Dejstva

Kateri zdravniki so prejemniki farmacevtskih milijonov?

Ljubljana, 17. 09. 2019 04.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Alenka Marovt
Komentarji
455

Andrej Janež, Sonja Praprotnik, Dragan Kovačić, Matija Tomšič, Tadej Battelino, Polonca Jaki Mekjavić, to so rekorderji, za katere je nedvoumno, da so, na svoje ime, s. p. ali podjetje in so zaposleni v javnem zdravstvu, prejeli od farmacije več kot 20.000 evrov. Zanka, kjer se pretakajo astronomski zneski, so društva in tisti zdravniki, ki ne soglašajo z objavo nakazil farmacije.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Farmacevtski milijoni
    03:15
    Iz 24UR: Farmacevtski milijoni
  • Iz 24UR: Plačilni seznami farmacevtov
    02:04
    Iz 24UR: Plačilni seznami farmacevtov
  • Iz 24UR ZVEČER: Zaslužkarji med zdravniki
    03:43
    Iz 24UR ZVEČER: Zaslužkarji med zdravniki
  • Iz 24UR ZVEČER: Štefanec o nakazilih farmacije zdravnikom
    06:38
    Iz 24UR ZVEČER: Štefanec o nakazilih farmacije zdravnikom
Od leve proti desni: Andrej Janež, Sonja Praprotnik, Dragan Kovačić, Matija Tomšič, Tadej Battelino, Polonca Jaki Mekjavić.
Od leve proti desni: Andrej Janež, Sonja Praprotnik, Dragan Kovačić, Matija Tomšič, Tadej Battelino, Polonca Jaki Mekjavić. FOTO: POP TV

Denar, turizem, darila ali študije, izobraževanja in oprema?

Seznami so dokaz, kako prepletena sta farmacija in zdravstvo. Z bančnega računa enega na drugega se je lani prelilo 11,5 milijona evrov bruto oziroma 9,6 milijona evrov neto. Zgolj za izobraževanja, predavanja, študije, pa tudi preko prefinjenih prijemov – od marketinga do (ne nujno potrebnih) študij, potovanj? 

Mantra obojih, ko opravičujejo visoka nakazila večinoma za storitve in svetovanja: "Brez farmacije ni razvoja, ni izobraževanj, bolezni morda sploh ne bi prepoznali. In glavni razlog? Preprost, ker javno zdravstvo nima denarja za izobraževanja."

Najbolje plačane zdravnike smo odkrili z obširno analizo tabel "prenosov vrednosti oziroma sredstev" 22 inovativnih farmacevtskih družb, ki v Sloveniji prodajajo zdravila. Podatki namreč niso objavljeni na enem mestu in analizirani, marsikatera farmacevtska korporacija je tabelo precej dobro zamaknila na spletni strani. 

Poudarjamo pa, da je marsikateri rekorder ostal skrit, ker z objavo ni soglašal kot fizična oseba ali pa je našel bolj prikrit način. 

Na seznamih tako ni niti tistih zdravnikov, ki pri svojem delu uporabljajo medicinske pripomočke, na primer ortopedi, saj so to seznami za zdravila, trg izjemnih razsežnosti, samo v Sloveniji jih imamo okoli 3.000 na recept.

popravek-zdravniki-na-placilnih-seznamih-farmacevtov-fizicne-osebe-sp-doo

Med raziskavo smo ugotovili pogost pojav, da imajo zdravniki društva, ki so nemalokrat društva enega človeka, namesto s. p.-ja denimo. Čeprav so našteti zdravniki bodisi ustanovitelji, predsedniki, ga imajo registriranega na svojem domačem naslovu, najdejo razlago, da denar korporacij ni bil namenjen njim osebno. Denar naj bi, kot nam je zaupalo več virov, znali posamezniki izkoristiti tudi v velikih društvih.

copy-drustva

Rekorder javnega zdravstva je diabetolog Andrej Janež z 41 tisočaki, na Osteološko društvo še 200.000 evrov

Prof. dr. Andrej Janež je deset let predstojnik Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKCL). Ob redni zaposlitvi, in to na funkciji v javni terciarni zdravstveni ustanovi, avgusta je zaslužil 6.313 evrov bruto, ima še s. p. in vodi Slovensko osteološko društvo. 

