Dejstva

Računsko sodišče in KPK nad izplačila dopustov ministrom Janševe vlade

Ljubljana, 28. 08. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Anja Gorenc
Komentarji
713

Računsko sodišče je jasno: izplačilo neizrabljenega letnega dopusta ministrom in državnim sekretarjem ob koncu zadnje vlade Janeza Janše je bilo v neskladju z zakonodajo in tako je bilo po nepotrebnem izplačanih 204.756 evrov iz proračuna. Računsko sodišče pričakuje ukrepe za vračilo neupravičeno pridobljenega denarja. Tudi Komisija za preprečevanje korupcije je proti devetim ministrom prejšnje vlade – Zdravku Počivalšku, Alešu Hojsu, Andreju Vizjaku, Marku Borisu Andrijaniču, Simoni Kustec, Andreju Širclju, Jožetu Podgoršku, Boštjanu Koritniku in Marjanu Dikaučiču – uvedla prekrškovne postopke zaradi istih izplačil. Po mnenju pravnega strokovnjaka Luke Tičarja je tako izplačilo povsem neprimerno in zgrešeno.

Več kot leto dni je minilo, odkar je 50 funkcionarjev in zaposlenih na zaupanje v prejšnji vladi, med njimi tudi devet ministrov in 17 državnih sekretarjev, prejelo skupaj več kot 230.000 evrov bruto izplačil za neizrabljen dopust.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izplačilo osmim ministrom in 15 državnim sekretarjem je bilo v neskladju z zakonom o financah, tako računsko sodišče v reviziji zaključnega proračuna za lansko leto. V revizijo računskega sodišča sicer nista bila vključena Mark Boris Andrijanič in njegov državni sekretar, saj je v času Janševe vlade kot minister vodil vladno službo za digitalizacijo in ne ministrstva, ki so bila predmet revizije.

Izplačilo je za državni proračun povzročilo nepotrebnih 204.756 evrov stroškov, trdijo na računskem sodišču. Pri tem gre za bruto bruto znesek, ki je bil izplačan iz državnega proračuna, medtem ko je bilo osmim ministrom za 311 dni neizkoriščenega dopusta izplačanih 80.883 evrov bruto, 15 državnim sekretarjem pa za 416 dni dopusta 95.479 evrov bruto.

O vlogah za izplačilo neizrabljenega dopusta je sicer v začetku junija lani, tik preden je Robert Golob z ekipo prevzel vodenje vlade, odločala vladna komisija za administrativne zadeve in imenovanja pod tedanjim vodstvom Zvonka Černača, dolgoletnega vidnega predstavnika SDS in takratnega ministra za kohezijo.

Pri odobritvi vlog za izplačilo se je komisija sklicevala na zakon o delovnih razmerjih. Ta izjemoma dovoljuje izplačilo takšnega nadomestila, a le v primeru prenehanja delovnega razmerja. "Neveljaven je sporazum, s katerim bi se zaposleni in delodajalec dogovorila o denarnem nadomestilu za neizrabljeni letni dopust, razen ob prenehanju delovnega razmerja," določa zakon.

A je sklicevanje na zakon o delovnih razmerjih v teh primerih napačno, pravijo na računskem sodišču. Ministri tako kot poslanci niso v delovnem razmerju, pač pa po prisegi nastopijo funkcijo, zato se tudi za ministre pri dopustih uporablja zakon o poslancih. Ta pa ne predvidi možnosti sklenitve sporazuma, s katerim bi se delavec in delodajalec dogovorila o denarnem nadomestilu za neizrabljen letni dopust. Za državne sekretarje, med njimi so bili denimo Damir Orehovec, Mitja Slavinec in Franc Kangler, pa se uporablja zakon o funkcionarjih, ki prav tako izplačila takšnega nadomestila ne predvideva.

