Dejstva

Grošelj napačno o dolžini žic oz. ograj, Pavlič nerealen o enaki minimalni evropski pokojnini

Ljubljana, 13. 05. 2019 12.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Alenka Marovt, Mark Vidrih
Komentarji
72

Klemen Grošelj (LMŠ) in Jernej Pavlič (SAB) sta v prvem soočenju sorodnih strank v sobotnem Fokusu nanizala precej misli, nerealnih idej in napačnih podatkov, ki terjajo pojasnila. Podkrepila sta jih naša strokovna sodelavca Marko Lovec in Špela Majcen Marušič.

Ugotovitev: kandidata sta mestoma premalo poučena, bodisi mešata pristojnosti ali pa so obljube nerealne.

Migranti

"To je problem celotne Evropske unije, to ni samo problem Slovenije, problem je tako širok, da bodo države članice morale pomagati stopiti skupaj in zaščititi zunanje meje Evropske unije," pravi Jernej Pavlič iz Stranke Alenke Bratušek (SAB) in dodaja: "V primeru, da bomo izvolili našo Angeliko Mlinar, ki je bila podpredsednica ALDE-ja, in ki ima vpliv na svojo skupino, bo lahko rešitve tudi izpeljala".

Pavličevo trditev obrazloži profesor Marko Lovec, ki pojasnjuje, da je zaščita meja v pristojnosti članic EU. Tudi, ko gre za države schengna, gre predvsem za izvajanje skupnih pravil. "Problem v ozadju je, da države na zunanjih mejah nimajo vedno interesa za dosledno izvajanje mejnega nadzora, ker niso ciljne države migracij. V kolikor prebežnika zajamejo, ga morajo namreč obravnavati kot potencialnega begunca (običajno zaprosi za azil). Države schengna so malo bolj pod pritiskom, ker ne želijo, da bi se schengen premaknil na njihovo notranjo mejo."

Dogovor o mejah torej zahteva tudi dogovor o porazdelitvi bremen oz. kvotah, pa  o poenotenju azilnega postopka, sodelovanju s tretjimi državami, šele nato pa tudi o skupnem nadzoru meje in morja. To je Evropska komisija predlagala, vendar med državami članicami ni enotnega mnenja, zato postopek stoji. Evropski parlament tu bistvene vloge doslej ni imel, pravi Lovec.

Angeliko Mlinar nekatere lestvice po aktivnosti uvrščajo višje kot vse naše dosedanje poslance. "Vendar pa je njen vpliv znotraj ALDE vprašljiv (kandidira v Sloveniji in ne Avstriji), prav tako ni gotov vpliv ALDE na prihodnjo Komisijo, Svet in EP (EPP in S&D bosta ostali najpomembnejši skupini)."

Špela Majcen Marušič ob tem, da bo Mlinarjeva "zagotovila, da se bo lahko rešitev izpeljala", opozarja, da je Evropski parlament soodločevalec v strukturi EU, skupaj s Svetom EU. Izvrševanje zakonodaje je v domeni držav članic in delno Evropske komisije. "Kandidatka bi lahko torej, kot poslanka v Evropskem parlamentu, na podlagi svojih izkušenj zagotovila čim večji vpliv na sooblikovanje v smislu vsebine, ki jo njena politična skupina zagovarja. Izvajanje pravil pa bo lahko spremljala in komentirala, ter opozarjala na morebitne pomanjkljivosti, ko se bo to zgodilo." Ker Pavlič predvsem navaja pomen Evropskega parlamenta, rešitev pa vidi v Mlinarjevi, katere prihodnji vpliv je, če bo izvoljena, vprašljiv, smo Pavličevo izjavo ovrednotili s previdno.

dejstvometer_previdno

Dodatno pojasnilo terja še ena Pavličeva izjava glede migrantov. "Slovenija je premajhna dežela, da zaščiti schengensko mejo, je nemogoče, je preveč."

Slovenija ne ščiti schengenske meje, temveč izvaja dogovorjena pravila, ščiti pa svojo mejo in suverenost, v kolikor je ta ogrožena, opozarja Lovec. "Po moji oceni ni. Koridor leta 2015 je bil izreden dogodek, od takrat se nadzor nad migracijami izboljšuje. Slovenija ima tudi vse potrebne vire, da izvaja pravila na svojem ozemlju. Je pa samo ena od številnih držav, ki morajo prav tako opraviti svojo domačo nalogo, morajo pa države, kot opisano zgoraj, najti tudi nekatere skupne rešitve." Pavličeva izjava torej ne drži.

dejstvometer_ne_drzi

Klemen Grošelj z Liste Marjana Šarca (LMŠ) je izjavil: "Jaz sem še vedno proti žici in proti ograjam, ampak to je neizogibno dejstvo, da to v tem trenutku potrebujemo" in kasneje dodal: "Definitivno nasprotujem bodeči žici, tista panelna ograja pa v trenutku, ko ne bo več potrebna, jo bomo z veseljem odstranili, v tem trenutku pa je žal to naša realnost."

