Dejstva

Dva scenarija 'nove Adrie': 50 milijonov takoj ali več let izgub

Ljubljana, 08. 06. 2023 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nika Kunaver
Komentarji
350

Prvih šest let bi novi državni letalski prevoznik posloval z izgubo. Ta bi znašala okoli 35 milijonov evrov. To je prvi scenarij, drugi pa: začetni vložek 50 milijonov evrov in nato pozitivno poslovanje. Obe možnosti bo skupaj z drugimi finančnimi izračuni kmalu na mizo dobil predsednik vlade Robert Golob. In kako bodo na dokončno odločitev – nov državni letalski prevoznik, da ali ne – vplivali podatki, da je Adria dobiček ustvarjala zgolj z leti v Bruselj in Frankfurt?

ACMI je model sodelovanja, pri katerem država z obstoječo letalsko družbo sklene pogodbo, ta pa nato zanjo opravlja vse storitve od najema letal in posadke do celotnega vzdrževanja in tudi zavarovanja.

"Začeli smo z enim letalom v Afriki, danes pa upravljamo floto 16 letal. Imamo dva airbusa, dva ate-era in 12 embraerov. Poleg tega pa po tehnični plati skrbimo še za dodatnih 20 letal drugih letalskih prevoznikov," je za rubriko 24UR Fokus razlagal Matija Krajnc, direktor Amelie International. Gre za letalsko družbo, ki ima sedež v Sloveniji. So uspešno čartersko podjetje, letijo pa tudi za druge letalske prevoznike. "Imeli smo to srečo, da smo pred 10 leti spoznali prave ljudi, strateškega partnerja v Franciji, ki je vložil v podjetje. Zdaj uspešno rastemo in smo specialisti za čarterske lete v Evropi in Afriki. Vedno bolj pa se širimo na področje tako imenovanih ACMI letov, kjer letimo tudi za druge prevoznike, kot sta Air France in Transavia."

 V Franciji sicer ta trenutek, razlaga Krajnc, upravljajo pet javnih služb: "Letimo na pet destinacij, kjer prejemamo subvencijo od države oziroma lokalne regije, da zagotavljamo redno povezljivost s Parizom." Gre za sicer ekonomsko neprofitabilne linije, kar pomeni, da letalske družbe od tam brez subvencij države ne bi letele. 

Večkrat so že, tudi po propadu Adrie, premišljevali, da bi leteli z Brnika, a se jim to do zdaj finančno ni izplačalo. "Če se bo slovenska politika odločila, da gre v nov projekt, pa da ne govorim o novem prevozniku, ampak o povezljivosti Slovenije, in če bi bilo to narejeno na način, da vsi sodelujejo ... Se pravi, da bo to tudi promocija Slovenije v tujini, pa podpora diplomacije, da se dobi ta prave slote, pa tudi povezovanje z drugimi letalskimi družbami ... To bi bila lepa priložnost, kjer bi z veseljem sodelovali," na vprašanje, ali bi jih zanimalo sodelovanje z našo državo, odgovarja Krajnc.

Adria je ustvarjala dobiček zgolj z leti v Bruselj in Frankfurt 

Adria je v stečaju pristala sredi leta 2019. Brez čarterskih letov je imela 16 rednih letalskih linij. Dobičkonosni sta bili zgolj dve, razkriva ekonomska analiza, ki jo je naročilo ministrstvo za infrastrukturo. Leta 2018, torej zadnje leto poslovanja Adrie, so bila njena letala v povprečju zasedena z 59 potniki. Največ Adriinih letal je tisto leto poletelo v Frankfurt. Natanko 1063 letov tja je imela, na njih pa so tisto leto prepeljali skoraj 145 tisoč potnikov. Povprečen strošek leta v Frankfurt je znašal slabih osem tisoč evrov in je v bilanco Adrie prinesel 316 evrov dobička.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Med osmimi najbolj pogostimi destinacijami so bili sicer poleg letov v Frankfurt še leti v München, Bruselj, Tirano, Skopje, Podgorico, Prištino in Amsterdam. Dobiček je Adria v povprečju delala le še pri letih v Bruselj. Vse ostale linije pa so delale izgubo. Največja je bila pri letih v Skopje, povprečno dobrih pet tisoč evrov izgube na posamezen let. Avtor študije, ekonomist Jože P. Damijan, sicer razlaga, da so bile cene letalskih kart takrat razmeroma visoke. "Karte so takrat v povprečju za Bruselj stale 200 evrov, za Moskvo pa 188 evrov. Nekaj cenejša karta je bila za Frankfurt. Stala je 175 evrov."

