Dejstva

Mobing na Biotehniški fakulteti, apetiti po dodatnem raziskovalnem denarju na medicini

Ljubljana, 22. 10. 2019 04.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Alenka Marovt
Komentarji
147

Razkritja Dejstev, kako si izbrani profesorji in njihovi ljudje delijo dodatke in avtorske honorarje, kako najdejo načine za zaslužek, preko podjetij, s. p.-jev, zavodov in inštitutov, kako izkoriščajo študente, asistente ..., so spodbudila številne, da so se obrnili na uredništvo z novimi zgodbami. Nekaj jih objavljamo že danes.

Mobing in izkoriščanja na Biotehniški fakulteti

Biotehniška fakulteta (BF) v Ljubljani. Odnosi med zaposlenimi so izjemno slabi, katedre in profesorji med seboj ne sodelujejo, so skregani, ogromno je izkoriščanja, predvsem po hierarhiji nižjega kadra – zlasti tehnikov, katerih večina ima fakultetno izobrazbo, pravi anonimni zaposleni z BF. "Ti morajo po profesorjevih navodilih opravljati vsa mogoča dela, čeprav ne spadajo med njihove zadolžitve, nadrejeni pa jim kljub temu nižajo plače, ko zmanjka denarja, saj si ga sami izplačajo za vse mogoče dodatke." Mobinga je ogromno, navaja sogovornik. 

Dekan Biotehniške fakultete prof. dr. Emil Erjavec, ki je na svoji fakulteti na četrtem mestu po izplačanih honorarjih in dodatkih s 45 tisočaki v treh letih, je poudaril, da so bili na nezadovoljstvo med tehniškimi sodelavci opozorjeni od sindikata, septembra so že imeli prve pogovore, situacijo rešujejo. "Vsekakor je to nedopustna praksa, na katero so opozorjeni predstojniki oddelkov in njihovi tajniki. Vsi imajo jasna navodila, kakšna je dovoljena praksa." Erjavec je potrdil, da so se plače nekaterim tehniškim sodelavcem znižale, "ker so prejemali dodatke, do katerih niso bili upravičeni. Vzrok za ukinitev plačila torej ni bilo pomanjkanje sredstev, niti ni resničen razlog, ki je naveden v vašem besedilu." Erjavec pa ob tem opozarja, da so v zadnjih dveh letih več kot 30 raziskovalcem začasne pogodbe o delu spremenili v pogodbe za nedoločen čas. "V primerih, ko smo dobili informacijo, da tehniški sodelavci delajo tudi pedagoško, smo zanje pripravili deljene pogodbe. Dejstvo je, da še ostajajo tehniki, ki niso zadovoljni s svojim položajem, zato nadaljujemo socialni dialog s sindikatom."

Prof. dr. Emil Erjavec, dekan Biotehniške fakultete: "Če bodo zaposleni poročali o nepravilnostih, bomo takoj ukrepali, ker opisane prakse ne toleriramo."
Prof. dr. Emil Erjavec, dekan Biotehniške fakultete: "Če bodo zaposleni poročali o nepravilnostih, bomo takoj ukrepali, ker opisane prakse ne toleriramo." FOTO: Blaž Garbajs

Erjavec zagotavlja, da bodo zaradi našega pisanja pozvali zaposlene, da se s primeri, na katere opozarjamo, obrnejo neposredno na sindikat oziroma vodstvo. "Glede mobinga smo zelo občutljivi in v preteklosti smo primere že razreševali v korist zaposlenih. Trenutno ni nobene prijave."

"Ko nehaš kimati, so takoj užaljeni"

Pretresljivo se nadaljuje izpoved anonimnega zaposlenega, ki ves čas pojasnjuje, dokler si tiho in kimaš, je vse v najlepšem redu, imaš mir, ko se zoperstaviš, pa je konec sanj o karieri in napredovanju. Hkrati pa gre za šikaniranja ljudi na nižjih delovnih mestih, saj na fakulteti šteje le najvišja izobrazba, nižjo imaš, več si upajo "centri moči". Erjavec: "Tudi zaradi sodelovanja s sindikatom in povratnih informacij z njihove strani menimo, da to ni večinski problem, ampak posamezni primeri. Zaposlene smo že v preteklosti in bomo tudi na podlagi vašega besedila ponovno spodbudili, da nam poročajo o tovrstnih primerih."

