Dejstva

Poglejte na zemljevid, kje se lahko samoplačniško testirate, cena okoli 100 evrov

Ljubljana, 21. 10. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
Alenka Marovt
Komentarji
199

Klasični molekularni testi PCR, ki pri diagnostiki covida-19 veljajo za zlati standard, v Sloveniji stanejo od 80 do 120 evrov. Zbrali smo podatke, kje in za koliko denarja se lahko samoplačniško testirate, našli smo 22 zdravstvenih domov in šest bolnišnic. Testiranje ni poceni, trener judoistk iz Lopate Marjan Fabjan celo prodaja kombi, da bo lahko plačeval testiranja. Če je test v Luxembourgu, kjer testirajo daleč največ v Evropi zastonj, pa je v Avstriji še dražji kot v Sloveniji, med 110 in 190 evri, na Hrvaškem od 60 do 220 evrov. Razrez cene testa je zgovoren, niso le epruvete in brisi, so visoko usposobljeni ljudje, zaščitna oprema, aparature, znanje, kompleksni postopki.

Kombi za teste

Tole je kombi Judo kluba Sankaku iz Lopate pri Celju. Kombi, ki prevaža evropske, svetovne, olimpijske prvakinje in mlade upe, ki to še bodo. 

Prvi mož judoistk Marjan Fabjan se mu bo odrekel in ga prodaja za slabih 14 tisočakov. Razlog? Testiranje je nov, dodaten strošek, na tekmo okoli 600 evrov, pojasni. Za to potezo se je odločil, ko so bile odpovedane priprave na Nizozemskem in so zaradi testov izgubili precej denarja, saj so z odpovedjo postali nepotrebni. "Naj poudarim, mi zaenkrat še nismo v finančni krizi, nas še ne boli glava, a ker vedno gledam naprej, vem, da se bomo v škripcih znašli čez eno leto, zato je odločitev za prodajo kombija edina prava."

To je ena od zgodb, ki jo je epidemija covida-19 postavila v drugačen položaj. Na eni strani logistični, na drugi finančni. Molekularno PCR testiranje ni poceni. Če imate simptome in vas na testiranje pošlje vaš zdravnik, potem vam strošek, ki se v Sloveniji giblje med 80 in 120 evri, krije država. Tokrat ne zdravstvena zavarovalnica (ZZZS), ampak ministrstvo za zdravje. Če se želite testirati za lastno vedenje, službene potrebe, prestop meje, potovanje ... je test samoplačniški. Analizirali smo in to ponazorili na zemljevidu, kje vse se lahko testirate samoplačniško in koliko vas bo to stalo. Našli smo 22 zdravstvenih domov in šest bolnišnic. 

V celjski in novomeški bolnišnici so septembra prenehali z samoplačniškim testiranjem zaradi spremenjene organizacije dela. Iz SB Celje še sporočajo, da "samoplačniški testi niso bili delani zaradi medicinskih indikacij, ampak zaradi formalnih zahtev raznih postopkov, ki so zahtevali potrdilo o negativnem testu. Ko se je število testiranj na začetku drugega vala močno povečalo, smo izvedbo samoplačniških testiranj prenehali". 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zakaj tako visoka cena? Cena je sestavljena iz dveh delov, laboratorija, ki je enotna za vso državo in znaša 65 evrov in ustanove, ki jemlje brise. Konkretno bomo razrezali ceni Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) in UKC Ljubljana.

NACIONALNI LABORATORIJ ZA ZDRAVJE, OKOLJE IN HRANO

NLZOH izvaja PCR teste od samega začetka epidemije. Proces, ki traja od štiri do pet ur, poteka po fazah: sprejem vzorca, priprava vzorca, osamitev in čiščenje nukleinske kisline virusa, pomnoževanje odsekov nukleinske kisline virusa, zaznavanje produktov, interpretacija rezultatov, poročanje rezultatov.  

Potreben potrošni material za test v laboratoriju: pipetni nastavki, dispenzor, epice, pasterke, mikrotiterska ploščica, kapilare, škatle za shranjevanje, posebna folija, varikina, etanol, destilirana voda, več različnih reagentov.