Računsko sodišče tako med drugim od vlade pričakuje, da bo pozvala državno odvetništvo, naj poda mnenje o  realnih možnostih vračila neupravičeno pridobljenih sredstev – torej ali lahko od ministrov in sekretarjev terjajo povračilo izplačil.

A tudi, če bi obstajala pravna podlaga za izplačilo neizrabljenega dopusta ministrom in državnim sekretarjem, vlada ni izkazala tega, da niso mogli izkoristiti vsega dopusta, trdijo na računskem sodišču. Tako ministri kot funkcionarji so namreč večinoma trdili, da dopusta niso mogli izkoristiti zaradi nujnih delovnih potreb oz. stalnih aktivnosti za obvladovanje koronske krize.

K temu, naj država od nekdanjih ministrov zahteva povračilo izplačanega denarja za neizrabljen dopust, so pred letom dni pozvali tudi v Pravni mreži za varstvo demokracije. Pojasnilo, ali je vlada že naredila kakšne korake v tej smeri, iz kabineta predsednika vlade še čakamo.

KPK: Ministri odločali o svojih izplačilih

Je pa Marka Borisa Andrijaniča v svoje aktivnosti vključila Komisija za preprečevanje korupcije, ki je proti vsem omenjenim devetim ministrom uvedla prekrškovni postopek zaradi izplačil skupno 82.537 evrov bruto proračunskega denarja. Bili so namreč člani vladne komisije, ki je odobrila izplačilo – torej so odločali o izplačilu sredstev samemu sebi.

Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije – 37. člen:

 

Uradna oseba mora biti v zvezi s svojo službo ali funkcijo pozorna na vsako nasprotje interesov in se mu je dolžna izogniti.

 

Uradna oseba, ki ob nastopu službe ali funkcije ali med njenim izvajanjem ugotovi obstoj okoliščin, ki bi lahko vplivale ali ustvarile videz, da vplivajo na nepristransko in objektivno opravljanje njenih javnih nalog, navedene okoliščine nemudoma razkrije neposredno nadrejenemu ali od njega pooblaščeni osebi.

 

Uradna oseba svoje službe ali funkcije in informacij, ki jih pridobi pri opravljanju svoje funkcije oziroma službe, ne sme uporabiti za to, da bi sebi ali komu drugemu uresničila nedovoljen zasebni interes.

Proti ostalim prejemnikom nadomestila pa KPK ni vložil sprožil prekrškovnega postopka, saj niso bili neposredno člani vladne komisije, ki je odločala o upravičenosti izplačil. Postopek KPK še ni končan. Če bo komisija ugotovila, da so kršili zakon o preprečevanju korupcije, jih lahko doleti opomin, globa ali opozorilo.

Prijava vroč kostanj med inšpektorji

V pravni mreži so pred letom tudi na Urad za nadzor proračuna podali prijavo za uvedbo inšpekcijskega nadzora nad izplačilom. A so na uradu ugotovili, da proračunska inšpekcija ni pristojna za presojo, ali je obstajala pravna podlaga za nadomestilo ministrom in ostalim, pa tudi ne, ali so v primeru obstoja pravne podlage tudi obstajali pogoji za priznanje pravice do nadomestila. Zato so zadevo odstopili inšpektoratu za javni sektor, ki nadzira izvajanje področnih zakonov na področju delovnih razmerij – tudi zakona o poslancih. 

Ta je zadevo brez epiloga odstopil inšpektoratu za delo in računskemu sodišču. Na inšpektoratu za delo so sicer uvedli postopek, a še ni končan, zato ga ne morejo komentirati. So pa dodali, da so pristojni le za to, da preverijo, če so bile evidence delovnega časa pravilno vodene, ne pa tudi, ali so bila javna sredstva pravilno namensko porabljena.

