Dejstva

Je imel Golob najvišjo plačo med direktorji državnih podjetij?

Ljubljana, 24. 03. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Špela Bezjak, Neža Steiner
Komentarji
1248

Rekorder med zaslužkarji na čelu podjetij, v lastništvo katerih je vpletena država, je prvi mož Krke Jože Colarič. Lani je zaslužil 1,2 milijona evrov bruto oziroma 498 tisočakov neto. Nekdanji dolgoletni direktor uprave Gen-i in, sodeč po javnomnenjskih anketah, glavni izzivalec Janeza Janše na aprilskih volitvah Robert Golob je lani skupaj z nagrado prejel 206 tisočakov neto. Je njegova plača, kot trdijo politični nasprotniki, res trikrat višja od tiste, ki jo določa zakon?

Med podjetji, kjer je država delni lastnik, pri plačah kraljuje Jože Colarič, direktor Krke. V letu 2020 je zaslužil skoraj pol milijona evrov, neto vsak mesec približno 40 tisoč evrov. V ta znesek so sicer vključeni tudi premija za dodatno pokojninsko zavarovanje in regres ter druge bonitete. Ker pa ima država (skupaj s Slovenskim državnim holdingom SDH) v Krki le 27-odstotni delež, prejemki Colariča niso omejeni z zakonom. 

place-poslovodstva-najvecjih-druzb-v-lasti-drzave

Enako denimo velja za Petrol, predsednica uprave Nada Drobne Popović je lani prejela 132.971 evrov neto. Je tudi ena redkih med vodilnimi v energetskih podjetjih, ki je lani ostala na položaju, nasprotno je bilo v družbah Gen-I, Energetiki Ljubljana, Energetiki Maribor, Elektro Maribor itd. V letu 2021 je Drobne Popovićeva prejela 133,4 tisoč evrov bruto nagrade. V Petrolu ima država skupaj s SDH 23,5-odstotni delež. Če bi bila Krka in Petrol v več kot polovični lasti države, pa bi prihodke poslovodstva določal Zakon o prejemkih poslovodstev oseb v gospodarskih družbah v večinski lasti Republike Slovenije in samoupravnih lokalnih skupnosti (ZPPOGD), v javnosti bolj znan kot Lahovnikov zakon.

najvecje-druzbe-kjer-ima-drzava-lastnistvo

Najvišjo plačo med direktorji podjetij, kjer je država večinska lastnica, je prejemal nekdanji direktor SiD banke Sibil Svilan, vsak mesec dobrih 9 tisoč evrov neto. Z nekaj več kot tisoč evrov manj mesečno sledi prvi mož Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar, na tretjem mestu je zdaj že nekdanji direktor Luke Koper Dimitrij Zadel s 6.700 tisočaki neto. Več kot šest tisoč zaslužita še Marjan Eberlinc iz Plinovodov in Viktor Vračar na čelu Holdinga Slovenske elektrarne (HSE). Na seznamu najbolje plačanih v državnem gospodarstvu je že nekdanji direktor Gen-I Robert Golob, zadnjo plačo, ki je znašala 6.245 evrov neto, je prejel novembra lani, in Cveto Sršen, trenutni predsednik uprave Telekoma, 6164 evrov neto.

20 največjih gospodarskih družb, kjer je vsaj delni solastnik država, smo prosili, da nam posredujejo podatke o zadnji izplačani plači (bruto in neto) direktorja in višini celoletnih prejemkov za leto 2021 (bruto in neto), kamor je poleg plače všteta denimo še nagrada za uspešnost. Večina se je na naša vprašanja odzvala, nekateri so posredovali pomanjkljive podatke ali stare več kot eno leto, zato smo jih poiskali sami v javno objavljenih letnih poročilih in jih ponekod sami z uporabo spletnih orodij preračunali v neto zneske – v tabeli smo jih označili z *. Enako so označeni tudi letni bruto prejemki, kjer neto podatki niso na voljo. Nekatere družbe so lani oziroma letos dobile novo vodstvo, zato zadnja izplačana plača ne nujno sovpada z letnim prejemkom za lansko leto.

