Dejstva

Odgovornost za vzpon skrajnežev morajo prevzeti tudi slovenski evroposlanci

Ljubljana, 16. 05. 2019 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Miha Plementaš
Komentarji
120

Razlog za vzpon nasprotnikov Evropske unije, kot jo imamo danes, in nizko udeležbo na volitvah v Evropski parlament (v Sloveniji nazadnje 24,55 odstotka) je tudi v odtujenosti evropskih institucij. Tako vas v predvolilni tekmi prepričujejo kandidati za evroposlance. Koliko pa so sami odgovorni za tako stanje?

Prvi podpredsednik Evropske komisije in vodilni kandidat skupine socialistov S&D v Evropskem parlamentu Frans Timmermans je bil na sinočnjem soočenju v Bruslju jasen: odgovornost za vzpon skrajnih in populističnih strank nosijo tudi dosedanji odločevalci v Uniji, torej predvsem v največjih političnih skupinah Evropske ljudske stranke in Naprednega zavezništva S&D. So odgovornost pripravljeni prevzeti tudi slovenski poslanci v Evropskem parlamentu?

V Bruslju so se pred kamerami prvič soočili vsi vodilni kandidati, ki so se podali v tekmo za predsednika Evropske komisije.
V Bruslju so se pred kamerami prvič soočili vsi vodilni kandidati, ki so se podali v tekmo za predsednika Evropske komisije. FOTO: AP

Konec januarja 2017 je predsednik države Borut Pahor na delovni pogovor povabil evropske poslance. Prišlo jih je sedem, manjkal je Ivo Vajgl. V sporočilu so zapisali, da "so se strinjali, da je zaupanje v institucije Evropske unije močno načeto in da se evropski državljani počutijo odtujeni od Evropske unije."

Predsednik republike in slovenski poslanci v Evropskem parlamentu o prihodnosti Evropske unije januarja 2017.
Predsednik republike in slovenski poslanci v Evropskem parlamentu o prihodnosti Evropske unije januarja 2017. FOTO: Urad predsednika Republike Slovenije

Tanja Fajon je v pogovoru za Delo 23. aprila povedala: "Zaradi desetletja dolge prevlade konservativnih sil imamo zdaj v Evropi vse več revnih, tudi otrok, bogastvo je nepravično porazdeljeno, zato je neenakost v družbah velika."

Podobno pravi tudi Ljudmila Novak, evropska poslanka med letoma 2004 in 2009: "EU je po najhujši finančni in bančni krizi med letoma 2008 in 2015 pozabila na ljudi. Reševala je banke, kar je bilo sicer nujno potrebno, a to je pri malem človeku ustvarilo občutek, da je politika pozabila nanj." (vir: Delo, 15. 4. 2019)

Vodilni kandidat Evropske ljudske stranke Manfred Weber je na sinočnjem soočenju v Bruslju sicer dejal: "Juncker je opravil dobro delo."

Glasovi poslancev usklajeni s stranko

Po podatkih spletne strani VoteWatch, ki analizira delo evropskih poslancev, je slovenska osmerica v zadnjem mandatu v skoraj sto odstotkih glasovala tako kot večina njihovih političnih skupin v Evropskem parlamentu:

usklajenost-s-stalisci-svoje-politicne-skupine

74 odstotkov odločitev sprejeli poslanci EPP in S&D

Kolikšno vlogo ima torej vladajoča koalicija dveh največjih skupin v parlamentu, Evropske ljudske stranke (EPP) in Naprednega zavezništva socialistov in demokratov (S&D), pri ustvarjanju vtisa, da je Evropska unija odtujena od državljanov? V zadnjem mandatu so poslanci glasovali okoli 10.000-krat. In po analizi VoteWatcha je 74 odstotkov odločitev sprejela prav koalicija EPP - S&D, v kateri sodeluje šest od osmih slovenskih evroposlancev.

kdo-je-prispeval-glasove

Pri več kot treh četrtinah glasovanj so torej isti predlog podprli tako poslanci ljudske stranke kot naprednega zavezništva. Milan Zver, Romana Tomc, Patricija Šulin, Alojz Peterle, Franc Bogovič in Tanja Fajon bodo zato krivdo za odtujenost težko naprtili komu tretjemu.

