Dejstva

Kdo si lahko privošči bolniško – rekorder s 24.000 evri ali nekdo s 500 evri nadomestila?

Ljubljana, 03. 01. 2024 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Neža Steiner
Komentarji
330

Bolniška odsotnost – ena največjih težav slovenskega zdravstva. Kdo si bolniško lahko privošči? 42-letna delavka nam je razkrila svoje plačilne liste. Ker prejema zgolj 500 evrov nadomestila, si bolniško težko privošči. Posledice pa: dela z bolečinami, dan preživi le s pomočjo protibolečinskih tablet. Na drugi strani bolniškega sistema pa rekorder, ki je lani prejel dobrih 24 tisoč evrov iz zdravstvene blagajne v enem mesecu. Na bolniški je že osem let. Kako je to mogoče? Se obetajo spremembe?

Kako je, ko si bolniške ne moreš privoščiti? 42-letna sogovornica, ki želi ostati anonimna in smo jo poimenovali Mojca, dela kot kuhinjska pomočnica in čistilka na šoli. A to ni dovolj, da bi prejemala minimalno plačo, ki trenutno znaša neto 878,48 evra - razliko ji izplača delodajalec. Življenjske stroške težko pokrije. "Bolezen me je pripeljala tako daleč, da so me dali za pet in pol ur v kuhinjo, dve uri in pol sem čistilka." 

Mojca pripoveduje o stiski, ki jo doživlja vsak mesec na bolniški, saj to zanjo pomeni precej nižji dohodek. Septembra je prejela 507 evrov bolniškega nadomestila, oktobra 497, novembra 538. To za njo predstavlja 300 do 400 evrov manj, kot bi prejela z redno plačo, če ne bi bila na bolniški. "Z malico in potnimi stroški sem za cel mesec v službi dobila malo manj kot 900 evrov." Tehnični kader znotraj javnega sektorja je pozabljen, ima občutek Mojca. "Ti si čistilka, kuharica, nisi ravnateljica, nisi učiteljica. Nas gledajo čisto drugače, plače in kasneje bolniške pa so precej nižje."  Na bolniški je zaradi okvare medvretenčnih ploščic. Ortoped ji je dejal, da ima obrabljeno hrbtenico, kot da je stara 80 oz. 90 let. Mojca pravi, da v službi ni nikoli rekla, da ne bo delala ali da česa ne zmore. "Smo petčlanska družina in težko shajamo z eno plačo. Operacije so me prisilile, da sem ostala doma. Zdaj sem vsaj na nogah, prej pa niti hoditi nisem mogla." 

Na bolniški je skoraj tri leta, ker je bila operirana na vratnih vretencih in spodnjem delu hrbta. Zdaj čaka na šesto operacijo. Hrbtenico ji skupaj držijo vijaki, ploščice in cement. "Sem gibalno omejena, zato sem od 1. decembra zaposlena za štiri ure, za preostale štiri ure pa bom prejemala nadomestilo iz invalidnine. Ampak to ni upokojitev." Zaradi strahu se je invalidni komisiji izogibala. "Takoj, ko piše na papirju, da si invalid, te nihče več ne želi zaposliti." 

'Neverjetno ti spremeni življenje, če imaš 200 evrov višjo plačo'

To ni osamljen primer, ljudje z najnižjimi dohodki si bolniškega staleža preprosto ne morejo privoščiti, opozarja Darja Vrečko, predsednica Sindikata uslužbencev plačne skupine J. "Namesto 870 evrov dobiti 530 evrov je huda razlika in to samo zato, ker si zbolel. Če se le da, ne gredo na bolniško." Uslužbenci skupine J se uvrščajo med 13. in 25. plačnim razredom. Plačani so torej pod minimalno plačo. Ko zbolijo, dobijo 80 odstotkov od dejanske, ne od minimalne plače. "Teh plačnih list imamo veliko, ker tudi najslabše plačani zbolijo in potem na bolniški prejemajo plačo 480, 530 evrov. Minimalna plača bi morala biti izhodiščna. Vedno so prikrajšani."

