Dejstva

Kadrovanje evroposlancev, s strankarsko izkaznico do službe v Bruslju?

Ljubljana, 28. 05. 2024 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Špela Bezjak
Komentarji
171

Vsakemu evropskemu poslancu na mesec pripada 28.696 evrov za plače asistentov. Svoje ožje sodelavce poslanci izberejo sami, evropska pravila sicer prepovedujejo zaposlovanje bližnjih sorodnikov, prav tako se člani njihove ekipe ne smejo ukvarjati z dejavnostmi, ki bi lahko povzročile nasprotje interesov. Po pregledu imen sodelavcev, ki so tako ali drugače zaposleni v lokalni oziroma bruseljski pisarni osmih slovenskih evroposlancev, lahko sicer ugotovimo, da poslanci radi zaposlujejo člane ali vsaj simpatizerje svojih strank, pa tudi sorodnike vplivnih političnih veljakov. Kaj pa plača? Skrivnost za vse, številke razkriva le Joveva. Približno dvakrat več zaslužijo asistenti, ki živijo in delajo v Bruslju.

Evropski poslanci so običajno v družbi svojih asistentov, pomočnikov ali pogodbenih svetovalcev, ki sooblikujejo njihova stališča, jim politično svetujejo, opravljajo administrativna dela, komunicirajo z mediji, sprejemajo in vodijo njihove obiskovalce itd. Vsak evropski poslanec, tudi osem slovenskih, lahko zaposli največ tri, izjemoma štiri akreditirane pomočnike, to so najbolje plačani asistenti, ki delajo v Bruslju, Strasbourgu ali v Luksemburgu in sodijo neposredno pod upravo Evropskega parlamenta. Potem so tukaj lokalni pomočniki, to so asistenti, ki v Bruselj potujejo izjemoma in skrbijo za pisarno v državi, kjer je bil poslanec izvoljen. Evroposlanci lahko najamejo tudi pogodbene svetovalce ali zaposlijo pripravnike. Skupni mesečni strošek zaposlenih pa na enega poslanca ne sme presegati 28.696 evrov na mesec, 344.352 evrov na leto oziroma 1.721.760 evrov neto izplačila na mandat.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Volivci pričakujejo, da bodo poslanci kadrovali strokovno, pa tudi, da bodo imeli občutek za politično higieno. Evropska pravila sicer prepovedujejo zaposlovanje družinskih članov, torej zakoncev, partnerjev, staršev, otrok, bratov in sester, kar si je nekoč denimo privoščil nekdanji evroposlanec SDS Miha Brejc, ki je zaposlil lastno hčer, sicer ženo Gregorja Viranta. Pogosto sicer poslanci kompetence svoje najožje ekipe iščejo v intimi lastne politične stranke in slovenski evroposlanci tukaj niso nobena izjema. 

Krščanska demokratinja Ljudmila Novak, sicer članica Evropske ljudske stranke, trenutno zaposluje tri sodelavce. Dva akreditirana pomočnika, to sta nekdanji tiskovni predstavnik NSi Matic Cvelbar in asistent z najdaljšim stažem Robert Velikonja, ki je vmes v Bruslju nekaj let delal tudi za evroposlance SDS. V lokalni pisarni pa deluje predsednica občinskega odbora NSi Lukovica Mojca Stoschitzky. Evropska poslanka prejemkov svojega osebja ne razkriva. 

NSi je aprila vložila listo kandidatov za evropske volitve.
NSi je aprila vložila listo kandidatov za evropske volitve. FOTO: Aljoša Kravanja

Šest pomočnikov sestavlja ekipo Social demokrata Milana Brgleza. V Bruslju sta njegov nekdanji študent Martin Silič in Staša Tkalec, ki je z Brglezom kot strokovna sodelavka danes propadle SMC sodelovala že v domačem parlamentu. Za področji otrokovih pravic in nediskriminacije delno plačuje še Jeleno Jovanović in Emilia Puccia, ki sta sicer zaposlena pri evropskih socialistih. V Sloveniji pa zanj delata še en Brglezov nekdanji študent Aljoša Koroša in član predsedstva Mladega foruma SD Nik Zrimec. Višine njihovih plač Brglez ne razkriva.

