Dejstva

Oskrbovana stanovanja - privilegij bogatih?

Ljubljana, 16. 06. 2020 12.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Alenka Marovt
Komentarji
84

V Sloveniji imamo skoraj 1000 oskrbovanih stanovanj, dve tretjini najemniških, tretjino lastniških. Vanje se selijo starejši, ki se želijo znebiti bremena velikih hiš in želijo imeti na voljo storitve, da lahko še vedno živijo kakovostno in razmeroma samostojno. Koliko jih je pripravljenih prodati svoje stanovanje, hišo? So oskrbovana stanovanja privilegij bogatih? Ali najemniška stanejo celo manj od domov?

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Prepolni domovi za starejše
    03:53
    Iz 24UR: Prepolni domovi za starejše
  • Iz SVETA: Oskrbovana stanovanja
    04:01
    Iz SVETA: Oskrbovana stanovanja

 

Na starost iz hiše v oskrbovano stanovanje

Duša Hlade Zore, poznamo jo predvsem kot zastopnico pacientovih pravic, že 11 let živi v oskrbovanem stanovanju v Trnovem. S soprogom sta naredila to, kar nerada stori večina Slovencev, v varovano stanovanje za brezskrbno starost sta se preselila iz hiše v Murglah. Sprva, pravi Zoretova, se je bilo življenja v bloku težko privaditi, a danes, čeprav je vdova že tri leta, živi kakovostno, stanovanje je postalo njen dom, počuti se varno.

Zoretova se počuti varno zato, ker ima na voljo nabor storitev, od klica v sili do organiziranega zdravstvenega varstva, pomoči v stanovanju - organiziranje prehrane, pomoč pri vzdrževanju osebne higiene, gospodinjska pomoč – pranja, likanja, šivanja in tudi pomoči pri ohranjanju socialnih stikov. "Če se mi karkoli pokvari, pokličem za servis, pridejo pa naredijo. Skrbijo za urejenost vsega. Blizu so lekarna, frizer, avtobus, to so velike prednosti."

Zoretova socialnovarstvenih storitev še ne potrebuje, ko jih bo, bo glede na potrebe in želje z izbranim izvajalcem sklenila dogovor o obsegu izvajanja socialnovarstvenih storitev. 

Za 90 kvadratnih metrov veliko stanovanje plačuje Javnemu stanovanjskemu skladu Mestne občine Ljubljana (JSS MOL) nekaj več kot 300 evrov. Ob tem so še obratovalni stroški - voda, elektrika, ogrevanje, pozimi to znaša okoli 200 evrov, poleti okoli 100. Vsi, ki bivajo v oskrbovanih stanovanjih v Deosovem centru starejših v Trnovem, morajo vzeti vsaj četrtinski paket oskrbe, ki znaša 74 evrov. Ta obsega 24-urno varovanje s pomočjo klica v sili, osnovno in socialno oskrbo, to je odnašanje smeti, postiljanje, čiščenje, pomoč pri ohranjanju socialnih stikov. 

Stanovalci imajo na voljo še polovični in osnovni paket, ki sta dvakrat oziroma trikrat dražja in posledično zajemata toliko več oskrbe. Stanovalci lahko proti plačilu naročijo še druge storitve, od organizirane prehrane, do pranja perila, vzdrževalnih del v stanovanju, prevozov in spremstva ... Pranje perila denimo stane 20 evrov na mesec, en obrok hrane pa 6,40 evra.

Stanovanje od Zoretove v Trnovem je eno od 82 oskrbovanih stanovanj, ki jih ima v lasti JSS MOL. Od garsonjer do trisobnih stanovanj, večinoma imajo balkone oziroma terase. Mesečne najemnine pa enake kot za neprofitna stanovanja, 3,5 evra za kvadratni meter - od 110 do 320 evrov.

stanovanja-jss-mestne-obcine

Je dražji javni dom ali najemniško oskrbovano stanovanje?

Na primeru oskrbovanega najemniškega stanovanja MOL-a in smo naredili izračun, kaj je dražje, stanovanje ali dom. 