Ko smo Janeža prosili za komentar, nas je ob tem, češ da podatki o prejemkih niso točni, še podučil: "Gospa Marovt, medicina je zelo natančna veda, ki temelji na dokazih in pravilnih interpretacijah. Verjamem, da tudi Vi v novinarstvu sledite tem principom."

Poudarjamo, da smo zbrali podatke, ki so jih objavile farmacevtske družbe. Janež je preko s. p. in na fizično ime prejel 41.000 evrov. "Preko svojega s. p. sem prejel honorarje izključno za vabljena predavanja v tujini ali na domačih strokovnih srečanjih, ki so bila sponzorirana," je poudaril Janež.

Poleg tega naj bi po njegovih besedah vsa predavanja opravil v svojem prostem času ali pa si je zanje vzel letni dopust. "Vsa predavanja sem opravljal v prostem času ali za to vzel svoj letni dopust. Na razvrščanje oz. dostopnost do zdravil iz mojega terapevtskega področja nimam nikakršnega vpliva. Nisem član nobene komisije pri MZ ali ZZZS, ki bi imela na to potencialen vpliv," je razložil.

Prof. dr. Andrej Janež, predstojnik KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKCL, je prejel 41.000 evrov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovensko osteološko društvo je na račun prejelo 200.000 evrov. "Člani društva so vsi člani Združenja endokrinologov Slovenije, kar pomeni, da so v njem vključeni vsi slovenski specialisti diabetologi, endokrinologi in medicinske sestre s tega področja," je povedal Janež in dodal, da so v preteklem letu uspešno organizirali 6. Slovenski endokrinološki kongres z mednarodno udeležbo.

"Kongres je bil medijsko zelo odmeven, saj so na njem sodelovala vodilna evropska imena s področja diabetologije in endokrinologije. Društvo vsako leto organizira podiplomske šole iz endokrinologije in diabetologije za zdravnike kot tudi za medicinske sestre. S tega področja pripravlja tudi vso strokovno literaturo," je še dodal.

Kardiolog prof. dr. Zlatko Fras je strokovni direktor Interne klinike UKCL 11 let in je trenutno na izobraževanju v ZDA. Fras je polovični lastnik podjetja Medinfo, glavnina farmacevtskih milijonov pa je pritekla na račun Združenja kardiologov Slovenije s 165 člani, katerega predsednik je. Skupaj 234.000 evrov. 

Združenje kardiologov Slovenije, katerega predsednik je strokovni direktor Interne klinike UKCL, je v letu 2018 prejelo od farmacije 225 tisoč evrov.
Združenje kardiologov Slovenije, katerega predsednik je strokovni direktor Interne klinike UKCL, je v letu 2018 prejelo od farmacije 225 tisoč evrov. FOTO: Kanal A

Fras pojasnjuje: "Sredstva, ki so jih različne farmacevtske družbe namenile za podporo dejavnosti Združenja kardiologov Slovenije (ZKS), so bila porabljena izključno in v celoti za dejavnost združenja v skladu z njegovimi cilji, praktično v celoti za obsežno izobraževalno in publicistično dejavnost. V letu 2018 smo organizirali skupno 21 strokovnih srečanj različnega obsega (15 domačih in 6 mednarodnih), skupno se je teh srečanj udeležilo več kot 3.000 slušateljev, ter izdali 10 različnih tiskanih in e-publikacij, v skupni nakladi več kot 4.000 izvodov."

Ob vprašanjih glede njegovega d. o. o.-ja pa je dejal, da so bila "plačila za opravljene dejavnosti firme MEDINFO d. o. o. (op. prejel je 9.700 evrov) izvedena za konkretno izvedene aktivnosti strokovnih analiz, izdelave strokovnih mnenj in preglednih predavanj na strokovnih srečanjih".

JUTRI: Predpisovanje zdravil se povečuje, na čigav račun?

