Fokus

Obrazi osamosvojitve, vojaška Vrhnika, športniki, naš ponos in tujci, ki so posvojili Slovenijo

Ljubljana, 01. 06. 2021 15.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Alenka Marovt
Komentarji
29

Pred 30 leti smo svoji, samostojni državi rekli ja, zato bodo junijske nedelje v rubriki 24UR Fokus prepletene s štirimi zgodbami presežkov, usod, tudi ran, a ponosa, ki jih pripravljajo novinarji Miha Drozg, Maja Sodja, Petra Čertanc Mavsar in Tea Šentjurc.

Junijske Fokuse začenjamo z zgodbami ljudi, ki so protestirali, branili državo, ustavljali tanke in so jih ujela skrita očesa fotografskih kamer. Sledi zgodba o Vrhniki, kraju, ki je bil prežet z vojsko, o tamkajšnjih bridkih usodah, izjemnih ljudeh in tudi "filmski" zgodbi. 30 let države si prav zares ne znamo zamišljati brez športnikov, ki so v svet ponesli slovensko zastavo, slovensko ime, orali ledino v prepoznavnosti naše države in edini vselej združili narod ob vrhunskih uspehih. Tukaj pa so tudi neverjetni tujci, ki so, pa čeprav ni bilo vedno enostavno, ostali in soustvarjali Slovenijo z znanjem, izkušnjami, včasih tudi drugačnim pogledom na svet in tako obogatili slovensko družbo in kulturo.

Obrazi osamosvojitve z Miho Drozgom

Ko govorimo o časih, v katerih se je pred dobrimi 30 leti oblikovala in nato z vojno dejansko rodila samostojna Slovenija, pogosto izpostavljamo ključne politike, intelektualce, kulturnike ... Ljudi, ki so nedvomno zaslužni, da so osamosvojitvene sanje postale resničnost. Toda zasluge še zdaleč ne pripadajo zgolj njim, pač pa tudi ali predvsem ljudstvu. Ljudem, ki so protestirali na Kongresnem trgu, dneve stali na Roški, z rokami ustavljali tanke, ki so med osamosvojitveno vojno hrumeli po Sloveniji. Ljudem, ki so se borili za boljšo prihodnost. Videli boste lahko nekaj zgodb, ujetih v skrita očesa fotografskih kamer. In tem obrazom z zgodovinskih fotografij smo dali imena in priimke, sami pa so z nami delili pretresljive zgodbe, polne zanosa, brezkompromisnosti, udarništva in ponosa. 

Vojaška Vrhnika nekoč in danes z Majo Sodja

Vrhnika je kraj, ki ga je pred osamosvojitvijo in po njej zaznamovala vojska. Vojaštvo je bilo prisotno v nekdanji Jugoslaviji, saj je bila na Vrhniki ena najmočnejših garnizij JLA – 1. oklepna brigada. Po osamosvojitvi pa vojašnica Slovenske vojske. Kraj je bil tako z vojsko, vojaki in vojaštvom povezan dolga leta. Še danes je na Vrhniki, na Raskovcu, Poveljstvo sil Slovenske vojske. Vojaštvo je močno vplivalo na dogajanje v majhnem kraju, v času nekdanje Jugoslavije so na Vrhniki živele številne oficirske družine. Slišali boste, kako je vojna leta 1991 zapečatila njihove usode, usode otrok, ki so se v te družine rodili. In kako se 2. julija 1991 spominja danes 80-letni Vrhničan, ki je bil v bombardiranju barikad proti Ljubljani hudo ranjen. Skozi zgodovinske posnetke nas bo popeljal prvi poveljnik Občinskega štaba Teritorialne obrambe Vrhnika. Za 24UR Fokus bo govoril tudi nekdanji vojak JLA, nekdanji tankist, ki je med vojno prestopil na slovensko stran. Še eno "filmsko" zgodbo skriva Vrhnika: zgodbo nekdanjega pilota JLA, rojenega Vrhničana, ki je leta 1991 z javnim manifestom oznanil, da se ne bo boril na strani jugoslovanske vojske.