Kalkulacijo cene so izvedli na modelu za izračun cene, ki ga uporabljajo že od leta 2009 in je prilagojen običajnim razmeram. Model vključuje: reagente, delo sodelavcev, zaščitno opremo - rokavice, maske, očala, oblačila, stroške - ponovitve testiranja, režijske stroške, stroške energentov, amortizacijo, stroške vode, elektrike, plina, komunalnih storitev, odvoza infektivnih odpadkov, režijske stroške - informatiki, računovodstvo, tehnična služba, vzdrževanje stavb, sistemov. 

"Izračun smo pripravili v času, ko delovnega časa laboratorijev še ni bilo potrebno podaljševati, nabavljati dodatne opreme, ustvarjati zalog za nemoteno delovanje in validirati in nabavljati  rezervnih reagentov in sistemov", pojasni direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Čretnik Žohar

stuktura-cene-pcr-testa-v-laboratoriju

Tako skupaj stroški materiala znašajo 58 % celotne cene, a Čretnik Žoharjeva poudari, "trenutna cena preiskave je zaradi višjih stroškov, ki nastajajo zaradi dela preko polnega delovnega časa, verjetno podcenjena".

Cena je v državi enotna, ne glede na to ali jo laboratorij izvaja v eni ali treh izmenah. Bodisi, če je v seriji izveden eden ali 90 testov. 

Klasični molekularni test PCR stane torej 65 evrov EUR, hitri molekularni test PCR pa zaradi višje cene reagenta 109,5 evrov. Ob tem pomembno opozorilo, tukaj ne gre za hitre antigenske teste o katerih smo področno pisali včeraj, ki so veliko hitrejši, cenejši, a zaenkrat tudi precej manj zanesljivi, ampak za hitreje izvedene PCR teste. 

Kako kompleksno je delo v laboratoriju, ki ga lahko izvaja samo visoko usposobljeno laboratorijsko osebje, si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku, ki so ga posneli v NLZOH.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

UKC LJUBLJANA

V UKC Ljubljana se lahko samoplačniško testirate za 93 evrov. Izhodiščno vprašanje torej, zakaj porabijo 28 evrov, ki jih enotni ceni 65 evrov prištejejo testirancu.

Razrez cene nam pokaže, da jih 11 evrov stanejo stroški zaposlenih, diplomirane medicinske sestre in administratorja, stroški materiala, torej osebne varovalne opreme - od plašča, očal, mask, rokavic... še dodatnih pet evrov pa UKC stanejo amortizacija, energetski viri, splošni strošk in transport. 

cena-testa-pcr

Za samoplačniška testiranja se je potrebo naročiti preko spleta, navesti vse osebne podatke in plačati test, bodisi vnaprej ali neposredno pred testiranje na centralni blagajni, zapišejo na spletni strani UKC Ljubljana. Izvid vam posredujejo v 24 urah na elektronski naslov, lahko ga tudi osebno prevzamete na okencu montažne enote Infekcijske klinike.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Zdravstvenem domu Ljubljana je testiranje dražje, stane 100 evrov, od 21. maja so jih opravili okoli pet tisoč, dnevno sicer med 600 in 700 vseh brisov. Na bris se lahko odpeljete kar z avtomobilom na Metelkovo ulico. Odločili so se namreč za sistem "drive in" za odvzem brisov, "ki je med uporabniki storitve dobro sprejet in se je izkazal za odlično rešitev, saj smo na ta način povečali pretok in število opravljenih odvzemov brisov", sporočajo iz ZD Ljubljana.

V Luxemburgu in Nemčiji zastonj za vse, na Hrvaškem in v Avstriji dražje testiranje kot v Sloveniji

LUXEMBURG

Mihael Cigler je lobist v institucijah Evropske unije s stalnim prebivališčem v Luxemburgu, kjer je testiranje zastonj za vse državljane in prebivalce. Poleti so dobili vavčer za test, zdaj naj bi jih vnovič. Le v primeru, ko nimajo  več vavčerja in se želijo testirati za lastno vedenje, morajo test plačati 60 evrov. Za pot v državo, kjer je potreben test in tudi, ko se vrnejo domov, je torej v vsakem primeru brezplačen. Doslej jih je stalo 35 milijonov evrov. 

