Dejstva

Po soočenju: Kdo je navajal neresnične podatke?

Ljubljana, 06. 04. 2022 06.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Miha Plementaš, Neža Steiner
Komentarji
487

Po ponedeljkovem drugem predvolilnem soočenju smo dodatno preverili trditve osmih predstavnikov strank. Soočili so se Romana Tomc (SDS), Tanja Fajon (SD), Marjan Šarec (LMŠ), Alenka Bratušek (SAB), Robert Golob (Gibanje Svoboda), Jernej Vrtovec (Nova Slovenija), Alojz Kovšca (Povežimo Slovenijo) in Luka Mesec (Levica). Preverili smo izjave o tržnih najemninah v Nemčiji in Avstriji, o delovanju Termoelektrarne Šoštanj in proračunu. Kaj drži?

Ekipa Dejstev je v živo preverjala izjave predstavnikov osmih političnih strank, po soočenju pa smo izbrali še nekaj izjav, ki smo jih dodatno preverili.

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec je v ponedeljkovem drugem predvolilnem soočenju izjavil, da smo lani zaradi Blaža Košoroka, ki je kot generalni direktor Holding Slovenske elektrarne (HSE) začel postopek arbitraže med HSE in ameriško multinacionalko General Electric Power, pravno naslednico francoske družbe Alstom Power, dobavitelja tehnološke opreme za Teš 6, dobili 200 milijonov evrov nazaj v HSE, da lahko "danes brez težav Teš 6 dobro posluje."

Tožbo proti Američanom so sicer začeli pripravljati v času, ko je družbo HSE vodil Blaž Košorok, nekdanji državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu in sedanji direktor družbe Gen energija. A Holding Slovenske elektrarne in Termoelektrarna Šoštanj sta zahtevo za arbitražo pred Mednarodno gospodarsko zbornico vložila 25. 1. 2017, ko je HSE vodil  Gorazd Skubin. Namen arbitraže je bil povrnitev čim večjega deleža domnevne škode, ki izvira iz protipravnih ravnanj ob izgradnji bloka 6. Po dobrih treh letih so dosegli poravnavo v višini 261 milijonov evrov in ne 200 milijonov kot trdi Vrtovec. 

dejstvometer ne drzi

Pa danes Teš dejansko dobro posluje? Teš je zadnja leta v rdečih številkah, lani je imel celo 280-milijonsko izgubo, še leto prej skoraj 20-milijonsko. V nezavidljiv finančni položaj Teš postavljajo rekordno visoke cene emisijskih kuponov, ki jih mora kupovati zaradi spuščanja emisij CO2 v zrak. Okvare pri delovanju šestega bloka pa so skoraj že stalnica, zaradi česar so obratovanje bloka že večkrat tudi zaustavili, leta 2018 pa je v bloku celo zagorelo. 

poslovanje_tesa

V rdečih številkah je tudi družba HSE, lastnica Teša – leto 2020 je končala z 227 milijonsko izgubo, skupina HSE pa z 184 milijonsko izgubo. 

Je Teš zgodba o SD-ju kot pravi Vrtovec? V Tešu na vodilnih položajih najdemo poleg kadrov SD, tudi SDS. Nekdanji direktor Teš je Peter Dermol, sedanji župan Velenja in član SD, še en nekdanji direktor Teša je Franc Rosec, poslanec SDS. Že pokojni direktor HSE-ja Jože Zagožen je bil sopodpisnik pogodbe z Alstomom v Parizu, bil je član SDS. Nekdanji direktor Teš Uroš Rotnik pa je kandidiral na listi SLS. 

Luka Mesec po spominu napačno navajal višino proračuna

Predsednik stranke Levica Luka Mesec je med soočenjem dejal, da je bilo leta 2019 v času vlade Marjana Šarca 10 milijard evrov v proračunu, v zadnjih dveh letih pa prek 12 milijard evrov, torej dve milijardi več. 

dejstvometer_previdno

Izjava delno drži. V letu 2019 je državni proračun res znašal 10,16 milijarde evrov, a je v zadnjih dveh letih znašal več kot trdi Mesec – leta 2020 je bilo 13,4 milijarde evrov, leta 2021 pa 13,5 evra.  