Adria je sicer imela več različnih tipov letal od Boeinga 737 do Airbusa in Bombardierja.

Adria je sicer v zadnjih štirih letih pozitivno poslovala zgolj leta 2016. Takrat je ob 155 milijonih evrov prihodkov ustvarila dobre tri milijone evrov dobička. Medtem je v letu 2018 ob 180 milijonih prihodkov ustvarila skoraj 20 milijonov evrov izgube. Na koncu so upniki, med katerimi je bilo tudi več kot 500 zaposlenih, pa banke in letalski prevozniki, pri katerih je Adria najemala letala, v stečaju prijavili za 150 milijonov evrov terjatev. Stečajni upravitelj jim je priznal dobro polovico, 90 milijonov evrov.

Premoženje Adrie – stavba, rezervni deli letal, umetniška dela, uniforme pilotov, stevardes, kovčki in celo oprema, s katero so potnikom na letalih stregli obroke – je bilo ocenjeno na zgolj 6,2 milijona evrov.

Politično kadrovanje in slabo vodenje

"Bili so direktorji, ki so znali voditi Adrio do nekje 15 let nazaj. Takrat se je začelo obdobje neznanja vodenja podjetja, ko se je na najvišja mesta postavljalo kadre, ki niso imeli strokovnih znanj. Kadre, ki so prihajali iz gospodarstva in niso imeli zveze ne z Adrio ne letalstvom," razlaga Primož Jovanovič, kapitan in inštruktor letenja, ki je v Adrii delal več kot 14 let. "In tudi prodaja ... Ne da se je Adrio prodalo, ampak komu se jo je prodalo. Prodaja nemškemu skladu K4 Invest je bila zadnji žebelj v krsto temu podjetju."

Mirko Zlatar, Milan Ilgo, Janez Nedlog, Franc Sever Franta, Janez Kocijančič, Peter Grašek, Branko Lučovnik, Iztok Malačič, Tadej Tufek, Maks Tajnikar, Klemen Boštjančič in Mark Anžur – to so direktorji, ki so Adrio vodili med leti 1961 in 2016. Med njimi je tudi zdajšnji finančni minister Klemen Boštjančič, ki ta trenutek, kar smo pisali tudi v rubriki Dejstva, ni naklonjen ustanovitvi novega letalskega prevoznika.

Kakšno izgubo bi ustvarjal novi letalski prevoznik?

"Izkazalo se je, da je model javno-zasebnega partnerstva najboljši model," na podlagi ekonomske analize, ki jo je pripravil za infrastrukturno ministrstvo, razlaga Jože P. Damijan. Kako bi si država in zasebna letalska družba razdelili lastništvo novega nacionalnega prevoznika, ta trenutek še ni jasno, saj ministrstvo Alenke Bratušek v javnost še ni posredovalo celotne analize. Ta namreč še vedno nosi oznako 'poslovna skrivnost'. Je pa že znano, kakšna letala bi bila najboljša izbira, pojasnjuje Damjan. "Mi smo predvidevali, da bi se vsaj na začetku angažiralo manjši tip letal, ki imajo 86 sedežev." Gre za letali tipa CRJ-900 in E175. Prvo je sicer ta trenutek nedobavljivo, nakup drugega pa bi stal 24 milijonov evrov, kar je okoli deset milijonov evrov manj, kot bi stal nakup večjega airbusa 220 ali pa E190, ki imata 125 oziroma 114 sedežev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

In izgube? "Finančne projekcije kažejo, da bi družba z izgubo poslovala do šestega leta. V tem času bi naredila največ kumulativne izgube do okoli 35 milijonov evrov, kasneje pa bi se ta bilančna izguba začela zmanjševati in bi bila po 10. letu samo še 28 milijonov evrov," razlaga Damijan.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Temu bi se sicer, tako Damijan, izognili, če bi v začetno bilanco novega nacionalnega prevoznika že ob ustanovitvi vložili večjo količino denarja. "Da bi ta družba ostala solventna skozi celotno obdobje poslovanja in je ne bi bilo treba dokapitalizirati, ker bi nas presenetilo njeno morebitno negativno poslovanje." Po njegovih izračunih bi ta vložek znašal 50 milijonov evrov.

