Dejstva

Komentar: Laž z namenom

Ljubljana, 15. 04. 2018 14.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tjaša Slokar Kos
Komentarji
34

Zgodba se dogaja v Virginiji, na posestvu družine Elkins, ki je ponudila azil ameriškemu blogerju in televizijskemu voditelju Brettu O´Keefu, ki ga več mesecev zaradi sovražne propagande in poskusa rušenja ameriškega predsednika lovi FBI.

Tjaša Slokar Kos je odgovorna urednica informativnega in športnega programa.
Tjaša Slokar Kos je odgovorna urednica informativnega in športnega programa. FOTO: Peter Uhan

Njihovega še ne polnoletnega sina pred tem v obrambi ustreli policist, ki nadzoruje posestvo in težko ranjen leži v lokalni bolnišnici, medtem pa potekajo pogajanja med policijo in do zob oboroženimi domačini, da bi iz obkoljenega posestva izpustili vsaj otroke in ženske.V tem času neznanec vstopi v bolnišnico, se pretihotapi v operacijsko dvorano in s telefonom slika ranjenega mladeniča, ki so ga malo pred tem uspešno operirali. Sliko opremi s komentarjem, da so fanta pustili kar ležati in je umrl in jo objavi na družbenih omrežjih. Facebook in Twitter eksplodirata, in ko to novico, ki je lažna seveda, objavijo vse televizijske postaje in doseže tudi fantovega očeta na posestvu, se mirna predaja "talcev" spremeni v oborožen spopad in popoln masaker. Mrtvih je več deset ljudi.K sreči je dogodek le del zadnje sezone izjemno uspešne ameriške serije Homeland, ki govori o domovinski varnosti, delovanju CIE, o ameriških zunanjih in notranjih sovražnikih. In če so se prve sezone dogajale v Iraku,

Afganistanu, Bejrutu, pa kasneje v Evropi, ko so jo zajeli teroristični napadi (mimogrede, napad v Berlinu se je v seriji zgodil malo pred pravim napadom v Parizu), se zadnji dve sezoni ukvarjata z eno največjih groženj našega časa - z informacijsko vojno. Z lažnimi profili na družbenih omrežjih, s širjenjem dezinformacij, fake newsom, ki pripelje do nemirov in pokola, z Rusi, ki želijo strmoglaviti ameriško predsednico (serijo so snemali v času, ko je še kazalo, da bo na volitvah zmagala Hillary Clinton).

Fikcija, ki ni fikcija, saj srhljivo spominja na resnične dogodke. Glede na študijo, ki so jo naredili raziskovalci Univerze v Stanfordu, so prav lažne spletne strani, ki so zrasle kot gobe po dežju med zadnjimi volitvami v ZDA, doživele največ obiska. Vsak mesec jih je obiskalo nekaj manj kot 160 milijonov obiskovalcev.

Če temu dodamo Facebook z dvema milijardama uporabnikov, si lahko razsežnosti širjenja izmišljenih zgodb samo predstavljamo.

Akterji lažnih spletnih strani v času zmagovitega vzpona Donalda Trumpa so bili tudi mladi Makedonci iz Velesa. Njihov motiv za širjenje izmišljenih zgodb – bolj kot so bile neverjetne, hitreje so se širile – je bil denar. In ko so jih novinarji kasneje spraševali, zakaj so to počeli in če se zavedajo, da so s tem vplivali na volilni rezultat v ZDA in kaj so na to porekli njihovi starši, je eden od njih odgovoril: "S tem denarjem smo si lahko privoščili marsikaj, tudi staršem kupili nove avtomobile. Kdo bi se tega branil?"

Fake news ni vsaka dezinformacija ali pa napačna informacija. Ni neprofesionalnost ali slabo opravljeno delo, ko zaradi časovne stiske, neznanja ali česa drugega novinar ne preveri dovolj dobro verodostojnosti informacije, se ne prepriča o kredibilnosti vira ali pa ne poišče dodatnih informacij, ki podkrepijo ali pa ovržejo osnovno zgodbo.

Fake news je načrtno širjenje izmišljene zgodbe. Je laž z namenom. Motivi pa različni – politični, finančni, lahko tudi osebni.

