Dejstva

Nemec, Tomčeva, Prebilič, Gregorčič: kdo ima večino v Evropskem parlamentu?

Ljubljana, 31. 05. 2024 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Neža Steiner
Komentarji
74

V oddaji 24UR ZVEČER so se v sredo soočili Romana Tomc iz SDS, Matjaž Nemec iz vrst SD, Vladimir Prebilič iz stranke Vesna in Peter Gregorčič iz SLS. Preverili smo njihove izjave o večini v Evropskem parlamentu, o vodenju Evropske komisije, priznanju Palestine ...

Kdo vodi Evropsko komisijo?

Matjaž Nemec, nosilec liste SD pravi, da je EU v težavah, "ker je vodstvo Evropske komisije že 20 let v rokah ELS." 

Kdo so predsedniki komisije zadnjih 20 let? Leta 2004 je vodenje prevzel José Manuel Barroso, nato Jean-Claude Juncker in trenutno Ursula von der Leyen. Vsi trije so bili poslanci Evropske ljudske stranke. 

Dejstvomer drži.

Vladimir Prebilič, nosilec liste Vesna - Zelena stranka pravi, da evropska ljudska stranka in evropski socialisti vodijo Evropo zadnjih 20 let in da so "skoraj vsi predsedniki Evropske komisije, odkar smo v EU, prihajali iz desne stranke".  Po mnenju Požgana trditev drži, saj sta ELS in Socialisti vodilni politični skupini vse od prvih neposrednih volitev v EP leta 1979.

Dejstvomer drži.

Kdo ima večino v Evropskem parlamentu?

Po besedah Prebiliča ima "večino v parlamentu Evropska ljudska stranka (ELS), skupaj s socialisti." 

 V Evropskem parlamentu sedi 705 poslancev. Evropska ljudska stranka jih ima 176 oz. 24,96 odstotka, Skupina naprednega zavezništva socialistov in demokratov pa 139 poslancev oz. 19,72 odstotka. Skupaj imata torej 44,68 odstotka vseh poslancev v parlamentu, kar ni večina, zato izjava Prebiliča ne drži. 

Dejstvomer ne drži

Romana Tomc, nosilka liste SDS, je izjavo replicirala: "Evropska ljudska stranka je največja stranka, še daleč nima večina. Nas je 705, ELS ima nekaj manj kot 200 glasov."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 Največja stranka Evropskega parlamenta je Evropska ljudska stranka, ki ima 176 poslancev oz. 24,96 odstotka, torej nima večine. Je večina na levi strani, kot trdi Romana Tomc? Kot pojasnjuje Požgan, "je večina res na levi strani, če med leve štejemo politične skupine Levico, Socialiste, Zelene in Liberalce (355 poslancev)."

Dejstvomer drži.

Danski parlament o priznanju Palestine

Tomc pravi, da je "danski parlament sprejel odločitev, da ne bodo priznali Palestine".

Izjava drži, pojasnjuje magistrica razvojnih študij Lara Bandi, namreč v torek, 28. maja, je danski parlament zavrnil predlog zakona o priznanju Palestine, saj naj ne bi izpolnjevala določenih predpogojev za neodvisno državo. 

Dejstvomer drži.

Prebilič je temu dodal, da je Palestino priznalo 143 držav. A doslej je Palestino priznalo 145 članic Združenih narodov. Na isti dan – 28. maja – so jo priznale Irska, Španija in Norveška. 

Dejstvomer ne drži

Ustavno sodišče

Peter Gregorčič, nosilec liste SLS, pravi, da "naše institucije pravne države ne delujejo. Greste na Ustavno sodišče, ne najdete pravice. Sedaj se je to zgodilo slovenskim sodnikom, odločba ustavnih sodnikov ni uresničena". 

Izjava je zavajajoča, ocenjuje Požgan. Ustavno sodišče je odločilo v prid slovenskim sodnikom. Res pa je, da se odločba Ustavnega sodišča zaenkrat še ne izvaja. 

Dejstvomer previdno

Kdo vlada Evropi?

"Leva politika, ki je do sedaj leta in leta vladala Evropi, je sedaj tudi s svojimi zelenimi politikami ali pa politiko odprtih vrat šla predaleč," meni Tomčeva. 

Kot pravi Požgan, izjava ne drži, saj je od volitev v evropski parlament leta 1999 večino osvojila Evropska ljudska stranka, torej politična skupina na ravni EU, ki povezuje desno usmerjene stranke držav članic EU. Iz vrst ELS je potem bil tudi predlagan in nato imenovan predsednik/predsednica Evropske komisije, izjema je Romano Prodi (1999–2004), ki je bil del liberalnih demokratov. Če že, potem od leta 1999 torej EU večinsko 'vlada' desna politika. 

Dejstvomer ne drži

Kreatorji zelene politike

Tomc pravi, da so "zeleni kreatorji zelene politike, ki je povzročila mnogo težav ljudem, gospodarstvu in kmetom ... kreator zelene politike je bil gospod Timmermans".

