Dejstva

Kritično pomanjkanje kadra v domovih starejših. Kdo bo sploh izvajal dolgotrajno oskrbo?

Ljubljana, 09. 10. 2023 14.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

10 vlad, vsaj šest predlogov zakona, nič koliko analiz, strategij. In več kot 20 let preigravanj, kupčkanj, velikih besed, smelih obljub. Toliko je trajalo, da smo v Sloveniji le dobili Zakon o dolgotrajni oskrbi. Zakon, ki naj bi končno celostno in sistemsko poskrbel za vse starostnike, ki ne zmorejo zase poskrbeti sami. Toda: kaj pravzaprav prinaša ta zakon? Kje dobiti sredstva za izvajanje nujno potrebne dolgotrajne oskrbe? Predvsem pa: kdo bo – ob vsesplošnem pomanjkanju kadra – dolgotrajno oskrbo sploh izvajal?

Starostnikov je veliko, nas, ki delamo to delo, pa premalo. Takšna je, pripoveduje Jadranka Lazar iz Zavoda za oskrbo na domu Ljubljana, slika naše družbe. Predvsem pa kruta realnost oskrbovalk, ki starostnikom nudijo pomoč na domu, jim pomagajo pri osnovnih gospodinjskih opravilih, kuhanju, higieni, tuširanju, pospravljanju. In tako ni le v Ljubljani, pač pa po vsej Sloveniji. Starostnikov, ki potrebujejo pomoč, je iz leta v leto več, pritrjuje tudi Martina Ponikvar, oskrbovalka iz Javnega zavoda Sotočje v Medvodah.

O dolgotrajni oskrbi smo podrobno poročali tudi v rubriki 24UR Inšpektor. Med drugim lahko vidite zgodbi dveh upokojenk, ki brez pomoči drugih le stežka poskrbita zase. Vsak dan ju zato obiščeta oskrbovalki. Inšpektorja si lahko ogledate na Voyo.

Demografska prihodnost Slovenije sicer ni nobeno presenečenje in novost. Število starejših se povečuje, število delovno sposobnega prebivalstva pada. Do leta 2050 se bo število starejših od 65 let povečalo za skoraj 50 odstotkov, število starejših od 80 let pa skoraj podvojilo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

To pomeni, da starejših od 80 let ne bo več 115 tisoč, pač pa še enkrat toliko. Starejših od 65 let pa ne bo več 20 odstotkov v strukturi prebivalstva, pač pa 30 odstotkov, je – medtem ko niza številke demografskih projekcij – jasna mag. Eva Helena Šarec iz Urada za makroekonomske analize in razvoj. Hkrati se, dodaja, zelo hitro povečuje tudi starostna odvisnost starejših od 65 let. Danes imamo 35 prebivalcev, starejših od 65 let, na 100 delovno aktivnih. Leta 2060 jih bomo imeli več kot 60.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi zato, je jasna Eva Helena Šarec, je za starajočo se družbo, kot je slovenska, ključen dobro urejen in delujoč sistem dolgotrajne oskrbe.

Po več kot dveh desetletjih obljub končno rešitev?

Čeprav je to znano že vsaj dve desetletji, prav nobena vlada – do tretje Janševe – dolgotrajne oskrbe kljub množici predlogov in analiz ni uspela urediti sistemsko, z zakonom. Rešitve so se selile iz predala v predal, obljube, čeprav so to kot prioriteto vsi dosledno pisali v koalicijske pogodbe, zamikale iz leta v leto. Zakon je končno sprejela vlada Janeza Janše, a vlada Roberta Goloba ga je spremenila, o tem pa smo na koncu državljani odločali na referendumu in vladne spremembe potrdili. Kakšne pravice pa zakon, ki bo v praksi zaživel 1. januarja prihodnje leto, pravzaprav prinaša starostnikom in njihovim svojcem?

1. januarja 2024 naj bi začel veljati institut oskrbovalca družinskega člana, ki bo imel takšno vlogo, kot jo ima zdaj družinski pomočnik. Oskrbovalec bo za svoje delo prejel plačo v višini 1,2-kratnika minimalne plače – kar trenutno znese dobrih 1.400 evrov bruto – in imel 21 dni dopusta. En oskrbovalec bo lahko skrbel za največ dve osebi, v tem primeru bo njegova plača 50 odstotkov višja. 