"Na testiranje se moraš predhodno naročiti preko spleta, vneseš svojo matično številko in naslov bivanja, izbereš dan in uro testiranja in dobiš potrditveni email z bar kodo", svojo izkušnjo z drive in testiranja opisuje Cigler. Na vrsti si naslednji dan.

Mihael Cigler je lobist v institucijah EU in opisuje izkušnjo iz testiranja v Luxembourgu, države z 600 tisoč prebivalci, ki poteka po sistemu drive in, je brezplačno za vse prebivalce.

Na testiranje, ki ga izvajajo na P+R parkirišu, s seboj prineseš bar kodo in osebni dokument. "Pregledajo, poskenirajo, vzamejo bris iz grla, povedo da dobiš rezultat v istem dnevu in se odpelješ." Cigler ob tem doda, "vidi se, da imajo res vse pod kontrolo, testov je dovolj, osem do deset tisoč na dan jih naredijo v državi, kjer je le 600 tisoč prebivalcev."

O tem, da so v vrhu v EU po testiranjih, smo pisali že včeraj. Povprečje sedmih dni je namreč skoraj 10 ljudi na tisoč prebivalcev. 

NEMČIJA

Parissa Hajebi in nemškega ministrstva za zdravje pojasnjuje, da v Nemčiji od 14. maja z retroaktivnim učinkom krijejo tudi laboratorijske stroške za preiskave za ljudi, ki nimajo simptomov. Preiskave za asimptomatske osebe lahko bodisi opravite v okviru sprejema v bolnišnico, bodisi jih mora opraviti javno zdravstvo. Stroške nato krije obvezno zdravstveno zavarovanje. 

"Ta nova uredba omogoča, na primer, izvajanje obsežnih testov za stike z okuženimi ljudmi, za izbruhe v vrtcih ali šolah ter serijske preiskave v bolnišnicah in domovih za ostarele. Vsak, ki ima simptome prehlada ali druge tipične simptome za covid-19, ali je bil v stiku z nekom, ki je bil pozitiven na SARS-CoV-2, naj pokliče svojega družinskega zdravnika ali zdravstveni oddelek. Ali se test opravi ali ne, odloči zdravnik."

AVSTRIJA

V Avstriji je samoplačniško testiranje dražje, kot v Sloveniji. Nina Bauregger iz avstrijskega ministrstva za socialne zadeve, zdravje, nego in varstvo potrošnikov pojasni, "če potrebujete dovoljenje za potovanje, stane od 110 do 190 evrov, odvisno od tega, kako hitro potrebujete rezultate, v štriih do osmih urah".

Avstrijski zakon o epidemiji določa, da vlada pokriva testiranje za določene skupine ljudi, kot so judje s simptomi, ljudje v stiku s potrjenim primerom, pregledi v prizadetih regijah, pregledi skupin z visokim tveganjem, torej zdravstveno osebje, ljudje v domovih za ostarele, in projekcije za turizem Pobuda za varno gostinstvo". 

Baureggerjeva še doda, da "nekatera podjetja financirajo lastna tedenska testiranja varnosti svojih zaposlenih iz dobre volje".

HRVAŠKA

Na Hrvaškem, ki hitrih antigenskih testov, niti testov na protitelesa ne uporabljajo, dnevno opravijo med pet in šest tisoč testov, doslej so testirali 330.983 ljudi (15. oktober 2020). Hrvaška ima 27 laboratorijev, kjer je mogoče opraviti testiranje. Cena testiranja znaša od 70 do 100 evrov. "To je cena, ki jo Hrvaški zavod za zdravstveno zavarovanje plača pogodbenim institucijam, ki izvajajo testiranje na novi koronavirus za zavarovane osebe, za katere je testiranje medicinsko indicirano", pojasnijo na hrvaškem ministrstvu za zdravje. 

