Dejstva

Koliko bo starš povprečno plačeval za vrtec drugega otroka?

Ljubljana, 18. 10. 2023 06.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Anja Gorenc
Komentarji
330

Vse tri koalicijske stranke so v svojih predvolilnih programih obljubljale, če že ne brezplačen vrtec za vse otroke, vsaj večjo dostopnost do vrtcev. Takšne so zaveze tudi v koalicijski pogodbi. A po letu in pol te vlade predlog v drugo smer – minister za izobraževanje Darjo Felda predlaga, da vrtec za drugega otroka (ob hkratni vključenosti dveh otrok v vrtec) za starše več ne bi bil brezplačen, pač pa da bi morali plačati 30 odstotkov cene. Kaj to pomeni za starše? Koliko bodo morali po novem plačevati?

Pred volitvami 2022 sta bili stranki Levica in SD, ki sta danes del koalicije, jasni: brezplačen vrtec za vse otroke. V Svobodi, danes največji koalicijski stranki, pa so se v svojem programu posredno dotaknili vrtcev, obljubljali so dostopnejše vrtce, da bi privabili zdravstvene delavce. Koalicijska zaveza te vlade pa, da bodo spodbujali večje vključevanje otrok v nižje starostne skupine vrtcev, preučili možnost državnega financiranja zadnjega leta vrtca ter preučili možnosti brezplačnega vrtca za vse.

A po letu in pol vlada dela korake v nasprotno smer. Staršem danes ni treba kriti vrtčevske oskrbe za drugega otroka, če je v vrtec vključen istočasno kot starejši sorojenec. A je minister za izobraževanje Darjo Felda v petek ob predstavitvi sprememb proračuna napovedal spremenjeno subvencioniranje plačila vrtca za drugega in nadaljnje otroke, zaradi česar se znižujejo sredstva za vrtce. Tako starši po novem več ne bi bili v celoti oproščeni plačila vrtca za drugega otroka, pač pa bi del morali plačati tudi sami.

Koliko bi po novem morali doplačevati starši?

Kako se financira oskrba otrok v vrtcu? Del vrtčevskega programa plačujejo starši glede na uvrstitev v dohodkovni razred, ki je odvisen od neto prejemkov na člana družine, del pa občine, ki krijejo preostali delež do polne cene vrtčevske oskrbe.

Za drugega otroka, ki je vključen v vrtec sočasno kot starejši sorojenec, del oskrbnine plača občina, in sicer v enakem odstotku kot za starejšega otroka. Preostalo pa krije državni proračun. Če bo predlog vlade sprejet, pa po novem državni proračun ne bo kril v celoti preostalega deleža vrtčevske oskrbnine, pač pa 70 odstotkov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kaj bi to pomenilo za štiričlansko družino z dvema vrtčevskima otrokoma in staršema s povprečno neto plačo?

Cene vrtcev se sicer po državi razlikujejo – vsaka občina določi svojo ceno vrtca. Za izračun smo vzeli povprečno ceno vrtca. Takšna družina se uvršča v šesti dohodkovni razred, saj znaša povprečni mesečni neto prihodek na družinskega člana 659,32 evra. Za prvega otroka morajo plačati 43 odstotkov oskrbnine, torej v povprečju 194,3 evra, če je otrok vključen v skupino v drugem starostnem obdobju. Oskrbnine za drugega otroka jim ni treba plačati, večji del krije občina, preostalih 43 odstotkov pa državni proračun – torej je v celoti krita iz javnega denarja.

Če se bodo uresničile napovedane spremembe, državni proračun več ne bo v celoti plačeval preostalih, torej v konkretnem primeru 43 odstotkov cene oskrbnine. To je v povprečju za prvo starostno skupino 251,7 evra. In od tega zneska bi po novem država plačala 70 odstotkov, starši pa 30 odstotkov. Za takšno družino to pomeni, da bo za drugega otroka morala dodatno plačati od 58,3 do 75,5 evra, odvisno, v katero starostno skupino spada otrok. Skupaj za oba otroka bo torej družina na mesec za plačilo vrtcev namenila med 252,6 in 269,8 evra.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kolikokrat in kdaj je bil vrtec doslej brezplačen za drugega otroka?

