Dejstva

Nas bo prihodnjo zimo zeblo?

Ljubljana, 14. 03. 2022 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Bezjak
Komentarji
166

Cene energentov so poskočile že pred vojno v Ukrajini, ruska invazija pa jim je dala nov zagon. Mnogi si bodo že to zimo zapomnili po mrzlih radiatorjih in spanju v toplih puloverjih. Toda ali nas mora poleg astronomskih položnic za ogrevanje skrbeti tudi to, ali bomo sploh še prišli do virov toplote? Predsednica Stranke Alenke Bratušek (SAB) namreč pravi, da smo pri dobavi plina 90- do 95-odstotno odvisni od Rusije. Pa smo res?

"Večji problem kot pri elektriki vidim pri plinu, saj smo 90- do 95-odstotno odvisni od Rusije. Sicer je nekaj možnosti uvoza po LNG-terminalih," je v pogovoru za našo televizijo izjavila Alenka Bratušek

Več kot polovica slovenskih gospodinjstev, skoraj 52 odstotkov, se ogreva na lesna goriva – kurijo drva, pelete, sekance. Na drugem mestu je kurilno olje, na tretjem zemeljski plin. Plinovodno omrežje je v Sloveniji vzpostavljeno v 85 občinah (od 212). Proti koncu lanskega leta so možnost ogrevanja na plin kot zadnji dobili prebivalci Grosuplja, koncesijo za distribucijo je prejela Energetika Ljubljana. Po podatkih Gospodarskega interesnega združenja za distribucijo zemeljskega plina se s tem energentom pri nas ta hip oskrbuje 136.093 odjemalcev.

drva-najbolj-priljubljen-energent-za-ogrevanje

Slovenski trgovci oziroma dobavitelji največ plina uvozijo čez  Avstrijo. V kraju Baumgarten tik pred slovaško mejo stoji plinsko vložišče, ki velja za največje skladišče plina v Avstriji. Od tam Slovenija pripelje kar 90 odstotkov celotne količine zemeljskega plina. Kot pojasnjujejo na ministrstvu za infrastrukturo, tudi Avstrija veliko večino plina uvozi iz Rusije. Preostali del pa uvažamo neposredno iz Rusije. 

V preteklosti smo zemeljski plin uvažali tudi iz Italije, ki je dobavljala plin iz Alžirije. Kot pravijo na ministrstvu za infrastrukturo, pa je bil alžirski plin dražji od ruskega, zato je ta trg zadnja leta popolnoma zastal.

To torej pomeni, da smo Slovenci pri plinu skoraj v celoti odvisni od federacije, kot je izjavila Alenka Bratušek. 

dejstvometer_drzi

Se lahko dobava plina čez noč prekine?

Kot se kaže po zasedanju neformalnega vrha Evropske unije v Parizu, vojna v Ukrajini dobave – vsaj za zdaj – ne bo ustavila. Če bi se to vseeno zgodilo, pa je v danih razmerah ugodno, da se letošnja kurilna sezona počasi zaključuje. Na plin se ogreva 195 milijonov evropskih gospodinjstev, v večini držav pa je delež gospodinjstev, odvisnih od plina, še večji kot pri nas (pri nas torej 12 odstotkov, evropsko povprečje znaša približno 25 odstotkov). Po podatkih Eurostata Rusija Uniji dobavi 39 odstotkov zemeljskega plina, to pa pomeni, da je od federacije odvisnih 76 milijonov evropskih gospodinjstev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kaj pa, če embargo bo?

Kakšna bo prihodnost dobave ruskega zemeljskega plina, bodo članice Evropske unije odločile skupaj, odločitev pa bo veljala za vse energente, tudi za nafto. Premier Janez Janša je sicer v Parizu poudaril, da se zavzema za čimprejšnjo izključitev ruskih energentov iz EU, saj da je govoriti o tem, da se bo to zgodilo čez deset let, žalitev za tiste, ki umirajo v vojni.

Unija medtem ostaja previdnejša. Kot poudarjajo voditelji največjih evropskih gospodarstev, bodo posledice vojne dolgotrajne, za energetsko neodvisnost od Moskve pa da bi bilo tudi sicer potrebnih več let. Prve ocene Unije so, da bi lahko energetske vezi z Rusijo postopoma pretrgali do leta 2030.

Trenutno se zdi manj verjetno, da se bo to zgodilo čez noč.