Koliko stanejo tržne omejitve najemnin?

 Alenka Bratušek (SAB) se je v soočenju zavzela za omejitev tržnih najemnin po vzoru Avstrije in Nemčije. Res je, da jih na različne načine obe državi regulirata, a se tam kljub temu ne cedita med in mleko. V Avstriji za vzdrževanje takšnega sistema samo za zvezno deželo Dunaj plačujejo okoli pol milijarde na leto iz državnega proračuna. V Nemčiji zadnja različica zakona o omejitvah velja od leta 2015, pa so bile previsoke najemnine v Berlinu kljub temu vroča tema še med parlamentarnimi volitvami septembra lani.

Dejstvomer drži

Pri podatkih o najemniškem trgu v Avstriji smo se oprli na podatke Zavoda PIP iz Maribora, kjer se ukvarjajo s pravnim svetovanjem, pomočjo in informiranjem o Evropski uniji. V Avstriji so razvili sistem tako imenovanih stanovanj za omejen profit: ta so lahko v lasti države, zveznih dežel občin, zadrug, tudi posameznikov, celo političnih strank; lastniki pa ne smejo biti gradbena podjetja. Po podatkih Zavoda PIP je okoli 300 tisoč stanovanj v lasti občin, velika večina, 220 tisoč, v lasti Dunaja, še dodatnih 635.000 stanovanj pa je v lasti tako imenovanih stanovanjskih podjetij za omejen profit. Te najemnine so vezane na stroške gradnje, z vštetimi subvencijami pa se gibljejo med tremi in petimi evri za kvadratni meter. Se pa takšna ureditev ne poplača sama: zvezna dežela Dunaj dobi za stanovanjsko področje iz zveznega proračuna do 450 milijonov evrov na leto, mesto jih doda še od 250 do 300. 

V Nemčiji so zaradi podivjanih cen leta 2015 višino najemnine omejili z zakonom: v grobem tako, da na območjih, kjer je veliko povpraševanje, najemnina ne sme biti več kot desetino višja od lokalnega povprečja in se v treh letih ne sme dvigniti za več kot petino. Poleg zveznega zakona je parlament v Berlinu januarja 2020 poskusil še z dodatno zavoro: v prestolnici, kjer se prebivalstvo hitro stara, najemnine pa so se v desetih letih podvojile, so za pet let najemnine zamrznili. Berlinski zakon je ustavno sodišče razveljavilo, ker da najemniški trg že ureja zvezni zakon.