Cene samoplačniških testiranj, torej zunaj sistema obveznega zdravstvenega zavarovanja, se določajo prosto. Gibljejo se od približno 70 pa do kar 215 evrov

Testi na protitelesa za zdaj nepotrebni, bo drugače z začetkom cepljenja proti SARS-CoV-2 ?

Testi na protitelesa oziroma serološki testi so testi, ki ugotavljajo prisotnost protiteles. Test je pozitiven v primeru, da ste preboleli bolezen covid-19 ali da ste bili okuženi brez očitnih znakov bolezni. Pri negativnem rezultatu pa je velika verjetnost, da v preteklosti niste bili v stiku z virusom. Za test protiteles je potreben odvzem krvi, zanesljivost in občutljivost sta 98 odstotni, zato je možnost lažnega rezultata majhna. V Sloveniji stane med 20 in 30 evri. Testiranje je mogoče v UKC Ljubljana, SB Murska Sobota, v SB Jožeta Potrča Ptuj, v SB dr. Franca Derganca Nova Gorica, v ZD Hrastnik, ZD Sevnica, v Adrialabu in pri nekaterih zdravnikih zasebnikih. 17 bolnišnicam smo posredovali konkretna vprašanja, ali jih uporabljajo, od kdaj, za koga, so zanesljivi in koliko stanejo.V tabeli si lahko natančno ogledate kje in kako. Odgovorilo je 16 bolnišnic. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Protitelesa je možno v krvi bolnikov dokazati najhitreje po sedmih dneh, večjo občutljivost pa metoda doseže šele 14 dni po okužbi, pojasnuje Čretnik Žoharjeva. "Zato ti testi niso primerni za namen testiranja, ampak so primerni zgolj za ugotavljanje ali je oseba že bila v stiku z virusom ali ne in so na nek način zgolj dopolnitev molekularnim testom pri diagnostiki okužb.""

Uporabni so tudi za epidemiološke študije prekuženosti populacije, kakršna je pri nas že bila izvedena. Stroka pa sicer večjega pomena v testiranju na protitelesa ne vidi, sploh, ker je po zadnjih raziskavah jasno, da test protiteles naj ne bi več pokazal po treh mesecih od okužbe. Tako se je tudi naval ljudi na testiranje protiteles precej umiril. 

V družbi Roche, ki ima za testiranje na virus SARS-CoV-2 ob molekularnih PCR testih in hitrih antigenskih testih tudi teste na protitelesa pravijo, da je bilo v primerjavi z interesom za odkrivanje akutne okužbe, torej PCR testov do danes manj zanimanja za testiranje na protitelesa.

Po drugi strani pa so prepričani, da so "testi na protitelesa izjemnega pomena za razumevanje razvoja bolezni. Brez njih je veliko težje razvijati potencialna cepiva in zdravila. Zlasti na področju cepiv bodo testi na protitelesa ključnega pomena za spremljanje odziva in razumevanja, ali cepivo deluje. Po opravljenem cepljenju bo na primer pomembno izvedeti, ali je oseba razvila protitelesa in če jih je, kakšen nivo protiteles je razvila."

Doc. dr. Viktorija Tomič, vodja Laboratorija za respiratorno mikrobiologijo Klinike Golnik poudari, da se ob ponujanju testov za samotestiranje moramo zavedati, da tu ne gre za test nosečnosti, kjer testu sledi veselje ob pojavu črtice na belem papirčku, ampak gre za resno okužbo.
Doc. dr. Viktorija Tomič, vodja Laboratorija za respiratorno mikrobiologijo Klinike Golnik poudari, da se ob ponujanju testov za samotestiranje moramo zavedati, da tu ne gre za test nosečnosti, kjer testu sledi veselje ob pojavu črtice na belem papirčku, ampak gre za resno okužbo. FOTO:

Stroka svari, testi za samotestiranje niso zanesljivi, zato jih ne kupujte

Na spletu je mogoče najti ponudnike testov za samotestiranje, ki hkrati obljubljajo več kot 97 odstotno zanesljivosti in občutljivosti. Večinoma gre za teste na protitelesa, na primer: 10 testov za 150 evrov, rezultat v 10 minutah. Pojavljajo pa se tudi drugi hitri testi. Stroka je izjemno kritična in zato svari, da jih ne kupujete, ker niso zanesljivi.

