Dejstva

Les 'nafta' Skandinavije, v Avstriji zasebni lastniki na trgu kot eno

Helsinki / Dunaj / Ljubljana, 16. 02. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Maruša Slana
Komentarji
82

Tako Finska kot Avstrija veljata za državi, ki sta tesno povezani z gozdom in zato imata dolgo gozdarsko in lesno tradicijo. Ob težkih vremenskih pogojih, ki vladajo v tej nordijski državi, se je Finska usmerila predvsem v proizvodnjo papirja in kartona, ki sta njena najbolj pomembna izvozna produkta. Slovenska severna soseda Avstrija na drugi strani slovi po dobro razviti žagarski industriji in tesnemu povezovanju zasebnih lastnikov gozdov. Njihova združenja so se do danes ponekod že preoblikovala v podjetja, ki svojim članom zagotavljajo reden in varen prihodek od prodaje lesa.

Po besedah dr. Mihe Humarja z Biotehniške fakultete se Finci dobro zavedajo, da je les njihovo resnično bogastvo, o njem pa lahko govorimo kot o nafti Skandinavije. V ta namen namenjajo obsežna javna in zasebna sredstva v raziskave in razvoj. "Danes na Finskem že komercialno iz lesa proizvajajo etanol, podjetje, ki to proizvaja, pa je lastnik bencinskih črpalk, ki lahko po celi Skandinaviji potem ta etanol tudi prodajajo. Država pa poskrbi, da je ta etanol konkurenčen etanolu iz Brazilije, ki ga pridelujejo iz sladkornega trsa."

Finska hkrati velja za najbolj gozdnato državo v Evropi. Po podatkih Eurostata 66 odstotkov površja države prekrivajo gozdovi, po ocenah finskega kmetijskega ministrstva pa je ta odstotek še nekoliko višji – 75 odstotkov. Gozd je eden od prevladujočih elementov finske narave in njene raznolikosti, predelava lesa pa je bila tudi ena od podlag finske industrializacije. 

finska-gozdarska-industrija

Danes je skoraj tri milijone hektarjev finskih gozdov zaščitenih ali v omejeni rabi, kar predstavlja 12,6 odstotka vseh gozdnih površin. Zaradi naravnih danosti, malo toplih mesecev in malo sončne svetlobe v finskih gozdovih prevladujejo štiri vrste dreves. To so norveška smreka, beli bor, puhasta in srebrna breza. 

Leta 2017 je povprečen prihodek od vsakega hektarja gozda v lasti finskih družin in zasebnikov znašal 126 evrov.
Leta 2017 je povprečen prihodek od vsakega hektarja gozda v lasti finskih družin in zasebnikov znašal 126 evrov. FOTO: Shutterstock

Papir in karton najpomembnejša izvozna produkta

Največja uporabnika lesa na Finskem sta papirna in žagarska industrija. Leta 2020 so na Finskem proizvedli 4,5 milijona ton papirja in 3,7 milijona ton kartona. Proizvodnja papirja sicer v zadnjih letih upada. Leta 2019 je v državi delovalo 69 obratov za proizvodnjo celuloze, kartona in papirja, v tej nordijski državi pa imajo sedež tudi tri velike mednarodne korporacije. To so Stora Enso, UPM in Metsä Group. 

Finski papir in karton uvaža tudi Slovenija. Po podatkih SURS-a smo leta 2020 iz Finske uvozili za 5,7 milijona evrov papirja in kartona. Največ papirja, v vrednosti skoraj 200 milijonov evrov, uvozimo iz Avstrije. V Sloveniji ima sicer papirništvo večstoletno tradicijo, v 19. stoletju pa je bilo nosilec industrializacije. Večina papirnic je bila privatiziranih, ena od teh je tudi krški Vipap, ki je v češki lasti, trenutno pa je v postopku prisilne poravnave. 