1. januarja 2025 naj bi na CSD vzpostavili vstopne točke, kjer bodo ocenjevali upravičenost za dolgotrajno oskrbo. 1. julija 2025 naj bi se začela izvajati dolgotrajna oskrba na domu in e-oskrba. To je tudi dan, ki zaznamuje začetek plačevanja novega socialnega prispevka. Delavci in delodajalci naj bi plačevali po en odstotek od bruto plače, upokojenci pa odstotek neto pokojnine. Tisti, ki so hkrati delavci in delodajalci, na primer samostojni podjetniki in kmetje, bi plačevali dva odstotka bruto plače. Takšen način financiranja je sicer sprožil ostre kritike delodajalcev, dela strokovne javnosti in opozicije. A poslanci so tudi po vetu Državnega sveta zakon – na izredni seji sredi poletja – znova potrdili.

1. decembra 2025 pa bosta začeli veljati še zadnji pravici: dolgotrajna oskrba v institucijah in možnost denarnega prejemka za vse, ki jim oskrbe ne bodo mogli zagotoviti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kadri, kadri, kadri in še enkrat ... kadri

Toda kar je za tako obsežno in pomembno področje ključno; kdo bo dolgotrajno oskrbo sploh izvajal? Kadrovske vrzeli so namreč vse večje. Najprej je tukaj kadrovska stiska v domovih starejših, o čemer poročamo že leta. Danes tam manjka vsaj 10 odstotkov kadra, še 10 odstotkov zaposlenih v prihodnjih treh letih odhaja v pokoj, opozarja sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Denis Sahernik. Na eni strani imamo tako dolge čakalne vrste, tudi po več kot leto dni se čaka, če je na primer želja po enoposteljni sobi v točno določenem domu in je to oseba z demenco, ki potrebuje varovani oddelek. Po drugi strani pa je v tem trenutku, ravno zaradi pomanjkanja kadra, v domovih praznih približno 750 mest. Za ilustracijo: države OECD imajo 4,9 kadra v dolgotrajni oskrbi na 100 prejemnikov, starih nad 65 let. Slovenija le 2,7.

In tu je še kadrovski manko, ki pesti centre za socialno delo, ključne institucije za dolgotrajno oskrbo. Institucije, ki bodo 1. januarja 2025 vzpostavile tako imenovane vstopne točke, kjer bodo – glede na potrebe starostnikov – ocenjevali upravičenost do dolgotrajne oskrbe. Strokovnjak na področju socialnega varstva dr. Matej Babšek se zato boji, da to vodi v še večjo birokratizacijo centrov, kar bo vplivalo na vsa področja dela, ne zgolj na dolgotrajno oskrbo.

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac sicer zagotavlja, da se kadrovskih težav zavedajo in da pospešeno snujejo rešitve. V centrih za socialno delo nameravajo v prvem letu dodatno zaposliti 18 ljudi. Kadrovsko krizo v domovih starejših pa – tako minister – rešujejo z naborom različnih ukrepov. "Nekateri so že bili vključeni v zakonodajo, zadnji ravno v interventni zakon ob poplavah, kjer se je bistveno olajšalo zaposlovanje tujcev za področje socialnega in zdravstvenega varstva. Zdaj pa se pogovarjamo še o nadaljnjih ukrepih, ki bodo predvidoma sprejeti do konca leta. Jaz verjamem, da se bo dolgotrajna oskrba z vsemi storitvami v celoti izvajala tako, kot se mora."

Rešitve izvedljive le na papirju?