'Zadeva na načelni ravni popolnoma neprimerna'

Protikorupcijska komisija je vladi predlagala tudi celovito ureditev področja pravic in obveznosti funkcionarjev. Da položaj funkcionarjev pravno ni povsem dosledno urejen in ga bo treba urediti z zakonom, meni tudi generalni direktor direktorata za javni sektor na ministrstvu za javno upravo Peter Pogačar, ki sicer ocenjuje, da so nekdanji funkcionarji glede na zakonodajo pravico za izplačilo imeli. Ni se pa želel opredeljevati, ali je bila taka poteza nekdanjih ministrov tudi moralna.

Da pa je takšno izplačilo neizrabljenih dopustov na načelni ravni povsem neprimerno in zgrešeno, meni strokovnjak za delovno pravo, sicer donedavni predstojnik katedre za delovno in socialno pravo na pravni fakulteti v Ljubljani Luka Tičar. "Letnemu dopustu se ne moremo odpovedati za denarni znesek, razen izjemoma. /.../ Letni dopust je letni dopust. Ali je to poslanec ali minister smotr dopusta je povsod enak."

 

Šestim ministrom tudi nadomestilo po prenehanju funkcije, Širclju celo leto

Šest ministrov prejšnje vlade je po prenehanju funkcije tudi zaprosilo za nadomestilo plače. In prav vsi so bili med tistimi, ki so prav tako dobili izplačilo neizrabljenega dopusta. Gre za nekdanjega ministra za finance Andreja Širclja, nekdanjega gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, nekdanjega kmetijskega ministra Jožeta Podgorška, nekdanjega ministra za javno upravo Boštjana Koritnika, nekdanjega ministra za digitalizacijo Marka Borisa Andrijaniča in nekdanjega ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča.

Po prenehanju mandata imajo nekdanji poslanci, ministri in nekateri drugi funkcionarji pravico do nadomestila v višini 80 odstotkov zadnje plače, če iz objektivnih razlogov ne morejo nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve. V vsaj določenem času po koncu mandata torej omenjena šesterica, zraven pa tudi nekateri državni sekretarji, niso delali nikjer, a so pred tem vseeno vložili zahtevo za izplačilo neizrabljenega dopusta.

Nekdanji minister za finance Andrej Šircelj
Nekdanji minister za finance Andrej Šircelj FOTO: Bobo

Najdlje, celo leto, je nadomestilo prejemal Šircelj, saj je očitno v tem času izpolnil upokojitvene pogoje. Pravica do nadomestila plače po prenehanju mandata namreč velja do šest mesecev, izjemoma dlje, če v tem času oseba izpolni upokojitvene pogoje. Skupaj je prejel v tem času 56.400 evrov bruto.

Koritnik je prejemal nadomestilo vključno s 1. decembrom, skupaj 26.582,63 evra bruto. Konec decembra se je pridružil ekipi Zorana Jankovića in postal podžupan Ljubljane. Nekdanji minister za digitalizacijo je prejemal nadomestilo do 5. septembra, skupaj 13.122,52 evra bruto, Dikaučič pa do oktobra, skupaj 17.440,37 evra bruto.

Počivalšku, ki je prejel najvišje nadomestilo na izkoriščen dopust, se je iz naslova nadomestila za plačo primaknilo še 13.555,8 evra bruto. Nadomestilo je prejemal do konca avgusta. Podgoršku so nadomestilo nakazovali še septembra – skupaj 17.991,95 evra bruto kažejo podatki, ki so jih posredovali iz vladnega urada za komuniciranje.

