Dejstva

Kdo od izbranih služi na račun osebne asistence, s. p. ali velika društva?

Ljubljana, 27. 11. 2019 11.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 13 min
Avtor
Alenka Marovt
Komentarji
54

Samostojni podjetniki – taksisti, vrtnarji, računovodje ... samostojni podjetniki – mame, samostojni podjetniki – uporabniki in tudi društva znajo izkoristiti Zakon o osebni asistenci, ki se je že po treh mesecih izvajanja popolnoma izrodil, po slabem letu pa je na robu finančnega kolapsa, saj se je poraba povečala za štirikrat. Kdo je zatajil in kdo ne zna obvladati kaosa, ki lahko ogrozi privilegij invalidom?

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kdo dobro služi?
    02:47
    Iz 24UR: Kdo dobro služi?
  • Iz 24UR: Koliko denarja ostane?
    02:49
    Iz 24UR: Koliko denarja ostane?

Vsak izvajalec osebne asistence mora biti vpisan v register izvajalcev osebne asistence, ki je vsak dan daljši. Vpisanih je že 149 izvajalcev osebne asistence, od tega kar 88 s. p. ali skoraj 60 odstotkov. Aktivnih je 80 izvajalcev, od tega 41 s. p. Pozitivne odločbe pa prejemajo novi in novi, kar kliče po nadzoru in spremembah. Do danes jih, vsaj uradno, še ni. Namesto nadzornih organov smo register izvajalcev osebne asistence raziskali mi in odkrili zanimive, z osebno asistenco nepovezane dejavnosti. Po podatkih Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) pa tudi skokovito naraščanje uporabnikov, posledično torej opravljenih ur in izplačil. Tako so izbrani, bila naj bi jih kakšna tretjina, večina torej dela pošteno, Zakon o osebni asistenci (ZOA) vzeli v svoje roke in so vzeli vse, kar lahko izterjajo od države.

Podedoval mizarstvo, zdaj izvaja osebno asistenco

Samostojni podjetnik, registriran kot mizar, Jure Srebrović, je mizarstvo nasledil od očeta, sam je sicer teolog, in razširil obrt za izvajanje osebne asistence. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve pa mu je za izvajanje osebne asistence od januarja nakazalo skoraj 226.000 evrov. Iz javno dostopnih podatkov je razvidno, da so nakazila iz meseca v mesec naraščala. Februarja je prejel 330 evrov, marca 3770 evrov, novembra že 57.000 evrov.

Srebrović, rekorder med s. p. po številu uporabnikov, v nasprotju s številnimi drugimi težav, da spregovori o tem, kaj počne in zakaj se je odločil za osebno asistenco, ni imel. Pove, da je tudi sam invalid, je slep, invalidka je tudi njegova sestra. "Jaz, Jure Srebrović, kot fizična oseba, sem že zdaj 100-odstotno fokusiran na osebno asistenco, ker mislim, da je vsakemu, ki me ta trenutek gleda, jasno, da slep mizar ne more biti, izvajalec osebne asistence sem pa lahko zelo dober."

Začel je z enim uporabnikom, danes jih ima že 12, zaposlenih pa ima 25 osebnih asistentov, ki so plačani po 23. plačnem razredu. Sam zatrdi, da kot s. p. plače nima. "Ta denar si marsikdo razlaga, da je to dobiček, ampak jaz temu ne rečem dobiček, zato ker ta denar mora biti kot neka rezerva za ostale stroške." In na jasno vprašanje, ali ustvarja dobiček, odgovori: "Ne!"