Da bo zakon, če ne bo res korenitih, zlasti kadrovskih ukrepov, le mrtva črka na papirju, opozarja tudi dr. Jana Javornik, raziskovalka delovnih razmerij in javnih politik na Univerzi v Leedsu. Vesela je, da je zakon po desetletjih končno sprejet. A po njenem mnenju še zdaleč ni optimalen, takšen, kot bi ga v 21. stoletju lahko pričakovali. Zlasti – je kritična – gre za zelo spolitiziran zakon, ki ne zagotavlja neke institucionalne stabilnosti skozi časi. "V državah, kjer se tako kompleksni sistemi, kakršen je sistem dolgotrajne oskrbe, sprejemajo v tako napetih političnih ozračjih, brez zaupanja javnosti, brez zaupanja relevantnih institucij, to ni najboljša popotnica dolgoživemu, trajnemu in odpornemu sistemu, kakršnega kompleksen sistem dolgotrajne oskrbe nujno potrebuje." Boji se tudi, da bo breme oskrbe starostnikov v veliki meri spet padlo na svojce. "Novi zakon sicer končno prepoznava nujnost in celo monetarno ovrednoti družinsko oskrbo, z uvedbo družinskega pomočnika. Vendar pa je okoli tega instituta treba upoštevati celo paleto kompleksnih dejavnikov. Eden je, da imamo kronično pomanjkanje delovne sile v institucionalnih sistemih, kar pomeni, da lahko s to uvedbo dejansko prevedeš skrb za družinskega člana nazaj v družino. Morda si pa tega družina ne bi želela. Uvedba družinskega pomočnika tudi sloni na predpostavki, da so družine družbene celice, ki funkcionirajo. Niso vse, niso vse funkcionalne, niso vse srečne, zadovoljne in varne." Dr. Javornikova ima pomisleke tudi o denarnem prejemku, namenjenemu tistim, ki oskrbe ne bodo mogli izkoristiti. 

Dolgotrajna oskrba po poti osebne asistence?

Državni proračun bo predvidoma za dolgotrajno oskrbo prispeval največ 190 milijonov evrov na leto. Razliko do 770 milijonov, kolikor naj bi dolgotrajna oskrba stala leta 2026, ko bo sistem zaživel v celoti, bi zbrali z novim prispevkom. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A ker bodo stroški za financiranje oskrbe zaradi staranja prebivalstva iz leta v leto višji, je tu še ena varovalka. Če tudi v novi blagajni, ki jo bo upravljal ZZZS, sredstev za dolgotrajno oskrbo ne bo dovolj, je zakonodajalec predvidel, da bi lahko že leta 2028 uporabniki začeli doplačevati 10 odstotkov vrednosti storitev dolgotrajne oskrbe in 20 odstotkov tako imenovanih dodatnih storitev. Konkretno: za 5. kategorijo oskrbe v instituciji po trenutnih vrednotenjih to pomeni vsaj 187 evrov na mesec. Pri 3. kategoriji storitev za krepitev in ohranjanje samostojnosti – skoraj 280 evrov doplačila. Obstaja torej nevarnost, da se bo ponovila zgodba z osebno asistenco, kjer so se stroški dvignili za kar 25-krat, z osmih na 200 milijonov evrov? Minister Maljevac zagotavlja, da ne.

Zakon imamo, pa zdaj?

Po več kot 20 letih torej končno imamo zakon, ki naj bi omogočil, da bo čim več starostnikov čim dlje ostalo doma. Toda kako bo sistem zaživel, je odvisno od številnih podrobnosti. Na kar že kar nekaj časa opozarja tudi Denis Sahernik.

Minister Maljevac sicer zagotavlja, da bodo vse potrebne podzakonske akte in pravilnike sprejeli še pravi čas in da bo sistem dolgotrajne oskrbe zaživel v roku. Bodo torej vsi, ki ne zmorejo sami poskrbeti zase, po več kot dveh desetletjih torej res končno dobili ustrezno oskrbo, s tem pa možnost za dostojno starost in dostojno življenje? Ali pa bodo še naprej odrinjeni na rob, prepuščeni domačemu okolju in družini?

preiskovalna zgodba, dejstva
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (208)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