Izračun kaže, da najemniško oskrbovano stanovanje, kot ga ima Zoretova, skupaj s stroški in četrtinskim paketom oskrbe stane med 500 in 600 evri odvisno od letnega časa. Na prvi pogled je res cenejše od najcenejše oskrbnine v domu, ki znaša v javnem domu povprečno 618 evrov, v zasebnem s koncesijo pa povprečno 780 evrov, vendar pa je treba poudariti, da v tej ceni denimo ni všteta prehrana.

primerjava-cen-starejsi

Ko starostnik potrebuje dodatne storitve, si tisti z nizkimi pokojninami, kljub neprofitni najemnini, oskrbovanega stanovanja ne morejo privoščiti. Namreč, za bivanje v stanovanju, tudi, če v garsonjeri, ki pozimi skupaj s stroški in najemnino stane 210 evrov, znaša skupaj z osnovnim paketom 500 evrov. Brez prehrane in ostalih storitev. V tem kontekstu je to gotovo privilegij.

Vsi najemniki, stari morajo biti najmanj 65 let, ostajajo v stanovanjih tako dolgo, kot jim dopuščajo psihofizične sposobnosti, pravijo na JJS MOL. Na stanovanje je treba zaradi povpraševanja, trenutno jih je v vrsti 31, čakati dve leti. Kljub temu pa, pravijo na JJS MOL, v tem trenutku ne nameravajo povečevati števila oskrbovanih stanovanj.

Vseh oskrbovanih stanovanj je po podatkih Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) skoraj tisoč, dve tretjini je najemniških, tretjina lastniških. 

oskrbovana-stanovanja

360 oskrbovanih najemnih stanovanj v 16 krajih po Sloveniji: Brežice, Celje, Izola, Koper, Kranj, Krško, Litija, Ljubljana, Ljutomer, Logatec, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Škofljica, Trebnje in Trzin ima tudi Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja (Nepremičninski sklad). Vsa oskrbovana stanovanja so zasedena, največ čakajočih je na Obali, v Ljubljani in ostalih mestnih občinah.

oskrbovana-stanovanja-sklada

Oskrbovana najemna stanovanja Nepremičninskega sklada, ki so prilagojena starejšim z dvigali, držali v kopalnici, imajo širša vrata ... so velika od 27 do 72 kvadratnih metrov. Kljub opremljeni kuhinji in kopalnici, si ga lahko najemniki opremijo po svojih željah. V njih imajo lahko tudi hišnega ljubljenčka, "saj je dokazano, da ti pripomorejo k boljšemu počutju, aktivnosti in preprečujejo osamljenost", poudarjajo na Nepremičninskem skladu. 

Prav zaradi osamljenosti, pravijo na Nepremičninskem skladu, imajo skupne prostore za druženje. "Tako imajo v zadnjih projektih stanovalci možnost uporabe skupne pralnice s pralnim in sušilnim strojem, na razpolago imajo visoke zeliščne grede, park in naprave za razgibavanje." 

Najemnina je odvisna od lokacije, povprečna najemnina za oskrbovano stanovanje je 5,9 evra na kvadratni meter, kar znaša za stanovanje velikosti 40 m2 okoli 236 evrov mesečno. Starostnik mora plačati še obratovalne stroške, storitve osnovne in socialne oskrbe ter stroške za celodnevno telefonsko nujno pomoč oziroma klic v sili. 

Nakup oskrbovanega stanovanja je luksuz 

Če so najemniška oskrbovana stanovanja dostopna, pa je drugače z nakupom. Luksuzna oskrbovana stanovanja podjetja Mijaks v Murglah - prodano skoraj vse. Na voljo sta le še dve, ki ju je lastnik in direktor Miha Jarc najprej želel imeti za kratkoročne najeme, a se je zdaj odločil za prodajo. Cena dvosobnega stanovanja, 50 kvadratnih metrov z ložo in garažo 275 tisoč evrov. Trisobno - 85 kvadratnih metrov z garažo 450 tisočakov. Cene na Bledu so nekoliko nižje, denimo za 61 kvadratnih metrov dvosobnega stanovanja je treba odšteti 235 tisoč evrov. V Dravljah ni na voljo nobenega stanovanja več. V Mijaksu, pred 20 leti so v Sloveniji začeli s konceptom oskrbovanih stanovanj, so do zdaj zgradili 350 enot, načrtujejo jih še od 700 do 800.

V Mijaksu oskrbovana stanovanja gradijo stran od domov starejših, institucij, ‘da se ljudje počutijo doma, poudari Jarc.
V Mijaksu oskrbovana stanovanja gradijo stran od domov starejših, institucij, ‘da se ljudje počutijo doma, poudari Jarc. FOTO: Mijaks

Oskrbovana stanovanja so dražja od klasičnih stanovanj, saj so prilagojena starejšim, imajo širša vrata in hodnike, podi so brez pragov, imajo veliko dvigalo. Nakup stanovanja pri Mijaksu ni pogojen s paketom storitev za starejše - nujna pomoč preko klicnega centra, pomoč pri vsakodnevnih domačih opravilih, zdravstvena oskrba, dostava hrane. Marsikdo ga zato kupi za naložbo, vse dokler ga ne potrebuje sam.

