Dejstva

Osumljen, obtožen, obsojen, oproščen: kdo vse gre po županski mandat?

Ljubljana, 08. 11. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Miha Plementaš
Komentarji
117

Volivce v Šaleški dolini med drugimi nagovarjajo trije akterji, povezani z afero TEŠ 6, v kateri se je začelo sojenje zaradi domnevnega 250-milijonskega oškodovanja podjetja. Franc Rosec in Peter Dermol, ki kandidirata v Šoštanju in Velenju, sta med osumljenimi v vzporednem poslu, nekdanjemu direktorju Premogovnika Velenje Milanu Medvedu, ki prav tako kandidira v Velenju, pa je sodišče pred tremi leti naložilo plačilo odškodnine zaradi škodljivih poslov z občino. Kdo pa je prvak med kandidati po številu ovadb v mestnih občinah?

Šaleški obračun

V Šoštanju kandidira za župana Franc Rosec, poslanec SDS, po naših podatkih pa tudi prvoosumljeni v preiskavi o nepravilnostih pri gradnji hladilnega stolpa in naprave za razžveplanje dimnih plinov bloka 6. Podjetju Rudis naj bi skupaj šestnajst osumljenih omogočilo več kot milijon evrov nezakonite premoženjske koristi, kriminalistična preiskava sicer še traja. Med osumljenimi sta tudi nekdanji direktor termoelektrarne Uroš Rotnik, proti kateremu že poteka sojenje v aferi TEŠ 6, in Peter Dermol. Dermol, sedanji župan Velenja, s podporo Socialnih demokratov kandidira za nov mandat. 

Nasproti mu bo stal tudi Milan Medved, nekdanji direktor Premogovnika Velenje. Je nosilec skupne liste kandidatov SLS in Naše dežele za občinski svet. Medved je vodil Premogovnik Velenje med leti 2007 in 2014, torej v času največjega razmaha razprav in ključnih odločitev pri gradnji šestega bloka termoelektrarne. Po podatkih Gvin ga je prevzel s slabim milijonom dobička, zapustil ga je s 36 milijoni izgube. Zaradi preplačanega zakupa zemljišča, ki ga je Premogovnik najel od velenjske občine za 130.000 evrov, čeprav je bila vrednost posla ocenjena le na 1500 evrov oziroma 90-krat manj, je Premogovnik proti Medvedu sprožil odškodninsko tožbo. "Zadeva je bila 3. 4. 2019 pravnomočno zaključena v korist Premogovnika Velenje,'' so nam sporočili iz službe za odnose z javnostmi Skupine Premogovnik Velenje. 
 

zupanska_integriteta_milan_medved

Popovič proti Bržanu

V Kopru se bo na sceno skušal vrniti Boris Popovič, ki ga je na zadnjih volitvah premagal Aleš Bržan za vsega 17 glasov. Popovič je najbrž rekorder po obravnavah na sodiščih. Po lastnih trditvah je bil v času županovanja v letih 2002 in 2018 v kar 47-ih sodnih postopkih, ki so se končali v nepregledni megli prvostopenjskih in pravnomočnih obsodb. Leta 2018 je zastarala zadeva Serming, v kateri so med drugimi Popoviču očitali zlorabo položaja pri prodaji občinskih zemljišč leta 2007. Okrajno sodišče v Postojni ga je leta 2017 zaradi poslov med občino in Kompasom  MTS, povezanih s kompleksom na Lazaretu, obsodilo na pol leta pogojne zaporne kazni. Po mnenju tožilstva je bila občina oškodovana za več kot 800.000 evrov. Primer je leta 2018 zastaral. 

Popovič se je moral zagovarjati tudi zaradi žaljivk in groženj: Leta 2010 je bil obsojen na trimesečno pogojno zaporno kazen zaradi razžalitve in opravljanja novinarke Primorskih novic Petre Vidrih, leta 2019 pa na pol leta pogojne kazni zaradi žaljivih izjav o novinarki Eugeniji Carl iz leta 2013. 