Športniki, naš ponos s Petro Čertanc Mavsar

Slovenski športniki so v svet ponesli slovensko zastavo, slovensko ime, orali ledino v prepoznavnosti naše države. In vsa ta leta so nas združevali v navijanju in ponosu. Začetek 90. let je bil, tudi v športu, obdobje turbulenc in prelomnic, ki je vplival na kariero marsikaterega športnika. Videli boste športnike, ki so bili ponos prejšnje in zdajšnje države, ki so se v ključnih trenutkih znašli na razpotju. Slišali boste s čustvi nabite zgodbe prvih medalj, prve zlate medalje in prve himne, prve slovenske zastave visoko na drogu. Zgodbe, ki so nam naježile kožo, poskrbele za solzne oči in nas kot narod predstavile v vsej veličini. Tu so rekordi neverjetne druščine športnikov, ki dajejo pečat naši zgodovini in ki so poskrbeli, da Slovenija ni več Slovaška.

Tujci, ki so posvojili Slovenijo s Teo Šentjurc

V Sloveniji so se v času osamosvajanja znašli tujci z vsega sveta. Nekateri so prišli v Jugoslavijo in tukaj prebili tudi vojno obdobje, nekateri so prišli v času največje nevarnosti in negotovosti, spet drugi pa so novo domovino našli v komaj rojeni novi državi Sloveniji. Vsi pa so soustvarjali Slovenijo, kakršna je danes, s svojim znanjem, izkušnjami, včasih tudi drugačnim pogledom na svet in bogatili slovensko družbo in kulturo. Ni jim bilo vedno enostavno, prebijati so se morali skozi vrsto preprek, tudi nesprejemanja in nestrpnosti. A so ostali in Slovenijo posvojili kot novo domovino, nov dom, zdaj pa so nepogrešljiv del slovenske skupnosti. Kdo so, kakšne so njihove zgodbe, kaj jih je pripeljalo v Slovenijo in kako jo dojemajo zdaj, kakšna je v njihovih očeh 30-letna Slovenija?