Mladi sposobni znanstveniki pa, trdi zaposleni, "nikakor ne pridejo do profesur, hvaležni morajo biti za podaljševanje pogodb za določen čas". To je sistemski problem, pravi Erjavec, ki bi ga morali rešiti zakonsko. "Iščemo pa tudi sami poti za hitrejšo vključitev novih sposobnih generacij in izvajamo aktivno kadrovsko politiko."

Biotehniška fakulteta
Biotehniška fakulteta FOTO: Blaž Garbajs

Goljufije s potnimi nalogi, konference v Avstraliji

Da ne omenimo goljufanja s potnimi nalogi, kar vedo vsi, pa nihče ne ukrepa, tako ogorčeno zaposleni BF. "Primer, če nekdo dela na dveh fakultetah, si napiše dvojne potne naloge."

Dekan Erjavec zatrdi, da se potni nalogi na fakulteti izdajajo skladno s postopki. "Če bodo zaposleni poročali o nepravilnostih, bomo takoj ukrepali, ker zgoraj opisane prakse ne toleriramo. Ocenjujemo pa, da gre za zelo redke primere." Dekan BF dodaja, da je med spremembami tudi centralizacija izdaje potnih nalogov in krepitev službe notranjega nadzora.

Eksotična potovanja so pod pretvezo konferenc stalnica tudi na Biotehniški fakulteti.  "Profesorji izbirajo nepomembne konference v eksotičnih krajih, na primer v Avstraliji, da lahko, potem ko jim fakulteta plača letalsko karto in dnevnice, tam ostanejo še par tednov na počitnicah." Erjavec na to ni konkretno odgovoril, je pa poudaril, da na Biotehniški fakulteti odprto in v demokratičnem dialogu rešujejo vsa vprašanja. V zadnjih letih so začeli uvajati spremembe obstoječih praks, ki niso bile idealne, "da bo fakulteta še naprej poslovala zakonito, ekonomsko učinkovito in socialno ter družbeno pravično". 

Na BF je 15 profesorjev v treh letih prejelo ob rednih plačah več kot 30.000 evrov. V ospredju je prof. dr. Miha Humar s 77 tisočaki ob plači. Humar je s Katedre za lesne škodljivce, zaščito in modifikacijo lesa, hkrati pa je tudi prodekan za kakovost in gospodarske zadeve.

biotehnisko-fakulteto

Apetiti po dodatnem raziskovalnem denarju na Medicinski fakulteti

To je odziv na rekorderje Medicinske fakultete v Ljubljani, na kateri izplačujejo daleč najvišje nagrade iz tržne dejavnosti, lani v višini 1,75 milijona evrov. O izplačilih in razlogih zanje smo podrobno pisali v tem članku.

profesorji

Anonimno pismo se začne tako. "Gre za pobudo dveh kolegic iz vaše danes objavljene top 15 liste z največ dodatki, ki si želita zagotoviti dodatna sredstva za raziskovalno dejavnost z onemogočanjem konkurentov iz drugih organizacij  Tatjane Avšič Županc (op. v treh letih je prejela za 100.000 evrov honorarjev in dodatkov) in Nine Zidar (op. v treh letih je prejela za 110.000 evrov honorarjev in dodatkov), članic ZSA (op. Znanstvenega sveta) pri Javni agenciji za raziskovalno dejavnost (ARRS). Z izkoriščanjem svoje vpetosti v sistem financiranja sta zdaj sprožili postopek, ki bo raziskovalna sredstva za medicino usmerjal na njihove organizacije. Vse do zdaj so za ta sredstva enakovredno kandidirali kompetentni raziskovalci iz vseh raziskovalnih organizacij, zdaj pa bodo imeli "njihovi" bistveno prednost. To bo še povečalo njihovo finančno preskrbljenost, tako da denarja za izplačila dodatkov slučajno ne bo zmanjkalo. Na ARRS je zdaj sprožen postopek za spremembo Meril za ocenjevanje projektov, kar je na osnovi priložene pobude že potrdil tudi Znanstveni svet pri ARRS. In denar se bo spet vrtel v ozkem vrtičku okrog "pravih" ljudi."

Predlog sprememb za projekte s področja klinične medicine Tatjane Avšič Županc in Nine Zidar.