Srebović nam je pojasnil, koliko stroškov ima na konkretnem mesecu. Novembra je namreč na račun prejel 57.000 evrov. Zaposlenih ima torej 25 osebnih asistentov, za njihove plače, pravi, je porabil 42.500 evrov. Plačati mora tudi nadomeščanje med dopusti, bolniškimi, strokovnega vodjo s strokovnim izpitom iz socialnega varstva, ker ima več kot pet uporabnikov, pa usklajevalca, ker ima več kot 20 uporabnikov. Enkrat letno je za vsaj šest ur potrebno usposabljanje osebnih asistentov, uporabnikov in njihovih zakonitih zastopnikov, stane od 40 do 60 evrov na osebo, zaposleni morajo opraviti varstvo pri delu in zdravniški pregled. Koliko mu dejansko ostane? Po njegovem izračunu 2500 evrov, ki pravi, jih ne vzame zase, ampak pusti za nepredvidene stroške, ti so sicer že vračunani v izračunu. "Naj si vsak izkusi, pa bo videl. Ker vsi vidijo samo tisto, toliko in toliko je ura, toliko in toliko dobiš na mesec. Vse ostale stroške, ki sproti nastajajo, pa ljudje kar pozabljajo."

mizarstvo-jure-srebrovic-sp

Je torej višina urne postavke 14,99 evra previsoka, saj se gre marsikdo namesto sociale posel? Srebović je absolutno proti znižanju: "Če imaš asistente, ki delajo ves čas, nedeljske, praznične ure, nočno delo, vedno je treba računati na to, da je lahko izpad, da je lahko bolniška, in če bi se ura znižala, bi to bilo absolutno nesprejemljivo in se to ne sme zgoditi." Če in koliko, o tem bomo pisali v prihodnjih dneh. 

Zakaj ministrstvo za delo dopušča anomalije in čaka s spremembami?

Ključno vprašanje, kako lahko MDDSZ anomalije dopusti, če zanje ve že od marca? Bistvo izvajanja osebne asistence ni pridobivanje dobička, ravno obratna filozofija, ki jo zdaj množično izkoriščajo s. p.. Že res, da to omogoča zakon, pa vendar, ali ni prav to nujna ključna sprememba? Ob tem, da s. p. niso le izvajalci osebne asistence, temveč imajo tudi izvajalci pod seboj osebne asistente, ki so s. p., slaba desetina jih je. Podjetništvo na račun osebne asistence invalidov se torej izplača, saj narašča iz meseca v mesec, iz januarskih sedem jih je bilo oktobra že 41.

Kako MDDSZ sploh dovoli, da so strokovnjaki za osebno asistenco kar naenkrat postali taksisti, vrtnarji, računovodje … in razširili svojo dejavnost. Baceva pravi: "Vsi, ki so dobili status izvajalca, so registrirani tudi za izvajanje socialnovarstvenih storitev, mi zahtevamo izpis iz Ajpesa in to tudi preverjamo."

Papirji so urejeni, pa tudi strokovnost? Zagotovo ne pri vseh. 

S. p. so tudi uporabniki, ostane jim slaba polovica prejetega denarja

Med raziskavo smo govorili z različnimi poznavalci osebne asistence in prečesali zakon ter pravilnik. Izhodišč, da ministrstvo preseka anomalije in dober posel za izbrane, poudarjamo, večina dela pošteno in po pravilih, je precej.

Pravilnik o izvajanju osebne asistence določa metodologijo za izračun cene. Zaplete se že v izhodišču. Stroški zaposlovanja asistentov so določeni, tudi izhodiščna plača, medtem ko so stroški organizacije in izvajanja osebne asistence nedoločeni.

Financiranje osebne asistence bomo pojasnili na hipotetičnem primeru hipotetičnega uporabnika samostojnega podjetnika, ki ima 24-urno osebno asistenco in jo izvaja samo zase. Ima štiri asistente, ki za tedensko 40-urno delo od ministrstva na mesec prejme 9.594 evrov. Bruto plače štirih asistentov pa znašajo 6.000 evrov. Ni koordinatorjev, ni strokovnega vodje, niti ni ostalih stroškov, tako da uporabniku ostane 3.500 evrov na mesec neobdavčenega dobička, saj so invalidi oproščeni plačila davka.