Direktorica NLZOH pravi, da so "posledice lažno negativnih testov lahko precejšnje, saj to pomeni, da bo oseba nadaljevala z  običajnimi aktivnostimi, namesto, da bi šla v samoizolacijo".

 "Ob ponujanju testov za samotestiranje se moramo zavedati, da tu ne gre za test nosečnosti, kjer testu sledi veselje ob pojavu črtice na belem papirčku, ampak gre za resno okužbo", pa poudari doc. dr. Viktorija Tomič, vodja Laboratorija za respiratorno mikrobiologijo Klinike Golnik. Torej, kot pravi, zaradi nižje občutljivosti teh testov, bi se kaj hitro zgodilo, da bi se nekdo z respiratornimi simptomi ali brez njih testiral sam doma, dobil negativen rezultat, kljub temu bil okužen s SARS-CoV-2 in pomirjen ob negativnem testu razširjal virus na svoje kontakte.

JAZMP: Na tržišču še ni certificiranega testa za domačo uporabo'

Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) bdi tudi nad hitrimi testi, ki so namenjeni samotestiranju oz. za domačo uporabo pri posameznikih – nestrokovnjakih. "Delovna skupina strokovnjakov Evropske komisije za IVD teste, v kateri sodeluje tudi JAZMP spoznava, da do današnjega dne na tržišču še ni certificiranega IVD testa za domačo uporabo."

Trenutno so na trgu lahko zgolj hitri testi, testiranje pa mora biti izvedeno s strani profesionalnih uporabnikov, akreditiranih laboratorijev in usposobljenega osebja, poudari JAZMP.

Delovna skupina strokovnjakov Evropske komisije za IVD teste, v kateri sodeluje tudi JAZMP spoznava, da do današnjega dne na tržišču še ni certificiranega IVD testa za domačo uporabo.
Delovna skupina strokovnjakov Evropske komisije za IVD teste, v kateri sodeluje tudi JAZMP spoznava, da do današnjega dne na tržišču še ni certificiranega IVD testa za domačo uporabo. FOTO: AP

JAZMP že od začetka koronavirusne krize zaznava povečano povpraševanje za dajanje na trg hitrih testov na protitelesa. Namenjeni so zgolj profesionalni uporabi, morajo imeti oznako CE in izjavo ES o skladnosti, torej, da proizvajalec ali njegov pooblaščeni predstavnik v Evropi, če je proizvajalec iz tretje države, zagotavlja, da je test varen in učinkovit.

Poslovni subjekti, ki želijo opravljati promet z medicinskimi pripomočki na debelo znotraj EU ali uvažati pripomočke iz tretjih držav, se morajo priglasiti na JAZMP. "V register poslovnih subjektov, ki opravljajo promet na debelo je trenutno vpisanih le nekaj takšnih poslovnih subjektov."

JAZMP skupaj s carinskimi organi sicer sodeluje pri kontroli izdelkov, ki jih posamezni subjekti želijo uvoziti, torej je nadzor opravljen že na meji."V zadnjem obdobju smo carini podali tri pozitivna mnenja glede skladnosti uvoženih hitrih IVD testov na prisotnost protiteles na SARS-CoV-2 in dve pozitivni mnenji glede skladnosti reagentov za PCR teste. Na podlagi prejetih prijav smo uvedli štiri inšpekcijske postopke". Šlo je za kršitev glede oglaševanja hitrih testov in neizpolnjevanja pogojev za opravljanje prometa z medicinskimi pripomočki na debelo. V enem primeru se je postopek zaključil z izdajo opozorila za storjeni prekršek, ostali postopki še niso zaključeni.

