Dejstva

Radi jeste morsko hrano? Pa veste, koliko plastike vsebuje?

Ljubljana, 30. 05. 2019 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Bezjak, Mark Vidrih
Komentarji
69

"V kitu našli šest kilogramov smeti: med drugim 115 plastičnih kozarcev, natikače, vrečke", "Prostovoljci rešili tjulna ki je imel okoli vratu zataknjen frizbi", "Našli kitovko z več kot 20 kilogrami plastike v želodcu", "V želodcu poginulega kita našli 40 kilogramov plastičnih vrečk". To so samo nekateri pretresljivi naslovi člankov, ki ob dejstvu, da vsako sekundo po vsem svetu zavržemo več kot 3 tone plastične embalaže, ne presenečajo.

Povprečen prebivalec Evropske unije vsako leto ustvari 31 kilogramov plastičnih odpadkov, kar je 3 kilograme več od slovenskega povprečja, ki v letu 2016 znaša dobrih 28 kilogramov. Slovenija tako spada med države članice z najmanj proizvedenih plastičnih odpadkov. Zanimivo, največ plastike zavržejo v najbolj razvitih državah Evropske unije, z 61 kilogrami na prebivalca na leto je rekorderka Irska, najmanj, 14 kilogramov plastike na prebivalca, pa zavržejo v Bolgariji.

rebivalec-eu-letno-proizvede-31-kg-plasticnih-odpadkov

Slovenci smo leta 2016 proizvedli skupno 59.000 ton odpadkov iz plastike, kar je 19 odstotkov manj leto prej. Skoraj polovica plastičnih odpadkov je nastala v storitvenih dejavnostih, 46 odstotkov v proizvodnih dejavnostih, najmanj, 5 odstotkov, pa v gospodinjstvih.

povprasevanje-po-plastiki-po-sektorjih

Plastične vrečke postajajo preteklost

Mineva pol leta, odkar na blagajnah slovenskih trgovin nosilne plastične vrečke niso več brezplačne. EU želi s tem ukrepom zmanjšati njihovo porabo, povprečen Evropejec jih namreč vsako leto porabi približno 200. Slovenija se je zato zavezala, da letna raven potrošnje do konca letošnjega leta ne bo presegala 90 vrečk na osebo, do konca leta 2025 pa 40 takih vrečk.

Potrošniki so novost dobro sprejeli, poraba plastičnih vrečk se je, odkar so te plačljive, zmanjšala za več kot polovico. Tudi zato sta okoljski minister Simon Zajc in predsednica trgovinske zbornice Mariča Lah podpisala kodeks o zmanjšanju prodaje plastičnih nosilnih vrečk, ki s septembrom sicer prostovoljno ukinja tudi plačljive plastične vrečke, ki jih bodo trgovci zamenjali z recikliranimi in biorazgradljivimi.

Od leta 2021 pa na trgovskih policah ne bomo našli niti drugih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, kot so krožniki, kozarci, slamice, pribor in podobno. Država namerava prepovedati izdelke, za katere so na voljo ustrezne okolju prijazne alternative. Na seznamu desetih najpogosteje zavrženih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, ki končajo v morju, je namreč več takih, za katere alternativa že obstaja. Ni pa vsaka alternativa okolju prijazna.

najveckrat-najdene-stvari-na-morski-obali

Bioplastika: zeleno upanje ali lažna obljuba?

Rešitev plastične krize na prvi pogled ponujajo številni znanstveniki, ki jim je, namesto iz naftnih derivatov, plastiki podoben material uspelo ustvariti iz različnih popolnoma naravnih sestavin: plastika iz morskih alg, iz zelenjavnih odpadkov ali celo iz krvi. Takšno plastiko so poimenovali bioplastika.

Toda bioplastika je slab termin, pojasnjuje Jaka Kranjc iz društva Ekologi brez meja (EBM): "Treba je ločiti med biorazgradljivo in bioosnovano plastiko, torej takšno, ki ni izdelana iz naftnih derivatov. Hkrati je biorazgradljivost slabo definirana, tako da v EBM na splošno ne podpiramo menjave plastike z biorazgradljivo." Dodaja še, da je bioplastika primerna le za izdelavo vrečk za zbiranje organskih odpadkov, a le pod pogojem, da so takšne vrečke dobro označene in vpeljane v sistem.