Uslužbenci plačne skupine J nimajo urejenih nadomeščanj, razen pri dolgotrajnejših bolniških odsotnostih, pravi Vrečkova, ko se zaposli drug delavec za določen čas. "Kadar je skupina ljudi, ki opravlja enako delo, prevzamejo še tisto delo, ki ni dodatno plačano, kvečjemu je s kakšnimi urami nagrajeno." 

Vlada se je lotila prenove plačnega sistema, ampak dve leti se ni zgodilo nič, je kritična Vrečkova. Minimalna plača pa bo verjetno ostala tukaj, kjer je, pravi. "So stvari, ki so akutne in jih je treba nujno rešiti. Neverjetno ti spremeni življenje, če imaš 200 evrov višjo plačo, če imaš plačo 1030 evrov ali manj kot 800 evrov. Mogoče si tisti, ki imajo plačo 4000 ali 5000, tega ne znajo predstavljati." 

Najnižje bruto bolniško nadomestilo za leto 2023 je za večino kategorij zavarovanih oseb 60 odstotkov minimalne plače, to je 722 evrov bruto. Za kmete, ki so bili vključeni v prostovoljno pokojninsko zavarovanje in obvezno zdravstveno zavarovanje pred 1. januarjem 2013, pa je najnižje nadomestilo za leto 2023 njihova najnižja osnova za plačilo prispevkov – za ožji obseg 374,98 evra, za širši 717,34 evra.

Znotraj javnega sektorja je takšnih, ki imajo plačo nižjo od minimalne, okoli 30 tisoč, ocenjuje Vrečkova. "Nihče ne bi smel imeti manj od minimalne plače. Ta mora biti izhodišče." To so čistilci, kuharji, vodje šolskih kuhinj, administratorji, tajniki, vratarji, vzdrževalci, poslovni sekretarji in računovodje.

Najpogosteje na bolniški zaradi bolezni mišičnoskeletnega sistema in vezivnega tkiva

Bolezni mišičnoskeletnega sistema in vezivnega tkiva so najpogostejši vzrok za bolniške odsotnosti od leta 2014 naprej. V letu 2021 je bilo izgubljenih 5,4 koledarskih dni na zaposleno žensko delavko in 3,3 dni na zaposlenega moškega delavca. Najpogostejša mišičnoskeletna obolenja so poškodbe, zlomi, povezani s krhkostjo kosti, bolečine v vratu, hrbtu, osteoartritis ter sistemska vnetna stanja, kot je npr. revmatoidni artritis. Navadno jih spremlja bolečina, pogosto kronična, omejena mobilnost, zmanjšanje funkcionalnosti in sposobnosti za delo ter socialno življenje. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Raje bolni v službo kot na bolniško

Odhod na delo, kljub slabemu počutju, bolečinam, upravičenosti do bolniškega staleža. "Dnevno ne morem brez nalgesina in durete, ampak rada delam. Nikoli nisem izkoriščala bolniške, niti sociale. Se borim, da pomagam preživeti svojo družino," pojasni Mojca. Mojčina obremenitev pri delu je velika. "Obremenitev je zaradi prepogibanja, omejenega gibanja, sklanjanja... Za vrat je obremenjujoče čiščenje tal z večjimi metlami." Darja Vrečko pravi, da pozna veliko ljudi, ki hodijo v službo bolni. 

Problem so delovna mesta, kjer zaposlenega ne morejo nadomestiti, opozarja Vrečko. "Si bolan, ampak delaš za računalnikom, ker so določene stvari, ki jih poznaš samo ti, lahko do njih dostopaš samo ti, določen telefonske imaš samo ti, plačo obračunava samo računovodja... Torej imaš napol bolniško, ko te potrebujejo, te pokličejo. Kar se tiče plačne skupine J, smo v kameni dobi, tu se ne ureja nič, ni nadomeščanj, slabo je plačano..."

