ki znajo in želijo pomagati najranljivejši skupini, da bi starost čim bolj kakovostno preživeli. Staramo se vsi, tudi politiki, ki imajo moč in dolžnost poskrbeti za starostnike.

883x100 Dejstva (1)
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
20. 06. 2020 19.46
O Cenitev življenja. / spominjam se filma Pot na Narajamo . /Moram ga še 1x pogledat
lenuš?ek
20. 06. 2020 14.31
+1
Koliko je vredno človeško življenje? Neprecenljivo! Življenje levičarja pa niti centa.
flojdi
20. 06. 2020 19.47
-1
FAUSTOS1
20. 06. 2020 11.51
-1
POD nobeno vlado ni bilo v domovih toliko smrti,ki so vse bile nepotrebne a twit janše je to zahteval-sds predstavlja smrtno nevarnost za vse upokojence,desus pa jim pomaga-SRAMOTA
hotchilipoper
19. 06. 2020 19.57
+12
Mladina ne bo delala za 600 evrov na mesec,zato pa uvažajo inženirje iz sirije.Samo ti “inženirji“ tudi ne bodo delali,ampak živeli na račun že obubožanih ljudi
Infraping
19. 06. 2020 18.52
+12
Mene so na pravu učili, da življenje nima cene. Šele kasneje v življenju sem ugotovil, v kakšnem smislu so to mislili.
Infraping
19. 06. 2020 18.53
+3
Bojte se pravnikov in psihiatrov, ker so to pokvarjeni ljudje. Jaz to dobro vem. Faksa pa nisem končal zaradi takih.
1918
19. 06. 2020 18.09
+3
večina pitne vode v sloveniji, ki priteče iz pipe je klorirane. klor pa ima med drugimi tudi to lastnost, da človeku pučasi dela luknje v možganih, to gre počasi, ampak do starosti ravno prav, da je človek kot temu danes rečemo, dementen, se pravi, ne zaveda se ničesar, kar je po eni strani zanj celo dobro, da se ne zaveda v kakšni r... se je znašel. odreši ga lahko le prejuba smrt
Mladen sir
19. 06. 2020 17.08
+2
Se pa zdravstvo dela dementne ljudi,ko jim napišete zdravilo jim še malo substance date za dementnost.Tu imam v ulici medicinske sestre ko te sesujejo namerno,tri ulice ko se delajo da so v pomoč državi pa so za takojšno aretacijo....lahko gremo še obtožnic da spišem samo tokrat na sodišču.
Gorazd Petek
19. 06. 2020 16.55
+10
To še začetek ni.
preprostež
19. 06. 2020 16.49
+21
Bolj kot so starejši zanemarjeni, manj smo mlajši motivirani za 40-letno redno delo. Kar tako naprej pa ne bo nihče več hotel delat, vsaj v Sloveniji ne.
Merlie
19. 06. 2020 16.48
+7
Starostniki so breme družbe ker so delali v Komunizmu in so jim komunisti določili za 40 in več garaškega dela mizerno pokojnino, medte, ko so neki kvazi Borci, Kulturniki in pstala parazitska srenja pobrali smetano in uživali na njihovih žuljih, danes nimajo niti za protezo in ušivo sobo Kulturniki pa izsiljujejo in protestirajo za svojo umazano rit na pol nagi Ljubljani. Narod bi moral v Ljubljano in vse nabrcat v rit, da jih odnese na smetišče zgodovine. Smrt Fajonizmu, RTV izmu in Kulturizmu.
Infraping
19. 06. 2020 18.48
+1
RobespierreWithGuillotine
19. 06. 2020 16.17
-15
Visokostarostniki so breme sebi, svojcem, drzavi... Lahko me obtozite neeticnosti, vendar tako to je.
preprostež
19. 06. 2020 16.38
+13
hotchilipoper
19. 06. 2020 19.59
+6
Preprostež,ti bi rad samo imetje starostnikov,da ti ne bilo treba delati,ker si lenuh
Medvedka 55
19. 06. 2020 21.24
+4
Upokojila sem se pred dvema letoma in upala, da bom končno našla čas zase, za toplice in izlete. Sedaj imam čas, pokojnina pa komaj zadošča za položnice in hrano. Ko preberem takšne komentarje, kot je vaš, me postane strah. Bojim se visoke starosti in bolezni, da nebi bila v breme družini in družbi. Vsak dan poslušam novinarje in politike, kako smo upokojenci breme. Ni prijetno, verjemite.
