Dejstva

Ali kandidati treh mestnih občin navajajo pravilne podatke?

Ljubljana, 18. 11. 2022 20.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na POP TV je potekalo predvolilno soočenje županskih kandidatov treh mestnih občin: Ljubljane, Maribora in Kopra. Je Koper pod Bržanom res nazadoval, kot trdi Popovič? Je Koper res najbolj čista občina?

Je Koper med najuspešnejšimi občinami?

Aktualni župan Aleš Bržan, ki se poteguje za drugi mandat na čelu Kopra, pravi, da vsi kazalci kažejo, da je Koper ena najuspešnejših občin. 

Če kot prvi kazalec uspešnosti vzamemo povprečno plačo občanov ugotovimo, da mesečno zaslužijo 1.987 evrov bruto, kar je manj od slovenskega povprečja, ki trenutno znaša 2.007 evrov bruto. Dolg na prebivalca v Kopru znaša 656 evrov, kar jih uvršča med bolj zadolžene mestne občine.

dejstvometer ne drzi

Bržanov mandat brez zgrajenega stanovanja?

Alan Medveš, kandidat Levice, je dejal, da so cene nepremičnin popolnoma prepuščene trgu in da so ravno zato strmo narasle. 

Cene stanovanj v Sloveniji so v letu 2021 občutno zvišale in dosegle zgodovinsko najvišjo raven. Srednja cena stanovanja se je v primerjavi z letom 2020 na kvadratni meter zvišala za 310 evrov in tako prvič presegla mejo 2.000 €/m2. Na Obali, kjer je Geodetska uprava poleg Kopra vključila še Piran, Portorož, Izolo in Ankaran, pa je cena kvadratnega metra že leta 2020 prebila 3.000 evrov. 

Kandidat SDS-a Igor Colja pravi, da je v Kopru praznih 5.000 stanovanj, a le na papirju. Leta 2021 je bilo v Kopru po podatkih Sursa 4918 nenaseljenih stanovanj.  

Boris Popovič pa odgovarja, da v mandatu Bržana ni bilo zgrajeno niti eno stanovanje. Kot je razvidno s podatkov Stanovanjskega sklada RS občina Koper trenutno gradi 166 novih javnih najemnih stanovanj, ki še niso dokončana. Iz podatkov tudi ni razvidno, da bi v času mandata Aleša Bržana res bilo zgrajeno kakšno stanovanje.

Dejstvomer drži

Je Koper najbolj čista občina?

Boris Popovič trdi, da je Koper najbolj čista občina. 

A denimo že podatki o odpadkih kažejo drugačno sliko. Prebivalec Kopra na leto povprečno ustvari 444 kilogramov odpadkov, kar je 89 kilogramov več od slovenskega povprečja. Prav tako občino skoraj vsako leto pestijo tudi težave s fekalijami v morju, ki poleg umazane vode povzročajo smrad. 

Pred 10 leti je občina Koper resda prejel nagrado za najbolj varno mesto v Sloveniji, po številu kaznivih dejanj in dejstvu, kaj in koliko v mestih naredijo za varnost svojih občanov, če imajo zaposlenega strokovnjaka za varnostne zadeve itd. Ker podobna raziskava po tem letu ni bila opravljena, je pravzaprav nemogoče trditi, da je Koper tudi danes najbolj varno slovensko mesto.

*Dodatna pojasnila: 

 

Je bil Koper pred štirimi leti res najbolj čista in varna občina na svetu?

Boris Popovič je dejal, da je bil Koper pred 4 leti najbolj varna občina v najbolj varni državi na svetu in najbolj čista občina na svetu. 

Inštitut za ekonomijo in mir vsako leto na podlagi številnih parametrov meri t.i. globalni indeks miru. V obširno raziskavo je bilo letos vključenih 163 neodvisnih držav sveta, med njimi tudi Slovenija. Leta 2018, ko se je Boris Popovič moral posloviti od županskega stolčka, so indeks varnosti merili med 159 državami, za najbolj varno so razglasili Islandijo in ne Slovenije, ki se je sicer uvrstila na četrto mesto. Kar pomeni, da izjava Popoviča, da je bil Koper najbolj varna občina v najbolj varni državi, ne drži.

Pred 10 leti je občina resda prejela nagrado za najbolj varno mesto v Sloveniji, po številu kaznivih dejanj in dejstvu, kaj in koliko v mestih naredijo za varnost svojih občanov, če imajo zaposlenega strokovnjaka za varnostne zadeve itd. Ker podobne raziskave po tem letu niso opravili, je pravzaprav nemogoče trditi tudi to, da je bil Koper leta 2018 res najbolj varno slovensko mesto.

Prestižni univerzi Yale in Columbia vsako leto merita indeks okoljske učinkovitosti, torej katera država na svetu je najčistejša. Leta 2018 se je na prvo mesto zavihtela Finska, sledijo Islandija, Švedska, Danska, Slovenija se je uvrstila na peto mesto. Izjava Popoviča, da je bil Koper pred štirimi leti tudi najbolj čista občina na svetu tako ne drži.