dejstva, eu volitve
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (120)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
21. 05. 2019 15.49
Nič niso odgovorni! 'Odgovornost' je beseda, ki je samo (še) v SSKJ na strani 728, v praktični rabi pa ne obstaja več. #beseda
celjan2
19. 05. 2019 20.46
+2
desne stranke se povzpenjajo prav zaradi vsiljevanja multikulturalnosti prebivalstvu evropskih držav, za kar so v največji meri zaslužne prav kvazi levičarske in liberalistične stranke. Zakaj ''kvazi''. ker gre za same salonske levičarje , ki pravega dela še povohali niso.
BUONcaffee
19. 05. 2019 12.47
+0
Markovič je uvajal v Jugoslaviji tržno gospodarstvo, imel odlične rešitve za gospodarstvo in imeli smo konvertibilen dinar. Kljub temu mnoge jugoslovanske republike to ni prepričalo, da bi ostali skupaj. Ali boljša blaginja, zaprtje mej za migrante sploh lahko prepriča evropske države da ostanejo skupaj??? Jaz mislim da ne. Migranti so samo izgovor za težave v EU, težava tiči drugje. In sicer stare zamere, meje, nacionalizem itd. Dovolite da vam razložim na kratko: Nekoč je Evropa bila razdeljena na dva pola, vzhodni in zahodni, en pol se je bal drugega zato je vsak pol ostal enoten. Narodi posameznih polov so kazali navidezno enotnost in so držali skupaj, ker druge rešitve ni bilo. Tako so se počutili bolj varne. Danes tega ni, nevarnosti ni in narodi imajo zopet svoj nacionalni ponos, nočejo da jim kak drug narod ukazuje in se meša v njih. Rusija je toliko nevarna za nas, kot hočemo mi oziroma kot rečemo da je. Dejansko ni nevarna in to bo pospešilo rušenje Evrope še prej, ker tudi na vzhodu Evropa nima sovražnika zaradi katerega bi Evropski narodi morali držati bratstvo in enotnost. Dragi moji, časi so negotovi, prihajajo hudi časi, verjemite mi. Mir ni samoumeven kot mislijo naši politiki kateri so uničili vojsko. Poglejte Sirijo kaj se dogaja tam. Tam niso imeli vojne od leta 1945, imeli raj na zemlji, kdor je hotel imeti mir je šel tam živet, pa še zaslužil je. Danes že dolgoletna vojna, vse zrušeno, uničeno. In še rušijo. Kaj se sploh zrušiti da????? Ko gledam naše nesposobne politike, leve in desne se sprašujem ali bi sploh volil za njih. Pokradli so nas, narod uničili, danes smo banana republika. Razmislite še vi.
BUONcaffee
19. 05. 2019 12.17
+2
Vzpon skrajnežev v Evropi kaže to da prihajajo negotovi časi in morebiten razpad, ter vojna v Evropi. Merklova je pokazala zaskrbljenost glede tega na obisku v Zagrebu. Naivneži mislijo, da če so rejeni v miru, uživali mir, da bo tudi ostalo tako. V Siriji so tudi tako verjeli dokler se ni zgodilo to kar traja že dosti let. Žalostno je to, da so naši politiki obrnili hrbet državi, jo oropali, uničili in zavajali kako se trudijo narediti državo z lastno hrbtenico in močnim gospodarstvom. Razne skrajne stranke, desne ali leve, ni važno katere že uničujejo skupno evropsko hišo, sanje o svobodi in ljubezni narodov skupne Evrope.
puspan
19. 05. 2019 21.35
+1
Tranzistor, v drugem prispevku ti dam kar prav. Dodal pa bi, da je čas v katerem živimo nekam čuden. Na eni strani je vsega dovolj, le mlada generacija, ki prihaja pozablja, da je za vsako stvar potreben tudi trud in delo, ker brez tega ni nič. Danes že težko dobiš v hišo obrtnika, ker jih na vseh koncih primanjkuje, mlade pa delo enostavno ne pritegne več. Samo še jamrati znajo, da za 600€ ne bodo delali, jaz pa jim pravim, delaj na treh mestih pa bo padlo 1.800. Seveda malo tudi karikiram, a v bistvu tako je. Se vedno živimo v miru, kar je največji dosežek EU in mnogi se ne zavedajo, kakšna vrednota je to. Velika, oz. največja nevarnost miru je populizem, ne glede iz katerega kota prihaja. Veseli bodimo, da posebno Nemčija, kljub lastnim težavam, se vedno drži skupaj to, kar imamose pa enako, kot ti bojim prihodnosti, a ne zame, temveč svoje vnuke.
