Dejstva

Bodo cepiva ustavila nepredvidljive in bolj nalezljive seve?

Ljubljana, 05. 02. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Maruša Slana
Komentarji
234

Od izbruha v kitajskem Vuhanu je novi koronavirus že večkrat spremenil svojo obliko. Čeprav so mutacije tovrstnih virusov običajne in pogoste, skrb vzbujajo angleški, južnoafriški in brazilski sev. Ti so po prvih ocenah znanstvenikov veliko bolj prenosljivi od izvirne različice, prvega pa smo potrdili tudi že v Sloveniji. Zato ostaja vprašanje, kakšen vpliv na potek pandemije bodo imeli v prihodnje in kar je najbolj pomembno, ali bodo proti njim učinkovita tudi cepiva?

Novi sevi - angleški, južnoafriški in brazilski - se med seboj razlikujejo v tem, da imajo različne mutacije, ki različno vplivajo na prenosljivost in smrtonosnost virusa. Pomembne spremembe so vidne na proteinu S. Te spremembe na molekularnem nivoju pa nato vplivajo na celični nivo, kjer lahko mutiran sev lažje vstopi v celico in okuži več celic, kar poveča količino virusa v dihalih. S tem je omogočena lažja prenosljivost, kar se na koncu izkaže v porastu okužb v populaciji, kot se je to zgodilo v Veliki Britaniji, Južni Afriki in Braziliji. Prav te različice nas trenutno najbolj skrbijo, pravi infektolog Miha Simoniti

Za angleško različico se ocenjuje, da je med 50 do 75 odstotkov bolj prenosljiva, nekaj študij, a ne še dovolj zanesljivo, pa dokazuje, da je tudi bolj smrtonosna. Prof. dr. Tomaž Bratkovič z ljubljanske fakultete za farmacijo ob tem dodaja, da še ni povsem jasno, ali okuženi tudi težje prebolijo okužbo. A že samo večja nalezljivost je razlog za skrb. Več okuženih v istem časovnem okviru namreč pomeni več smrti, več zdravstvenih zapletov in večji pritisk na zdravstvene sisteme. Južnoafriška različica je še toliko bolj problematična, saj so študije do zdaj pokazale, da nas predhodna okužba s covidom-19 ne ščiti tako dobro kot pred drugimi različicami. Enako je tudi z brazilskim sevom. 

novi-sevi-koronavirusa-ki-vzbujajo-skrb

Klinična študija podjetja Novavax v Južni Afriki je namreč pokazala, da se je večji del udeležencev, ki so že preboleli covid-19, ponovno okužilo z južnoafriškim sevom. Študija je zajemala 44 posameznikov, pri več kot 90 odstotkih pa so odkrili zmanjšano imunost proti novemu sevu, skoraj polovica pa sploh ni imela nobene naravne zaščite. Južnoafriški sev ima tudi potencial, da bi vplival na učinkovitost cepiva. 

Podjetje Johnson & Johnson je pred dnevi razkrilo nove podatke glede cepiva, ki ga razvijajo, klinična testiranja pa so pokazala, da je bilo cepivo 72-odstotno učinkovito v ZDA, v Južni Afriki, kjer prevladuje južnoafriški sev,  pa le 57-odstotno. Tudi Novavax je sporočil, da je njihovo cepivo 85-odstotno učinkovito proti angleškemu sevu, a le 50-odstotno učinkovito proti južnoafriškem sevu, poroča revija Nature

Študija Moderne, v kateri so preučevali krvne vzorce posameznikov, ki so že bili cepljeni, pa je pokazala, da je bil delež protiteles pri južnoafriškem sevu šestkrat nižji kot pri odzivu na druge seve. Moderna je iz previdnosti že začela razvijati t. i. poživitveni odmerek cepiva, ki bi sledil po prejemu dveh že predvidenih odmerkov.

Kaj pa cepivo Pfizerja in BioNTecha? Nova študija, objavljena 29. januarja v reviji Science, kaže, da cepivo stimulira imunski sistem, da proizvede dovolj protiteles, ki lahko nevtralizirajo nove različice koronavirusa. Znanstveniki podjetja so izvedli študijo na 40 prostovoljcih, ki so prejeli dva odmerka cepiva že v času kliničnih študij. Farmacevtski dvojec prav tako zatrjuje, da je njuno cepivo učinkovito tudi proti južnoafriškem sevu. 

