Dejstva

Boj za demografski sklad – kdo bo upravljal z državnimi milijoni, SDS ali DeSUS?

Ljubljana, 18. 06. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Alenka Marovt
Komentarji
228

Demografski sklad, pred zlomom pokojninskega sistema bi obvaroval Slovenijo, naj bi politika po osmih letih preigravanj vendarle ustanovila. Medtem ko se v zakulisju bije boj za upravljanje z državnimi milijoni med SDS in Desus, pa naj bi konec junija dobili Urad za demografska vprašanja in novega ministra brez listnice, omenja se podpredsednik Desusa Anton Balažek. Bodo kompromisni obrisi demografskega sklada znani po današnjem delovnem kosilu prvakov koalicijskih strank? Časa ni več, denarja za pokojnine bo sicer zmanjkalo, saj se je Slovenija znašla v demografski zimi, v povprečju se rodi le 1,6 otroka na žensko.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: SDS ali DeSUS?
    03:39
    Iz 24UR: SDS ali DeSUS?
  • Iz 24UR: Nezadovoljstvo v DeSUSu
    03:12
    Iz 24UR: Nezadovoljstvo v DeSUSu
  • Iz SVETA: Skrb za bolnike z demenco
    03:47
    Iz SVETA: Skrb za bolnike z demenco

 

Demografski sklad in vsi državni milijoni

Demografski sklad. Od leta 2012 na politični mizi. Vlagali so osnutke, kopja pa so se lomila zaradi razlik v stališčih, kateri del državnega premoženja gre v demografski sklad. Zvrstilo se je pet vlad: dve Janševi, vlada Bratuškove, Cerarjeva in Šarčeva, ki so demografski sklad zapisovale v koalicijske pogodbe, sklada pa zaradi prevelikih razhajanj nikoli ustanovile. In to kljub temu da ga je z rokom dveh let določila reforma ZPIZ-2 leta 2012. 

Demografski sklad politika ustanavlja že osem let, kopja pa so se lomila zaradi razlik v stališčih, kateri del državnega premoženja gre v demografski sklad.
Demografski sklad politika ustanavlja že osem let, kopja pa so se lomila zaradi razlik v stališčih, kateri del državnega premoženja gre v demografski sklad. FOTO: 24ur.com

Kot so zapisali v Belo knjigo o pokojninah leta 2016, je po vzoru nekaterih drugih članic EU zakonodajalec pri sprejetju pokojninske reforme leta 2012 odločil, "da se obvezno zavarovanje financira tudi iz demografskega rezervnega sklada in drugih virov, določenih s tem zakonom".

S posebnim zakonom bi se tako v roku dveh let po uveljavitvi ZPIZ-2 moralo urediti delovanje in financiranje demografskega rezervnega sklada. Do roka, torej konca leta 2014, sklada niso ustanovili. 

Vlade so se zgledovale po Norvežanih, ki so sklad ustanovili že na začetku 90. let. Upravlja ga norveška centralna banka, določeno obdobje pa se je imenoval celo Naftni sklad, saj so vanj usmerili dobičke od nafte. Norveški sklad ima okoli tisoč milijard evrov premoženja, dve tretjini so lastniške naložbe, tretjina fiksni prihodki.

Leta 2013 so poskušali preoblikovati KAD v rezervni demografski sklad, česar pa nato niso uresničili. Pozneje so sprejeli tudi Zakon o Slovenskem državnem holdingu, ki je določil, da se KAD najpozneje do 31. decembra 2015 preoblikuje v neodvisni avtonomni demografski rezervni sklad, zgodilo se ni nič. 