Pasica dejstva volitve
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (487)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ugovor vesti 133.člen
09. 04. 2022 09.19
+0
Volimo kogakoli, samo KULA in GOLOBA nikoli.
martin celin
08. 04. 2022 08.09
Laži in zavajanje . Vemo kdo je najboljši v tem.
Bflat
07. 04. 2022 10.30
g. Vrtovec tudi sebe osebno izpostavi, ko omenja svoje reševanje stanovanjskega vprašanja pred 10 leti, ko si je ustvarjal družino. S spoštovanjem, toda dejstva so?
Mickay
07. 04. 2022 09.56
+1
Zastojn se trdijo že dve leti, JANŠA bo zmagal z veliko prednostjo, politika RDEČE porodnišnice klonov NOIH obrazov je šla v stečaj..)) saj mu niso vsi skupaj z novimi in starimi frisi niti do mezinca na nogi.
puspan
07. 04. 2022 08.38
+0
Če samo pogledam petorček na naslovnici, se zgrozim, kaj vse nas čaka, če Mediana ne bi živela v lazeh in ponarejanju dejstev. Tako preko palca bi rekel, da bo SDS dobila najmanj 25% glasov.
VirusX
07. 04. 2022 09.39
+0
deling
07. 04. 2022 08.35
-3
Neresnične podatke navaja tisti, ki prireja, manipulira, laže zavaja. Teh lastnosti v tehnični stroki ne more biti. Lahko so pa v drugih strokah. Seveda in predvsem v politiki. Toda na desnem političnem polu, kamor kot domoljub rad pogledam, teh lastnosti ne vidim....
puspan
07. 04. 2022 08.32
+3
Do konca mojega življenja, mi bo ostala v glavi beseda "ZAPLINJEVANJE", ki so ga nadvse pokvarjeni v Levem spektru prinesli na plano. Smo pa res ubogi v tej Sloveniji, kjer Janševa koalicija tako hudo trpinči ljudstvo, kar se bo najbolj pokazalo čez dva tedna na volitvah. Tam se bo najbolj pošteno pokazalo, kako hudo nam gre, čeprav je res fenomen, da imamo številčno zelo veliko skupino razvajenih državljanov, predvsem mladih, ki jim je delo najbolj tuja stvar v življenju, čeprav bi prav delo moralo biti na prvem mestu, pred vsemu drugemu. Imamo odprta delovna mesta, ki pa jih žal zasedajo tujci, namesto domači ljudje, čeprav proti gostujočim delavcem in predvsem beguncem iz Ukraine nimam popolnoma nobenih predsodkov. .
staridida
06. 04. 2022 21.46
+4
Mene ne briga več , prav nobeno soočenje-vem, kaj je sposobna desnica in nesposobna levica....
marker1
06. 04. 2022 20.56
+6
Bratuškova je nabirala prejšnji teden volivce v Bosni. Tam se je tudi sestala tudi z vodjem slovenskih Romov. Zadnja novica pa je, da je danes nadlegovala oskrbovance za svoje ambicije v domu starostnikov v v Novem mestu. Ali zdaj že hodi v zelje Inštitutu 8. marec? Ti so nadlegovali po domovih starostnikov, pa Levica tudi.
Korintos11
06. 04. 2022 21.07
+0
SDS pa na Kosovem hodi, kaj mislijo tam spodaj delati?
inet
06. 04. 2022 20.56
-1
Nepomembno 😎bluz.
zibertmi
06. 04. 2022 20.10
-1
Potem, ko ugrabiš večino medijev, ostale podhraniš in onemogočiš, pa potem, ko iz vsake konzerve že dve leti skačejo ene in iste osebe v barvah stranke SDS, ko za predvolilno kampanjo potrošiš več, kot je proračun nekaj srednje velikih občin, ko o tvoji kampanji govorijo vse sindikalne podružnice stranke, od zbora za republiko do veteranov in katoliških akcij in taborov, pa ko na svoje sejme voziš ljudi kot turistična agencija z ol inklus ponudbo, tudi z "zastonj" knjigo njega ali Možine... se spotakneš ob taksite in civilno družbo desetine mladih. Ja, to krasi samo "velike" demokrate. ne bo samo dan za volitve, pač pa dan za referendum o tem, kakšno državo si želimo v prihodnje. Avtokracijo ali demokracijo. PS - račune pa naj le shrani, pa ne pri sestrični. Ko bo podatke potrebovala preiskovalna komisija novega DZ, bo fino, če bodo pri roki in na vpogled tudi Orbanovi računi...
