Dejstva

Kličejo za gradnjo na kmetijskem zemljišču

Ljubljana, 16. 05. 2024 06.00 | Posodobljeno pred 30 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Neža Steiner
Komentarji
51

'Kličejo nas za gradnjo na kmetijskem zemljišču,' pravi arhitekt Janez Gaberščik, ki ponuja tudi legalizacije črnih gradenj. Nezakonitih gradenj naj bi bilo celo 90 odstotkov. V Ljubljani je samo na območju Tomačevega čez 100 črnih gradenj. V Krškem predvsem zidanice spreminjajo v stanovanjske hiše. Več nedovoljenih gradenj pa predstavljajo pomožni objekti ob stanovanjskih hišah in na kmetijah. V izolski občini investitorji legalizirajo v veliki meri stavbe na kmetijskih zemljiščih. Nekaterih stavb pa črnograditelji ne morejo legalizirati. Zakaj?

Arhitekt Janez Gaberščik in direktor arhitekturnega biroja Arhitektura Gaberščik, ki se ukvarja tudi z legalizacijo črnih gradenj, pravi, da imajo primere, ko jih kličejo za gradnjo na kmetijskem zemljišču. "Želeli bi postaviti hišo na črno in če jim mi lahko svetujemo. Jim preprosto odgovorim, naj tega nikakor ne počnejo, niti nobenega nasveta ne bodo dobili, ker je to nesmiselno. Gre za prevelike vsote denarja, ki obtiči v neki nedokončani zadevi."

90 odstotkov črnih gradenj

Arhitektka Nika Učakar Golob in direktorica Arhicentra iz Mengša ocenjuje, da je črnih gradenj 90 odstotkov, saj ima, kdor koli pride v njihov biro, neskladno gradnjo, sicer običajno gradbeno dovoljenje imajo. "So recimo kupili tipski načrt, ker je bilo cenejše. Hiša iz načrta je čisto drugačna, kot je v naravi, gradilo se je tako, kot so se na terenu odločili." Ko v projektivnem podjetju Arhicenter projektirajo stanovanjske hiše, stranke opozorijo, da morajo pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja dobro razmisliti, ali je hiša takšna, kot si jo želijo, da se hiša med gradnjo ne spreminja. 

Ogromno je objektov, ki imajo vsaj manjša neskladja, ocenjuje Gaberščik, redko dobijo primere, kjer je vse urejeno. "Ko gremo pogledat, če je objekt skladen z gradbenim dovoljenjem, vzamemo meter in preverimo. Ugotovimo, da so neskladja, čeprav stranka pričakuje, da je objekt skladen. Je kaj zraven neskladno zgrajeno, je povečana klet, je objekt malo premaknjen." Da je vse skladno z gradbenim dovoljenjem, so izjeme, dodaja Gaberščik. Sicer zakon dopušča določena odstopanja – 50 centimetrov v širino in višino, tudi premik.

Redkost, da načrti odražajo dejansko stanje

Slavko Gabrovšek, komisar za razvoj stroke Zbornice za arhitekturo in prostor, pravi, da je prava redkost videti načrte, ki odražajo dejansko stanje nekega objekta. Tukaj govori predvsem za manj zahtevne in nezahtevne objekte. "Ta gradbena predrznost, kjer smo vsi znali vse, se končuje. To je povzročilo tudi to, da se veliko idej porodi med samo gradnjo, in ker so uresničljive takoj, ker seveda znamo, je prišlo do tega, da je večina objektov vsaj neskladnih." 

'Zadeva ti je tuja'

Razlogov, zakaj imamo toliko nedovoljenih gradenj, je več, a Gaberščik poudari drago in dolgotrajno proceduro za pridobitev gradbenega in uporabnega dovoljenja. Po drugi strani bi si nekdo rad na svojem nekaj prizidal in se mu zdi, da to lahko. Mogoče je tudi, da so ljudje neuki, niso navajeni razpolagati in z nepremičninami in jih upravljati. "Nekdo podeduje kmetijo, hišo in se znajde v tej situaciji. Niti ni imel izkušnje z nakupom nepremičnine, niti z gradnjo. Ne ve, na koga se obrniti. Zadeva ti je tuja." 