Tomšič: To ni turizem, to je strokovna izmenjava

Tomšič opozori, tega ne gre mešati, "društvo smo ustanovili zaposleni na Kliničnem oddelku za revmatologijo leta 2004 z namenom zbiranja sredstev za nakup opreme. To je namreč edini način, da lahko izvajamo sodobno diagnostiko in zdravljenje bolnikov z vnetno revmatično boleznijo. Kupili smo več UZ aparatov, aparat za merjenje kostne gostote, kapilaroskop, EKG aparat …".

Dejal je, da so vse naprave dali v brezplačen najem UKCL. "Pred kratkim je društvo izdalo strokovno knjigo Žepna revmatologija, ki jo bo dobil vsak zdravnik družinske medicine – seveda zastonj." Društvo plačuje najemnino za stanovanje, ko se kolegi izobražujejo v Avstriji, Švici, ZDA. "To ni turizem, to je strokovna izmenjava. Od društva nimam niti centa," je še zagotovil.

Podjetje Revmatic pa, da je ustanovil, ker je dobil pred desetimi leti od vodstva UKCL opomin pred odpovedjo zaradi sodelovanja z novinarji brez soglasja vodstva in je tako moral "zaščititi dva šoloobvezna otroka". 

"Za farmacijo in tudi podjetja izvajam predavanja doma in v tujini. Seveda zunaj delovnega časa, ob koncu tedna, zvečer … Ker ne počnem nič nelegalnega, sem se že pred leti odločil, da bodo moji prihodki javni. Če si npr. igralec SNG Drame in snemaš reklame, pomeni, da si dober in priznan in si zato nagrajen. Sam ne počnem nič drugega."

22 farmacevtskih korporacij je lani med zdravnike, društva in klinike razdelilo 11,5 milijona evrov.

Tomšičeva kolegica revmatologinja prof. dr. Sonja Praprotnik je na svoj s. p. in kot fizična oseba prejela 31.000 evrov. "Kot priznani strokovnjak iz revmatologije v evropskem merilu sem bila povabljena na svetovalne odbore, kjer sem podajala svoje znanje in izkušnje. V nekaj takih skupinah sem bila edina ženska in edina iz Srednje Evrope, kar je zame ne samo velika čast, ampak tudi velika odgovornost, ker zahtevajo od tebe popolnost," je povedala.

Dejala je, da je naslednji teden povabljena na podoben dogodek, ki se bo odvil v Rimu, in da za takšne dogodke vedno uporabi lasten dopust. "Dva dni bom imela predavanja in delavnice poleg strokovnjakov iz Amerike, Anglije, Nemčije in Italije. Dobila bom 3500 evrov bruto, ampak zaradi tega dogodka ne spim in se pripravljam v prostem času že od začetka julija. Imela sem tudi predavanja v Sloveniji, katerih pokrovitelj je bila farmacevtska industrija. Predavala sem specializantom in specialistom drugih strok. Vedno je šlo za znanost in stroko, in ne za propagacijo določenih produktov," je zatrdila.

Tadej Battelino je predstojnik Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove na Pediatrični kliniki. Znesek: 24.000 evrov.
Tadej Battelino je predstojnik Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove na Pediatrični kliniki. Znesek: 24.000 evrov. FOTO: POP TV

Na svoje podjetje A & T Svetovanje d. o. o. je 24.000 evrov prejel tudi pediater endokrinolog prof. dr. Tadej Battelino, predstojnik Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove na Pediatrični kliniki. 

"Prenosi sredstev, kot je vidno iz javnih objav, so namenjeni za honoriranje svetovanja pri razvoju novih oblik zdravljenja in za honoriranje vabljenih predavanj (znaten del tega zneska predstavljajo potni stroški)," je razložil Battelino.

"Mednarodna podjetja rutinsko najemajo najboljše in v tujini najbolj priznane strokovnjake, kar je javno predstavljeno tako v mednarodnih člankih kot v uvodu predavanj v tujini, zato sem brez težav soglašal, da se takšni podatki objavijo tudi v Sloveniji," je povedal in dodal, da iskreno upa, "da se bo tudi v bodoče uspelo najboljšim slovenskim zdravnikom uvrstiti med najboljše tuje strokovnjake, ki – vsaj občasno – dobijo plačilo za opravljeno dodatno delo".