Tako finski kot slovenski papir kupuje podjetje Europapier Alpe, ki posluje v Sloveniji in je del mednarodne skupine Europapier v avstrijski lasti. Gre za največjega trgovca s papirjem v srednji in vzhodni Evropi ter Rusiji. Kot pravijo v podjetju, so slovenski papirji in kartoni konkurenčni in po kakovosti parirajo ostalim evropskim proizvajalcem. Če je bila proizvodnja celuloze nekoč bolj obremenjujoča za okolje, je današnja sodobna proizvodnja energetsko neodvisna, podjetje pa obžaluje, da smo v Sloveniji že pred davnimi leti zaprli proizvodnjo celuloze v Krškem. "Še vedno pozabimo na dejstvo, da se za proizvodnjo celuloze uporablja večinoma manj kakovosten les in je tako rekoč papirna industrija čistilec ali metla gozdov," dodajajo.

uvoz-papirja-in-kartona-ter-izdelkov-iz-papirne-mase

Na začetku pandemije so trgovci s papirjem v Evropi beležili izreden padec prodaje, lansko leto je trg okreval, povpraševanje pa je tako kot v drugih panogah preseglo ponudbo. Zaradi višjih cen surovin, emisijskih kuponov, energentov in logistike na eni in povečanega povpraševanja na drugi strani so se lani znatno zvišale cene papirja in kartona. Kot pojasnijo v Europapierju, je na povečano povpraševanje v zadnjih letih vplivalo tudi zaprtje nekaterih tovarn, kar je pomenilo zmanjšanje proizvodnje. Pred pandemijo se je namreč poraba papirja zmanjšala, veliko tovarn se je znašlo v težavah, kar se je pokazalo v prestrukturiranju proizvodnje ali njihovih zaprtij. Od leta 2017 do leta 2022 so se tako evropske kapacitete proizvodnje grafičnih papirjev zmanjšale za slabih 10 milijonov ton.   

Skoraj 14 odstotkov prebivalcev Finske ima v lasti gozd

Tako kot v Sloveniji je tudi na Finskem večina gozdov v zasebni lasti. Zasebnih lastnikov je približno 620.000, skupaj pa imajo v lasti 344.000 gozdnih posesti. Skoraj 14 odstotkov prebivalcev Finske je lastnikov gozdov. 

Gozdovi, ki so v lasti posameznikov, so pogosto podedovani od prejšnjih generacij. Iz tega razloga je finsko gozdarstvo pogosto označeno kot družinsko. Devet odstotkov gozdov je v lasti zasebnih gozdarskih oziroma lesnopredelovalnih podjetij. 

Korenine finske gozdne politike segajo v 19. stoletje, ko je v državi vladala velika zaskrbljenost nad stanjem gozdov. Gozdni viri so hitro upadali zaradi metod sečnje, ki so se osredotočile predvsem na sečnjo večjih dreves in nabiranje drv. Leta 1886 je bil nato sprejet Zakon o gozdovih, ki je prepovedal uničevanje gozdov. Zakon je določal, da mora lastnik gozda po sečnji v določenem roku zagotoviti rast novega gozda, ki bo nadomestil posekanega. Pomemben ukrep je bil izveden tudi  v 20. letih prejšnjega stoletja, ko so kmetom zakupnikom velikih posestev omogočili odkup njiv in gozdov, s katerimi so gospodarili. Tako je nastalo finsko družinsko gozdarstvo. 

poraba-okroglega-lesa-na-finskem-v-letu-2020

Cilj pogozdovanja je povečati donos najbolj dragocenega okroglega lesa v gozdu. Tega nato v žagah predelajo v vezane plošče in deske, uporabljajo se na primer za izdelavo pohištva ali konstrukcijski les. 

Tanjša drevesa so surovina za proizvodnjo celuloze. Sekanci, ki so stranski produkt žag, pristanejo v tovarnah celuloze, saj so dober material za papir in karton. Žagovina, ki jo proizvajajo žage, se uporablja v proizvodnji plošč ali za proizvodnjo energije. Tovarne celuloze z žagami ne tekmujejo za surovine. Sekanci, ki so stranski produkt pri obdelavi lesa v žagah, so nepogrešljiva surovina za proizvodnjo celuloze, medtem ko prodaja sekancev predstavlja pomemben vir prihodkov žag.  

V finskih gozdovih vsakih 5 do 10 let potekajo t. i. inventure v gozdu. S tem pristojne institucije pridobijo podatke o obsegu, rasti in kakovosti dreves. Prav tako pridobijo podatke o rabi gozdnih površin in vplivu podnebnih sprememb. 