Še se spomnite donacije 30.048 kompletov testov za covid-19 kitajske fundacija Alibaba in Jacka Ma? Kaj se je zgodilo s testi, jih je Slovenija uporabila? Ne. 

Zakaj? 249 škatlic reagentov za pomnoževanje nukleinskih kislin, vsaka je vsebovala 100 ml reagentov, kar zadostuje za izvedbo 30.048 testov, je bilo marca dostavljeno v skladišča Uprave RS za zaščito in reševanje. Ker na lokaciji DLC Roje niso mogli zagotoviti ustreznih pogojev za hrambo reagentov pri predpisanih temperaturah, so komplete v hrambo in v nadaljnjo uporabo predali NLZOH.

Pri uporabi darovanih reagentov so naleteli na tehnične težave, pojasnijo na NLZOH. Ena je certifikat CE IVD, reagenti namreč nimajo te oznake. To pomeni, da jih izdelovalec ni dal v preverjanje v neodvisni organ po zakonodaji EU in za napačne rezultate testa, ki bi imeli za posledice telesno poškodbo ali smrt bolnika, ne odgovarja, ampak odgovornost za napačne diagnoze nosi laboratorij. 

"Dodatna težava je tudi ta, da niso deklarirani za uporabo na nobenem PCR analizatorju, ki jih za diagnostiko uporabljamo v NLZOH. Zaradi odsotnosti certifikata CE IVD in potrebnega prilagajanja na naše analizatorje bi morali v našem zavodu opraviti obsežnejše preverjanje. To preverjanje smo že začeli, vendar smo ga morali prekiniti zaradi reševanja številnih drugih težav v povezavi s testiranjem brisov. "

 Čretnik Žoharjeva je pripomnila, da bodo v primeru prekinitve uveljavljenih dobavnih kanalov "reagente preverili in jih uporabili, do takrat pa so hranjeni v varnem okolju. Z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo so nam sporočili, da jih iz istih razlogov kot pri nas, ne morejo uporabiti".