Brezplačni vrtec za drugega otroka, kadar je vpisan v vrtec sočasno s sorojencem, je v veljavi od 1. septembra 2021, uvedla ga je prejšnja vlada Janeza Janše. Starši pa so oproščeni plačila za vrtec tudi za tretjega in nadaljnjega otroka iz iste družine in to tudi takrat, ko otrok v vrtec ni vključen hkrati s sorojenci.

To ni prvič, da je bil vrtec brezplačen za drugega oz. nadaljnje otroke, če so bili v vrtec vključeni hkrati s starejšim otrokom. Tudi prvič so tako odločitev sprejeli v Janševi vladi, veljala je od 1. septembra 2008 do 1. julija 2012.

Starši s povprečno plačo bi po novem plačali do 75,5 evra več na mesec.
Starši s povprečno plačo bi po novem plačali do 75,5 evra več na mesec. FOTO: Thinkstock

S predlagano spremembo pa bi starši ponovno plačevali po režimu, kot je veljal od 1. julija 2012 do 1. septembra 2021, torej da bo država za drugega otroka v vrtcu krila 70 odstotkov cene, ki bi jo sicer morali starši, staršem pa bo ostalo plačilo 30 odstotkov. Minister Felda je sicer napovedal, da bo tokratno zmanjšano subvencioniranje – če bo uveljavljeno – začasne narave, pri čemer se pa ni opredelil, koliko časa bo trajalo. Prav tako jasnega odgovora na to vprašanje ne dajejo na ministrstvu za izobraževanje. So pa poudarili, da niti še ni bil sprejet proračun, ki je podlaga za sprejemanje tovrstnih možnih ukrepov. "Poudarjamo, da bodo končne odločitve sprejete, ko jih bodo potrdili vlada ter poslanke in poslanci DZ. Do takrat bo v odločitvah o realizaciji ukrepov na različnih proračunskih postavkah prihajalo do sprememb," so zapisali na ministrstvu.

Koliko stane vrtec?

Koliko bo posameznik plačeval za vrtec, je torej odvisno od občine, v kateri je otrok vključen v vrtec, povprečnega mesečnega dohodka na člana družine in otrokove starosti.

Družine so razvrščene v devet dohodkovnih razredov glede na povprečni neto mesečni dohodek na osebo. Starši z najnižjimi dohodki, pri katerih povprečni mesečni dohodek ne sme presegati 221,46 evra na člana družine, so plačila vrtca oproščeni. Starši z najvišjimi dohodki, pri katerih mesečni dohodek na člana presega od 1.218,09 evra, pa plačajo 77 odstotkov cene programa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po podatkih Statističnega urada so se cene vrtcev v zadnjih 10 letih povišale za okoli 15 odstotkov. A v te podatke še niso vključene letošnje podražitve cen vrtcev v mnogih občinah po državi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Občine so tako v lanskem letu za subvencioniranje vrtčevske oskrbe namenile 337,4 milijona evrov. Po ocenah ministrstva za izobraževanje so starši lani za vrtec plačali skupaj okoli 120 milijonov evrov. Znesek se nanaša le na plačila vrtca za prvega otroka. Za drugega in vsakega nadaljnjega otroka, za katerega so starši plačila oproščeni, pa je proračun lani namenil 43 milijonov evrov.

Državno subvencioniranje cene vrtca za drugega otroka je torej namenjeno povečevanju vključenosti otrok v vrtce. Ali bi znižano subvencioniranje privedlo do obratnega trenda, da bodo starši v manjši meri vpisovali otroke v vrtec? Predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Silvija Komočar pravi, da je "subvencija v veliko pomoč staršem, ne moremo pa trditi, da vpliva na vključenost otrok v vrtce".

