Dejstva

Kdo so najbolje plačani slovenski uradniki v EU?

Ljubljana, 08. 05. 2019 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Mark Vidrih, Špela Bezjak
Komentarji
84

V institucijah Evropske unije je zaposlenih več kot 55.000 uslužbencev, med njimi je približno 500 Slovencev. Kdo so najvišji slovenski uradniki v Evropski uniji, katere resorje obvladujejo in koliko so za svoje delo plačani? Pa tudi o tem, kakšne davke plačujejo in kako najlažje do službe v EU.

Od 512 milijonov prebivalcev Evropske unije je Slovencev dva milijona, to je zgolj 0,4 odstotka vseh prebivalcev. Po drugi strani pa smo po številu zaposlenih zelo uspešni, na Evropski komisiji je bilo 1. januarja 2019 namreč zaposlenih 306 Slovencev oziroma približno odstotek vseh zaposlenih.

Govorimo o uradnikih, to je o kadru, ki v institucije EU ne pride po politični, temveč strokovni poti.

Največji zaposlovalec med evropskimi institucijami je s približno 33.000 zaposlenimi Evropska komisija. Evropski parlament zaposluje precej manj, približno 7.500 ljudi, v Generalnem sekretariatu Sveta EU je zaposlenih 3.500 ljudi, še 11.000 pa jih zaposlujejo druge evropske institucije, kot sta Evropsko sodišče za človekove pravice in Evropsko računsko sodišče.

stevilo-zaposlenih-v-eu-institucijah

Evropska komisija, kjer je zaposlenih največ Slovencev, je sestavljena iz generalnih direktoratov, ti imajo podobne pristojnosti kot ministrstva nacionalnih vlad, vsak generalni direktorat, na čelu katerega je generalni direktor in ki je neposredno odgovoren komisarju, pa je pristojen za določeno področje, denimo trgovino ali okolje.

struktura-zaposlenih

Na Komisiji je bilo 1. januarja letos zaposlenih 306 Slovencev, še 127 jih dela v Evropskem parlamentu, v to številko pa niso všteti asistenti evroposlancev (slovenski evropski poslanci jih imajo približno 30). Preostale institucije EU podatkov o narodnosti zaposlenih ne razkrivajo, vendar lahko z gotovostjo trdimo, da je v evropskih institucijah vsega skupaj zaposlenih približno 500 Slovencev.

Moje izkušnje in opažanja kažejo, da imamo Slovenci kar nekaj konkurenčnih prednosti pred evropskimi sodržavljani: odlično izobrazbo, znanje velikega števila jezikov in našo pregovorno zanesljivost in delavnost. Če se naučimo še mrežiti in hitro prilagajati novim izzivom, dobimo zmagovalno kombinacijo. Špela Majcen Marušič, strokovnjakinja za EU

Ker je večina evropskih institucij v Bruslju, morda ne preseneča podatek, da po narodnosti med zaposlenimi prevladujejo prav Belgijci, teh je skoraj 18 odstotkov, z 12,5 odstotka sledijo Italijani, tretji so z 10 odstotki Francozi.

Najvišje med Slovenci šef prevajalcev v Evropskem parlamentu

Najvišji slovenski uradnik v Evropskem parlamentu je Valter Mavrič, ki tekoče govori kar 9 jezikov in poveljuje največji prevajalski službi na svetu. V Evropskem parlamentu namreč zaseda mesto generalnega direktorja Direktorata za prevajanje, zato je Mavrič najvišji slovenski uradnik v institucijah EU.

Evropska komisija: na najvišjem položaju med Slovenci je ženska

Najvišja slovenska uradnica pri Evropski komisiji je Marjeta Jager, namestnica generalnega direktorja v Generalnem direktoratu Evropske komisije za mednarodno sodelovanje in razvoj. Stopnjo nižje, na direktorskem položaju, so še štirje Slovenci: Filip Majcen, Mary Veronica Tovšak Pleterski, Boštjan Jazbec in Nina Gregori.

slovenski-uradniki-na-najvisjih-polozajih-v-eu

Mesečna plača: med 2.400 in več kot 18.000 evrov bruto

Osnovna uradniška plača v institucijah EU znaša med 2.400 evrov, toliko prejmejo mlajši asistenti sekretarjev, in več kot 18.000 evrov bruto na mesec, kolikor prejmejo najvišji uradniki (direktorji).