Lahko obstoječa cepiva prilagodimo? 

Bratkovič pri tem poudarja, da je protein S, velika struktura, ki v telesu sproži nastanek večjega števila različnih protiteles. Posamezne mutacije lahko vplivajo na vezavo določenih, nikakor pa ne vseh protiteles. Poleg tega je protitelesni odziv le ena od komponent imunskega sistema, nikakor pa ne smemo zanemariti vloge limfocitov T, ki pomembno prispevajo k zamejitvi okužbe. Cepiva so še vedno učinkovita pri preprečevanju hudega poteka bolezni, kar potrjujejo tudi klinične raziskave proizvajalcev cepiv. 

Cepiva na osnovi mRNA tehnologije in rekombinirana cepiva (Pfizer/BioNTech, Moderna, Novavax) lahko sicer prilagodimo novim različicah, če bi se to izkazalo za nujno potrebno, pojasni Simoniti. Prilagoditve pa so na drugi strani težje pri vektorskih cepivih (Oxford/AstraZeneca, Johnson&Johnson). Postopek bi trajal več tednov, morda tudi mesecev, še pred tem pa je treba nevarnost nove variante najprej prepoznati in preveriti, ali so obstoječa cepiva učinkovita. Nato je treba izdelati prilagojeno cepivo, ga proizvesti v zadostnih količinah in dostaviti na cilj. "Ne gre za enostaven postopek, ki si ga ne želimo preizkusiti v živo," dodaja Simoniti. 

V začetku januarju so v Veliki Britaniji v samo enem dnevu potrdili skoraj 70.000 novih primerov koronavirusa.
V začetku januarju so v Veliki Britaniji v samo enem dnevu potrdili skoraj 70.000 novih primerov koronavirusa. FOTO: AP

Nalezljiv angleški sev, ki je Veliko Britanijo prisilil v novi 'lockdown'

Angleški sev so prvič zaznali septembra, in sicer v Kentu na jugovzhodu Anglije. Še posebej ugodne razmere za širjenje je imel v britanski prestolnici, ki predstavlja dom skoraj devet milijonom ljudi. Do novembra je bil omenjeni sev v Londonu odgovoren' že za 28 odstotkov vseh potrjenih okužb, v začetku decembra pa se je ta odstotek zvišal na 60. 

Britanske oblasti so nato decembra svetu sporočile slabo novico, ki je po optimističnem začetku cepljenja vzbudila skrb - prvi izsledki znanstvenikov so namreč pokazali, da je novi sev precej bolj prenosljiv od izvirne različice. Še posebej evropske države so tik pred božičnimi prazniki hitele z zaprtjem meja in prepovedi prometa z Veliko Britanijo. V britanskih pristaniščih so se vile dolge kolone tovornjakov, ki so čakali na vstop v Francijo, potem ko je ta zaradi strahu za nekaj časa zaprla meje. Na Otoku je novi sev postal dominanten, britanska vlada pa je bila prisiljena v že tretjo zaprtje države od začetka epidemije. 

Poročilo, ki so ga objavili znanstveniki iz Imperial College London, kaže, da se je angleški sev pospešeno širil že v času drugega 'lockdowna' novembra. Ocenili so, da se je število okuženih z novim sevov v novembru potrojilo. Kot so še ugotovili, se je nova različica virusa sprva širila med mlajšimi od 20 let, sčasoma pa razširila na starejše skupine prebivalstva. 

Število okužb je tako v Veliki Britaniji naraščalo do začetka januarja, ko so v enem dnevu potrdili skoraj 70.000 primerov. Od takrat se je epidemiološka slika  nekoliko izboljšala, a oblasti ostajajo zaskrbljene zaradi pojava drugih sevov, kot sta južnoafriški in brazilski. Da bi preprečili njihovo širjenje bodo zdaj ponekod po državi opravljali testiranja od vrat do vrat. 