S pismom smo seznanili tako akademsko prof. dr. Tatjano Avšič Županc, virologinjo na Inštitutu za mikrobiologijo, vodjo raziskave skupine slovenskih znanstvenikov, ki je prva na svetu dokazala povezanost virusa zika z okvaro možganov ploda okužene matere, in patologinjo prof. dr. Nino Zidar z Inštituta za patologijo in želeli njun komentar. Odgovorili sta usklajeno.   

Avšič Župančeva: "Sporočam vam, da skladno s Poslovnikom ZSA nisem pristojna za dajanje komentarjev o zadevah, ki so interne narave in so še v razpravi ZSA ARRS."

Zidarjeva pa: "Seveda ne morem in ne smem komentirati te ali kakršne koli vsebine z naših sej."

Po objavi članka smo prejeli odziv direktorja ARRS prof. dr. Józsefa Györkösa in predsednika Znanstvenega sveta agencije prof. dr. Marka Topiča.

"Dokument, ki ste ga priložili k vašemu elektronskemu sporočilu, je del internega gradiva minule seje Znanstvenega sveta agencije (ZSA). Obravnava predloga še ni zaključena in odločitev v zvezi s podanim predlogom še ni bila sprejeta. Glede anonimnih domnev v dopisu pojasnjujemo, da so sredstva ARRS strogo namenska, njihovo porabo pa ureja Uredba o normativih in standardih za določanje sredstev za izvajanje raziskovalne dejavnosti financirane iz Proračuna Republike Slovenije."

Je res naše razkritje krivo, da ne bo sodnih izvedencev? 

Predsednik Komisije za fakultetna izvedenska mnenja Medicinske fakultete (MF) v Ljubljani prof. dr. Jože Balažic, ki sam poudari, da je predsednik komisije, ki za potrebe slovenskih sodišč opravlja najzahtevnejše izvedensko delo, nam je sporočil, da so ga po našem razkritju poklicali trije profesorji na MF (Marjan Bilban, Peter Pregelj, Vane Antolič), da v prihodnje ne bodo več sprejeli nobenega izvedenskega dela s strani Komisije za fakultetna izvedenska mnenja MF UL. 

"Ti trije imenovani profesorji so opravili največji del izvedenskega dela in tako pomagali številnim Slovencem rešiti sodno pot. Letno preko komisije na MF opravimo povprečno 600 izvedenskih mnenj, v katerih sodelujejo na MF zaposleni učitelji (asistenti, profesorji in drugi strokovnjaki z univerzitetno izobrazbo). Na določenih področjih sploh ni na voljo fakultetnih izvedencev (Bilban je sam, Pregelj in Koresova s psihiatrije, potem s področja ortopedije Antolič in Zupanc). Ti so opravili zares ogromno izvedenskega dela, ki je seveda v skladu s Pravilnikom o sodnih izvedencih tudi plačano. Ne vem, kako bom ravnal v prihodnje, saj v sodni odredbi ali sklepu na koncu piše, da zoper odredbo ali sklep ni pritožbe, in je torej naloženo izvedensko delo treba opraviti. Ne more ga opraviti čistilka ali nižji kader."

dr. Jože Balažic
dr. Jože Balažic FOTO: Blaž Garbajs

 

Na naše dodatno vprašanje, kako je mogoče, da za ta področja ni na voljo več izvedencev, kje se je zataknilo v sistemu, da ni več strokovnjakov usposobljenih za izvedence, pa prof. dr. Balažic odgovarja: "Problem je na MF, kjer je zaposlenih le toliko strokovnjakov, kot jih je sistemiziranih na določeni katedri. Mimogrede imamo samo enega fakultetnega člana s področja klinične psihologije in sem zdaj zasul prof. (op. Bojana) Zalarja, ki bo izstreljen v vesolje s svojimi zaslužki preko avtorskih pogodb, žal je na tej katedri sistemizirano izključno samo eno mesto kliničnega psihologa. Na nekaterih večjih katedrah kolegi tega dela nočejo opravljati, ker je zahtevno, predvsem pa zelo odgovorno. Potem je problem, ker niso vsi imenovani sodni izvedenci, v to ne morem nobenega prisiliti, in mi potem razni odvetniki izločajo take strokovnjake, češ, da je sicer strokovnjak, ni pa sodni izvedenec."