Poleg osnovnih plač imajo številni zaposleni v EU pravico do t. i. izselitvenega dodatka, ki ustreza približno 16 odstotkom njihove osnovne plače. Za nekatere zaposlene so na voljo tudi družinski dodatki.

Plače evropskih uradnikov niso predmet nacionalnih davčnih zakonodaj, ampak posebne evropske zakonodaje. Evropska unija zaposlenim od obdavčljivega dela plače odmeri t. i. davek na skupnost, ki znaša od 8 do 45 odstotkov.  

Prispevki za socialno varnost znašajo 10 odstotkov za pokojnine in 2 odstotka za zdravstveno zavarovanje. Poleg tega osebje Evropske unije plača t. i. solidarnostno dajatev oziroma posebno obliko davka za uradnike EU, in sicer 6 ali 7 odstotkov. Solidarnostna dajatev se preliva v proračun EU in se državam članicam vrača v obliki financiranja projektov.

Koliko zaslužijo naši uradniki?

Delovna mesta uradnikov v institucijah EU se primarno delijo na dve stopnji. Strokovno-tehnično osebje oziroma asistenti (AST) imajo podporno vlogo in so pomembni za tekoče delovanje institucij, upravni uslužbenci oziroma administratorji (AD) pa navadno pripravljajo vsebine ukrepov, nadzorujejo izvajanje zakonodaje EU, opravljajo analize in svetujejo.

Nadalje se uslužbenci delijo po hierarhiji in posledično plačnih razredih. Kot izhaja iz spodnje tabele, najbolje plačani upravni uslužbenci mesečno zaslužijo 18.040 evrov bruto, najbolje plačani strokovno-tehnični uslužbenci pa 4.600 evrov bruto.

mesecne-place-ek

Najvišja strokovna delovna mesta zasedajo vodje enot (9.–14. plačni razred), direktorji (14.–15. plačni razred) in generalni direktorji (15.–16. plačni razred). Najvišja slovenska uradnika v EU Valter Mavrič (generalni direktor) in Marjeta Jager (namestnica generalnega direktorja) na mesec torej zaslužita med 15 in 18 tisoč evrov bruto, direktorji Filip Majcen, Mary Veronica Tovšak Pleterski, Boštjan Jazbec in Nina Gregori pa med 14 in 16 tisočakov na mesec – bruto, vendar brez dodatkov.

Kako do službe v EU?

Evropski urad za izbor osebja (EPSO) je prva kontaktna točka za vse, ki bi radi delali za EU. Na spletni strani objavljajo prosta delovna mesta v različnih institucijah, med drugim za zaposlitve pri Evropskem parlamentu. EPSO pripravlja javne natečaje, s katerimi izbere osebje za stalna in začasna dela. Vsako leto prejmejo približno 70.000 prošenj in po opravljenih selekcijskih postopkih zaposlijo 2.000 kandidatov.

Preden se lahko posameznik zaposli kot uradnik ali asistent v eni od institucij, mora opraviti izpit – tako imenovani concour. Gre za testiranje verbalnega, matematičnega in logičnega znanja, cilj izpita pa je pridobiti visoko usposobljene uradnike. Celoten postopek izbire poteka približno eno leto.

Ostala delovna mesta in izbirni postopki

Sedem institucij EU ponuja tudi pripravništvo, ki traja od tri do pet mesecev. Pripravniki so lahko študenti, univerzitetni diplomanti ali jezikoslovci, ki opravljajo podobna dela kot uradniki nižjih kategorij. Institucije jih lahko izberejo same.

Za dela, kot so vzdrževanje, strežba in priprava hrane v menzah, institucije sklenejo pogodbe z zunanjimi izvajalci, ki jih izberejo z javnim razpisom.

V institucijah EU lahko srečamo tudi napotene nacionalne strokovnjake, ki so redno zaposleni v javnem sektorju v svoji matični državi. Izberejo jih po posebnem postopku, v katerem Evropski urad za izbor osebja ne sodeluje.

Evropski parlament, Evropska komisija in Sodišče Evropske unije imajo vsak svojo službo za tolmačenje, a jih izbirajo skupaj.