"Žično ograjo sam ocenjujem kot neustrezno. Gre za političen ukrep, namenjen zastraševanju," uvodoma pojasni Grošljeve navedbe Lovec. Glede na trende v ilegalnih prehodih je mogoče oblikovati oceno o potrebi po tehničnem varovanju, ki pomeni kombinacijo ograj na določenih delih, video in nadzora iz zraka ter patrulje. Trendi zaznanih ilegalnih prehodov v 2019 še ne pomenijo večjega dejanskega trenda ilegalnih prehodov - obseg migracij se je namreč od 2015 zmanjšal -, temveč lahko pomenijo boljši nadzor. "Zakaj torej naenkrat panika?" Ker je Grošelj kasneje govoril o potrebi po panelni ograji, kljub temu pa izrednih razmer (zaenkrat) ni, smo njegovo izjavo označili za previdno.

dejstvometer_previdno

Grošelj je hkrati prepričan, da "ima Slovenija relativno malo teh ograj ter da ima bistveno več držav članic EU bistveno več teh ograj."

Samo ena država članica EU ima postavljenih bistveno več kilometrov tehničnih ovir kot Slovenija. Slovenija je imela na 670 kilometrov dolgi južni meji s Hrvaško leta 2018 postavljenih okrog 160 kilometrov bodeče žice in okrog 56 kilometrov panelne ograje, skupaj torej približno 216 kilometrov. Če pogledamo na tuje: Bolgarija ima na meji s Turčijo postavljen 201 kilometer ograje, Grčija na meji s Turčijo približno 12 kilometrov, Avstrija na meji s Slovenijo manj kot pet kilometrov, Španija na meji z Marokom (Ceuta in Melilla) dobrih 18 kilometrov, Združeno kraljestvo na meji s Francijo (Calais) en kilometer, Litva, Latvija in Estonija na meji z Rusijo pa skupaj približno 70 kilometrov. Več tehničnih ovir kot Slovenija ima na svojih mejah torej le Madžarska: približno 300 kilometrov na meji s Hrvaško in približno 150 kilometrov na meji z Romunijo.

dolzine-ograj

*Kot smo zapisali v zgornjem odstavku, je imela Slovenija na svojih mejah približno 216 kilometrov tehničnih ovir leta 2018. To številko je za našo oddajo 24ur 10. maja 2018  potrdil tudi direktor Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve Anton Zakrajšek. V LMŠ-ju trdijo, da je na meji v temu trenutku: "115 kilometrov koncertine (bodeče žice) in 63 kilometrov panelne ograje. Skupaj torej 178 kilometrov."

Tudi v tem primeru ima bistveno več ograj od Slovenije le Madžarska, malenkost več, 23 kilometrov, pa Bolgarija.

Grošljeva izjava vseeno ne drži, saj je trdil, da: "ima Slovenija relativno malo teh ograj ter da ima bistveno več držav članic EU bistveno več teh ograj."

dejstvometer_ne_drzi

 

Potreben je tudi komentar na Grošljevo izjavo: "Danes govorimo o možnosti carinskih dajatev na trgovino med ZDA in EU."

Majcen Marušičeva pojasnjuje, "čeprav je res, da ameriški predsednik Donald Trump uporablja karto grožnje z dajatvami za blago, ki se trguje med EU in ZDA, pa ni res, da trenutno transakcije med tema dvema trgovinskima blokoma potekajo brezplačno. Uvozno-izvozne tarife so sicer nizke (po podatkih Evropske komisije povprečno 3 odstotke), med blokoma pa obstaja še vrsta necarinskih ovir. Nekatere od njih bi se urejale v okviru propadlega sporazuma TTIP (Trans-Atlantic Trade and Investment Partnership)." Grošelj je zato dobil oceno previdno.

dejstvometer_previdno

Grošelj je prepričan: "EU mora postati akter mednarodne skupnosti," in kot je dodal: "Tukaj lahko EU, ko bo postala pravi akter s temi 80 milijardami evrov razvojne pomoči, s pravilnim fokusiranjem te pomoči v ciljne države zmanjša migracijski pritisk na svoje meje."