Če ima s. p. uporabnik zaposlenega samo enega asistenta, mu na koncu meseca ostane 898 evrov, če ima dva 1796 evrov, če tri, pa 2694 evrov.

primer_drustva_z_4_asistenti

Služijo na račun osebne asistence tudi društva?

Na seznamu 80 izvajalcev so v 11 mesecih največ denarja za osebno asistenco prejela največja društva, tri so prejela več kot tri milijone evrov. Na prvem mestu je Društvo distrofikov Slovenije s 3,8 milijona evrov, sledijo Zveza paraplegikov Slovenije, 3,2 milijona evrov, YHD – Društvo za teorijo in kulturo hendikepa, slabih 3,2 milijona evrov. Največja društva so že prej projektno izvajala osebno asistenco. Spomnimo se, na leto je država zanjo namenila 3,2 milijona evrov. 

Več kot 100.000 evrov je prejelo kar sedem s. p., več kot 40.000, če vzamemo mesečno povprečje štirih tisočakov v desetih mesecih, pa 22. V spodnjem grafu si lahko ogledate tabelo vseh 80 izvajalcev osebne asistence, koliko uporabnikov imajo, kako je pri večini število precej naraslo in koliko ur so opravili.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Financiranje osebne asistence bomo pojasnili tudi na hipotetičnem primeru izvajalca s 100 zaposlenimi, ki ima podlago v 27., 28. in 29. členu pravilnika.

Izvajalec s 100 zaposlenimi osebnimi asistenti, ki opravijo 40 ur na teden, prejme mesečno skoraj 240.000 evrov. Bruto bruto plača enega asistenta z vsemi dodatki: nočno, nedeljsko, popoldansko delo, prazniki, malica in prevoz povprečno znaša 1500 evrov ali 150.000 evrov mesečno. Uporabnik ima povprečno dva asistenta, kar pomeni, da ima društvo s 100 asistenti približno 50 uporabnikov. To pomeni, da ima to društvo zaposlene tri koordinatorje, torej enega na 20 uporabnikov in enega strokovnega vodjo. Ob tem so še nekateri materialni stroški. Preostanek denarja je ogromen, kdo si ga izplača, kdo živi bolje na račun osebne asistence?

primer_drustva_z_asistenti

Je tako tudi v praksi? Obrnili smo se na YHD – Društvo za teorijo in kulturo hendikepa, kjer so nam posredovali njihov razred stroškov in ob tem sporočajo, da mesečni stroški izvajanja osebne asistence variirajo, odvisno od števila uporabnikov, od nadomeščanj zaradi bolniških odsotnosti, dopustov, rehabilitacij. Hkrati pa zagotavljajo, da preostanek denarja, v njihovem primeru, da je to 10.000 evrov, vrnejo v državni proračun, saj je izvajanje osebne asistence nepridobitna dejavnost.

MDDSZ pojasnjuje

* Izvajalec osebne asistence je dolžan enkrat letno, najkasneje do konca marca za preteklo leto predložiti ministrstvu letno finančno poročilo o izkazanih prihodkih in odhodkih iz naslova izvajanja in financiranja osebne asistence v skladu s pogodbo o izvajanju osebne asistence. Iz letnega finančnega poročila izvajalca osebne asistence morajo biti razvidna tudi sredstva iz naslova denarnih prejemkov, ki jih je izvajalec pridobil od uporabnikov za sofinanciranje osebne asistence. Če bodo izkazani prihodki višji od izkazanih odhodkov iz naslova izvajanja in financiranja osebne asistence, bodo morali izvajalci osebne asistence razliko med prihodki in odhodki vrniti v proračun RS ob predložitvi letnega finančnega poročila - enkrat letno.