zibertmi
06. 04. 2022 20.10
+0
Borec proti "krivosodju" Radonjić s pomočjo Matoza do nove funkcije Od Ivana Simiča do Francija Matoza. Nekdanji sodnik in zvest podpornik SDS, ki ga je ta povzdignila v simbol boja proti "krivosodju", je dobil novo, dobro plačano funkcijo.
jodr
07. 04. 2022 08.25
+2
Pravilno, saj mu je krivosodje uničilo kariero in življenje.
nebanebo
06. 04. 2022 20.01
+2
Točim žlahtne solze.. Kaj imam jaz s temi ljudmi? Kdo so to za eni?
Sars2
06. 04. 2022 19.58
-2
Žalostno je,da SDS,zaradi nabuloz o vojni,in z temu pridobivanje volivcev,na podlagi tega,Slovenijo,ter Bratuškova,sarca,mesca,fajonovo,namesto,da bi delali v dobro Slovenije,več kot že počnejo,morajo igrati iste klovne kot SDS,in govoriti o vojni,namesto o gospodarstvu v sloveniji,ker če ne bodo bodo kaznovani z manj volilci
jodr
07. 04. 2022 08.27
+0
Zdajšnja koalicija dela v dobro vseh Slovencev; malo se zapelji po SLO in boš videl, koliko se gradi, gospodarstvo cveti, brezposelnosti praktično ni-razen nekaj 1000 levakov, ki nočejo delati in uživajo na socialki,...
VirusX
07. 04. 2022 09.47
+0
Jodr, jaz poznam ogromno desnih brezposelnih... Ki jim je edina poanta da gredo v nedeljo k maši... To je to za en teden
Misika1967
06. 04. 2022 19.56
-1
SĐS je stranka ki najbolj razdvaja ljudi in je tista stranka,ki je TEPLA,KAZNOVALA IN SE Z VODNIMI TOPI TER Z POPROVIM SOLZILCEM SPRAVILA NA LASTEN NAROD.ZAPRLA NAS JE ZA 2LETI PRIKRAJALA PODATKE O VIRUSU TER PRISILILA Z UKREPI LJUDI DA SE CEPIJO. OPROSTITE AMPAK KDO RES KDO SI ZELI TAKSNO OBLAST.
St. Gallen
06. 04. 2022 21.33
+0
kaj bos pa rekel , ko bo cepljenje obvezno?
staridida
06. 04. 2022 21.52
-1
Sars2
06. 04. 2022 19.50
-2
Ponižanje je za moj intelekt,ko poslušam tonina...kako filozofira o vojni v ukrajini,in z temu pričakuje,da ga bodo volili,vsi vemo da je vojna grozna,ampak kakšno vezo ma to z volitvami,samo retardi bodo njega,SDS volili na podlagi takih nabuloz...
jodr
06. 04. 2022 19.28
+1
Golob je vsak dan bolj oskuben. Bojan Požar ga vsak dan po malem skubi. Samo še na soočenju ga morajo vprašati, koliko državnega denarja je razmetal za plačevanje njemu lojalnih novinarjev in je gotof!
Brakedirt
06. 04. 2022 19.32
+5
zakaj ga jovan sam ne vprasa? aja, ne upa na soocenje.
štrekeljc
06. 04. 2022 19.36
+5
A tisti Bojan Požar, ki je bil komunist od 1982 do 1991, zaposlen na CK-ju , sodelavec in urednik Komunista, pisec Programskega dokumenta predsedstva ZKS (skupaj z Borutom Pahorjem). Naj njega kdo vpraša, koliko računa svojo "lojalnost!
pravičnež
06. 04. 2022 19.13
+1
Zakaj nič o financiranja Goloba levih novinarjev.Kmalu bo ostal brez perja.
Brakedirt
06. 04. 2022 19.14
+1
saj bi ga lahko partijec osebno vprasal na soocenju pa se ga boji.
Brakedirt
06. 04. 2022 19.01
-2
a partijec pa bojkotira soocenja in posilja svoje sluge?
štrekeljc
06. 04. 2022 19.41
+5
Razlog je jasen. Ko bo pogorel na volitvah tega ne bo kriv on, ampak njegove sluge. Ampak so taki runklji, da se tega ne zavedajo.
Brakedirt
06. 04. 2022 19.47
+0
na soocenjih ne more sam sebi vnaprej postavljati vprasanj
nelika123
06. 04. 2022 18.58
+4
Kot da so neresnicni podatki v medijah nenavadni.Kdo pa preverja resnicnost.Novinarji ze ne...