Dejstva

Ponarejeni posnetki - lažne novice nove generacije

Ljubljana, 29. 06. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Alenka Marovt
Komentarji
3

Večkrat kot ponoviš laž, prej bo obveljala za resnico. Lažne novice, tako imenovani fake news, se tudi v 21. stoletju držijo stare Goebbelsove formule. Zavestno objavljanje lažnih novic, z agendo zaslužka ali zaradi političnih interesov, je vsekakor nevarno, razlaga strokovnjak za digitalne medije Jernej Špende in v času razmaha družbenih medijev in digitalne tehnologije dobiva nove razsežnosti. 

Če je v preteklosti kraljevala fotomontaža, so lažne novice nove generacije vsekakor ponarejeni video in zvočni posnetki. Kako lahko je  s sodobno tehnologijo prirediti govor kogarkoli, dokazujejo posnetki igralcev, ki so premikali usta Obame in drugih svetovnih politikov. 

Videoposnetki in zvočni posnetki so v zgodovini do nedavnega veljali za avtentične kot nekaj, čemur lahko verjamemo, zdaj pa bo mogoče z enim programom ponarediti, potvoriti glas celo nekega predsednika. "V prihodnje nas torej čaka še večji vprašaj, kaj je resnica in ali je resnica res to, kar vidimo," napoveduje Jernej Špende.

O sedanjosti in prihodnosti lažnih novic, vplivu novih tehnologij in družbenih medijev na njihovo širjenje pa jutri v rubriki 24ur Inšpektor v oddaji 24ur na POP TV. Alenka Marovt bo ob tem v Inšpektorju potegnila tudi črto pod projekt Dejstva in razložila, pri katerih temah so v slovenski volilni kampanji politiki najpogosteje lagali, zavajali, manipulirali ...

Inšpektor
Inšpektor FOTO: POP TV
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
29. 06. 2018 17.19
+0
medij ki kopira FN cnn
Našvasan_zob
29. 06. 2018 07.46
+7
Assad je uporabil kemično orožje.. Sadam ima kemično orožje...Vaše ogabne LAŽI, ki so svet stale več kot 1.000.000 Smrtnih žrtev.. In sedaj boste vi pridigali o fake news? ... Za kozlat...
Castrum
29. 06. 2018 07.04
+7
Vsi, ki smo živeli v enoumju, že dolgo poznamo fake news....