Plača pa ni edini prejemek, ki ga vodilni v državnih podjetjih dobijo. Če posamezna družba presega ciljne donosnosti, ki jih določa SDH, si direktorji lahko izplačajo še nagrado za uspešnost, ki je v zakonu opredeljena pod imenom spremenljivega prejemka in je omejena na največ 30 odstotkov izplačanih osnovnih plač direktorja v poslovnem letu. To pomeni, da na denimo 120.000 evrov osnovne bruto plače letno lahko direktor po zakonu prejme največ 36.000 evrov bruto nagrade za uspešnost. V postavko letni neto prejemki so poleg plače in nagrade všteti tudi ostali prejemki, ki sicer predstavljajo manjši delež zaslužka, kot so na primer regres, povračilo materialnih stroškov itd. Lestvica najbolje plačanih se v tem delu nekoliko obrne. 

place-poslovodstva-druzb-v-vecinski-lasti

Z 204 tisočaki neto v lanskem letu vrh seznama zasede Robert Golob, zdaj že nekdanji prvi človek uprave Gen-i. Njegova osnovna bruto plača je znašala 11.950 evrov bruto na mesec. Prejel je še dodatnih 239.409 evrov bruto oziroma 105.679 neto nagrade za uspešnost. Če dodamo še variabilni del (to je stimulacija na osnovno plačo) in druge prejemke ter povračilo stroškov (sem sodijo npr. dopolnilno zdravstveno zavarovanje, delež delodajalca za prostovoljno dopolnilno pokojninsko zavarovanje, regres), je Golob lani mesečno prejel 17.034 evrov. Martin Novšak, nekdanji vodilni v Gen energija, ki je večinska lastnica družbe Gen-I, je lani prejel 78 tisoč neto prejemkov. Podatka, koliko je znašala njegova mesečna plača, nam iz Gen energije še niso posredovali. 

bruto-in-neto-prejemki-dr-roberta-goloba-v-letu-2021

Glede na mesečno plačo in zakon, ki določa najvišje prejemke v državnih podjetjih, lahko izračunamo, da bi Robert Golob lani – glede na zakon – lahko prejel največ 42.678 evrov bruto nagrade za uspešnost. Višjo izplačano nagrado v Gen-i pojasnjujejo: "Pogodbe s poslovodstvom GEN-I za mandat 20162021 so bile sklenjene leta 2016 ob isti lastniški strukturi kot leta 2015, ko je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) zavzelo stališče, da družba GEN-I ni zavezanka po ZPPOGD. V tem obdobju je ministrstvo ves čas vodil trenutni minister Zdravko Počivalšek. Ob tem poudarjamo, da MGRT družbe GEN-I do 30. 10. 2021 ni imelo uvrščene na informativni seznam družb zavezank po zakonu."

Kot odgovarjajo na resornem ministrstvu, so zavezanke po ZPPOGD vse družbe, če ima Republika Slovenija ali lokalna skupnost neposreden ali posreden večinski delež ali večino upravljavskih pravic, zakon pa da ne pozna nobenih izjem. "To pomeni, da so vse družbe, kjer je lastništvo države ali lokalne skupnosti večje kot 50 odstotkov, brez izjem, zavezanke po ZPPOGD. Torej ne obstajajo nobeni kriteriji za izvzem iz ZPPOGD, niti iz njega ni bila izvzeta družba Gen-I."

Robert Golob

Je Golob kršil zakon ali ne?

Robert Golob je imel pogodbo sklenjeno do lani, ko je iz lastništva družbe Gen-el, ki je sicer 50-odstotni lastnik družbe Gen-I, izstopila Gorenjska banka. Njen delež je odkupila prav družba Gen-I in s tem manevrom znova postala lastnica polovice Gen-el. Kot pravijo pri Gen-I, je namen odkupa še vedno začasno lastništvo, delež pa da nameravajo prodati. "V registru lastništva preostalih 50 odstotkov družbe Gen-el pripada GEN energiji. Gen-el in Gen energija medtem ostajata 50-odstotna lastnika družbe Gen-i."

Pod črto to pomeni, da je država lansko leto lastniški delež v družbi še okrepila. 

Na MGRT pa pravijo, "da je bil Gen-I od 28. novembra 2016 v različnih obdobjih zavezanec po ZPPOGD. Prav tako smo mnenja, da so člani organa nadzora dolžni pri vseh družbah, ki so v večinski lasti države, upoštevati določbe zakona in skladno z njimi skleniti oziroma uskladiti pogodbe z direktorji. Namen zakona je jasen ter so ga do sedaj tudi vsi organi nadzora družb, ki so prišle v večinsko last države, upoštevali in izvedli." Pristojno ministrstvo je v primeru plače Roberta Goloba na Gen-I novembra lani uvedlo prekrškovne postopke za nadzornike, ki pa so še vedno v teku, zato dosedanjih ugotovitev ne komentirajo.

Iz stranke Gibanje svoboda so nam sporočili, da je družba Gen-I "od 27. maja 2021 podjetje v državni lasti. Lahovnikov zakon ni določil, da s sprejetjem zakona nova ureditev avtomatsko velja za vse pogodbe, prav tako ni zahteval popravka pogodb za nazaj."  Posredovali so nam tudi dokument, v katerem ministrstvo za gospodarstvo družbi Gen-I sporoča: "Ministrstvo je po pozivu prejelo pogodbe direktorjev, sklenjene leta 2016, ko člani organa nadzora še niso bili dolžni upoštevati pravil zakona." Zapisali so še, da so prejemki pod določila ZPPOGD zapadli 17. maja lani.