orhideja79
10. 10. 2023 13.03
+2
300.000 ljudi (delovne sile) preživlja 2.000.000 ljudi (v celotni Sloveniji). Koliko dolgo mislite, da bo to zdržalo?
Uškakola
10. 10. 2023 09.05
+6
Vse dela v Avstriji, taliji Avstrijci poceni do delovne sile čeprav je plača skoraj enkrat večja, nihče iz Slovenije ne ropa sociale in ni privlekel pol avtobusa otrok na socialo. Naši pa uvažaJo največje umske in socialne reveže s tropom otrok..ALELUJA.
Tako pac je
10. 10. 2023 08.47
+8
1200 bruto,pajade.Se tujci ne bodo delal za ta drobiz.
Maxx365
09. 10. 2023 21.41
+4
Rdeča nit te sramotne 20-letne sage za ostarele so tri janševe vlade. Najbolj je pameten takrat, ko ne vodi vlade in bevska iz poslanske klopi. V treh mandatih pa nič od nič.
f06
09. 10. 2023 21.51
-5
Maxx365, a si ti pri sebi? Janša je v zadnjem mandatu pripravil zakon, pa ste ga znalci zrušili, da lahko sedaj jokate. Druga vlada je bila pod stalnimi demonstracijami vas istih in na oblasti pol leta. Neizvwdljuvo
Maxx365
10. 10. 2023 08.07
+3
Ne bluzi svečkar, kaj pa ima ministrstvo za socialo z demonstracijami? S temi se je ukvarjal nikoli odstopljeni general Hojs, to vprašanje bi pa lahko rešil super sposobni janez že v prejšnjih mandatih. Sicer pa, če bi bil janezov zakon iz leta 2021 dovolj kvalitetno spisan in ne bi bil tak zmazek šalabajzarski, potem tudi ne bi padel v parlamentu.
Quatflow
10. 10. 2023 08.59
+4
f06
10. 10. 2023 09.06
-2
Maxx365, klasika. Na referendumu ste ga zrušili, ne v DZ! Kot rečeno, v drugem mandatu je bila n cesti Štrukljeva falanga. Pred tem je bil prvi mandat 2004-2008. Torej 15 let in več nazaj. Ampak kaj bi s tabo razpravljal, ko nisi sposoben procesirati dejstev.
lusma00
10. 10. 2023 09.08
+4
Bravo Maxx365...v vseh treh njegovih vladah nič od nič in samo nastavljanje nesposobnih ljudi na funkcije v podjetjih in v vladi...ko je odletel z njegove druge vlade je nastopila svetovna gospodarska kriza in takrat se je točno videlo kaj je janezek počel in kakšen proračunski krater nam je pripravil da pa o njegovi tretji vladi sploh ne govorim.
ZbuditeSeLjudje
10. 10. 2023 09.28
+2
Na koncu koncev je bil v času janševe vlade glasen tudi šarec, ki je predtem dal odpoved delovnega razmerja (odstop funkcije), danes ko je spet v vladi pa je spet tiho. VSI so glasni ko so izven funkcije, ko pa pridejo na oblast, so pa tiho, ker jim kuverte padajo pod mizo za molk. marsikaj bi lahko bilo narejeno v vsej zgodovini slovenije, od posebnih pokojninskih skladov iz katerih se nebi kradlo, pa bi vsi imeli dostojno penzijo, do kvalitetne infrastrukture, zdravstvene oskrbe vseh državljanov (glede na to da vsi plačujemo osnovno zdravstvo se pričakuje, da bi vsi imeli dostop do osnovnega zdravstva, pa vsi vemo kje smo..), do digitalizacije in zmanjšanje balasta tako v šolstvu tako v birokraciji. Vsi so že bili na stolčkih, vsi so imeli možnosti, čas je da se vsi kompletno zamenjajo - pa ne samo tisti pred kamerami, ampak tudi vsi za zavesami.
Delavec_Slo
09. 10. 2023 21.35
+5
Kdo bo izvajal - IMATE 45000 LENIH NA SOCIALI
Pikapokapolonica
11. 10. 2023 12.34
+1
Anion6anion
09. 10. 2023 21.17
-5
Nič o vojni v Ukrajini? Je zeleni že zmagal? Vprašam ker ni nič poročil o tem
Maxx365
09. 10. 2023 21.43
+5
A ti je že dolgčas? Imaš novo vojno, pa čitaj.
SlepiSlovenc
09. 10. 2023 21.16
+3
Eno in isti fris 5x na sliki... 😆🤔
Skinwalker
09. 10. 2023 21.09
+7
