Dejstva

Prepletenost zdravnikov in farmacevtov: 'Nobeno kosilo ni zastonj'

Ljubljana, 18. 09. 2019 04.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Alenka Marovt
Komentarji
175

11,5 milijona evrov je lani 22 inovativnih farmacevtskih družb, ki v Sloveniji prodajajo zdravila, izplačalo zdravnikom. Zdravniki pa so napisali rekordno število receptov, več kot 17,5 milijonov. Posledično se je za kar 80 odstotkov zvišala vrednost receptov in znašala pol milijarde evrov. Na čigav račun?

Po obširni analizi tabel "prenosov vrednosti oziroma sredstev" 22 inovativnih farmacevtskih družb, ki v Sloveniji prodajajo zdravila, nismo razkrili le najbolje plačanih zdravnikov, temveč tudi njihove specializacije. Izstopajo kardiologi in diabetologi. Z našega ožjega seznama je pet kardiologov: Marko Gričar, Zlatko Fras, Matjaž Bunc, Dragan Kovačić, Iztok Gradecki

Dva diabetologa Andrej Janež in Iris Marolt, Tadej Battelino je predstojnik Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove na Pediatrični kliniki. 

zdravniki-na-placilnih-seznamih-farmacevtov-fizicne-osebe-sp-doo

Zdravniki predpišejo največ receptov prav za bolezni srca in ožilja, lani 4,5 milijona. Niso pa najdražja, letni znesek je skoraj 75 milijonov evrov, več stanejo le zdravila z delovanjem na novotvorbe in imunomodulatorje. 

Na tretjem mestu po predpisanih receptih so zdravila za bolezni prebavil in presnove, lani so zdravniki predpisali skoraj 2,4 milijona receptov v vrednosti 61 milijonov evrov, kar jih uvršča na četrto mesto po porabi. Samo za zdravila za diabetes 33 milijonov evrov. 

Naraščajo tudi dnevni odmerki zdravil, pri zdravilih za diabetes za tretjino v zadnjih devetih letih. 

rast-porabe-zdravil

Lahko tukaj potegnemo vzporednice? Logika je preprosta, več kot zdravniki napišejo receptov, večji so zaslužki farmacije. Vse je legalno, zagotovo pa gre za sivo področje, tudi konflikt interesov? 

22 farmacevtskih korporacij je lani med zdravnike, društva in klinike razdelilo 11,5 milijona evrov. 

Zdravniki so lani napisali rekordno število receptov, 17 milijonov 511 tisoč, ali 45 odstotkov več kot leta 2001, vrednost receptov pa se je zvišala za kar 80 odstotkov na 504 milijone evrov. Zgovoren podatek, 63.000 pacientov ima predpisanih istočasno več kot 10 zdravilnih učinkovin, rekorderji pa celo 18 zdravilnih učinkovin hkrati. To seveda ni nujno povezano s farmacijo, ampak predvsem z boleznimi. 

Ni pa mogoče izključiti, da farmacija ne plačuje zdravnikov z izobraževanji, predavanji, študijami v zameno, da na recept predpisujejo bolnikom prav njihova zdravila. 

graf_predpisovanje_receptov
vrednost_receptov

"Se šalite? Mislite, da oni pridejo k meni, zdaj boš pa pisal moja zdravila. Ne, oni imajo določena sponzorska sredstva, ki jih pač razdelijo." Takšen je odziv revmatologa prof. dr. Matije Tomšiča, predstojnika Kliničnega oddelka za revmatologijo UKCL, na morebitno povračilo uslug.

Za zdravljenje diabetesa je na trg v zadnjih letih prišlo največ novih, dragih zdravil, izvemo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Tako ni nobena skrivnost, da si farmacevti prizadevajo z marketinškimi triki čim prej v sistem ZZZS uvesti njihovo novo zdravilo. Nemalokrat pa tudi zdravniki zdravstveno zavarovalnico prepričujejo z enakimi argumenti kot farmacevti.

JUTRI: Bo politika na čelu z ministrom za zdravje Alešem Šabedrom uzakonila popolno transparentnost in namesto farmacije zagotovila javni denar za izobraževanja?

Diabetolog prof. dr. Andrej Janež, predstojnik Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni v UKCL, prav tako zanika tovrstno sprego med zdravniki in farmacevti. 

"Na razvrščanje oz. dostopnost do zdravil z mojega terapevtskega področja nimam nikakršnega vpliva. Nisem član nobene komisije pri ministrstvu za zdravje ali Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki bi imela na to potencialen vpliv."