Ker do leta 2018 vidnejših premikov ni bilo, je zakon za dolgoročno pokojninsko vzdržnost vložil Desus, lani še SDS. Neuspešno.

zakon-demografski-sklad

Desus: 'Demografski sklad ne sme biti prazen žakelj', SDS: 'Prenos zgolj 1/7 premoženja je megla'

Predloga zakonov SDS in Desus sta se precej razlikovala. Desus je takrat zatrdil, da demografski sklad ne sme biti 'prazen žakelj', nanj bi prenesli strateške naložbe države: Zavarovalnica Triglav, Telekom Slovenije, Gen energija, Krka, Modra zavarovalnica, Luka Koper, Petrol in Geoplin, Terme Olimia, saj da bi le tako dolgoročno zagotovili pokojnine za poznejše generacije upokojencev. Demografski sklad bi bil novi upravljavec državnih naložb, Slovenski državni holding (SDH) pa bi ohranil vlogo centralnega upravljavca državnega premoženja.

SDS je predlagal, da bi na demografski sklad prenesli celotno državno premoženje."Večina prihodkov od tega premoženja, bodisi ko gre za prodajo tega premoženja bodisi ko gre za najemnine, dividende in druge prihodke kapitala od premoženja, ki je v tem skladu, bi se namenila za izplačevanje pokojnin," je ob predstavitvi zakona dejal predsednik SDS Janez Janša. S tem predlogom bi, kot je dejal Janša, poenostavili upravljanje celotnega državnega premoženja, ki je razdeljeno na SDH, družbo za upravljanje, različne sklade in deleže, ki so na različnih mestih.

Na lanskem posvetu v Državnem svetu pa je Janša dejal: "Nacionalni pokojninski sklad, v katerega bi se preneslo vse državno premoženje, bi bil najbolj koristen za vse. Prenos zgolj ene sedmine premoženja pa je megla."

Marko Pogačnik o vodenju sklada: 'Ne da bi vedel, to so zgolj špekulacije'

Osem let pozneje se v ozadju bije bitka, koliko in še enkrat več, čigavo državno premoženje bodo prenesli na sklad, predvsem pa, kdo bo šef upravljanja z državnimi milijoni. Po kuloarjih je govoric ogromno, a smo od več sogovornikov izvedeli, da Desus večjih možnosti za vodenje nima, niti da bi v večjem obsegu upoštevali njihove pripombe. Sklad naj bi vodil SDS, omenjajo Marka Pogačnika, ki pa je na naše vprašanje odvrnil: "Ne da bi vedel, to so zgolj špekulacije."

Marko Pogačnik, ki je v preteklosti denimo vodil Slovensko odškodninsko družbo, se omenja za predsednika uprave demografskega sklada, kar pa sam označuje za špekulacijo.
Marko Pogačnik, ki je v preteklosti denimo vodil Slovensko odškodninsko družbo, se omenja za predsednika uprave demografskega sklada, kar pa sam označuje za špekulacijo. FOTO: Kanal A

Da bi bil prva izbira Aleksandre Pivec Andrej Prebil, nekdanji izvršni direktor DUTB oziroma slabe banke, ta odločno zanika. "On ni kandidat Desusa za nobeno funkcijo."

Spomnimo se, Prebila je s položaja DUTB odnesla sporna preprodaja zemljišča nekdanjega KLI Logatec, kjer je posrednik s poslom zaslužil milijon evrov. Prebil naj ne bi bil sprejemljiv ne za Desus, kjer poslušamo o napetostih, pa nezadovoljstvu zaradi "soliranja" predsednice, ne za SDS oz. premierja Janšo. Pivčeva zagotavlja, da v stranki ni nesoglasij. Takoj ko se bodo poenotili koalicijski predsedniki strank, morda že danes na delovnem kosilu, "bomo predlog Zakona o demografskem skladu, ki bo v vsakem primeru kompromis, obravnavali na organih stranke".

Če so v Desusu predlog SDS iz lanskega leta zavrnili zaradi celotnega premoženja v skladu, je pričakovati, da naj bi prav takšen predlog zdaj obveljal kot vladni. Uradnih informacij ni, Pivčeva nam je omenjala analizo prednosti in slabosti, ki da so jo opravili v Desusu, podrobnosti še ne razkrije, pove pa, da bodo na sklad prenesli največ državnega premoženja, kolikor se bo dalo. Predlog naj bi šel v smeri, da bi se SDH, ki naj bi se preoblikoval v Demografski sklad, priključili DUTB, DSU, Kad in Modra zavarovalnica.