V Sloveniji angleški sev že potrjen 

Do danes se je sicer angleški sev razširil v vsaj 80 držav sveta, kažejo zadnji podatki Svetovne zdravstvene organizacije. Potrdili so ga tudi v vseh članicah Evropske unije, vključno s Slovenijo. 

Kot so 27. januarja sporočili z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, so preučili 877 vzorcev, pozitivnih pa je bilo 16. A NLZOH je ob tem opozoril, da to še niso potrjeni primeri, saj bodo lahko prejeli status potrditvenega šele z rezultati sekvenciranja. Kot so nam potrdili, bodo rezultate verifikacijskega poročila kot tudi sekvenciranja predstavili 9. februarja na vladni novinarski konferenci. So pa prisotnost angleškega seva potrdili v decembrskem vzorcu, in sicer pri potniku, ki se je vrnil iz Anglije. Ali sta v Sloveniji že prisotna tudi južnoafriški in brazilski sev, pa ni znano. 

razsirjenost-britanskega-seva-po-svetu-do-2-2-2021

Tirolska evropsko žarišče južnoafriškega seva?

T. i. južnoafriški sev so prvič zaznali na jugovzhodu Južne Afrike, do 2. februarja pa se je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije razširil v 41 držav sveta. Južnoafriški sev skrbi znanstvenike, saj ima potencial, da močno zmanjša učinkovitost cepiv proti covidu-19. Od odkritja pa do danes je sev postal dominanten v Južni Afriki, po nekaterih ocenah naj bi predstavljal že 90 odstotkov vseh odkritih primerov v državi. 

Južnoafriški sev trenutno povzroča skrbi Veliki Britaniji, pa tudi našim severnim sosedom - Avstrijcem. Tirolska je po besedah virologinje Dorothee von Laer postala evropsko žarišče te različice virusa. Slednja je avstrijski vladi predlagala, da se deželo za mesec dni izolira.

razsirjenost-britanskega-seva-po-svetu-do-2-2-2021 (1)

Izbruh brazilskega seva v Amazoniji

Brazilski sev so prvič identificirali januarja 2021, in sicer pri štirih potnikih iz Brazilije, ki so pripotovali na Japonsko. Sev so odkrili po naključju, ko so pri omenjenih potnikih opravili rutinsko testiranje. Brazilska različica koronavirusa je še dokaj nepoznana, obstaja pa že nekaj dokazov o tem, da določene mutacije v različici vplivajo na sposobnost protiteles, pridobljenih z naravno okužbo ali pa s cepljenjem, da prepozna in nevtralizira virus. 

V oddaljeni Manaus, kjer se spopadajo s hudim pomanjkanjem zdravstvene opreme, so z letalom na pomoč prispeli zdravstveno osebje  in vojska. S seboj so pripeljali 6000 litrov kisika za dve bolnišnici v dvomilijonskem Manausu.
V oddaljeni Manaus, kjer se spopadajo s hudim pomanjkanjem zdravstvene opreme, so z letalom na pomoč prispeli zdravstveno osebje in vojska. S seboj so pripeljali 6000 litrov kisika za dve bolnišnici v dvomilijonskem Manausu. FOTO: AP

Do 2. februarja so brazilski sev po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije potrdili v 10 državah sveta, med drugim v Veliki Britaniji, Nemčiji in Italiji. Bolj nalezljiva različica virusa je, kot kaže, povezana z izbruhom virusa v brazilskem mestu Manaus v Amazoniji, kjer se zaradi pomanjkanja opreme in naraščanjem okužb soočajo s hudo zdravstveno krizo. Decembrska študija v Manausu je pokazala, da je 42 odstotkov odvzetih vzorcev vsebovalo omenjeni sev. V regiji se je po ocenah z novim koronavirusom do oktobra lani okužilo 75 odstotkov prebivalcev. Sredi decembra pa so nato zabeležili nenavaden porast okužb. Pojav brazilskega seva tako vzbuja skrb, da lahko sev poveča možnost za ponovno okužbo. 

razsirjenost-brazilskega-seva-do-2-2-2021

'Virusi ne morejo mutirati, če se ne morejo reproducirati'

Virusi, kot je Sars-Cov-2, neprestano mutirajo, pojasnuje dr. Anthony Fauci, direktor ameriškega inštituta za alergije in nalezljive bolezni. In ker se mutacijam ne moremo izogniti, je pomembno, da čim prej cepimo dovolj ljudi, dodaja. "Virusi ne morejo mutirati, če se ne morejo reproducirati," poudarja.  

