Dejstva

Nedotakljivi dopusti v javnem sektorju – tudi 66 dni na leto

Ljubljana, 29. 08. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
Anja Gorenc
Komentarji
748

Medicinska sestra, državni uradnik, učiteljica, trgovka in vojakinja. Različne izobrazbe, poklici, različne dejavnosti z različnimi zadolžitvami, obremenitvami in z delom v različnih delovnih razmerah. Njihov letni dopust pa od 27 do 43 dni. Javni sektor je z dopusti radodarnejši, v povprečju za pet dni letno, a so tudi ekscesni primeri – več kot 60 dni. So tako dolgi dopusti upravičeni in ali bo država omejila število dni plačanega dopusta? Po mnenju strokovnjaka za delovno pravo Luke Tičarja je 55 ali 60 dni v javnem sektorju neokusno – v zasebnem sektorju pa bi vprašali: "S katere lune si pa padel?"

Medicinska sestra Irena Potočar ima 43 dni letnega dopusta, učiteljica razrednega pouka Jožica Frigelj 36 dni, državni uradnik Peter Pogačar 41 dni, trgovka Mirjana Janjić 27 dni in vojakinja Silvestra Sadar 30 dni.

Janjićeva, ki dela v zasebnem sektorju, ima torej najmanj dopusta. In tudi po podatkih statističnega urada imajo v povprečju zaposleni v javnem sektorju pet dni letnega dopusta več kot v zasebnem. Poglobljen članek o dopustih v gospodarstvu bomo sicer objavili v petek. Takšna razlika po mnenju Luke Tičarja, donedavnega predstojnika Katedre za delovno in socialno pravo na pravni fakulteti v Ljubljani, niti ni tako problematična. "Če je razlika med dopustom 25 in 30 dni, to ni problem. Problem je, če je (v javnem sektorju, op. a.) 60 dni dopusta, to so trije meseci, ko jih ni v službi. Si predstavljate, kako bi bilo to v zasebnem sektorju? Bi te nekdo po zdravju vprašal, s katere lune si pa padel, ker to ne gre."  In naloga države – tako Tičar – je, da tako velike razlike v javnem in zasebnem sektorju brzda.

Zdravstvo je dejavnost z najdaljšimi dopusti v državi, v lanskem letu bil rekorder z 66 dnevi dodeljenega letnega dopusta. Gre za strežnico v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, ki med drugim dela v območju sevanja. Več podrobnosti o dopustih v zdravstvu bomo razkrili v četrtek.

Fokus dopustov v kolektivnih pogodbah, ki so preživete

Eden od razlogov, zakaj so v javnem sektorju daljši dopusti, je v tem, da so zaposleni nekoliko starejši kot v zasebnem sektorju. To pa se odraža tudi v povprečni starosti in posledično v dopustih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Namreč, slovenski sistem je zastavljen tako, da se število dni letnega dopusta povečuje s starostjo in osebnimi okoliščinami, pa tudi boleznijo in invalidnostjo, kar pogosto pride s starostjo, pojasnjuje Jana Javornik, profesorica na Univerzi v Leedsu v Združenem kraljestvu.

Poleg tega je v Sloveniji tradicija še iz časa pred osamosvojitvijo, da se v kolektivnih pogodbah zelo ekstenzivno ureja letni dopust. Zakon določa osnove, minimum, nekaj dodatnih dni, medtem ko je fokus zlasti pri letnem dopusti ravno v kolektivnih pogodbah, pravi Tičar. "Kolektivne pogodbe pa so odraz uspešnosti pogajalk in pogajalcev," pravi Jana Javornik. 

Zaposleni v državni upravi (ministrstva, občine itd) je po podatkih ministrstva za javno upravo povprečno star 50 let. Po podatkih statističnega urada pa je povprečna starost zaposlenega v zasebnem sektorju manj kot 43 let.

Vzemimo za primer kolektivne pogodbe, ki veljajo za zaposlene v zdravstvu, v izobraževanju in trgovini ter Zakon o državni upravi, ki ureja letni dopust državnih uradnikov. Kakšen je letni dopust za zaposlenega v teh dejavnostih, ki ima 12 let delovne dobe, dva predšolska otroka, nima vodstvenih položajev in ima sedmo stopnjo izobrazbe?