EU vodi podatkovne zbirke z imeni in kvalifikacijami neodvisnih strokovnjakov, ki na določenih področjih pomagajo institucijam in agencijam.

dejstva, eu volitve
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Deo30
10. 05. 2019 10.14
+3
Acohonda Majhonda 09.05.2019, 10:49:23 na teh 15.000 dodaj še par tisočakov raznih dotatkov in rezultat je koliko on dobi za mesec marsikateri delavec ne dobi v dveh letih ODGOVORI To ni normalno oni dobijajo kot da so v Švici a delavci kot v Bosni.....Feer Dežela
Deo30
10. 05. 2019 10.05
+1
Ko se bo začelo streljat kot npr. v Italiji in Franciji da vam v debelo ritniške plače poženejo malo straha v kosti,pa bo že druga priča......Lepo si izplačujete velike eure iz večinskega delavskega plačilnega fonda.....minimalce dvignit na 1.200 eur in ne bo več nobenegavna zavodu,in še to kazni bi imeli kot druge države,celo še višije a min.plače pa nee.....eeee
Deo30
10. 05. 2019 09.55
+1
Kakšne mastne plače osnovna 2.400 eur in najvišja 18.000 eur....Lepo vi živite.....glede na to da nas je 2mil je preveč županov,prevelik javni sektor sam plače so vam aj ciao,zato so taki davki in denarnr kazni,ker vi krojite zakone po vaši meri......A delavecov ki je največ in brez njih se ne more preživet pa bogih 700 eur in pol dobi npr.1.000 eur kazni ali dajatev,kako bo onnpreživel a kaj šele plačal.....Eeeee imate samo srečo da nas je malo,že tako se za kaki shod ali protest združi 50 ljudi.....
Transformerji
09. 05. 2019 12.04
+1
Pa poglejmo: od 512 milijonov evropskega prebivalstva na Slovenijo odpade 0,4 % z dva milijona prebivalstva. Slovenci pa v uniji predstavljajo skoraj 1% zaposlenih. Pa pomislim, kam smo prišli z osamosvojitvijo in priključitvijo uniji, me pa kar srh spreleti.
Transformerji
09. 05. 2019 17.17
-1
Če pomisliš in pogledaš s stališča NWO, so lastnosti naših udeležencev v uniji zelo dobrodošle - torej je unija leglo tistih, ki ustvarjajo novi svetovni red - bogati na račun revnih, revnih vse več, bogatih pa tudi. Da se bo izšlo vse prav, je pa tudi papež predlagal , naj sprejmemo več migrantov, ki iščejo socialno podporo. No, to sem dodal, ampak taka je resnica!
Deo30
10. 05. 2019 10.11
+1
Ali pa da delajo za 500eur 12ur na dan,brez regresa,brez raznih dodatkov.......in tako zajeb.slovenske delavce,a tej zgoraj si izplačujejo ce je torek ali sreda......ampak to se že 20 let dogaja pri nas
ecnarf
09. 05. 2019 11.47
+14
EU je leglo brezdelnežev ki mešajo meglo za mastne pare
muci007
09. 05. 2019 11.32
+8
Zakaj še ni sojenja Boštjanu? Nagrada za oškodovanje slo. državljanov je bruseljski direktor.
muci007
09. 05. 2019 11.30
+14
Kaj tam počne Jazbec? Ali ne bo odgovarjal pred sodiščem za svoje grehe v slov. bankah? On bi moral biti v zaporu z zaplenjenim vsem premoženjem.
gepl
09. 05. 2019 11.00
+6
Kaj dobrega so naredili za Slovenijo, to vprašanje postavite ali izbrskajte od današnjih europoslancev katere volite.
Acohonda Majhonda
09. 05. 2019 10.49
+7
na teh 15.000 dodaj še par tisočakov raznih dotatkov in rezultat je koliko on dobi za mesec marsikateri delavec ne dobi v dveh letih
Deo30
10. 05. 2019 10.13
+2
To ni normalno oni dobijajo kot da so v Švici a delavci kot v Bosni.....Feer Dežela
KORUPCIJA
09. 05. 2019 10.39
+19
Koliko zaslužijo me niti ne zanima.Zanima me, kaj so za ta denar naredili dobrega za Slovenijo?
beowulfsam
09. 05. 2019 12.46
+2
Uradniki delajo za EU ne za Slovenijo. Tvoje vprašanje bi se moralo nanašati na izvoljene predstavnike. Ko da bi enemu Mariborčanu, zaposlenemu na nekem uradu (npr. FURS) v Lj. rekel, kaj je naredil za Maribor.
KORUPCIJA
09. 05. 2019 14.10
+0