Izplačilo neizrabljenega dopusta tudi državnemu sekretarju v Cerarjevi vladi

Omenjena petdeseterica sicer ni bila prva med funkcionarji, ki je dobila izplačilo nadomestila za neizrabljen letni dopust. Po podatkih vladnega urada za komuniciranje je bil pred njimi tega deležen tudi Darko Stare, državni sekretar na ministrstvu za pravosodje, ko ga je v času vlade Mira Cerarja vodil Goran Klemenčič. Tudi tedaj je šlo za izplačilo na podlagi sklepa vladne komisije za administrativne zadeve. Za štiri dni sorazmernega dela neizrabljenega dopusta pa je prejel 958,4 evra bruto.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Stare sicer prihaja iz Komisije za preprečevanje korupcije. Pred imenovanjem za državnega sekretarja je bil tam zaposlen kot vodja službe za nadzor in preiskave, na komisijo pa se je želel vrniti po tem, ko ga je vlada Marjana Šarca ob začetku svojega mandata razrešila s položaja sekretarja. Na komisiji so mu tedaj odgovorili, da ni več zaposlen pri njih, zaradi česar je poskusil s tožbo, a jo je pravnomočno izgubil. Sicer pa Stare, kot je razvidno iz izpisov izplačil ministrstev v letu 2018, nadomestila za plačo po prenehanju funkcije ni zahteval.

V prihodnjih dneh bomo v rubriki Dejstva objavljali serijo člankov o dopustih. V zdravstvu, kjer imajo največje pomanjkanje delovne sile, po drugi strani beležijo najdaljše dopuste – tudi po 66 dni na leto. Ali bi s krajšimi dopusti prišli do večje učinkovitosti in krajših čakalnih vrst? Po drugi strani pa so v javnem zdravstvu taki, ki na račun težkih pogojev dela dobijo 18 dni dodatnega dopusta, a hkrati lahko v istih težkih pogojih delajo v prostem času – tudi med dopustom – pri zasebniku.

 

Zakaj so v javnem sektorju, ki šteje skoraj 190.000 zaposlenih, takšne razlike pri odmerjanju letnih dopustov – od 20 do več kot 60 dni. In kako so sindikati dosegli, da se je iz predloga zakona o javnih uslužbencih, s katerimi je vlada želela poenotiti nekatere kriterije za odmero dopusta vsem javnim uslužbencem, izločili del o dopustih? Koliko dopusta imata predsednik vlade Robert Golob in ministrska ekipa, koliko ljubljanski župan Zoran Janković in koliko poslanci? 

 

In kako je v šolah? So učitelji dva meseca na dopustu, ko so šolske klopi v času poletnih počitnic prazne? Pa tudi o dopustih v gospodarstvu, kjer imajo v povprečju pet dni manj letnega dopusta kot v javnem sektorju. Kakšni so primeri dobrih praks? In kje dopusta ne morejo izkoristiti? Ali se glede na izraženo naklonjenost ministra za delo Luke Meseca menstrualnemu dopustu lahko tudi v resnici obetamo njegovi uvedbi?

Dejstva: dopust
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (713)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