V Desusu si prizadevajo, da sklada ne bi ustanovili zgolj za polnjenje pokojninske blagajne, ampak tudi za celovito urejanje vprašanja demografije, kamor sodi predvsem financiranje najtršega oreha zadnjih 18 let – sprejemanje Zakona o dolgotrajni oskrbi. Ocene so visoke, govori se o 450 milijonih evrov izdatkov na leto, tega denarja v dveh blagajnah – zdravstveni in pokojninski, seveda ni dovolj, zato je dodaten vir za izpolnjevanje (bodočega) zakona v praksi nujen. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

O vpeljavi demografskega sklada je Center poslovne odličnosti Ekonomske fakultete že leta 2014 naredil študijo, ki opisuje probleme, predlaga rešitve in vire financiranja, zapišejo v Beli knjigi. Predpostavljajo, da bi bilo treba v obdobju od 2016 do 2020 (ki ga je država zamudila, op.) v demografski sklad usmerjati 67 milijonov evrov na leto, od leta 2020 pa od 233 do 403 milijonov evrov na letni ravni. Prva izplačila zavodu bi bila šele po desetih letih akumulacije. 

V Beli knjigi so opozorili na namen rezervnega demografskega sklada, da poskuša pokojninski sistem zgolj finančno razbremeniti. Sklad pa nikakor ne sme reševati problematike prilagajanja delovne dobe s podaljšanjem življenjske dobe, s čimer se mora ukvarjati sistemski zakon in s tem naslednja reforma pokojninskega sistema.

Zakona o demografskem skladu pred jesenjo ni mogoče pričakovati. Je pa zahteva Desus, da do konca junija ustanovijo Urad za demografska vprašanja, ki ga bo vodil Desusov človek in bo minister brez listnice. Imen še nimajo, trdi Pivčeva, a je v javnost pricurljalo ime podpredsednika stranke in nekdanjega župana Lendave Antona Balažka, ki ga bremeni policijska preiskava gradnje lendavskega Vinariuma. 

Politika časa za preigravanja nima več, demografija je skrb vzbujajoča

Slovenija se hitro stara, celo kot tretja evropska država. Vsak peti Slovenec je starejši od 65 let. Leta 2050 že vsak tretji. Na spodnjem grafu si lahko ogledate starostno piramido za obdobje od leta 1971 do 2080. Preoblikovanje prebivalstva je občutno.

Tudi Slovenija se je znašla v demografski zimi, v povprečju se rodi le 1,6 otroka na žensko. Obdobje premajhne rodnosti v Sloveniji traja že 40 let. Za obnavljanje prebivalstva bi morali dosegati stopnjo rodnosti vsaj 2,1 otroka oziroma ena ženska bi v času rodne dobe morala roditi v povprečju vsaj eno deklico, da bi nadomestila samo sebe. Leta 2055 naj bi imela Slovenija manj kot dva milijona prebivalcev. Po projekcijah Združenih narodov se glede na povprečno starost, ki je 43,5 leta v letu 2020, Slovenija uvršča med 12 držav sveta z najvišjo povprečno starostjo.

staranje-slovencev

V Sloveniji je več kot 625 tisoč upokojencev, število narašča, v primerjavi z letom 2007 jih je danes 100 tisoč več, posledično je število delovno aktivnih, ki vplačujejo v pokojninsko blagajno, vse manjše, luknja v pokojninski blagajni pa je zato vse globlja.

Pogoji za upokojitev – letos so moški in ženske že izenačeni – 63,5 odstotka za 40 let pokojninske dobe. Povprečna starostna pokojnina pa 687 evrov.

Bomo kdaj uresničili napovedi po 70-odstotni pokojnini v primerjavi z zadnjo plačo?