json
17. 05. 2019 15.25
-1
1943 je komunistična partija ZDA izdala direktivo, kako naj ameriški komunisti obravnavajo drugače misleče. Glasila se je tako: Ko vaš nasprotnik s svojimi nasprotovanjem postane preveč moteč, ga označite za fašista, nacistea ali antisemita. Uporabite antifašistične in antinacistične organizacije, da jih diskreditirajo. Ko se bo takšna oznaka nasprotnika dovolj krat ponovila, bo v očeh javnosti postala resnica. Vam je kaj znano ?
ivan.z Doba
19. 05. 2019 13.46
+1
Bravo! To so ti na partijskem sestanku povedali? Nazi ali sekta? Tam so prisotni Goebbelsovi nauki!
FAUSTOS1
17. 05. 2019 14.38
+7
Smešno naši poslanci sds so zaščitili največjega extremista orbana-prav zaradi zaščite našega ali celo ne našega sds je orban še naprej glasnik ukinitve svoboščin novinarjen ter demokracije vsem državljanom.
tron3
17. 05. 2019 10.32
+0
Da pršu ta plemenit v Evropski parlament, je odgovorna aktualna politka, ki ji je vseeno za Državljanke in Državljane Slovenije, na to kažejo aktualni dogodki v Beli krajini, Šarcu je čist vseeno, se gre gasilca, ki nima brizgalne, da bi pogasil jezo in nestrpnost zaradi vsem znanih dogodkov ljudi. Torej če bo izbor volilnega telesa drugačen kot pričakuje levica, jasno, ki sploh ni levica, potem krivdo za neuspeh pripišejo levičarji sami sebi, ker pač so gluhi, kaj ljudstvo intimno misli.
puspan
19. 05. 2019 21.41
Ljudstvo res intimno misli, nasuntal pa ga je Pukl asi s svojim propaganda ministrom. Priznam, da sem mu na začetku tudi jaz nasedel, vendar zelo hitro spoznal, kam pes taco moli.
hotchilipoper
17. 05. 2019 09.08
+3
Evropa je sprejela migrante z namenom,da bodo tukaj delali,ampak ne poznajo politike muslimanov.Oni so sem prišli,da nam bodo spremenili vero,in način življenja.Politiki pa tega kar nočejo verjeti,nas pa obsojajo,da smo nestrpni.
Hrenko
17. 05. 2019 08.44
+1
Vzpon "skrajnežev"? Menda s skrajneži mislijo na socialiste, ki so še vedno mnenja, da je socializem dober sistem. Ali pa s skrajneži mislijo na tiste, ki podpirajo migracije nasilnih kultur v naše okolje in njihov trud, da bi to normalizirali, pa čeprav preko vseh zakonov in zdravega razuma. Vsi vemo, za kaj gre tukaj, za medijsko manipulacijo. Tisti, ki so zares skrajni, se jih imenuje zgolj levičarji, ali pa sredina. Za tiste, ki pa uporabljajo zdravo pamet, razni Salviniji pa so že populisti, radikalci in vsi drugi negativni pridevniki (vse, da se jih očrni, že pri nazivu). Poznamo vašo igro, dragi mediji, vemo tudi, kdo vse to mastno plačuje.
direstraits
17. 05. 2019 08.59
+0
Nimasmisla
17. 05. 2019 08.13
+6
tudi eu je kriv za situacijo v Sloveniji tudi oni ne spoštujejo sodb eu sodišča
direstraits
17. 05. 2019 08.01
-1
Naj se pogleda, kdo je v Sloveniji odgovoren, za skrajno LEVICO... oni so največji delomrzneži in sovražniki lastnega naroda, malikujejo vse kar NI V KORIST domovine in tistega ki dobro in pošteno dela. ....so tihi in vztrajni zajedalci lastne države na srednji rok.
ivan.z Doba
19. 05. 2019 13.48
@driska, Kdo predstavlja skrajno levico v Sloveniji? Konvertitski politiki?
Krajnc22
16. 05. 2019 20.53
+5
Ce je narod proti socialistom to ne pomeni,da niso za europo...to je samo cviljenje social liberalcev
ivan.z Doba
19. 05. 2019 13.49
Čudno, da zadnje čase zmagujejo na volitvah?! Socialisti.
bjatch
16. 05. 2019 20.48
+1