Mutacija pomeni, da se pri prepisovanju RNA, ki nosi genski zapis za virus, pojavi napaka, pojasnjuje Simoniti. Bratkovič dodaja, da lahko do mutacij  pride naključno kjerkoli v virusnem genomu. Če pride do mutacije v neesencialni regiji genoma, viabilnost virusa ne bo prizadeta. Takšne mutacije so pogoste, saj se brez težav prenesejo na naslednjo generacijo. 

Mutacije v regijah, ki so ključne za virusov življenjski cikel, pa so redke, saj so večinoma neugodne. Do napak pri podvajanju tam sicer pride enako pogosto, a ker mutacija večinoma negativno vpliva na strukturo pomembne beljakovine, se ne more razširiti v populaciji. Razmeroma redko pa so v esencialnih regijah mutacije, ki predstavljajo izboljšavo'. To pomeni, da virusu omogočijo močnejšo vezavo na celični receptor, ali pa mu omogočijo hitrejše razmnoževanje. Ker pa je takšna mutacija ugodna, se razširi v populaciji in sčasoma ta različica virusa prevlada. 

RNA virusi, kot je Sars-Cov-2, so bolj nagnjeni k mutacijam, saj prihaja pri sintezi RNA do bistveno več napak pri podvajanju DNA. A med virusi obstajajo razlike v pogostosti mutacij. Frekvenca mutacij virusa gripe je tako vsaj dvakrat višja kot pri novem koronavirusu, pri virusu HIV pa je ta vsaj štirikrat višja od Sars-Cov-2. Ker je večina ljudi neodporna na novi koronavirus, selekcijski pritisk na virus ni močan. Z naravno prekuženostjo in cepljenjem pa utegne priti do postopne prevlade določenih različic, pojasnjuje Bratkovič, morda takšnih, ki se relativno uspešno izmikajo imunskim mehanizmom, a so tudi manj agresivne. 

Po besedah infektologa Simonitija so pri novem koronavirusu pomembne predvsem mutacije pri zapisu proteina bodice S, ki je odgovoren za vstop virusa v celico, in proti kateremu se tvori imunski odziv pri naravni okužbi. Samo proti proteinu S pa se tvori imunski odziv po cepljenju, zato so mutacije pri tem proteinu še toliko bolj pomembne zaradi vpliva na učinkovitost cepljenja. Pri Sars-Cov-2 se sicer mesečno pojavita ena do dve mutaciji, ki jih zaznamo, realno število nepomembnih mutacij, ki ne vodijo nikamor, pa je večje, pravi Simoniti. 

Mutacije najpogostejše v okoljih, kjer je virusa veliko

Pri pojavu angleškega seva so znanstveniki poročali, da bi lahko izviral od bolnika z oslabljenim imunskim sistemom, ki se ni uspel boriti proti virusu. Kot pravi Bratkovič, je pri takšnih osebah bistveno bolj verjetno, da se virusna okužba zavleče. Dolgotrajne in trdovratne okužbe pomenijo več priložnosti za naključno spreminjanje virusa med pomnoževanjem v celicah. Za virus ugodne mutacije, čeprav redke, se tako pri takem bolniku najbrž kopičijo. Sicer pa do mutacij, kot pravi Simoniti, vedno prihaja hitreje in pogosteje v okoljih, kjer je virusa veliko in se hitro širi. Takšna okolja imenujemo epidemična žarišča.

Bodo novi sevi pandemijo še podaljšali?