za naše
04. 10. 2023 17.35
-1
Kaj se bo vse pokazalo naslednje leto , ko bo golobnjak rgel puško v koruzo!? To je drobiž , proti temu ,kar se sedaj dogaja pri teh levakih!
pekoči paradižnik
29. 08. 2023 13.29
+4
Smrt janšizmu, svoboda narodu je naše geslo, da nas ne bo uneslo, ..... če nas bo pa uneslo, je pa smrt janšizmu in svoboda narodu naše motivacijsko geslo.
Mili97787
29. 08. 2023 15.47
+2
Zdej je naše geslo ,da je Frenk navadno teslo.
pekoči paradižnik
29. 08. 2023 13.28
+4
Dokler ne bodo vsi nekdanji člani partije, zveze komunistov in sodelavci UDBE izločeni iz javnega, družbenega in poslovnega življenja ali v zaporu, toliko časa v tej državi ne bo miru, normalnih razmer za življenje, napredka in objektivnega vrednotenja zgodovinskih dejstev.
zavetnik
29. 08. 2023 09.18
+10
In takšni vodijo to pravno državo za rodovnike in lopove narejeni zakoni, kaj zakoni če jih vladarji ne upoštevajo, Prepoved dela v javnih službah in prepoved vseh funkcij v državnih ustanovah
Wolfman
29. 08. 2023 09.11
+8
Me razhudi, ko se zavem, da jim je bil ta denar dan od nas davkoplačevalcev...! Dobro sos se poreplačalui, glede na to, da so nas svobodno povsem omejili, celo dobesedno zaprli domov s pridihom policijske ure in pika na i še mnoge prisilili oz.precepili z največjim nate gom stoletja!
smuuki
29. 08. 2023 08.51
+0
Mediji so zamudili priložnost biti pozitivni. Povsod okrog nas so vsi do enega hudourniškega potočka neočiščeni. Za to se ne potrebuje strojev težke gradbene mehanizacije dovolj so pridne človeške roke. Mediji nas načrtno razdvajate namesto da bi presegli delitve na ene in druge bi stopili skupaj in očistili potočke v Sloveniji. Vlada ki bi to po svoji dolžnosti morala opraviti spi in od nje in njenih ministrstev ne moremo pričakovati akcije. Bodite morda mediji pobudniki tega očiščenja sicer nas bo žive zalilo. Dovolj naslovov ki razdvajajo. Skušajmo iz slabega potegniti nekaj dobrega in koristnega
pekoči paradižnik
29. 08. 2023 13.21
+3
pacientova druga vlada je ukinila vodnogospodarska podjetja in PUH - podjetje za urejanje hudournikov,.... ta tvoj pozitivizem je slepilni manever, da se prikrijejo škodljive poteze pacientovih vlad,... kako prozorno in predvidljivo.
apodgra
29. 08. 2023 08.25
+9
Denar imajo vsi najraje, posebno pa tisit, ki ga že tako imajo veliko. Pomembo je to , da za svojo fukcijo izstržijo maksimum , vzamejo si sami , kaj pa delajo koristnega , pa ni pomembno .
Kollerik
29. 08. 2023 08.23
+8
Desnuharski lopovi
prinašalec2
29. 08. 2023 08.13
-7
Tako in n a tak način pa se"osumljeni" zoki ni bil nikdar naslikan na najbolj branem mediju. Enaki pred zakonom?
zavetnik
29. 08. 2023 09.23
+3
Je to on sebi izplačal LD ali Janšisti svojim pudljem?
Betuul
28. 08. 2023 20.23
-6
Ma ja ! Vse bodo vrnili! Še nove stole! Kaj pa Makarovič ? Ste tam že obravnaval
zavetnik
29. 08. 2023 09.26
+2
Pa še v kakšni zaprti usstanovi bi tudi ti prišel na vrsto za obravnavo, če ni prepozno
Darko32
28. 08. 2023 20.08
-14