Diabetologinja iz Zdravstvenega doma Koper Iris Marolt je na račun Društva za svetovanje veliki prejela 31.000 evrov. 

Maroltova pojasnjuje, da "je društvo namenjeno izobraževanju. Organiziramo kongrese za strokovno javnost, ki jih vodijo vrhunski zdravniki iz Slovenije, Evrope, sveta. V naši založbi so izšle brošure za bolnike s sladkorno boleznijo, njenimi poznimi zapleti, predvsem na stopalih, metabolnim sindromom in za nosečnice z nosečnostno sladkorno boleznijo".

Oftalmologinja asist. dr. Polona Jaki Mekjavić z Očesne klinike UKCL, ki je tudi profesorica na Medicinski fakulteti, je na svoj s. p. prejela 21.500 evrov.

Njeno pojasnilo pa: "Kot dolgoletni strokovnjak na svojem področju sem na podlagi posameznih naročil pripravila in izvedla strokovna predavanja v Sloveniji in v tujini. Za pripravo in izvedbo strokovnih predavanj sem izstavila ustrezne račune naročnikom."

Prikrite podkupnine?

Je lahko zaradi plačil farmacije ogrožena verodostojnost zdravnikov? 

"Zdravnik, ki je zaposlen v javnem zavodu, mislim, da ne more na noben način upravičiti takšno nakazilo farmacevtskega podjetja. Tudi če sodeluje v raziskavah, ki so gotovo pomembne, moramo vedeti, da v njih sodeluje samo zato, ker je zdravnik javnega zavoda", je neposreden predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec, ker da je to področje, ki je podvrženo korupcijskim tveganjem.

dejstva_boris_stefancic

Ali KPK preiskuje sum korupcije v spregi zdravnik-farmacevt?

"V preteklosti smo dobili posamezne informacije, da nekateri zdravniki dobijo na račun tega, da so prijazni do posameznih izdelkov določenega farmacevtskega proizvajalca, tudi ustrezne bonitete. Zaznali smo plačevanje stroškov mednarodnih kongresov v eksotičnih državah, zaznano pa je bilo tudi kakšno neposredno nakazilo. Nekaj teh postopkov teče tudi v okviru kazenskih postopkov," je povedal Štefanec.

Afera žilne opornice in farmacevtski milijoni, vsi trije kardiologi s seznama molčijo

Na seznamu najdemo tri zdravnike, ki so imeli hišne preiskave zaradi domnevne korupcije v aferi žilne opornice.

Od leve proti desni: Marko Gričar, Matjaž Bunc, Dragan Kovačić.
Od leve proti desni: Marko Gričar, Matjaž Bunc, Dragan Kovačić. FOTO: POP TV

Daleč največ denarja, neposredno na s. p. oziroma podjetje v njegovi lasti (brez društva torej), 122.000 evrov, je farmacija nakazala podjetjem kardiologa Marka Gričarja, danes zasebnika, ki je lastnik Zdravstvenega centra Lorena in drugih treh podjetij. Gričar je nekdanji kardiolog v UKCL in Splošni bolnišnici Novo mesto (SB NM), javnosti znan predvsem kot zdravnik Ivana Zidarja. Zneska ni komentiral.

Ob Gričarju se je v odredbi za preiskavo znašel tudi kardiolog prof. dr. Matjaž Bunc, vodja kateterskega laboratorija v UKCL, ima s. p., podjetje in je predsednik Društva za širitev znanja in raziskovanja v medicini, vse prijavljeno na istem naslovu, skupaj je prejel skoraj 52.000 evrov. Tudi Bunc zneska na tri različne vire ni komentiral. 

Brez komentarja smo ostali tudi od kardiologa dr. Dragana Kovačića, predstojnika kardiološkega oddelka v Splošni bolnišnici Celje (SB Celje). Na njegov s. p. je farmacija nakazala 28.000 evrov.

