Dejstva

Ekskluzivno, državni razpis za milijonski posel hitrih testov bo odločen v 24 urah

Ljubljana, 03. 12. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Alenka Marovt
Komentarji
508

Ministrstvo za zdravje kupuje pol milijona hitrih antigenskih testov po ceni največ pet evrov za kos. K javnemu naročilu v vrednosti do 2,5 milijona evrov so včeraj popoldne povabili 27 dobaviteljev, ki imajo 24 ur časa, da pripravijo ponudbo danes do 16. ure. Izjemno kratek enodnevni rok ob takšni količini bo velik izziv za ponudnike. Pravzaprav čez noč morajo pripraviti ponudbo, prvo dobavo 150 tisoč testov pa v Slovenijo pripeljati že naslednji petek. Na ministrstvu za zdravje so naše informacije potrdili, podrobnosti pa ne razkrivajo, ker jih bo popoldne predstavil minister Tomaž Gantar. Na seji vlade bodo po naših informacijah potrdili načrt predbožičnega množičnega testiranja.

Odločitev o množičnem testiranju bo uradno padla danes, kot kaže, bo usmerjeno za kritično infrastrukturo

"Vabljeni ste, da predložite ponudbo za javno naročilo – nakup hitrih antigenskih testov za diagnostiko covida-19." Tako v uvodu vabila k oddaji javnega naročila, ki ga hranimo v uredništvu rubrike Dejstva, minister Tomaž Gantar povabi k oddaji ponudbe 27 dobaviteljev hitrih antigenskih testov, ki jih je na seznam uvrstila strokovna skupina za hitre teste na ministrstvu za zdravje. Predvidena količina je 500 tisoč hitrih testov. "Navedena količina je lahko manjša ali večja glede na dejanske potrebe naročnika, vezane na postopek testiranja."

Kakšno bo to testiranje, za koga? Iz razpisa, kjer država kupuje pol milijona hitrih antigenskih testov, lahko sklepamo, da se je država odločila za usmerjeno testiranje, ki ga bo ponavljala. Ciljna publika so torej: zdravstvo, domovi za starejše, policija, vojska, šolstvo. 

Na ministrstvu za zdravje so potrdili, da razpis poteka, podrobnosti ne razkrijejo, ker jih bo popoldne minister Gantar, ko bo jasna tudi odločitev vlade o razsežnostih množičnega testiranja. Kakšno bo to testiranje, za koga? Iz razpisa, kjer država kupuje pol milijona hitrih antigenskih testov, lahko sklepamo, da se je država odločila za usmerjeno testiranje, ki ga bo ponavljala. Ciljna publika so torej: zdravstvo, domovi za starejše, policija, vojska, šolstvo. 

Analizo množičnega testiranja, dobre zglede sosedov Avstrijcev, ki so že začeli množično testirati, in izkušnje Slovakov, smo v Dejstvih pripravili prejšnji teden in si jih lahko preberete na spodnji povezavi.

Vabilo za posel prejelo 27 dobaviteljev: "Med epidemijo so pravila nora!"

Z razpisom in nabavo hitrih testov se izjemno mudi, saj država želi izvesti množično testiranje še celo prej kot v tednu pred božičem. "Zaradi skrajne nujnosti, izkazane z epidemijo covida 19 in epidemiološko sliko v državi," piše v vabilu za oddajo javnega naročila, so se na ministrstvu za zdravje odločili za postopek javnega naročanja s pogajanji brez predhodne objave.

Drugo vprašanje pa je, ali res ni bilo mogoče razpisa pripraviti kakšen dan prej in ga za kakšen dan podaljšati. Eden od dobaviteljev nam slikovito pove, "med epidemijo so pravila nora".

Izbranec oziroma izbranci bodo morali že do prihodnjega petka, 11. decembra, dobaviti prvo posamično pošiljko, ki obsega 150 tisoč kosov hitrih testov. Še 350 tisoč testov pa tedensko do konca decembra.
Izbranec oziroma izbranci bodo morali že do prihodnjega petka, 11. decembra, dobaviti prvo posamično pošiljko, ki obsega 150 tisoč kosov hitrih testov. Še 350 tisoč testov pa tedensko do konca decembra. FOTO: 24ur.com

Kaj takšen razpis pomeni? "Ponudniki, katerih ponudbe bodo dopustne, bodo povabljeni v pogajanja, ki bodo potekala v elektronski obliki. V enem krogu pogajanj bo ponudnik lahko podal novo ceno, nižjo od cene iz prvotne ponudbe."

