Dejstva

Večina evroposlancev prelomila besedo in ne razkriva porabe 5 tisočakov pavšala

Ljubljana, 23. 05. 2024 06.02 | Posodobljeno pred 23 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Špela Bezjak
Komentarji
220

Bi razkrili, kako ste porabili 4.500 evrov mesečnega pavšala za pisarno? To vprašanje smo pred petimi leti postavili takratnim evropskim poslancem in nosilcem list, ki so kandidirali na volitvah. Pavšal se je v petih letih zvišal na 4.950 evrov, mi pa smo aktualne evropske poslance vprašali, za kaj konkretno porabijo pisarniški pavšal in kaj naredijo z morebitnim preostankom denarja. Odgovori? Večinoma splošni. Evropski poslanci – z izjemo Irene Joveve, ki prerez stroškov objavlja vsak mesec, konkretnih številk sicer javno ne razkrivajo.

Kot smo pred dnevi že poročali v Dejstvih, evropski poslanci – podobno kot v domačem parlamentu – prejemajo mesečni pavšal, namenjen za stroške pisarne v državi, od koder prihajajo. Pred petimi leti so prejemali 4.513 evrov, danes je pavšal višji in znaša 4.950 evrov na mesec. Po pravilih, ki jih določa Evropski parlament, evropskim poslancem ni treba poročati, za kaj točno denar porabijo, v grobem pa je namenjen za plačevanje najemnine, stroškov pisarne, pisarniškega materiala, računalniške opreme, stroškov telefona in kritje dogodkov za volivce. Vsak od izvoljenih 705 poslancev, med njimi tudi osem slovenskih, vsako leto razpolaga z dobrimi 59 tisočaki, kar v petih letih znaša 297.000 evrov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Irena Joveva (GS), Milan Zver (SDS), Romana Tomc (SDS) in Ljudmila Novak (NSi) so pred volitvami leta 2019 dejali, da so pripravljeni razkriti, kako porabijo pavšal za pisarno, ki je sicer tudi širše po Evropski uniji znan kot najmanj transparentni prejemek, o katerem se se evropski poslanci nazadnje izrekli aprila. Glasovali so o dveh amandmajih, in sicer o večji transparentnosti pavšala in o obvezni javni objavi porabe pavšala, shranjevanju računov in vračilu neporabljenega pavšala ob koncu mandata. Za sta glasovala Irena Joveva (GS) in Matjaž Nemec (SD), Klemen Grošelj (izvoljen na listi GS, kandidira kot nosilec Zelenih) je bil vzdržan, Milan Brglez (SD) ni glasoval, ostali štirje slovenski evroposlanci, sicer vsi štirje člani Evropske ljudske stranke, pa so bili proti. Med njimi tudi Franc Bogovič (SLS), ki je pred petimi leti edini zavzel stališče, da bi porabo mesečnega pavšala razkril le delno.

Evroposlanci

Aktualnim evropskim poslancem, vseh osem se poteguje za še en mandat, smo poslali novinarska vprašanja: Kakšen je prerez stroškov mesečnega pavšala, ki znaša 4.950 evrov? Porabite vsak mesec vse? Za kaj konkretno? Kaj naredite s preostankom, če kakšen mesec ne porabite celotnega zneska?

Večina odgovarja brez številk

Na konkretna vprašanja nam je Milan Zver, ki želi 9. junija še četrtič postati evropski poslanec, odgovoril: "Za vse veljajo enaka pravila glede prejemanja nadomestil, dnevnic, stroškov ter osebja v pisarni." In odgovoru dodal povezavo do navodil Evropskega parlamenta, ki se nanašajo na nadomestila za evropske poslance. Enako povezavo nam je posredovala tudi njegova strankarska kolegica Romana Tomc, ki je sicer tako kot Zver pred petimi leti odgovorila, da je pripravljena razkriti prerez stroškov.

Franc Bogovič, ki je torej že pred prejšnjimi volitvami pristal na delno razkritje podatkov, je sicer odgovoril brez konkretnih številk, je pa razkril, katere stroške vse pokriva s pavšalom. "Za plačilo najema poslovnih prostorov pisarne v Ljubljani, za vse tekoče mesečne stroške, za nakup in vzdrževanje vse pisarniške opreme, telekomunikacijskih in drugih aparatov – tudi telefonov za vse sodelavce, stroške reprezentance, nakup časopisov, knjig in ostalih publikacij. Omenjena sredstva uporabljam tudi za stroške storitev, ki se nanašajo na organizacijo dogodkov bodisi v Sloveniji ali v Bruslju oz. Strasbourgu, denimo stroškov pogostitve, najem dvorane itd." Nakazila pavšala prejema na ločen bančni račun, s katerim upravlja računovodja. Kot je sporočil, morebitni preostanek sredstev ostane na računu in se prenese v naslednji mesec.