Večstanovanjska hiša, kjer ni dovoljena

Učakar Golobova pove primer, na katerega so večkrat naleteli: "Enostanovanjska hiša je bila zgrajena okrog 1970, leta 2008 jo je kupil investitor in je znotraj nje adaptiral enostanovanjsko v petstanovanjsko hišo, naredili so etažno lastnino in teh pet stanovanj prodali. Kje je težava? Lega hiše je na območju, kjer je po občinskem prostorskem načrtu dovoljena gradnja eno- in dvostanovanjskih stavb. Ker je bila zgrajena po 2005, ko 146. člen ne velja več, je potrebno upoštevati prostorski akt. Prostorski akt pa ne dovoljuje petstanovanjskih objektov. Zato objekta ne moremo legalizirati in ne morejo dobiti uporabnega dovoljenja." Ko hočejo stanovanje prodati, so v stiski, ker ga lahko prodajo samo tisti osebi, ki ne potrebuje hipotekarnega kredita, za katerega zahtevajo uporabno dovoljenje. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

So pa tudi precejšnje razlike med občinami, koliko so se jim napolnili proračuni zaradi kazni, ki jih morajo ljudje plačati ob legalizaciji. Denimo Ljubljana je v petih letih dobila milijonov evrov, Piran in Koper okrog 300 tisoč evrov, Murska Sobota pa 26 tisoč evrov. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V občini Krško so se predvsem zidanice spreminjale v stanovanjske hiše, kar pomeni, da se objekti, ki jim namembnosti niso spremenili, uporabljajo v drugačen namen, najpogosteje za prebivanje, kar ravno tako predstavlja črne gradnje. Več nelegalnih objektov je predvsem v skupini pomožnih objektov ob stanovanjskih hišah in na kmetijah. V izolski občini poudarjajo, da investitorji legalizirajo predvsem stavbe na kmetijskih zemljiščih. Vsaka nedovoljena gradnja, ki se naknadno legalizira, naj bi bil strošek za občino, predvsem z vidika komunalnega urejanja in višanja stroškov. V Murski Soboti so imeli veliko nezakonitih gradenj v romskem naselju, a se stanje izboljšuje. V celjski občini pravijo, da so črne gradnje predvsem "posledica slabe regulacije in pomanjkanja nadzora ter pogostih sprememb zakonodaje in zakonodajnih odpustkov, ki dajejo možnosti za legalizacijo le-teh." 

Med 100 in 110 črnih gradenj na območju Tomačevega

Na območju Tomačevega v Ljubljani naj bi bilo po podatkih ljubljanske občine med 100 in 110 črnih gradenj. Od leta 2018 je občina prodala večje število zemljišč, na katerih so bili postavljeni objekti, ki pa niso bili legalizirani oz. so bili zgrajeni brez gradbenih dovoljenj. V tem primeru govorimo o približno 60 stavbah oz. hišah. S prodajo zemljišč je občina dobila 2.895.500 evrov. 

Nekaterih objektov ne moremo legalizirati

Učakar Golobova in Gaberščik poudarjata, da se kdaj zgodi, da objekt sega na tujo parcelo in mora sosed dati pravico graditvi, da se lahko objekt legalizira, a tega noče storiti. Težava so lahko soglasja solastnikov v večstanovanjskih stavbah, dodaja Gaberščik. "Imamo pet stanovanj in eden od lastnikov želi stanovanje prodati, ostali ne želijo iti v postopek legalizacije. Ne more pridobiti uporabnega dovoljenja. So pa problemi, ki niso rešljivi, da recimo zgradiš hišo delno na kmetijskem zemljišču in tistega dela ne more legalizirati, potem pa se odloča ali bo to podrl, čakal, prosil občino, da spremeni v zazidljivo." 

Pri legalizaciji objektov, ki so zgrajeni po letu 2005 – po 143. členu gradbenega zakona – je precej več težav, pojasnjuje Učakar Golobova, ker morajo biti skladni s prostorskim aktom občine, ki velja zdaj ali s prostorskim aktom iz časa nastanka objekta, ki ga je kdaj težko dobiti. "Zdaj je v naših koncih določeno, da je streha dvokapna, da ima naklon od 35 do 45 stopinj, stare hiše iz leta 1970 imajo pa praktično vse nižji naklon kot 30 stopinj in takega objekta ne moremo legalizirati, ker ga ne moreš narediti neskladnega." Starejše hiše so bile večinoma kvadratne, zdaj pa je lahko določeno, da mora biti tloris pravokotne oblike. 

