Dejstva

Jankovićev sin po prvem županskem mandatu z nepojasnjenim milijonom

Ljubljana, 07. 11. 2018 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Alenka Marovt
Komentarji
695

Vrhovno sodišče je prejšnji mesec potrdilo ugotovitve finančne uprave, ki je pri sinu župana Zorana Jankovića odkrila nepojasnjeno razliko 1,02 milijona evrov v premoženju, pridobljenem v času prvega mandata ljubljanskega župana. Jure Janković je že napovedal pritožbo na Ustavno sodišče Republike Slovenije.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nepojasnjen milijon evrov
    03:18
    Iz 24UR: Nepojasnjen milijon evrov
  • Iz 24UR ZVEČER: Ni znal pojasniti izvora milijona
    02:55
    Iz 24UR ZVEČER: Ni znal pojasniti izvora milijona
  • Iz 24UR ZVEČER: Jure Janković pričakuje zmago
    03:34
    Iz 24UR ZVEČER: Jure Janković pričakuje zmago
  • Iz 24UR ZVEČER: Domnevno posojilo iz Srbije
    02:28
    Iz 24UR ZVEČER: Domnevno posojilo iz Srbije
  • Iz 24UR ZVEČER: Kako je z Jankovići povezan razvpiti Rok Snežič?
    01:30
    Iz 24UR ZVEČER: Kako je z Jankovići povezan razvpiti Rok Snežič?
  • Iz 24UR ZVEČER: Življenje na veliki nogi družine Janković
    02:39
    Iz 24UR ZVEČER: Življenje na veliki nogi družine Janković

Najem 18-metrske jahte, dva družinska prestižna terenca mercedes in pol milijona evrov dvignjene gotovine so bili ključni razlogi za uvedbo nadzora nad premoženjem Jureta Jankovića, ki je prijavil komaj 900 evrov prihodkov mesečno. Nadaljnje poizvedbe so sume potrdile, saj sin župana ni znal zadovoljivo pojasniti, kako je prišel do večine premoženja, med drugim do 582 tisoč evrov v bančnem sefu. In to kljub dejstvu, da je finančna uprava verjela pojasnilu župana, da je sinu daroval 129 tisoč evrov – kar je skoraj vsa njegova županska neto plača štiriletnega mandata.

Pri pojasnjevanju zgodbe je, kot je razvidno iz sodbe, sodeloval s podjetjem v nekdanji lasti davčnega svetovalca dr. Roka Snežiča. Pojasnilom ni verjela ne finančna uprava, ne kasneje upravno in zdaj še vrhovno sodišče. Tako je obveljala odločitev, da mora sin ljubljanskega župana, ki je javno prikazoval globoko podpovprečno plačo, plačati dodatnih 421 tisoč evrov davka.

Zaradi vročanja je odločitev sodišča, ki potrjuje tudi več kot deset let stare grehe županovega sina, postala javno dostopna šele v začetku novembra. Ta ne pušča dvoma: Jure Janković, sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića, je za zasebno potrošnjo v času očetovega prvega županskega mandata – od najema razkošne jahte do nakupa luksuznega terenca, porabil 1,5 milijona evrov, davčnemu organu pa prijavil le 56.600 evrov dohodkov. Vrhovno sodišče RS je pravnomočno potrdilo tako finančni upravi kot upravnemu sodišču in zavrnilo revizijo, ki jo je zahteval Janković.

Jure in Zoran Janković.
Jure in Zoran Janković. FOTO: Miro Majcen

V javno dostopni (čeprav anonimizirani) sodbi pa dejstva: V obdobju od 1. 1. 2006 do 31. 12. 2010 je Jure Janković "razpolagal s sredstvi za privatno potrošnjo, vključno s premoženjem, ki je precej preseglo njegove dohodke, ki jih je za isto obdobje napovedal davčnemu organu v znesku 56.558,85 evra." To pomeni, da je imel v petih letih manj kot 943 evrov dohodkov mesečno, ali 150 evrov manj od povprečne plače.