Nemčija je zaradi ruske invazije na Ukrajino začasno ustavila projekt plinovoda Severni tok 2.
Nemčija je zaradi ruske invazije na Ukrajino začasno ustavila projekt plinovoda Severni tok 2. FOTO: AP

Rusija je največja izvoznica zemeljskega plina na svetu, ki že skoraj 50 let v veliki meri oskrbuje tudi največje evropsko gospodarstvo, Nemčijo. Obe gospodarstvi sta soodvisni, saj je Nemčija – poleg tega, da je največja evropska porabnica ruskega plina – država, v katero Rusija izvozi največ plina, kar 20 odstotkov. Pri tem  ni zagotovila, da bi Rusija plinsko pipo za Unijo zaprla sama. Alternativ je malo. Prva in najočitnejša je dobava plina iz Alžirije čez Italijo druga možnost je izvoz iz Norveške. Količine so seveda na obeh trgih omejene, cene pa višje od ruskih. 

Rešitev v obliki utekočinjenega zemeljskega plina (LNG) ponujata ZDA in Katar. Gre za plin v posebnem agregatnem stanju, ki prvotno obliko zmanjša za 600-krat, to pa omogoča lažji transport, ne le po plinovodih, ampak tudi po morju, rekah, cesti in železnici. ZDA so količino uvoženega utekočinjenega plina od začetka vojne v Ukrajini precej povečale, to pa  se že kaže v polni zasedenosti LNG-terminalov v Evropi, v katerih utekočinjen plin pretvarjajo nazaj v prvotno stanje in ga potem dostavijo končnim odjemalcem.

Pasica dejstva volitve
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (166)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