V prostoru ne moremo delati, kar hočemo

Urejanje prostora se izvaja v javno korist, kar pomeni, da je regulirano, pojasnjuje Matjašec. "Ne moremo v prostoru početi, kar se nam zahoče, ampak lahko samo to, kar je v okviru nekih regulacij. Pri tem sledimo neki varnosti v prostoru, investicijskim kriterijem, predvsem pa sledimo bivalni kakovosti, to pomeni, da ne moremo izražati lastnih interesov v prostoru, ne moremo graditi po svoje, ne moremo graditi brez dovoljenj, tudi če imamo dovoljenja, moramo graditi skladno z njimi." In dodaja, da zasebne koristi ne morejo prevladati nad javnimi. 

Večja ozaveščenost

Z novim zakonom in vsemi pravili, ki veljajo od 2018, so ljudje postali bolj ozaveščeni, da morajo imeti urejene zadeve, meni Gaberščik. "Stvar gre v pravo smer, smo pa še v postopku prenove tega dela. Verjetno bomo še nekaj časa urejali tole." 

"Včasih je bilo vse dobro. Zakonodaja ni bila toliko rigorozna, malo bolj se je delalo 'po domače', nekdo je rekel, ti kar naredi. Od 2018 naprej se lovimo v centimetre," pravi Učakar Golobova. In doda, da je zdaj precej večji red, kot je bil včasih, ko uporabna dovoljenja sploh niso bila potrebna. 

Po besedah Gaberščika se dograditve oz. kršitve načeloma razlikujejo v mestih in na podeželju. V mestih je gostota večja in je težko priti do prostora, zato objekte zvišajo, na podeželju pa naredijo hiše večje, več je dograjenih površin. 