Bojan Vujkovac je predstojnik Oddelka za dializo v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, ki odločno zavrne, da bi nakazila farmacije narekovala zdravnikom, da predpisujejo prav njihova zdravila. "Klavzula je v vsaki pogodbi predstavljena eksplicitno. Ravno zaradi tega smo podloženi tudi nadzoru. Če se uvede nadzor, je treba dokazati, da obstaja neke vrste – kot ste nakazali – povezava." Primarij Vujkovac o sodelovanju med zdravniki in farmacevti, ki jih vabijo na predavanja, doda: "Nikakor to ni korupcija. Če sem čisto odkrit, bi pričakoval javno pohvalo."

Vujkovac pravi, da je Oddelek za dializo SB Slovenj Gradec vključen v registracijsko študijo novega zdravila, ki ga že dve leti testirajo. Izbrali pa so jih med sedmimi najbolj uglednimi evropskimi centri.
Vujkovac pravi, da je Oddelek za dializo SB Slovenj Gradec vključen v registracijsko študijo novega zdravila, ki ga že dve leti testirajo. Izbrali pa so jih med sedmimi najbolj uglednimi evropskimi centri. FOTO: POP TV

"Pri zdravilih ni nobene etike, farmacija zasleduje samo finančni vidik."

Obsega porabe zdravil ne gre pripisovati farmaciji, rast je pogojena s staranjem prebivalstva in trendom "masivnega" zdravljenja, kot pravi primarij Jurij Fürst, vodja oddelka za zdravila na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), a poudari: "Nobeno kosilo ni zastonj, slej ko prej se verjetno vložek farmacevtske industrije povrne. To so pač stvari, ki so splošno znane."

Po drugi strani pa je največja težava po Fürstovih besedah, ker javne zdravstvene ustanove niso motivirane za klinične študije. "Javno zdravstvo bi moralo imeti toliko denarja, da bi plačevalo študije, izobraževanja, ne pa, da si dovolimo sponzoriranje, to pa je težava."

Jurij Fürst, vodja oddelka za zdravila na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, pravi: “Pri zdravilih ni nobene etike, farmacija zasleduje samo finančni vidik. Redkokatera družba bo ohranila starejša, cenejša zdravila, vedno znova na trg pošilja nova, dražja zdravila.”
Jurij Fürst, vodja oddelka za zdravila na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, pravi: “Pri zdravilih ni nobene etike, farmacija zasleduje samo finančni vidik. Redkokatera družba bo ohranila starejša, cenejša zdravila, vedno znova na trg pošilja nova, dražja zdravila.” FOTO: POP TV

Največ, približno polovico, vseh zdravil na recept predpišejo družinski zdravniki zaradi njihove "vratarske" vloge v sistemu, pravijo na ZZZS. "V povprečju letno predpišejo 11.552 receptov, en družinski zdravnik v enem letu predpiše zdravila 1.357 pacientom, povprečna vrednost receptov na enega družinskega zdravnika pa znaša 223.915 evrov." Družinskih zdravnikov na lestvici ni med rekorderji.

Dva odstotka od celotne porabe za zdravila farmacija nameni zdravstvu

Farmacevtske korporacije vsako let več namenijo zdravstvu. Lani v primerjavi z letom 2015 30 odstotkov več. In kolikšen strošek farmacije je to? Če je lani država za zdravila potrošila pol milijarde evrov, znesek 11,5 milijona, kolikor so ga razdelili lani med zdravnike, za farmacijo predstavljata le dobra dva odstotka zneska za zdravila na recept.

denar-farmacija-za-zdravstvo

V Mednarodnem forumu znanstvenoraziskovalnih farmacevtskih družb izpostavljajo, da na posameznem terapevtskem področju farmacevtska podjetja sodelujejo z različnimi zdravstvenimi delavci in obratno – vsak zdravstveni delavec sodeluje z več različnimi, konkurenčnimi farmacevtskimi podjetji.