Pisarno in sodelavce je Matjaž Nemec pred dvema letoma podedoval od Tanje Fajon, nekdanje predsednice SD in sedanje ministrice za zunanje zadeve. Nemec zaposluje šest asistentov, v Bruslju sta Jure Tanko in Špela Han, sicer hči predsednika SD in gospodarskega ministra Matjaža Hana. Zaposlitev je pred petimi leti dvignila nekaj prahu, Špelo Han je sicer zaposlila Tanja Fajon. Han, takrat vodja poslanske skupine SD, je v odzivu povedal, da je hčer opozoril, da se bodo njena vrata zaradi njegovega poklica odpirala težje: "Verjetno priimek Han ne gre čisto neopazno skozi življenje. Vendar sem prepričan, da je Špela službo dobila, ker je sposobna, ker je doštudirala in ker je predvsem pridna." 

V slovenski pisarni pa Nemec zaposluje še dolgoletno piarovko poslanske skupine SD Janjo Bregar, dolgoletnega piarovca strankine centrale Denisa Sarkića, Lano Ambrož Mazzini, sicer hčer pisatelja in kolumnista Mihe Mazzinija, in Marka Kozlevčarja. Kot pravi, z dobrimi 28 tisočaki in pol mesečno poleg plač zaposlenih pokriva še regrese, zakonske dodatke, stroške misij, denimo plenarnih zasedanj v Strasbourgu, izobraževanja za zaposlene itd. Na vprašanje, kakšne plače prejemajo, pa Nemec odgovarja takole: "Podatki o plačah zaposlenih so osebni podatki, ki jih brez soglasij zaposlenih ne moremo razkriti."

SD je pred tremi tedni vložila listo kandidatov za evropske volitve.
SD je pred tremi tedni vložila listo kandidatov za evropske volitve. FOTO: Damjan Žibert

 Ožjo ekipo evroposlanca SDS Milana Zvera v Bruslju sestavljajo Peter Šuhel, dolgoletna desna roka, tudi nekdanji vodja kabineta prvaka SDS Janeza Janše, dolgoletna uslužbenka evropskega ustroja Petra Škrinjar in Polona Kek. V lokalni pisarni Zver zaposluje Dominika Štrakla, nekdanjega predsednika Slovenske demokratske mladine SDM in sedanjega člana vodstva SDS, ki je tudi občinski svetnik v Veržeju. Plač svojega kroga Zver ne razkriva.

SLS-ov Franc Bogovič zaposluje štiri asistente. V Bruslju sta nekdanji strokovni sodelavec poslanske skupine danes zunajparlamentarne SLS Jure Bizjak in Edita Turičnik, v Sloveniji Lejla Kogelj in Jure Osredkar, s poslanci Evropske ljudske stranke pa si deli še strošek političnega svetovalca Adama Mouchtarja. Zanj prispeva 20 odstotkov plače. Višine prejemkov avojih asistentov pa tudi Bogovič ne razkriva. 

"Zaposleni v Bruslju so vezani na pravila Evropskega parlamenta." Tako pa nosilka SDS Romana Tomc, ki prav tako ne razkriva plač svojih najožjih sodelavcev. V Bruslju sta njeni desni roki Damjan Meško in Mateja Mohorič. V slovenski pisarni sta zaposleni Manca Pirc in občinska svetnica Železnikov, izvoljena na županovi listi, Andreja Prodan. Tomc ima doma sklenjeni še dve pogodbi, in sicer s sinom predsednika SDS Janeza Janše Žanom Janšo, ki ga je leta 2015 v Bruslju zaposlila pokojna evropska poslanka Patricija Šulin. Prvak stranke Janša pa je naletel na vrsto očitkov o političnem nepotizmu, kritična je bila tudi Fajonova, ki je torej nato tudi sama zaposlila hčer strankarskega veljaka. Drugo svetovalno pogodbo pa ima Tomc sklenjeno z Mitjo Iršičem, kolumnistom strankarskega medija Nova24TV in nekdanjim svetovalcem prejšnjega ministra za kulturo Vaska Simonitija

