Dejstva

Italijani lobirajo v zadevi drugi tir, kaj pa Slovenci?

Ljubljana, 29. 04. 2019 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Alenka Marovt
Komentarji
148

Slovenija (še) ni dobila ključnega 250 milijonov evrov vrednega kredita Evropske investicijske banke za drugi tir Divača Koper, ker naj bi za odlog močno lobirali Italijani. Kje so Slovenci? Če kredita ne dobimo pravočasno, finančna konstrukcija pa ne bo zaprta do konca maja, ostanemo brez 109 milijonov evrov evropskega denarja.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek na ogledu gradbišča za drugi tir.
Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek na ogledu gradbišča za drugi tir. FOTO: Miro Majcen

Analiziramo izjavo ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek, ki je na vprašanje glede domnevnega lobiranja Italijanov proti projektu odvrnila: "Ali vas to čudi? Ves čas."

dejstvometer_previdno

 

Ministričino izjavo smo v Dejstvomeru označili s previdno zato, ker je lobiranje slovenski problem od vstopa v Evropsko unijo in ne zato, da Italijani ne bi lobirali.

(Ne)uspešni slovenski lobisti v Bruslju

V Bruslju ni slovenskih predstavništev podjetij ali katerih drugih institucij. Slovenija ima zgolj eno strokovno lobistično neprofitno združenje, Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje (SBRA), ki ga že štiri leta vodi Draško Veselinovič. Nerad ga poimenuje lobistično zaradi negativnega prizvoka, ki ga ima ta beseda še vedno v Sloveniji. Veselinovič, profesor finančne ekonomije, nekdaj prvi mož Gea Collega, KD Group, NLB-ja, Deželne banke Slovenije, Ljubljanske borze, pravi, da že "20 let v Bruslju predstavljajo slovensko gospodarstvo, znanost in raziskave ter lokalne skupnosti, hkrati pa se veliko ukvarjajo predvsem z nepovratnimi evropskimi sredstvi, z evropsko regulativo in različnimi oblikami promocije. V zadnjem času so aktivni v deželah Beneluksa."

Ob tem Veselinovič doda: "Smo edini in še vedno premalo izkoriščeni, kljub povezavam, znanju, čeprav se stvari z našimi uspešnimi aktivnostmi popravljajo."

Opozarja, imeti nevladno oz. javno zasebno predstavništvo v Bruslju, kar SBRA v bistvu je, pomeni veliko korist, medtem ko mnogi na to še vedno gledajo kot zgolj na strošek, pri čemer Sloveniji primerljive in konkurenčne države vlagajo v take stvari oz. aktivnosti bistveno več denarja. "Ključno je, da na nek cilj deluješ po več vzporednih in različnih kanalih. SBRA je nevladni strokovni kanal, ki lahko zastopa tudi vlado."

drasko_veselinovic_citat_1

 

Teran in Hrvati

"Italijani so v Bruslju zelo angažirani in lobirajo proti drugemu tiru," pritrdi Veselinovič, "tako ščitijo svoje pomembno pristanišče v Trstu." Veselinovič se ne more znebiti vtisa, da Slovenci prevečkrat "potegnemo krajši konec" in nas spomni na teran, ko smo neuspešno branili sicer že zaščiteno ime, tako da to ime teran zdaj lahko uporabljajo tudi Hrvati, čeprav zgodba še ni končana.

drasko_veselinovic_citat_2

V Bruslju drugih slovenskih lobistov, vsaj uradnih, ni. Lobiranje je tako prepuščeno "samoiniciativi" več kot 500 zaposlenim Slovencev, ki sicer delajo čisto druge profesionalne stvari v institucijah EU, in ki tega ne smejo početi, bodisi aktualni politiki, ki hodi v Bruselj na sestanke. Slednje niti ni tako samoumevno, saj se pogosto dogaja tudi zaradi pomanjkanja kapacitet, pravi Veselinovič, da stoli, rezervirani za slovenske predstavnike, ostanejo prazni. To pa ne velja za vse, nekatera ministrstva se obnašajo zelo državotvorno in bruseljsko aktivno.

Najmočnejši lobist v Bruslju je Google

V Bruslju se letno obrneta vsaj dve milijardi evrov za lobiranje. Najmočnejši lobisti v Bruslju so ameriške multinacionalke, prednjačijo farmacevtska in tobačna podjetja. Sledi nemška avtomobilska industrija, uspešni so tudi Francozi, Italijani (zlasti severni del) in Španci, ki so v zadnjih letih prehiteli Italijane po uspešnosti v programu EU za raziskave in inovacije Obzorje 2020 (Horizon 2020).