Izbranec oziroma izbranci pa bodo morali že do prihodnjega petka, 11. decembra, dobaviti prvo posamično pošiljko, ki obsega 150 tisoč  hitrih testov. Še 350 tisoč pa tedensko do konca decembra, kot je to potrebno za uspešno in kontinuirano izvajanje testiranj.

Izrecni pogoj, cena testa ne presega 5 evrov, kdo lahko pride zraven?

"Izrecni pogoj je, da cena enega hitrega testa ne presega 5 evrov z vključenim DDV in vsemi stroški, vključno s stroški skladiščenja," jasno zapišejo v vabilu dobaviteljem.

Kdo je sploh lahko izbran na takšnem razpisu? Vzemimo konkretni primer razpisa novomeške bolnišnice, ki smo ga predstavili prejšnji teden. 

Na razpisu za nakup štirimesečnih zalog novomeške bolnišnice se je trlo ponudnikov, prijavilo se jih je kar 34, ponujali pa so teste po ceni od 2,3 do kar 22 evrov brez DDV. 

Od teh 34 je 18 dobaviteljev poslalo ponudbo nižjo od 5 evrov za test. Vendar, pozor, brez DDV, država takšno ceno zahteva skupaj z DDV. Tako se krog bržkone zoži. 

Je pa res, da gre tukaj za ogromne količine, 35-krat večje od novomeške bolnišnice, ki kupuje 14.400 testov za 4 mesece. Gre torej pričakovati, da bodo dobavitelji ponudili nižje cene.

Manj od 4 evre je v Novem mestu ponudilo 7 dobaviteljev. Najnižjo, 2,3 evra, podjetje CTD. Pod mejo 4 evrov je tudi podjetje Geneplanet diagnostika, ki je državi dobavilo 90 ventilatorjev SiriusMed R30 za 3,3 milijona evrov ali 36.400 evrov za en ventilator, za katere je del stroke ob dobavi podvomil o njihovi uporabnost za covidne bolnike. Kot smo nato predstavili v Dejstvih, je Zavod za blagovne rezerve od podjetja Medicotehna za skoraj 100 tisočakov kupil posebne cevi, vlažilce in kompresorje za 64 ventilatorjev SiriusMed, da jih 11 bolnišnic, v katerih se tre bolnikov s covidom-19, sploh lahko uporablja. 

V to skupino s cenami nižjimi od 4 evre za test sodijo še ponudniki MojPlanet, Majbert pharm, Hermes analitica, Commerce trgovina in SPG-Sol plin Gorenjska

Kdo si upa oddati ponudbo in podpisati pogodbo? Garancija 10 odstotkov posla

Ponudniki hitrih antigenskih testov morajo ponudbi predložiti prospekte in dokumentacijo, iz katere je razvidno izpolnjevanje tehničnih zahtev, ter lasten predračun. Ob tem morajo najkasneje do ponedeljka, 7. decembra, dostaviti brezplačni vzorec za preverjanje izpolnjevanja tehničnih zahtev.

Dobavitelji pravijo: "Če testov nimaš zagotovljenih že danes, je posel izjemno tvegan."
Dobavitelji pravijo: "Če testov nimaš zagotovljenih že danes, je posel izjemno tvegan." FOTO: AP

Katerim podjetjem se bo sploh uspelo odzvati v tako kratkem času in zagotoviti zahtevane količine, ponuditi konkurenčno ceno in obenem podpisati še menično izjavo?

Dobavitelji pravijo: "Če testov nimaš zagotovljenih že danes, je posel izjemno tvegan." Zakaj? Treba je namreč podpisati menično izjavo z zneskom v višini najmanj 10 odstotkov ocenjene vrednosti z DDV kot zavarovanje za dobro izvedbo pogodbenih obveznosti. To konkretno pomeni plačilo 250 tisočakov državi, če bi posel dobil en ponudnik, podpisal pogodbo in posla na koncu ne bi izpeljal, ker ne bi dobavil testov. Spomnimo se, kako so ‘padali’ posli z maskami v prvem valu epidemije. 