"To zdravstvenim delavcem zagotavlja možnost, da spoznajo in ocenijo razpoložljiva zdravila in terapije ter oblikujejo informirano, objektivno in strokovno odločitev o njihovem predpisovanju posameznemu bolniku. Na ta način je bolniku omogočeno, da mu bo predpisano najustreznejše zdravilo oziroma terapija."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (175)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Volga Malek
10. 10. 2019 19.33
-2
scipio
19. 09. 2019 11.28
+1
Zamislite si svet brez bolezni, brez bolečin in brez zdravil. Za hip. Potem se vrnite v realnost in upoštevajte, da boste večino zdravstvenega denarja porabili v zadnjih 3-5 letih vašega -po statistiki pričakovanega trajanja -življenja. Mnogim bodo prav zdravila podaljšala ali celo rešila življenje. Mnogi boste porabili za vaša zdravljenja bistveno več kot boste kdajkoli za življenja vplačali v to blagajno. Če pa boste med redkimi srečniki, ki zdravil ne boste potrebovali, toliko bolje za vas. Tudi proti požaru in tatvinam ter prometnim nesrečam se vsako leto zavarujete in najbolj ste veseli, ko vam ni treba škodnih primerov uveljavljati, in če jih morate, ste pogosto na škodi, pa nič krivi, ni res? Zavarovalnice pa medtem mastno služijo, tudi to je znano, ne. Lajf is lajf, sistemi so up-and-running. Prav je, da jih stiskamo in gnetemo in jim kažemo zrcala, a ne s pričakovanji, da bodo mednarodne farmacevtske družbe prav za nas delovale za lepe oči in za karitas. Naš trg zdravil je 0,1% svetovnega in če delajo s 5% odstotki risk-margina, kar je na svetovnih borzah zelo konzervativna ocena, lahko ignorirajo ne eno, temveč 100 takihle Slovenij, in svoje robe sploh ne prodajo, ne zdravnikom in ne nam kot pacientom.
JohannDoe
19. 09. 2019 12.04
-6
Zato pa je zelo dobro, da privatiziramo in prodamo v tuje roke celotno našo farmacijo. Tako kot proizvodnjo hrane. Pa infrastrukturo in ostalo. Tujci, ki smo jim kak procent trga, bodo zagotovo skrbeli in poskrbeli za vse naše potrebe.
ćurkl
19. 09. 2019 10.14
-3
Vsako "zastonj kosilo" zdravstvenemu osebju, ki predpisuje zdravila in ima pooblastilo za napotitve k strokovnjakom, bi se moralo kvalificirati kot podkupnina. Če tako "darilo" vpliva na strokovnost odločitve lečečega zdravnika posredno vpliva na moje zdravje. To pa ni več hec.
JohannDoe
19. 09. 2019 10.08
+3
Farmacija in industrija hrane sta dejavnosti, ki sta zaradi svoje narave ekstra nagnjeni h korupciji, hkrati pa so tudi posledice poslovnih odločitev ekstra kočljive in iz vidika etike in iz vidika zdravja. Zato je ti dve panogi potrebno strogo in transparentno regulirat in do potrebne mere izvzet iz običajnega okolja tržne ekonomije.
najjana
19. 09. 2019 09.58
+5
Vse to plačamo mi.
bracobaldo
19. 09. 2019 09.55
+2
Korupcija je edini sistem, ki v Sloveniji deluje brez napak. Mislim, da se na miren in demokratičen način te bolezni ne da premagati, žal.
JohannDoe
19. 09. 2019 10.01
+0
Misliš, da je konkretno specifično za Slovenijo?
markym
19. 09. 2019 09.44
-2
Že študent medicine ima farmacevtsko oprane možgane.
cirenij
19. 09. 2019 09.14
+2
S skoraj komerkoli se pogovarjaš nad 60 let, ima predpisane tablete za srčno popuščanje. Vprašanje, če je to potrebno ali samo zadovoljevanje farmacije. Takih ljudi je pa ogromno. Pa verjetni še drugih medikamentov na vseh področjih.
NA LEVO ni OK
19. 09. 2019 09.14
+4
Za vpis na medicinsko fakulteto, bi po mojem mnenju morali upoštevati tudi "človečnost in poštenost " kandidata ne samo ocene iz srednje šole. Kaj pomaga odlična ocena, če študiraš neko smer samo zaradi denarja. V medicini to ne ne gre, pa vendar vidimo da nekaterim prav v medicini to zelo gre. Prvo je denar, aroganca,ponos, visokost, nato dolgo nič, potem pacijenti. Žalost.
komarec
19. 09. 2019 09.14
+3
Če imajo sodišča preveč dela jim je treba pomagati in nekatere reči začet reševati po zdravi kmečki logiki.
kapetan
19. 09. 2019 09.07
+5
Ta zgodba je le kaplja v morje delovanja naše države.
Robert Persuh
18. 09. 2019 21.34
+8
Saj to je povsod po svetu ustaljena praksa. Farma koncerni imajo svoje ljudi do vrhov svetovne zdravstvene organizacije
akorac
18. 09. 2019 21.23
+16
Potrebujemo tudi ljudi z zdravo pametjo. Ne pa državo s pol hipohondri, ki za svoje zdravje niti s prstom ne mignejo. Samo čakajo, pričakujejo in zahtevajo. Zraven pa kadijo in dobro papcajo, posedajo in se pritožujejo.