V državni lasti 26 odstotkov finskih gozdov, skoraj polovica je zaščitenih

Na Finskem država upravlja 26 odstotkov gozdnih in vodnih površin ali 12,6 milijona hektarjev, in sicer preko državnega podjetja Metsähallitus, ki zaposluje okoli 1200 ljudi. Med ključne naloge državnega podjetja spadata upravljanje z zaščitenimi površinami in dobava lesa gozdarski industriji. 45 odstotkov državnega gozda je zaščitenega. 

Delež produktivnih gozdnih zemljišč v lasti družin in posameznikov je višji kot v lasti drugih skupin, saj se zemljišča v državni lasti in delno tudi v lasti podjetij nahajajo večinoma na manj produktivnih območjih na severu in vzhodu Finske. Lesna industrija tako od zasebnih lastnikov gozdov kupi kar 80 odstotkov domačega lesa. Država tudi subvencionira gospodarjenje z gozdovi, ki ga opravljajo zasebni lastniki, cilj pa je ohraniti stalno rast in zdravje finskih gozdov. 

Odgovornost državnega podjetja je upravljanje in uporaba območij na način, ki v največji meri koristi finski družbi. Upravljanje z državnimi gospodarskimi gozdovi je naloga gozdarske družbe v popolni lasti Metsähallitusa, upravljanje in uporaba naravnih rezervatov pa je naloga hčerinskega podjetja Parks and Wildlife Finland, ki upravlja z zakonsko zaščitenimi območji. 

Metsähallitus letno proda okoli šest milijonov kubičnih metrov lesa. To je približno 5 do 10 odstotkov celotne količine lesa, ki jo potrebuje finska gozdarska industrija. Največji kupci so velika finska podjetja, ki proizvajajo celulozo, papir in žagane izdelke. Državno podjetje dobavlja les na več kot 100 dobavnih mest, nima pa lastnega predelovalnega obrata. Na trgu podjetje proda največ celuloznega lesa (60 odstotkov celotne količine) in hlodovine. Elektrarnam prodaja štore, ostanke sečnje. Les prodajajo na podlagi dolgoročnih pogodb, sklenjenih posamično s ključnimi kupci. 

V gospodarskih gozdovih v državni lasti sečnjo in prevoz lesa izvajajo zasebni izvajalci, ki upravljajo z gozdnimi stroji in tovornjaki. Obseg in stanje gozdov finska vlada spremlja že vse od 20. let prejšnjega stoletja. Če so v preteklosti gozdni viri zaradi metod sečnje upadali, pa danes rast finskih gozdov že presega sečnjo – gozdovi rastejo 40 odstotkov hitreje, kot se izrabljajo. 

Avstrija zasebni lastniki kot eno 

Slovenska severna soseda Avstrija je v primerjavi s Finsko in Slovenijo manj gozdnata. Gozdovi prekrivajo 46,2 odstotka celotne površine države oziroma pol hektarja na prebivalca. 

Okoli 145.000 zasebnih lastnikov gozdov v Avstriji upravlja z 80 odstotkov vseh gozdnih posesti v državi ali 2,6 milijona hektarjev. V zadnjih desetletjih so se v kmetijstvu in gozdarstvu v Avstriji zgodile večje strukturne spremembe. Število kmetij vztrajno upada, razlogov za to pa je več. Zmanjšujejo se predvsem tradicionalne vezi med gozdno posestjo in kmetijskim podjetjem, vse več prebivalcev se seli v urbana območja. Prebivalci so manj tesno povezani z gozdom in posledično med njimi vlada manj zanimanja za delo v gozdovih. 

lesnopredelovalni-industriji-v-avstriji

Model organiziranosti lastnikov gozdov v naši severni sosedi sloni na dolgoletni tradiciji ustanavljanja društev in združenj, ki so do danes večinoma prerasla že v podjetja. Ta so med največjimi ponudniki lesa v lesnopredelovalni industriji. Slednja je izvozno usmerjena in ena tistih, ki zaposluje največ ljudi v državi. 

Po besedah Nike Krajnc iz Gozdarskega inštituta Slovenije se zasebni lastniki v Avstriji povezujejo, kar poveča tudi njihovo pogajalsko moč na trgu. Eden od primerov je Avstrijska Štajerska, kjer je društvo lastnikov gozdov ustanovilo svoje podjetje. Člani društva preko podjetja nato prodajajo svoj les, hkrati pa imajo boljša izhodišča pri večjih žagah in si že vnaprej izpogajajo boljše cene. "Če bi pa prišel lastnik sam z nekaj kubiki, pa ga žaga verjetno sploh ne bi sprejela," poudarja. 