Proračunska sredstva, pridobljena iz naslova financiranja storitev osebne asistence, so strogo namenska in se lahko porabljajo le za stroške, opredeljene v 27. in 28. členu Pravilnika o osebni asistenci. Prihodki in odhodki iz naslova financiranja osebne asistence se morajo voditi na posebnem stroškovnem mestu. Če izvajalec poleg storitev osebne asistence izvaja tudi druge storitve ali dejavnosti, za katere je registriran, je dolžan zagotavljati ločen prikaz poslovanja s sredstvi, pridobljenimi iz naslova financiranja osebne asistence in drugimi sredstvi. Osebna asistenca se izvaja kot neprofitna dejavnost, zato izvajalci osebne asistence ne morejo iz tega naslova poslovati z dobičkom.

mesecni-preprez-stroskov

27., 28. in 29. člen Pravilnika o osebni asistenci predvideva porabo denarja. Če poenostavimo precej zapletena določila, je prerez urne postavke na konkretnem primeru društva zgoraj takšen.

razrez_urne_postavke

Pravilnik posebej opredeljuje namenskost porabe denarja. Kaj so namenska sredstva? Višja plača zaposlenih pri izvajalcu, ki razen za asistente ni določena, nakup novih računalnikov, čeprav večje potrebe naj ne bi bilo, najem ali celo nakup novih prostorov, službena potovanja ... Ali je kdo dejansko preverjal, ali se denar troši namensko? Po naših informacijah tega nadzora ni bilo.

Nedorečeni, sporni členi Zakona o osebni asistenci

Zakon o osebni asistenci. Sporni oziroma nedorečeni so številni členi. Izpostavljamo le nekatere. Osebna asistenca je pravica do neodvisnega življenja posameznikov. Kako lahko sem sodijo tudi osebe, ki niso sposobne odločati o svojem življenju in imajo zastopnike? Ključen je torej čimprejšnje sprejetje zakona o dolgotrajni oskrbi za najtežje invalide, ki so odvisni popolnoma od drugih, se ne vključuje v družbo, ne živi po svojih željah, zanimanjih, aktivnostih, čemur je osebna asistenca namenjena.

Po zakonu je lahko izvajalec za manj kot pet uporabnikov kdor koli, saj pogojev praktično ni. Niso potrebne ne izkušnje ne izobrazba. Ali kdo preverja, kdo so izvajalci, kaj in kako delajo, ali so usposobljeni? Nihče. Dovolj je že oddaja vloge na MDDSZ.

Ne nepomemben vidik, izbira izvajalca osebne asistence. Vsak izvajalec ima namreč svoje pogoje, največkrat pa je najpomembnejši vidik plača osebnih asistentov, saj je ta pri izvajalcih različna. Ne bi bilo za isto delo, ki ga enako financira država, primerno povsod enako plačilo? Na terenu izvemo, da zato veliko uporabnikov, ki želijo obdržati svoje asistente, gre k izvajalcu, ki ponuja najvišjo plačo.

V zakonu in pravilniku so definirali naloge koordinatorje in asistenta, niso pa strokovnega vodje, čeprav ga mora imeti vsaj izvajalec, ki ima več kot pet (torej vsaj 6) uporabnikov. Ni jasno, kakšne pogoje morajo izpolnjevati, kaj delajo, koliko so plačani?

Je evidenca uporabnikov osebne asistence, ki jo predvideva zakon, javna? Mi je nismo prejeli, ne našli.

Nadzora v resnici ni. Čakajo na evalvacijo, od katere si obetajo ogromno. Terenski nadzor so začeli opravljati koordinatorji s centrov za socialno delo, ki so jih imenovali komaj septembra.

Med prekrške niso vnesli globe izvajalcev za neprimerno porabo denarja?

Družinski posel na račun odraslega invalidnega otroka

Na tem seznamu so tudi "družinska podjetja", ko na račun skrbi za polnoletnega otroka živijo denimo mama, oče, stric, babica in na račun prejmejo 11 tisoč evrov, če ima njihov polnoletni otrok dodeljenih 24 ur osebne asistence. Baceva pove, da je med 80 izvajalci deset družin, kjer za polnoletnega otroka dejansko skrbijo izključno družinski člani. 12 odstotkov jih je, kar ni zanemarljivo. 

