Dejstva

Država plačala 100 tisočakov za dodatno opremo doslej neuporabnih ventilatorjev SiriusMed

Ljubljana, 05. 11. 2020 17.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Alenka Marovt
Komentarji
183

Večina od 90 ventilatorjev SiriusMed R30, za katere je država podjetju Geneplanet plačala skoraj 3,3 milijona evrov ali 36.400 evrov za en ventilator, je bila doslej v skladiščih bolnišnic, saj so bili brez dodatne opreme za bolnike s covidom-19 neuporabni. Tako je Zavod za blagovne rezerve od podjetja Medicotehna za skoraj 100 tisočakov kupil posebne cevi, vlažilce in kompresorje za 64 ventilatorjev SiriusMed, da jih 11 bolnišnic, v katerih se tre bolnikov s covidom-19, sploh lahko uporablja. 46 ventilatorjev Bellavista 1000 ima še vedno prepoved uporabe, saj obstaja tveganje za povzročitev smrti bolnika. Analiza Dejstev – bolnišnice imajo na voljo 482 ventilatorjev za bolnike s covidom-19.

Med prvim valom epidemije je Zavod za blagovne rezerve (Zavod) kupil 148 ventilatorjev. Vsi ventilatorji so bili, kot so zagotovili na Zavodu, namenjeni za zdravljenje bolnikov s covidom-19. A, kot se je izkazalo, ventilatorji SiriusMed R30 brez dodatne opreme niso bili primerni za tovrstne bolnike, zato so jih imele bolnišnice večinoma v skladiščih in jih do izbruha neslutenih razsežnosti v 2. valu velika večina sploh ni uporabljala. 

Iz UKC Ljubljana sporočajo, da je šest ventilatorjev SiriusMed na oddelkih, štiri pa so poleg še dodatnih štirih druge znamke začasno posodili UKC Maribor.

Za 64 ventilatorjev so bolnišnice sporočile potrebe po dodatni opremi – gre za posebne cevi, vlažilce in kompresorje. In ta dodatna oprema, ki jo je oktobra kupil Zavod, je stala skoraj 100 tisočakov. Kot pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje, je 11 bolnišnic dodatno opremo že prejelo "konec oktobra oz. v prvem tednu novembra, vsem uporabnikom pa je na razpolago dodatna tehnična pomoč". Gre za: UKC Ljubljana, UKC Maribor ter bolnišnice Murska Sobota, Nova Gorica, Jesenice, Slovenj Gradec, Ptuj, Trbovlje, Izola, Topolšica in Sežana. 

dodatna-oprema-za-ventilatorje

Posel za dodatno opremo dobilo podjetje Medicotehna, ki je bilo ugodnejše od Geneplaneta

Po aferi z ventilatorji SiriusMed R30 je država z Geneplanetom prekinila pogodbo in jih namesto 220 za 8,7 milijona evrov, za kar so si od države priborili 100-odstotni avans, kupila manj kot polovico, in sicer 90. Razlog? Sum korupcije, predvsem pa neustreznost ventilatorjev, ki veljajo za manj kakovostne. Celo sam gospodarski minister Zdravko Počivalšek je govoril, da ni njegova težava, če so si nekateri želeli mercedese, sam pa je dostavil golfe.

Zavod je dodatno opremo za te ventilatorje kupil na podlagi strokovne ocene ministrstva za zdravje in mnenja ministrstva za javno upravo, da se lahko izvede postopek javnega naročanja s pogajanji brez predhodne objave iz razloga skrajne nujnosti. "Zavod je presodil, da obstajajo razlogi skrajne nujnosti, in sicer povečanje števila bolnikov s covidom-19 in posledično nepredvidljivo povečanje hospitaliziranih bolnikov s covidom-19."

Ventilatorji v SB Celje
Ventilatorji v SB Celje FOTO: SB Celje

Tako so 12. oktobra s podjetjem Medicotehna, gre za podjetje za zastopanje in inženiring, 35 let servisirajo in dobavljajo medicinsko opremo, lastnika pa sta Vojko in Irena Zakrajšek, podpisali pogodbo v višini 96.800 evrov za nakup dodatne opreme – "vlažilnikov, dvojne sonde, grelnih žic za dvojno ogrevanje ter zagotovitev montaže in usposabljanje za rokovanje z ventilatorjem z vgrajeno dodatno opremo", je razvidno iz javnega naročila.