10-najvecjih-avstrijskih-zag-po-razrezu-mehkega-lesa

V krovno interesno organizacijo Združenje lastnikov gozdov Avstrije je vključenih več kot 66.000 zasebnih lastnikov gozdov. Namen združenja lastnikov je predvsem izboljšati tržni položaj članov, zastopanje lastnih interesov na državni ravni in zagotavljanje dobave lesa industriji. Na avstrijskem Štajerskem so lastniki že leta 2002 ustanovili podjetje za sečnjo in spravilo lesa Forstservice, ki se je tri leta kasneje preimenovalo v Waldverband Steiermark. Lastniki gozdov prek združenja letno prodajo okoli milijon kubičnih metrov lesa, podjetje pa nudi med drugim tudi bančne garancije in zavarovanja v primeru finančnih težav kupcev lesa. 

Avstrija je v letu 2020 največ parketa izvozila v Nemčijo in Švico, Slovenija se je uvrstila na peto mesto. Iz naše severne sosede smo uvozili parket v vrednosti 6,3 milijona evrov. 

Avstrija slovi tudi po dobro razviti žagarski industriji, ki jo predstavlja okoli 1000 podjetij, večina pa je v rokah družin. Po besedah dr. Mihe Humarja so v Avstriji naredili veliko na področju primarne predelave lesa, posodobili so žagarske obrate in danes je gozdno-lesno predelovalna industrija v Avstriji na drugem mestu za turizmom po prihodkih in zaposlenosti. Na ta način jo tudi spodbujajo. Lastniki gozdnih posesti in lesarji so med seboj tesno povezani, skupaj vlagajo v promocijo, od vsakega prodanega kubičnega metra lesa pa odvedejo določen odstotek sredstev za promocijo in raziskave. "Rezultat 15 ali 20 let trdega dela je to, kjer so prisotni danes."

V Avstriji je približno 214.000 gozdnih posesti, velika večina gozdov je v zasebni lasti. Rimokatoliška Cerkev ima v Avstriji v lasti 4,2 odstotka gozdov, s 16,3 odstotka gozdnih površin pa upravlja državno podjetje Österreichische Bundesforste.
V Avstriji je približno 214.000 gozdnih posesti, velika večina gozdov je v zasebni lasti. Rimokatoliška Cerkev ima v Avstriji v lasti 4,2 odstotka gozdov, s 16,3 odstotka gozdnih površin pa upravlja državno podjetje Österreichische Bundesforste. FOTO: Shutterstock

Avstrija velja za eno najpomembnejših svetovnih izvoznic žaganega lesa, znani so tudi po proizvodnji sekancev, gradbenemu lesu, pohištvu, pomemben segment pa predstavlja tudi proizvodnja celuloze in papirja. 

"Če vzamemo za zgled Avstrijo, vidimo, da iz enega hloda ne dobijo 100 odstotkov, ampak 120 odstotkov. To se moramo v Sloveniji naučiti. Hlod ne pomeni, da bomo dobili samo en izdelek iz njega, ampak cel spekter izdelkov. Če se osredotočimo samo na en izdelek, vidimo samo en način rabe, zato smo ekonomsko zelo težko konkurenčni," še dodaja Humar. 