* Med oblikovanjem tabele se nam je prikradla tehnična napaka, kjer sta bili zamenjani oznaki za bruto in neto zneske. Za napako se opravičujemo. Takoj ko smo jo opazili smo grafiko tudi popravili, ob tem pa želimo dodati, da je bilo iz besedila jasno razvidno, kaj so neto in kaj bruto zneski prejemkov direktorjev.

Pasica dejstva volitve

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1248)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
29. 06. 2022 11.07
Golob je z delom služil denE,Janez pa z nečednimi rabotami.prvi je plačeval davke drugi za prejemanje provizij ne.
Fredi34
16. 06. 2022 10.49
+2
Revčki, opravičujete Golobovo plačo z preprodajo poceni elektrike, primerjate pa z nekom ki ima pod seboj proizvodno podjetje. Zraven pa zamolčite 2 miljona nakazil in sumljive račune po "zakotnih bankah nekih mest".
SlobodaNE
14. 04. 2022 17.25
-2
Porihtal nam bo zdravstvo, dvignil plače, sds tega niso sposobni.
Fredi34
16. 06. 2022 10.47
+1
Hehehehe... kje ti živiš? Se slišima čez 2 leti in mo boš povedal koliko višjo plačo imaš.
brabusednet
14. 04. 2022 15.56
+2
Je pa malo bizarno primerjat te direktorje in plače.Eno so direktorji,ki proizvajajo in se borijo za trg ter kupce.Drugi pa preprodajajo za življenje nujne produkte.Golob je moral hudičevo trpet,da je poceni elektriko iz nuklearke prodajal po štirikratni ceni.Pa naj gre ta veleumnež v Šoštanj prodajat poceni elektriko.
Infiltrator
07. 04. 2022 14.01
+4
marsikateri direktor je posloval negativno in vseeno dobival dobro plačo ,nazadnje pa še miljonsko odškodnino
SlobodaNE
14. 04. 2022 17.27
Dabon
31. 03. 2022 10.41
+4
IN TAKEGA. NAJ VOLIM KO. MU JE 40 000 E PREMALO SRAMOTA AAA FUJ
SlobodaNE
14. 04. 2022 17.27
-1
Šekularac
29. 03. 2022 08.15
+4
Prikažite vrstni red najvišjih prejemkov. Tam je Golob tretji od navedenih. Zamegljujete in pomagate prepričevati volivce. V samem vrhu je Golob pri letnih prejemkih. Politik ki mu je na prvem mestu menjava obstoječe oblasti ni koristen politik, posebej takšen, ki maha z instant programom in je brez izkušenj.
zdravapamet1
29. 03. 2022 09.04
+2
razlika je državna podjetja in zasebna podjetja....krka npr. nima omejitev, državna podjetja pa imajo!
Andrej 1
25. 03. 2022 13.38
-2
Koliko državljanov. brez politike in politikov, je danes pripravljena na spravo. Ali bo potrebno počakati 200 let, da ti ki niso za pomrejo, odidejo na drug svet.
Peterokrakar
25. 03. 2022 13.35
+6
To je edina vlada ki je rekla "brez dela ni jela" Tisti vaši pa pravijo "kdor ne dela naj vsaj je" To je navadna kmečka pamet brez ločevanja na Rdeče Črne in Izobražene in Neumne. A ne živimo v demokratični državi kjer ima vsak pravico da pove kar misli brez sovražnega govora pa če misli drugače ni nujno da je na levi strani gausove krivulje.
JohannDoe
25. 03. 2022 12.12
+0
@krakar "To je približno tako kot bi TAT govoril normalnim ljudem da se ne sme krasti, vi pa mu boste ploskali." ------------- Ja, približno nekaj takega opažamo normalni ljudje v tej državi pri onih, ki ploskajo tej vladi. Saj ne, da je bilo sicer drugače. Ampak "levi" počnejo to vsaj na skrivaj. Vaši pa morajo na hitro nadoknadit primanjkljaj pa nimajo časa za skrivalnice al neki.
Peterokrakar
25. 03. 2022 11.11
+0
Golobova plača še ni tako sporna kot je sporno to kje kandidira in o čem govori. Vi pa boste to še podprli " bravo naši" . To je približno tako kot bi TAT govoril normalnim ljudem da se ne sme krasti, vi pa mu boste ploskali. Ampak on lahko ker je proti Janšatu ,tako eni mislte.
Kr en tam dol
25. 03. 2022 11.07
+2
Bolje golob v vladi kot helihopterski alpinist na izletu na poljsko v kijev
grinc
07. 04. 2022 14.24
-1
Dej kaj blebetas neumnosti.A kijev je na Polskem! Raje ne komentiraj
