Dejstva

Na Biotehniški fakulteti vre, sestanek o mobingu, izkoriščanju bo 8. novembra

Ljubljana, 23. 10. 2019 04.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Alenka Marovt
Komentarji
134

Mobing, posmeh, prikrivanje, odhajanje zaposlenih, dogovorjene zaposlitve, izkoriščanje, izplačevanje neupravičenih dodatkov, to so ključni očitki vodstvu Biotehniške fakultete. Plaz obtožb se je vsul po včerajšnjem članku in izpovedi nekdanjega zaposlenega o mobingu in izkoriščanju na fakulteti. Dekan prof. dr. Emil Erjavec: "Sem globoko pretresen, ker kolegi in kolegice niso izkoristili drugih možnost in si za način obveščanja izbrali komunikacijo prek medijev."

"Brez hierarhije so prazni, počutijo se ogroženi."

Spregovorila je tehniška sodelavka s sedmo stopnjo izobrazbe na Biotehniški fakulteti (BF) v Ljubljani. Izkoriščana in šikanirana. Brez posluha, brez dialoga, brez spoštovanja, z dodatnimi nalogami, opisuje počutje, ki ni od včeraj. 

Kljub večkrat izraženi pripravljenosti za pogovore z nadrejenim, pravi zaposlena na BF, da je naletela na "zid". Rdeča nit odnosov na fakulteti pa izhaja iz besed enega od predstojnikov: "Hierarhija je tukaj pomembna!" Saj kot trdi, "brez hierarhije so prazni, počutijo se ogroženi."  Dekan BF prof. dr. Emil Erjavec obžaluje, da imajo zaposleni ta občutek. "Sam tega ne spodbujam. Smo pa s 600 zaposlenimi res velika fakulteta. Zaposleni komunicirajo z oddelčnimi prodekani, naslednji nivo je prav gotovo sindikat ali direktno vodstvo."

To je bistvo slabih odnosov, med seboj popolnoma skreganih nadaljuje. Nekateri asistenti in profesorji dobijo 130-odstotno plačo, torej osnovno plus 30 odstotkov, "ker preprosto predavanj ali vaj ne želijo prerazporediti med kolege. Po drugi strani pa se na hodnikih pritožujejo, da imajo preveč dela."

Hkrati, da ne drži izjava dekana Erjavca o deljenih pogodbah, če tehniški sodelavci delajo tudi pedagoško, o čemer smo pisali včeraj. 

"Fakulteto je samo letos zapustilo več kot 10 zaposlenih," pripoveduje. Vodja računovodske službe, tajnice v referatih, tehniški sodelavci."
"Fakulteto je samo letos zapustilo več kot 10 zaposlenih," pripoveduje. Vodja računovodske službe, tajnice v referatih, tehniški sodelavci." FOTO: 24ur.com

"Tega niso naredili. Če so, so verjetno le enemu, ogorčeno tehniška sodelavka."  Ko s tem soočimo še profesorja Erjavca, pa ta odvrne: "Status deljenih pogodb smo zagotovili dvema tehničnima sodelavcema, intenzivno pa delamo s sindikatom tudi na drugih primerih. Bilo je že nekaj informativnih sestankov, za petek, 8. novembra 2019, pa je že nekaj časa sklican daljši sestanek samo na to temo. Moje prepričanje, da je to področje treba rešiti, je več kot iskreno."

Tehniški sodelavci s sedmo stopnjo "smo deklice za vse. Ne zavedajo se, da smo enako pomembni, kot je pomembna medicinska sestra v zdravstvu." Dekan Erjavec si ravno od napovedanega novembrskega sestanka obeta, da se bodo dogovorili za sistemsko rešitev in jasna navodila. "A kaj, ko na sestanku ne bo zaposlenih, ampak le vodstvo in sindikat", pravi zaposlena.