Lidija Jerkič, predsednica Zveze svobodnih sindikatov ocenjuje, da veliko delavcev ne gre na bolniško dokler to ni nujno potrebno. "Ostajajo na delovnem mestu bolni, posledično se njihove bolezni poslabšajo in traja dlje, da se vrnejo nazaj. Če gre za nalezljive bolezni, jih razširijo še med zaposlene. Razlog pa je velikokrat nagrajevanje delodajalcev za to, da ljudje ne odhajajo na bolniško. To stimulira ljudi, da ostanejo na delu bolni, kar ni prav." Tako meni tudi Metoda Dodič Fikfak s Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa. "To ni boj proti bolniški, da mu daš 30 evrov več, da ne gre na bolniško. Ključno je, kako bo delodajalec naredil zdravo delovno mesto."

Hkrati pa Jerkič izpostavlja problematiko prekarnosti oz. prisilnih sp-jev, ko je posameznik sam sebi delodajalec in si plačuje nadomestilo. "Zagotovo je to nekaj, kar bo treba urejati pri prenovi celotnega zdravstvenega sistema. V tistem trenutku bodo na nogah tudi vsi ostali delodajalci, ki bodo zahtevali, da jim proračun krije nadomestila za 30 dni za njihove delavce. Vsi se dobro zavedamo tega problema, ampak konkretne rešitve ni." 

Rekorder, ki je na bolniški skoraj osem let, lani dobil več kot 24 tisoč evrov 

Na drugi strani pa visoka nadomestila in dolgotrajne bolniške. Rekorder, ki je na bolniški skoraj osem let, je za en mesec bolniške odsotnosti lani prejel 24.869 evrov. Neuradno smo izvedeli, da gre za člana uprave v zasebnem podjetju. Za primerjavo: oktobrska povprečna plača je znašala 1.434,45 neto evrov, torej je rekorder na bolniški v enem mesecu prejel več kot povprečen Slovenec zasluži v celem letu. 

Rekorder je bolniško odsoten od junija 2015, v breme zdravstvene blagajne od avgusta. Takrat je njegovo prvo izplačilo znašalo 15.783 evrov. Znesek se je postopoma povečeval zaradi dviga odmernega odstotka po 90. dneh zadržanosti od dela v breme ZZZS. Znesek tudi mesečno variira zaradi drugačnega števila ur zadržanosti od dela (meseci imajo različno število delovnih dni za katere se obračuna nadomestilo).

Z rekorderjem je seznanjena tudi Metoda Dodič Fikfak, ki je pred 30 leti na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje vzpostavila bazo podatkov o bolniškem staležu. "Nihče mi ne bo rekel, da ni bilo to narejeno z namenom. To je čisto izkoriščanje države, podprto z zakonodajo. Ne vem, kako naj še drugače dopovemo, da so potrebni sistemski ukrepi."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V 11 letih je bilo najvišje izplačilo leta 2020, ko je nekdo na bolniški prejel 35.726,88 evra v enem mesecu.

 Rekorder je na bolniški neprekinjeno 12 let. Zakaj je slovenski bolniški sistem evropsko neprimerljiv? Jutri v rubriki Dejstva.

In kako je to mogoče? Naš bolniški sistem namreč ne pozna omejitev, opozarja Ana Vodičar z zavoda za zdravstveno zavarovanje. "Ne poznamo zgornje omejitve višine zneska denarnega nadomestila in tako smo nekomu za cel mesec odsotnosti plačali prek 24 tisoč evrov. Neomejena višina izplačila, neomejeno trajanje, to so zagotovo evropsko neprimerljivi zakonodajni okvirji, ki so posledica oz. se odražajo v visokih izdatkih za nadomestilo plače." 