Po mnenju Požgana je izjava zavajajoča, kajti zeleno politiko EU je podprla večina v parlamentu, vključno s podporo ELS. Prav tako Frans Timmermans ni bil del Skupine Zelenih, ampak kot član socialno-demokratske stranke del politične skupine Zveze socialistov in demokratov in na zadnjih volitvah v parlament celo njihov vodilni kandidat. Po volitvah je bil imenovan za podpredsednika Evropske komisije, pristojnega za zeleni prehod (do leta 2022).

Dejstvomer previdno

Nemčija in jedrska energija

Peter Gregorčič: "Nemčija se je odpovedala jedrski energiji in sedaj ima večje izpuste CO2, kot jih ima Francija."

Po mnenju Lare Bandi je izvaja zavajajoča, kajti Nemčija je aprila 2023 res zaprla zadnje tri jedrske elektrarne. Podatki pa kažejo, da je leta 2023 izpustila 73 milijonov ton manj toplogrednih plinov kot leta 2022, ko so v državi še delovale jedrske elektrarne. Izjava, da zdaj proizvede več izpustov CO2 kot Francija je zavajajoča, saj Nemčija res proizvede več CO2, ampak to ni novost. Nemčija že več kot 30 let proizvaja bistveno več izpustov CO2 kot Francija.

Dejstvomer previdno

Sestava parlamenta po volitvah

"Sedaj, ko je več desnosredinskih vlad kot levosredinskih vlad, bo v naslednjem mandatu tudi sestava komisije drugačna. Ko bo konec volitev, bo drugačna sestava Evropskega parlamenta in Evropskega sveta," napoveduje Tomčeva. 

Tomčeva v izjavi zavaja, tako Požgan, ker izidi evropskih parlamentarnih volitev neposredno vplivajo zgolj na sestavo parlamenta. Kandidate za evropske komisarje predlagajo države in niso odvisni od volitev v evropski parlament. Prav tako se sestava Evropskega sveta ne bo spremenila po volitvah, saj so člani Evropskega sveta predsedniki držav in vlad držav članic, ki svoj mandat dobijo na nacionalnih (ne evropskih) volitvah. 

Dejstvomer previdno

Alternativa konzervativnim evropskim politikam

Po mnenju Nemca je "zavezništvo socialistov in demokratov edina alternativa konzervativnim evropskim politikom." 

Nemec zavaja, meni Požgan, ker je v evropskem parlamentu sedem političnih skupin. Poleg Zavezništva socialistov in demokratov sta vsaj še dve politični skupini, ki sta na zmerno levem polu političnega spektruma – Zeleni in Renew Europe Group (liberalci). 

Dejstvomer previdno

Slovenska politika

Gregorčič pravi, da se zavzema za "slovenskega kmeta, slovenskega podjetnika ... Če bi se slovenska politika začela ukvarjati z ljudmi, s strani katerih je izvoljena, potem bi bilo vse boljše in lažje".

Dejstvomer previdno

Po mnenju Požgana je izvaja zavajajoča, kajti volilno pravico na evropskih volitvah imajo vsi polnoletni državljani RS in tudi vsi državljani EU, ki imajo v Sloveniji stalno prebivališče. Evropski poslanci torej ne zastopajo samo interesov slovenskih državljanov, ampak vseh državljanov EU, ki imajo v Sloveniji stalno prebivališče.

Retorika distanciranja 

Gregorčič obžaluje retoriko distanciranja. "Izločanje kateregakoli politika pomeni izločanje volivcev." 

Dejstvomer previdno

Distanciranje od politične skupine skrajno desnih in konzervativnih strank ni isto kot izločanje, pojasnjuje Požgan. Predstavniki teh političnih strank bodo na ravni EU še vedno sodelovali v političnem procesu. Distanciranje v tem kontekstu pomeni, da so določene politične skupine napovedale, da se v primeru, ko/če bodo sodelovale pri oblikovanju večine v evropskem parlamentu, ne bodo povezovale s skrajno desnico. Gre za običajen postopek politične konsolidacije po volitvah, podoben tistemu, ki ga poznamo na ravni držav, kjer stranke s podobnim programom poskušajo oblikovati vladajočo koalicijo strank (če zmagovalec volitev nima večine v predstavniškem organu – parlamentu). Zato je izjava, po mnenju Požgana, zavajajoča.