Na vprašanje o luksuzu, ki si ga lahko privoščijo le izbrani, pa Jarc pove, "namenjena so aktivnim, uspešnim ljudem, ki so si ustvarili premoženje, zgradili hiše, ki jih lahko danes prodajo in v zameno kupijo oskrbovano stanovanje"

Lastnikov oskrbovanih stanovanj je zaenkrat le peščica Slovencev, po uradnih podatkih MDDSZ je takšnih lastnikov 335. Ob tem, da zaenkrat na trgu še ni veliko tovrstne ponudbe, so Slovenci tradicionalno navezani na svojo lastnino. Po podatkih Statističnega urada so Slovenci lastniki 80 odstotkov nepremičnin v katerih živijo. Največ prebivalcev, več kot 65 odstotkov živi v eno ali dvostanovanjskih hišah. Na starost sami ostajajo v ogromnih hišah, ki jih ne morejo vzdrževati, so veliko breme, a jih ne želijo prodati. Vsak tretji Slovenec, starejši od 65 let, zaradi predimenzionirane in energetsko potratne hiše, trpi pomanjkanje, kažejo podatki Eurostata.

"Z nakupom oskrbovanega stanovanja se znebiš bremena prevelikih hiš na starost in s tem podaljšaš brezskrbno življenje za več let", Jarc navaja  psihiatra, ki je kupil oskrbovano stanovanje.

 V naslednjih petih do sedmih letih na Nepremičninskem skladu načrtujejo od 300 do 400 novih oskrbovanih stanovanj.
V naslednjih petih do sedmih letih na Nepremičninskem skladu načrtujejo od 300 do 400 novih oskrbovanih stanovanj. FOTO: POP TV

Lastniška ali najemniška? Deljena mnenja, odločitev odvisna tudi od finančnih zmožnosti

Oskrbovana stanovanja so dobra alternativa, je prepričana Ana Petrič, direktorica Centra starejših Notranje Gorice, kjer imajo tudi pet oskrbovanih stanovanj, saj si v njih stanovalci lahko tudi sami kuhajo, perejo oblačila in počnejo vse tako, kot bi doma. Je pa bolje, da so stanovanja najemniška, ker so za osebe po 65. letu. "Če so lastniška, se lahko zaplete, ko stanovalec umre, stanovanje pa ostane mladim svojcem."

Po drugi strani je Jarc prepričan, da so prav lastniška stanovanja ključna, "saj se prav zaradi navezanosti na lastnino marsikdo, ki ima preveliko hišo, odloči za nakup in ima zagotovljeno varno starost z vso potrebno oskrbo, če jo želi oziroma potrebuje".

V Skandinaviji se starostniki preselijo iz velikih hiš v oskrbovana stanovanja. S tem rešujejo stanovanjski problem mladih in čakalne vrste v domovih starejših.
V Skandinaviji se starostniki preselijo iz velikih hiš v oskrbovana stanovanja. S tem rešujejo stanovanjski problem mladih in čakalne vrste v domovih starejših. FOTO: Uponor

V skandinavskih državah je denimo logika ravno obratna, vsled nje rešijo marsikatero vprašanje. Že v osnovi je mentaliteta popolnoma drugačna, tam je 90 odstotkov stanovanj najemniških in le desetina lastniških. Iz lastniških se na starost preselijo v manjša stanovanja z vso oskrbo, mladi pa se preselijo v velike hiše in tako rešijo stanovanjski problem. Pritisk na domove za starejše pa je manjši, saj starostniki v oskrbovanih stanovanjih dobijo potrebno oskrbo za kakovostno in dostojno starost.

Jutri bomo podrobno pisali o pomoči na domu, ki jo dobi le 12 tisoč Slovencev.

Počasi se po besedah ljubljanskega stanovanjskega sklada in nepremičninskega sklada tudi navade Slovencev spreminjajo, povpraševanja po oskrbovanih stanovanjih je vedno več. V naslednjih petih do sedmih letih na Nepremičninskem skladu načrtujejo od 300 do 400 novih oskrbovanih stanovanj, na lastniških zemljiščih na Bledu, v Mariboru in Novem mestu bodo zgradili 120 stanovanj, iščejo pa še nove lokacije.