Preklicali smo številne izvajalce, mame, ki se ne želijo izpostaviti. Že to je dovolj zgovorno, da v tem sistemu ni vse tako, kot je treba. V zameno so  nam ponujali izjave mater, katerih otroci niso upravičeni do osebne asistence, ker še niso polnoletni. Kljub temu smo prisluhnili mami, ki je svojemu sinu družinska pomočnica za 752 evrov bruto, zdaj pa bo postala njegova osebna asistentka in prejela triinpolkrat več denarja. O tem, zakaj se bolj izplača biti s. p. – izvajalec osebne asistence kot pa družinski pomočnik, si lahko preberete tukaj

druzinski-pomocnik-osebni-asistent

Sanja Balaban pripoveduje, da se 18 let odreka vsemu, sinu je fizioterapevtka, delovna terapevtka, zdravnica, negovalka, vse v eni osebi za še manj kot minimalno plačo. In se sprašuje: "Po 18 letih pa nisem vredna biti asistentka? To je nesmisel. Po 18 letih, da me zavržejo kot eno smet, da mi ne dovolijo skrbeti za otroka, da mi enostavno rečejo pojdi, najdi si službo. 18 let brez delovne dobe, brez delovnih izkušenj, s tem da bom še vedno morala skrbeti za tega otroka, še vedno me bo kdo poklical, kakšen asistent, in bo rekel, gospa, pridite, vaš otrok ima epileptični napad, nimamo izkušenj s tem, pridite domov, ali me bo kdo v službi gledal?"

Velika društva so jasna. Predvsem YHD – Društvo za teorijo in kulturo hendikepa nasprotuje, da bi bile mame osebne asistentke, saj je prepričan, da to odraslim otrokom ne prinaša samostojnosti in neodvisnosti, čemur je namenjena osebna asistenca.

Iz mariborskega društva za cerebralno analizo Sonček so še bolj neposredni: "Če družinski člani najprej iščejo zaposlitev za sebe kot osebni asistent in ne iščejo storitev osebne asistence za svoje družinske člane, katerih zakoniti zastopniki so, lahko rečemo, da gre za reševanje statusa družinskega člana in reševanje svojega materialnega položaja, ki prinaša tudi boljše plačilo za delo, ki ga opravljajo že vrsto let."

soncek_citat

 

Pritožujejo se večinoma samo velika društva, ki izgubljajo svoje uporabnike in s tem del posla, pa jim odgovarja Balabanova.

Pri največjih društvih, tistih, ki imajo po oktobrskih podatkih MDDSZ več kot 50 uporabnikov, smo preverili, koliko plačujejo asistente in koliko zaslužijo vodilni v društvih. Odgovorov dveh – Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije in Zavoda Brez ovir, nismo prejeli.

drustva_invalidov

Svojemu otroku ničesar ne preprečujem, zatrjuje Balabanova. "Nas, starše, gledajo kot neke največje zmaje, ki ne dovolimo našim otrokom samostojnosti, samo starši bi naredili vse na tem svetu, da bi bili nekega dne samostojni. Jaz si to zelo želim za svojega otroka."

Kako strokovne in usposobljene so komisije, ki ocenjujejo invalide - uporabnike in jim dodeljujejo število ur, sta zakon in pravilnik jasna?

Ministrica Ksenija Klampfer, ki ni povsem konkretna, ali naj mame ostanejo osebne asistentke ali ne,  stavi na sistemsko ureditev področja treh zakonov – osebne asistence, družinskega pomočnika in dolgotrajne oskrbe. Takrat teh dilem in ekscesov ne bo več, je prepričana. Dejstvo pa je, da se tudi zakon o dolgotrajni oskrbi sprejema že več kot desetletje.