dejstva pasica volitve

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zarjagregor
03. 06. 2024 08.22
Po prebiranju članka ugotoviš, da vsi politiki zavajajo - lažejo.
PREDSIGNAL69
01. 06. 2024 19.12
+1
Ne vem še, koga bom volil. Vem pa, koga ne bom volil (Tomc, Gregorčič, ostala desnosučna klika ter Irena Joveva).
ivan z Doba
31. 05. 2024 20.23
+0
Teli štirje niso primerni niti za obrisat zadnjo plat?
Kollerik
31. 05. 2024 19.13
-1
Naj raje povejo, zakaj in kam izgine letno več kot tri milijarde državnega denarja.
ROMELS
31. 05. 2024 21.17
ROMELS
31. 05. 2024 18.50
+2
Peter ti si skala........................... .
odpisani zasedli vlado
31. 05. 2024 16.38
-3
Nemec in Prebilić sta navadna zavajalska bluzača.Edina primerna poštena in sposobna je Tomčeva.
Kollerik
31. 05. 2024 19.09
+0
iziizi
31. 05. 2024 14.00
+0
a je kdo od njih omenil invalide in invalidske penzije ki so 350 eur hallo ,kje je resnica poštenje .sdh vodilni pa povišice po več 1000 eur hallo
ssbobo
31. 05. 2024 13.58
-1
Na koncu sta se dotaknila “depolitizirane RTV”. Golob trdi, da na RTV politike več ni. “Takoj na začetku mandata smo si zastavili cilj, da RTV rešimo politike in danes politike moje vlade ali parlamenta na RTV ni,” je dejal Golob. Pri tem je težko vedeti, ali res živi v nekem svojem svetu ali se iz ljudi enostavno zafrkava. Nenazadnje je imel Golob zagotovljeno oddajo za svoje “resnice” brez prisotnosti opozicije...... e aviatićaru....... žviš v vzporednem svetu????
Bolfenk2
31. 05. 2024 13.30
-6
Kakor koli gledam programe strank. Stranka Resnica in Stevanovič so edini proti vojni Nata z Rusijo, ki bi pomenila katastrofo za vso Evropo. In hrati so edini tudi odločno proti migrantom. Levičarji in golobnjak so za vojno in za migrante, Desus je proti vojni, so pa solidarni z migranti. Janšisti so proti migrantom, žal pa podpirajo vojno. Če nočeš, da bodo ruske bombe padale po naših mestih in če nočeš nevarnih ilegalcev na ulicah sploh nimaš druge izbire kot voliti Resnico.
ssbobo
31. 05. 2024 13.58
+0
Kollerik
31. 05. 2024 19.11
Bolfi, vsi smo proti ilegalnim migracijam, ne glede na politično barvo!
Jernej Sekirnik
31. 05. 2024 13.00
+4
zdaj ga bodo pušili cele dneve, cena bo smešna, še doma bodo lahko gojili, noben jih ne bo preganjal, to je to, zadetost 24h/dan....
ssbobo
31. 05. 2024 13.59
+2
PROTI VSAKRSNI KORUPCIJI
31. 05. 2024 12.53
+0
Desnuharja lažeta kot pes teče...
ssbobo
31. 05. 2024 14.00
+0
Aha..... ao mati rekla tako al uhrabljena javna občila???
Levcekk
31. 05. 2024 12.39
+1
Izvoljenci ljudstva!
mojcd
31. 05. 2024 12.10
+3
Primorska AC spet zaprta sam povem!!!!
Jon Bacek
31. 05. 2024 11.57
+3
Velik problem je ekstremna levica v Bruslju.
džonborno
31. 05. 2024 11.50
+9
Prebilič mi deluje kot osnovnošolec, ki se cele dneve uči da bo najpametnejši v razredu. Toliko ponosen na svoje teze, da z nasmeškom občuduje sam sebe!
E.Nigma
31. 05. 2024 11.47
-1
Torej volim desno.
4556
31. 05. 2024 11.46
+5
Nobeden pošten noče več v politiko kar se kaže v izboru kandidatov iz leta v leto smo priča slabšim kandidatom -Golob sedaj še neka stranka Resnica ,ki je skupek nekulturnih oseb s Stevanovičem na čelu ,kdo lahko to sploh voli.
PoldeVeliki
31. 05. 2024 11.42
-1
Nisem vedel,d a je Prebeč tak migrantoljubec kot Golob.
Jon Bacek
31. 05. 2024 11.57
+1
Ko je bil župan obmejne občine, je imel drugačno mnenje.
Belabreza
31. 05. 2024 12.04
+3
PREBILIČ, malipolda, nauči se pisati oz. brati iz plonkičev ali pa je tudi žan bolj tako tako pri imenovanju politikov. Se vidi s katerega pola prihajaš, same žaljivke in poniževanje nasprotnikov. GOSPOD PREBILIČ je pravi gospod in daleč daleč od lažnjive romane.
Jernej Sekirnik
31. 05. 2024 13.01
+1
Belabreza: tebi so vsi veliki gospodje, tudi Masleša je zate tudi hud velik gospod. Tak velik gospod, da so se 4 x zmotili pri ponarejanju diplome, res veliki ******
ZIPPO
31. 05. 2024 11.21
+4
Še dobro, da se mi je TV pokvaril, da ne gledam in poslušam teh nuboloz..... 🤣😵‍💫
lokson
31. 05. 2024 11.10
+6
Gregorčič, je za tele NASA center. Ga je škoda za v Evropo. Njegovo dojemanje, splošna razgledanost in opravilna sposobnost, sta potrebna doma. Pogorišče, katerega bo za seboj pustil golobnjak, potrebuje sposobne ljudi. To pa Gregorčič definitivni je.