Četudi se mentaliteta spreminja, si tega vsaj 89 tisoč Slovencev, ki živijo pod pragom revščine, povprečna pokojnina pa znaša 687 evrov, vseeno ne more privoščiti. Spomnimo se, oskrbovano stanovanje od Zoretove z dodatnimi stroški stane med 500 in 600 evri na mesec, brez hrane in priboljškov za kakovostno starost.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
12. 09. 2020 08.51
+3
Začenjam s 'kalimerovskim' uvodom. Naša družba je slojevita, kar je pokazala tudi moja raziskava Socialna diferenciacija in izbira poklica, ki profesorje kaj malo briga, ker jo niso napisali oni. To je prva računalniško obdelana raziskava, s faktorsko analizo in korelacijskih koeficientih. Danes take raziskave dela po 100 ljudi za mastne denarje in še to pokažejo zgolj procente, brez kakršnih koli korelacij. Počutim se kot sužnja Jerneja brez pravice. Sama sem morala ob denarni pomoči staršev, napraviti anketne vprašalnike, potovati v mesta, industrijske kraje, vasi. Potem se pa čudijo, da študentje pobegnejo v tujino in se o tem celo sprašujejo! Za vsako kasto je določeno kaj ji pripada: materialna osnova, kulturne dobrine, možnost vpisa na prestižne univerze, moč in oblast. Dandanes kapital obrača svet, pa ne bi mogel prestižnim ljudem (eliti, povzpetnežem) omogočiti bogatih stanovanj. Cinično ugotavljam, da prav to, v tem katastrofičnem času najbolj potrebujemo in ne domov za ostarele, stanovanj za mlade družine in cepiva, ki jih razvijajo tudi v Sloveniji. A žali bog radi pomanjkanja denarja, ne bodo mogli spremljati različne faze in vzporednih raziskav. Tudi moja raziskava je pokazala, da si družine z bogatimi materialnimi sredstvi, lahko privoščijo tako rekoč vse, medtem ko šolajoči dijaki, tudi nadarjeni, če ne sodijo v vrhnji sloj, mnogo, mnogo manj. #pravna država
RdecaZvezda
23. 06. 2020 08.13
+6
To so hotelske cene,če si v starostnem domu ti naj ne BI zaračunavali kar ti storijo in kar je sam po sebi razumljivo,pranje,kopanje itd to je všteto v ceno bivanja,to so si sami izmislili in zdaj na polno forsirajo da bi se prijelo,starostni domovi v Sloveniji je največji lumperaj in barabija na planetu,starati se pomeni,biti vedno bolj kaznovan za zločin ,ki ga nisi storil.
Dbist
16. 06. 2020 21.59
+5
Primerjava glede oskrbovanega stanovanja in doma za starejše občane ne drži vode! Mnogo je parov, kateri živijo skupaj in s tem se najemnina stanovanja ne podvoji, kar se zgodi v primeru bivanja v domu. Pa bodi pameten, če moreš!? V času "flower-power generation" , hipijev, po domače so rekli: Umri mlad, da boš lepo truplo! Problem rešen!??
Sputnik8
16. 06. 2020 21.48
+4
Iz Murgel....se da.....
srecnii
16. 06. 2020 20.59
+8
Tisti, ko pa nima za dom je pa tako ali drugače pozabljen...edino kar lahko dobi je 2x/teden po 1 uro pomoč na domu iz strani občine. Ostale ure, dni je pa prepuščen samemu sebi oz. sorodnikom.
abc123def456
16. 06. 2020 20.39
+2
300000 / 50 = 6000 / kvadratni meter. v bistvu hisso zamenjass za stanovanje, super raccunica!!
korintos25
16. 06. 2020 18.12
+12
Dvosobno stanovanje je čisto dovolj za dve osebi na stara leta je pa dosti ceneje kot oskrba v domu.
bema1201
16. 06. 2020 18.02
+14
Ja v takšna varovana stanovanja v Trnovem gre večina tistih, ki imajo lepe penzije, ti pa so doma v Murglah.
korintos25
16. 06. 2020 18.11
-10
Misliš da te navadno stanovanje ceneje pride?
Karantanija
16. 06. 2020 16.50
+30