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V trgovini bo takšen delavec lahko dobil kvečjemu 27 dni dopusta. Če ne dela v nočnih urah, dan manj. Učitelj bo imel 31 dni dopusta, pri čemer za vsakega otroka, mlajšega od sedmih let, prejme po dva dni dodatnega dopusta. Do 10 dni dodatnega dopusta lahko dobi še v primeru, če dela z otroki z motnjami v duševnem razvoju. 

Trenutno je veljavnih skupaj 45 različnih kolektivnih pogodb, od tega jih 13 velja za zaposlene v javnem sektorju.

Zaposlenemu v državni upravi bo določen dopust vsaj 26 dni, ki pa se mu lahko poviša za tri dni, če je dobro ocenjen pri delu, dodatne dneve dopusta lahko dobi za delo v posebnih razmerah. Medicinska sestra bo dobila vsaj 28 dni dopusta, ki pa se ji lahko glede na delovne pogoje podaljša na 45 oz. 55 dni, če je pri svojem delu izpostavljena sevanju.

Medicinska sestra: 'Z zaposlenimi v državni upravi se ne moremo primerjati'

Najvišjemu možnemu dopustu v svoji dejavnosti se torej približuje Potočarjeva, ki kot medicinska sestra dela v enoti intenzivne terapije v Splošni bolnišnici Novo mesto. V zdravstvu je zaposlena 37 let, na intenzivni terapiji dve leti manj. "Imam 43 dni dopusta, ker mi pripadajo vse bonitete na starost na pogoje dela, in to je maksimum, ki ga lahko dosežemo praktično tik pred pokojem," pojasnjuje Potočarjeva.

Kot opozarja Potočarjeva, je delo v intenzivni terapiji zelo obremenjujoče – tako fizično in psihično. "Imamo veliko odgovornost, skrbimo za najbolj kritično bolne paciente. Ponoči je delo skoraj enako težko kot podnevi. Moraš biti na preži 24 ur na dan in maksimalno pozornost posvečati bolniku." In za delo na intenzivni terapiji lahko medicinska sestra dobi štiri dni dodatnega dopusta, še dva dni za delo v dežurstvu oz. ponoči.

Ali je lahko njeno delo in zaslužen dopust, da si telesno in duševno odpočije, primerljivo z drugimi poklici? "Če primerjam ljudi v javni upravi, se ne moremo primerjati," pravi.

Zaposleni v državni upravi – gre za zaposlene na ministrstvih, občinah itd. – praviloma kakšnih posebnih okoliščin pri delu nimajo, saj gre večinoma za pisarniško delo. Povprečno imajo nekaj več kot 32 dni dopusta.

A so tudi na ministrstvih zaposleni takšni, ki imajo letnega dopusta krepko čez 40 dni, na ministrstvu za visoko šolstvo je zaposleni s 50 dnevi dopusta. Tudi Pogačar, ki na ministrstvu za javno upravo vodi direktorat za javni sektor, je letos dobil 41 dni dopusta. 

Jutri v rubriki Dejstva nadaljujemo z dopusti v izobraževanju. So učitelji dva meseca na dopustu, ko se konča šola in so učenci na poletnih počitnicah? Koliko dopusta imajo in kdaj ga lahko porabijo?

Vojaki na misijah z dodatnim dnevom dopusta na sedem dni dela

V posebnih pogojih dela delajo tudi vojaki, zlasti ko so na misijah. Od leta 1997, ko je Slovenska vojska prvič napotila svoje pripadnike na humanitarno operacijo v Albanijo, je bilo okoli 15.000 napotitev na različne operacije in misije.

Povprečno je vojaku odmerjeno 33 dni letnega dopusta, v letošnjem letu je najdaljši dopust v vojski znašal 45 dni. Kot pojasnjuje Sadarjeva, je minimalno število dopusta v vojski 20 dni. S takšnim dopustom začne začetnik. Za zahtevnost oz. posebne pogoje dela vojaku pripada največ 10 dni dodatnega dopusta.