Da bi lahko povezali dinamiko vključenosti otrok v vrtce s subvencijo za drugega otroka, bi moralo število otrok po letu 2012, ko se je zmanjšalo državno subvencioniranje, upadati, od leta 2021 pa spet naraščati, saj je bilo ponovno uvedeno 100-odstotno subvencioniranje. A po podatkih statističnega urada tega trenda ne kažejo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Sloveniji je po podatkih Statističnega urada RS v predšolsko izobraževanje letos vključenih 84,6 odstotka otrok, starih od enega do petih let. Ta odstotek se je v zadnjih 10 letih pomembno zvišal, za 10 odstotnih točk. V šolskem letu 2012/13 je namreč vrtec obiskovalo 75,6 odstotka otrok. Tako je bilo letos v vrtce vpisanih 86.177 otrok, pred 10 leti pa 81.221.

Evropski strateški cilj predvideva 95-odstotno vključenost otrok, starih štiri ali pet let, v predšolsko izobraževanje. V letošnjem in lanskem šolskem letu je v Sloveniji v vrtce vključenih več kot 95 odstotkov otrok, starih pet ali več let, medtem ko se je delež štiriletnikov, vključenih v vrtec, močno približal 95 odstotkom. Pred 20 leti je denimo vrtce obiskovalo le 75,9 odstotka štiriletnikov in 83,8 odstotka petletnikov.

Dejstva: Preiskovalna zgodba
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (330)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