Politično korektnost izkoreninit! Odgovornost ljudi za svoje odločitve naj začneta vladat in ne diktature! Treba je ustvarit strukturo in ne diktaturo, potem bo Evropa in Evropska unija spet dobila nazaj svoj pomen. Zavarovat meje, pregledovat vse ENAKO in vsi naj imamo ENAKE PRILOŽNOSTI in NEHAJMO se že enkrat pogovarjat o tem kdo IMA denar in kako mu ga vzeti ampak o tem, kako naj VSI ostali začnejo razmišljat kako do denarja in večje finančne varnosti! Ko se bomo nehali slepit da je nekaj ZASTONJ in da je to tvoja PRAVICA (razen zraka, vode ter človekovih pravic), in da imamo vsi svoje DOLŽNOSTI in da so naše ODLOČITVE tvorec našega življenja! Svoje probleme si ustvarimo sami ali pa nam jih ustvari DIKTATURA! Volitve pa je najlažje zmagati s tem, da ljudi prepričaš naj se s svojimi težavami ne ukvarjajo ker jih bo namesto njih rešila politika. Hočemo imet svobodo, imamo jo in začnimo odgovarjati za svoja dejanja! Tako se bodo rešili vsi vaši fašizmi, nacizmi, komunizmi in revolucije, ki so skozi ZGODOVINO pokazale, da imajo vse enak zaključek - vojne in diktaturo!
Hrenko
17. 05. 2019 08.46
+1
Politična korektnost žre svoje. Poglej malo, kaj se dogaja v glasbeni in filmski sceni. Vsi ti "politično korektni" se gredo, kateri bo bolj politično korekten in kateri bo bolj užaljen. Želijo medijsko pozornost in vzganjajo dejanski populizem, čeprav oni desničarjem pravijo, da so populisti. Precej ironično, ane? Pa tudi podlo, saj vemo da so to nenazadnje levaki.
Blallka
16. 05. 2019 20.07
+0
Sej za ubitega savdijskega novinarja Khashoggi jaso savdijci tudi rekli, da je bil nevaren terorist. Vidite iste vzorce? A sedaj veste kdo vodi, podpira in uči levico?
ivan.z Doba
19. 05. 2019 13.50
Kdo? Menda ne tisti, ki podpirajo Saudski režim zaradi petrodolarja?
omega _v6
16. 05. 2019 19.56
+14
Danes novinarji rdeče vlade pravijo skrajneži tudi zavednim Slovencem!! Skrajneži so po njihovem tudi ljudje katerim ni vseeno,če bo žena jutri upala v službo in hčerka v šolo!! Zavedati se moramo,da pošteni migranti prihajajo z Dokumenti KRIMINALCI pa odvržejo dokumente in na ta način zakrijejo identiteto in verjemite ogromno teh migrantov prihaja iz domačih držav z zajetno kriminalno preteklostjo!! Raje sem,da me imajo za nacionalista kot pa,da sem hlapec islama!!
Blallka
16. 05. 2019 20.07
-3
Sej za ubitega savdijskega novinarja Khashoggija so savdijci tudi rekli, da je bil nevaren terorist. Vidite iste vzorce? A sedaj veste kdo vodi, podpira in uči levico?
Tonček Balonček
16. 05. 2019 19.08
-5
Če hočemo zaščititi Viktorja Orbana, moramo dati svoj glas listi SDS!
ivan res grozni
16. 05. 2019 19.09
+9
omega _v6
16. 05. 2019 19.48
+3
Misliš,če nočemo,da postane Slovenija KALIFAT moramo podpreti nacionalno idejo in zaščititi slovensko DEMOKRACIJO!!
Principat
16. 05. 2019 19.06
+4
kaj do se zavzemali , če pa so sami skrajneži
FAUSTOS1
16. 05. 2019 19.06
+13
ZVER je vedno glasoval proti naši državi celo v imenu sds je vlagal predloge,da se kaznuje slovenijo-torej po domače špecal je slovenijo,ter zagovarjal populista ORBANA čeravno ga je evropa zaradi kršenja človekovih pravic ,kaznovala.Ja mokre sanje sds ,da preko orbana zavzamejo slovenijo se nebo uresničila saj je dovolj pametnih in zavednih slovencev.
nebel
16. 05. 2019 18.22
+22
Pošiljamo jih tja, da bi zastopali naše interese, tam pa potem zastopajo interese tamkajšnje politične skupine, ne naše. Lahko celo proti našim. Pa se čudijo, da njim in taki EU ne zaupamo.
dr.Fen0men
16. 05. 2019 18.12
+8
Hehe. Skrajnezi so zdaj tam. Kaksno bedasto trobilo je ta medij. Ne morem verjet...:)))
ivan res grozni
16. 05. 2019 19.10
+0
lodz68
16. 05. 2019 19.54
+6
bedasto bi bilo če bi ti moral razlagat....