Dejstva

Nova raziskava: podpora SDS v zadnjem letu zrasla za tretjino, SD padla za 40 odstotkov

Ljubljana, 01. 06. 2018 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Miha Plementaš
Komentarji
1333

Komu je v zadnjem letu po povsem svežih podatkih Inšituta Mediana podpora najbolj zrasla in komu najbolj padla? Raziskave javnega mnenja so vedno samo raziskave – do volitev. To vedno drži, drži pa tudi, da je bilo zgrešenih napovedi v zadnjih letih zelo malo: leta 2004 je le ena raziskava napovedala zmago SDS, leta 2014 pa nobena od pomembnejših niti tri dni pred volitvami ni napovedala uvrstitve (takrat še) Združene levice v parlament.

Kdo bo novi mandatar?
Kdo bo novi mandatar? FOTO: Damjan Žibert

Volilna udeležba je od leta 1992, po prvih volitvah v samostojni državi, drastično padla. Pred 26 leti je glas oddalo več kot 85 odstotkov upravičencev. Na zadnjih leta 2014 je bila udeležba najnižja v zgodovini – slabih 52 odstotkov, kar pomeni, da je udeležba padla kar za skoraj 40 odstotkov.

volilna-udelezba

Kako zelo se javnomnenjske raziskave lahko približajo političnim razmerjem, kot jih na volitvah določijo volilci? Če sodimo po zadnjih volitvah, precej. Takrat je za POP TV raziskave opravljala Ninamedia. V volilni napovedi je bil vrstni red strank enak kot na volitvah, z eno razliko: Združeni levici niso – kot je ni nihče od velikih – napovedali uvrstitve v Državni zbor.

volilna-napoved-in-rezultati-volitev-2014

In kako kaže tokrat?

Presek enoletnega Medianinega merjenja razpoloženja med lanskim in letošnjim majem nam pokaže, katera stranka je v tem obdobju največ dobila in katera izgubila. Liste Marjana Šarca nismo upoštevali, ker je na prizorišču manj kot leto dni. Pri nižjih odstotkih je možnost statistične napake večja, zato so pri teh strankah tudi nihanja večja. Stranki Alenke Bratušek je recimo po zadnjem Medianinem merjenju podpora zrasla za več kot 400, NSi za sto odstotkov. Po tej raziskavi se je močno dvignila tudi Levica, za več kot 80 odstotkov, za skoraj polovico tudi Desus. Za kar 30 odstotkov je v zadnjem letu zrasla podpora SDS, najbolj, za 40, pa je padla podpora SD. 

javno_mnenje

Poudarjamo: ti podatki niso volilna napoved, ampak merjenje podpore strankam, kar pomeni, da v rezultate niso všteti tisti, ki bodo šli na volitve, vendar še ne vedo, komu bodo oddali glas, tega nočejo povedati ali niso zadovoljni s paleto strank – teh pa je po zadnji rezultatih skoraj tretjina. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3