Ob tem je zanimivo dejstvo, da posla ni dobilo podjetje Geneplanet, ki je za bolnike s covidom-19 dobavilo neprimerne ventilatorje. Na Zavodu pojasnijo: "Poleg ponudbe za dodatno opremo podjetja Geneplanet, ki jo je Zavod že imel, je pridobil ugodnejšo ponudbo podjetja Medicotehna, ki je priznan proizvajalec tovrstne opreme in mu bolnišnice zaupajo."

Kdaj bo JAZMP prižgal zeleno luč za ventilatorje Bellavista, ki so lahko smrtno nevarni? Datum je še vedno uganka. 

Izplen države pri nakupu ventilatorjev v višini kar 5,4 milijona evrov za bolnike s covidom-19 je bil skoraj neznaten. Do tega tedna so jih bolnišnice sploh lahko uporabljale le 12 od 148, 46 pa jih je še vedno zaklenjenih v skladiščih. 

nakup-ventilatorjev

Poleg težav z ventilatorji SiriusMed se je namreč zalomilo še pri 46 ventilatorjih Bellavista 1000, ki jih je dobavilo Gorenje po ceni 36.104 evrov za ventilator ali skupni vrednosti skoraj 1,7 milijona evrov. Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) je namreč prižgala rdečo luč za uporabo, ker ni bilo jasno, kdo je sodeloval v prodajni verigi, zato obstajata sum in "tveganje, da bi neskladnost vodila do morebitne tehnične pomanjkljivosti v delovanju, ki ima lahko za posledico življenje ogrožajoče stanje, hudo obolevnost ali celo smrt pacienta".

Na vprašanje, kdaj, če sploh, bodo lahko bolnišnice te ventilatorje uporabljale, so septembra na JAZMP odgovorili: "Zadevni medicinski pripomočki so bili izdelani oz. prilagojeni za kitajsko tržišče, zato v tem trenutku ne izpolnjujejo zahtev, kot jih določa Zakon o medicinskih pripomočkih." 

Ta hip proizvajalec in serviser še vedno odpravljata napake, ko jih bosta in bodo odpravljene neskladnosti, ki so bile ugotovljene v inšpekcijskem postopku, bo JAZMP odpravil začasno prepoved uporabe 46 ventilatorjev. Datuma kljub proaktivnosti vseh deležnikov ne upajo napovedati, torej ni jasno, ali bo to še novembra. 

Analiza Dejstev – v 14 bolnišnicah 482 ventilatorjev za bolnike s covidom-19

Septembra smo naredili analizo 14 bolnišnic in ugotovili, da imajo na voljo 401 ventilator za bolnike s covidom-19. 

Od takrat so dodatne štiri dobili na Kliniki Golnik in 13 v UKC Ljubljana. Preostale bolnišnice ob ponovnem poizvedovanju o novih dobavah ventilatorjev ne poročajo. Če prištejemo še 64 ventilatorjev SiriusMed, ki imajo od tega tedna vendarle še dodatno opremo, bolnišnice skupaj razpolagajo s 482 ventilatorji. Ob tem povejmo, da se lahko številka spreminja, saj denimo v UKC Ljubljana sredi meseca novembra pričakujejo še 13 ventilatorjev.

Vseh ventilatorjev skupaj, tudi tistih, ki niso primerni za bolnike, je trenutno 630. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Blagovne rezerve kupujejo zaščitno opremo za 37 milijonov evrov, prijavilo se je kar 38 ponudnikov

Zavod za blagovne rezerve je po dveh neuspelih razpisih poskusil še s tretjim za nakup trimesečne strateške zaloge medicinsko-tehničnih sredstev in osebne varovalne opreme. 

Ker gre za zajeten posel v višini 37 milijonov evrov, se je nanj prijavilo kar 38 ponudnikov.