Dejstva gozdovi
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SFRJJNA
16. 02. 2022 21.33
+1
Zapisano je zelo vredu, komentarji pa žalostni in neumni. Z podjetji iz Finske, delaž že več kot 20 let (4 podjetja), težko je začeti, vendar ko si poslovno povezan, zadeva traja. Oni res vedo kaj je gozd in bogastvo; pri nas pa ga je sistem enoznačno uničeval; najbolj pa z viika električne enrgije. Sedanji nosilec liste Golob je naredil v zadnji 10 letih njaveč škode slovenskemu gozdnatemu gospodarstvu, seveda s podporo skladov in neumnih slovencev; imamo namreč inštaliranih največ toplotnih črpalk zrak-voda na milijon prebivalcev na svetu!!! Če začnemo leto urejati gozdove, jih lahko počistimo v 20-25 letih, do takrat pa bo novi prirast za 7 do 10 let...torej dela je dovolj, če bo le pameti!
slohren
16. 02. 2022 19.54
+1
Ja kaj je zdaj naenkrat tako prepričevanje naroda, da naj da slovenskemu holdingu les v gozdovih za posekati. A ste normalni, iz ropali so državne gozdove, zdaj jim pa dišijo zasebni in župnijski. Če nimate več dela v državnih gozdovih, dajte vse v stečaj pa konc...
DR. RNR
16. 02. 2022 17.17
+1
Danasnji biznis ne pozna postenost. Med njih spadajo tudi Avstrijci. Tudi oni hrepenijo po kesu. Ni vazno koliko kosta naravo...obstajajo dokumentarci o tem kriminalu. Clovek je izgubil kompas zdravega duha. To se zdaj zelo jasno vidi,gdor ce videti.
CIGU MIGU
16. 02. 2022 16.01
+3
a lahko prodajam hrastovino brez davka tako kot cerkev jelovino austrijcem,pa naj pride kdo v gozd ko pojejo motorke
mate08
16. 02. 2022 14.25
+1
...o, ponovno članek...vam pa SD-jevci ne dajo miru, anede??
marcpazz
16. 02. 2022 12.50
-4
Kot vse kaže želi rdeča zvezda s pomočjo tega portala in tovrstnih člankov (s katerimi je sicer vse OK) v javnosti povečati pomen državnega lastništva gozdov - državno lastništvo je kruh rdeče zvezde - preko nastavljencev, obvladovanja in črpanja državnih holdingov se futra rdeča zvezda . . . . . . . . problem rdeče zvezde (in komunizma) pa je, da prej ko slej zmanjka premoženja, ki ga je ustvaril nekdo drug
Slovenske krize sin
16. 02. 2022 17.56
+1
Ko zapreš oči, kaj vidiš? Rdečo zvezdo?
FAUSTOS1
16. 02. 2022 12.18
+8
Pri nas je največji neupravičeni lastnik cerkev in ta ne skrbi za gozdove ampak le prodaja les v tujino in bogati-kako je prišla do takšnega bogastva vejo le desničarji ,ki za volilce s strani cerkve podarjajo gozdove cerkvi oz vatikanu ,ki je samostojna tuja država in s tem lastnik gozdov v sloveniji sds profašisti bodo storili vse za vladaNJE MADŽAROM HOTELE IN PRISTANIŠČE CERKVI GOZDOVE.
Skinwalker
16. 02. 2022 11.52
+8
Vse boste unicili kapitalisti. Samo denar vidite kaj pa NARAVA NI POMEMBNA??
marcpazz
16. 02. 2022 11.33
+3
Zelo lepo, . . koristno za državo, ljudi in ekologijo, . . da toliko pišete o gozdarstvu in lesarstvu. . . . . se pa nekateri že sprašujejo, kaj je v ozadju . . . . zakaj že 14 dni pišete in intenzivno promovirate slov. lesarstvo ???? . . . . so morda vaši ruski lastniki pri nas kupili kake gozdove ali lesno. tovarno ???? . . . . špekulacija - rdeča zvezda išče nov vir financiranja . . . :-)) ???
oježeš
16. 02. 2022 14.31
To ne, verjetno pa bo gozdove odkupil kakšen minister v tej vladi.
tito73
16. 02. 2022 11.13
-1
Ni dolgo nazaj sem gledal reportažo iz Švedske, kakšni goloseki, da srce boli. Še dobro, da je pri nas omejen, da se lahko največ 0.5 ha podre (v enem kosu).
Kr en tam dol
16. 02. 2022 10.26