A se ti politiki delajo norca iz nas...?????
Jozaa
09. 10. 2023 21.23
+0
rcarlos
09. 10. 2023 21.00
+5
Najbolj je smešna naslovna slika preden klikneš članek :D ... Eni osebi je uspelo 3x prepričat svoje privržence, kak bo to vse porihtano :D ... Še zastopim nekot, da probaš z novim obrazom in se opečeš, tako kot npr. z Golobom... Sam da greš pa po tem, ko se opečeš, zopet volit nekoga, za katerega že preverjeno veš, da laže, to je pa višek volilske neumnosti :D ... Ampak tak mamo, zato bo volilna udeležba vedno manjša ;)
Maxx365
09. 10. 2023 21.45
+8
Pač ima svojo bazo fanatičnih privržencev, ne glede na to, kakšne neumnosti počne in kako dokazano nesposoben je.
Uporabnik1536341
09. 10. 2023 20.51
+4
Toliko negativizma na tem portalu,ali to pomeni,da sploh ni potrebno poskušat nekaj naredit na tem področju?Potreben je zakon,potem bomo pač videli če bo stvar funkcionirala...
Potouceni kramoh
09. 10. 2023 20.50
+6
Danes sem prišel iz DSO.Po peti uri popoldan in celo noč nimajo niti ene same dežurne sestre.Po moje si bodo nepokretni počasi morali tam sami menjati plenice karikirano evo..
Jozaa
09. 10. 2023 21.26
-1
Maxx365
09. 10. 2023 21.49
+1
Tako pac je
10. 10. 2023 08.46
+4
Maxx365
10. 10. 2023 13.44
+1
Dobro poznam razmere, ker dela žena v domu, pa vem, da medicinska sestra ne menjava plenic, tudi ko so bolniške. Za to so oskrbovalke, bolničarji, negovalke.
Maki3322
09. 10. 2023 20.41
-3
Nesposobni Janša prevzame naj njegova Urška.
SlepiSlovenc
09. 10. 2023 20.33
+3
Dok bom jst hodu na šiht, boste tud vi mel oskrbo.
btbslo
09. 10. 2023 20.28
+12
Ni tezava samo premalo zaposlenih. Tudi hrana je katastrofa. Same neke corbe, napolnjene s kasami in jesprenom. Vsaj v Topolsici, ki je zaseben je tako.
zmajskorpion
09. 10. 2023 20.41
+5
V Avstriji plačujejo domove med 3 in 4k, pa dobijo skoraj vse iz skrinje (tudi palačinke) :).Kadra tudi primanjkuje, no vsaj plače so OK.
Betuul
09. 10. 2023 20.20
+4
Alenka in Janez bi morala več skup sodelovati ! Zelo dobro zgledata! Tud ata Srpentin
Betuul
09. 10. 2023 20.24
-2
ata Srpentinšek niso švoh! Jej pa Borko; pa g. Cerar ; Rop je Jankoviča ; zdaj Zokija! v merkator nastavu! Golob Vladar! Ni kaj vsak je želel dobro! Pol pa kukr želja izpade! 👏čestitke za očetnjavo do zdaj!
Yoka Nono
09. 10. 2023 20.15
-2
Ivan je tipični "Ilir",burek je njegov.
alkimistos
09. 10. 2023 20.10
+11
minister maljevac... škoda vsake nadaljnje besede.,.. Minister maljevac..
Betuul
09. 10. 2023 20.29
+5
Maljevac bi moral zrihtat za vse slo domove ene take lojtrske vozičke( en tak bugi voz) na - 8.sedežev; da bi jih lahk guvernante ; na zrak pelale!
murate
09. 10. 2023 20.07
+4
Generacija danes stara med 50 in 60 je bila preveč zaščitniška do svojih otrok in zato danes tisti ki bi morali zasesti prazna delovna mesta niso niti pod razno pripravljeni delat.
caspera1
09. 10. 2023 20.43
+2
Ma, ni samo problem v njihovih starših. Požirajo neumnosti in plehkosti namišljenih vplivnikov. Res pa je, da imajo starši ogromno dela z goltanjem raznih kalogenov in preh. dopolnil in iskanjem večne mladosti. Niso nek zgled svojim otrokom.
ceta69
09. 10. 2023 20.05
+2
še eden dokaz več za strokovni in šolani js
Bozji
09. 10. 2023 19.43
+17
Skrbnik- bolničar niti toliko plače ne prejme kot znaša plačilo za enega varovanca! Sramota! Danes je vse dobiček, ki ga morajo imeti lastniki na milijone!
caspera1
09. 10. 2023 20.43
-4