Iz dokumentov, ki jih hranimo v redakciji, je razvidno, da je samo njegova tedanja soproga Vesna Janković v tem obdobju prejemala od njega mesečno povprečno 2600 evrov neto – skupaj 157 tisoč evrov, od tega 143 tisoč gotovine. Ob tem je poleg soproge financiral še najem jahte v višini 182.500 evrov za počitnice leta 2008 in 2009, gorivo in privez na Korčuli za 8.185 evrov in avtomobil mercedes benz 55 G AMG za 141.236 evrov. Nabralo se je tudi precej gotovinskih dvigov v višini 551.718 evrov.

osebna_potrosnja_jureta_jankovica
dvig_gotovine_po_letih
prejeto_darilo_oceta_zorana_jankovica

Janković ni prijavil 1,02 milijona evrov, zato ga je Furs obdavčil s 421 tisoč evri

Furs je torej ugotovil, da je v spornem obdobju Janković zapravil bistveno več, kot je zaslužil. Še več, na računu je imel minus, v sefu pa gotovino. Potrošil je 1,536.540 evrov, imel pa 314.185 evrov dohodkov – prijavljene prihodke v višini 56.558, darilo očeta Zorana Jankovića v znesku 129.000 evrov, 105.941 dividend in 22.000 evrov kupnine od prodanega mercedesa ML. Ker Janković ni dokazal izvora sredstev v višini 1.023.763,22 evra, mu je Finančna uprava odmerila davek z obrestmi v znesku 421.708,41 evra.

582 tisoč evrov gotovine v bančnem sefu na začetku očetovega drugega županskega mandata

Na začetku drugega županskega mandata očeta Zorana Jankovića, 31. 12. 2010, je imel Jure Janković 582.024 evrov gotovine v bančnem sefu v NLB, kar je za približno 5 enosobnih stanovanj v Ljubljani. Janković trdi, da je to denar, ki mu ga je posodil Petar Komljenović iz Srbije. Kdo je Komljenović? Beograjski milijonar, eden najrazvpitejših srbskih podjetnikov, znan po tihotapljenju tobaka, poslovnež z dobrimi povezavami s klanom Miloševićev, Vučićevo stranko in Miroslavom Miškovićem. Njegovo osrednje podjetje je Holding kompanija Interspeed, danes v stečaju, prek katerega naj bi Juretu Jankoviću, kot je ta trdil v davčnem postopku, posodil milijon evrov gotovine.

Več o Komljenoviću in povezavah s Slovenijo si preberite v tem članku.

Ni papirjev, da je milijonsko posojilo brez obresti in roka vračila dobil v Srbiji

Janković je torej izvor denarja pojasnjeval s kreditoma Petra Komljenovića. "Vztraja na tem, da je med drugim od P. K. iz Srbije, dne 8. 4. 2005 prejel 650.00 evrov ter dne 23. 12. 2008 nadaljnjih 350.000 evrov ter da sta obe posojili Komljenovića resnični." Z dokazili pa ni prepričal Finančne uprave, ki posojila ni priznala. Kot dokaz je Janković predložil kopijo izvodov prizanice (potrdila o prejemu) in fotokopije potnega lista z žigi o prehodu meje v dneh, ko je Janković potoval v Beograd. "Davčni zavezanec v postopku ni uspel niti verjetno, kaj šele prepričljivo, dokazovati resničnosti obstoja posojilnih razmerij."

Šlo naj bi za velikodušno posojilo brez obresti, brez zavarovanja, brez roka vračila. Temeljil naj bi na medsebojnem zaupanju. "Ker Janković iznosa in vnosa gotovine čez mejne prehode ni prijavil, je temu posledično neuspešno dokazovanje v postopku pomembnih dejstev v breme njega samega." Po slovenski zakonodaji bi bil dolžan prijaviti vsak znesek gotovine, ki presega 10.000 evrov.

Davčni nadzor pri Komljenovićevi družbi Holding kompanija Interspeed je opravil tudi srbski davčni organ.

Srbski davčni organ je v davčnem nadzoru pridobil tudi pisno izjavo Komljenovića, v kateri ta pojasnjuje, da Jankovića pozna že več kot 10 let, da z njim sodeluje z namenom, da bi v Srbijo pripeljal potencialne investitorje, da je dejansko odobril obe posojili v Beogradu, in to v gotovini.