Ko smo raziskovali, smo naleteli na vrsto debat, predvsem med materami, kaj se izplača, kaj ne izplača, nasvetov. Primer pogovora na spletu.

nasveti_osebna_asistenca

Dragica Bac, generalna direktorica Direktorata za invalide, vojne veterane in žrtve vojnega nasilja, na vprašanje, ali so se družinski pomočniki preusmerili v osebno asistenco zato, ker se to bolj izplača, po majskih podatkih je bilo takšnih 100, danes jih je bržkone več, Baceva odgovori: "Bom rekla, bolje je plačano. – Pa zaznavate, da gre za družinske posle na račun invalidnih otrok? – Zaznavamo, da gre za družinsko pomoč svojim invalidnim članom."

pasica, dejstva, oa
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ivanka Cvetko
29. 11. 2019 20.53
+4
Služi vsak izvajalec osebne asustence. Vsu si povezani da čim več denarja pokradejo. Finančno inšpekcijo naj vključijo.
pedritsegonita
29. 11. 2019 14.34
+2
Zaradi takšnih kot je Srebrović bodo sedaj vdi nasrkali. Zakaj on potebuje 20 asistentov. ne potrebuje jih.
Ksenija Zubkovic
28. 11. 2019 13.16
+11
Fora je v tem, da nekateri posamezniki odprejo sp, dobijo ogromno denarja od drzave in potem zaposlijo asistente za minimalno placo. Tako, kot drustva delajo.
drejca1
28. 11. 2019 08.45
+14
Meni ni popolnoma nič jasno, res ne ! Če je slepi človek doma, zanj država plača 11 tisoč evrov. Če gre slepi človek v dom za obnemogle, država zanj plača 418 evrov. ??? Ampak...tudi v domu človek potrebuje 24 urno nego tako kot doma ! Naj še za vse nepokretne , ki so v domovih , plača država take zneske, saj tam tudi hranijo, previjajo, negujejo ljudi. In naj s tem odvzamejo svojcem breme in ni vrag, da bo za ta denar tudi v domovih vsaj plenic dovolj....
brabusednet
28. 11. 2019 08.42
-2
Dober dokaz,da vladajoči levičarji delajo iz naroda lopove,ke take zakone pišejo in sprejemajo.Ti se pa potem izgovarjajo,da delajo po zakonih in začaran krog je sklenjen.
Volga Malek
28. 11. 2019 10.05
-2
glasno
27. 11. 2019 20.52
+22
Brezvezni komentarji in še bolj razmišljanje državnih organov in drugih o samostojnosti invalidov. Že od rojstva več kot trideset let skrbiva za otroka z motnjo v duševnem in telesnem razvoju in sedaj po tolikih letih naj ne bi nič več znala, otrok pa naj bi imel tisoč zahtev za samostojnost. Do sedaj še nisva bila deležna vprašanja, če morda rabimo kakšno pomoč. Nisva se odločila za družinskega pomočnika, ker je bil to samo nateg države. Ne misliva pa se odločiti za asistenta, ker ne nameravava na ta račun služiti. Kdor izkorišča otroka za tako visoke zaslužke naj se vpraša ali je to etično in se mu ne bo kdaj povrnilo. "Vse se vrača, vse se plača". Kako je lahko nekdo kar naenkrat asistent in do sedaj še sploh ni imel stikov z takšnimi osebami. Rada bi videla koliko bi se jih javilo za brezplačno pomoč. Invalidom naj država izplača dostojno nadomestilo in naj nato sam ali starš oziroma skrnik odloči ali bo imel asistenta. V Sloveniji primanjkuje prostih mest v institucionalnih varstvih, kot so VDC in celodnevno varstvo, primanjkuje zaposlenih ( eden na šest uporabnikov) ker za to ni denarja, pri asistentih pa je naenkrat ravno obratno. Najbolje da se asistenca takoj prekine in na novo vzpostavi z usposobljenimi izvajalci.