devote
19. 09. 2019 07.02
+1
JohannDoe
19. 09. 2019 09.54
-4
Vprašanje je samo ali farmacija kot komercialna dejavnost k temu prispeva pozitivno ali negativno.
Volga Malek
18. 09. 2019 21.14
+8
Vazno da drug zdravstven kader kot so medicinske sestre, resevalci, zdravstveni tehniki, babice crkujejo za 800 - 900 € neto ; bolnicarji pa za 530 € neto. Zdravniki pa sluzijo na ljudeh. Prej omenjeno kolesje pa dela na eticni pogon zdravniki pa malo zlatih palck pa kako kuverto kje ali pa izlet pa se vseeno govorijo kako trpijo. Sramota.
akorac
18. 09. 2019 21.12
+7
Poklon nekomu, ki gleda na svet z odprto glavo. Natanko tako razmišljam tudi jaz, NotMe.
prince of persia
18. 09. 2019 20.58
+11
Zdravniki so ene vrste "Jankovići"...ne vsi, večina pa...žal mečejo slabo luč na celotno zdravstvo. Zadnje čase so turbokapitalisti in zeloooo pohlepni.
Uporabnik1385495
18. 09. 2019 19.13
+24
11.5 milijinov?To se polovica Jankovicevega klanskega dolga ni.So pac pisali recepte brez veze.Kaj pa hodite kar naprej k njim?Ce ne bi kar naprej sedeli v cakalnicah in letali za vsak kihec k zdravniku,bi jih pac napisali manj
231koak
18. 09. 2019 18.29
+15
Takim bi mogli nemudoma vzet licence, basta.
231koak
18. 09. 2019 18.34
+12
zdravilo A bi ti bolj pomagalo kot zdeavilo B, ampak zdravnik ti predpise zdravilo B ker je bil podkupljen. Pa kaj se grejo?
akorac
18. 09. 2019 16.34
+32
Delno se z vami strinjam. Moti me le, da se vedno kaže s prstom na nekoga drugega. Na zdravnike, farmacevte... še zdravo hrano jim dajmo kupit, pa zdravila čisto zastonj... ni mi jasno, koliko ljudi se v tej naši lepi Sloveniji vsaj malo zaveda, da je treba začeti pri sebi. Zdravila zastonj za kadilce, ki zavestno leta in leta uničujejo svoje telo? Zdravila zastonj za ljudi, ki ležkajo pred tv, se bašejo z nezdravo hrano, k temu navajajo še svoje otroke, se prevažajo od vrat do vrat, da ne bi naredili koraka preveč, terjajo od zdravnikov zastonj zdravila, ki bodo čudežno pomagala, nezdrav način življenja pa se nadaljuje v nedogled. Dati jim zdravo hrano? Poglejte okoli sebe, koliko je neobdelane zemlje. Koliko darov ponuja narava. Samo premaknit se je treba z mesta in kaj narediti za svoje zdravje in s tem v dobro naše celotne družbe. Je tudi človeška lenoba posledica partizanov in socializma? Ne vem, kako lahko tako zaslepljeno vpletate v vsak problem našo slovensko zgodovino. Očitno se sramujete sami sebe. Poglejte se v ogledalo in začnite delati čistke pri sebi. Za svoje zdravje ste najbolj in povsem odgovorni sami. Zdaj pa ugriznite v jabolko, ki visi na drevesu ( ne v trgovini) ali v čokolado in poceni sladke pudinge. Samo v drugem primeru ne zahtevajte zastonj zdravil za diabetes.
jarti?
18. 09. 2019 17.45
+0
kritika1
18. 09. 2019 16.23
+24
Stvar je zelo kompleksna in istočasno tudi zelo preprosta. Dejstvo je, da se danes večina mejnih vrednosti spreminja kar pomeni, da do danes niste bili ogroženi in ni bilo treba predpisati zdravil - jih tudi niso smeli - po novem postanete bolnik in vam predpišejo zdravila za vse življenje in farmacija ima stranko več. Enako delajo dilerji z drogo s tem, da te preganja policija ... farmacevte pa nihče. Kar je najhuje pa je to, da na koncu največji kekci izpadejo zdravniki splošne medicine, ki želijo v prvi vrsti pomagati in na služiti na račun pacientov. Svinjarija se dogaja povsem drugje. Farmacija financira raziskave, ki pokažejo, da je npr. tveganje za zdravje po novem na točki 5, pred tem na točki 6, kar pomeni, da se število novih odjemalcev poveča brez kakršnega koli truda. Ko boste malo bolj natančno prebrali strokovne članke, ugotovite, da so mnenja hudi deljena ali celo nasprotujoča, vendar se s tem nihče ne ukvarja. Farmacija s pridom izkorišča dejstvo, da pri zdravju pa ja ne bomo šparali!!! Poglejte si cene npr. lekadol plus c in zavojček tablet paracetamol v Nemčiji. Popolnoma enaka doza, sestavine s tem, da je pri lekadolu dodan vitamin c, cena - 5 x višja! Tega navaden smrtnik ne ve, ker je zanj paracetamol nekaj drugega kot lekadol plusc, je pa ista figa in po enakem principu delujejo na vseh področjih - zdravila poimenujemo z imenitnim imenom in reklamirajo neverjetne učinke dejstvo pa je in to vam bo potrdil vsak zdravnik - prehlad boste preboleli z zdravili v 7 dneh, brez pa v enem tednu?