pasica dejstva crne gradnje
  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dolgi
16. 05. 2024 18.16
najboljša varianta je, da zgradiš na črno v okviru lokacijske informacije in greš nato v legalizacijo. na ta način imaš potem 100% legalno in skladno z dokumentacijo, pa še najceneje prideš skozi.
kolodvor
16. 05. 2024 17.48
Če je 90% 110 hiš, pol je Tomačevo velik manjše kot sm mislu!
Miškolin1890
16. 05. 2024 17.23
Kaj se NLB jajca, tudi oni zahtevjo cenitev objekta plus zdravniški pregled in testiranje za HIV.
rogla
16. 05. 2024 16.43
+0
Nobeno(!) kmetijsko zemljišče nikoli in nikdar(!) ne bi smelo biti zazidljivo! Iz betona, asfalta ..., ne raste tisto, kar človek potrebuje za preživetje. Ljudje, kdaj vam bo to jasno? Na oni svet ne boste odnesli ničesar! Pa obuti ste lahko le v ene čevlje, sedite lahko le v enem prostoru ...
kyngston
16. 05. 2024 19.50
torej bi po tvojem lahko imelo dom samo 1000 slovencev. vse drugje je bila nekoč rodovitna zemlja.
kyngston
16. 05. 2024 15.53
-1
če bi imeli danes takšna pravila in standarde, kot so jih imeli boomerji za svoje bajte, bi bil stanovanjski problem mladih rešen. nič prispevkov, nič standardov, nič papirjev, samo kup opeke in malo malte; na njivi ali sredi travnika... to bi si danes vsak postavil.
kyngston
16. 05. 2024 15.51
+1
vse kar so stari naredili v življenju je to, da so pozidali zemljo svojih staršev in jo danes drago prodajajo. v zameno pa želijo ogromno penzijo, ki si je niso zaslužili, da jim mladi brišejo rit za minimalca, da imajo brezplačen toplice, negovalko 24/7 v sobi s pogledom na park, tablete neomejeno, javni prevoz brezplačen... STARI uničujejo mlade za lastno korist. boomerji so najbolj narcisistična in egoistična generacija v zgodovini človeštva !
kyngston
16. 05. 2024 15.47
+4
ko so boomerji pozidali njive, kjer so njihovi starši gojili hrano da so lahko preživeli, se ni nobeden bunil in nobeden nič komunalnih prispevkov plačal, še manj imel papirjev. ko si danes mladi želijo ugoden dom pa 100+1 pravilo kje se to ne sme, 20000€ komunalnega prispevka, 10000€ za papirje, 100+1 standard za gradnjo, 1 možnostz ogrevanja... in potem se čudimo ker mladi odhajajo in nimajo otrok... STARCI so uničili slovenijo !!
TOP MOJSTER
16. 05. 2024 17.39
je še kdo pošten
16. 05. 2024 14.50
+2
naj si razčistijo 2 stvari. zakaj je možna legalizacija črnih gradenj... enostavno, ker si elita to želi... in imajo sami tega veliko.... 2. do dovoljenja ne nekaterih lokacijah iz nerazumljivih razlogov ni mogoče dobiti... na njivah 1. kategorije, pa dajo dovoljenja za sporne tovarne... na teh lokacijah ne bi smelo biti ničesar.... poglejte sever Italije, če je kaj na poljih zgrajeno niente...vse na obronkih... . zamislite se....
rimski 33
16. 05. 2024 13.26
+6
99% ljudi si želi urejene papirje za hišo. Razlog, da jih nimajo ni v tem ker bi bili pokvarjeni črnograditelji ampak v nesposobnežih, ki pišejo predpise ki so sami s sabo v nasprotju in na koncu noben ne ve kaj velja in kaj ne. Naši t.i. »stroki« pa zelo paše takšno stanje saj pobira €€€ za razne postopke legalizacij, projekte za nadstrešek v 15. fasciklih in ipd. Rad bi videl še kakšen članek o norih predpisih ne samo kaj je Janez naredil v svoji zidanci.
tornadotex
16. 05. 2024 12.47
+5
Na tem področju je ena sama zapletena birokracija in kot taka otežuje pridobivanje raznih dovoljenj,mnenj, ki trajajo nerazumno dolgo.Zato ljudje upravičeno delujejo po logiki manjšega odpora in potem imamo kar imamo...Gradbeno dovoljenje v Avstriji za garažo dobiš v 5 dneh, dovoljenje za graditev hiše v 3 tednih.....Pri nas,pa ti postane slabo ko se podaš v to...To je postsocialistični birokratski sistem,nepregleden in namenjen samemu sebi z raznimi inštitucijami,ki si podajajo mnenja soglasja in imamo vedno občutek,da delajo samo zato,da si služijo denar, da te upravne enote živijo na naš račun....Bolano področje do konca !!
bbreg
16. 05. 2024 12.05
+5
Ljudje se znajdeno po svoje in tako rešujejo stanovanjske probleme, ker če bi ljudje čakali na naše birokrate, bi jih vsaj 50% živelo v zemlji.
Julijann
16. 05. 2024 09.57
+9