Podobno opisno in brez konkretnih zneskov odgovarjata še Ljudmila Novak in Milan Brglez, ki dodajata, Novak: "Tudi za strojno in programsko opremo IT, pisarniški material, mobilne telefone, naročnine, tiskane medije in internetne naročnine." Brglez: "Kakšen mesec porabim več, drug mesec manj, odvisno od vrste stroškov in organiziranih dogodkov."

Podobnik, Bogovič, Tomc, Janša, Zver, štab SDS SLS

Bolj konkretno Joveva in Nemec

Dva evropska poslanca – Joveva in Nemec, ki sta torej na glasovanju podprla bolj transparentno porabo pisarniškega pavšala, sta na naša vprašanja odgovorila z bolj konkretnimi številkami. 

Med vsemi izvoljenimi predstavniki v Bruslju je Irena Joveva edina, ki na svojo spletno stran vsak mesec po postavkah objavi prerez stroškov, ki jih pokriva z mesečnim pavšalom. Če pogledamo skupne stroške decembra 2023 in januarja 2024 ugotovimo, da je poslanka s pavšalom pokrila za skupaj 9662 evrov računov, v dveh mesecih pa je na račun prejela 9900 evrov. Za najem in stroške pisarne je decembra in januarja skupaj odštela 2900 evrov. Ker si Joveva pisarno deli z nekdanjim strankarskim kolegom in evroposlancem Klemnom Grošljem, stroške zanjo plačuje vsak drugi mesec. Za telefone in pisarniški material 445 evrov, reprezentanco 50 evrov, dogodke za volivce 1680 evrov, za preostale stroške, kamor, kot piše na spletni strani, uvrščajo medijske naročnine, strokovno literaturo, opremo za asistente, prevode v angleščino, stroške vodenja računa, plačilo položnic itd., je pisarna Joveve v dveh mesecih porabila 5700 evrov. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot pravi Joveva, je po njeno bistvo pavšala "nujno zavedanje, da ta pavšal ni del naše plače. Žal mi je, da se tega ne zavedajo vsi kolegice in kolegi". Pojasnjuje, da vsak mesec ne porabi vsega, kak mesec pa tudi več, zato preostanek pusti na ločenem računu in če ji bo ob koncu mandata denar ostal, ga namerava donirati oziroma vrniti Evropskemu parlamentu. 

Kot rečeno, si Irena Joveva in Klemen Grošelj, oba izvoljena na listi stranke LMŠ, ki se je pozneje pripojila Gibanju Svoboda, delita stroške najema pisarne in položnic, povezanih z vzdrževanjem. Ker tokrat na volitvah kandidirata kot nosilca vsak svoje liste, je sicer pričakovati, da se bo to, če bosta oba ponovno izvoljena, po 9. juniju spremenilo. Grošelj je tako v kratkem odgovoru pojasnil, da za pisarno plačuje 1500 evrov, v odgovoru sicer ni navedel, da si ta strošek deli z Jovevo. Dodal je še: "Potem so tu še naročnine na medije in drugi stroški. Plačila vezana na različne dogodke in aktivnosti, ki zelo nihajo. Ostanek ostane na posebnem računu skladno s pravili parlamenta."

Nekaj manj, povprečno 1400 evrov, za najem in stroške pisarne vsak mesec odšteje nosilec Socialnih demokratov Matjaž Nemec, ki s tem denarjem najema tudi manjšo pisarno v Novi Gorici. Približno 1.000 evrov mesečno porabi za telefonske naročnine, internet, plačevanje medijev, spletnih aplikacij, pisarniškega materiala itd. Za reprezentanco nameni približno 400 evrov na mesec, preostala dva tisočaka pa za organizacijo dogodkov, izvedbo projektov in terensko delo. Dodaja: "Iz tega naslova smo v zadnjih dveh letih v Evropskem parlamentu gostili več odmevnih razstav in dogodkov, denimo o delu in življenju Borisa Pahorja ter o TIGR-u in Borbi. Stroški so vključevali tudi povračilo potnih stroškov in nastanitev panelistov ipd."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pavšal tudi za poslance slovenskega parlamenta

Mesečni pavšal prejemajo tudi poslanci državnega zbora, pri čemer Slovenija – za razliko od Evropske unije – poslancem ne izplačuje enotnega zneska, pač pa je ta odvisen od oddaljenosti njihovega stalnega bivališča do sedeža državnega zbora na Šubičevi 4. Najnižji pavšal znaša 500 evrov in ga dobivajo poslanci, ki imajo stalno bivališče oddaljeno do 50 kilometrov od parlamenta. 600 evrov prejemajo oddaljeni med 50 in 100 kilometrov, 700 evrov med 100 in 150 kilometri. Najvišji pavšal pa znaša 800 evrov, dobijo ga poslanci, ki imajo stalno prebivališče oddaljeno več kot 150 kilometrov od Šubičeve ulice. Poročilo o porabi poslanskega pavšala državnemu zboru poročajo enkrat na leto, za stroške lokalne pisarne pa jim parlament prispeva enoten znesek.