Številni odhodi s fakultete

Ne vre pa le med tehniškimi sodelavci, ampak tudi drugod. "Fakulteto je samo letos zapustilo več kot 10 zaposlenih, pripoveduje. Vodja računovodske službe, tajnice v referatih, tehniški sodelavci." Ko smo preverjali na spletni strani Univerze v Ljubljani (UL), če imajo na BF razpisana prosta delovna mesta, smo jih samo letos našteli 28, od tega 22 nepedagoških - tehniški sodelavci, strokovni delavci, vodja finančne službe. Sogovornica pravi, tistih kritičnih torej, ki so vsa nadomestna zato, ker so zaradi mobinga, izkoriščanja, vedno novih zadolžitev ljudje pregoreli in dali odpoved. Ali to drži? Dekan Erjavec pravi, da so imeli 21 razpisov za nepedagoške zaposlitve, od tega sta bila dva objavljena trikrat in štirje dvakrat, vsi razen enega razpisa so bili nadomestni. "Imeli smo 13 sporazumnih prenehanj delovnega razmerja. Nihče pa ni bil odpuščen, večina zaposlitev se je zaključila zaradi izteka pogodb. Odpoved zaposlitve na dekanatu so podale tri osebe, nihče pa pri odhodu ni izrazil, da gre zaradi očitkov, zapisanih v anonimnem pismu - razlogi za odhod so predvsem osebne narave." 

Dekan Erjavec: "Globoko, globoko obžalujem, da ima tudi samo eden od zaposlenih tako razumevanje in občutenje stanja na dekanatu."
Dekan Erjavec: "Globoko, globoko obžalujem, da ima tudi samo eden od zaposlenih tako razumevanje in občutenje stanja na dekanatu." FOTO: Blaž Garbajs

Revizija - neupravičeno izplačani dodatki?

Kot trdi tehniška sodelavka, so bile ugotovitve notranje revizije UL na BF škandalozne. "Vodilni so si določene dodatke neupravičeno izplačevali." Ali to drži? Prof. Erjavec, za revizijo smo ga prosili že v ponedeljek, pa nam je ni posredoval, pravi: "Revizija je vmesno poročilo zaupne narave, sedaj smo v postopku implementacije ukrepov predlaganih rešitev. Notranja revizija Univerze v Ljubljani je namreč razkrila tveganja v našem delovanju, predvsem na področju strokovnega vodenja fakultete. Večino odprtih vprašanj smo v letošnjem letu že rešili, smo v zaključni fazi implementacije sistemskih rešitev z vzpostavitvijo notranjega nadzora, ureditvijo enotnih praks in enakih pravil za vse oddelke in študije. Pričakujemo, da bomo procese zaključili do konca leta." O vsebini torej (zaenkrat) nič.

Zato o nepravilnostih pripoveduje zaposlena. "Računovodstvo je bilo vodeno katastrofalno, zahtevali so odstop glavnega tajnika in glavne računovodkinje. Odpoved je dala računovodkinja, tajnik je še vedno zaposlen na BF."

Ključni očitki pa: "Evidence fakultete niso točne, zato računovodski izkazi ne prikazujejo dejanske slike, ni jasne ločnice med javnim in tržnim denarjem, problem so nadobremenitve in posledično nadure nepedagoškega kadra, ki niso ustrezno plačane. Na fakulteti ni kartic, s katerimi bi evidentirali prihode in odhode, zato so si posledično nekateri pisali večjo prisotnost od dejanske. V času službe so hodili po osebnih opravkih."

Odnosi na BF so glede na številne odzive skrb zbujajoči. Ugotovitve notranje revizije, da je bilo marsikaj narobe, potrdi celo dekan.
Odnosi na BF so glede na številne odzive skrb zbujajoči. Ugotovitve notranje revizije, da je bilo marsikaj narobe, potrdi celo dekan. FOTO: Blaž Garbajs

Vodilni pa, kot zatrjuje, so morali vračati denar, to naj bi se zgodilo poleti, glede na podjemne pogodbe. Problem so bili dodatki: "za delovno uspešnost zaradi povečanega obsega dela, za tržno dejavnost, položajni dodatek in nadurno delo, dodatki za specializacijo. Nepravilno, da so bila porabljena tudi sredstva iz ARRS-ja."

V zvezi s tem tehnična sodelavka navede primer mobinga. "Prodekanja Nataša Poklar Ulrih je povedala, naj bomo veseli, da nam ni treba vračati denarja, ker se oni žrtvujejo tudi za nas, čeprav so si, glede na revizijo, določene dodatke izplačevali neupravičeno." "Ob prevzemu mandata 2018 smo ugotovili", pojasnjuje dekan, "da so bili nekateri prejemki zaposlenih opredeljeni napačno, oz. so bili zneski preplačani, kar je potrdila tudi notranja revizija UL. V dogovoru z vodstvom UL so bila ta sredstva tudi vrnjena."