883x100 Dejstva Zgodba
Pasica koronavirus oktober
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (199)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vks
30. 03. 2021 18.37
Razrez cene je smesen, vsa oprema se uporablja cel dan in ne samo za en test. To je cisto plenjenje, razlig, da bi se ljudje raje cepli.
dante
10. 11. 2020 10.22
-1
Če imajo osli denar naj plačujejo, kdo garantira da si dejansko pozitiven, nihče. Vse je odvisno od potreb. Do sedaj so bili pozitivni tudi tisti, ki niso šli na test
Walter Pravicek
03. 12. 2020 09.22
-1
ZAKAJ PONUDBA ZA TE PRECENJENO PLAČLJIVE TESTE,ČE DRŽAVA IZBIRA PONUDNIKE ZA NAJVEČ 5€?ZOPET NEKDO POTREBUJE"DODATEN"DENAR?BOMO ŽE POČAKALI NA TISTI DVE"ŠPRICI" Z RAZMAHOM MESECA DNI!"
kure bedne
22. 10. 2020 16.27
+6
Kakšen nateg naroda je to. In žal nekateri še nasedajo. Zanimivo, da samo pri nas jemljejo brise iz nosu in ne iz grla. Ker v nosni odprtini, ki je nekakšen filter ti bodo 99% našli kakšno bakterijo ali kaj drugega. Kitajcem danes brise jemljejo iz grla, posledično manj pozitivnih. In to je to.
Huggo
26. 11. 2020 13.37
+0
asad dsadsa
26. 11. 2020 17.46
+0
Walter Pravicek
03. 12. 2020 09.23
+0
flojdi
22. 10. 2020 16.26
+2
. vrste so , menda dooolge. ( očitno jih ima veliiiko gnarja viška
flojdi
22. 10. 2020 19.01
+1
. ne pade mi na misel testirat se za krono. čakam na datum kemoterapije. ( skratka . .. sem v času odhoda . ki bo. za vse.
Walter Pravicek
03. 12. 2020 09.24
+0
markym
22. 10. 2020 13.03
+5
vojno dobičkarstvo.
Zoran Zoki
22. 10. 2020 13.02
+3
Slovenija žalostna postajaš sram naj jih bo vse, ki sodelujejo pri tem pranju denarja
borec91
22. 10. 2020 12.53
+1
moras denar na cesti pobirat da ti gani skoda za te lopovske kvazi teste se ce mi placajo ni sans
Matrax
22. 10. 2020 12.51
+2
Za vse, ki plačujejo dodatno tavarovanje bi test lahko bil zastonj. 2x hočete služit, BANDA!
flojdi
22. 10. 2020 16.31
.ravno imam namen zRačunat . račune dobim. za prtisk zdravila plača osnovno toliko , dodatna pa toliko. ker mi doslej , na mojo veliko srečo , vem , ni bilo potrebe Uporabljat vsegamogočega plačanega , zdaj vidim , da mi je bila tudi predkratkim izvedena neenostavna operacija plačana iz OSNOVNEGA. ČEMU , ali KOMU , plačujem DODATNO ????
zibertmi
22. 10. 2020 10.47
+5
kot se že dolgo govori vse je to politično fermacevtska zadeva zaradi denarja in pohlepa tistih ,ki imajo kapital ali pa vsaj informacije iz prve roke.svet se vrti okoli dveh stvari že od nekdaj in to je okoli denarja in še ene reči,ki je ženskega spola
ZivljenjeJeResLepo
22. 10. 2020 10.37
+4
Oderuhi! Lopovi! Namesto, da bi dali normalno ceno in da bi se lahko vsak testiral, takole izkoriščajo situacijo!
crazymoto
22. 10. 2020 10.36
+5
Plačaš 100€ zato da ti povedo da si okužen.... tudi če nisi!
hotchilipoper
22. 10. 2020 10.33
+4
Lahko začnejo gradititi nove umobolnice,ker nas vodijo bolniki na umu
+0
testiram zastonj, vendar je injekcija samo za ženske..test 100% uspešen.. in tudi če je pozitiven se jih večina vrača domov z nasmehom..
dejannovak
22. 10. 2020 09.23
+1
Eto, evropski demokratični namig, kako privarčevati denar za testiranje na korono. Recite jim, da imate simptome in npr. kašljate ter testirali vas bodo zastonj. Laž je v demokraciji dobrodošel način za varčevanje z denarjem in tudi na sploh.
Jenkec
22. 10. 2020 08.55
+3
Ti testi so čisto vojno dobičkarstvo
Krta?a 21
22. 10. 2020 08.21
+1
Stroka svari, testi za samotestiranje niso zanesljivi, zato jih ne kupujte, kupujte naše ko so dražji in nezanesljivi da bomo imeli mi denarčka ne oni....
boy36
22. 10. 2020 08.17
+3
Prvič državi in nekaterim zdravstvenim ustanovam je PCR trenutno lep biznis. Če plačujejo toliko za material za test, potem so nesposobni, ker jih zopet kupujejo preko petih ali šestih posredniških. Nekako tako kot marca z maskami. V interesu države bi moralo biti, da se testira čim več ljudi in se licira in omeji lokalna žarišča. Za konec pa še primer, sedem dni nazaj v Istambulu na letališču plačal 26,96 eur, na rezultat pa čakal samo 5 ur.
Nimasmisla
22. 10. 2020 08.04
+4
kaj mi pomaga zemljevid če pa ne smem tja ker je ceneje ker sem iz druge regije
ZIPPO
21. 10. 2020 21.31
+2
Pa se lahko spet vprašamo ZAKAJ moramo doplačati razliko za zaposlene in material??? SAJ PA JA PLAČUJEMO OSNOVNO IN DODATNO ZAVAROVANJE VSAK MESEC. A je tak problem spet teh 23 eur na test da jih krije ZZZRS???
oba tri sm te vido
21. 10. 2020 20.38
+4
a če prnesemo zamaške bo vredu al je samo na keš ?