 

Državni zbor je potrdil zakon o interventnih ukrepih na področju zdravstva, na katerega je državni svet izglasoval veto. Znova podaljšuje obdobje prejemanja bolniških nadomestil v breme delodajalca z 20 na 30 dni. Omejili bi višino nadomestila na 2,5-kratnik povprečne bruto plače. Torej bi lahko nekdo na bolniški prejel največ 5.526,95 evra bruto (oktobrska povprečna bruto plača je znašala 2.210,78 evra bruto). Rekorderji z več kot 20 tisoč evri nadomestila bodo torej preteklost. 

Jernej Završnik, direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor, meni, da je kapica smiselna, ampak je višino treba pazljivo doreči. "Potrebujemo široko družbeno razpravo o tem, da ljudje, ki vplačujemo v blagajno, povemo, kje so meje, in se skupaj zmenimo. Ni v redu, če tu politika zelo ostro zareže in pove, da so edini zveličavni, ki o tem razpravljajo."

4000 oseb omejitev presega 

2,5-kratnik povprečne plače trenutno po podatkih ZZZS presega približno 4000 oseb, torej je njihovo bolniško nadomestilo višje od 5.526,95 evra bruto. A večina zavarovancev – 512.600 – prejema nadomestilo, ki je nižje od povprečne plače.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bolniško nadomestilo nima limita

Vsa ostala socialna zavarovanja v Sloveniji poznajo zgornji limit – starševsko varstvo, pokojninsko zavarovanje, zavarovanje za primer brezposelnosti, ponazarja Ana Vodičar. Samo še zdravstveno zavarovanje nima zgornjega limita. "V Sloveniji imamo tako zakonodajno rešitev, da se po 90. dneh odsotnosti odmerni odstotek celo dvigne za 10 odstotkov. To je ponovno precej neobičajno. Praviloma, da se delavce stimulira, da se čim prej vrnejo nazaj na delovno mesto, je ureditev ravno nasprotna. V začetku naj bi bili ti odmerni odstotki visoki, da se preprečuje prezentizem, potem pa naj bi se s trajanjem bolniške nadomestilo znižalo in se približevalo prejemku iz invalidskega zavarovanja." 

V predlogu zakona o zdravstvenem varstvu je bilo predvideno, da se odmerni odstotek po 90 dneh ne bi zvišal. A po nasprotovanju delavskih organizacij, so s podporo koalicije to določilo kasneje umaknili. Lidija Jerkič meni, da je bil ta predlog napačen. "Tisti, ki je tri mesece v bolniškem staležu, je zagotovo precej bolan, ker se drugače vrne že po 14 dneh ali enem mesecu. Jemanje nadomestila nima nobene povezave s skrajševanjem bolniških. Razen če želimo, da ljudje hodijo bolni delat, kar pa ni cilj."

Invalidnine nižje, zato raje na bolniški?

Imamo poškodbe, ko se že ob nastanku ve, da bo oseba morala dobiti vsaj določeno stopnjo invalidnosti, prilagoditev delovnega mesta, krajši delovni čas. Ampak invalidska zakonodaja se v zadnjih letih ni posodabljala, pravi Vodičarjeva. Če so pokojninsko zakonodajo prenavljali, se je na invalidski del vedno znova pozabilo. "Mi ugotavljamo predvsem dva problema eno je, da se ti postopki včasih prepozno začnejo, so dolgotrajni, predvsem pa so prejemki iz invalidskega zavarovanja bistveno nižji kot v bolniškem staležu. To je eden od motivov, zakaj zavarovanci na vsak način želijo vztrajati v bolniškem staležu in ne uveljavljati pravic pred pokojninskim zavodom." 