Akterstvo EU je pomembno, prav tako je pomembna razvojna pomoč, vendar brez sodelovanja z drugimi velikimi igralci, OZN, ter akterstva na zunanjepolitičnem in varnostnem področju ne bo šlo, pravi Lovec. Po metodologiji ODA je razvojna pomoč EU in članic skupaj za 2018 znašala le 74,4 milijarde evrov in se je v primerjavi z 2017 zmanjšala. Sredstva sicer zajemajo marsikaj in se ne nanašajo samo na države, od koder prihajajo migranti.

Majcen Marušičeva dodaja, po podatkih Evropske komisije, EU največji delež razvojne pomoči nameni Turčiji, sledi ji Indija, nato Sirija, Maroko, Irak, Afganistan, Etiopija, tudi Somalija. Migranti in begunci trenutno prihajajo v Evropo iz Turčije, bežijo pred vojno v Siriji, nestabilnostmi v Iraku, Afganistanu, Etiopiji, Somaliji ...

razvojna-pomoc-eu

Ker se gre delno strinjati z Grošljem glede akterstva, po drugi strani pa navaja napačno številko, smo mu kazalec v Dejstvomeru usmerili na previdno.

dejstvometer_previdno

Grošelj je navedel tudi: "EU naj začne skrbeti za to, da ne bo črpala talentov, potencialov, kot jih zdaj črpa recimo iz Hrvaške, Bolgarije, Romunije, da se bo tukaj lahko naredil nek mehanizem, ki bo kompenziral te premike, ne da se določen del Evrope izčrpava na tem področju."

Vprašanje migracij je kompleksno; v nekaterih primerih lahko govorimo o begu možganov, v drugih pa imajo države koristi v obliki finančnih prilivov (sredstva, ki jih pošiljajo migranti nazaj), pogosto se tudi vrnejo z znanjem in denarjem ter investirajo doma, tvorijo čezmejno nacionalno mrežo, ki ima pozitivne ekonomske učinke, zmanjšujejo brezposelnost doma, pojasnjuje Lovec. "Znotraj EU velja, da ima mobilnost v splošnem pozitivne ekonomske učinke na vse članice. Seveda pa bi bilo mogoče z nekaterimi ukrepi to optimizirati, zanimiva ideja je tudi minimalna urna postavka v vseh članicah, ki bi zmanjšala odliv, ki pa ji nove članice niso bile najbolj naklonjene." Grošljeva trditev torej ne drži.

dejstvometer_ne_drzi

Arbitraža

Pavlič se je med razpravo o migrantih navezal tudi na arbitražo, ker da Slovenci ne znamo izkoristiti svoje prednosti v Bruslju. "V Bruslju se ni nič spremenilo, ker so se večinoma politiki borili za lastne interese, za interese strank."

Več slovenskih poslancev je pisalo predsedniku komisije, tudi nekateri člani EPP, kot je Lojze Peterle. Spomnimo pa se težav o skupni izjavi, opozori Lovec in doda, Fajonova je poskusila znotraj S&D, ki je del koalicije v EP. "Vendar pa moramo razumeti omejeno vlogo parlamenta in to, da je hrvaška vlada del iste politične skupine, medtem ko so v Sloveniji del EPP opozicijske stranke." Pavličevo trditev smo označili za previdno, ker ne moremo reči, da ni bilo storjenega prav nič, čeprav je znano dejstvo, da je Slovenija pri lobiranju v samem evropskem dnu.

dejstvometer_previdno

Šarčev (ne)nastop v Evropskem parlamentu

Kandidata sta imela stališče tudi o "nenastopu" predsednika vlade Marjana Šarca v Evropskem parlamentu. Pavlič je zatrdil: "Gre za nastop pred 500 milijoni prebivalcev EU, ker so seje parlamenta pokrite s kamerami in sporočilo je potem vsekakor predvajano v poročilih po vseh državah EU, zato mislim, da je to zamujena priložnost."

Nastop je pomemben, ker je Evropski parlament edino neposredno EU demokratično izvoljeno telo, premierji pa so del izvršne oblasti tudi na EU ravni. "Si predstavljate, da premier ne bi šel pred nacionalne poslance?" Lovec se ob tem malce pošali: "Glede 500 milijonov gledalcev in predvajanja pri poročilih pa sem skeptičen." Prav zato smo izjavo označili za previdno.

dejstvometer_previdno

Grošelj pa o svojem predsedniku stranke LMŠ Šarcu: "Premier bo priložnost, ki gotovo bo na voljo, izkoristil v prihodnjem sklicu."