Še bolj kritičen do bioplastike je redni profesor na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete v Ljubljani dr. Mihael Jožef Toman. "Zame je to strel v prazno," je povedal in dodal, da so produkti razgradnje bioplastike ravno tako toksični in nevarni kot produkti razgradnje navadne plastike. "Bistvo bioplastike je iskanje neke alternative, ki bo nek drug sektor spet kapitalsko obogatila."

Najbolj ogroženi ljubitelji školjk

Več kot 8 milijonov ton plastike letno spustimo v svetovna morja, ta pa se potem kot bumerang vrne v našo prehransko verigo. Predvsem v obliki mikroplastike, ki pa jo je zelo težko odkriti. Delčki te plastike se na naše krožnike vrnejo kot nezaželen sintetični dodatek hrani - posebno tistim, ki imajo radi ostrige, školjke in lupinarje. Belgijski raziskovalci ocenjujejo, da povprečen Evropejec vsako leto zaužije enajst tisoč mikrodelčkov plastike, od katerih naj bi jih v telesu ostalo manj kot 60, a se z leti nabirajo in pridejo v kri, kar pa je lahko osnova za številne še neraziskane zdravstvene težave.

Več kot 8 milijonov ton plastike letno spustimo v svetovna morja, ta pa se potem kot bumerang vrne v našo prehransko verigo.
Več kot 8 milijonov ton plastike letno spustimo v svetovna morja, ta pa se potem kot bumerang vrne v našo prehransko verigo. FOTO: Shutterstock

Kitajska – žarišče problema

Od 348 milijonov ton plastke, kolikor smo je leta 2017 proizvedli Zemljani, je manj kot petina nastala v EU. Daleč največ, več kot polovico vse svetovne plastike proizvede Azija, od tega skoraj 30 odstotkov samo Kitajska.

razporejenost-proizvodnje-plastike

In čeprav globalno gledano Azija predstavlja največji problem, je Evropa po količini proizvedene plastike na drugem mestu. Zato ne preseneča, da so kandidati za poslance v predvolilnem času okoljske izzive uvrstili med najbolj pereče probleme EU, ki pa se vsaj s problemom plastike za zdaj uspešno bori, kar, denimo, z ukinitvijo plastičnih vrečk čutimo tudi slovenski potrošniki.