Zmaga skupne evropske liste SDS/SLS leta 2019
Zmaga skupne evropske liste SDS/SLS leta 2019 FOTO: Damjan Žibert

Nekdaj LMŠ-jev in GS-jev, danes pa nosilec Zelenih Klemen Grošelj zaposluje tri asistente. V Bruslju sta Antonio Arlacchi in Klemen Vitkovič, nekdanji vodja dolenjsko-belokranjske-posavske pokrajinske pisarne propadle politične zgodbe Gregorja Golobiča stranke Zares, katere član je bil tudi Grošelj, v Ljubljani pa kandidat za evropskega poslanca na listi LMŠ pred petimi leti Edis Rujovič. Njihovih plač Grošelj ne razkriva, odgovarja pa, da maksimalnega zneska, namenjenega za izdatke zaposlenih, še nikoli ni porabil niti na mesečni niti na letni ravni, zato se ostanek konec leta vrne v proračun parlamenta.

Pred petimi leti LMŠ-jeva, danes pa GS-jeva nosilka liste Irena Joveva zaposluje tri asistente v Bruslju, to so Elma Oručević, Žana Špegel in Rok Lesar. Njena slovenska desna roka je trenutno Marko Miladinović, Jasna Gerbec pa je na porodniškem dopustu. Sodelavci v Bruslju zaslužijo med 6212 in 6737 evrov bruto, Miladinović v Sloveniji pa 3392 evrov bruto. Podobno kot Brglez in Bogovič, si tudi Joveva deli stroške skupnega asistenta poslancev skupine Renew Europe. Benjamin Feyen ji pomaga predvsem na področju kulture, zanj mesečno odšteje 350 evrov. Joveva plačuje tudi dva pripravnika v Ljubljani, to sta Gaja Dunja Babnik in Nikola Paunovski, ki na mesec prejemata 1477 evrov bruto. O 28 tisočakih pa Joveva tako: "Seveda to ni del naše plače ali naših prejemkov, niti ni znesek, ki ga dobivamo na katerega koli od naših bančnih računov."

Politična pot Irene Joveve in Klemna Grošlja se je po petih letih razcepila.
Politična pot Irene Joveve in Klemna Grošlja se je po petih letih razcepila. FOTO: Aljoša Kravanja
Pasica: Volitve
  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (171)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