Še eno področje torej, kjer je odpovedal sistem. Tudi ta sistem oblikujejo ljudje. So kljub težavam, ki jih je navedel prof. dr. Balažic, interesi drugje? Problemi bržkone niso izbruhnili z našim razkritjem po zaslužkih, ampak jih odgovorni poznajo dlje časa. Smo pa zagotovo priročen krivec za (navidezne) težave. Je morda razkritje priložnost za mlajše, ki bi želeli postati sodni izvedenci in do zdaj te možnosti niso imeli? Je to tudi priložnost za popravke sistema? 

Prof. dr. Vane Antolič je sicer precej dejaven sodni izvedenec, če sklepamo iz navedb na njegovi spletni strani. Opravlja sodno izvedenstvo tako za ZPIZ kot ZZZS in odškodninske zahtevke.

Prof. dr. Peter Pregelj pa ima za sodno izvedenstvo medicinske stroke registriran tudi s. p., kamor so mu slovenska sodišča od avgusta 2018 nakazala 190.000 evrov.

 * Prof. dr. Balažic je po objavi članka dodal še naslednji zapis. "Zataknilo se je pri strokovnjakih, ki enostavno nočejo prevzeti tega odgovornega dela. Ministrstvo za pravosodje sicer razpisuje dva krat letno področja izvedenstva, vendar se na določena področja medicinskega izvedenstva enostavno nihče ne prijavi. Ni krivda kateder, da se strokovnjaki ne prijavijo, saj sistemizirani kader opravi vso pedagoško obveznost, enostavno se jim izvedenstvo zdi preodgovorno, da bi se spustili na to pot. Sam nagovarjam ljudi, za katere vem, da bi z lahkoto glede na svojo strokovnost, opravili izpit za sodnega izvedenca in nato sodelovali v izvedenstvu, vendar nimam uspeha. Na primer na MF UL v komisiji nimam nobenega izvedenca iz področja patologije, kjer opravljajo občutljivo diagnostiko v procesih zdravljenja (biopsije, resektati, zmrzli rezi za postavljanje diagnoze). Iz tega naslova moram zavrniti vsako zahtevo po izvedenstvu, kjer bi moral biti izvedenec zdravnik patolog, kar je velikokrat tudi za sodišče nerazumljivo. To ni samo problem na področju izvedenstva v medicini, podobno je na področju psihologije, ipd. Ne zaležejo številni dolgoletni apeli. Če pač človek noče, ga v to ne moreš prisiliti. Sam se sprašujem ali so lažji načini za zaslužek, kot je odgovorno izvedensko delo?"

KPK preučuje razkritja Dejstev in resno razmišlja o uvedbi postopkov

Razkritja Dejstev niso ostala neopažena niti na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), v kateri pozorno preučujejo naša razkritja, poudari predsednik Boris Štefanec in zato resno razmišljajo o uvedbi predhodnega postopka suma neetičnega delovanja. Če bi ugotovili, da obstaja sum, bo senat sprejel sklep za uvedbo postopkov zoper pravno ali fizično osebo. Štefanec je zatrdil, da je zanj nekorektno, neetično in netransparentno, da ima na primer inštitut v samem imenu celo navedeno fakulteto, v resnici pa je to zasebno podjetje.