Trenutno je na misiji 270 pripadnikov Slovenske vojske. In kako je z izkoriščanjem dopusta vojakov na misiji? Vojaku na misiji na vsakih sedem dni dela pripada en dodaten dan dopusta. V času misije tako pridobi več kot 20 dni dodatnega letnega dopusta, koristi ga lahko 18 dni. Razliko potem koristijo v dveh mesecih po povratku z misije, pojasnjuje Sadarjeva.

V državni upravi povprečje 32 dni, starejši delavec enkrat več kot začetnik

Velike razlike med dopusti niso le v javnem in zasebnem sektorju, pač pa tudi znotraj javnega sektorja, celo znotraj državne uprave. "Po enotnih kriterijih v javnem sektorju zaposlenim pripada različno število dni dopusta glede na to, v katerem delu javnega sektorja delajo. Vsi pa smo plačani iz javnih sredstev in to ni prav," opozarja generalni direktor Direktorata za javni sektor na ministrstvu za javno upravo Peter Pogačar. 

Državni uradniki imajo v povprečju nekaj več kot 32 dni dopusta. A ker se za zaposlene v državni upravi za odmero dopusta uporablja Zakon o delavcih v državnih organih, imajo začetniki pogosto odmerjen dopust, ki je pod minimumom, kot ga določa Zakon o delovnih razmerjih – se pravi manj kot 20 dni. Takšen začetnik potem vseeno dobi 20 dni dopusta, da zadostijo minimumu. "Ampak če Zakon o delovnih razmerjih določa kot minimum 20 dni letnega dopusta, mar je prav, da v državni upravi mlademu začetniku odmerimo 16 dni in mu potem dodajamo število dni dopusta, da potem doseže tisti minimum? To enostavno ni prav. In na drugi strani imamo celo ekscesne dni dopusta v javnem sektorju, ki presegajo 50 dni na leto. To pa je preveč," poudarja.

Kot poudarja, so "v državni upravi razlike za popolnoma primerljivo delo popolnoma previsoke. Skoraj enkrat več dni dopusta dobi starejši delavec v primerjavi z mlajšim delavcem, ki je začetnik." Tudi primerjava z drugimi evropskimi državami kaže, da imajo v večini držav med 25 in 30 dni dopusta v državni administraciji. "Tako da imamo res več dni dopusta kot naši kolegi v drugih državah članicah EU."

Prva zmaga sindikatov – dolgih dopustov ne bodo omejevali

Zato so pripravili predlog Zakona o javnih uslužbencih, ki bi za vse zaposlene v javnem sektorju – poleg državne uprave tudi denimo za zaposlene v zdravstvu, šolstvu, Policiji, vojski itd. – poenotil kriterije, ki so skupni oz. primerljivi za vse javne uslužbence. To je dopust za delovne dobe, izobrazbe, delovne uspešnosti in vodenja, skupaj pa ne bi presegli 30 dni dopusta.

Kaj bi to konkretno pomenilo? Če ponovno vzamemo primer zaposlenega v javnem sektorju z 12 leti delovne dobe, dvema predšolskima otrokoma, brez vodstvenih položajev in s sedmo stopnjo izobrazbe. Po predlogu nove ureditve bi imel na leto 28 dni dopusta. K temu bi lahko prišteli še en dan za delovno uspešnost, bi pa dobil dodatne dni za posebne pogoje dela in druge osebne okoliščine.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Predlog je do konca avgusta v medresorskem usklajevanju, a so sindikati še pred tem dosegli, da se za večji del javnega sektorja vsaj zaenkrat ne bo spremenilo nič – iz predloga zakona so črtali določbe, ki urejajo dopuste javnih uslužbencev. Namreč, kot tudi priznava Pogačar, bi se po enotnih kriterijih verjetno našlo več takšnih, ki bi dobili manj dni dopusta kot preteklo leto, kot tistih, ki bi dobili več dopusta.