Uporaba službene plačilne kartice

Leta 2006 smo pred lokalnimi volitvami razkrili, da je Popovič občinski denar trošil za zasebne namene. Tudi ta primer je zastaral. Od leta 2004 je med drugim pustil v znamenitem klubu Crazy Horse v Parizu (preračunano in revalorizirano) 250 evrov, na Floridi za frizerja pa 150. Primer je zastaral. Če je Popovič prvi mandat leta 2002 dobil z malenkostno prednostjo pred Dinom Pucerjem, je drugi mandat in po našem razkritju dobil v prvem krogu s 70 odstotki.

boris-popovic

Pred štirimi leti ob koncu Popovičevega županovanja smo razkrili višino nakazil odvetnikom, ki jih je najemala koprska občina. Skupaj so za odvetniške storitve od leta 2002, odkar je župan prvič postal Popovič, nakazali 5,6 milijona evrov; največ odvetniku Franciju Matozu, po podatkih Erarja od leta 2003 približno 1,2 milijona evrov. Matoz je takrat poudaril, da to nikoli ni bilo povezano z zasebnim zastopanjem Popoviča v kazenskih zadevah. 

Na zahtevo Borisa Popoviča objavljamo popravek: 

 

"Trditve novinarja so napačne. Postopki se niso končali v nepregledni megli. Niti za eno očitano kaznivo dejanje povezano z mojim delom kot župan Mestne občine Koper nisem bil pravnomočno obsojen. Pravnomočno sta ste zaključila le dva postopka zaradi razžalitve.

 

Trditev o obsodilni sodbi v zvezi s kompleksom na Lazaretu so napačne, saj se postopek nikoli ni končal s pravnomočno obsodilno sodbo. Postopek je zastaral, vendar kot posledica nezmožnosti dokaza krivde s strani represivnih organov, zato se je postopek tudi vlekel tako nerazumno dolgo.

 

Nikoli se nisem zagovarjal zaradi nobenih groženj. Še vedno tudi trdim, da nisem nikogar užalil. Tudi te trditve novinarja so neresnične. Primer ni zastaral, ampak je tožilstvo v tej zadevi umaknilo obtožnico, saj je ugotovilo, da to ni res. Tudi zadnja trditev ne drži, saj je tožilstvo tudi v tej zadevi obtožnico umaknilo iz istega razloga.

 

Prispevek se zaključuje z navedbo o višini nakazil odvetnikom, ki jih je med mojim županovanjem najemala koprska občina, novinar navaja zgolj Koper. Gre za zavajajočo trditev in insinuacijo, saj je šlo pri teh storitvah za plačilo pravnih poslov iz rednega delovanja Mestne občine Koper, vključno s plačili strankam preko odvetniških računov v postopkih denacionalizacije in v drugih podobnih postopkih, ki so se začeli v času pred mojim županovanjem."

Kangler proti Arsenoviču

Mariborski policisti so zaradi domnevega napada na 13-letnika aprila letos ovadili župana Saša Arsenoviča, ki kandidira tudi letos. Dečkov oče je trdil, da je župan davil njegovega sina, Arsenovič pa, da se je le odzval na vandalizem in da fanta ni napadel. Sredi oktobra je tožilstvo ovadbo zavrglo.

Eden od štirinajsterice Arsenovičevih protikandidatov je Franc Kangler, nekdanji župan, proti kateremu so po ugotovitvah parlamentarne preiskovalne komisije sprožili 24 ovadb, čisto vse so na sodišču padle. Med drugim, ker je tožilstvo prepozno vložilo obtožni predlog. 

franc-kangler

V zadevi ptičja hišica s skrito kamero so kriminalisti spisali tri kazenske ovadbe zaradi domnevnih nepravilnosti pri naročilu za brezplačno brezžično omrežje v mestu in prodajo zemljišča srbski pravoslavni cerkvi. Sodišče je postopke ustavilo.

V primeru domnevno nezakonite dodelitve občinskega stanovanja vedeževalki Karin Ježovita je bil Kangler že obsojen na sedem mesecev zapora, a je pred tretjim ponovljenim sojenjem leta 2016 tožilstvo umaknilo obtožnico.