In zato je fake news grožnja. Ker so njegove posledice lahko veliko bolj usodne, kot se zdi na prvi pogled, gledalci, bralci in poslušalci pa vedno bolj zmedeni, apatični in nejeverni. V svetu, kjer preživimo na socialnih omrežjih več ur na dan in v ekrane strmimo dlje kot v obraze svojih najbližjih, so zato še veliko bolj kot kadar koli pomembna Dejstva.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Daichi Sawamura
16. 04. 2018 09.18
+7
"se ne prepriča o kredibilnosti vira" Pa vaši novinarji se prepričajo o kredibilnosti vira ko povzemajo informacije iz Sirije?" Bele čelade" in posnetki pranja otrok so za vas kredibilni posnetki? Fakse New ni zrasel sam od sebe... Main stream mediji ste bili prvi k in ste začeli z nekredibilnostjo in prilagojenim poročanjem,pisanim na kožo vaših lastnikov. Narod pa je pograbil nekaj kar gre iz teh okvirjev ven. Izvor problema so pa odvisni main stream mediji. Če sploh še ste medij. Prej vse drugo.
brabusednet
16. 04. 2018 08.37
+3
Več,kot 70 let je pri nas laž resnica.Še v šoli so nas z lažmi futrali naši komunajzerji.To je prišlo v kri mnogim pristašem tistega režima,ki so bili priviligiranci tistega sistema.To še desetletje ne bo ispuhtelu sa stari že zastruplajo mlade levičarje.
nevica
16. 04. 2018 08.33
-1
Kdor je večraj malce spemljal Noro Tv je lahko ugotovil kako se kreira fake news. Šlo je za komentiranje naznanitve Pahorja zaradi ugotovitev Komisije, ki je razkirla izginotje 350 mio pri Teš 2. Zdevo so takoj pokomentirali kot politično predvolilno dejanje in razsulo na levici oz. sredini. Če ne bi nihče naredil nič, bi pa rekli evo, levica spet noče reagirati na ugotovitve in hoče spet potlačiti informacije in odgovornost itd.... Nikomur se ni zdelo normalno procesno dejanje, ker bi to pomenilo, da je predsednik parlamenta nekaj naredil prav - a revež ni na pravi strani.... No, evo, toliko "kreativnega" komenitranja (ustvarjanja dejstev) kot ga je na Nova Tv najbrž ni na planetu....
dragan krstic
29. 04. 2018 22.23
Ne primerjaj Nove TV in njihovega portala s POPTV in 24ur, ker primerjava ni možna. Nova na portalu ne briše najbolj nesramnih in lažnivih levih komentatorjev, 24ur pa beiše vse kar jim ni pogodu njim in tistim ki jim narekujejo o čem in kaj morajo pisati in objavljati. Enako velja za MMC.
the kop
16. 04. 2018 07.50
+4
vaša dejstva so laž!! in vedno bodo!!
Marijan Ton?i? 1
15. 04. 2018 19.33
+12
Trditev, da mediji ne uspejo preveriti dejstev, posebej še v naši ljubi Sloveniji ne drži. Sam sem želel posredovati verodostojne dokumente, sklepe in pravnomočne sodbe sodišča in novinarje poročevalce, na čelu s Požarjem, ki je prvi plasiral novico to sloh ni zanimalo. Večina je sploh zavrnila, da jim kaj pošljem, ostali pa sploh niso priponk odprli. Razen ene izjeme, Primorski Utrip in urednik in novinar Franc Kranjc. Da ne zgubljam besed z našimi sodnimi mlini.........napda štirih na enega, kriv je bil eden???? Sramota tako za medije, novinarje in tudi tiste, ki so sodili.
štrekeljc
15. 04. 2018 20.19
+7
Ne bi se hvalil s tem, da karateista nabunkata ena ženska in dve muli. Čeprav bi to res lahko bila udarna novica za Požarjev rumeni tiste. Si predstavljaš diagonalen napis čez celo stran: Spektakularno! Noslca črnega pasu nalomile tri ženske! Tak cajtung bi kupil še jaz!
Frane Šajn
16. 04. 2018 07.14
+5
gre pač za usmerjeno sodstvo. Alias vrata pravice so odprta za vse ampak ne vstopaj brez denarja!
Janko Ig
15. 04. 2018 18.53
+14
Dokler novinarji in medijske hiše ne boste poročali RES objektivno in predstavili stvari kot dejansko so kljub temu, da to lahko povzroči slabo voljo med državljani se bojo pojavljale fake novice in jim bodo ljudje verjeli. Samo spomnite se migrantskega vala in vašege necelovitega in zavajajočega poročanja. Še danes iščemo zdravnike in inženirje iz tistega vala, dobili pa smo samo podpirance,ki živijo na našračun delati pa nočeno pa niti neznajo. Šli so pa zaradi tega ker jih tudi doma ni hotel nihče gledat kako lenarijo. Ja je pa resnica, da jih je pa kakšen procent res zbežal iz opravičljivih razlogov in če bi to prikazali tako kot je bi za vse te že zdavnaj poskrbeli in be se tudi vklopili... tako pa je kot je in vi še vedno predstavljate eno stran. Ob tem pa si jemljete pravico do cenzure pa kljub temu,če uporabljamo povsem slovenske besede,ki so v SSKJ in povemo dejstva kot so in se potem tudi izkažejo kot resnica. Kako vemo, da je nekaj res problematično iz skrb zbujajoče, zelo enostavno komentarji so zaprti. Tako ste predvidljivi ,da že kar boli. Malo se zamislite,če želite biti kredibilni.