dejstva, dodatki, izplačila, profesorji, ul
KLINIČNI PROJEKT
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (147)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
02. 01. 2020 10.12
+2
Stalno eno in isto. Kaj se o Univerzah res ne da napisati ničesar o njihovih raziskavah, ekspertizah, Inovacijah? O tem slišimo le občasno, kot da raziskave in inovacije ne bi bile temelj njihovega poslovanja. #živim v drugem prostor-času
anakondabox
14. 12. 2019 13.58
+2
Znova ne bo nihče kriv, razen nas davkoplačevalcev, ki se vtikamo v stvari, ki se nas ne tičejo. Univerze so ja avtonomne in lahko (ne glede na pravilnike) počnejo kar se jim zljubi. Je bil že kdo kaznovan, olisičen, čeprav bi moral biti? Pozabila sem, da za njih veljajo drugi zakoni in kazensko pravo. Piše pa takole: "Profesorji-akademiki so vrhnji klin elite, ki se jim ne sme skriviti niti las na glavi". In tega zapisa se naša država drži kot pijanec plota. Še veliko denarja si bodo (ne)upravičeno prilastili, saj nihče ne želi dregniti v to sršenje gnezdo. #stalna pripravljenost
helij
26. 10. 2019 21.58
+1
klopi maresci....
KarNekdo
23. 10. 2019 14.00
+1
Kaj pa pa Univerza na Primorskem in Univerza MB?
hotchilipoper
23. 10. 2019 09.17
-2
Hvala bogu za samo eno življenje
Carmenlula
23. 10. 2019 09.09
+6
Ukinitev trajnega mandata PROFEČURČKOV, sodnikov, in uvedba kreditnega sistema študija reši vse probleme tako pa od študentov, do sodnikov in profečurčkov sami lenuhi in izkoriščevalci sistema ter privilegijev.
KarNekdo
23. 10. 2019 14.05
morituri
23. 10. 2019 08.06
+5
Štrukelj si je tudi premisli glede kilometrine.
morituri
23. 10. 2019 08.00
+14
Končno se sužnjem-asistentom obetajo boljši časi in upam na vseh fakultetah!!
BivšiBF
22. 10. 2019 21.35
+18
Zanimivo bi bilo tudi poizvedeti, kako je s dodatki (prehrana, prevoz na delo) za tiste, ki "delajo doma". Za ta dan ne bi smeli prejeti nobenih nadomestil. Ali pa kako je z prevozi na delo tistih profesorjev, ki imajo stalno prebivališče izven Lj, stanujejo med tednom v Lj, prevozne stroške na delo pa se jim obračunajo, kot da se vsakodnevno vozijo v Lj. Upam, da je seznam prof. s slikami samo delni, kajti manjka še kar nekaj "zvenečih" imen.
KarNekdo
23. 10. 2019 12.52
+2
Za tiste , ki "delajo doma" (BTW - zakaj navednice?) je to popolnoma urejeno. Jasno, nobenih nadomestil ni. Glede potnih stroškov je enako. Vem za en primer, ki je zaradi takega goljufanja izgubil zaposlitev. Toliko v vednost.
simbol
22. 10. 2019 21.15
+13
Men se pa zdi, da je tale gonja samo zato, da se pozabi na odpis 30 milijonov Jankoviču. Mhm, bo kar držalo. Ne boste nas tako zlahka zmanipulirali!
KojotFranci
24. 10. 2019 19.23
+2
Jaz pa upam, da bo ta Avgijev hlev akademskih elit končno že očiščen. Pa da se pri tem seveda ne bo pozabilo Jankovičevega govna in ostalih svinjarij.
minkica91
22. 10. 2019 20.57
+15
minister za šolstvo pa ne ve, kaj delajo v javnem šolstvu, davkoplačevalski dnar zapravljajo in delijo brez da bi bili zato upravičeni. Tisti, ki je za take napake, nepravilnosti in korupcijo odgovoren je minister za šolstvo, pa predsednik vlade. Ne pa da se ukvarjajo z nepomembnimi zadevami, kaj je rekel JJ. Svoje kariere gradijo samo na tem, da tega JJ obrekujejo.
Sokril
22. 10. 2019 19.37
+9
Verjetno je klimatologinja v Avstraliji "raziskovala" podnebne spremembe za klimatološko cerkev, da nam lahko sedaj pridiga čemu vse se moramo odreči. Kaj pa profesor Bohanec, ki je radikalni GMO podpornik? Je mogoče kapnilo tudi kaj od "lobistov"?
minkica91
22. 10. 2019 19.27
+33
kaj le počne ta minister za šolstvo s svojim gromkim glasom, če gre za par zasebnih šol in šolarjev, ki morajo sami plačevati šolnino. Drugače pa nima nobenega nadzora kaj delajo na fakultetah, zgleda da je naenkrat onemel, nč ne vidi, nč ne sliši, ali je mogoče kaj narobe z njim oz. z njegovim zdravjem.