Kje pa je Slovenija, v Ameriki? Moje vprašanje se je kar pravilno nanašalo. Za predstavnike se ve,nekateri celo pljuvajo po lastni državi in ..............
bojer
09. 05. 2019 10.36
+10
Dobro, naj ima plačo, da pa še dobivajo dodatke k pokojnini (npr. poslanci) in sprotne stroške, ki jih, mimogrede, sploh ni treba pojasnjevati. To presega vse meje in bilo bi morda spregledano, če bi slovenci imeli kaj od njih.
Uporabnik443897
09. 05. 2019 10.34
+3
Kot v bivši Yugoslaviji 😀
hotchilipoper
09. 05. 2019 10.23
-1
Vse kar bodo zaslužili se bo vrnilo narodu,nič nr bodo odnesli s sabo
bojer
09. 05. 2019 10.32
+12
Ne bodi naiven, njegova plača je tudi iz tvojega žepa. Ne vem koliko bo tebi kapnilo nazaj?
tirolec
09. 05. 2019 10.03
+9
Množice zaposlenih na plečih vseh davkoplačevalcev v EU!
Brundo
09. 05. 2019 09.14
+11
ni kruha od njih!
Brundo
09. 05. 2019 09.12
+12
ma zagnat domov bando voluharsko zajedalsko, ni kruha od njih sami stroški!
rožarica
09. 05. 2019 08.21
+30
V Bruselj se NE pride po strokovni poti !!!!
Terezinka
09. 05. 2019 08.33
+20
V institucije da z konkurence ki prikaže široko znanje in predhodno z zahtevano izobrazbo. Drugo pa je razni asistenti poslancev in napoteni strokovnjaki. Ti so izbrani prijateljsko, politično ali pa po sorodstvu. Tem ni potreben dokaz znanja in izobrazbe
mastablasta
09. 05. 2019 09.23
+9
ne vem kje se izobrazi za reševanje bank ali politiko azila. kot vem še nimamo programov za to na fakultetah.
asdfghjklč
08. 05. 2019 21.33
+16
Če res govori 9 tujih jezikov tekoče, vsaka mu čast. Jaz tekoče govorim nemškega, angleškega francoskega in osnovno španščino … vse razumem hrvaščino oz balkanski jezik, in veliko besed v italijanščini, s tem, da skoraj ničesar ne znam povedati v italijanščini. V španščini še včasih pomešam kakšne besede, ko govorim, zato včasih rečem kako besedo nevede v francoščini. Ko sem še študiral, sem se zelo rad učil tuje jezike. Danes mi v službi nemščina in angleščina še zelo prav prideta. Tudi francoščino vedno več uporabljamo, saj firma veliko sodeluje s francozi zadnje čase.
Terezinka
09. 05. 2019 08.47
+13
Res nisi sposoben pohvaliti nekoga ki je moral več let trdo delati od zgodnjega jutra do poznega dne da je iz navadnega prevajalca korak za korakom prilezel tako visoko. Verjemi da ima znanje delavnost vztrajnost in vodilne sposobnosti da. Vodi vse prevajalce. Zanj do sedaj doma nisi nikjer nič slišal in ni v nobeni politično stranki
Alojz69
08. 05. 2019 21.20
+18
Prej so tiste ki niso bili za doma dost dobri poslali v Beograd zdaj pa pac v Brusel
Terezinka
09. 05. 2019 08.37
+4
Ti niso med zaposlenimi ampak napotenih Razlika je v tem da so tam določeno obdobje potem se morajo vrniti. Potem so se razni asistenti poslancev. Te dve kategorije ne delajo zahtevanih izpitov in izobraževanja ki ga zahtevajo oinstitucije
BroNo1
08. 05. 2019 19.56
+13
Katastrofa, a se res Slovenci ne znamo prav nič drugega kot se pogovarjati o denarju, koliko kdo zasluži?! In seveda takoj negativen predznak.... nikoli ne bomo uspešni, ker smo res taki Kekci, da nam ni para!!! Vsak se lahko prijavi, in če ustreza, naj gre....
Karantanija
09. 05. 2019 09.35
+7
Dokler bomo imeli tudi take penzije in plače, s katerimi se ne da preživeti, bomo o tem govorili in to upravičeno! Ja, in če ne bi bili pogumni in trdoživi kot Kekec, bi že zdavnaj obupali .... Tako pa še životarimo na svoji prelepi zemljici .....
Karantanija
09. 05. 2019 09.36
+5
.... ki ni nič kriva za to, kakšno politiko in plače imamo. Veliko vprašanje pa je, če si ti gospodje v Bruslju resnično zaslužijo svoje!
oježeš
09. 05. 2019 09.52
+3
Saj problem je, ker se nekateri ne prijavijo in ravno tako gredo. Recimo asistenti.