0523
01. 06. 2024 18.02
+1
Klub lažnivcev
iziizi
28. 05. 2024 20.14
-2
VSE BO VZEL VRAG SLOVENIJA MOJA DEŽELA
iziizi
28. 05. 2024 20.13
+0
CELA EUROPA BO PROPADLA ZARADI EURO POSLANCEV ,KER JE TO SAMA KORUPCIJA
Samo12
28. 05. 2024 19.33
+3
Ogromne plače, pol pa se niti ne sledijo seji in “pomotoma “ glasujejo za največje kriminalce! Do sedaj nic slisat od njih, pred volitvami pa zv er vsak dan objavlja, kaj vse bo storil😂 zakaj ni v vseh mandatih, ko je zgoraj naredil vsaj eno dobro stvar za slo narod. Samo sramoto nam dela v stilu sekte. Koga zaposlujejo se lahko sektaši tudi sami sebe za nos primejo, saj vsi pomnimo kako iz bencinske črpalke s srednjo šolo direkt v Bruselj!
Lepinja
28. 05. 2024 19.12
-1
Glasujejo le tisti ki so v stranki in oni ki hodijo nonstop na led.
Jon Bacek
28. 05. 2024 17.51
+1
Tudi Teja Jarc, nekdanja protestnica in zdraharica je dobila vrhunsko plačano službo v Bruslju, kjer za nič dela prejema enormno plačo.
Samo12
28. 05. 2024 19.14
+3
A je tudi na Nemci ali prej delala, pol pa direkt v Bruselj s 5 stopnjo kot sin od velikega???
Cupko
28. 05. 2024 17.21
+6
Itak zaposlujejo prijatelje pa otroke svojih političnih veljakov. Banda pokvarjena
Davorin Trstenjak
28. 05. 2024 16.54
+0
v nedeljo grem glasovnico uničit
Samo12
28. 05. 2024 16.49
+4
Direkt iz becinske črpalke v Bruselj. Izreden doprinos Sloveniji. Glavno, da je oče pacient
Jon Bacek
28. 05. 2024 17.51
-2
Samo12
28. 05. 2024 19.15
+4
Dobro ves kateri otrok!!! Če bi bil golobov, ga bi sektaši linčali, zdaj pa, ko ke otrok od vašega duhovnega vodje, pa ke vse v redu
Kollerik
28. 05. 2024 19.29
+2
Samo, kratko in jedrnato +++++. Nam pa bodo sramoto v Bruslju še naprej delali ex. komunajzarji tipa Tomc in Zver...
Jimi1
28. 05. 2024 16.15
+4
Več ali manj politične usluge vračajo... Zaposleni pa podpovprecnezi ki brez politike bolj tenko...kakali.
Jimi1
28. 05. 2024 16.16
+3
Boga EU in država slovenija ki nima koristi od takšnega kadra...
0523
28. 05. 2024 16.12
+3
Nov Klub lažnivcev
Petur
28. 05. 2024 16.03
-1
nezanemarljivo škodljivi paraziti države.
Odgovorno
28. 05. 2024 15.50
+2
Men je sam zal, da, ko bo zaskripalo, neum srecu nobenega od teh nasmejanih kravatarjev, da bi ga za nasvet vprasal ... ali to se bo zgodilo slej al prej
frenk707
28. 05. 2024 15.48
+5
Slovenci: ... pojdite na evropske volitve v čim večjem številu, izberite svojega kandidata in ne dovolite janševcem, klerikalcem in sls, da izberejo namesto vas,.... janševca. Za referendume pa velja že naš znani 3 x DA za moderno Slovenijo.
bronco60
31. 05. 2024 13.55
+2
frenk707, kaj so pa tvoji levičarji drugačni ??? Tudi njim se gre samo za denar, pa še slovenijo so prodal socijalcem in migrantom, ter NVO - jem
blazter
28. 05. 2024 15.48
+3
Denarja si želijo,. In seveda mislijo, da se jim bo ugled povečal?
Odgovorno
28. 05. 2024 15.43
+6
Je reku KMEČKA LOGIKA. on v enem letu kupi traktor, ki ga povprečen kmet celo življenje ne more. pa vsi penzjoni od starih staršev notr.??? Bogovic a je to kmečka logika? ali iz drugega planeta
Mclaren
28. 05. 2024 15.42
-2
Ko vidim te sdsovske frise, me kar s... pritisne...
SlobodaNE
28. 05. 2024 15.32
-4
Stran od Bruslja bolje Beograd
Jon Bacek
28. 05. 2024 17.54
-3
Izvoli, stopi do najbliže železniške postaje in kupi enosmerno karto!
Jon Bacek
28. 05. 2024 18.05
-3
Pojdi v Beograd, če se tam bolje počutiš.
SlobodaNE
28. 05. 2024 20.29
-1
M_teoretik
28. 05. 2024 15.26
+2
Svečkarski glasujejo eno, pol v naših medijih svoje odločitve kritizirajo, al se pa sprenevedajo!?
Samo12
28. 05. 2024 15.23
+3
Ogromne plače, pol pa se niti ne sledijo seji in “pomotoma “ glasujejo za največje kriminalce! Do sedaj nic slisat od njih, pred volitvami pa zv er vsak dan objavlja, kaj vse bo storil😂 zakaj ni v vseh mandatih, ko je zgoraj naredil vsaj eno dobro stvar za slo narod. Samo sramoto nam dela v stilu sekte.nocejo razkriti kam ? Da ne bi prišlo v javnost kako je lahko kot delavec na bencinski črpalki , dobil sluzbo s peto stopnjo za par tisoč evrov? Verjetno zaradi izkušenj 😀
JApajaDAja
28. 05. 2024 15.34
+3
han pravi, da šola ni vse...ministrski kolega lukec ,s stopnjo več, se tudi strinja :-)
Jon Bacek
28. 05. 2024 18.06
+0
Ja, posebej pa Joveva, ki je v EU parlamentu popolnoma neznana.