Do nadaljnjih mutacij bo še zagotovo prihajalo. Kako bodo te vplivale na potek pandemije, ni znano, vendar se lahko zgodi, da se bo pojavila varianta z večjo prenosljivostjo in smrtnostjo,  proti kateri bodo zaenkrat obstoječa cepiva slabše učinkovita. "Nemogoče je napovedati, ali bodo trenutna cepiva učinkovita proti prihodnjim mutantom. Nove variante imajo definitivno potencial, da pandemijo poslabšajo in podaljšajo - zaradi večje prenosljivosti in večjega števila okuženih, hospitaliziranih in umrlih, in zaradi potencialne slabše imunosti proti tem variantam po preboleli okužbi in cepljenju," pojasnjuje Simoniti. 

Kot pravi ameriški profesor infektologije in strokovnjak za covid-19 Robert Bollinger, respiratorni virusi radi spreminjajo svojo obliko, ker jim to omogoča lažje širjenje. Po drugi strani mutacije, zaradi katerih bi bil virus bolj smrtonosen, virusu ne bi omogočile učinkovitega širjenja. Namreč, če hudo zbolimo ali celo umremo, ima virus manj možnosti, da okuži še druge. 

Mutacije so najpogostejše tam, kjer je virusa veliko, zato je še toliko bolj pomembno, da čim prej dosežemo visoko stopnjo precepljenosti, dodaja. S tem namreč ne bomo le preprečili bolezni, ampak tudi razvoj novih, morda nevarnejših različic. Pri tem ne smemo gledati le na svojo državo ali Evropsko unijo, katere del smo. Nenadzorovane lokalne epidemije na drugi strani sveta lahko namreč privedejo do razvoja variant, proti katerim cepivo ne bo učinkovito, težavam pa se ne bomo izognili tudi pri nas. "Cepljenje mora biti globalno in pravično - v primeru pandemije covida-19 smo dobesedno en svet," zaključi Simoniti. 

Bratkovič dodaja, da je že zdaj jasno, da bo povzročitelj covida-19 še dolgo prisoten v človeški populaciji. Z naravno prekuženostjo, predvsem pa s sitematičnim cepljenjem, bomo sčasoma uspeli preprečiti nenadzorovano širjenje virusa. Četudi ne bomo dosegli popolne imunosti, bo delna zaščita omogočila lažje prebolevanje okužb z novimi različicami. Na virus se bomo prilagodili, z njim se bomo navadili živeti. Do takrat pa je treba upoštevati priporočene zaščitne ukrepe. 