YourFriend
23. 10. 2023 20.38
+1
ni mi problem plačat 500€ za dva otroka, le če bosta dobila res najboljšo hrano, imela vsak dan 1:1 stik z osebo, ki jo bo ogromno naučila, bo dejansko varen vrtec pred okužbami in ne da mi vsak 3 dan mora ostat doma zaradi ''zdravja'',...še dosti bi lahko našteval zakaj bi si tile tam zaslužili toliko denarja. Do takrat je pa tudi 300€ za oba otroka veliko preveč.
Rudolf Maister
19. 10. 2023 11.24
In zabiteżi se čudijo. Hahaha saj dodatno zdravstveno so vam tudi ukinili hahaha čakaj ne a sedaj bo obvezno hahaha . Golob samo gazi Slovenci se morajo sesut na prafaktorje in potem začet znova. Mogoče bi bilo naj olje vse podret in naredit javne wcje za avstrijce in italjane
bronco60
19. 10. 2023 11.05
Sem na socijali, me ne zanimajo podražitve, imam vse brezplačno, delat ne smem, imam odločbo, vsaj tako je v naši sloveniji.
KVAJSTABO
19. 10. 2023 08.48
Očitno eni dobijo konkretne doklade in še vrtec zastonj. To ne gre!
KVAJSTABO
19. 10. 2023 08.45
+1
Dajte potem zraven teh tabel objavite še tabelo otroških doklad. Doklade starši dobijo, da porabijo denar za otroka.
Eki
18. 10. 2023 21.41
+5
Res me zanima kdaj nam bo prekipelo ? Zapornik ima tri obroke zastonj , gretja ne plačuje, fitnes ima zastonj, kabelsko ima zastonj ! Migranti pridejo , zaprosijo za azil in imajo avtomatsko vse zastonj plus denarno pomoč jim damo ! Ukrajinci v večini primerov so samo premožni pobegnili imajo vse zastonj ! Pri nas pa otroški dodatki vezano na prihodek ( smešnica ) bolj si priden manj dobiš Drugi otrok se bo plačal , ne vem zakaj bi se sploh moral plačat tudi prvi :) Vglavnem čas je da se zbudimo in malo zaropotamo po centru
avgust.
18. 10. 2023 20.58
+1
To je demografska politika nove vlade za povečanje rodnosti, ker so urad prejšnje ukinili. Tisti, ki ste se takrat veselili, sedaj bodite lepo tiho in stisnite rit ter plačajte, saj ste sami tako želeli.
duhccc
18. 10. 2023 20.44
+3
itak tapru obljublajo potem pa vse spodbijaji itak jih zanimjo sam prihodki,,, fevdalci tlacani... vec ugodnosti imajo migranti ....
Foxn.ca
18. 10. 2023 18.41
+1
...starš je nedoločeno...bo povprečno plačeval...kaj sploh pišejo...?g....
Boris Kavčič
18. 10. 2023 18.26
+1
vrtec bi morali plačevati z urno postavko..kolikor ur je v varstvu toliko se plača.Jasli višjo ceno potem pa po starosti..sedaj pa če je otrok bolan plačaš malo manj ko tiste dni ko je v vrtcu...
jezenslovenec
18. 10. 2023 17.49
+6
Vsi naj plačajo polno ceno vrtca za vse otroke. Če pogledaš s kakšnimi dragimi avtomobili se pripeljejo po otroka potem imajo tudi za vrtec.
bronco60
19. 10. 2023 11.08
Pa tud, če imajo kante na lizing, saj ga morajo plačevat, zato pa potem zmanka za otroke, naše butare gledajo pa samo plačilno listo. Če jo imaš, te vsekajo, če jo nimaš, vse brezplačno.
periot22
18. 10. 2023 17.13
+7
V Sloveniji ogromno rut, migrantev ki posiljujejo ,Ukrajincev in vsi imajo vse zastonj dobesedno ropate slovenski narod pa vi na vladi niste normalni pa kaj mislite da boste še kdaj na čelu vlade ne nikoli več ker ne delate za slovenski narod temveč podpirate lenuhe,kriminalce in bogate Ukrajince isti pa hlapcujete Ameriki!!!!!
Uporabnik1921539
18. 10. 2023 17.06
+5
od kod se je vzela beseda "starš"? Imamo mnozinski samostalnik "starši" oz mamo in oceta.Ce he starš potem je tudi mlek,možgan,škarja.....pa kdaj se bo nehalo unicevanje prav vsega,kar je lepo,slovensko,pravilno,moralno,....vrtec pa...za moje itroke sem placal vse,brez kakrsnihkoli subvencij
bandit1
18. 10. 2023 16.41
+1
Včasih smo za vrtec plačevali za vse svoje otroke polno ceno, RAZEN SP ki so si sami pisali koliko so zaslužili. Frizerka z lasno frizerijo 3 x manj kot jaz, ker je bilo pri meni vse prikazano. Ne cvilte. Tudi malico in kosila smo starši plačevali - zastojnčkarji, samo pravice....
SDS_je_poden
18. 10. 2023 16.54
+7
O ja, SP-ji.... Možganska kap me je zadela, ko sem izvedel, da plačujem več vrtca, kot pa frajla, ki je bila zaposlena v fotrovi firmi, imela svojo hišo in se naokoli vozila z MB ML, hodila 4x letno na dopust, smučala v tujini... Ni da ni. Ampak seveda, revica je na plačilni listi imela minimalca, jaz pač ne.