Na Zavodu za pokojninsko zavarovanje navedbam ZZZS, da je višina prejemkov iz invalidskega zavarovanja nižja, pritrjujejo. Razlog je v odmeri invalidske pokojnine, kjer se osnova določi na podlagi mesečnega povprečja osnov iz katerih koli zaporednih 24 let zavarovanja od 1. januarja 1970 naprej, ki so za zavarovanca najugodnejša. Izjema je pri višini invalidske pokojnine, ki je posledica invalidnosti, nastale zaradi poškodbe pri delu ali poklicne bolezni. V tem primeru se zavarovancu, ne glede na starost in dolžino dopolnjene pokojninske dobe, invalidska pokojnina odmeri od pokojninske osnove v odstotku, ki ga določa zakon – 63,5 odstotka, če je zanj ugodneje, pa v odstotku, določenem glede na dejansko dopolnjeno pokojninsko dobo

Bolniški staleži trajajo različno dolgo, nemalo je tudi skrajšanih delovnih časov (npr. za štiri ure dnevno). V letu 2023 je izdatek ZZZS za izgubljeno eno delovno uro znašal v povprečju 9,51 evra oziroma za osemurni delovni dan 76,1 evra. V primeru 176 delovnih ur bi znašalo mesečno nadomestilo 1.673,76 evra. Povprečna mesečna invalidska pokojnina je novembra lani znašala 707,80 evra neto (brez sorazmernih delov pokojnin in delnih pokojnin).

Lidija Jerkič opozarja, da so invalidna nadomestila tako nizka, da ljudje z njimi ne morejo preživeti. "Tudi s socialnimi transferji je to premalo. To področje je mogoče celo bolj prioritetno kot pa razmisleki o tem, da ostajamo dlje na delu, si zato 'pridelamo' več bolezni in imamo več bolniškega staleža." Naše zdravje je povezano z marsičem, dodaja. "Nekaj časa lahko traja, da preizkušamo sebe in svoje meje. Največkrat smo v to prisiljeni, nihče iz lastnega veselja ne hodi bolan v službo, ampak na koncu se vse to maščuje. Redki so, ki na koncu 'zvozijo' brez posledic. Posledica je lahko invalidnost."