Že denimo podatki o odpadkih kažejo drugačno sliko. Prebivalec Kopra na leto povprečno ustvari 444 kilogramov odpadkov, kar je 89 kilogramov več od slovenskega povprečja. Leta 2018 je to povprečje na ravni države znašalo 495 kilogramov, v Kopru 583 kilogramov, kar je ponovno več od slovenskega povprečja. Podatki statističnega urada kažejo, da prebivalci Kopra že desetletje ustvarjajo tudi za tretjino več odpadkov od povprečja Slovenije. Prav tako občino skoraj vsako leto pestijo tudi težave s fekalijami v morju, ki poleg umazane vode, ki ogroža zdravje, povzročajo smrad.

dejstvometer ne drzi

Je Maribor mesto duhov?

Saša Arsenovič pravi, da Maribor ni mesto duhov, saj da je štajerska prestolnica beleži rekordne številke na področju turizma. 

Maribor je prve turistične rekorde podiral pred izbruhom epidemije leta 2019. Letos so se številke močno približale tistim, kažejo podatki mariborskega zavoda za turizem. Maja letos je Maribor obiskalo 14.416 turistov, kar je 267 odstotkov več kot v maju 2021. Opravili so skupno 36.731 prenočitev. Avgusta so denimo v Mariboru zabeležili 36.111 prihodov turistov, julija pa 32.606. Za primerjavo: avgusta 2021 so zabeležili 24.831 prihodov. 

Dejstvomer drži

Dejan Kaloh o razvitosti Maribora

Dejan Kaloh, kandidat stranke SDS, je dejal, da je Maribor glede na koeficiente, ki jih je predočilo ministrstvo za finance, med najmanj razvitimi mestnimi občinami - deli si zadnje mesto s Ptujem. 

Podatki kažejo, da sta tako Maribor kot Ptuj glede na koeficient razvitosti pod slovenskim povprečjem. Koeficient povprečne razvitosti občin je 1, v Mariboru in Ptuju pa 0,98. Obe mesti sta med mestnimi občinami med najslabše razvitimi. 

Dejstvomer drži
Pasica dejstva volitve

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

21.23

Dejan Kaloh o razvitosti Maribora

Dejan Kaloh, kandidat stranke SDS, je dejal, da je Maribor glede na koeficiente, ki jih je predočilo ministrstvo za finance, med najmanj razvitimi mestnimi občinami - deli si zadnje mesto s Ptujem. Podatki kažejo, da sta tako Maribor kot Ptuj glede na koeficient razvitosti pod slovenskim povprečjem. Koeficient povprečne razvitosti občin je 1, v Mariboru in Ptuju pa 0,98. Obe mesti sta med mestnimi občinami med najslabše razvitimi.

20.55

Je Maribor mesto duhov?

Saša Arsenovič pravi, da Maribor ni mesto duhov, saj da je štajerska prestolnica beleži rekordne številke na področju turizma. Maribor je prve turistične rekorde podiral pred izbruhom epidemije leta 2019. Letos so se številke močno približale tistim, kažejo podatki mariborskega zavoda za turizem. Maja letos je Maribor obiskalo 14.416 turistov, kar je 267 odstotkov več kot v maju 2021. Opravili so skupno 36.731 prenočitev. Avgusta so denimo v Mariboru zabeležili 36.111 prihodov turistov, julija pa 32.606. Za primerjavo: avgusta 2021 so zabeležili 24.831 prihodov.

20.40

Bržanov mandat brez zgrajenega stanovanja?

Alan Medveš, kandidat Levice, je dejal, da so cene nepremičnin popolnoma prepuščene trgu in da so ravno zato strmo narasle. Cene stanovanj v Sloveniji so v letu 2021 občutno zvišale in dosegle zgodovinsko najvišjo raven. Srednja cena stanovanja se je v primerjavi z letom 2020 na kvadratni meter zvišala za 310 evrov in tako prvič presegla mejo 2.000 €/m2. Na Obali, kjer je Geodetska uprava poleg Kopra vključila še Piran, Portorož, Izolo in Ankaran, pa je cena kvadratnega metra že leta 2020 prebila 3.000 evrov. Kandidat SDS-a Igor Colja pravi, da je v Kopru praznih 5.000 stanovanj, a le na papirju. Leta 2021 je bilo v Kopru po podatkih Sursa 4918 nenaseljenih stanovanj. Boris Popovič pa odgovarja, da v mandatu Bržana ni bilo zgrajeno niti eno stanovanje. Kot je razvidno s podatkov Stanovanjskega sklada RS občina Koper trenutno gradi 166 novih javnih najemnih stanovanj, ki še niso dokončana. Iz podatkov tudi ni razvidno, da bi v času mandata Aleša Bržana res bilo zgrajeno kakšno stanovanje.

20.37

Je Koper med najuspešnejšimi občinami?

Aktualni župan Aleš Bržan, ki se poteguje za drugi mandat na čelu Kopra, pravi, da vsi kazalci kažejo, da je Koper ena najuspešnejših občin. Če kot prvi kazalec uspešnosti vzamemo povprečno plačo občanov ugotovimo, da mesečno zaslužijo 1.987 evrov bruto, kar je manj od slovenskega povprečja, ki trenutno znaša 2.007 evrov bruto. Dolg na prebivalca v Kopru znaša 656 evrov, kar jih uvršča med bolj zadolžene mestne občine.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3