"Ugotovitve davčnega organa in dokazi, ki jih je ponudil davčni zavezanec, ne dokazujejo resničnosti posojilnega razmerja. Zgolj izjava pogodbenih strank, ne pa da bi bil hkrati dokazan denarni tok prejetega denarja, je premalo." 

nedokazan_-posojili_iz_srbije

 

Povezave: od srbskega tihotapca tobaka do razvpitega davčnega svetovalca Roka Snežiča

V sodbi zasledimo ime podjetja Imperij davčnega svetovanja. To je bilo podjetje davčnega svetovalca, znanega po poslih v Banjaluki, Roka Snežiča. Snežič je bil z Nenadom Đukićem lastnik podjetja do leta 2010, nato sta podjetje prodala primorskemu poslovnežu, znanemu po igralnicah, Rajku Hrvatiču, ki je sedel na zatožno klop koprskega sodišča med drugim zaradi suma trgovine z ljudmi in zlorabe prostitucije, Hrvatič pa kasneje Lidiji Zrnić iz Banjaluke, ki je dolga leta poslovno sodelovala s Snežičem. Zrnićeva je v Snežičevem osebnem stečaju prijavila 600.000 evrov terjatev. Snežič je bil, kot nam je potrdil tudi sam, do leta 2013 še vedno direktor podjetja, ki je leta 2013 tudi propadlo, saj je, kot pravi sam, posel prenesel na ženino podjetje Snežič davčni inženiring, kjer se je tudi zaposlil.

Na Snežiča oziroma Imperij davčnega svetovanja se je, kot izhaja iz sodbe, obrnil Jure Janković, da bi dosegel nižjo stopnjo obdavčitve neprijavljenega milijonskega premoženja. Neuspešno. Ostala je obdavčitev Fursa, ki je Jankovićevo nepojasnjeno premoženje obdavčil po davčni stopnji 39,65 %, torej z obrestmi v višini 421.708,41 evra. Snežič se je skliceval na neustavnost 68. člena Zakona o davčnem postopku, po katerem so obdavčili Jankovića. "Vztrajam, da bo ta člen na Ustavnem sodišču razveljavljen, kot je bil razveljavljen Zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, na kar sem javno opozarjal pred tremi  leti."

Rok Snežič
Rok Snežič FOTO: POP TV

Jure Janković se bo pritožil na Ustavno sodišče

Za komentar sodbe in tudi odgovor, če je Fursu že plačal 421 tisočakov davka, smo prosili tudi Jureta Jankovića, njegov trenutni stalni naslov je pri dedku in babici na Vinterci, nedaleč od očeta in mame. "Na sodbo Vrhovnega sodišča bom v naslednjih dneh vložil pritožbo na Ustavno sodišče, tako, da zadeva, ki traja že 10 let, še ni končana! Prepričan sem, da imam tako močne argumente, da bom v zadevi prej ali slej uspel zmagati! Davka še nisem plačal, ker trenutno nimam razpoložljivih sredstev."

Iz kabineta njegovega očeta, župana Jankovića, ki mu je v tem konkretnem primeru podaril 129 tisoč evrov, znesek za dvosobno stanovanje odgovarjajo: "županov sin je polnoleten in lahko odgovarja v svojem imenu. Tudi zanj, kot za vse ostale (na srečo) veljajo isti zakoni. Županova sinova nista na noben način povezana niti z MOL, niti z javnimi podjetji ali zavodi, ki so v lasti MOL. V vseh 3 mandatih županovanja Zorana Jankovića tudi nista z MOL nikoli poslovala. Sicer pa nikjer na svetu ni nič nenavadnega, če starši darujejo svojim otrokom. Verjetno boste tudi vi svojim."