BenQurer24
27. 11. 2019 19.33
-1
Smešno je to... da se kronične bolezni zdravi doma, med tem pa tisti sposobni za delo čakajo v vrstah.... in seveda prejmejo velikokrat neprimerno zdravljenje...ko bi moralo biti obratno... hišni obiski za akutna stanja... za kronična pa več ljudi na enem mestu pa to...
User416781
27. 11. 2019 19.43
+12
O čem ti sploh pišeš? Kakšne kronične bolezni in akutna stanja? Zdravljenje? A lahko najprej vsaj prebereš o čem se gre, preden pišeš tukaj neumnosti?
bundy crocodile
27. 11. 2019 19.04
+27
Sem se javil, da bi tem ljudem pomagal prostovoljno ali proti minimalnemu znesku za povrnitev stroškov pa so me odgovorni gladko zavrnili, češ nimam izkušenj, potrebne izobrazbe oziroma tečajev, ma imam več čuta kot 95% ljudi, ki se znjimi ukvarjajo če ne kar 100%. Danes vidim, zakaj tako. Zopet je denar v igri.. Kdo bi si mislil..
BenQurer24
27. 11. 2019 19.31
+13
veliko šolanega kadra gre zdaj me asistente... zato ker dobiš boljšo plačo če skrbiš za enega varovanca, kot pa za 10 ali 20... ;D
bmwgs
27. 11. 2019 16.26
+35
To bo treba malo raziskat , veliko je takih ljudi, ki rabijo pomoč pa je nimajo , tu pa rastejo pomagači kot gobe po dežju , so našli luknjo.
User416781
27. 11. 2019 18.21
+8
A misliš, da bo to delo kdo opravljal zastonj?
Banion
27. 11. 2019 15.54
+21
Urna postavka je zelo visoka in bi jo bilo treba znižati in za asistente bi morali zahtevati vsaj nek minimum izobrazbe, tečaj in izpit pred državno komisijo, za vsak poklic je potrebna izobrazba le za nekatere ne, slab mizar ti naj bi bil dober skrbnik invalida.
User416781
27. 11. 2019 18.15
+16
Za ta poklic je v prvi meri potrebna empatija in občutek za sočloveka. Ne gre pa za vprašanje življenje in smrti, zato se ne strinjam, da bi to delo lahko opravljali le neki izobrazbeno kvalificirani ljudje. To pomeni spet le birokracijo. Kar se pa urne postavke tiče, pa mora biti taka, da je kdo motiviran opravljati to delo.
Darinka Horvat
27. 11. 2019 19.49
+17
Kot mama invalidne osebe, ki skrbim zanj od rojstva ne rabim nobenega tecaja in podobno.Glede tega lahko le ucim drugega.Sicer pa je vsak incalid drugacen in rabi drug pristop in znanje.Zato mislim,da smo starsi najbolj nauceni in spraksirani glede tega.
ina5785
27. 11. 2019 15.51
+40
Očitno se suče kar velik denar, če tako odpirajo s.p. Vendar mislim, da otrok ki je hendikipiran od rojstva in je mati zaradi tega ostala doma, naj tudi ona opravlja to delo /plačano in za pokojnino/, ker najbolj pozna svojega otroka. Nisem pa za to, da je ta dejavnost v domeni POSAMEZNIKOV. Naj gre skozi CSD, da bo vse jasno in transparentno
User416781
27. 11. 2019 18.17
+1
Se ne strinjam. Staršem hendkepiranih otrok se mora omogočiti normalno vključevanje v družbo, kar vključuje tudi službo.
jakec1575
27. 11. 2019 15.49
+19
Dobr si to vodje izplacujejo za nizko zahtevno intelektualno delo. 1500 meto je 2500 bruto. :) Te naši kleptomanski slovenski geni.
serumresnice
27. 11. 2019 15.21
+30
To ni nobena asistenca,ampak samo velik pohlep po denarju.
Bleki1
27. 11. 2019 15.03
+20
za ve je krivio ministrstvo,ki je v razsulu v vseh pogledih. imajo razprodajo,svojih prvotnih dolžnosti.
loso
27. 11. 2019 14.58
+14