dejstva pasica volitve
  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (220)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slavaukrajini
29. 05. 2024 11.57
+1
g. tomc , ko jo srečaš , ko pride v institucijo, za DOBER DAN se lahko obrišete pod nosom, a je potrebno še kaj dodat?
primorec2
25. 05. 2024 16.45
+3
Ne povejo, ker gre večina direktno v žep in ne za delo z državljani. Ne poveš pomeni, da skrivaš nečednosti. Torej, ne voliti neiskrene in prevaranti.
Janez_53
24. 05. 2024 10.53
+5
Le kateri naivnež je pričakoval, da se bodo EU zaslužkarji odrekli denarju, ki jim ga tako velikodušno podarja EU???
Cupko
23. 05. 2024 19.44
+2
To je res neokusno in prav zaradi tega je Hojs ljubosumen na mlado damo, ki kandidira na zadnjem mestu liste, ata pa jo močno promovira. Za miljoncek v enem mandatu pa se vse to splača. Banda pokvarjena
Rob123
23. 05. 2024 19.25
+5
Potem bi morali sprejeti tudi zakon da se plača vsakemu ki dela od Doma 5000 Eu za pisarno papir zrak ipd!
drejc79 1
23. 05. 2024 19.21
+3
Jasno, da Romana ne pojasni kam daje davkoplačevalski denar. Ker bi morala pokazati, da se vse vrača k velikemu šefu, tako kot je pred časom Janša mlajši služil ogromen denar v Bruslju brez delovnih izkušenj in kakršnekoli izobrazbe. Seveda za SDS to ni bil klientelizem.
apage
23. 05. 2024 19.27
+2
Ljubljancanka
23. 05. 2024 19.00
+5
Noro, noro in mi to kar prenašamo, toleriramo. Oni so brihtni mi pa enostabno bedasti
sauber
23. 05. 2024 18.47
+6
Jaz na volitve ne grem, ker se mi gnusijo te njihove plače ter pokojnine.
Študent-ka
24. 05. 2024 08.06
+4
kvintus
23. 05. 2024 18.40
+3
Škoda da ne mormo volt celga državnega zbora za odhod v Bruselj, da bi se rešili teh nesposobnežev z leve in desne ...
Petur
23. 05. 2024 18.39
+7
paraziti,niti eden ni čist,pa še sramotijo..
brezvode
23. 05. 2024 18.36
+9
lovci na penzije
cirenij
23. 05. 2024 18.36
+5
Sami veseli, nasmejani ksihti! Kdo pa ne bi bil? Že toliko časa se večina vleče tam gor, da je groza.
planinec123
23. 05. 2024 18.06
+8
Kdo je že napisal naslednjo resnico: Če vam dovolijo voliti, potem zagotovo nimate nobenega vpliva? Mark Twain, če se ne motim.
Pagliaccio 46
23. 05. 2024 17.46
+15
Če je Nemec lahko razkril koliko gre za pisarniški pribor in reprezentanco bi lahko tudi Zver povedal, koliko mora dati selektorju JJ
Podlesničar
23. 05. 2024 18.22
+0
Misanthrope
23. 05. 2024 17.38
+12
A se da volit, da nočemo nobenga tja poslati?
cirenij
23. 05. 2024 18.37
+2
kvintus
23. 05. 2024 18.41
+1
Ko bi lahko bi poslali vseh 90, pa da se rešimo teh butnglavcev ...
Študent-ka
24. 05. 2024 08.08
+1
melhijad1
23. 05. 2024 17.24
+7
b.anda volu.harska
kuncci1
23. 05. 2024 17.14
+17
Desni kot ponavadi lažejo, podtikajo, ponarejajo in naveliko obljubljajo, kadar niso na oblasti!
Groucho Marx
23. 05. 2024 17.06
+3
Kdaj bo kdo povprašal podlasico žiberta (se opravičujem podlasicam), od kje mu 7 tisočakov mesečno za odplačevanje kredita?
Arhaist
23. 05. 2024 16.53
+6
Kje pa slika Stenoviča, al pa še katerega politika ki ni v parlamentu. Tako kot je bilo na soočenjih da predstavljajo parlamentarne poslance za EU....
nestabilen
23. 05. 2024 16.46
+7
Poslanci so enigma,kdo ve na kateri placilni listi so.V glavnem jih je denar pokvaril,niti diktatura Zelenca jih ne moti.