"Ponoči je delo skoraj enako težko kot podnevi. Moraš biti na preži 24 ur na dan in maksimalno pozornost posvečati bolniku. /.../ Če primerjam ljudi v javni upravi, se ne moremo primerjati."Irena Potočar, medicinska sestra SB Novo mesto

Načrtovane spremembe nameravajo tako vnesti le v kolektivno pogodbo, ki velja za zaposlene v državni upravi, pravosodnih organih in lokalni upravi. Za ostale zaposlene v javnem sektorju pa se bodo okoli dopustov pogovarjali v ločenih pogajanjih.

Je pa trenutno v pripravi za vladno obravnavo tudi predlog novele Zakona o delovnih razmerjih, v katerem ministrstvo za finance predlaga, da se omeji število plačanih dni dopusta. Na ministrstvu za finance ne želijo razkrivati vsebine pripomb, medtem pa na resorju za delo, ki je pripravil predlog sprememb zakona, pravijo, da je omejevanje števila plačanega dopusta javnim uslužbencem – če je ta potrebno – treba reševati v zakonodaji, ki ureja delo javnih uslužbencev. "Prav tako verjamemo, da ministrstvo za finance nima namena omejevati, koliko dni dopusta lahko zasebna podjetja ponudijo delavcem – takšno omejevanje bi bilo v nasprotju z namenom Zakona o delovnih razmerjih." 

Ministrom in poslancem največ 40 dni dopusta

V nasprotju z večino zaposlenih v javnem sektorju pa imajo omejitev, koliko dopusta lahko imajo, poslanci in funkcionarji. Po Zakonu o poslancih imajo namreč lahko kvečjemu 40 delovnih dni letnega dopusta. 52 poslancev ima v letošnjem letu dodeljenega 40 dni dopusta, povprečni dopust med poslanci pa je 37,7 dneva.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

* Gre za sorazmerni del dopusta; Bešič Loredan od julija več ni minister za zdravje.

** Gre za sorazmerni del dopusta; Poklukar je bil za ministra potrjen februarja letos.

Povprečno imajo na ministrstvih nekaj čez 30 dni dopusta, največ na ministrstvu za zunanje zadeve, kjer je povprečje 34 dni. Najdaljši dopust zaposlenega na ministrstvu – ne gre za funkcionarja – znaša 50 dni, in sicer na ministrstvu za visoko šolstvo.

Noben minister nima daljšega dopusta od 40 dni, tudi ministrski predsednik Golob ne. Namreč, ministri sodijo med tiste funkcionarje, ki se jim dopust odmerja po Zakonu o poslancih. Medtem pa se denimo državnim sekretarjem, ki tudi spadajo med funkcionarje, dopust odreja po drugem zakonu, ki ne vsebuje te omejitve.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na podlagi podatkov o dopustih županov je razvidno, kakšno težo ima starost, pa tudi izobrazba, pri določitvi dopusta v državni upravi. Denimo župan Celja Matija Kovač je najmlajši med župani mestnih občin, ima 34 let, pa tudi najmanj odmerjenega dopusta – 26 dni. Med župani mestnih občin pa ima največ letnega dopusta Matjaž Rakovec – 43 dni.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ostali župani mestnih občin imajo sicer kvečjemu 40 dni dopusta – tudi denimo ljubljanski župan Zoran Janković. Dopusti se županom, ki spadajo med funkcionarje, odmerjajo po Zakonu o delavcih v državnih organih, pri čemer županu za zahtevnost dela pripada dodatnih osem dni letnega dopusta. "Praviloma to pomeni, da bo letni dopust manjši od 40 dni, vendar pa teoretično vseeno obstaja možnost, da bi presegal število 40," pravijo na ministrstvu za javno upravo. A hkrati dodajajo, da bi bilo to mogoče le v primerih, če bi se hkrati steklo več osebnih okoliščin – npr. da gre za funkcionarja, ki je starejši od 50 let in hkrati tudi invalid in morebiti še katera druga okoliščina.

Veliko dopusta, kakšen izkoristek?

A ob tem, da se nekaterim javnim uslužbencem odmerjajo razmeroma visoki dopusti, je vprašanje, koliko ga sploh izkoristijo. Ljubljanski župan Janković je večkrat javno izpostavil, da na leto koristi pet dni dopusta. Pripada mu sicer 40 dni.