Dejstva: Bolniška odsotnost

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (330)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Verus Clavis
13. 01. 2024 12.17
+1
Drago uredništvo rubrike DEJSTVA. Vabim vas, da se kot kredibilen vir podate v raziskavo neresnice o pomanjkanju delovne sile. Če vas zgolj malenkost usmerim; sprva raziščite kje so sploh objavljena delovna mesta za katera se trdi, da ni delovne sile, nato pri podjetjih raziščite prejete prijave s strani brezposelnega (in tudi zaposlenega!) prebivalstva. Veliko zaposlenih išče drugo zaposlitev, zato je dobro raziskati vse. Kmalu boste ugotovili, da je varstvo osebnih podatkov zakon, ki ni sprejet za zaščito prebivalstva, temveč, da prepreči možnost resničnega raziskovalnega novinarstva. Da je težava toliko bolj kompleksna, to so tudi vam novinarjem naredili ravno tisti, ki so jih polna usta "svobodnih medijev". Podajte se na raziskovanje področij, ki bodo ponudila vpogled v razmerje zaposlenih "moški-ženske". NPR: preverite strukturo pisarn, ki opravljajo selekcijske postopke (t.i. kadrovske pisarne) in javnosti ponudite rezultate raziskave. 97% bo žensk (enakopravnost?). Preverite tudi področja delovanja spletnih strani za zaposlovanje in kadrovskih agencij. Tam boste odkrili, da je večina razpisanih delovnih mest fiktivnih, kadrovske agencije pa imajo funkcijo zmanjševanja delavčevih pravic in manjše učinkovitosti sindikatov. Če se podate na resnično raziskovalno novinarstvo na teh področjih in javnosti ponudite RESNIČNE, ne vladi ustrezne rezultate, boste v očeh javnosti dobili pomembne točke kredibilnosti, ki kopnijo. Ne dovolite si, da sami svoj poklic spreminjate v področje neresnic, nekorektnosti in, bolj kot ne, marketinga.
zdravilozavse
04. 01. 2024 15.31
+3
To ni osamljen primer,ampak v to ne vtikajte nosu,ker to je naš človek,še nekaj časa bo prejemal 24 000€ nadomestila,potem pa gre v redno penzijo in glej ga zlomka zdrav kot riba,kakšna bo penzija,če je bolniško nadomestilo 24000€????.Jaz trdim,da,če bi bila bolniška za vse enaka potem jih veliko iz javnega sektorja in takšnim primerkom ne bi prišlo niti na misel.Nadomestilo za bolniško,ki da dobi delavec recimo 500€ na mesec,pa recimo,da ima 20 delovnih dni.Torej delavec 25€ na dan in omenjeni primerek 1200€ na dan.Nadomestilo za bolniško vsem ninimalca,pa,da vidimo koliko jih bo hodilo na bolniško,po moje samo tisti,ki so res bolni?
Kempes
04. 01. 2024 10.15
+5
Za to so krivi zdravniki in pa država ki ne naredi kontrole nad izkoriščevalci sistema!
Onxxx13
04. 01. 2024 09.57
+5
Glavni krivec za dolgotrajne bolniške je zzzs z svojimi zdravniki popoldanci, ki jih seveda dobro dodatno plačuje, sami pa niso sposobni primerno obrazložiti svojih odločitevv odločbah. Po letu ali največ dveh bolniške bi moral zzzs tašnega delavca avtomatsko poslati na komisijo, kjer naj se odloči ali je sploh še sposoben za delo oz ga upokojiti tako pa se raje vlačijo po sodiščih in še dodatno trošijo davkoplačevalski denar. Tudi zdravnimi plačanci ki jih najema zavod bi lahko kdaj delo opravili gratis v korist države, ki jih zaposluje.
Stane Adami?
04. 01. 2024 09.31
+1
Baje je z Koroške, tam kjer je leglo levičarskih gibanj.
Stane Adami?
04. 01. 2024 09.29
+1
Tisti z 24.000 evri vsekakor nekaj denarja mora vrniti določenim ljudem, da gre to skozi. KJE JE NPU??? ČAKA v zasedi, da bo šel Janša v rdečo?????
GALARI
04. 01. 2024 09.29
+8
Kdo je ta, ki prejema 24000 euro nadomestila in je že 8 let na bolniški? Kako lahko oseba, ki, predvidevam, ima visoko plačo in temu ustrezno delovno mesto, manjka 8 let? Takih plač ni veliko, torej bi ga morali poznati. Kako lahko ZZZS plačuje toliko denarja, ki je namenjen za zdravstvo?
Stane Adami?
04. 01. 2024 09.28
+0