Nagovore premierjev so uvedli v zadnji sestavi evropskega parlamenta. Ni povsem gotovo, da bo praksa ostala tudi v prihodnje. Pri takšnih izjavah je torej treba biti previden.

dejstvometer_previdno

Pokojnine

SAB tudi na evropskih volitvah v ospredje postavlja vprašanje pokojnin. Zato Pavlič trdi: "EU trenutno nima rešitev za starejše, vsekakor obstajajo vzvodi in mehanizmi socialne EU, kjer bi dejansko lahko določili višino minimalne pokojnine, ki bi bila enaka za celotno Evropo."

Generacijskim programom so trenutno namenjena sredstva v okviru Evropskega socialnega sklada. Na drugi strani pa je obseg pristojnosti na socialnem področju omejen. "Kakršnikoli dogovor o skupni pokojnini, tudi minimalni, bi bil zaradi razlik v razvitosti in pokojninskih sistemih zelo težak, da sploh ne govorimo o morebitnem skupnem financiranju," opozarja Lovec. Evropska komisija sicer med svojimi poročili zajema tudi področje staranja, pokojninske blagajne, tudi Sloveniji je že večkrat predlagala reformo na tem področju.

Majcen Marušičeva doda, da so pokojnine tisti del evropskih politik, ki po določilih trenutno veljavne Lizbonske pogodbe spadajo v pristojnosti držav članic, pri čemer pa lahko EU nacionalne ukrepe podpira s ciljem zagotavljanja čim boljše socialne varnosti. "Dokler se države članice ne bodo soglasno odločile podati EU več pristojnosti na tem področju, se to ne bo spremenilo." Ključni dokument na področju pokojninskega sodelovanja pa je Sklep Sveta z dne 21. junija 2018, ki je potrdil zaključke Poročila o primernosti pokojnin v letu 2018. Poleg tega na ravni EU obstaja še Poročilo o staranju na temo vzdržnosti javnih izdatkov, povezanih s staranjem ter Skupina ekspertov na visoki ravni na področju dodatnih pokojnin. Želja SAB je nerealna, zato smo jo v Dejstvomeru označili za previdno.