podatki-o-proizvodnji-plastike-v-eu-in-na-svetu
dejstva, eu volitve
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik443897
12. 07. 2019 12.33
Mene najbolj motijo plastične vrečke v Lidlu in zakaj. Živim sam in grem vsak dan po kruh, kako banano, kak grozd, kivi sploh več sadja. Med 4 - 6 vrečk na dan. Špar ima posebne vrečke na katere lahko lepiš nalepke. Tudi v Merkatorju lahko to narediš, edino ne pa v Lidlu. Problem so vrečke za sadje !!
Amasakul
03. 07. 2019 10.25
mmmm plastika
Matic Morandini
30. 05. 2019 19.00
-3
A kita in tjulna se da kupit u ribarnici? 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Zikepike
30. 05. 2019 18.56
+16
A bi bil kdo tako prijazen in mi razložil, od kod za vraga toliko tega v oceanu, oz. kdo to meče notri, iz katerih drzav najvec pride to. Hm, ne vem, si nepredstavljam, kako toliko tega konča v morju, če se pa vse kao soritira reciklira...bla bla....resno sprasujem, pa prosim brez nevmesnih...da sem gl.up pa ne vem kaj še vse....lepoo vprasam....ker mi res ni jasno....ker jst nisem nikoli od kar ze 38 let hodim na morje, vrgel noben stvari saj se mi je zmeraj zdelo, tako čisto in lepo....
KungFuPanda
30. 05. 2019 19.34
+7
Dosti se ilegalno odloži v morje. Recimo nekatere mafije, med njimi Italijanska, se ukvarjajo z odpadki. Potem jih v tretjem svetu precej zmečejo v morje, nekaj jih cikloni odpihnejo iz nastlanih ulic v Aziji, nekaj tudi tsunamiji odplaknejo.. Se nabere.
Zikepike
30. 05. 2019 21.51
+1
SDS Kopriva
26. 06. 2019 09.26
+2
Nisi g...p samo neveden, ker bereš 24 ur, kjer nimajo ravno veliko pojma o stvareh: S pojmom mikroplastika opisujemo zelo drobne delce plastike, z velikostjo pod 5 mm. Poznamo t. i. primarno, to je proizvedena mikroplastika, ki se uporablja v kozmetični industriji in industriji abrazivnih sredstev. V kozmetični industriji je sestavni del piling krem, zobnih krem, šamponov, tekočih mil, krem za obraz, krem za nego rok in nog, izdelkov za ličenje (maskare, šminke) ter celo določenih tekočin za čiščenje kontaktnih leč. Drugi vir mikroplastike je t. i. sekundarna mikroplastika, ki nastaja z razgradnjo večjih kosov plastike. Večji kosi plastike lahko razpadejo na manjše zaradi mehanskega delovanja ali zaradi kemijske razgradnje (fotokemijska razgradnja z ultravijolično B-svetlobo). Tretji vir mikroplastike pa so sintetična oblačila, pri katerih se med pranjem oblačil sintetična vlakna sproščajo v odplake, po kanalizacijskem omrežju preidejo čistilno napravo in tako pristanejo v rekah, ki odpadke prinesejo vse do morja. V okviru raziskovalne naloge na Gimnaziji Vič so izračunali, da lahko v Sloveniji v enem letu preide okrog 140 kg sintetičnih vlaken v odtoke (M. Vidmar in U. Pirc, Mikroplastika v odpadni vodi pralnega stroja) samo zaradi pranja oblačil. Ti pa se lahko naprej prenašajo v reke. Koliko mikroplastike prinesejo reke v morja, pa je vprašanje, s katerim se ravno zdaj ukvarja Inštitut za vode Republike Slovenije . Je dobro razloženo?
Dejan Vovk
30. 05. 2019 18.11
+18
rib ne smem zaradi plastike. prašiča ne smem zaradi maščobe. alkohola ne smem, ne ve že zakaj ne :D. zrak je onesnažen, pištole ne smem kupit.... vem, da delam kontra reklamo, ampak, hja.... kaj hočemo.... lahko pa vztrajamo ali ne?
MarKav
30. 05. 2019 18.25
+3
bekson74
30. 05. 2019 17.46
+16
kitajska je žarišče pa ne ukrenejo nič, nas ko je pa skromne dve milje pa na polno zeleni....hahaha... efekt? ga ni.
KungFuPanda
30. 05. 2019 19.35
+2
mihaga28
30. 05. 2019 17.16
+12
jaz ravnam zelo odgovorno z visokim zavedanjem, še nisem odvrgel embalaže vedno jo prinesem domov in v lastno kanto, če je v javno kanto ne morem oddat.
luckysss
30. 05. 2019 17.29
+18
Priden, sedi pet...Nas kaznujejo, ker damo med papir kuverto, ki ima plastično okence, Kitajci, Indijci, pa tudi Brazilci in ZDA pa svinjajo na polno... Kdo je tu nor ?! Tudi sam ravnam z okoljem zelo "v rokavicah", ne mislim pa kot zadnji hlapčič plačevati neke davke ,medtem ko več kot pol sveta ne "šmirgla" sistema in uničuje okolje s strahotnim tempom...
mihaga28
30. 05. 2019 17.13
+1