“Težko je reči, da imaš preveč dopusta. Vendar glede na položaj, ki ga opravljam, je seveda nepredstavljivo, da bi bil 41 dni na leto na dopustu. Ministrica verjetno ne bi bila najbolj zadovoljna.” Peter Pogačar, MJU

Tudi Pogačar, generalni direktor na ministrstvu za javno upravo, ga kljub 41 dnem odmerjenega dopusta letno izkoristi kvečjemu 25. Ocenjuje, da ima preveč dopusta? "Težko je reči, da imaš preveč dopusta. Vendar glede na položaj, ki ga opravljam, je seveda nepredstavljivo, da bi bil 41 dni na leto na dopustu. Ministrica verjetno ne bi bila najbolj zadovoljna."

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han je letos porabil 10 od dodeljenih 40 dni letnega dopusta. "Glede na situacijo zaradi poplav tudi ne namerava izkoristiti vsega dodeljenega dopusta." Milena Kramar Zupan je direktorica novomeške splošne bolnišnice. Letos ima dodeljenega 42 dni dopusta, a: "Svojega dopusta do zdaj še nisem nikoli v popolnosti izkoristila. Če si res želiš biti v stiku s stroko, odgovornostjo, ki jo nosim kot direktorica tako velike bolnišnice, je zelo težko biti 42 dni doma."

Sistem iz drugih časov, razmere popolnoma drugačne kot pred 30 leti

In kako naprej? Kolektivne pogodbe, ki so najbolj radodarne z dopusti, so zelo stare – razmere izpred 20 ali 30 let so zelo drugačne, kot so danes, poudarja Tičar. "Seveda v 90. letih, ko se je ta stvar začela razvijati, ko so se opolnomočili sindikati in se razmere na trgu uredile, je šla stvar z vidika delavca zelo dobro, ampak danes je ta stvar v bistvu preživeta. Seveda bi bilo fino, da bi imel vsak 50 dni dopusta, ampak enostavno ne gre," opozarja Tičar.

Čeprav je ministrstvo za javno upravo pripravilo zakon, s katerim so prvotno želeli posegati tudi v dopuste vseh javnih uslužbencev – gre torej za skoraj 190.000 ljudi v državi, pa podatka o povprečnih in najvišjih dopustih po različnih sektorjih in poklicnih skupinah v javnem sektorju – kot trdijo – nimajo.

Jana Javornik tudi opozarja, da ne pozna slovenske raziskave, ki bi kakor koli merila zadovoljstvo zaposlenih in delodajalcev s trenutnim sistemom dopustov. "Zagotovo pa se v utečen sistem poseže zgolj in samo z izredno dobrimi argumenti in na podlagi skorajda popolnih dejstev," je opozorila. 

Praksa dodeljevanja dopustov se precej razlikuje od tega, kar veleva zakon. Imamo primere dobrih praks, denimo tudi v Sloveniji, a pomenijo odstope od normativnih praks in bi jih lahko inšpekcija ocenila kot kršitev zakonodaje. "Skratka, v 21. stoletju je treba zagotovo pogledati, ali je sistem, kakršnega smo vzpostavili v nekih drugih časih, še enako vzdržen, še enako sprejet, ampak ne tako, da avtomatično posežeš z rezi, ampak tako, da najprej narediš res resno analizo tega, kje deluje, kje ne deluje," je poudarila.