Nov državni letalski prevoznik bi, glede na projekcije, letel na 11 destinacij. Skupno število letov pa bi bilo 60 na teden.

Nov nacionalni prevoznik bi letel do glavnih letaliških vozlišč, kot so München, Zürich in Dunaj. Prav tako bi bili na voljo leti do Bruslja in do večjih mest na Balkanu ter v vzhodni Evropi, ki so, kot pravi Damijan, pomembna za naše gospodarstvo.

Uspešnost nove družbe bi bila sicer odvisna tudi od tega, koliko kart bi uspela prodati na trgu. Za pozitivno poslovanje bi morala biti letala najmanj 64-odstotno zasedena, kar je sicer precej več, kot so bila v povprečju zasedena letala Adrie. In cene vozovnic? Za pozitivno poslovanje bi morala ena stati minimalno 134 evrov. "Ustanovitev novega prevoznika bi bila lahko pod določenimi predpostavkami ekonomsko upravičena. Nova družba pa mora biti poslovno vitka, komercialno uspešna in vsaj na začetku bolj konservativna," še ugotavlja Damijan.

Dejstva: Nova Adria
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (350)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Andree
09. 06. 2023 16.56
+1
Amelia (nekoč Aero4m) ima letala in osebje pa se naj Alenka z njimi zmeni, da letijo v Bruselj in Frankfurt. Dejstvo je,da bi Amelia že davno leta iz Slo če bi obstajala računica
User300173
09. 06. 2023 13.24
+4
Se vračam iz letališča Zagreb. Od Ljubljane proti Obali nepregledna kolona kamionov po voznem pasu, avtomobili v koloni po prehitevalnem. Kar naenkrat za menoj črni BMW z rdeco-plavo lučjo. Lepo. Kam pa naj se umaknem? Med kamione? Malo Morgan. Ko sem dobil primeren prostor se umaknem. A ni to tisti, kateri odloča o cestah v državi in posredno guzvah? Možno je šel v Trst na letališče? Taki ne delijo usodo naroda, le zagrenijo jim življenje. Da bi vozil kot ostali v koloni pa se mu ni zdelo primerno...on je politikus tremendus,
txoxnxy
09. 06. 2023 13.20
+2
Dva scenarija , eden slabši kot drugi
St. Gallen
09. 06. 2023 12.53
+2
v svici se razmislja drugace. Zato je Svica...
zaba67
09. 06. 2023 12.45
+1
potem naj se najame preko neke družbe samo 2 50-100 sedežna letala in leta v Frankfurt in še nekam od koder je največ povezav...zaradi tega ne rabimo nove Adrie...
deratizacija
09. 06. 2023 12.36
+6
Katerega leta smo danes? A ne poslušamo že 30 let, kako so državne družbe neuspešne in nekonkurenčne in jih potrebno zato prodati. A ni bila prav zato Adria že pred leti prodana nekemu finančnemu skladu v Nemčiji. Če ni več kaj ukrasti, je pa potrebno ponovno kaj ustanoviti, da se to potem lahko ukrade.
EUROPA
09. 06. 2023 12.39
+6
setisfekšn
09. 06. 2023 12.11
Potouceni kramoh
09. 06. 2023 12.10
+9
AB v arest.Tam ji je mesto.
MetkinPorivačFantOdFare
09. 06. 2023 12.08
-1
Za Prishtino,, Tirano, Skopje, Kukës, Vlore linije odpreti
User300173
09. 06. 2023 11.50
+12
Zakaj 50 milijonov? Enkrat se je Adriji že nakazal 50 milijonov, pa Cimosu tudi 50 milijonov, nakar sta šla oba v stečaj. Kje so sedaj tisti okrogli 50 milijonov? Naši politiki in doktorji znanosti so sposobni edino slabo prodati, zy vse ostalo so katastrofa. Stran od ustanavljanja podjetja. Kdo je že prodal letalisce, ni pa vedel da gre poleg se pristajalna steza? Nehajte se norčevati iz državljanov. Najprej zdravstvo uredite. Če se hočete vozakyti v Bruselj imate vlak ali v Trstu letslisce. Ogromno denarja bo privarčevana.