Ogledate si lahko tudi revizijo Vrhovnega sodišča.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (695)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karantanija
08. 11. 2018 17.19
+19
Neverjetno, vse Slovence imata za bedake. Le kdo naj ob teh številkah verjame, da je vse tako, kot bi moralo biti!?
Acidic
08. 11. 2018 17.14
+12
Za ekonomijo je pa na nivoju Meseca ...
Skankhunt42
08. 11. 2018 16.48
+10
zoki pa že ni mafic de
avehar
08. 11. 2018 16.46
+21
Če se da kdaj presekati te mafijske posle Jankovića, se da to narediti čez 2 tedna na volitvah. Ljubljančanom je dovolj, da krade na vsakem koraku in si prisvaja denar, ki ga plačujemo navadni davkoplačevalci.
NoviceResnice
08. 11. 2018 16.30
+31
Če bi moj sin bil jure...bi na riti imel ture.....tako pa krade in se laže...kakor mu ata ukaže
samuray1
08. 11. 2018 16.19
+15
Jurček je ta pravi slovenček. Spreneveda se,laže in sanja o lagodju na tujem hrbtu.
boki37
08. 11. 2018 16.34
+11
Ne vem, če so to Slovenske vrline smo jih nalezli sploh ob načinu kako država deluje.
Kopriva60918022
08. 11. 2018 16.05
-1
in to pride v javnost 2 tedna pred volitvami hmmm..
nnanna
08. 11. 2018 16.12
+3
boki37
08. 11. 2018 16.25
+7
Saj edino to lahko kaj pomaga, sodstvo, tožilstvo?????
Karantanija
08. 11. 2018 17.32
+9
Bolje, kot po volitvah. Sicer pa nič takega, kar še nismo vedeli.
godzila
08. 11. 2018 15.57
+18
Jankovič lahko tudi kakšno lekarnarco nabriše njegova žena vse prenese sam dej dnar,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
boki37
08. 11. 2018 16.27
+10
Drugače jih bi utišal lekarnarco in Mijo.
samuray1
08. 11. 2018 15.54
-1
Toliko ksenofobije si niti Gebels ni privoščil nad svojimi žrtvami,kaj šele nad posameznikom. Zahrbtni ljudje ne morejo sovražit samo enega človeka,taki sovražijo vsa živa bitja,izgovarjajo se le na enga.
flatearth
08. 11. 2018 15.53
+10
Si bo Jurček malo noska obrisal,
Čriček mali
08. 11. 2018 15.45
+23
mafija,kradljivci,lažnivci stran z paraziti!!!
godzila
08. 11. 2018 15.43
+32
to ti je banana republika Slovenija kjer se zapira kurje tatove ,klan Jankovič pa z zaščito palčka smuka iz Murgel lahko krade kolikor ga je volja ,Zoki prišel bo čas ko ti bo nekdo izbil ta tvoj hinavski Yoker nasmeh ,tako ali tako bo pa -KARMA-poskrbela ,da boste dobili kar si zaslužite ,in ta dan pride prej ali slej ,,,,,,,,,,,,,,,,,,
SabincaH
08. 11. 2018 15.39
+12
Jankovič je pr5avi barabin.. kako da Ljublajnčani do zdaj tega nismo odkrili?
DSS
08. 11. 2018 16.05
-5
unclub
08. 11. 2018 15.24
+26
Cela Ljubljana ( in Slovenija) ve, da je Pri Jankoviću ogromno umazanih poslov. Pa ga še kar ljubljančani volijo. Odraz naše družbe. In pol pričakujemo spremembe na bolje???!!!
Simoni?
08. 11. 2018 15.23
+15
Jurček, naj te nič ne skrbi! Teta Jadranka Dakić bo vse uredila.
Simoni?
08. 11. 2018 15.20
+21
V Ljubljanskem pašaluku nič novega. Za največjega v Sloveniji živečega Srba ne velja davčna in še manj kazenska zakonodaja. Kako so lahko takšno burlesko od države ki ima neurejen pravosodni, davčni, zdravstveni, obrambni, pokojninski in še marsikateri sistem, sprejeli kot polnopravno članico EU? So komisijo sestavljali le člani Junckerjeve "Ishias" - stranke?
DSS
08. 11. 2018 16.07
+1
Mama je Slovenka tko, da je tudi Slovenec.
nnanna
08. 11. 2018 15.16
+3
kaj poreče janšev sinko, izučen za delavca na črpalki, zdaj pa svetovalec v bruslju??
TargetHacker
08. 11. 2018 15.12
+4
Pošten človek, ni kaj. Daleč od lopova. NOT JOKE.
nnanna
08. 11. 2018 15.10
-10
zanimivo! janševe svinjarije neverjetno hitro izginejo iz vaše naslovnice, tole pa gledamo že kar dolgo časa.
boki37
08. 11. 2018 14.57
+22
Norce se delajo iz naroda vsi po vrsti.