dejstva dopust
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (748)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ariazus .
04. 09. 2023 18.12
NO, V SKUPINI J(najnižji poklici javne uprave)zagotovo ni tako. ) sploh pa je čisto drugo poglavje in tema,kdaj in kako ga sploh lahko koristimo. Raje naj se v vladi in na Ministrstvo za delo pogovarjajo,kako in kdaj nam bodo izuzeli dodatke,ki se štejejo v plačo(npr.delovna doba,ki lahko zavzame velik del) in kdaj nam bodo iz ZUJFA plačali 8% in vrnili nazive. Torej naj se dogovorijo,kdaj nam bodo povišali plače na vsaj normalno raven razvite Evrope,to pomeni,da lahko preživiš...in naj raje dogovorijo,kdaj bomo za dodatno delo in požrtvovalnost dobivali stimulacijo,če jo ne smemo. Naj končno dogovorijo, kdaj bomo v zdravstvu imeli pravico do božičnice,ki jo je uvedla pred desetletji Komunistična partija??! In kdaj bomo imeli in dobili pravico do 13.plače in kdaj bo prišlo dodelitve in razdelitve dobička,ki ga skupaj ustvarimo...Raje razmislite in udejanite te nujno pomembne življenske stvari,predvsem pa začnite z dodeljevanjem poštenega izplačila delavcev tako v gospodarstvu kot tudi v Javni upravi. To,da imamo več kot 30 let po osamosvojitvi tako poniževalne plače in visoke davke na plače in toliko prispevkov v plači-ne samo,da je nepravično,ampak je vulgarno in pokvarjeno. To je prava slika Slovenije. Nikakve plače-romunske plače.
Betuul
30. 08. 2023 18.18
-2
Delovnim ljudem dati pravico do plačanega dopusta! Razmere pisane zakonodaje so bile v drugagnih razmerah in arso čas je pokazal drugač!
mackon08
30. 08. 2023 09.18
+2
To je sramota dodatk dopusta, ki jih imajo župani, to obstaja samo v Sloveniji.
mario7
30. 08. 2023 09.17
+3
66 dni? To je 3. mesece odsotnosti z dela!
čevapgpt
30. 08. 2023 08.59
+0
28dni dopusta imam letos 24 osnovnega, 2 za lastno poroko in 2 za smrt ožjega družinskega člana. medtem pa se javna uprava pase po dopustih in bolniškah kadar se jim zljubi.
ariazus .
04. 09. 2023 18.15
CenterDesno
30. 08. 2023 08.45
+0
Z eno besedo: OLOŠ
blazter
30. 08. 2023 08.23
+0
No, pa še to, prostovoljni gasilci in njihov dopust...
nostalgik
30. 08. 2023 08.00
+12
50% ZMANJŠATI JAVNO UPRAVO IN ŠE VEDNO BI JIH BILO PREVEČ, GOLOB ALI NAREDI RED ALI ODIDI, KAJTI DRUGAČE SE TI PIŠE SLABO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mario7
30. 08. 2023 09.18
+0
Narkodefinkica
29. 08. 2023 21.50
+9
In,da zaključim to debato, več kot pol Javnega sektorja ima tako dopust celo leto. Tak je njihov učinek, (nula koma jozef ) kako že gre tista mi ne štrajkamo, mi vedno tako malo delamo.
gggg1
29. 08. 2023 21.46
+1
Pa še novinar zaveda, kaj pomeni delo v območju sevanja in zakaj je potrebno, da ima taka oseba toliko dni dopusta?
Narkodefinkica
29. 08. 2023 21.39
+2
Baje imajo v Javnem sektorju toliko dopusta, da jih je na dopustu čim več, ker drugače en po drugem hodijo, si skačejo v lase in širijo špetir, kar se pa poslancev tiče, ki jim dopust ostaja, pa je tako ne upajo na dopust ker bi se ugotovilo, da nihče ne pogreša, da učinka odf njih ni in stvari tečejo bolje če jih ni.
KVAJSTABO
04. 09. 2023 16.14
+1
Pol pa najbolj, da se podelijo v dve skupini in ena naj bi prvih 6 mesecev na dopustu , naslednja skupina pa naj vseka počitek do konca leta.
RDPESA
29. 08. 2023 21.37
+4