V rang cene ministrstva za zdravje gotovo ne sodijo dražji testi, ki so jih doslej kupovale bolnišnice. V večini so uporabljale Rocheve teste po ceni 6,5 evra, Nadalove med 7 in 10 evri in teste Sofia od Quidela za 22 evrov brez DDV. Bolnišnice sicer pospešeno kupujejo hitre teste za obvezno testiranje zdravstvenih delavcev in imajo odprte razpise ali pa so tik pred izborom. 

Tukaj se tako poraja tudi vprašanje, ali bodo v tej kvoti državnega nakupa hitrih testov zajeti tudi testi za bolnišnice in domove starejših, ki jih zdaj država (le) delno financira?

Namigovanj o morebitnih izbrancih, ki naj bi že imeli hitre teste na zalogi, enodnevni razpis pa, da je zato farsa, se držijo tudi tega posla nabave medicinskega materiala med epidemijo koronavirusne bolezni.

883x100 Dejstva Zgodba
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (508)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prlek75
22. 12. 2020 13.53
Če prav razumem je težava, ker so se odločili sedaj za ponudnika za 2 EUR in ne tistega za 22EUR?
vomo
17. 12. 2020 15.39
+2
Zakaj se končno ne ustanovi profi enota oddelek, katera ne bo povezana z nobeno politično opcijo trenutno na oblasti. Znan vsem vodja z javnosti znanim premoženjem in odgovornim z osebnim premoženjem. Odgovoren kazensko katerega ne preganja nobena nestrokovna politična komisija temveč profesionalci, kateri so tudi za to plačani.
štumbamfirer
12. 12. 2020 20.23
+1
testi ki pokažejo pozitivno na coca colo
aloalo
09. 12. 2020 16.43
+1
ja vam se ni jasno, da so vsi tale vovid v svoj prid obrnili, beri da se denar potala iz proračuna...pa sej to vam bi bilo lahko jasno, nakupi mask, dezikima v enormih količinah, hitri testi...vse za peneze.
ivan z Doba
08. 12. 2020 20.46
+1
Državni razpis je napisan nekomu na kožo. Vsaj pogoji so taki. Cena je nepomembna!
ivan z Doba
08. 12. 2020 20.49
+2
Dobavitelj jih ima verjetno že v Sloveniji.
Luka Ostroznik
07. 12. 2020 11.54
ZA ČLANE STRANKE ALENKE BRATUŠEK. Zdaj še največjega ginekološkega strokovnjaka ne boste upoštevali? Tistega, ki je javno izpostavil, da bodo od cepiva ženske, najbrž oziroma lahko, neplodne? Pa ste vi normalni? Boste to nardil vašim ženam,.mamam, hčerkam, vnukinjam? Pa kaj ste živali? Si nihče od vas noče postavit vprašanja kaj delam prihodnosti te države? Ko se bo to zgodilo kaj boste rekli svojim hčerkam, mamam, sestram, vnukinjam, prijateljem, ko vas bodo vprašali: Zakaj nisi pomagal/a ko je bil še čas? Lahko bi, bil si glas ljudstva imel/a si priložnost in moč, da bi to naredil pa nisi. Zdaj sem iznakažena, zaznamovana, vprašanje, če bodo moji novorojenčki zdravi, lepi, igrivi, inteligentni. Vse to zaradi tega, ker si izdal/a svoje poslanstvo, izdal si svoje ljudi, družino, prijatelje in znance, ko si bil tiho in si se bal. Zaradi tvojega strahu smo iznakažene. Zavrtite si sliko svoje najljubše ženske osebe, tiste, ki vam pomeni največ in naj vas v vaših mislih vpraša to vprašanje. Kaj ji boste odgovorili v svojih mislih? S čem boste upravičili svoje nepočetje? S čim? Povejte mi. Res me zanima. Pa najbrž njih tudi. IN JIH TUDI BO. PRIPRAVITE SE.
terenec 2
17. 12. 2020 09.57
Pa človek, ti nisi normalen. Lepo je bilo povedano, da je izjava bila vzeta iz konteksta