silka
07. 04. 2022 15.34
+1
Prava oseba za razlago o enegetskih težavah, ki nas čakajo je nedvomno tekstilna strokovnjakinja.
zelen
15. 03. 2022 10.13
+2
kriza na krizo, strah in trepet,širjenje panike to je jamerika s svojimi eu hlapci.
Nimasmisla
15. 03. 2022 09.35
+1
gozd je zakon
MUNGATUMBA
15. 03. 2022 08.47
+1
Dokler je še kaj parketa v stanovanju, me ne bode zeblo !
MUNGATUMBA
15. 03. 2022 08.48
So ga že 45 kurili po Blejskih hotelih, pa pipe iz sten ruvali..
MUNGATUMBA
15. 03. 2022 08.47
+5
Putin: Ne sprašujte me za ceno plina vprašajte vaše EU politike zakaj na našo ceno dodajo 700%
bruzor
14. 03. 2022 21.01
+5
Dejansko manipulirajo s cenami energentov, po principu "kaj če se bo res ustavila dostava plina". Zaenkrat se še ni, cene so pa kljub temu že šle v nebo. In spet to najbolj boli navadnega človeka. Evropa je postala kot ena ogromna greznica... vsak dan je več sr..ja v njej...
Sajeta5
14. 03. 2022 20.31
+6
Dost imam nebuloz te vlade, EU in Bidena.... Na silo ste nam hoteli oprati možgane s korono in sedaj nadaljujete z vojno.... Vsak z malo pameti pa vidi, kako je to zrežirano...
loso
14. 03. 2022 19.52
+3
...,ona pa ve če gdo....,potem sigurno ta....!
rajko povše
14. 03. 2022 18.50
+2
Dokler so gozdovi polni ni skrbi ,le obrnit se je treba hitro. Biomasa in delno odpadki bi zadostili teh nekaj 100.000 odvisnih državljanov .Podeželje nima težav...
MUNGATUMBA
15. 03. 2022 08.49
Ne bodi egoist ! - Pa poglej v strjena naselja, koder ni več kaminov po sobah.. vse na daljinsko...
prevalanar
14. 03. 2022 17.58
+11
Nerazumljivo je, da naš janez "istrčava pred rudo", kot bi rekli v stari yugi. Iz EU-ja ni slišati neumnosti, kot jih trosi naš "pametnjakovič", ki se mu fučka za SLO, ker potem, ko ne bo več na oblasti, mu bo vseeno, kaj se bo dogajalo in bo lahko, kot opozicija jahal novo vlado, kateri je že zdaj nastavil polena pod noge. Škoda, da ni več Golega otoka za začasno naselitev nekaterih. Navijam za Ukrajino in ne podpiram ruskega terorja nad njimi, vendar samo mi lajamo, sosedja pa so lepo tiho, ker vedo, kaj je ekonomija. Za naše je to dokazano, kvantna fizika. V Ukrajini se po poročanju poročevalcev, že tepejo med seboj za hrano in v primeru, da nas bo zeblo mi je popolnoma vseeno od kod pride plin in ali sankcije so ali pa ne. Ameri so udarili s sankcijami po Venezueli in Iranu, sedaj pa jo tam iščejo, da nam jo prodajo. Kar smo prej kupovali od "sovražnih" Rusov za 1€,bomo sedaj od "prijateljskih" amerov kupili za 2,2€. Bravo mi in EU. 1/3 SLO izvoza je šlo v Rusijo. Komu bomo to tretjino prodali sedaj in kako nadoknadili izpad dohodka? Kreditirali nas tudi ne bodo v nedogled. Največji zdraharji se napajajo iz proračuna, ki ga napaja gospodarstvo in ko ta konj pogine, pa zmagaj na konjski dirki, če si brez njega. Saj bi pozval vlado, da vzame pamet v roke, pa ne morem, ker mi vedno pokažejo prazne dlani.
Covid 19
14. 03. 2022 17.27
+0
Kako grozni naslovi,človek razume,zmrznili bomo.Kupim dva radiatorja na elektriko in dec it.V sili lahko grejemo tudi samo en prostor v katerem bomo tudi spali..to govorim za stanovanje ogrevano na plin..Ne vidim problema..
zelen
15. 03. 2022 10.15
zimerman
14. 03. 2022 17.00
+12
Rus zagotavlja da ni nič dvigoval nabavnih cen in so takšne kot pred invazijo tudi dotok je nezmanjšan, torej do današnjega datuma še ni potrebe da bi se uporabljala nafta in plin od drugod. Na drugi strani Evropejec pravi da so šle cene gor. Glede na to da nam Evropejec ne pojasni točno in natančno kdo dviguje cene ter nam tudi stare zaloge plina in nafte, ki je bila nabavljena še po "normalnih" cenah prodaja po novih cenah, bom pač prej verjel Rusu. Ker ta trenutek vse skupaj izgleda bolj kot ne protiruska propaganda, z ciljem narod obrniti proti Rusiji, medtem pa še mastno služiti na račun neupravičenih dvigov cen. Raziskovalno novinarstvo bi imelo tukaj kaj dela a verjetno ne bo nič iz tega. Še en razlog več da ni verjeti evropski propagandi.
NOVI VAL
14. 03. 2022 15.50
+4
Brez panike, JJ in Tonin bosta z najnovejšim Piltusom model SDSNSIXXL2 blokirala zračni prosotor in zadeva po zaključena, ker bodo tako v EU in Rusiji dobesedno popadali dol od smeha zaradi neumnosti, ki jih izjavljajo predvsem zaradi nagovarjanja ovčk pred volitvami. Aja kdo pa je predsedoval EU pred kratkim in kaj je naredil za morbitno reševanje spora?
Entip?ek
14. 03. 2022 15.44
+5
bedaki pa pri nas, ki so forsirali samo en način ogrevanja in se tako znašli v podrejenem položaju....pe eni pametni logiki...ki je nekateri strokovnjaki nimajo, imaš vsaj 2 načina ogrevanja in točno to zaradi vzroka kaj pa če.......seveda je bil poudarek na ekologiji..sam prim takih cenah,pa j... ta poudarek......
User416781
14. 03. 2022 15.46
+6
Pri hišah si to lahko uredimo brez težav. Pri stanovanju pa težko.
MUNGATUMBA
15. 03. 2022 08.51
Tudi stanovanja imajo dva sistema ogrevanja ! - Daljinskega in na elektriko !
beuta
14. 03. 2022 15.18
+4
V ZDA vsaka hiska ima svojo toplotno crpalko. Toplotne crpalke v ZDA stanejo malo vec od klime a niso tako nabite cene kot v EU. Toplotna crpalka dela dobro tudi na radiatore in so stanovanja/hise tople in poraba v primerjavi s kurilnim oljem ali plinom res majhni (moj nono greje staro hiso brez izolacije na radiatore in placa tam nekje 100€ elektrike na mesec od januarja do marca in je hisa non stop topla.
oježeš
14. 03. 2022 14.39
+6
Janša jasnovidec, da ne bo rekel, da je boljši od Nostradamusa. Res je najbolje imeti gozd in skrbeti za pomladitev gozda. Ker, če bodo ukinili dobavo plina, se bo cena za drva hitro dvignila.
+4
tiste, ki kurijo na drva ne!
superjezek
14. 03. 2022 13.32
+25
Če nas bo zeblo in bomo plačevali dražje se je potrebno zahvaliti predvsem našim poslancem, ki se vmešavajo tam kjer jim ni treba in celo orožje pošiljajo. Drugače pa sodček nafte se ni nič podraži, danes se je celo pocenil.., to z nami manipulirajo..
MUNGATUMBA
15. 03. 2022 08.52
+2
Je tako -manipulirajo ! - Putin: Ne sprašujte me za ceno plina vprašajte vaše EU politike zakaj na našo ceno dodajo 700%
heartbreaker
14. 03. 2022 13.27
+10
ne , ne bo nas zeblo, ker nam ne bodo pustili. ČE se naute greli, boste dubl račune po kvadraturi. To je pa brez veze.
Blue Dream
14. 03. 2022 13.19
+2
zebl bo softiče še najbolj pa une ki bi konstantno državne subvencije vlekli kadarkoli se pojavi priložnost