+4
Gospodarnost pač ni vrlina ssds sekte so bol v mafijskih vodah
JohannDoe
16. 02. 2022 10.38
-2
Očitno ni vrlina tudi levih sekt, glede na to, da je to tudi in predvsem njihovo maslo... In videlo se bo tudi po volitvah, če so postali kaj bolj gospodarni, ali bo šlo po isti poti dalje, tako kot v zdravstvu in nabavah...
Kr en tam dol
16. 02. 2022 10.23
+6
Puklavi bi hoste orbančku šenku
sagessee
16. 02. 2022 10.27
-3
Se vam malo rola vidim??...... Pod bratuškovo in kasneje cerarjem se je madžarom prodalo daleč največ nekoč državnega premoženja.Kako ste levičarji lažnivo poskušali obrniti zgodbo v javnosti v primeru save.Leve vlade so prodale savo zasebnemu skladu...in ko se je le ta odločil to prodati svoj delež madžarom,ste nabijali do onemoglosti,da janša prodaja savo,madžarom........ laž na laž...........noro....
FAUSTOS1
16. 02. 2022 12.20
+4
SEVEDA NIČ NI RES.AMPAK PO SDS PROFAŠISTIČNI PROPAGANDI-laž na laž in postane resnica
sagessee
16. 02. 2022 10.16
+7
Slovenijo prekriva 11.767, km2 gozdov, kar predstavlja 58 % celotne površine. V zasebni lasti je 77,1% gozdov, 22,9 % jih je v lasti države in občin.. Gozdove ima v lasti več kot 461.000 lastnikov in solastnikov.Cerkev,na katero so levičarji tako alergični ima od tega 1,3 %,Tako da daleč največji posamični lastnik je država.To panogo že od osamosvojitve naprej obvladuje stranka SD.Kot so napisali že predhodniki pred mano je ta posel v jugi obvladovala udba,danes pa njeni nasledniki,kam pa je to pripeljalo pa vidimo danes.......
oježeš
16. 02. 2022 14.35
Vam je prav za čestitali, ker ste rešili ogromno gozda, postavili nazaj žage in sploh skrbite za les in lesno industrijo. Pa še kaj pošenkajte cerkvi, ker Slovenci tako nič ne potrebujemo, kar je našega Slovenskega. Res bo imela zgodovina lepe zapise zaradi katerih se bodo sekirali še naši otroci ali od naših otrok otroci.
Gorenc45
16. 02. 2022 09.45
+11
Kot lastniku gozda, so mi vsakodnevni članki o gozdu všeč. Vseeno pa se vprašamo, s kakšnim namenom se vsak dan piše o gozdu na tem portalu. Se želi ustvariti mnenje, da je v tej panogi pri nas vse narobe ali kaj? Ker na nivoju gozdov je pri nas zelo dobro urejeno. Premalo pa je žag in predelovalcev (mizarjev...).
Majzelj
16. 02. 2022 09.58
+12
Se strinjam. Vse skupaj pa izgleda, da bi nekateri radi imeli Gen-Les. Ti jim zagotovi poceni surovino, oni pa bodo zelo dobri in bodo delali z majhnim dobičkom, da bodo lahko veliko denarja kanalizirali svojim.
ap100
16. 02. 2022 09.38
+9
Slovenija je še v 80 letih imela eno močnejših lesnih industrij v Evropi - zaradi izvoza lesa jo je obvladovala UDBA po propadu juge so jo uničili nesposobni udbovci in njihovi LDS-SDjevski nasledniki
Carpediem32
16. 02. 2022 10.43
+4
marcpazz
16. 02. 2022 12.43
+1
JJ je bil v KPS in UDBI nič vredna figura, . . . pik zigmar . . . . . . . in najbrž njegova najpomembnejša poteza, da se je obrnil stran od rdeče zvezde
PomisliNaSonce
16. 02. 2022 09.26
+3
Pri nas se ne izkorišča gozda, ampak se okrog prinaša ljudi z toplotmimi črpalkami...da jih pol zebe ob mrzlih dimnikih....lumparuja čista, in to še sistemsko podprta. Čakamk kak članek na to temo...
MladInPerspektiven
16. 02. 2022 09.33
+6
Mi imamo doma toplotno črpalko in talno gretje in verjami, da nas še nikoli ni zeblo. Temperatura V VSEH PROSTORIH je 24 stopinj. Letni strošek gretja je 500 eur v ČEM JE PROBLEM? ne plačujemo dimnikarja, ne sekamo drv ...itd.