Pasica za v članek Dejstva ODPIKAJMO KORONO
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (234)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oba tri sm te vido
05. 02. 2021 18.38
+3
le s pravočasnim in PRAVIČNIM cepljenjem joj joj ..
Sokril
05. 02. 2021 17.55
-1
Cepiva bodo ustvarila ogromno asimptomatskih bolnikov, ki jih bodo težkajo zaznali tudi aktualni testi. Pripravite se na odvzeme analnih brisov, in pingvinsko hojo, kot je to na Kitajskem.
asdfghjklqwertz
05. 02. 2021 17.16
+5
To zdravilo je takšen nateg. Nekaj majhnega že deluje, ne pa tako, kot mediji pišejo, še 50% če je učinkovito, je veliko preveč. Za enega raka zdravila ne morejo nikoli najti, za hiv isto, isto za hepatitis itd ... a za en covid pa najdejo v pol leta. Daj ne serjite. Aja, saj gre za eno bolezen identično gripi.
TistoPravo
05. 02. 2021 17.41
+3
Ja verjemi no...zrak je čist, samo še cepivo nam manjka ;)
Brez laži
05. 02. 2021 17.14
+3
Moj moz je bil čil in zdrav, pol pa kr naenkrat hudo zbolel. Nikoli ga nisem slišala tako ubogega v življenju. 🤮🤮🤮
Brez laži
05. 02. 2021 17.13
+1
Odpikajmo politike in medije, ker drugega kot lagati in okoriscati se z narodom ne znajo. Ce ne lazejo pa pricajo o zalostnih osebnih zgodbicah in z usmiljenjem zelijo pridobit zaupanje ljudi. Sramotno
superjezek
05. 02. 2021 17.06
+6
Spokajta s temi lažnimi testi in lažnim cepivom. Virus je nastal zato, da za njim pride cepivo in mastno služijo ker nas mislijo narediti redne odjemalce cepiva. Ker bomo odvisni od tega cepiva vsako leto bomo bli že ta hujši narkomani in oni to želijo.
Matrax
05. 02. 2021 17.00
+4
Najboljše cepivo je toplo vreme, ko ljudje niso prehlajeni in posledično ne more bit test pozitiven.
superjezek
05. 02. 2021 17.03
+1
Zato so se pa zdaj spomnili, da bi teste delali oz vzorec vzeli kar iz riti, ker bo prej pokazal na kakšen nenavaren virus ampak bistvo je da si pozitiven.
TistoPravo
05. 02. 2021 17.08
+2
Ja sonce najbolj razkužuje vse kar doseže.,,to pa itak. Leto se je slabo začelo iz tega vidika...malo malo imamo sonca, pere pa moči pa dž non stop.,,bomo videli kaj bo iz tega, ke pa res da brez vode se tud težko karkoli očisti
TistoPravo
05. 02. 2021 16.42
+3
Dokler ne bomo očistili ozračje čimbolj proti naravni obliki, stop kurjenju plevela v obliki dreves različni sort po individualnih kuriščih,,,promet itaq čimoreje elektrificirat, tovorna osebna dvosledna vozila vključno z štirikolesniki, kosilnicami in traktorji....dokler se to ne bo poštimalo,,,bo narava čedalje bolj prostor delala da se očisti sama..,ne pomaga nobena žauba. Za nazaj popravit se ne da, tako da plačevalo se bo o še mnogo let po ureditvi proti spoštovanju narave...
anakondabox
17. 02. 2021 08.26
To je to 'Tisto Pravo'. Človek je najhujše zlo na tem planetu, saj je uničil atmosfero, povzročil izumiranje živalskih vrst, udejanil sive cone v Rdečem morju, Izsekal je gozdove v Amazoniji, preplavil planet z nerazgradljivo plastiko. A tudi narava je briljanten logos. Samo poglejmo kaj ji uspe sproducirati iz enega samega semena. Zato menim, da je 'narava' (poleg kakšnega laboratorija, ki lovi zaslužek), 'napovedala' biološko vojno človeštvu. Človek ni več krona stvarstva, če ga lahko spravi na kolena tako droben virus kot je covid-19. Verjamem, da se bo človek globoko zamislil, se uravnotežil v svoji notranjosti in začel ravnati od znotraj navzven- iz mikro plana na makro plan. #kapital ne prinaša zdravja (sreče), brez zaupanja in odgovornosti
Curie Skyri
05. 02. 2021 16.20
+7