Med njimi gre le za osem starih znancev, torej tistih, ki so blagovnim rezervam že dobavljali zaščitno opremo: Inovatio, Labena, Cross Continental, Prevent & Deloza, Kimi, Sla marketing, Sanolabor, Tosama. Vseh 38 si lahko ogledate v spodnjem grafu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

In kakšne zaloge iščejo blagovne rezerve? Razpisali so 27 postavk, količine pa ogromne. Izpostavimo le nekatere: 479.600 mask FFP3, 10.716.650 kirurških mask, 2 milijona pralnih mask, 3.816.000 kirurških mask IIR, 515.350 vizirjev, 815.265 zaščitnih plaščev, 2.826.600 predpasnikov z rokavi, 7.771.000 nitrilnih rokavic, 4.253.600 rokavic iz lateksa, 79.063 zaščitnih kombinezonov, 235.600 kosov očal, 23.810 razkužil, 456.200 kosov razkužil za roke (500 ml), 159.265 kosov razkužil za površine (1000 ml).

Največja gneča pri poslu za kirurške maske, ponudbo oddalo 27 podjetij

Največja gneča med dobavitelji je vnovič pri dobavi kirurških mask in kirurških mask IIR, ponuja jih kar 27 podjetij, ki si od države obetajo dober posel.

Šest podjetij ponuja maske FFP3, na trgu izjemno iskane, saj so težko dobavljive, ker jih je premalo.

Sedem podjetij pa ponuja več produktov, vse od mask, vizirjev, razkužil, plaščev, očal ...

nakup-zascitne-opreme-blagovnih-rezerv

Na Zavodu pojasnjujejo, da ocenjena vrednost znaša 37 milijonov evrov, "dejanska vrednost pa bo znana po presoji strokovne komisije o njihovi ustreznosti"

Kdaj bodo znani rezultati, glede na to, da je bil razpis zaključen že 16. oktobra? Ko bo komisija pregledala in ocenila ustreznost vse dokumentacije in vzorcev 38 prispelih ponudb, dodajo na Zavodu, "predvidoma do sredine novembra, takrat se bodo nadaljevali postopki za uspešno sklenitev pogodb".

Kdaj, kako in komu bodo delili to opremo? "V primeru ponovitve motenj s preskrbo na globalnem trgu se lahko sprosti v uporabo le na podlagi sklepa vlade, ki odloča o tem, katera zaloga se bo sprostila. Ministrstvo za zdravje v primeru sproščanja zalog na podlagi strokovne ocene o potrebah pripravi razdelilnik za delitev teh zalog."

Zavod za blagovne rezerve namreč od 1. junija 2020 ni več zadolžen za centralno nabavljanje zaščitne opreme, kar pomeni, da od tega datuma naprej vsaka zdravstvena ustanova samostojno kupuje zaščitno opremo. Zavod kupuje le trimesečne strateške zaloge medicinsko-tehničnih sredstev in osebne varovalne opreme.

Vprašanje, koliko denarja za osebno varovalno opremo je vlada doslej namenila zdravstvenim ustanovam, ostaja neodgovorjeno. Z ministrstva za zdravje sporočajo, da so posredovani zahtevki s strani zavodov še v obdelavi. "O natančnih številkah zaenkrat ne moremo govoriti, lahko pa podamo trenutno oceno, da gre za nekaj 10 milijonov iz naslova nabav v času epidemije ter zagotavljanja enomesečnih zalog."