Na ZPIZ-u pojasnjujejo, da bi to lahko dosegli skupaj z obveznim zavarovanjem kot temeljnim prejemkom posameznikov v starosti in dodatnimi oblikami zavarovanj, "ki pa v zadnjem obdobju stagnirajo in bi morale biti uvedene spodbude države, da bi se čim več ljudi vključilo v dodatna pokojninska zavarovanja z ustrezno višino vplačane premije. Ta je po trenutno razpoložljivih podatkih nizka oziroma prenizka, da bi se iz tega naslova zagotavljal tudi ustrezen del prejemka v času po upokojitvi."

upokojevanje

 

Na račun staranja Slovencev se bodo odhodki za pokojnine dvignili za sedem odstotnih točk BDP 

Premier Janša je v mandatarskem nagovoru poslancem dejal: "Na prvem mestu, ko govorimo o strateških problemih te države, je demografija. Slovenija ima osmo najstarejše prebivalstvo na svetu, eno najstarejših v Evropi, starejše od evropskega povprečja, celotna Evropa ima ta problem, Slovenija je država z najvišjim demografskim tveganjem do leta 2050 na evropski celini."

Po projekcijah Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) se bodo, če ne bo sprememb pokojninske zakonodaje, odhodki od leta 2020 dvignili z 10,1 odstotka BDP na 17,1 odstotka BDP v letu 2055, ko bo dosežen vrhunec odhodkov, nato pa se bodo do leta 2070 spustili na 16,4 odstotka BDP. Precejšen dvig je zaznati od sredine tega desetletja do leta 2055.

izdatki-za-pokojnine

V Evropski uniji (EU) obstajajo pomembne razlike pri vstopu in izstopu iz trga dela in času preživetem v upokojitvi, poudarjajo na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ). Povprečna starost ob vstopu na trg dela v letu 2017 se je gibala med 19 leti na Danskem in 28 leti v Romuniji, povprečna starost ob izstopu s trga dela pa med 61 leti v Franciji pa vse do 65 let na Irskem.

Pomembno je tudi, kolikšen delež predstavljajo leta našega življenja v upokojitvi v primerjavi z leti naše delovne aktivnosti. Ta delež je največji pri Luksemburžanih, Slovencih, Francozih in Grkih – 60 odstotkov in več ali za vsakih 10 let dela nadaljnjih 6 in več let preživimo v upokojitvi, pojasnijo na ZPIZ. Najmanj časa pa v primerjavi z delovno aktivnostjo v upokojitvi preživijo Estonci, Danci, Litovci in Švedi, med 40 in 50 odstotki.

Slovenci se upokojujemo zelo zgodaj

Raziskava Share je pokazala, da se v Sloveniji kar 70 odstotkov vseh posameznikov upokoji takoj, ko izpolnijo prvi pogoj za starostno upokojitev. Še bolj skrb vzbujajoče je dejstvo, opozorijo na ZPIZ, da se kar 14 odstotkov posameznikov odloči tudi za predčasno upokojitev, pa čeprav zakon določa znižanje pokojnine tudi do 18 odstotkov v primeru predčasne upokojitve.

Iz raziskave Inštituta Antona Trstenjaka in Saražin Klemenčič izhaja, da se je kar 34 odstotkov predčasno upokojenih in 33 odstotkov vseh upokojenih anketirancev strinjalo s trditvijo, da upokojitev zanje pomeni rešitev iz neznosne situacije v službi, kar raziskovalci povezujejo s tem, da so delavci soočeni z neprijaznim delovnim okoljem ter da zaradi tega predčasno zapustijo trg dela.

Demografski rezervni sklad bi lahko v prihodnosti pripomogel k zagotavljanju stabilne pokojninske blagajne, pojasnjujejo na ZPIZ, saj bi v primeru primanjkljaja zagotavljal dodatna sredstva, ki jih v višini milijarde in pol evrov vsako leto financiramo iz proračuna. "Tako bi demografski sklad tudi razbremenil proračun, toda le če bi bilo v njem dovolj sredstev in bi lahko zagotavljal sredstva v višini vsaj med pet do 10 odstotkov prihodkov pokojninske blagajne, letos bi to pomenilo med 300 in 600 milijoni evrov."

Jutri o starizmu, demenci, geriatriji in vprašanju prof. dr. Zvezdana Pirtoška: "Koliko je vredno človeško življenje v določenem obdobju?"