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1Sandi
13. 06. 2021 20.51
Aja, odgovor na Fokus Vrhnika danes
1Sandi
13. 06. 2021 20.49
Zanima me, kdaj( datum) je Ivan Rupa predtopil v TO (Slovensko vojsko)? Tolk o “nevtralnih medijih RS)😡
1Sandi
13. 06. 2021 20.50
Prosim za odgovor novinarjev 24.ur ali POP TV .. 🤔
son?ek11
02. 06. 2021 09.26
+1
Pokvarjenci!! Namesto,da bi brezposelne motivirali za delo,jim bodo dajali se več denarja. Taki nezaposleni vidijo,da se jim ne izplača iskati zaposlitev,sedijo doma in postanejo apatičnii. Takim ljudem pa je najlažje vladati in to je cilj vlade!!!!! Svinjarija!!!😱😱😱
bojer
01. 06. 2021 21.57
+3
Nič ni bilo narobe z osamosvojitvijo, nasprotno, od vseh vlad in od vsake smo pričakovali boljše, toda vse od prve do zadnje so pustile ljudi na cedilu. Z osamosvojitvijo so ljudje želeli napredek, razvoj, .......dobili pa razprodajo cele SLO.
VAREN
01. 06. 2021 20.54
+3
Vse severne države so bile vedno uspešnejše. Nekoč smo bili severnjaki v Jugi, danes smo južnaki v Evropi. Zato pa smo tam kjer smo.
bojer
01. 06. 2021 21.59
+1
...oprosti, to dovoljujemo s pomočjo z vlade in predsednika države na čelu.
VAREN
01. 06. 2021 20.15
-1
Govorec Kacinko v tistem času omenjal samo agresijo nad Slovenijo. No vojne v resnici ni bilo. Tistih 10 dni počitka, dobre hrane iz zaslužka res ne smemo zatajit. Vse ostalo so pa zgodbice za ovce.
Jožajoža
01. 06. 2021 19.48
-1
dvoličnost janšistov.Branko Grims je Bojana Požar razkril,da je izdajalec her grims glasoval proti Zorčičevo razrešitev.im mama irglova baje tudi.sta baje užaljena,ker nista zaradi nesposobnosti dobila kakšne funkcije v državni upravi
Realni
01. 06. 2021 19.28
+0
Verjamem, da bodo naredili lepe zgodbe. Imam pa vprašanje, kateri mejni prehod Jna ni osvojila.
Debely
01. 06. 2021 19.13
+3
Slovenijo smo osamosvojili ljudje, ne pa politiki!!!
VAREN
01. 06. 2021 20.53
+0
Al83
01. 06. 2021 18.31
+3
Slovenskop ljudstvo je na referendumu jasno izglasovalo, da hoče ven iz Jugoslavije. Požeruški direktori, požeruških fabrik pa so balkance masovno privlekli v Slovenijo, da so lahko profitirali par Eurov na plačah, ki bi jih morali plačati Slovencem in tako z svojim velikim pohlepom za stalno spremenili usodo Slovenskega ljudstva. Seveda so jim pri tem močno pomagali politiki, ki jim je bilo zaupano čuvanje Slovenskega naroda a so mu zabili nož v hrbet za par političnih glasov in v želji po oblasti. In seveda propagandna glasila, ki vsak dan nabijajo multikulturo. Zaradi določenih sovražnikov naroda, je Slovenija vsak dan bolj Balkanska, verjetno pa smo prišli že tudi čez mejo, kjer je procent Slovenskega prebivalstva v Sloveniji premajhen, da bi se narod lahko še demografsko ohranjal, število tujcev pa tako veliko, da njihovi politični interesi izpodrivajo naše. Ljudje, ki so bili še zadnji up, da naredijo kaj za Slovenijo, pa se raje ukvarjajo s kitajskim kihecom, kot da bi demografsko zaščitili našo kulturo in kar je še ostalo od našega plemena, našega naroda. Pa da ne bo kake pomote, ne zamerim balkancem, ki pri nas iščejo boljšo prihodnost, zamerim vsem izdajalcem, ki so pripeljali naš narod do položaja v katerim se sedaj znajde.
Debely
01. 06. 2021 19.14
+10
Slovenija je danes bolj balkanska od Balkana.
lojze3
01. 06. 2021 18.13
+5
Eni praznujemo osamosvojitev drugi žalujejo za rdečo zvezdo
dr.Fen0men
01. 06. 2021 17.58
+7
Sploh bivsi jna oficirji...pa tisti ki zmerjajo policijo v lj v svojih jezikih...ja res same cudovite zgodbe.
lnterReflections
01. 06. 2021 17.56
+6
Ko sem bil v Dubaju, so od mene enkrat zahtevali vizum, mislili so, da prihajam iz neke Zakavkaške države. Potem sem mu rekel, da je Slovenija članica EU in Schengena in da za 90 dni ne potrebujem vizuma. Potem vpraša sodelavca, če jaz lahko vstopim brez vizuma in mu odkima, da lahko. Potem me eden Avstralec v Dubaju vpraša, od kod prihajam, če sem Rus mogoče. Jaz mu rečem, da iz Slovenije. Potem se začne praskati po glavi. In ko mu rečem: "Ex-yu, Josip Broz TITO.", mi reče: "Eee, now I know, where this is." Smo lahko ponosni na tako državo!?
fedr?k
01. 06. 2021 18.04
+4
Rekel bi da si iz Donciclandije pa bi vsi vedel da si iz Slo.
ŽikoGTI
01. 06. 2021 17.32
+3
pop greznica
01. 06. 2021 17.17
+7
Zdaj bomo cel mesec gledali Rosvito za raznimi peterleti, bavčarji,...kako se bodo trkali po prsih....za kozlat
fedr?k
01. 06. 2021 17.29
+2
Jp. Kučana pa Jankota pa ostale levnuhe boš težko videl v teh oddajah ker so in so še zmeraj proti Sloveniji.
Banion
01. 06. 2021 17.13
+7
saj je lepo biti ponosen in se veseliti, samo kaj si danes misli tujec ki pride v slovenijo in hoče parkirati pri tem pa naleti na parkirni avtomat ki je samo na drobiž in me vrača preveč plačano. Skratka park avtomat kupljken pri njih na odpadu, malo popravljen in postavljen. Se vam ne zdi da bi kazalo kaj tajega prepovedati ne pa da razneprivatne organizacije še služijo na ta način
Bogdan Kranjc
01. 06. 2021 17.04
+1
Titoisti so razočarani niso bili zraven.
ŽikoGTI
01. 06. 2021 17.33
+4
User300173
01. 06. 2021 16.58
+3
Ko mi domovino spreminjajo v "štalo", nimam razloga za slavje.
User300173
01. 06. 2021 16.57
+3
Letos nič proslav, se ne pritiče. Zastave na pol droga in minuta molka, potem vsi domov, bo najbolj koristilo.
slovenka62
01. 06. 2021 16.04
-2
Zdej bomo pa en mesec poslušal in gledal od te osamosvojitve ko pa vemo kdo jo je osamosvojil.Politiki ki sedaj se duvajo sigurno ne !! In kaj je sedaj od te države??Lepa ampak drugač pa ena velika žalost na žalost.