V primeru z radarji, ki je sprožil vstajo in Kanglerjev odstop leta 2012, je tožilstvo Kanglerju očitalo, da sta bila Mestna občina Maribor in podjetje Iskra Sistemi, ki je radarje v Mariboru postavilo, že pred objavo javnega razpisa dogovorjena, da bodo posel dobili v Iskri. Tožilstvo je leta 2016 obtožnico umaknilo. 

Osem sodnih postopkov proti Zoranu Jankoviću

Zoper Zorana Jankovića so iz časa, ko je bil predsednik uprave Mercatorja, sprožili dva sodna postopka, od katerih eden še traja. Med županovanjem pa so jih sprožili šest. Dva sta še odprta, oba povezana s Stožicami: novembra lani, več kot devet let po hišnih preiskavah, se je začelo sojenje njemu in osmim soobtoženim. Tožilstvo jim očita zlorabo položaja, oškodovanje evropskih sredstev in preslepitev bank pri pridobivanju posojil za gradnjo športnega centra. V drugem primeru tožilstvo ljubljanskemu županu in peterici soobtoženih očita, da naj bi Energetika Ljubljana po Jankovićevem posredovanju za tri milijone evrov od Grepa kupila prostore za hladilno strojnico v Stožicah, čeprav Grep ni bil lastnik, ampak je imel le stavbno pravico. Nekaj denarja naj bi se po prepričanju tožilstva steklo neposredno na županov račun. Na predobravnavnem naroku decembra lani so vsi obtoženi krivdo zanikali.

zoran-jankovic

Tožilstvo je županu očitalo zlorabo položaja tudi v primeru Grep: Janković naj bi tej družbi pridobil veliko premoženjsko korist pri sanaciji stožiške gramozne jame. A po sodni preiskavi in vloženi obtožnici je ljubljansko okrožno sodišče kazenski postopek ustavilo. Višje sodišče je nato pritožbo tožilke Blanke Žgajnar zavrnilo.

V razvpitem primeru Farmacevtka je bil Zoran Janković osumljen, da je farmacevtki uredil zaposlitev v zameno za spolne usluge. Okrožno sodišče  je listine in prisluhe, ki so to dokazovali, zaradi napake tožilke Blanke Žgajnar izločilo iz postopka, njene pritožbe sta nato sodišči, tako višje kot vrhovno, zavrnili. Primer je padel.

Primer Tritonis: Ljubljanska občina je leta 2009 podjetju Tritonis za dober milijon evrov prodala 1.600 kvadratnih metrov veliko parkirišče za Bežigradom, ki ni bilo v lasti občine. Občina je morala na podlagi sodbe Tritonisu dobrih sedem let in pol po sklenjenem ničnem poslu vrniti 1,5 milijona evrov. Višje sodišče pa je novembra 2014 zavrnilo zahtevo tožilstva, da se zoper Zorana Jankovića uvede sodna preiskava.

In še primer Gratel: Ljubljanski župan je bil obtožen jemanja podkupnine pri gradnji optičnega omrežja. Zahteval naj bi pol milijona evrov, kar pa naj bi bila po Jankovićevih trditvah donacija oziroma odškodnina občini zaradi čezmernih posegov v prostor. Leta 2019 je bil oproščen.

Postopki tečejo še za štiri primere, v katerih so Jankovića zaslišali. 