PomisliNaSonce
16. 02. 2022 09.54
+2
Nehej nabijat laži. Za novogradnjo prve klase nebi bil tako nizek letni strošek ogrevanja prostorov plus sanitarne vode..namreč kw = kw ....samo koliko kilovatov je v domnikih izgubljenih. Kako boš s topotno dimnike hladne zagrel, no povej ti brihtnež. Hiše imajo gradbeno dovoljenje da sezidani dimniki obratujejo....tvoja hiš pa verjetno ni mišljeno za primarno dimniško ogrevanjem. Dimnik se drži znotrej hiše temeljnih plat in vse do temeljnov....plate so povezane z balkoni. Če ti te dimnike ohladiš, je konec. Ne zavajej prosim ker naokrog prinašaš barabinc
tito73
16. 02. 2022 11.05
+0
Tudi sam imam letos prvo zimo toplotno črpalko, pa me nič ne zebe.
tito73
16. 02. 2022 11.09
+1
Pomisli! Nehaj nabijat. Sam bom plačal letošnjo sezono okoli 850 evrov za ogrevanje in toplo vodo. Če bi pa še naprej kuril drva, be me pa prišlo več kot 1.000 evrov. Hiša pa je velika 180 kvadratov.
Bananistanec
16. 02. 2022 11.16
+0
Z večino toplotnih črpalk ni nič narobe, z ostalimi ki so problemi pa je večinoma bila montirana toliko da je, brez nobenega upoštevanja vseh dejavnikov kar se pozneje izkaže da ne zmore segrevat vsega za kar je bilo mišljeno
PomisliNaSonce
16. 02. 2022 11.32
+0
Čisti nateg, so si ga izmislili da ljudem težko prihranjen denar elegantno pohopsajo v večjih količinah naenkrat. Pol ga pa še z ceno elektrike zrihtajo do konca...aia če nabaviš panele sončne, te pa še enkrat zrihtajo...barabinci
MladInPerspektiven
16. 02. 2022 12.47
+0
tito73 predvidevam, da imaš ogrevanje z radiatorji .... Ne vem zakaj nekateri nabijajo, a nimajo toplotne črpalke ... Osebno lahko pokažem račune za električno energijo pa naj si sam preračuna KOLIKO se porabi. Sem pa siguren, da električne energije ne dobim gratis....
CIGU MIGU
16. 02. 2022 16.02
+1
kaj pa če poči reaktor v krškem,s kom se boš grel
MladInPerspektiven
16. 02. 2022 19.33
medusa
16. 02. 2022 09.13
+1
Sedaj govorimo Naša mala zelena ... Kmalu se bo govorilo NJIHOVA MALA GOLA!!! Vse živali bi postrelali , vse gozdove požagali , vse prodali in kaj nam bo na koncu ostalo??? ALI SMO RES BUTALCI ALI SE BOMO UPRLI POŽIRALCEM SLOVENSKEGA?!!!NAŠEGA!!!
Gorenc45
16. 02. 2022 09.48
+1
Kaj je s tabo? Si sploh še na istem svetu kot mi? Bistvo gozdnega gospodarjenja je gospodarno sekanje. S tem se gozd obnavlja in krepi. Če tega ni, pride lubadar in vse uniči v pol leta. Medvedov je bilo pri nas pred 10 leti 300, zdaj jih je 1500. Se ti ne zdi, da je število ušlo izpod kontrole??!!!!!
tone078
16. 02. 2022 09.11
+6
V Sloveniji kmet s svojo žago ne more prodati uradno rezanega lesa. Mora biti podetje. In tudi nikamor ga ne more prodati. Mogla bi biti neka institucija kjer bi kmetje lahko prodajali rezan les ravno tako kot hlodovino
ap100
16. 02. 2022 09.21
+1
lahko avstrijcem - celo na črno njihova država to požegna
MladInPerspektiven
16. 02. 2022 09.06
+4
Sam sem se malo pozanimal glede naše ŽAGARSKE (lesne)industrije. Zanimivo, da direktorji (državni ali privatni), ko kupujejo stroje "VEČINOMA" kupijo že stare zastarele stroje(žage. dimterje, brusilke.....itn). Kako si potem oni razlagajo KONKURENČNOST če že v štartu ne morejo doseči niti kvalitete kaj šele drugih zadev.
ap100
16. 02. 2022 09.00
+0
Razlog pa je to da so slovenski Udbovci v avstriji preveč sodelovali z avstrijci in so jih ti kupili - za to so uničili slovensko lesno industrijo, avstrijcem pa še plačati ni bilo treba za to.