Za tiste, ki mislijo, da Gates nima nič pri tem. Res mi je žal, da ne znate toliko angleško, da bi se malo poučili preden kaj zinete. Ta tip podkupuje podjetja po celem svetu. Doniral je ogromne vsote za geo engineering, da špricajo prah, ki naj bi blokiral sončne žarke in preprečil global warming ( what a joke !). Ponoči pa se še bolj segreva ko se toplota ujame pod ta prah. Je največji delničar Moderne in lepo je poskrbel tudi za Pfizer. Je tudi največji lastnik kmetijskih zemljišč v ZDA. In to tistih, ki se nahajajo poleg vodnih virov. Noče kontrolirati samo sonca ampak tudi vodo ! Če še to ni dovolj se pozanimajte kakšne eksperimente je delal po Indiji in Afriki s cepivi. Seveda, je zraven tudi pri monsantu in gensko spremenjeni hrani. Če vam še to ni dovolj, pravi, da kmalu prihaja nova, hujša pandemija. Kako za boga pa on to ve ?! Vem, da je lepše živeti v mavričnem svetu. Ampak se bo treba zbudit. Če pa ne. Pa vsaj se ne norčujte iz tistih, ki se v zadeve poglobijo.
Zoran Zoki
05. 02. 2021 14.59
+3
Jao lažnivci lažnivci
thedino
05. 02. 2021 14.01
+2
še navadnega covid virusa niso izolirali in dokazali pa se že afnajo s nekimi sevi... ...škandalozno.
Zverina56
05. 02. 2021 13.15
+9
24ur novinarji, VI ste navadni manipulatorji IN TUDI SAMI boste odgovarjali za nastalo stanje!!!!
mojstermiha144
05. 02. 2021 13.10
+4
miselna policija
05. 02. 2021 12.02
+19
če bi ta cepiva res delovala potem ne bi najprej cepili starčke ampak elito!!
lnterReflections
05. 02. 2021 11.52
+15
Leta 2009 so v laboratoriju ponovno naredili virus H1N1, ki je leta 1918 v Španiji povzročil špansko gripo. Kaj se je zgodilo? Okuženi z gripo so dobili antibiotike in niso umirali. Ugotovili so, da leta 1918 ljudje niso umirali zaradi samega virusa H1N1, ampak zaradi bakterijske pljučnice, ki je postala posledica okužbe z virus H1N1, leta 1918 pa še ni bilo penicilina. Pandemije je bilo hitro konec. Elita je hitro dojela, da smrtonosne gripe ni možno narediti, saj se širi prepočasi. Ugotovili so, da imamo na svetu 3 respiratorne viruse. Rinoviruse, ki povzročajo prehlade. Ti se hitro širijo, vendar niso smrtonosni. Virusi influence, ki so smrtonosni, vendar se širijo prepočasi. Koronavirusi, ki se hitro širijo, smrtonosni kot gripa, vendar se slabo primejo pljuč. Ugotovili so, da na moč in hitrost ne moreš vplivati, lahko pa narediš, da se virus bolje prime pljuč. Tako so v labu z igranjem S proteina dosegli, da se koronavirus SARS-CoV-2 bolje oprime pljuč. Ko so videli, da to deluje, izboljšali tehniko in naredili "update". Pojavili so se sevi. Farmacija torej deluje v obe smeri. Zna dobro izdelati tako viruse kot antiviruse, tako kot Bill Gates na njegovih Windowsih.
spoštovanje
05. 02. 2021 12.00
-11
zelo verodostojno, takoj ko si gatesa omenil
bysaRD
05. 02. 2021 11.51
+12
Kako nas filajo s tem virusom. Kot bi bili nek poskusni zajček za vse ostale. To jim seveda ne bi uspelo brez twita, ki nas je prodal tujcem.
lnterReflections
05. 02. 2021 11.53
+8
Če bodo zadovoljni zgolj s poskusnimi zajčki, bo še vedno del populacije rešen pred tem.
lnterReflections
05. 02. 2021 11.42
+13
Jaz sem direktor Pfizerja. Do mene stopi Bil Gates in mi reče, da se zanima za nakup delnic in nekaj zahteva v zameno. Reče mi, da hoče v cepivih imeti sredstva za staranje populacije. Jaz pokličem razvojni oddelek za mizo enega po enega in se z njimi pogovorim na 4 oči. Rečem mu:"Treba bo starati populacijo. Če hočeš pri tem sodelovati, ti povišam plačo. Če pri tem nočeš sodelovati, se boš moral posloviti, dal pa ti bom visoko odpravnino v zameno za molčečnost." Pa mi povejte, a je to možno narediti ali ne!?
miselna policija
05. 02. 2021 11.58
+14
še kaj hujšega je možno!!in v zgodovini se je tudi že dogajalo!!ampak človek ni ravno najbolj razumno bitje kot rad misli o sebi!!
Kolani
05. 02. 2021 18.51
+1
Visoko odpravnino, ko greš domov pa te avto povozi.
namor0
05. 02. 2021 11.40
+16
Ugrabitev sveta s strani farmacije.
miselna policija
05. 02. 2021 11.31
+14
fajn izgovor,da novi sevi delajo cepiva neučinkovita!!cepivo je izdelano samo zaradi dobička ne pa za zaščito od virusa!!
Forum 21
05. 02. 2021 11.29
+5
heheh a ni zanimivo, kar naenkrat se ukvarjajo izrazito samo še z virusi,, kar naenkrat, prej nikoli, kaj prevec.Ne verjamem in ne zaupam jim nič! Ampak resnicno nic od nic.Moje misljenje je celo tako, da nam zelijo slabega in s cepivi in z vsem tem virusnimi pretiravanji