11,5 milijona evrov za zdravnike, tri četrtine zdravnikov niso soglašale z objavo

11,5 milijona evrov bruto oziroma 9,6 milijona evrov neto so lani inovativne farmacevtske družbe v Sloveniji plačale slovenskemu zdravstvu. Ta denar farmacije je bil namenjen za sponzoriranje kogresov, donacije, izobraževanja, kritje stroškov potovanj, svetovanja in sodelovanje pri raziskavah in razvoju zdravil, razberemo iz tabel prikaza porabe. Farmacija namreč javno objavlja podatke o plačilih zdravnikom, klinikam, društvom od leta 2016, saj so se za preglednost odločili po številnih škandalih, to pa jim narekuje tudi Kodeks transparentnosti Evropske zveze farmacevtske industrije in združenj (EFPIA). 

Ker v Sloveniji še vedno nimamo zakonodaje, ki bi predpisovala popolno transparentnost farmacevtskih nakazil, imajo pa jo v 11 evropskih državah in ZDA, lahko farmacevti znesek za posameznega zdravnika objavijo le, če ta s tem soglaša. Dovoljenje za razkritje nakazil poda vse manj zdravnikov, od začetne tretjine je zdaj takšnih le še kakšna četrtina zdravnikov. Objavi pa se ne morejo ogniti s. p.-ji, d. o. o.-ji, društva, zdravstvene organizacije. 

Iz Farma foruma Slovenija, mednarodnega foruma znanstvenoraziskovalnih farmacevtskih družb, poudarjajo: "Brez tega sodelovanja razvoj inovativnih zdravil ter spremljanje njihove učinkovitosti, varnosti in uporabe namreč ni mogoč."

dejstva_znans_razisk

 

Največ denarja od klinik je farmacija izplačala Univerzitetnemu kliničnemu centru Ljubljana, 16 različnih farmacevtskih podjetij jim je nakazalo 833.000 evrov. Odziv UKCL pa: "Glede prejetih donacij pojasnjujemo, da UKC Ljubljana prejme denar za izobraževanje zdravnikov, ki se jim s tem omogoči plačilo kotizacij in potne stroške za strokovna izobraževanja v tujini."

Od društev pa je največ denarja od farmacije prejelo Slovensko zdravniško društvo, katerega predsednik je prof. dr. Radko Komadina, sicer kirurg in predstojnik Oddelka za skupne potrebe kirurgije v SB Celje. Lani je društvo, v okviru katerega deluje 65 strokovnih sekcij in 13 regijskih društev, prejelo 770.000 evrov od 18 različnih farmacevtskih družb.

Na društvu pojasnjujejo, da so "prilivi farmacevtskih družb namenjeni pokroviteljstvu strokovnih dogodkov, simpozijev, seminarjev, kongresov in strokovnih srečanj, ki jih organizirajo posamezne sekcije in društva".