dejstvometer_previdno
dejstva, eu volitve
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Recenzor
13. 05. 2019 17.58
+4
Pavlić? a ni to tisti pajac, ki je bejžal pred policaji in se skril na dvorišče državnega zbora?
Bonsa
13. 05. 2019 16.23
+6
Škoda, da niste podobno analizirali Šiškotovih nagovarjanj ljudi in kasneje njegovih razlag v času ko je že bil na sodišču. V ključnih trenutkih vam manjka ta odločnost ali ideja, da ljudem pokažete kako je na stvari. Dajte več tovrstnih analiz narediti na področju migracij in večjih problemov. Dober članek.
Transformerji
13. 05. 2019 16.21
+0
Sorodniki in znanci mi pravijo, da sem zelo pozitivna osebnost, da pa klatim same negativne neumnosti. To bi lahko torej napisal čisto v vseh člankih za vse volitve, vseh vrst: ko gledam s točke, kjer živim, je pogled dol, v vetru valujočo pšenico, kjer lahko vidiš skoraj vse odtenke zelene barve.... prečudovit, še enkrat, prečudovit pogled. Pa naj še kdo reče, ki tega še ni videl, da to ni pozitivno!
IvekKu
13. 05. 2019 15.21
-3
Pavlič intelektualec.
reaf
13. 05. 2019 15.07
+20
Tu nekaj ne štima ... nekdo se dela norca ... takile kandidati še za vaški svet niso dobri ... če ne pošljemo svojih kandidatov smo naredili več za SLO, kot da tja pošljemo Tomoćko, Pavliča, Šiškota ...
jakec1575
13. 05. 2019 15.01
+9
Grošljeva izjava o črpanju potencialov drži. Če države zapuscajo najboljsi, potem bodo te države tezko dosegle potrebno intelektualno maso, da bodo ustvarile zadostne pogoje in znanje za visok standard in varovanje zunanjih meja. Mi šolamo iz naših proracunov, dodano vrednost potegne pa nemski ali kateri drugi evropski velikan. Seveda smo si krivi tudi sami, ker potenciale zatiramo in raje dobro placamo negativno selekcijo ki ohranja status quo za utečene posle in posliče. Tukaj nima vizije ne Slovenija, ne hrvaška in še manj preostali Balkan.
CyberWorm007
13. 05. 2019 15.00
+3
CyberWorm007
13. 05. 2019 15.00
+1
CyberWorm007
13. 05. 2019 15.02
+0
Inred
13. 05. 2019 14.59
+4
Bolje, da nihče ne grre.
puspan
13. 05. 2019 15.25
-2
reaf
13. 05. 2019 14.46
+24
Pri takih kandidatih je prihod na volišče čista izguba časa!!! Me prav zanima če bo udeležba na teh volitvah nad 30% ...
FAUSTOS1
13. 05. 2019 14.43
+33
VSI prav vsi ti kandidati imajo eno samo misel,kako se prebiti ,do velike plače in zato bodo lagali do kosti.
M_teorija
13. 05. 2019 14.43
+6
Tele analize in ocene,...Kr nekej!?
ooResnicA
13. 05. 2019 14.41
+26
.....takele mamo v SD pa LMŠ v uči te gledajo pa lažejo....
reaf
13. 05. 2019 14.41
+27
Tele Alenkini modeli pojma nimajo ... samo eno bluzenje brez repa in glave!!!
lotmerzanec
13. 05. 2019 14.41
+29
Kako jih ni sram stopiti pred gledalce pa ne vedo nič drugega kot to koliko plače bi imeli v EU parčamentu!! Prosim povejte mi kaj lahko pričakujemo od takih,ki še Slovenije dobro ne poznajo!! Delali bodo isto kot ti poslanci,ki so bili do sedaj v sklicu le za svoje žepe!! V Slovenijo pa bodo nekontrolirano vstopili nasilni muslimani!! Če Evropqa ni sposobna zaščititi lastnih narodov pred islamizacijo je boljše,da takoj razpade!! Vsi prišleki zgolj vidijo pravice dolžnosti pa ne vidi nobeden!! Slovenska oblast pa jim pomaga izkoriščati delovne Slovence,ki še zase nimajo dovolj prigaranega denarja!! Migrant stane državo 1900 evrov upokojenec z 40 let delovne dobe pa dobi 500 evtov pokojnine in to je demokracija po levičarsko!!
Mauzahecmauzares
13. 05. 2019 15.26
+3
Ovce so za strižt, prej se bos sprijaznil, manj se bos obremenjeval.
pop greznica
13. 05. 2019 14.38
+23
hahaha jao kaka diletantska bleferja, samo imata pa jajca da prideta pred kamero
brabusednet
13. 05. 2019 14.36
+16
Uglavnem pri žici in kontejnerju je Cerar lep denar spipal državi in to po zakonu,katere je sam pisal.
zulj001
13. 05. 2019 14.26
+34
A sedaj bo Bratovškova "uredila"pokojnine kar na evropski ravni ,pred parlamentarnimi volitvami ,je vsaki dan nabijala o ubogih upokojencih ,ko so šle volitve mimo ,je takoj pozabila na njih...Pavlič spokaj ,nimaš pojma .....
brabusednet
13. 05. 2019 14.26
+27
Torej oba veleumna levičarja nista povedala ene samcate resnice.Take naj bi potem volili.Res moraš bit vsekan do amena.Taki lažnivci naj bi sedeli v Bruslju in nam solili pamet.
dragan krstic
13. 05. 2019 14.17
+35
In ta model Pavlič je sekretar v Bratuškovem ministrstvu za infrastrukturo? Boh se usmili.
someone1
13. 05. 2019 14.20
+10
k widiš ministra na kohezijskem bi mu najrajš kr prnesu liter šnopsa : ))) tip zapit do amena : ))) se mu že na faci widi da ma išjas : )))
someone1
13. 05. 2019 14.33
+5
peedrskemu čeefurskemu adminu ne rata zbrisat komentarja : ))) you\'r owned : ))) wčas was tut hackerji napadejo : ))) se zgodi tut najboljšim haha
CyberWorm007
13. 05. 2019 15.06
+3
dej probej zbrisat komentar od someone1 če ti rata hahahah
dragan krstic
13. 05. 2019 14.12
-11
Huraaa, jest bom volu Jerneja Pavliča. Ta je od vseh kandidatov tanarboljši. Če ne bo izvoljen pa za predsednika vlade. Cedila se nam bosta med in mleko. Kaj Luka in Tomička, Jernej je naš rešitelj.
Mauzahecmauzares
13. 05. 2019 15.00
+0
dragan krstic
13. 05. 2019 16.58
-2