Pasica dejstva volitve
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (117)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sl55
18. 11. 2022 10.29
samo da je levi pa lahko dela kar hoče------svoboda
Tirea
08. 11. 2022 18.15
+5
Sramota za drzavo.
WedontneedmoneyWeneedTIME
08. 11. 2022 18.05
+2
Včasih imam občutek, da živimo v Srbiji...vsak drug župan je na mehkega
4556
08. 11. 2022 17.46
+2
Takih opranoglavcev kot je frenk jih je mnogo Lobiji divje privatizacije iz 90 let praviloma SD klika kriminalci obvladujejo vse pore družbe Grešnega kozla pa najdejo Janšo in ko tudi njega ne bo več še bodo kar naprej trobezlali o janšizmu zato ,da odvrnejo pozornost od BISTVA to je kraje in davčne utaje --modern besednjak --OPTIMMIZACIJA Samo bedaki mislijo ,da trenutno vlada levica Golob --in bodoča P.R. N Musar -izrabljata pomen levica
Infiltrator
08. 11. 2022 17.46
+6
Vsi tisti župani politiki ki so imeli sum kaznivega dejanja nikol vec ne bi smel kandidirati za zupana
zzalee
08. 11. 2022 15.58
+3
kdaj bo kaksen kmet al pa navadni delavec ZUPAN?
Sickk 2
08. 11. 2022 14.46
+10
No ta clanek je samo en delcek kar se dogaja, se pravi neki u drzavi ne stima. Al so sodisca nesposobna al pa podkupljena. Vrh ledene gore. Zoki de, ivan, bavcar, zidar, snezic.....bruka!
MihaGliha
08. 11. 2022 14.32
+8
ali nam to kaj pove? bodimo lopovi v tem je ključ
markym77
08. 11. 2022 13.44
+7
Tudi nekdanji predsednik vlade je bil "nedolžen".
Nilič
08. 11. 2022 14.25
-4
Saj milijonarja, z vec vilami, ste ze izvolili za pm, sedaj pa boste se “nedolzno” osebo z ducatim slamnatih podjetij za pranje denarja.
MiroF
08. 11. 2022 13.33
-4
in levičarji hočejo zavihteli na predsedniški stol tajkunko, zagovornico vseh tranzicijskih lopovov, narobe Slovenija.
pekoči paradižnik
08. 11. 2022 13.59
+6
samo da ni janševec,.... pa ustreza. Janšizem je največje zlo našega časa in vse druge kandidate bomo nekako preživeli.
Nilič
08. 11. 2022 14.24
-4
Frenkovo razmisljanje je tipicno za oprano ovco. Prepricali so ga, da je jansa cisto zlo, ceprav nima pojma zakaj, v ozadju pa njegovi fevdalci ze 20 let, z zvesto podporo, kot je pravkar napisal, ropajo drzavno premozenje.
janez Kovač 1
08. 11. 2022 13.32
+6
Ja pri nas neobsojeni lopovi zahtevajo še oblast.Kam greš Slovenija!?
Intihar
08. 11. 2022 13.13
+7
Sami postenjaki.na goli otok z njimi
VeNoM
08. 11. 2022 12.58
-4
Južni in slovenceljni (beri, hlapčevski del Slovencev) bodo še vedno volili Jankoviča, ker je veliko "naredil".
Rafael Kramar
08. 11. 2022 13.39
-3
Upam, da si uspel prebrati moje voščilo, dokler je še bilo.!.
Rafael Kramar
08. 11. 2022 12.40
-5
Jankovič za vedno!!
justed
08. 11. 2022 12.16
+5
Kje je albanski hlapec Šrot?
Nilič
08. 11. 2022 12.13
+3
Glede na to, da imamo kot kandidatko za predsednico osebo, katera ima z mozem ducat slamnatih podjetij po Balkanu in davcnih opazah in je o tem lagala na soocenjih, se ni za cuditi, da so tudi podobni levi kalibri kandidati za zupane.
4556
08. 11. 2022 12.04
+2
Mafija - vedno najde kot izgovor za nenormalno bogatenje .Znano je ,da je v vseh tako imenovanih krizah št. bogatašev rekordno narastlo Corona ,vojna in kjer je denar je tudi MOČ --tudi moč njihovih argumentov Zato ti nepošteni kandidati zlahka zmagujejo ----ker DENAR je SVETA VLADAR Narod se pa naj prereka kdo je bolj levi ,ker levi bi naj bil SOLIDAREN in PRAVIČEN ----le pri nas so ta pomen levice zlorabili lobiji KAPITALA
Skinwalker
08. 11. 2022 11.49
+13
V slovenski politiki si lahko uspesen samo ce si bil v ZAPORU...
resslovenka
08. 11. 2022 11.47
+12
Drugje po svetu taki odstopajo s položajev, pri nas pa kandidirajo za predsednike, župane, poslance in na mesta za državljane pomembne odločitve. Ker??? Je to pri nas samoposebi umevno. In mi jih izvolimo. 🙈
Diabloss
08. 11. 2022 11.36
+10
Velenje je največje korito za napajanje
btbslo
08. 11. 2022 13.52
+1