883x100 Dejstva Zgodba
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (183)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sabina113
07. 11. 2020 14.47
-2
Tovarna laži. Ventilatorji so dobro z ogrevanimi vevmi ali pa brez.
FAUSTOS1
06. 11. 2020 16.03
+2
Janšistična rabota ,kupuj drago in si napolni svoje žepe ti janšisti so večji lomasti kot mafija ta vsaj pomaga z delom ukradenega denarja revnim sds in janšisti pa samo bogatijo država pa gre v bankrot a to janšistov ne zanima -najbolj koruptivna vlada v zgodovini slo.
zibertmi
06. 11. 2020 11.23
+6
kaj vse delajo janšisti,da zameglijo prava dejstva,ki so nas baje pripeljala na rob bankrota.zaokrožila je novica da je že 6 miljard minusa
zibertmi
06. 11. 2020 11.24
+5
tudi za to kot tudi za drugi valje verjetno kriv kučan,kot so objavili na nora tv
drago štubljar
06. 11. 2020 10.54
+3
a bo tonin DOBO NOVE ZOBI JOZI MAMI BO PLACALA HAHAHAH
drago štubljar
06. 11. 2020 10.47
+8
a bo dob premajhen
Antoniozmaj
06. 11. 2020 10.43
+7
janšisti, a to so tisti ventilatorji, s katerimi vas je vlada nategovala, da so primerni za covid paciente in da so že v uporabi? janšisti, a to so ti ventilatorji? 😂😂😂
volos
06. 11. 2020 10.42
+9
Zelo bi užival če bi Počivalška priklopili na golfa .
Antoniozmaj
06. 11. 2020 10.51
+5
ampak golfa v prvotnem stanju, brez dodatne opreme
drago štubljar
06. 11. 2020 10.52
+3
komercialka
06. 11. 2020 10.27
-2
"Država plačala 100 tisočakov za dodatno opremo"... Najmanj destkrat premalo, če gledamo na pretekle prakse.
brabusednet
06. 11. 2020 10.19
-4
Po mojem so čisto dobri za levičarje z Galetom na čelu.Včeraj je tudi bil udeležen na izgredi,tako pišejo.
Antoniozmaj
06. 11. 2020 10.52
+6
in kaj potem, če je bil? A je delal izgrede, kot tistih nekaj plačancev ivanija jansxe?
Maja Kajza
06. 11. 2020 09.55
+11
Kaj pa če so te naprave odgovorne za toliko smrti v bolnicah ?
FAUSTOS1
06. 11. 2020 16.07
+2
Sigurno ta neizpravna predraga oprema je prvič neuporana saj tudi po doplačilu in obnovi bo še vedno le neuporabna oprema to pa pomeni nevarna za bolnike.
Rob123
06. 11. 2020 09.54
+7
Pa so lastniki te firme v zaporu al veselo uzivajo z tole golufijo in denarjem a ja tule je Slovenija ne Avstrija tam bi tako firmo takoj zaprli lastnike pa v camp.
misterbin
06. 11. 2020 09.52
+0
To je ,delo Galeta in Sršena Počivalška .
Nimasmisla
06. 11. 2020 09.49
+6
sam da je biznis saj to raja plača
borjac
06. 11. 2020 09.29
+13
Ali so sedaj, ko so dokupili sestavne dele za respiratorje, naša življenja že dokončno rešena ?? Plačal bo Počivavšek in Toninova mama, nič posebnega če je kaj manjkalo, je pač Počivavšek kupil Golfe brez sklopke.
sinhron
06. 11. 2020 09.12
+15
To naj plača Počivalšek !
omega _v6
06. 11. 2020 09.11
-13
Kaj bluzite ta dodatna oprema niti ni bila zaračunana saj je STROKA povedala kaj rabi!! Ko so strokovnjaki ugotovili,da nekaj manjka se je naročilo zraven in seveda tudi PLAČALO!! Kaj je tukaj narobe z vašo medijsko hišo!! Vaši novinarji so res sramota tega poklica!!
Z0r98xyw
06. 11. 2020 09.09
+10
orožar je bil na pohodu
kiropraktik
06. 11. 2020 08.52
-5
Šarec za ventilator 48.000 € Gen 37.000€ v času krize!
Janez_53
06. 11. 2020 10.00
+7
Ja kako hudiča, če pa pravite, da Šarec ni NIČ nabavil???
Dami27
06. 11. 2020 08.52
-2
ta drobiž bi lahko doniral Janković
Grma53
06. 11. 2020 08.38
+8
Težko je razumeti. Kot se spomnim, smo v zacetku imeli le 24 ustreznih "ventilatorjev". Vsi, ki jih je vlada nabavila, so bili bodisi neustrezni, bodisi nekompletni ali brez papirjev. Sedaj pa naj bi jih imeli 482. Verjetno niso vsi primerni za kovid in je ta številka popolnoma bre pomena. Smo pa na balkanu ze skoraj na prvem mestu po številu umrlih na 1M prebivalcev. Le Bosna je še pred nami. Ne vemo niti koliko ljudi je sploh usposobljenih za delo na respiratorjih. Nekaj tu mocno smrdi.