"V zadnjem letu se vodstvo do nas obnaša, kot da smo zadnji v verigi tega motorja"

dokument_2

 

To pa je še eno anonimno pismo, ki smo ga v uredništvo prejeli par ur po objavi članka. Izsek pisma: "Z mandatom prof. Erjavca je nastopilo obdobje resignacije in mobinga, ki ga občutimo tudi vsi zaposleni na dekanatu. Ko smo iz medijev izvedeli za izplačevanje dodatkov, nismo od vodstva prejeli nikakršnih pojasnil ali opravičila, prej posmehovanje. V zadnjem letu se vodstvo do nas obnaša, kot da smo zadnji v verigi tega motorja. Prikrivajo nam informacije o načinu dela, vodje služb in ostali strokovni sodelavci zaradi nevzdržnih razmer in predvsem odnosa odhajajo."

Dekan Erjavec: "Globoko, globoko obžalujem, da ima tudi samo eden od zaposlenih tako razumevanje in občutenje stanja na dekanatu. Za delovanje strokovne službe na dekanatu je odgovoren tajnik s pomočnicami, ki so odgovorne za posamezna vprašanja. Vodstvo fakultete se je z njimi dogovorilo za redna srečanja v okviru stalnega kolegija, kjer rešujemo tekoče zadeve. Klima se je tudi zaradi opisanih aktivnosti izboljšala. Na podlagi tega pisma pa ugotavljam, da nekateri niso bili obveščeni o spremembah ali pa jih ne želijo, kar otežuje tekoče in uspešno delo celote."

Očitek dekanu v anonimki leti tudi na zaposlovanje. "Dekan na lastno pest zaposluje ljudi, ki mu bodo še naprej odnašali rit oziroma krepili njegovo moč." Sklicujejo se na včeraj objavljen razpis, torej 22. 10. 2019, za zaposlitev osebe, ki bo opravljala t. i. notranji nadzor, ki ga omenja prof. Erjavec, in sicer pod pretvezo samostojnega strokovnega delavca. "Nihče od zaposlenih, razen kadrovska služba, o tem razpisu ni vedela nič, kar pomeni, da je bil nastavljen za točno določeno osebo, ki bo prišla na dekanat po naročilu prof. Erjavca. Če pogledate, je rok za prijavo isti, kot je bil dan objave razpisa."

dokument_1

Profesor Erjavec trdi, da je "potrebno novo delovno mesto na področju notranjega nadzora in splošnih zadev. Novo delovno mesto je bilo potrjeno na julijski seji Upravnega odbora UL. Namen omenjene zaposlitve je predvsem, da se organizacija dela v strokovnih službah profesionalizira, da bodo zadolžitve jasne, delo učinkovito ter da bo zagotovljeno zakonito delovanje. Z razpisom je bila seznanjena kadrovska služba, drugih o tem nismo obveščali, ker jih ne obveščamo tudi v primeru iskanja drugih zaposlitev, npr. projektih, pedagoških ali drugih sodelavcev."

Anonimka: "Dekan omenja, da se na Biotehniški fakulteti z zaposlenimi izvaja socialni dialog, kar je čista laž, saj z nami ne komunicira nihče, še najmanj pa on. Nima posluha za zaposlene in na čelu z ostalimi prodekani ustvarja destruktivno klimo na celotni Biotehniški fakulteti. Čas je, da se upremo še javno, saj naše besede, izrečene na štiri oči, zbledijo še isti trenutek, ko zapremo vrata dekanove pisarne. Pripravljeni smo na dialog, dobimo pa nož v hrbet."

Dekan Erjavec trdi, da socialni dialog s sindikatom obstaja. "Postavljanje mene na laž me je precej zabolelo, saj imamo potem, ko se je vzpostavil sindikat (zadnjo zimo), z njimi stalne odnose in smo rešili marsikatero odprto vprašanje. Uredili bomo odprta vprašanja in še naprej delovali v korist zaposlenih, s pozitivnimi dejanji in odnosom bomo prepričali tudi tiste, ki so jih spremembe postavile v stisko."