V številkah pa: najbolj razpredene lobistične lovke ima Google, podjetje z daleč največ sestanki na Evropski komisiji, za lobiranje pa potroši okoli 6 milijonov evrov letno in je v zadnjih letih močno povečal izdatke. Medtem ko v lobiranje največ investira, celo dvakrat več od Googla, 12 milijonov evrov, Svet evropske kemijske industrije. Njihov fokus je zakonodaja o kemijski industriji, klimatskih spremembah, trgovinski dogovori.

kateri-lobisti-v-bruslju-potrosijo-najvec
kdo-so-nabolj-aktivni-lobisti-v-bruslju

Predsednik Slovenskega združenja lobistov (so v postopku preoblikovanja v zbornico) Mihael Cigler, ki vodi Fipro Slovenija (Fipra je mednarodno združenje neodvisnih lobistov),

v Bruslju pa je mednarodni lobist, opozori: "Hrvaška nas premaguje na vseh področjih. V Bruslju nastopa enotno, v tem mandatu komisije pa ji je še dodatno pomagalo, da je bila na oblasti desna opcija."

Sloveniji v Bruslju manjka strategija, enotno stališče, preveč se odraža domača polarizacija, pravi Cigler.

mihael-cigler

Uradno skoraj 12 tisoč lobističnih organizacij, neuradno 30 tisoč

V EU je registriranih več kot 11.745 lobističnih organizacij z več kot 82 tisoč zaposlenimi, ki se ukvarjajo z lobiranjem. To so nevladne organizacije, združenja delodajalcev, sindikati in predstavništva različnih gospodarskih panog, od avtomobilske industrije do energetike.

Evropski parlament in Evropska komisija sta skupni register lobistov, ki poskušajo vplivati na oblikovanje politik in odločanje v evropskih institucijah, zagnala leta 2011.

To je v resnici dejavnost, ki zelo hitro raste, neuradno je lobistov vsaj trikrat več, kakšnih 30.000. Ob tem Veselinovič pove: "Tudi nemško združenje gasilcev ima predstavništvo v Bruslju, pa se bo kdo čudil, zakaj; že vedo, zakaj."

organizacije

 

Med 28 državami EU je le sedem takih, ki so sprejele zakonodajo o lobiranju. Med njimi je tudi Slovenija, ob njej še: Francija, Irska, Litva, Avstrija, Poljska, Slovenija, Velika Britanija.

lobiranje-v-eu

"Če te v Bruslju ni, se dogovorijo brez tebe"

"Legalno lobiranje je zastopanje legitimnih interesov. Brez tega jih je včasih težko predstaviti," pravi Veselinovič. Večina držav članic EU se zaveda, da je lobiranje v mreži odnosov med institucijami, različnimi akterji, ki so vključeni v procese odločanja, ključnega pomena za izplen posamezne države.

Lobiranje je po eni strani tehnično opravilo, ki se loteva gore papirjev, zbiranja informacij in nato njihovega ovrednotenja, po drugi strani pa je vrsta neposrednih stikov, srečanj na konferencah, dogodkih, ki so pogosto organizirani prav v ta namen. Kakršnokoli vezano trgovino vsi uradni lobisti ostro zavračajo, vendar je dejstvo, da se to dogaja, Veselinovič ob tem opozori, da to ni nezakonito.

Nekdanji zunanji minister Velike Britanije Boris Johnson je eden glavnih akterjev brexita.
Nekdanji zunanji minister Velike Britanije Boris Johnson je eden glavnih akterjev brexita. FOTO: AP

Pred dnevi je prišel na dan primer, za katerega bi lahko rekli, da gre za lobiranje na meji z zakonitostjo, čeprav je formalno vse tako, kot mora biti. Zgodbo poslanca in nekdanjega zunanjega ministra Velike Britanije Borisa Johnsona, enega glavnih akterjev brexita, bi lahko razumeli kot vnaprejšnje investiranje v kontroverznega politika, če bo prihodnji premier. Odkar je zapustil vladni kabinet, so na njegov račun pritekle enormne vsote denarja. Na primer 160 tisoč funtov (kar je več od letne plače predsednice vlade Therese May) za dva govora v marcu, več donacij od podjetij, "pozabil" je prijaviti tudi lastniški delež nepremičnin, zato se marsikdo sprašuje, ali ni bilo s tem plačanega kaj drugega.