BrkoBrki?
09. 06. 2023 11.38
+10
Nehajte zapravljat naš denar. Ta trenutek in za večne čase
Rado Jarni
09. 06. 2023 11.00
+9
Lahko je s tujim ku... po koprivah.
EUROPA
09. 06. 2023 10.49
+9
Izgube bodo koliko: 2 milijardi?
mucki
09. 06. 2023 10.43
+7
A za kupca se že ve, da odkupi še eno adrijo
Preprosti
09. 06. 2023 10.41
+13
Alenka, dovolj je tvojih neumnosti. K si bla na na položaju so se vinjete podražile za 100%, prodajali ste kao slabe družbe in žrtvovali Adrio skladu k se je že v naprej vedelo da jo bodo potopili in naredili še dodatno škodo Sloveniji, sedaj je šla cena vinjete zopet gor in tvoja ideja po novi letalski družbi,...hm. Plis neeeeeee
EUROPA
09. 06. 2023 10.50
+9
Saj res? Kdo je največ zaslužil? Franjo Bobinac & Co? Zdaj je igra že zelo prosojna.
EUROPA
09. 06. 2023 10.34
-2
Seveda - HSE JE DOBILA 10X VEČ DENARJA KOT ADRIA, KI PA JE NE RABIMO. SAJ NAM BODO Z DIGITALIZACIJO ZDRAVSTVA OMEJEVALI POTOVANJA. PA DIGI EU VALUTA KONEC LETA? Skupina HSE je največji proizvajalec in prodajalec električne energije iz lastnih, domačih virov na veleprodajnem trgu v Sloveniji ter največji slovenski proizvajalec električne energije iz obnovljivih virov. Med ostale naše dejavnosti sodijo pridobivanje lignita, zagotavljanje sistemskih storitev, potrebnih za delovanje elektroenergetskega sistema v Sloveniji, ter vodenje in izvedbo energetskih ter okoljskih projektov.
zaba67
09. 06. 2023 12.46
+1
kdaj vrneta denar GEN-i in HSE baje je bil "kredit omejen na pol leta"
JohannDoe
09. 06. 2023 10.22
+3
Seveda, zdej se bomo kregali za nekih 30 ali 50 miljonov. Pol miljarde v HSE, ki jo je prevzel premierova poročna priča, smo pa požrli tiho. Mi se očitno radi na smrt vžigamo na male stvari, pri velikih pa rep pod noge. Aja, kako je že z nabavami v zdravstvu, danes, leta 2023? Tam suma sumarum letno izgine v žepe znano kam tudi več kot teh par miljončkov za Adrijo. Mi pa dlje od tega, da bi zmetali v zdravstvo in znane žepe (še) več denarja, očitno nimamo idej in dosega. Raja. Kvalificirana, da se jo striže.
JohannDoe
09. 06. 2023 10.12
+1
Namesto v letalsko prevozništvo, vojaško industrijo kot se pogovarjajo ali kakršnokoli industrijo in podobno, bi lahko ta denar, recimo, porabili za ureditev zelenice ob vaškem spomeniku borcem NOB ali borcem proti njim. Vse stvari, ki bi jih delali, so že narejene in jih lahko kupimo od Kitajcev prek interneta. Industrijo, v kateri bomo z veseljem delali za drobiž kot črnčki ali lagermajstri, nam bodo pa z veseljem postavili tujci. Drugega pa ne rabimo. Smo sami sebi čist zadost. Kot taki pa tud drugim.
EUROPA
09. 06. 2023 09.55
+5
Kaj pa ŠPRTNA LOTERIJA - komu jo Bobinac ad personam prodaja? Pravnemu subjektu iz davčne oaze? katera oseba z imenom in priimkom se skriva v ozadju. Vem, da je Slovenec ali se motim? Bolje da se motim. Ne razumem prodaje?
EUROPA
09. 06. 2023 09.50
+13
Pokojninska blagajna je prazna - vi pa z novim letalskim prevoznikom. Se vam meša?