bodimo razumni...,dajte tem ljudem še naročilnice v nakupovalnih središčih in trgovinah...,mi pa jim bomo ob koncu meseca lepo vse dolgove poravnali...,ali pa račun asistenta,pošljite kar meni...BRUHAM
FC Chelsea2
27. 11. 2019 14.53
-1
Ja sej sem že včeri rekel težave so tu zaradi s.p.jev ampak vseeno pa se ne strinjam v popolnosti s tem ko piše, da uporabniku vsak mesec ostane tolk in tolk ja dejstvo je, da mu neki ostane ampak pozabili ste vseeno na potne stroške, ki jih je potrebno posebej plačti npr primer: ko gre asistent do uporabnika nastanejo potni stroški ure se pa mu štejejo samo, ko je z uporabnikom logično. Tako, da vseeno malo manj ostane kot tukaj pišete. Pa tu tudi niti ne vidim tak problem, če neki ostane uporabniku, ker neki dela konc koncev ima nobeden pa danes ne dela zastonj kajne. Bolj je tu problem, ko se ustanovi nek s.p. z namenom služenja in sploh ne izvaja osebne asistence kot npr ste včeri navedli s.p. mama in kot asistentka zraven pa še kakšna babica in sestra itd to je pa dejstvo, da samo vlečejo denar in nič drugega ja to pa je zelo sporno.
loso
27. 11. 2019 15.07
+11
FC Chelsea2
27. 11. 2019 15.49
+0
loso
27. 11. 2019 20.43
+3
...e nostavno,poznam primere...,potne stroške in vse dobiš...ure max plačo,delaš pa nič,si samo zaposlen in sploh nisi z uporabnikom...,ker je zaposlenih več oseb...,ti dobiš plačo in si lepo tiho...,ona piše vse živo kolk si delal...,kar nisi...,si razdeliš z mamico....s.p-jem....
nikandra
27. 11. 2019 14.37
+35
Žal v naši državi najbolje gre raznim goljufom, ker so vsi zakoni napisani tako dvoumno, da se lahko tolmačijo tako ali pa drugače. In ni videti, da bi kdorkoli od odgovornih imel željo oziroma dolžnost, da jih popravi. Poznam gospo, staro nekaj čez osemdeset let in razen tega, da slabo sliši, ni ničesar narobe z njenim zdravjem. Živi z družino, vsem kuha in pospravlja. Pa se je vnuk, ki mu prava služba ni preveč dišala, odločil, da bo to izkoristil in postal njen pomočnik. Kako mu je uspelo, ne vem, vendar dobiva na ta račun kar precej denarja, starejša gospa pa še naprej (čeprav uradno potrebuje pomočnika) kuha in pomaga svojim domačim. Zanima me, kaj v takih primerih delajo uslužbenci Centrov za socilano delo. Mižijo?
periot22
29. 11. 2019 14.28
+0
Vitruvio
27. 11. 2019 14.35
+27
Slovenija ima korupcijo zapisano v Ustavi ! Vsak državni birokrat ima svojo ceno !
pomaranča
27. 11. 2019 14.34
+49
Kot osebna aistenkta me boli, kako se nekateri okoriščajo na račun uporabnikov. In ni mi jasno, zakaj bi za družinskega člana dobili 11.000 € na mesec. Pač si osebni asistent 8 ur, kot v službi, ostalo si pač mama oz. si s svojci pomagate, če pa nimate nikogar, pa se dodeli še kakšnega zunanjega asistenta ali pa se d otroka za par ur na dan v varstvo. Tud mi ni jasno, zakaj sem sama, kot je v pravilniku o osebni asistenci določeno v 23 plačilnem razredu, asistenti društva YHD pa v 26 plačilnem razredu. Super, da so ta zakon sprejeli, ker veliko ljudi je bilo že na robu obupa, ampak se bojim, da bodo na slabšem spet tisti, ki so pošteni. Zakaj pa se rabi posrednika? A se to ne da kako drugače urediti?
Nany10
27. 11. 2019 14.29
+33
Sami izkoriščevalci na račun drugih, sram naj jih bo