Kobereš te prispevke se točno vidi, da recimo Računsko sodišče deluje v času pregona levičarjev počasi ali pa drži štango kriminalu. Tako recimo ne ukrepa, ker so to njihovi kameradi. Tako niso do danes uredili ali je to pravilno, da so posamezniki v imenu države kradli od narod anepremičnine in jih potem si prilastili. Tako niso ukrepali v primeru, kjer ministri sprejemajo zakonodajo oziroma delujejo v pripravi, da si lahko njihovi sodelavci v javni upravi, sodstvo in policiji ponaredijo in legalizirajo nezakonita početja. Na tem področju niso naredili nič. Še več sodelujejo in držijo štango tem rabotam. Zanimivo pa je kak oso aktivni v primerih, kjer so v igri ministri leve politične opcije. Namreč tukaj gledamo dopuste in vidimo čudno razlago. Razlagajo, da niso zaposleni. Pogodba o zaposlitvi je teh priemrih ista kot pri tistih, kateri so iz leve politčne opcije presedlali iz javne uprave, sodstva in policije v ministrva. Torej se mora pogodba o zaposlitvi prekiniti. Nemore več zaposlen na sodišču in gre v politiko iti nazaj in soditi. TZO JE NAJBOLJ LEP PRIEMR OKUŽENEGA DELOVANJA SODSTVA iz stran ipolitične opcije, katero je prej zastopal in so popušili. Tega področja pa ti kvazi pravniki sploh ne obravnavajo. Kdor gre iz sodstva v politiko se ne sme do smrti več vrniti na sodstvo in tam delovati kot sodnik, ker je z tem se okužil in ga je potrebno izločiti po uradni dolžnosti. ITD....
Brakedirt
28. 08. 2023 20.12
+16
vrniti denar pa odgovarjati za krsenje zakona.
zibertmi
29. 08. 2023 10.56
+5
darko ,če bi delovalo hitreje janez sploh nebi videl belega dne
patogen
28. 08. 2023 20.05
-14
Na TV se je začel tednik, po 3 mesecih počitnic Jelene Aščić. Se bo lotila poplav, ali običajnega ideološkega boja?
Kollerik
29. 08. 2023 08.24
+6
zibertmi
29. 08. 2023 10.58
+4
le kaj boš ti počasi gledal in bral.nora tv se je financirala iz davkoplačevalskega denarja namenjenega javnim medijem sta in rtv,ki je v obdobju sds vodenja pridelala 9 milijonov minusa.kaka podobnost z državnim denarjem in bankrotom slovenije leta 2012-ista-novačite ljudi za samoprispevek vaše revije domovina.iščete člane preko jambo plakatov.ja slabo vam gre.
patogen
28. 08. 2023 20.00
-15
Počivalška prisiliti, da prizna. To so običajne levičarske metode. Če ne bi bilo EU, bi nam trdo predla, kot pred 80 leti.
Brakedirt
28. 08. 2023 20.03
+17
kdaj boste zaceli cistiti partijce v politiki?
Kollerik
29. 08. 2023 08.24
+4
patogen
28. 08. 2023 19.47
-15
Levičarji zasipajo, po "direktivi". 2 leti so ležali na kauču, Ivan janez neumen jih je pa zasipal z denarjem, ker je mislil, da se jim bo prikupil. Napaka, Ivan janez, oni te nikoli ne bodo marali. Oni imajo radi Kučana in komuniste. ivan janez, naredil si že nekaj napak. Že zdavnaj bi moral internacionalizirati slovenski razkol. Pa si mislil, da te bodo imeli radi.
Brakedirt
28. 08. 2023 19.53
+12
ti si pa res bogi, vrzejo te iz sluzbe, potem te pa prisilijo da napises pritozbo
patogen
28. 08. 2023 19.58
-14
To je bila stalna komunistična praksa. Berija, Stalinov krvnik je pred sodiščem leta 1954 pričal, da je bil ameriški in nemški vohun, ki je izdajal najvišje sovjetske skrivnosti, pa Finžgar je napisal traktat o domobrancih po obdelavi v zaporih knoja. Tako funkcionirajo levičarji. Tudi cerkev te je pred 500 lti prisilila, da si priznal, preden te je prosecuirala. Navade in prakse določenega psihološkega profila, ki se dokoplje oblasti, ostajajo enake.
Brakedirt
28. 08. 2023 20.00
+13
patogen
28. 08. 2023 20.01
-13
Po moje ste se vi. Ki ste se reinkarnirali po 80 letih...
Brakedirt
28. 08. 2023 20.01
+10
ti, obsojenec, putin in trump ste se zataknili v letu 45.
Brakedirt
28. 08. 2023 20.02
+11
nisi pa povedal zakaj pisies pritozbo ce so te vrgli iz sluzbe?