Odnosi na BF so glede na številne odzive skrb zbujajoči. Ugotovitve notranje revizije, da je bilo marsikaj narobe, potrdi celo dekan. Profesorji in njihovi ljudje so znali poskrbeti zase, kar je nenazadnje razvidno tudi iz izplačil honorarjev, podjemnih pogodb in dodatkov tistim 15 izbrancem, ki so v treh letih na račun prejeli več kot 30 tisočakov. Kako je že dejala tehniška sodelavka, "brez hierarhije so prazni, počutijo se ogroženi."  Bo dekan prisluhnil vsem zaposlenim? Bo spoštovan slehernik, ne le tisti visoko v hierarhiji? Marsikaj bo jasno že 8. novembra.

biotehnisko-fakulteto
dejstva, dodatki, izplačila, profesorji, ul
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (134)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

štrekeljc
19. 11. 2019 17.06
Verjamem, da je vse to res, ni pa to popolnoma nič novega. Delal sem kot strokovni sodelavec na neki tehnični fakulteti in po 14 letih odšel v industrijo zaradi POPOLNOMA identičnega dogajanja. Nepedagoško osebje je, ne glede na to, kaj je delalo, bilo vredno manj kot pol p.m.v. Pa sem se na fakulteti zaposlil leta 1968! Je bil kdo od komentatorjev takrat že sploh rojen?
morituri
24. 10. 2019 13.22
+8
Meni se najbolj smilijo asistenti, ki opravijo večino profesorskega dela za mizerno plačilo!!!
crazymoto
24. 10. 2019 10.03
+7
Kaplja v morje korupcije in neupravičenih dodatkov! To so nam ljudje za zgled!
Brabus
24. 10. 2019 09.18
+4
Sami lopovi in brezvestneži, tako jemalci, kot dajalci.
Frane Šajn
23. 10. 2019 21.37
-1
Ko je že mislil bog , da je premagal zlo, če ga imenujem Satan je žal ustrelil mimo. Satan je v zadnjem hipu izumil denar in ga razdelil med nas zemljane , ki mislimo,da smo vsi zase pametni in upravljamo sami s seboj. No kako se počutimo ob tem!?
dajno
23. 10. 2019 21.08
+7
Vsak dan bliže smo dnevu, ko se bo zgodila ulica... In potem se bo take na roko lovilo...
Frane Šajn
23. 10. 2019 21.40
-3
dajno---mir ! Utopije pa res ne potrebuje ta dežela zapriseženih hlapčkov! Ni ne hrbtenic in ne jajčk! Amebe žive, kot bi se sami lahko množili z delitvijo jedra ravno tako mi izgleda ta živelj!
morituri
24. 10. 2019 13.27
-4
Smo res dežela zapriseženih hlapčkov, ki so po navodilu strank vsi oprani ali rdeče ali črno. To vedno dokazujemo na volitvah. Če ne drugo pa nekateri privoščijo še sovraštvo do vernikov in ti se mi zdijo še najbolj nevarni, ker delujejo kot islamisti in se tega sploh ne zavedajo!!!!
štrekeljc
19. 11. 2019 16.49
Če sovražiš vernike, sovražiš tudi islamiste. Konec koncev tako židje, kristjani in muslimani verjamete v istega Boga. Popolnoma nelogično je torej, da sovražnik vernikov deluje kot islamist!
Super Huey
23. 10. 2019 17.55
+21
Leta 91......60 000 javnih, nikjer računalnikov in neta. Danes pa 300 000 javnih (še preštet se ne znajo), v vsaki pisarni net, komp in klima....pa država v organu.. Gospodarstvu pa davek 85% od plače.
Jak Tobim
24. 10. 2019 09.22
+0
no, vsaj na to se lahko odgovori. največ je pri tem pomemben tehnološki napredek, saj za večino proizvodnje danes več ne potrebuješ ljudi. delajo roboti, tehnologija,.. drugo je sociološki - danes je an planetu od leta 1991 še najmanj dve dodatni milijardni ljudi (toliko jih ni umrlo prej v zadnjih 20 tisoč letih - to so številke, ki jih bo potrebno doumeti), ogromno ljudi, ki se starajo in živijo dlje, kot kadarkoli v zgodovini. to pomeni popolnoma drugačno organizacijo človeške družbe, ki živi na prav vsakem končku prenaseljenega planeta, skrb od plenic do groba, preko šol, služb, zdravstva, športa, trgovin in komunikacij, transporta in zabave in hrane in zabave in hrane in zabave in hrane (da tega dvojega ne ponavljam). slovenija ima glede na število ljudi v javnem sektorju zaposlenega tolikšen delež ljudi, kot je povprečje v normalno razvitih državah, znatno manj, kot denimo v Skandinaviji.