Ti dogodki naj bi bili po njihovih besedah namenjeni izobraževanju in strokovnemu izpopolnjevanju zdravnikov "in so nujno potrebni za izpopolnjevanje znotraj stroke ter pridobivanju kreditnih točk, ki jih zdravniki potrebujejo za podaljšanje licence. Sponzor oziroma farmacevtsko podjetje tudi na noben način ne sme kakor koli vplivati na strokovno vsebino srečanja".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (455)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ZivljenjeJeResLepo
25. 08. 2020 16.00
+1
To ni nič! To je kaplja v morje. Največje zneske zagotovo dobijo v kešu. Ali pa na prijateljevo podjetje,...
Blond James
07. 12. 2019 17.08
+3
V grosuplju nna stadionu še nalaga na avtobuse
Blond James
07. 12. 2019 17.07
+0
Javni sektor.narkokartel.321.grosuplje Ljubljana belo se dostavlja.murije niiiii.otroci čakajo😤😤😤🍌🍌🍌🥥🥥🥥
Miša Franca
07. 12. 2019 10.00
+2
Alenka Marovt želela bi si , da preživite 1 mes. na revmatološki kliniki, ko od bolečin in negibljivosti bi se vam kar mešalo in ob tem kako se trudijo okoli vas prof. dr. Praprotnik in njen predstojnik ob nemogočih pogojih, saj ta bolnišnica ni bila obnovljena že 40let, da ne omenjam zelo prijazno osebje, z razliko z drugimi klinikami npr. Valdoltra. Področje revmatologije je žal še vedno v povojih in je nujno izobraževanje.........NE PIŠITE NEUMNOSTI!!!!
jg57
23. 10. 2019 07.59
+2
A se je Kuštrin že kaj oglasil? Stavka bo ali ne bo?
MaRkiZ100
24. 09. 2019 15.12
+3
Še druga plat zgodbe:
MASTERSS
24. 09. 2019 12.37
+11
hebenti v 4 mesecih si hišo kupi.večini pa banka niti kredit noče odobrit za nakup hiše.
aloalo
24. 09. 2019 10.17
+5
kokr da nimajo dost, nene še hočem premal mam dnarja še.
kr--en
21. 09. 2019 16.17
+1
V spletnem Delu sta odgovora dveh od omenjenih zdravnikov na gornji prispevek. Zelo zanimivo branje. Zanima me zakaj svojega odgovora/komentarja nista objavila na "24 ur"? Nista želela? Jima niso omogočili? Bi to prineslo premalo klikov? Verjetno bi bilo preveč pričakovati, da se bo "novinarka" opravičila.
Volga Malek
18. 09. 2019 21.22
+15
Vazno da medicinske sestre, babice, resevalci , zdravstveni tehniki crkujejo za 800-900 € neto, bolnicarji pa za 530€ neto in vsi delajo na eticni pogon. Dohterčki pa kako zlato palcko kje dobijo, kako kuverto ali izlet pa jokajo kako trpijo. Kako sele trpi drug zdravstven kader prej omenjeni - zdravstvo niso samo zdravniki. Sramota.
drejc79 1
19. 09. 2019 14.02
+3
Vsak je lahko zdravnik. Če je seveda dovolj inteligenten in priden. Absolutno se strinjam, da so negovalci, medicinske sestre, babice, reševalci in drugi delavci v zdravstvu plačani absolutno premalo in da je zato lahko marsikoga sram, ampak treba pa je vedeti, da so gonilna sila razvoja v zdravstvu zdravniki in ne negovalno osebje, torej je prav, da so za svoje delo plačani - in 25000 bruto na leto pač ni nek strašen znesek, ker tak znesek nek ameriški zdravnik zasluži v enem dnevu. Se pa tudi strinjam, da je določen del zdravnikov podkupljen, da predpisuje določena zdravila/pripomočke, ampak teh med temi naštetimi ni veliko, ker podkupnine prejemajo na bolj skrite načine, ne pa z izstavljanjem računov, ker je to enostavno preveč transparentno.
Volga Malek
19. 09. 2019 16.18
+9
Me zanima kako bi 1000 zdravnikov funkcioniralo brez 20.000 medicinskih sester ; od operacijskih sob,oddelkov, ambulant, NMP na terenu in tako dalje. Da medicinske sestre zacno stavkat kar jim sama privoscim ker so premalo placane in delajo na eticni pogon me zanima kako bo funkcioniralo teh 1000 zdravnikov samih. Zdravstvo niso samo zdravniki. Zdravstveni sistem kolabira isti trenutek tistega dne.
NA LEVO ni OK
18. 09. 2019 10.29
+6