FAUSTOS1
19. 06. 2020 15.52
+7
DESUS KI je za izdajtvo dobil zdrastneno ministrstvo je dejansko kriv za večino smrti v domovih ,saj polna dva meseca ni storili nič ,ker je tako twitnil jj-desus je navečja sramota in krivec slabega stanja v domovih.
kapljač1
19. 06. 2020 12.13
+2
Pri nas se o vsem hoče odločat samo Janša. "Treba mu je to idejo iz glave izbit", da bo bolj pri pameti. Torej Nasprotno temu, kar pravi Kardinal Franc Rode, da je Slovencem ideje treba "ubijat v glave" da bodo manj otožni. (Nič ni govoril o boljših plačah in več kruha)
Uporabnik1152447
19. 06. 2020 13.26
-5
Pri nas je preveč ljudi, kateri vse povezujejo z Janšo. Janša je pač samo še eden izmed nas, tudi on hodi na WC, tudi on ima dnevno na voljo 24 ur in nič več. Je človek z nekaj dobrimi in nekaj slabimi lastnostmi, je pa tisti, ki se ga nastavljenci prejšne vlade in "kulturneži" najbolj bojijo, ker bi jim trgal privilegije, je pa tudi trn v peti sorošistom, ker njegova politika nasprotuje sorošističnim idejam. Ampak nekateri pač dnevno nabijate proti Janši, ker očitno nimate ničesar bolj pametnega za počet.
yanay
19. 06. 2020 15.40
+3
Če hočeš nekaj dati, potem moraš to nekje vzeti. Tako je tudi s privilegiji. Nekdo jih bo izgubil, da jih bo nekdo drug pridobil. Sedaj je Janša v poziciji, da odloča, kdo bo privilegiran.
yanay
19. 06. 2020 15.41
+0
Pri Janši narod zanesljivo ne more računati niti na najmanjše ugodnosti.
Machetekills007
19. 06. 2020 12.02
-18
starejši so samo strošek za državo.
batom@pinkponk.com
19. 06. 2020 12.00
+22
dobr so nas zhebal. nč od nč v 20 letih.
Machetekills007
19. 06. 2020 11.54
+11
človeško življenje je malo vredno, ker je ljudi preveč.
flojdi
20. 06. 2020 20.02
.ne morem se spomnit točno prepisanega iz neke knjige , že davno . gre pa nekako takole : najcenejši in najlažje zamenljiv Element v Vojni je človek . ( pa v trg ovini tudi ; dodajam
saj bo
19. 06. 2020 11.29
+31
Na racun starejsih so clani nevladnih organizacij in podobnih drustev, ki zelijo "pomagati" z raznoraznimi propadlimi projekti, potegnili toliko denarja, da bi lahko izgradili nekaj spodobnih domov. Vprasajte Kebra? Clovek, mlad ali star drzavo zanima samo toliko, koliko lahko od njega ima korist. Modrovati, pa tudi jaz znam.
Drekachi24
19. 06. 2020 11.17
+38
Tudi bela tehnika ni prilagojena starejšim. Vsaj nekateri modeli bi lahko bili enostavnejši za uporabo. Da ne govorim o pločevinkah z živili in drugo embalažo, majhnih napisih ipd. Popusti za upokojence so dobrodošli, a to je premalo. Pišem na podlagi izkušenj s sorodniki, starimi 80 let in več.
scipio
19. 06. 2020 11.12
+11
Koliko je vredno življenje? Koliko njegovo podaljševanje v primeru bolezni? Odvisno je od tega, kdo se o tem sprašuje oz. ga je zainteresiran podaljševati, družba ali posameznik sam. Družba in država imata o tem pred očmi drug znesek kot ga ima dotični starostnik in njegovi svojci (če so mu sploh naklonjeni), saj zanj je življenje neprecenljivo in ga je zainteresiran podaljševati tudi če je bolan. Obstaja neka entiteta, ki se ji pravi QALY, kratica stoji za Quality Adjusted Life Year oz. prilagojeno na kvaliteto življenja pridobljeno leto življenja. V razvitih evropskih državah ga uporabljajo za vrednotenje novih zdravstvenih tehnologij, zdravil, operacij ipd., ki zdravstveno resno ogroženemu posamezniku podaljšujejo življenje, so pa drage in stanejo. QALY-u oblasti pripišejo znesek, ki je 2-3 BDP na prebivalca v zadevni državi. Pri nas je BDP/preb ca. 25000EUR, stroški torej do 50000-75000 EUR za dodatno leto življenja starejšega posameznika (denimo, da imamo teh ljudi 200.000) naj bi teoretično bili upravičeni za kritje iz zdravstvenih blagajn. Računaj, 10 milijard EUR bi potrebovali samo za to, to je 25% BDP cele Slovenije in 70% državnega proračuna. Pa so sredstva? Seveda ne in jih tudi nimamo od kje vzeti, saj za zdravstvo plačujemo le ca.9% BDP, pa tu ne gre le za geriatrijo temveč za zdravstvene potrebe cele populacije. Glede na to, kakšne so pokojnine v Sloveniji, je jasno, da bi tako vrednotenje zahtevalo družbo blaginje, ki ji ne bomo blizu še vsaj 300 let, in hkrati totalno družbeno solidarnost v smeri od mladih k starim in v smeri od zdravih k bolnim. Problem nastane, ko število starih in bolnih naraste do ekonomske zmogljivosti družbe. In ta problem imamo in postaja vse večje, ker se naš narod hitro stara.
MSM fake news
19. 06. 2020 11.11
-8
Za prodane skorumpirane komunjare vemo, da ni vredno NIČ!!!