Frane Šajn
16. 04. 2018 07.18
-4
Ja , ja prva dva stavka in že sem dobil tvojo celostno nestrpno desničarsko naturo. Pa ko bi revše vsaj kaj imelo, in da ti kdo kaj jemlje , da bi se tu napenjal. Še pameti vredne človeka ne.
dragan krstic
29. 04. 2018 22.25
Frane Šajn povej koliko dobiš od države letno za tvoje umetniške storitve?
Strelec39
15. 04. 2018 18.50
+10
Lepo od vas da priznvas,da ste lažnjivci!Narod to ve že par let!
Strelec39
15. 04. 2018 18.51
+3
Priznate.Pa dajte že enkrat poštimati stran,kar sama zbira besede!Loleki!
jureh
15. 04. 2018 18.39
+14
Če bi novinarji objavljali nepristranske in dejanske novice, brez nekih lastnih maloumnih mnenj, tudi nebi bilo prostora za lažne novice!
obožeobože
15. 04. 2018 17.37
+10
Teta kako si dobila tole službo? Po moje po VIP metodi!
Brane Iz Lublane
15. 04. 2018 18.11
+1
Strelec39
15. 04. 2018 18.43
+8
Malo na lizing,malo na pušing.😄😄😄😄😄😄
Transformerji
15. 04. 2018 17.16
+12
Laž z namenom ( spremljane s komentarji in komentatorji) vse novice lahko kar ukinimo!
Brane Iz Lublane
15. 04. 2018 18.12
-10
krmeki
15. 04. 2018 17.05
+10
Ali so potem ostale rubrike na 24ur, ki niso pod zavihkom "dejstva" nepreverjene (fake?) informacije?
Yokte
15. 04. 2018 16.40
+5
Tjaša Slokar Kos, žal sta na položaju odgovorne urednice informativnega in športnega programa, zaradi manipulacije v medijih, zato vaše delo zame ni kredibilno ! Palestina = Erjavec.
Think Pink
15. 04. 2018 16.07
+11
Avtorja fake news bi bilo treba potrebno smatrati kot kriminalca in tako z njim tudi postopati.
Brane Iz Lublane
15. 04. 2018 18.11
-2
Yokte
15. 04. 2018 16.02
+16
Prvi začetniki fake news ste vi novinarji, zaradi finančnih, političnih, osebnih in drugih namenov, ki so spremenili družbo, v družbo laži in se prenesli v vse medije, po vsem svetu.
Brane Iz Lublane
15. 04. 2018 18.11
-8
antirepresija
15. 04. 2018 18.37
+5
@gospodgorazd: Seveda ne, saj si zmanipuliran.
Strelec39
15. 04. 2018 18.45
+5
Kot da koga zanima vaše mnenje!Še eden plačanec,ki poskuša braniti 24ur!
ni_mi_vse_eno
15. 04. 2018 15.56
+9
Primer fake news je naprimer vaše poročanje o dogodku 9/11. Govorili ste o o napadalcih z noži, vendar se niste dotaknili termičnih posnetkov, govorili ste o avijonih, ki so se zaleteli v stolpnico, vendar ste pozabili omeniti, da se v blok 7 ni zaletel noben avijon, pa vendar se je tistega dne stavba zrušila sama vase. (Glej: WTC Building 7 Collapse - 23 angles).Nikoli niste omenili kakšno poročilo strokovnjaka za eksplozijo, kot recimo: "Controlled Demolition Expert on 9/11" ali kakšno poročilo arhitekta, ki bi povedal, ali lahko alumijasto letalo prereže jeklene stebre. (Glej: Architects and Engineers On 9/11! Excellent Must See!) Samo uradna zgodba je pravilna in vse ostalo je fake news in teorija zarote. (Glej: 9/11: A Conspiracy Theory). To je bila fake news za dosego cilja napad na Irak in Afganistan. Baje zato, ker se Bin Laden skriva v Afganistanu, nato so ga ubili, vendar vojska je pozabila nekako zapustiti Afganistan, čeprav je Obama obljubljal: "Obama: U.S. will leave 8,400 troops in Afghanistan at end of term"). Očitno tudi on širi fake news. Živela dejstva.
ni_mi_vse_eno
15. 04. 2018 15.41
+12
Fake news propagirajo novinarji, ki so plačani s strni privatnikov, da širijo laži med ljustvom za dosego svojih ciljev. Pravilno ste to napisali, to je laž z namenom. O fake news govori že Noam Chomsky: "Manufacturing consent", ki nazorno pokaže kako mediji določeno novico prikažejo v ospredje, določene novice spremenijo, določene pa zamolčijo.
nikhrast
15. 04. 2018 18.40
+3
Seveda, alternative facts samo če so plačani s strani privatnikov, ta je pa dobra.
dajno
15. 04. 2018 15.22
+12
Čigava dejstva? Vaša ali moja?
Brane Iz Lublane
15. 04. 2018 18.10
-8
dajno
15. 04. 2018 18.26
+8
Če ne razumeš komentarja se raje vzdrži, ker delaš sramoto pravim gospodom
Strelec39
15. 04. 2018 18.48
+4
Plačanec 24ur ki provocira.Hitro jih prebereš.Se kar sami izdajo,bedniki eni!