patogen
28. 08. 2023 20.02
-10
Ko gledam kordiša in čitam tebe, vem, kje je bila reinkarnacija. Maček matija in puklasti Miha.
Brakedirt
28. 08. 2023 20.04
+9
apodgra
29. 08. 2023 08.35
+5
Pategon Ves tekts oziroma vsebina ena sama zmešnjava. Kje vidiš danes ti komunistično ideologijo in njeno praksno ,veš samo ti. Nočna mora ali pa utopljenost v ideloogiji stranke , ki jo vodi dušni pastir JJ .
ArkaMast
28. 08. 2023 19.45
+9
Počivalšek si naj pa še "Golfe" odnese domov ker ne delujejo. Minila sta že dva božiča, pa so še vedno v polivinilih in kartonih, v skladiščih. Enako servet maske. Vozi
Slava b
28. 08. 2023 19.32
+13
Pukl je namerno praznil državni proračun,da bo pustil za sabo čim večjo finančno luknjo.Kajti njegov moto je,uporabi,prežveči,izpljuni.Misli,da je država njegavain da samo on lahko vlada.
ArkaMast
28. 08. 2023 19.47
+11
Enako je počel oni nezakonito postavljeni na RTV ko je kupoval grafike na kile. Samo da je trošil in izčrpaval RTV. Da ustvari pogorišče.
zibertmi
29. 08. 2023 11.00
+3
grafike bo obesil v hiške na veliki planini.mogoče jih bo prodal ,da bo poštimal kanalizacijo,da ne bo onesnaževala pitne vode v kamniku
ANDRO2004
28. 08. 2023 19.17
+6
Kako nekateri ne razumete? Ljudje so umirali in ni bilo časa za dopust.??? Vrnit vse z obrestmi vred, vsem prepovedat doživljensko prepoved delovanja v javnih službah. Še bolje? Vse poslat na Dob.
zibertmi
28. 08. 2023 19.20
+12
tudi v gospodarstvu je bilo tako.delali so vsepovsod brez kakih ekstra okužb.ostaja dopust ljudem vsepovsod,pa za neizkoriščen dopust ne dobijo plačila
patria
28. 08. 2023 19.34
+6
Dopust ne sme "ostajati". Dopust se mora izrabiti. Zakon predvideva redke izjeme.
apodgra
29. 08. 2023 08.44
+4
andro2004 Kaj bi še le bilo , če bi imeli še več domov za starele , potem ne bi bilo cca 7000 ljudi mrtvih , ampak bi se število močno povečalo. Kako amatersko so reševali epidemijo po domovih je pravi čudež, da še ni bilo več smrti . Vlada je reševala ljudi, medicinska stroka , pa je spala. Tako vlada ,kot stroka nista opravila svojega dela dovolj dobro. Sta pa dobro poskrbela za svoje žepe in praznila državno blagajno. Na tem področju je politika zelo uspešna , smo zelo inovativni.
avgust.
28. 08. 2023 19.16
-10
Mogoče bi računsko sodišče malo v milijonske posle GEN-I ja pogledalo, pa NLB, pa železarski sektor, pa račune v tujini,... to tu je drobiž v primerjavi z naštetim. Sicer pa je najbolj pomembno, da se možu gospe predsednice zagotovi nadomestilo, da se lahko preživlja, ostalo ni pomembno.
Brakedirt
28. 08. 2023 19.26
+12
kaj pa tisti, kaj pa oni.... samo da se odvrne pozornost...
avgust.
28. 08. 2023 20.09
-8
O, Brake, to pa je bil dopust. Indonezija?
zibertmi
29. 08. 2023 11.03
+4
železarske posle z lahkoto,je vlada pomagala pri draginji,na kar je potiskal prvi mož gospodarske zbornice,na koncu pa dobiček in delitev plena z šefom zbornice zraven.posli gen so pa pokazali svoje v tarči,s svetovalci iz kosova se je sestajal samo jj in berišaj je jj osebni prijatelj,ki ga je pred leti obiskoval celo na njegovem domu,kar je tudi sam pojasnil
patria
28. 08. 2023 19.16
+6
Ja, saj niso mogli sodelovati v umazani "covid igri" zastonj. Igranje v tako pomembni igri terja bogato plačilo.
E.Nigma
28. 08. 2023 19.13
-3
Nepomembna in brezpredmetna novica. Mi hoćemo dež. No vsaj novice o njem. Nonstop