Simon ?olni?
05. 12. 2020 14.52
+2
Zakaj imam ob teh LE 24 urah občutek: 1- da je dobavitelj vladi že znan; 2- da bojo zagovarjali njegovo višjo ceno od mnogih konkurentov s tem, da so testi kvalitetneši; 3- da so ponudbo poslali kar na 27 naslovov, da bo preverjanje poštenosti posla teh, ki ga bojo skušali preiskati, težji zaradi nepreglednosti
ivan z Doba
08. 12. 2020 20.48
+1
Pogoj je hitra dobavljivost testov. Tako hitra, da jih ima bodoči izbrani že zagotovo v skladišču v Sloveniji. Cena ni pomembna.
ksenak2
04. 12. 2020 08.25
+4
Skorupiranci! AVTOKRATSKA DIKTATORSKA VLADA J. JANŠE uraduje s samovoljnimi NEDEMOKRATIČNIMI DEKRETI in UKAZI ! Ta vlada ni VLADA pač pa NEMORALNA in SKORUMPIRANA, TOTALITARNA in NEDEMOKRATIČNA, KRADLJIVA in POHLEPNA, KLIENTELISTIČNA in NESTROKOVNA, NEKOMPETENTNA, DIKTATORSKA, GROBA in SUROVA, NEKULTURNA, VULGARNA, SVETOHLINSKA, DVOLIČNA in HINAVSKA, SPREVRŽENA, SPRIJENA in POKVARJENA TOLPA, ki nam je zaskvotala državo in državno blagajno. Pa ni za zamerit primitivcem, ki delajo to, kar najbolj znajo, za zamerit je njihovim kompanjonom iz DESUSa in SMC, ki jim to z držanjem štange OMOGOČAJO!
Relin Quish
03. 12. 2020 21.44
+2
To, da je JJ vsem povečal plače na maksimum, pa smo tako ali tako že pozabili. Kakšne ovce smo.
Bflat
03. 12. 2020 21.31
+5
pa spet Geneplanet...tale Bitenc pa je džek. Verjetno bo uvozil teste, ki bodo delal samo, če si obrnjen proti Meki al pa samo pri polni luni al neki tacga.
Debely
03. 12. 2020 21.04
+5
Še niso zadosti pokradli. A hrabri Tonin je že najdu kamion?
spartan08
03. 12. 2020 20.48
+4
iz Španije hehe,na carini v Postojni hihi
AIZ
03. 12. 2020 20.41
+0
Milioni kamioni ®®
Hophopferdo
03. 12. 2020 20.38
+3
14 dni je že znano, da naj bi uporabljali te teste, zdaj jih pa rabimo nujno iz danes na jutri...
vicente
03. 12. 2020 19.40
+0
torej osrednji kriterij so pobrali na hrvaških razpisih in je I.M.T. ali povedano z besedami ima li mene tamo
krmeki
03. 12. 2020 19.34
+8
Tako kratki roki zagotovo niso postavljeni z namenom konkurenčnosti in transparentnosti
Netajkun
03. 12. 2020 19.43
-4
Zagotovo so postavljeni zaradi nujnosti takojšnje dobave , se ti ne zdi ?
SamoDaSemTrol
03. 12. 2020 20.03
+3
Kristalno jasno je zakaj so postavljeni, Netajkun, ti pa tega ne moreš ali pa nočeš videti. Eno je bolj žalostno kot drugo.
DemokracijaMolka
03. 12. 2020 21.35
+1
Za ta rok še jaz vem, pa nisem noben dobavitelj.
rob3rt
03. 12. 2020 19.29
+5
GLavni pogoj razpisa pa verjetno vračilo posojila v Bosno, tako da se ve... Geneplanet.
Anti SdS
03. 12. 2020 19.22
+5
Ta kateri bo to izvajal je vedel že preden je bil razpis objavljen.
vomo
03. 12. 2020 19.16
+4
Spet bojo politiki kupoval, namest, da bi to počela ustanovljena posebna strokovna skupina, katra bi s svojim imenom imela pooblastila za državne nakupe in seveda tudi odgovornost. Politika ali trenutna politična srenja ne bi smela imeti vpliva na nakupe in investicije države, od koga se bo kupil in kdo bo šel v posel z državo in si delil s priviligiranci mastne denarce.
Kamena.spotika
03. 12. 2020 19.13
+5
Tudi tale razpis je bil pisan na kozo nekoga, ki je ze v naprej izbran. Preprican sem, da je to ali Joc, ali nekdo iz Toninove familije.