mihael-cigler_1

Afera Thaler

Ob tem se spomnimo afere Thaler, ko so novinarji tednika Sunday Times pod krinko lobistov več evropskim poslancem ponudili 100.000 evrov, če bi v Evropskem parlamentu predlagali določena dopolnila s področja bančništva. Eden od treh, ki so sprejeli podkupnino, je bil tudi Zoran Thaler, ki je odstopil z mesta evropskega poslanca, nato pa jemanje podkupnine priznal in si prislužil dve leti in pol vikend zapora, 32.250 evrov denarne kazni in prepoved opravljanja javne funkcije.

Primer izpostavljamo zato, ker se je veliko govorilo o pravilih lobiranja. Cigler pravi: "Thaler bi moral preveriti, ali gre za lobiste, in se nato pozanimati o tem, za katero stvar lobirajo. Tudi, če so bili novinarji registrirani kot lobisti, bi jih moral Thaler prijaviti takoj, ko je prišlo do ponudbe. To je bil dolžan storiti, saj je nadaljnje raziskovanje v rokah pristojnih institucij." Ob tem dodaja: "Temu niti ni mogoče reči lobiranje, pač pa korupcija."

Cigler ob tem pravi, da je nezakonitega lobiranja prav od te afere zelo malo.

mihael-cigler_2

Slovenija najmanj vplivna na politiko Unije

vpliv-slovenije-v-eu

 

Po raziskavi londonskega think tanka Evropskega sveta za zunanje odnose (ECFR) iz lanskega novembra je Slovenija med 28 članicami EU po splošnem vplivu države na politiko Unije ob Latviji, Malti in Hrvaški na zadnjem mestu.

drasko_veselinovic_citat_3

Na začelju je tudi po vplivu med državami. Za Slovenijo so Bolgarija, Hrvaška in Malta. Najbolj vplivne so Nemčija, Francija, Velika Britanija in Nizozemska, ob tem Veselinovič opozori: "Čeprav se nam zdi, da bi npr. Hrvaška morala biti višje, pa tudi Malta ni slabo organizirana, čeprav je najmanjša članica EU."