Ni vse tako enoznačno.. Ne bom obsojal drugih ker ne poznam razmer.. Eno keto do penzije in imam 41 dopusta.. Lepi se sliši ampak 31 dni se je nabralo z leti.. Dodatnih pet dni jebzaradi starosti +50 in dodatnih pet dni je ker imam otroka s posebnimi potrebami.. Zaradi tolikega števila dni dopusta sem pač manj na bolovanju ker do zdravnika je včasih nemogoče oriti.. Zdaj pa izvolite in zbijajte število dni dopusta.. Živel kapitalizem in ukinjanje delavskih pravic. Točno to hočejo doseči.. A mislite če jim uspe v javnem sektorju kaj vzet, da bodo delodajalci v gospodarstvu tiho??
User1976917
30. 08. 2023 08.29
+0
Se zelo strinjam z napisanim. Bi se pa vsi morali prizadevat za vec dopusta.
User1976917
30. 08. 2023 08.30
-1
Po slovensko je, da zelimo da sosedu krava crkne. Zal.
Narkodefinkica
29. 08. 2023 21.27
+6
Skladišnik papirja, knjižničar 62. dni dopusta, ostalo pa ne dela nič..
štrekeljc
29. 08. 2023 21.14
+9
Prijateljico imam, ki je knjižničarka na neki od tehničnih fakultet. Manj stresno službo bi si težko zamislil, dopusta pa ima 62 (dva in šestdeset dni)! Sam sem v realnem sektorju z vsemi bonitetami prilezel do 32 dni, in še so me sodelavci gledali postrani, ker sem imel kar nekaj prostih dni več od njih.
asdfghjklč
29. 08. 2023 20.59
+4
Samo 66 dni? glede na to, koliko reveži morejo delati, imajo še 100 dni premalo. kaj če bi za javni sektor naredili, da pod 100 dni ne morejo imeti več dopusta, ker so res ubogi in res zelo trpijo v službi.
gggg1
29. 08. 2023 21.48
-2
A si sploh prebral na katerem delovnem.mestubima oseba 66 dni dopusta. Izvoli delat to z bistveno manj dopusta. Samo ne potem jamrat po 10 letih, da si zbolel.
User1976917
29. 08. 2023 20.45
+6
Zakaj ta clanek ravno sedaj? Da ni kaj na temo DELI IN VLADAJ?
Betuul
29. 08. 2023 20.41
+5
Zakaj pa pol zakon o delovnih razmerjih ne dovoli izplačilo dopusta! V max za10dni dopusta! V rednem delovnem razmerju! In neglede na javno upravo ; oziroma za vse zaposlene!
Slavko BabIč
29. 08. 2023 20.43
+3
Betuul
29. 08. 2023 20.48
+2
To je bilo za takratne razmere! Razmere v delovnem razmerju se spreminjajo; skladno z rdečim arso alarmom! Bi morali dopustiti to dikcijo o izplačanem dopustu! In s tem zakon dopolniti ! Veljati bi moralo že s 1.septembrom letos!
4556
29. 08. 2023 20.06
+6
Pogrešam članek o Blejskem strateškem forumu ,čudno saj je Fajon obljubljala vrnitev k jedrni Evropi sedaj pa -----
Slavko BabIč
29. 08. 2023 20.30
+3
vicente
29. 08. 2023 19.57
+4
imam 60 let,Firmo dopust naeenkrat max 10 dni od tega, delam vsaj 2 uri na dan maili,ipd, kaj je 30 dni si niti ne predstavljem,nimam nič proti medicinske sestre,ljudje v izrednih pogojih,samo en župan v bistvu so to managerji in ti so plačani za delo dopust je enako politiki
Cupko
29. 08. 2023 19.44
+8
Vsem zmanjšati dopust na največ 30 dni, razen medicinskim sestram, ki jih je premalo in morajo dežurati tako ponoči kot med prazniki in vikendi. Enako velja za ministre, ki so se sami podali v politiko in naj delijo usodo vseh v gospodarstvu, kjer praktično nihč nima več kot 30 dni dopusta
Cupko
29. 08. 2023 19.48
+10
Poleg tega pa zakon pravi, da je potrebno star (lanski dopust) porabiti najkasneje do 30. 6., v nasprotnem primeru le ta zapade. Nikjer ni zapisano, da se gospodom politikom neizrabljen dopust lahko izplača.
Claus
29. 08. 2023 20.19
+2
kr--en
30. 08. 2023 09.26
-1
Ne samo njih, a zaradi pomanjkanja sester imajo v UKC Mb zaprta 4 nadstropja. Očitno so plače, dopusti in ostalo tako privlačni, da tega nihče noče delat.