Dlje kot bomo odlašali, bolj bo bolelo, pravi profesor z Ekonomske fakultete dr. Janez Malačič. "Če je problem, da nimate dovolj sredstev za pokojnine, je ena možnost, da nekako zmanjšate število upokojencev, druga možnost pa, da zmanjšate pokojnine in verjetno se bo to v prihodnje zgodilo tudi pri nas ."

Demografski skladi po svetu zagotavljajo dolgoročno vzdržnost financiranja pokojninske blagajne. Višje pokojnine je mogoče zagotoviti s povečanjem aktivnosti starejšega prebivalstva, z višjimi zavarovalnimi osnovami, od katerih so plačani prispevki, in dodatnim varčevanjem, naštevajo na ZPIZ. "Kljub temu pa menimo, da mora v Sloveniji obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje še vedno ostati temeljna oblika zavarovanja, s katero se zavarovancem zagotavlja primerna višina pokojnin za dostojno starost."

883x100 Dejstva (1)
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (228)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nimašimaš
26. 08. 2020 14.21
samo nazaj privlečite tisti denar, ko ste ga ukradli in ne bo treba takega sklada sej je biv tudi 90-ega pokojninski sklad pa vemo kam je šel
Frane Šajn
20. 06. 2020 16.31
Na naslov tega članka bi odgovoril v Shakespearjevem izreku!; to be or not to be is now a question!? ha,ha,haha......
Frane Šajn
20. 06. 2020 16.15
+3
Ja dragi moji sotrpini najprej se vprašajte od kod in od kje ne sanjat pri belem dnevu. V tej branži ki drži štango ortodoksnemu kapitalizmu sanjat od nekega sklada. Raje jih vprašajte kam je šla pokojninska blagajna po letu 1991 ????? Kam denar od prodaje pokalic in orožja , ki ga ni odpeljala JLA? Pripravite se na Kevenhler (križev pot za tiste,ki ne poznate ) bi rekel Krleža. Ne padajte na ušiv enkratni izdatek in na "vavčarje"(ekonomska pogruntavščina kako zakreditirat vse, da napolnijo turistično malho Počivalškovega resorja) krvavo jih boste vrnili in to samo po vaših ramah! PMET V GLAVO!
Sputnik8
19. 06. 2020 14.40
+0
Če ne razumejo ekonomije...
Frane Šajn
20. 06. 2020 16.18
Neuki ljudje so, ne da bi se zavedali največja nevarnost zase in za družbo, vsak jih lahko napetnajsti v trenutku, reveži primejo vse za dobro na prvo žogo kot se reče! Ne nasedat!
LedenaGora
19. 06. 2020 13.05
-3
a sploh kdo tle ve kko se vplačuje za pokojnine? država ne špara tega denarja ampak direkto od delovnega človeka ki sedaj vplačuje k upokojencu ki je včasih.. saj upokojenc je tud učasih za takratne upokojence plačval... vašga denarja ni več... edina rešitev je povečati procent vplačevanja v pokojnine stem pa bi se zmanjšale plače
LedenaGora
19. 06. 2020 13.16
-1
če hočete avstrijo začnite tud več dajat v pokojnino sedaj oni dajejo skoraj 14% plače!
rada imam Slovenijo
19. 06. 2020 12.58
+7
Dajte mladim redne službe s spodomnimi plačami, ko končajo šolanje. Dajte jim stanovanja v najem s sprejemljivimi najemninami. Če bodo vsi mladi delali, in vsi tisti, malo manj mladi, ki dobivajo leta socialno pomoč, ob že redno zaposlenih, se bo počasi polnila tudi pokojninska blagajna. In trdno sem prepričana, da če bo to vse urejeno, bodo pari imeli več otrok.
Lojze512
19. 06. 2020 12.07
+1
Razbremeniti starse financno, to je edina resitev. Tole deluje kot se eno plenjenje davkoplačevalcev in ne predstavlja dolgoročne rešitve.