krpati
25. 03. 2022 10.15
+2
Politika je tako napeljana....da je komentiranje nemogoče iz določenih delov slovenije, ha ha s tem pokažete kam spadate......
bronco60
25. 03. 2022 10.13
+3
Vrtovec dela, upam na ugoden izid ter sprejemljivo ceno plina iz Katarja. Bravo
Peterokrakar
25. 03. 2022 10.06
+4
Ljudje pa kaj vam je ste vsi popolnoma "neslani" eni bi spaktirali tudi z hudičem samo da bi za.. JJ. Pojdite na volitve pa volite tistega ki se vam zdi najmanj slab od SLABIH. Drugače nebo nobene spremembe. Eni očitno eni poznate samo dve barvi našo RDEČO in ČRNO. Dame in Gospodje ne pozabimo ,da je tudi Putin iz RDEČEGA pola, posledično demokrat in "poštenjak" pa poglejte kaj je naredil.
glasNI
25. 03. 2022 12.15
+0
Ne se smešit, Putin demokrat??? Nekateri poznajo samo rdeče in črno, drugi nimate niti osnovne družbenopolitične razgledanosti, pa komentirate svetovno politiko. Sem družboslovec, a ti popravim avto??? No torej tudi malar, mesar, mehanik, niso poklicani za politično komentiranje. Nivo , pa te finte.
JohannDoe
25. 03. 2022 12.15
+1
Eni poznajo samo rdečo in belo. Ko jih daš skupaj pa vsi zasijejo v roza.
glasNI
01. 04. 2022 14.08
-1
Osnovnošolska izobrazba in popolno nepoznavanje družbenopolične scene. Putin levičar??? Pa saj se hecaš ane? Je zato preganjal LGBT sceno v Rusiji, je zato privatiziral gospodarstvo? Sploh veš, kaj govoriš? Putin je eden najbolj desnih populistov. Demokrat? A ti sploh veš kaj je demokrat, kdo je levičar? Stavim, da imaš samo osnovnošolsko izobrazbo in prihajaš iz kraja z manj kot 5.000 prebivalcev. Kajneda?
grinc
07. 04. 2022 14.29
+3
A mislis da ce prihaja iz kraja z 5.000 prebivalci je manj razgledan!Kaj tako primitivnega se nisem zasledil nikjer!Dej se obnasaj,komentiraj in ne zali ljudi..
krpati
25. 03. 2022 09.59
+1
Glas dam tistemu, ki dobi minimalca....v politiki takega NI .....samo za €€€€€€ se gre....
mali.mato
25. 03. 2022 09.44
+2
Del ožjega vodstva zasebne televizije Pop TV, konkretno Tjaša Slokar Kos, direktorica informativnega programa Pop TV in Kanala A, je tudi družinsko povezan z Robertom Golobom oziroma Gibanjem Svoboda (GS) ter njihovo volilno kampanjo pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami, zato sploh ne preseneča, da ta televizijska hiša, sicer v lasti Čehov, tako izrazito navija za Goloba, z manipulacijami, spinanjem in sprenevedanjem, in to za nameček celo v rubriki, ki jo sami dramatično imenujejo #Dejstva.
MMery
25. 03. 2022 09.42
-2
Sami pajaci! Pa ne grem na volitve, ni šans! Ne dam svojega glasu tem pajacem, ..hočejo naš glas, da se lahko sklicujejo na demokracijo.. tako in tako pa delajo le in samo po navodilih!
SLObunkeljn
25. 03. 2022 09.50
+4
Če ne greš na volitve, neposredno glasuješ prav za vse njih!
Joe Porkamotorka
25. 03. 2022 09.53
+0
peta kolona: vsi so slabi, pa pustimo, tako kot je! ... LOL, prozorno
Joe Porkamotorka
25. 03. 2022 09.56
+2
dragi sovolilec! ... svoj glas bom na narodnoosvobodilnih volitvah namenil tisti opciji, ki se bo jasno in nedvoumno, z DA ali NE, izjasnila glede teh dveh vprašanj: 1) boste brali in varovali Ustavo tako, kot je napisana? ... 2) boste varovali človekove pravice in zagotavljali nedotakljivost človekovega telesa? ... pridruži se mi tudi ti!
grinc
07. 04. 2022 14.31
+2
Ravno zato idi volit pa pametno da ti ne polagam v usta oziroma na glasovnico.JJ!!!
Korintos11
25. 03. 2022 09.36
+8
Vedno bolj se mi zdi da bodo po volitvah tišlarji imeli kar nekaj dela, nekaj kuhinjskih elementov bo na dvorišču pristalo.
Andree
25. 03. 2022 10.30
+2
glasNI
25. 03. 2022 12.17
+0
krpati
25. 03. 2022 09.35
+3
Oz bodo tisti na minimalcu donirali za politike....za porcijo golaža se gre.....