Še dobro da imamo novinarje, ki nas dnevno seznanjajo z mafijskimi prijemi različnih funkcionarjev in to iz JAVNE UPRAVE. Lahko si župan, zdravnik, profesor na univerzi,direktor podjetja v družbeni lasti, nobenemu se ne zgodi nič. Par dni debat in naslednja afera zakrije prejšnjo..Tožilstvo in policija pa nima moči, znanja in še kar je najverjetnejše nima interesa teh ljudi zakonsko preganjati in obsoditi. Povezave so pretesne in koristne za tiste, ki bi morali ukrepat proti ..Rezultat je znan. Odpisi dolgov, polnjene denarnic že tako bogatih Slovencev na račun raje , ki čaka v čakalnih vrstah za vsemogoče potrebe, ki jih navaden človek ima. Novinarjem pa svetujem, da ljudi, ki jih zasačijo z roko v marmeladi, ne sprašujejo o njihovi krivdi, ker v Sloveniji ga še ni bilo, da bi priznal krivdo, pa tudi če je miljon dokazov. Korupcija in kraja je v visokih krogih "kao" izobraženih ljudi, katerim naj bi se vsi klanjali in jih častili in jim raztegovali rdečo preprogo. Izobrazbo so pridobili -------- ----za kaj že?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
revš?ina
18. 09. 2019 09.55
+4
vau Dr Gradecki,ne morem verjet
hotchilipoper
18. 09. 2019 08.34
+2
To ni nič proti odpisu 29 milijonov dolga,pa še ne vemo zakaj
fairplayy
18. 09. 2019 08.19
+7
Farmacevti strokovnih izobraževanj in seminarjev ne organizirajo džabe ampak za biznis
User416781
18. 09. 2019 09.16
+3
...in na kakšen način bi ti drugače seznanil zdravnike z novostmi?
Jon Bacek
18. 09. 2019 09.56
+2
graf
18. 09. 2019 07.54
+19
saj so dotični zdravnik in njemu podobni lahko brez skrbi , FURS namreč lovi in predpisuje kazni samo branjevkam za neizdajo računov in domačim mojstrom za medsosedsko pomoč ...
graf
18. 09. 2019 07.58
+6
štefanec je pa kot čivava med pitbull ...pa vsi vemo da kot javni funkcionar nima ravno slabe plače ! Bog ne daj da bi bil plačan po učinkovitosti ...
Simoni?
18. 09. 2019 07.44
+3
V primerjavi z našimi požrešneži je gospod prijazna pošast dr. Josef Mengele le navaden Dunajski deček. On je vsa testiranja izvajal brezplačno, naši prijazni strici in tete v belih haljah pa nam kar konkretno zaračunavajo popolnoma enake storitve.... Najbrž so bili tudi med stavko kar mastno plačani za" testiranja"
User416781
17. 09. 2019 20.29
+5
Ta članek je eno navadno sejanje negativizma. Se sicer strinjam, da ni prav, da ti zdravniki dobivajo nekakšna plačila s strani farmacetov, vendar kot vidite, je teh zdravnikov malo. Še vedno se 99% zdravnikov trudi delati po najboljših močeh in v dobro ljudi, tak članek pa meče v slabo luč vse, kar je zelo krivično in nepošteno. Res pa je, da ima en zdravnik na voljo za izobraževanje nekaj 100 EUR letno, medtem ko se nekakšni raziskovalci iz fakultet vozijo na posvete po vsem svetu. Ljudje, obsojajte te zdravnike, ne pa kar vsepovprek posploševati. To ni prav. Korupcija in pokvarjenost je na vrhu, malo nižje tega ni. Potem pa bo spet nek Jure Tepina pisal članek, da moramo razmišljati bolj pozitivno...kako naj ljudje razmišljajo pozitivno, če jih ves čas futrate s takimi novicami...? Kako lahko spite ponoči, ko med ljudi sejete sovraštvo in jih delite, hkrati pa v nič dajtete poklic, ki je neprimerljivo bolj plemenit od pisunstva...?
Stauffenberg
17. 09. 2019 21.41
+15
Ne se sprenevedat. To je samo v vrh ledene gore. Ne samo to kar je v članku napisano še mnogo več je spornih zadev. Tu so še novoletne zabave, ki jih plačujejo dobavitelji opreme, kongresi po grških otokih...tako pohlepnih ljudi, kot so ti v belih haljah, jih v Slo ni. Verjetno je tako tudi drugje po svetu.
User416781
18. 09. 2019 09.18
+3
Še vedno trdim, da velika večina zdravnikov opravlja svoje poslanstvo korektno in pošteno. Sicer pa greš lahko k avtomehaniku, ko boš zbolel.
Paskakvali
18. 09. 2019 10.09
-2
Karantanija
17. 09. 2019 20.17
+19
Vsi pred sodnika - profesorji doktorji in farmacevti, na njihovo delovno mesto pa mlade, še nepokvarjene in nepodkupljive dohtarje, ki čakajo na službo.
nemski_ovcar
17. 09. 2019 20.14
+23
Bolj kot ti me motijo familija LJ zupana.
Kliko7
17. 09. 2019 19.56
+16
da jih ni sram zdravnike pozrtne, sramota