Dejstva.
Dejstva. FOTO: POP TV
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (148)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nemanic1
15. 05. 2019 15.29
Po domače bolj podkupiš več dobiš... samo prave moraš podkupiti
Transformerji
04. 05. 2019 16.41
Sem vse prebral, pa sem se malo zmedel. Sem rojen Slovenec , ne več mlad, pa brez demence, pa vem, da se je pri nas pri vsaki investiciji kradlo na veliko. Zato ne razumem takega lobiranja - so naši lobisti podrepniki kaste, ki krade? Dobijo premalo, sedaj pa nimamo več pravih ali je obratno? Nimam pojma. Pa pogledam, kakšne ceste imajo Hrvati do morja, pa gledam, kaj vse naredijo Avstrijci, pa pogledam, da je vsak naš projekt pokraden in narejen skoraj s carskim rezom, kot porod, res, nimam pojma, kaj gre pri nas narobe......
JApajaDAja
30. 04. 2019 14.32
+3
eu bo na svoja tla prej spustila kitajce kot narod, ki ji geografsko pripada! bulčka se ni ravno "raztrgala" za slo!
piu
29. 04. 2019 21.59
+3
Nesposobni investitor olajša delo nasprotniku, pri temu pa so mu vse drugi krivi.....
fljfo
29. 04. 2019 21.45
+6
To je ta “vi džast nid mor tajm”....Cincamo in nas prehitevajo po levi in desni
Franci Luzar
29. 04. 2019 21.39
+7
drugi tir bi bil lahko že gdaj že narejen, če bi imeli sposobne ljudi,in tudi sodstvo ni vredno te besede,potem pa še nsjdejo še taki kot je Vili,Joras in šisko,in edino pamet, sedaj pa še hočejo še kandidirat,za v EU?
FAUSTOS1
29. 04. 2019 21.02
-1
problem slovenije je ker naši poslanci v evropi delujejo proti lastni državi sds,tudi vlaga tožbe proti sloveniji prav tako vedno glasuje v škodo slovenijev prid harvatov.
Anti SdS
29. 04. 2019 20.54
-1
Tudi v Evropi so slišali za naše b edake kateri so bili proti drugemu tiru zato se sedaj en čudite.
Anti SdS
29. 04. 2019 20.48
+0
Saj imamo lobiste v evropskem parlamentu. Na žalost pa takšne kateri delajo v škodo naše države. Sedež jim je pa na Trstenjakovi.
schlamastika
30. 04. 2019 08.00
+0
A to si ti srebrni? So navodila že prišla? Plača za smetenje tudi?
marston
29. 04. 2019 20.37
+7
Članek o zastavi blokiran za komentarje. Zakaj?
putinj
29. 04. 2019 20.43
-1
Anti SdS
29. 04. 2019 21.20
-3
Kaj boš ti hrvaška sirota, če vaše zastave sežigajo po Hrvaški in tudi v Srbiji.
cekin11
29. 04. 2019 21.40
+4
zato ker so tam tudi komunisti sd proti migrantom...to pa v centralni v lj. jim ni všeč
Franci Luzar
29. 04. 2019 21.42
+2
nikhrast
29. 04. 2019 21.43
+2
Manandi
29. 04. 2019 20.23
+10
Moj Ata je bil v brigadi, pri gradnji drugega tira 3 mesec, (( naselje Doboj kjer so odsek proge Šamac - Sarajevo 6x daljši od te kozje steze ob malinovcu, soku, evrokremu otroci, pionirji, mladinci in nekaj vojakov z mehanizacijo izgradili ta tir zastojn v 228 dneh. In kako dobiš veliki NIČ samo Slovenci se lotijo GRADNJE..??
schlamastika
30. 04. 2019 08.01
+2
Ne vem kje je zdaj srebrni smetar s svojimi nebulozami.
Principat
29. 04. 2019 20.01
-2
Vili , IJJ , Duhovnik so grobarji drugega tira
biggbrader
29. 04. 2019 19.44
+15
Se bo Šarc razpi.dil in šel s traktorjem nad Junkarja !
Kruh+sol!
29. 04. 2019 19.44
+9
Ta vlada bo skupaj s strici iz ozadja in promigrantskimi organizacijami nepopravljivo unicila drzavo!!!
biggbrader
29. 04. 2019 19.41
+13
Evropejcem se verjetno zdi, da bi morali za 250 miljonov zgraditi celotno kratko traso, kar bi bila realna cena. Očitno so spregledali našo udbopartijo.
DAEMONIUM
29. 04. 2019 19.41
+7
Pa saj to je ze jasno, postali smo pac pasja jajca, ostali zadaj, kdo pa bo vlagal v edino komunisticno drzavo brez vsega ugleda v EU? Kitajci bodo v Trst vlozili 4 milijarde eur, progo od Trsta do Avstrije so gradili skupaj italijani in avatrijci tako da bo tukaj potekala svilna pot v Francijo in Nemcijo. Na hrvaskem bodo Kitajci prevzeli luko Reko in zgradili zeleznico Reka-Zagreb in naprej proti Madzarski kjer bo sla svilna pot naprej proti Poljski. In Slovenija? Neuporabna, ostala zadaj kot pasja jajca zato je brez veze graditi drugi tir, bolje je sprementi luko Koper v pristanisce za jadrnice.
Franci Luzar
29. 04. 2019 21.46
+1
putinj
29. 04. 2019 19.24
+3
Prinesite regrese k nam na hrvaško
Hellsrael
29. 04. 2019 19.42
+3
biggbrader
29. 04. 2019 19.42
+2
Regres bomo, kaj več pa ne. Bomo raje v Sloveniji ponucali.
putinj
29. 04. 2019 20.04
-1
Sej če vsak slovenček prinese regres k nam na hrvaško je to dovolj ostalo pa zapraviš v našem merkatoru hahahhah ali pa v našem portorožu
Anti SdS
29. 04. 2019 20.47
+0
Kockasti koliko plastenk naj vsak Slovenec še vzame s sabo, da jih boste lahko sirotinje pobirale iz smetnjakov, za preživetje?
Bikoborec
29. 04. 2019 19.20
+3
Ta prava Jožica
Acidic
29. 04. 2019 19.15
+18
Ne mlatite z zastavo po tleh, ker vas čaka kazen. Raje ji izrežite luknjo in skozi njo razkazujte nosečniški trebuh in postanite umetnik leta, ter postanite bogatejši za 7 jurjev.
biggbrader
29. 04. 2019 19.43
+7
Da se mene pita..
29. 04. 2019 19.14
-3
Zdaj je jasno da je Vili Kovačić, italijanski plačanc..
biggbrader
29. 04. 2019 19.50
+10