In večinoma ti tarevni volijo levičarje, ker NIKOLI ne dojamejo, da levičarji še nikjer v svetu niso prinesli boljših plač. Levičarji so vedno samo polni lapanja, desničarji paprinesejo dodano vrednost, je pa treba malo počakat, dočim levičarji obljubljajo takoj po volitvah vse ah in oh vendar do tega nikoli ne pride. In delavec tega NIKOLI v življenju ne dojame ON je naprimer v sindikatu JERKIČEVE, kjer so ža naprej obljubljali, da se bodo borili za manjšo plačo. Golob je obljubil, da bo nabil davke in so ga volili. Pa razumi?????
Franci123
04. 01. 2024 09.23
+6
8 let po 24.000€ na mesec.... 2.304.000€ Svaka mu čast.
Miskic a
04. 01. 2024 09.12
+3
Dolgotrajna bolniska in invalidska ali socialna je pri nas tako dolgo kolikor se znajdes. Razen ce ti res manjkalo dve nogi pa dve roki. Samo verjamem, da bi kirmu takemu rekli, da lahko se dela. Ostalim seveda ne. Mislijo da vreca nima dna, samo enkrat bomo prisli na dno.
KVAJSTABO
04. 01. 2024 09.03
+2
Čak`te, a je danes 1. april???
cirenij
04. 01. 2024 08.46
+6
Če branjevka ne izda računčka za šopek korenčka, se njeno ime obelodani. Popovci, bodite toliko pošteni in napišite ime in priimek tega človeka, kje je delal in kake probleme ima z zdravjem. Oh, kako vesel bi bil, da enkrat v življenju prejmem 24.000 evr. Kaj šele vsak mesec?
KVAJSTABO
04. 01. 2024 09.07
+8
Jaz sem tudi za razkritje teh "bolnikov". Sploh ne morem verjeti....
scipio
04. 01. 2024 08.35
+5
Tale rekorder, ki zna potegniti 24kEUR mesečno iz javne blagajne je prava brihta in oplemenitelj svojega denarja. Vplačal je kakšnih 200 EUR, ven potegnil 24.000, to je 100krat več. To mu še pri Bitkojnu komaj kdaj rata, pri tej butasti instituciji v Sloveniji pa redno že 8 let ali 8x12 = 96 mesecev! In nikome ništa! Ko to tamo peva...po slovensko.
iskriv
04. 01. 2024 08.05
+3
Bolniška odsotnost – ena največjih težav slovenskega zdravstva. Kdo si bolniško lahko privošči? Bolniško si lahko privošči tisti , ki ima dosti pod palcem , da podkupi zdravnika in zdravniško komisijo !
Victoria13
03. 01. 2024 21.42
+5
Slovenci vzgojeni v pridne, pohlevne ovčice, ki ubogajo in verjamejo vse kar jim rečejo novinarji in ljudje na oblasti....uporabite raje svoje možgane!
Victoria13
03. 01. 2024 21.38
+9
Nihče v privat podjetjih si ne izplačuje takšnih plač! Si jih pa veselo izplačujejo v državnih podjetjih v SDH, DUTB, SIJ in ta človek je šel v bolniško leta 2015 v času Cerarjeve vlade!
inp
03. 01. 2024 21.28
+7
Za začetek bi bila zanimiva analiza bolniških staležev v UKC k to je mati vseh lumparij .
Mizainstol
03. 01. 2024 21.09
+7
Ce bo sprejet zakon, ki bo omejil bolnisko nadomestilo na 2,5x povp. place, potem ima ta vlada od mene velik plus. Gospodu iz privatnega podjetja smo DRZAVLJANI SLOVENIJE dali ze 2 miljona evrov, za kaj? Zato, ker je mogoce bolan. Bolan clovek ima le 1 zeljo, da ozdravi! Tiste politike, ki so ze prej dopuscali to svinjarijo, pa obsoditi za malomarno delo in jim naloziti kazen v vrednosti preplacanih bolniskih nadomestil(velja za vse poslance od nastanka drzave, razen teh, ki bodo podprli ta zakon)!
nostalgik
03. 01. 2024 20.59
+10
NE OBTOŽUJTE PRIJEMNIKA 24.000 EUR, TO MORA RAZDELITI NA VEČ ZNESKOV -TO JE KRIMINALNA KORUPCIJA- KJE JE POLICIJA?
inp
03. 01. 2024 21.29
+1
MladInPerspektiven
03. 01. 2024 20.21
+19
Glede na to koliko dobi se je vprašati koliko zdravnikov v komisiji bi lahko podkupil? Kolikor vem vsakih nekaj mesecev ti podaljšujejo in če si na bolniški več kot 3 leta gre to po drugem postopku... Človek ima VEZE da se kadi.
TehnoSan01
03. 01. 2024 20.39
+5
Vsake 3 mesece je bilo pri men. Po 2 in pol letih so me hoteli dati na invalidsko tik predno sem odšel nazaj delat
inp
03. 01. 2024 21.31
+6
pojma nimaš ŽAL . k to je urejeno vnaprej so prštimal pa makar do penzije .