Ja nihče pa v medijih ne pove da so poplave, tornadi in lokalni vetrovi, ki razgalijo ZDA domove vir plastike v morju , pa če še tako pazimo na zbiranje embalaže se bo to dogajalo, tudi pri nas.
galop
30. 05. 2019 17.11
+30
Plastične vrečke, koga farbate novinarji ? kje je pa vsa embalaža oz vsega kar kupiš v trgovini, vse je zavito v plastiko, vrečka je zgolj kapla v morje napram embalaži..
Neutrino
30. 05. 2019 16.42
+9
Radi pišete članke? Pa veste koliko nebuloz vsebujejo?
matej1111
30. 05. 2019 16.06
+17
Spet evropa bolj papeška od papeža. Mi se bomo odpovedali, tam pa ko je dejansko problem pa bodo lepo naprej metali vse živo v morje.
luckysss
30. 05. 2019 16.05
+22
Ni le plastika problem...Morske ribe so polne težkih kovin in že praktično neužitne, sploh iste na koncu prehranjevalne verige.....Fukušime in kaj se tam dogaja raje ne omenjam... ..ampak o tem se ne govori veliko. Masovno sekajo gozdove Amazonije, nekoč imenovane "pljuča sveta" ..ampak o tem se ne govori veliko. Kitajska in indija imajo najbolj umazano industrijo na svetu, pa se nihče ne sekira.. ..ampak o tem se ne govori veliko. Se pa veliko govori o podnebnih spremembah ki potekajo že milijone let in človek na njih nima praktično nobenega vpliva...Demonizirajo naravni plin CO2, ki ga vrtnarji vpihavajo v steklenjake za večji donos...Ampak CO2 je obdavčen in nekateri bodo na ta račun zaslužili milijarde, pravi okoljski problemi pa so zanemarjeni... Tako ti je to, če so lastniki medijev isti, ki dajejo plače "znanstvenikom" in ki bodo te "okoljske" davke dali v žep...Ni čudno, da včasih omenjam ovce..
luckysss
30. 05. 2019 16.23
+7
Dajte administratorji izbrisat ta duplikat, vem da vam to ni težko...Ampak le enega ;))
mihaga28
30. 05. 2019 17.03
+7
plastika je umetni izgovor za ostalo onesnaževanje
Dejan ?rnila
30. 05. 2019 15.53
+6
Najpogostejša plastična stvar je ... steklenica
Blackhawk
30. 05. 2019 15.43
+15
In zakaj ne morejo že zdaj sprejeti tega zakona da ne bo več vrečk v trgovinah in bomo čakali do 2021 al do kdaj ze zakaj naj mi en to pojasni
pankration
30. 05. 2019 15.34
+15
Zakaj pa ne bi iz odpadne plastike proizvajali zidake za zidanje hiš?
LOPOVIGOTOVISTE
30. 05. 2019 15.33
+10
IN LEVICARJI BI RADI DA SLOVENCI PLACAMO EKO DAVEK ZA VRECKE IZ CELEGA SVETA.... ZE TO JE PEVEC DA TO BEREMO... UNICUJETE NARODU PSIHO... IMAMO 400 SAMOMOROV LETNO... NEHAJTE TEZIT ... KER MI SMO NULA V SVETOVNEM VIDIKU.. PRI ONESNAZEVANJU SVETA PA IMAMO VPLIV 0.001%... IN NAMESTO DA BI PREPRECILI UMIRANJE LJUDI V CAKALNIH VRSTAH VI PERETE DAVKOPLACEVALSKI DENAR NA RACUN OKOLJA... KOLIKO VLADA PLACA ZA TE CLANKE SE TO NAPISITE... TIPICNO PODKUPOVNJE MEDIJEV NA RACUN OKOLJA...
Justiceiscoming81
30. 05. 2019 15.17
+46
Dokler ne bo prišlo do popolne prepovedi plastike in plastičnih izdelkov za gospodinjstvo, prehrano in transport (vrečke in ostalo sran...) ne bo nič drugače. Oceanov ne bo človeštvo moglo nikoli popolnoma očistiti, tako da bodo novice kot je ta vsakdan. Vrjemite mi da bo prišel dan ko si bo morsko življenje opomoglo od človeka, ko bodo živali postale strupene za uživanje... ljudje bomo pa pocrkal zaradi lastne objestnosti do zemlje...
optimist11
30. 05. 2019 20.24
+0
periot22
30. 05. 2019 15.16
-25
Spet nam mislite pamet solit vsak naj je kar mu paše vi se pa brigajte za sebe in si najdite kakšno delo vsaj ste zato plačani!
detect
30. 05. 2019 15.06
+30
saj če greste v trgovino,predvsem v kitajsko,sama plastika.potem se pa čudimo.
elpresidente1
30. 05. 2019 15.00
+16
Pa a vi novinarji sploh preberete za sabo kdaj članek, ki ga napišete oz. prispevek, ki ga imate na TV?? Npr. čist brezvezna fora ampak vseen, kolk plastike zdj proizvedejo gospodinjstva, 5%, kakor piše v besedilu, al 14,5%, kakor je prikazan na grafu? To, da niste sposobni isti podatek napisat dvakrat isto... Kaj naj zdj bralec verjame? Pa podn so tele vaši članki oz. prispevki, (še posebej) kjer se greste kao neki statistiko res, te mine brat še naprej... Sm skor siguren, da še polovica podatkov tuki ne drži... "High five" za kvalitetne članke na 24ur 🤬😡#kamjeslokvalitetnonovinarstvo P. S. Ko bi vsaj to vzel kot dobronamerno kritiko in da bi naslednjič bilo kj boljše, ampak ja, dvomim...