Varovana stanovanja niso draga, so pa praktična, varna in starejšim olajšajo življenje. Namesto vojaških oklepnikov raje mislimo na gradnjo le-teh.
nadali
16. 06. 2020 16.10
+44
Žalostno da po 40 letih dela država izplača tako nizko povprečnemu državljanu pokojnino, da je vseeno ali postavijo se kak dom za ostarele, ker je tudi to premalo, da starost preživiš tam, srečo imajo tisti starejši, ki jim otroci lahko do plačajo, seveda če imajo sluzbo
lojze3
16. 06. 2020 16.10
+3
To je samo za Svetlano z rdečo zvezdo
krokodil555
16. 06. 2020 19.28
+3
prav vedela sem, da se bo nekdo za njo oglasil...mogoče, bi bilo dobro, da kaj preberete in preverite zakaj in odkod njeno stanovanje... Pa tudi zakaj je zdaj za zvezdo in zakaj je bila včasih strogo proti komunizmu - ja proti temu kar ji pripisujete. Sam JJ klan potem je treba kaj prebrati - se samo Princa teme in oprode poslušat.
PSIHOTERAPEVT
16. 06. 2020 15.53
+8
Placan prispevek.. znak, da jim pocasi gre za nohte, treba bo znizat cene stanovanj za zacetek ene 30%.. cakam in bom docakal :)
Petur
16. 06. 2020 15.45
+14
v kapitalizmu ,posebej pod vlado ki ima samo nek revans v genih,,prostora za sibke NI.socialo ki jo je imela nasa jugoslavija,kar ne pomeni komunizem,lahko trumpi inpapezi samo sanjajo.
Merlie
16. 06. 2020 15.14
+0
Kjer koli so bili, so in bodo Levičarji ali Komunisti vse jemlje hu-dič. Vse vedo, vse znajo samo delati in ustvarjati pa ne, ali drugače za krajo so prek-leti za delo pa lenuhi zakleti.
detect
16. 06. 2020 15.21
+4
borec91
16. 06. 2020 17.14
+9
ja nasi. kvizlingi so tud argentino unicili pol pa prisli se slovenijo unicit
janez653
16. 06. 2020 17.34
+2
in kjerkoli so bili in so desničarji je pa že vse hudič vzel
detect
16. 06. 2020 15.13
+41
20 ali 30 let delaš bajto si trgaš od ust,potem pa zboliš ali umreš, ali greš v dom onemoglih.čudovito življenje.
followme
16. 06. 2020 16.29
+5
Ce delas zase. Delaj za svoje otroke. Tako je pokojni oce. Sedaj pa jaz nadaljujem
janez653
16. 06. 2020 17.35
-7
kdo pa dela bajto 20-30 let? bajto se narediv parih mesecih
detect
16. 06. 2020 18.25
+12
prerojeni_vzviseni_toncek
16. 06. 2020 15.08
+14
stanovanje (nasploh) je privilegij bogatih.
Rožice cvetijo
16. 06. 2020 15.44
+5
Prerojeni, nimaš prav, ni niti privilegij, pač pa garanje,odrekanje,vedeti, kaj je prioriteta v življenju. Ljudje si pa s takim razmišljanjem,kot je tvoje, dejansko ne morejo nič kupiti.
janez653
16. 06. 2020 17.35
-4
tako govorijo lenuhi, ki stagnirajo v svoji povprečni službi in ne bi nič naredili, da bi šli na boljše... Stanovanje ni noben privilegij bogatih.
Mladen sir
16. 06. 2020 14.47
+20
Dajte mi uradne dokumente vladar sveta,po zakoni ko me pripadajo pa v vsaki občini zgradim dom za ostarele v enem do 3 let pa bo plačala eu.Nobeden ni kriv če na ministerstvi so nešolani zaposleni brez višje šole.
brabusednet
16. 06. 2020 14.42
-5
Dolgoletna vladavina levičarje,ki so tako socijalni pa takšni problemi.No biciklisti ste prepozno začeli noret po mestih.Dokler so vaši levičarji ste skriti,kot miši.Vaši so vse zasrali v 25 letnem vladanju,pa norci tega ne priznate.Le Janša vam v rit skače,teleta neumna.Še žival ve,kdor dobro ravna z njo in jo hrani.
Casey Ry
16. 06. 2020 14.41
+7
Jajo bo pa ja zrihtu svojo bazo ha ha
lumpimonster
16. 06. 2020 14.32
+27
Celo življenje garas da dobis penzijo da gra pol lahko v dom za ostsrele :)
lumpimonster
16. 06. 2020 14.32
+13
lumpimonster
16. 06. 2020 14.32
+5