morituri
23. 10. 2019 08.04
+0
To s privatnim šolstvom pa je res komunistična gonja proti tem šolam. Tudi sam Šarec je omenil, da je to politična gonja in to SDja in Levice, ki vse kar je verno smrtno sovražijo torej tudi Šarca!!!!
abmam
22. 10. 2019 19.20
+27
Zato se pa s....e tako oklepajo položajev in nočejo od polnega korita v penzijo do pozne starosti, delavcem v fabrikah pa bi podaljšali delovno dobo do 65 leta in še čez. Seveda, da bi živeli od njihovih žuljev! A ne, Svetlik?
gulmor
22. 10. 2019 19.01
+24
Lopovi. Delavci, ki garamo 6 dni na teden, jim plačujemo zastonj, luksuzne počitnice.
aljoteam
22. 10. 2019 18.23
+15
Zasluzki se mi ne zdijo niti malo sporni. Se nizki so glede na ostale drzave po katerih se Slo zgleduje. Kar mi je grozno so ocitki o mobingu, vzvisenosti itd. Ce bi bil jaz odgovoren in slisim za kakrsen koli nespostljiv odnos, mobing itd dol po piramidi, dam takoj opozorilo pred odpovedjo. Ce se se kdaj ponovi adijo. Tega se ne sme tolerirati nikjer.
borisss
22. 10. 2019 18.41
+12
Groucho Marx
22. 10. 2019 19.59
+18
Zanimivo, kako bi se Slovenija po ostalih državah zgledovala selektivno. Glede zaslužkov javnih funkcij ja, glede odgovornosti, transparentnosti in učinkovitosti pa ne.
štrekeljc
23. 10. 2019 10.19
+6
bbss, kakih 20let sem delal na neki Fakulteti in odšel ravno zaradi izkoriščanja s strani starejših kolegov. Kljub temu pa si upam trditi, da zaslužki pri nekaterih niso sporni. Tisti ne delajo 8 ur na dan in potem na službo pozabijo, nekateri delajo cele dneve, 12, tudi 14 ur na dan in to stvari, ki jih ti ne znaš. Ko sem iz Fakultete šel v industrijo sem bil šokiran, kako malo se je delalo tam!
KarNekdo
23. 10. 2019 12.59
+4
prav v redu komentar. Ja, izkoriščanje, mobing, gotovo obstaja, ampak trdim da ni sistemsko ter da je vsak primer zase svoj. Posploševati pa ni dobro. Glede dela na faksu in v industriji je pa tako - in nočem posploševati: tudi jaz poznam primere iz industrije: ko je ura 14, ali 15 vsem vse pade dol in šibajo domov, bo že počakalo na jutri... Ampak ne posplošujem, sigurno je mnogokje tudi drugače - oz. poznam tudi take zelo nasprotne primere. Saj ravno to je težava takih populističnih prispevkov - vse je napisano na splošno v smislu vsi so barabe. in potem jasno da tudi taki odzivi v komentarjih
KojotFranci
24. 10. 2019 19.33
+3
Verjetno je del teh dodatkov pri nekaterih tudi dejansko zaslužen. Problem je pa pri netransparentnosti teh finančnih tokov in pri dvojnem plačevanju za ISTO opravljeno delo. Tega je ogromno. Ogromno je tudi krivic pri plačilih v raziskovalnih projektih. Nek prof. čisto na vrhu je avtomatično imenovan za za nosilca več projektov hkrati. Dejansko raziskovalno delo pa v večini opravijo drugi, mladi raziskovalci. Denar se pa steka k njim, raziskovalci brez posebnih pozicij moči dobijo le drobtine. Pa še je načinov, kako nepošteno usmerjati tok denarja v svoj žep. Nihče ni tako hiper sposoben, da bi s svojim delom lahko upravičil take dodatke k redni plači!
Kuku456
22. 10. 2019 17.42
+26
Tisti k smo pa tam sudirali pa se zraven ne mormo prit in smo na zavodu zalost
Kuku456
22. 10. 2019 17.41
+15
Ko macki stopis na rep zacvili...ti ti lumpi😉
wolfterier
22. 10. 2019 15.48
+34
Naša elita je tolpa pohlepnih,grabežljivih barab,ki jim je Šarec že na začetku mandata zvišal plače.
Lisec7
22. 10. 2019 16.56
+12
zaradi te afere jim bo še malce povišal, samo, da bodo tiho
simbol
22. 10. 2019 21.09
+3
Kaj pa bi ti naredil na njihovem mestu, vedoč, da če si ne boš ti pograbil, si bo pa nekdo za tabo?
Simoni?
22. 10. 2019 15.21
+36
Vsak kekec ima na medicini ima vsaj sto jurjov dodatkov, čakalne vrste pa do nebes....in britofa.
Simoni?
22. 10. 2019 15.23
+32
Kaj tako spektakularnega pa naredi dr. Ihan za 260.000 davkoplačevalskih evrov na leto?