Rock8
18. 10. 2023 17.05
+5
SDS_je_poden
18. 10. 2023 17.11
+3
Rock8 nadzor nam manjka. Finančna policija. So že bile ideje, da bi jo imeli, pa se je politika ustrašila pritiskov.
Rock8
18. 10. 2023 17.14
+1
Miskic a
18. 10. 2023 17.15
+1
Pri spju se lahko ful znajdes. Prikazez manj, kar je full prednost. Samo glede na to, da se pa tukaj res dela ful dam jaz kr za prav da se znajdejo. Ni pa fer to je res. Sam fer pa tudi ni da brezdelnezi dobijo zastojn. Sori. Jst recimo svoje place ne morem skriti, zal.
SDS_je_poden
18. 10. 2023 17.21
+2
Miskic a pa se ti zavedaš, da ti s svojimi davki pokrivaš tisto, kar drugi zatajijo? Torej plačaš tisto, kar moraš, pa še en del za nekoga drugega, ki skriva realno stanje? Zakaj bi to moral kdorkoli počet?
Miskic a
18. 10. 2023 17.38
+0
Ja pokrivam ja, sam dejansko se pac folk znajde, tu je ves kec in nisem jim faus, ker pac jaz ne morem. Mene moti sam to, da tisti, ki bi lahko delal, pa ne, ima neke bonitete, ki jih drugi nimamo. Sp pac potegne pri svojem delu veliko na crno. Konec koncev dela, saj ce bi vse prijavil, bi tak blo pokradeno kot je zdaj in ne bi blo nic boljse
minnaema@yahoo.com
18. 10. 2023 15.38
+2
stroški za otroke se dražijo in ko se bo reklo-za otroke se ne bomo odločali, ker je vse predrago........ kaj bo pa potem....... ? !
biggbrader
18. 10. 2023 15.28
+7
Ali piciklisti nimajo nič otrok v vrtcih ?!
SDS_je_poden
18. 10. 2023 17.13
-3
Tebe osebno prosimo, da se ne razmnožuješ. Hvala.
Dark Knight
19. 10. 2023 10.35
Kaj jih bodo meli, če so pa sami totalno otročji.
Uporabnik1854475
18. 10. 2023 14.25
+17
Jaz sem plačeval 300 eur za varuško,ker nisem dobu prostega mesta v vrtcu.. a ši.p..t .ar...j8..s petimi otroki in mamo doma vse brezplačno..zastonj varstvoal,malce,kosilo?????(?(? Kolikor jih narediš tolk maš da jih živiš
Rock8
18. 10. 2023 17.00
+3
Ja,za tujce druge kriterije,če čmo slovenci obstat.ja grdo se sliš,ampak tko je
srecnii
18. 10. 2023 14.15
+16
Vrtec bi moral bit brezplačen za starše ki sta oba zaposlena. Ostali ki niso zaposleni jih naj imajo doma do tistega trenutka ko se zapsolijo, tako bi moral vsak vrtec met še ddoatna prosta mesta.
GAYPROPAGANDA
18. 10. 2023 16.02
-4
Gre se za to da so otroci v stiku z svojimi vrstniki kjer razvijajo socialne stike, se igrajo...... , ne toliko da nimajo varstva!
kajtebriga84
18. 10. 2023 17.17
Naloga vrtca je varstvo otroka za čas, ko starša delata. To je osnovni namen in potreba po vrtecih. Vse ostalo so nebuloze, ki so se zaradi neodgovornosti staršev pri vzgoji lastnih otrok razpasle do te mere, da je vrtec postal vse drugo, skorajda pa ni več tisto, kar je osnovni namen in potreba. Pa da ne bo kdo pametoval, da ne vem kako je z vrteci. Mam več otrok, od januarja gre zadnji v vrtec, samo še ne vem kam, ker vsi tujci imajo prednost pred nama z ženo, ki sva naše gore list. Kot je srecnii že pred menoj povedal, tisti otrok, čigar starša sta oba zaposelna, bi moral takoj dobiti varstrvo, tisti, čigar eden od staršev pa je brez zaposlitve, pa naj bo doma, takoj, ko pa ta nezaposleni starš dobi zaposlitev, pa gre v vrtec. Tak sistem bi raznorazne prisklednike takoj vzpodbudil k delu in s tem k prispevanju k družbi, ne pa, da samo vleče in cuza in vse kar je temu podobnega.
Delavec_Slo
18. 10. 2023 14.03
+22
KDAJ BOTE PA SOCIALCE NAGNALI DELAT????
Uporabnik1816146
18. 10. 2023 15.40
+0
Jo ko jih res veliko. Za eno firmo jih ni ni delovne sile vsepovsod manjka tako da socialci ne bojo resli noben problem
periot22
18. 10. 2023 17.01
+2
Na Rute si pa pozabil pa na Ukrajince ki imajo tu vse zastonj še vinjeto!
Googlebot
18. 10. 2023 13.25
+15
Na eni strani bi radi imeli povečano rodnost. A na drugi strani pa vdarimo po slovenskemu narodu. Rodnost pa bo leva vlada nadomestila z migracijami
Rock8
18. 10. 2023 17.07
+2
Ja,slovenskemu narodu se slabo piše če bo šlo tko naprej