Sem pisal. Država je radostno spreminjala namembnost kmetijskih površin v zazidljiva in zrastlo je na kupe trgovin, obrtnih con ...cela naselja hiš. In potem ima zaradi te nespametne politike danes nekdo problem sploh dobiti gradbeno dovoljenje na eni parceli, veliki slab ar, ker je kmetijska. Travnik je. Lastnik te parcele ima hišo že tam in to grajeno z vsemi dovoljenji. Problem je, ker sedaj tam zraven ne more graditi sin. Lastnjk se ne ukvarja s kmetijstvom, nima živali, ker, kaj pa boš redil na parceli slabega ara. Kosi ko blesav tisto fliko. Ampak , ker se je v ravnini prej mačehovsko obnašalo do dobre kmetijske zemlje, posledice sedaj trpijo lastniki v višje ležečih predelih, ki imajo slučajno en travnik slabega ara in še ta visi. Evropa je dejala, da mora imeti Slovenija toliko kmetijskih površin in občinski načrti temu sledijo.
exnigma
16. 05. 2024 11.53
+6
Ah, daj no. Ko je prišla Magna, se je najboljšo kmetijsko zemljo na ravnini in na območju vodovarstvenega območja, spremenilo na način, da so celo zakonodajo spremenili. Tujcem smo celo plačali da so tam postavili cele hale. Če bi tam nek slovenec postavil neko leseno bajto, bi pa vsi vpili - črna gradnja brez dovoljenj itd. Tako je danes Magna čisto legalno postavljena, za 3/4 prizidkov hiš ki precej manj obremenjujejo okolje pa pametujemo kakšne črne gradnje so. In sedaj bomo gradili NEK2, kjer se bo spet kup stvari spremenilo, da bomo na koncu rekli, da je vse legalno.
mackon08
16. 05. 2024 12.19
-2
exnigma ne bluzi razlika je če nekaj postaviš brez dovoljenja na kmetijskem zemljišču kot pa primer Magna. Čeprav ni prav, da so dovolili postavitev Magne na kmetijskem zemljišču je bilo vse po zakonu, kar pa črne gradnej niso.
exnigma
16. 05. 2024 12.21
+3
Saj je po zakonu, a malce je nefer, če se zakon spremeni zaradi enega investitorja.
Gorenc45
16. 05. 2024 09.50
+18
Včasih so boomerji zidali kjerkoli se jim je zazdelo, tik ob potokih, tik pod hribom z velikim naklonom, itd. Ko pa v teh 'naprednih' časih hočeš nekaj gradit, pa čakaš na papirje 10 let. Nato plačaš komunalni prispevek v vrednosti, ki jo je boomer plačal za celo svojo veliko hišo. Če pa dobiš prijatelje, da ti zastonj pomagajo, pa je to delo na črno itd. Za normalnega Slovenca, ki ni dedič po bogatih prednikih, je nemogoč vzpon po socialni lestvici. Do 60. leta čakaš na papirje in plačuješ dolg za hišo. Sama birokracija in omejitve. Vse to pa močno dviguje ceno že obstoječih objektov. To predvsem paše boomerjem, ki so lastniki več hiš ali stanovanj.
NisemBot
16. 05. 2024 10.02
+6
Odličen komentar. Za povrh vsega so še nesramni in mlajšim solijo pamet kako imamo preveč in da smo razvajeni.
Zdravko Babić
16. 05. 2024 10.05
+2
Gorenc45
16. 05. 2024 09.46
+0
Včasih so boomerji zidali kjerkoli se jim je zazdelo, tik ob potokih, tik pod hribom z velikim naklonom, itd. Ko pa v teh 'naprednih' časih hočeš nekaj gradit, pa čakaš na papirje 10 let. Nato plačaš komunalni prispevek v vrednosti, ki jo je boomer plačal za celo svojo veliko hišo. Če pa dobiš prijatelje, da ti zastonj pomagajo
martin celin
16. 05. 2024 09.38
+13
Na srečo imamo v Sloveniji tako dobre birokrati ,da moraš že ob koncu osnovne šole oddati prošnjo za gradbeno dovoljenje in če je vse ok boš nekje pri 40 tem letu lahko gradil.
jedupančpil
16. 05. 2024 09.13
+3
to pa je reklama za Janeza
pero drmalica
16. 05. 2024 09.08
+9
nateg na celi črti meni so kompliciral za vsako stvar višina naklon strehe... in potem sosed zgradi višjo za eno etažo ni za vse isto
KVAJSTABO
16. 05. 2024 09.04
+7
Bizarno je to, da je pred četrt stoletja občinska oblast rekla, da ni panike, bo sprememba glede zazidljivosti... Zdaj, teli ljudje, ki so pred upokojitvijo in tudi na višjih položajih pravijo, da takrat se je delalo tako, danes pa ni druge kot, da plačaš še 1x! Zakaj takrat ni nobeden nič rekel, pa bi lahko šli drugam na bolj dostopen teren. Takrat si plačal in zdaj spet moraš, da papirji špilajo v nulo!!! Takrat veliko stvari, ki je bilo OBLJUBLJENO, ni bilo zapisano in ne moreš nič dokazati. Tisti, ki te je uvalil v d r e k, te še zmeraj z roko tlači k tlom. Dobesedno se vsi pomalem delajo norca iz tebe.
videmc1
16. 05. 2024 08.50
+0
Ker imamo v sistem vgrajen nered, korupcijo in anarhijo po zadlugi kolesarskega golobnjaka je situacija tajšna kakršna je.
Blue Dream
16. 05. 2024 08.50
+4
Ko jim bo poplavilo bo pa problem
PomisliNaSonce
16. 05. 2024 08.54
+2
Sj si noben ne želi naravnih nesreč, ampak v primeru potresa in poplave bodo ti butci in butci spet reševali kot se rešuje rečne robove. Spet vsi pametni, kako bi radi samo živeli spet in mirno, in bodo iskali pomoč za te škodljive objekte v prostoru ....prvo bo treba poiskat pamet, kar začnite že danes delat na tem. Brez pametu, bo zmerej rit odzadej