xyxyxyxyxyxyxy
19. 06. 2020 11.08
+10
Ta sklad bo denarnica za SDS
pomaranča
19. 06. 2020 10.24
+26
Ker sem zanosila, sem ostala brez službe. Potem je nisem dobila, ker sem imela majhnega otroka. Sedaj sicer skužbi imam (pol nanjša plača, kot pred zanositvijo), vendar delodajalec zavija z očmi vsakokrat, ko vzamem nego za otroka. Pri nas si kaznovan, če želiš imeti družino in službo. Z veseljem bi imela še kakšnega, če me ne bi bilo strah, da se scenarij ponovi in bomo na koncu socialno ogrožena družina. Ne hvala, sami si jih delajte.
vinogradnik33
19. 06. 2020 10.22
+24
Če bo upravljal z demografskim skladom SDS , BOMO OSTALI BREZ PREMOŽENJA IN POKOJNIN ! Pogačnik si na fotografiji že mane roke , ker bo lahko zopet razpolagal z milijardami in kot v prvi Janševi vladi omogočil cerkvi in cerkvenim skladom ogromne kredite , ki jih nikdar niso vrnili !
Lion91
19. 06. 2020 10.37
+10
Vsi, ki so trenutno v naši politiki niso za ovce čuvat ne pa za upravljat s skladom. Ali bodo levi ali desni bomo ostali brez PREMOŽENJA IN POKOJNIN. Je pa res, da jim gre na roko, ker nas lepo razdvojijo na leve in desne. Zato pa nimajo pred parlamentom pol miljona državljanov, ki bi rekli zdaj je pa dosti tega sranja!!!!!
FAKENEWS FAKETAXI
19. 06. 2020 10.16
+12
Za to bi moral obstajati samo en clovek, kateri bi za vsak evro odgovarjal z vsem kar je in ima...prevec jodlarjev ob koritu ni fajn...
Lion91
19. 06. 2020 10.56
+6
Točno to. Dva miljona nas je, kar je en predel miljonskega velemesta. En sposoben menager naj ima opravka z denarjem od države in dobra kontrola nad tem kaj dela. Politike pa naj bodo v parlamentu in se prerekjajo po cele dneve kdo je boljši levi ali desni in čigava zgodovina je pravilna.
oježeš
19. 06. 2020 10.13
+11
Problem je le v polnjenju sklada, kajti idej, kako denar porabiti iz sklada je več kot preveč, apetitov pa tudi.
picijulka1
19. 06. 2020 09.59
+14
Sds ga je za vstop v koalicijo obljubil Desusu.
Anton Domžalski
20. 06. 2020 13.30
Wolf031
19. 06. 2020 09.44
+16
Namen tega sklada: ustvariti nekaj visoko plačanih delovnih mest za izbrane posameznike, ter narediti osnovo za krajo javnega denarja.
xyz01
19. 06. 2020 08.33
+21
Že leta varčujem za svoj dodatek k mizerni pokojnini, ki jo bom začela prejemati čez 5 let. Ko sem začela varčevati (2 in 3 steber) je na koncu prevarčevani znesek zgledal kar obetavno. Sedaj po 20 letih in ob minimalnih obrestih pa bo izplačilo tako majhno, da se ves čas sprašujem kakšen smisel je imelo vse to varčevanje in kdo ima največ koristi od mojega varčevanja. Jaz zagotov ne.
METKA102
19. 06. 2020 09.26
+15
Povsem enako je s prvim stebrom. Vse kar plačamo izniči inflacija in 0 obresti. Če ne bi bilo solidarnosti med upokojenci, bi tisti z minimalno plačo dobili le 350 €. Tega so krive prenizke plače, premalo delovne dobe in premajhen odstotek vplačil delodajalcev in še veliko število njih, ki delavcem sploh niso plačevali prispevkov. Upokojenci porabijo vso pokojnino več ali manj v slo, če bi imeli višje, bi porabili več, tako pa stiskajo tiste fičnike, da imajo za pogreb, za kaj drugega pa že zmanjka.
Ricketts
19. 06. 2020 08.00
-13
Najboljše bo, da damo v roke Zemljariču. On je čudežnik v obrqačanju denarja. Pomagala mu bo UDBA kompanija.