Sokril
23. 10. 2019 17.45
+20
Arogantno, vzvišeno obnašanje. Bo kdo odstopil? Po kdo sodno kaznovan? Vsi na lestvici bi morali takoj izgubiti službe. V normalni državi (npr. Avstriji) pa bi verjetno tudi sedeli za nekaj časa.
Doctore111
23. 10. 2019 17.32
+4
Nične bo,saj niso predstavniki Rimokatoliške vere ali skupnosti. Samo njih je treba pribiti na križ s polnim imenom pa tudi še fotografijo zraven. Levi in liberalci pa imajo vso pravico do spolnega nadlegovanja in mobinga prav tako kot begunci, ki se jim prav tako ne zgodi nič, še v časopise ne pridejo.
Infraping
23. 10. 2019 17.16
+7
po žlahti poznaš človeka
odlekiran
23. 10. 2019 16.36
+43
Prjatlca je komaj dobila status mlade raziskovalke, potem je naredila nekaj projektov, jasno za profesorje, nato so se ji zahvalili za sodelovanje. Jih je z znanjem preveč ogrožala. No, trenutni rastura na Nizozemskem. Naš socializem pa lepo živi na naših žuljih.
+2
višje šole, višje opravljene in potrjene butle. haha...
son?ece5
23. 10. 2019 15.33
+47
Takšen je ves javni sektor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Mobing povsod v javnih ustanovah, službo pa dobijo le ljubljenčki koritarjev!!!!!!!!!!!!!! Razpisi povsod prirejeni, pa tudi sicer tega nihče ne preverja. Država in pravo v razsulu!!!!!!!!!!!
trabakula
23. 10. 2019 15.05
+25
in potem prebereš, da ima povprečen Slovenec za 110.000 € premoženja.....glede na vse te dodatke, plače in ostale finančne injekcije, ki skačejo zadnje čase vsepovsod ven, nič čudnega
ecnarf
23. 10. 2019 14.48
+11
povsod sama levakarska korupcija
son?ece5
23. 10. 2019 15.51
+5
TOX6
23. 10. 2019 14.16
+23
komotlih jih enih 400visoko uvrščenin po hierarhiji odpustijo. ziher mir za en čas
jakec1575
23. 10. 2019 14.05
+24
Zgleda, da je tudi dekan eden izmed teh z diagnozo. Glede na njegovo leporecenj in dejansko vsebino anonimk. Polozaj, vrsta poklica, vrsta znanosti kar sovpada s statistiko.
piamlakar
23. 10. 2019 12.56
+46
KORUPCIJA,KORUPCIJA,KRAJA POVSOD.......
KarNekdo
23. 10. 2019 14.07
+11
prav do vrha. Je treba pogledat pogovor sodnika Radonjiča z Možino
Blond James
23. 10. 2019 11.42
+20
Kaj pa mešanje substanc med delovnim casom
Blallka
23. 10. 2019 11.42
+34
Treba bo 10 zapovedi uvest, pa bo bolje. NE KRADI, neeee kradddddiiiiii, NE LAŽI, NE LAAAAAŽŽŽŽŽIIIIII, ne želi si blaga bližnjega, neeeee želi si blaaaagga bližžžžnjega.... Včasih se ni kradlo, ker je bila cerkev pametna. Komunisti so pa tako zabiti, da so načrtno ustvarili lopove in rezultat? Vse se sproti pokrade, zato sistem propada.... Še preden kaj lahko ustvarijo, že surovine pokradejo, kot v romskih naseljih, zato tam nimajo kanalizacije, ker prej cevi pokradejo, preden se sploh začne delati.. Groza v kaj se spreminja Slovenijo, v romsko naselje....
setisfekšn
23. 10. 2019 14.04
+11
Tam kjer so te zapovedi napisane in tisti ki jih je napisal in tisti ki jih vsako nedeljo ponavlja prav tisti niti ene od teh zapovedi sam pri sebi prezira in ne uposteva!!!
Doctore111
23. 10. 2019 17.34
-1