VAREN
18. 06. 2020 21.55
+14
Nehajte nakladat z grafi in številkami, ki jih lahko prilagajate kakor komu paše. Dejstvo je, da je vsak zaposleni vplačeval v pokojninsko blagajno toliko let. In ta znesek ni majhen. Če k temu znesku prištejete še obresti za toliko let, si ta človek sam sebi izplačuje pokojnino do smrti brez težav. Ker pa ste njegov znesek in znasek mnogih v tem času zapravili, namesto da bi ga plemenitili, imate zdaj težave. Izgovarjate pa se na premalo zaposlenih, ki bi vplačevali v blagajno. Res ste pokvarjeni. Ukinite pokojninski sklad, odpustite vse, ki se napajajo z državnim denarjem, in teh ni malo, delajo pa nič. Denar, ki ga delavec vplačuje nakažite na poseben in zaprt račun delavca. Račun pa odprite, ko bo imel odločbo o upokojitvi. Problem rešen.
oježeš
19. 06. 2020 10.20
+1
Mogoče vsega skupaj niti ne razumeš dovolj dobro. Tisti, ki danes varčujejo za svojo pokojnino in denar odvajajo SPIZu, se ta denar porabi za tiste, ki so v preteklosti vlagali v SPIZ in danes prejemajo pokojnine. Se pravi, upokojenci ne koristijo denarja, ki so ga vlagali v SPIZ, ker so ta denar porabili že takratni upokojenci. Ali bolj razumljivo, delavni ljudje, ki vplačujejo v SPIZ dobesedno plačujejo pokojnine današnjim upokojencem. Ko se bodo današnji 'vlagatelji' upokojili, pa bodo za izplačilo njihovih pokojnin 'skrbeli' tisti, ki bodo takrat v delovnem razmerju in bodo vplačevali v SPIZ.
Cofar
18. 06. 2020 21.26
+22
20 let se bodo delal da nekaj delajo z našim denarjem... na koncu bo pa čudežno zginu, penzije bodo pa še vedno sumljivo majhne :)
Lojze512
18. 06. 2020 21.26
+9
Največji problem je, da kot druzba vzgajamo razumne posameznike, ki se ob nizkih placah in visokih cenah nepremicnin ne bodo podali zlahka v starsevstvo. Brezplacne ucbenike za celo os.
VAREN
18. 06. 2020 21.25
+12
Sam množil bi se ti birokrati. Delali pa nič. In vi narod jim to pustite. Res ste vsi bogi.
Cofar
18. 06. 2020 21.29
+9
jaz , če mene vprašaš, jim ne bi dovolu.... na volitve pa tud ne hodim, ker ne vidim smisla, ker na koncu dela vsak po svoje - predvolilne obljube so pa pravljice za lahko noč: bomo to, bomo ono.... na koncu ti pa še tistih 400 eur od dopolnilnega zavarovanja ne pustijo.... vsi so požrti do amena. pa nej bodo to kao desi ali pa kao levi... vsi je pa skupn samo $$$$€€€€€€
oježeš
19. 06. 2020 10.28
+5
Točno to. Še niti ena vlada ni uresničila svojih obljub. Namesto, da bi stopili skupaj in se le dopolnjevali in s tem bolj izkristalizirali posamezna dejanja, ki bi bila v prid državljanom, se samo prepirajo kdo je glavni in čigava bo obveljala. Z volitvami ne bomo rešili nič, dokler bodo kandidati stari obrazi od katerih se ni za obetati kakih sprememb na boljše. Da se jim gre le za denar in prazno nakladanje od katerega ni haska za nikogar, je pa videti, ko se držijo funkcije bolj kot klop človeka. In vedo da ne bodo nič naredili, pa ne pustijo funkcije mlajšim, manj obremenjenim z zgodovino in z gledanjem naprej, ne nazaj. Koncu koncev je treba načrtovati in delati na tem, da bo v bodočnosti stanje boljše kot je bilo ali je, ne pa iz dneva v dan pogrevati kaj je kdo delal v preteklosti in se naslajati nad svojimi praznimi domislicami, ki uničujejo še bodočnost mladih.