Dejstva

Rekordne cene hrane: v zadnjih 20 letih višje za dobrih 73 odstotkov

Ljubljana, 11. 03. 2022 13.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Anja Gorenc, Špela Bezjak, Neža Steiner
Komentarji
75

Predsednik vlade Janez Janša glede samooskrbe in cen hrane pravi, da mogoče ne bo desetih vrst rogljičkov na mizi, a lačni ne bomo. A dejstvo je, da so cene hrane v Sloveniji najvišje v zadnjih 20 letih. Od začetka februarja 2002 pa do konca februarja 2022 so se cene hrane zvišale za 73,1 odstotkov, kažejo podatki Statističnega urada RS (SURS).

Predsednik vlade Janez Janša je ob prihodu na neformalni vrh EU v Versaillesu dejal, da je EU s skupno kmetijsko politiko zagotovila več kot 80-odstotno evropsko prehransko samozadostnost in tudi Slovenija se je v zadnjem času zelo potrudila, tako da mogoče ne bo desetih vrst rogljičkov na mizi, a lačni ne bomo.

Bolj kot raznovrstnost je problem višina cen živil. Po podatkih SURS-a se je hrana v zadnjih 20 letih podražila za 73,1 odstotka, samo v zadnjem letu za 6,4 odstotka.

podrazitve-hrane-v-20-letih

Med osnovnimi živili se je v preteklih 20 letih najbolj podražilo sadje, in sicer za kar 173,2 odstotka. Samo v zadnjem letu se je sadje podražilo za 12 odstotkov. Krompir se je v zadnjem letu po podatkih SURS-a podražil za 22 odstotkov, v zadnjih 20 letih za 70 odstotkov. Meso je danes dražje za dobrih 56 odstotkov kot pred 20 leti, v zadnjem letu se je podražilo za slabe tri odstotke. Draži se tudi kruh, v zadnjem letu za dobrih 14 odstotkov, v zadnjih 20 letih pa za 68,6 odstotka.

In če smo že pri rogljičkih: njihove cene niti ne bi smele biti takšen problem. Namreč po podatkih SURS-a so sladkor, marmelada in čokolada med tistimi prehranskimi izdelki, ki so so se v zadnjih 20 letih najmanj podražili.

podrazitve-cen-hrane

Slovenija z domačo proizvodnjo ne pokriva svojih potreb po kmetijskih proizvodih

Poleg žita, s katerim se sicer stopnja samooskrbe zvišuje, imamo največje primanjkljaje pri krompirju, sadju in zelenjavi, prašičjem mesu in medu. Spodbuden je trend, da je samooskrba višja in stabilnejša pri večini drugih živalskih proizvodov, kot so mleko in mlečni izdelki, jajca, goveje in perutninsko meso. 

Po podatkih SURS-a je bila samooskrba v letu 2020 višja kot v 2019 pri rastlinskih in skoraj vseh živalskih bilancah: s sadjem (36-odstotna) je bila višja za šest odstotnih točk, z zelenjavo (48-odstotna) za pet odstotnih točk, s krompirjem (60-odstotna), z medom (67-odstotna) in z mesom (84-odstotna). Samooskrba s krompirjem je bila v letu 2020 najvišja po letu 2014, kažejo podatki Kmetijskega inštituta. Z jajci (95-odstotna) pa je bila enaka kot v 2019. Stopnja samooskrbe z žitom je bila leta 2020 z 88 odstotki največja do zdaj, kar je močno nad povprečjem zadnjega petletnega obdobja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Samooskrba s prašičjim mesom je ostala nespremenjena s 40 odstotki. Potem ko je bila leta 2016 najnižja v zgodovini Slovenije (34 odstotkov), se je v letih 2017 in 2018 samooskrba s prašičjim mesom povečala na okoli 38 odstotkov.

Glede na leta 2014 zastavljene cilje, da bo do konca leta 2020 stopnja samooskrbe z zelenjavo 50-odstotna in stopnja samooskrbe s prašičjim mesom 70-odstotna, trenutno stanje ni najbolj spodbudno. Stopnja samooskrbe z zelenjavo počasi narašča, vendar še ni presegla meje 50 odstotkov, medtem ko stopnja samooskrbe s prašičjim mesom v zadnjih letih ostaja na podobni ravni in ne presega 40 odstotkov. Omenjena cilja do leta 2020 nista bila dosežena, ocenjujejo na Agenciji za okolje. Enako je ocenilo tudi Računsko sodišče v lani objavljeni reviziji, da Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano jasnih ciljev glede želene stopnje samooskrbe ni določilo, do večjih sprememb pri stopnjah samooskrbe med letoma 2014 in 2019 tudi ni prišlo razen deloma na področju zelenjave (s 37,8 na 43,7 odstotkov).

Pridelava medu v lanskem letu katastrofalna 

Po prvih ocenah Kmetijskega inštituta bo obseg kmetijske pridelave v letu 2021 za okoli desetino manjši v primerjavi z letom prej in bo tudi podpovprečen glede na zadnjih pet let. Pri tem se bo rastlinska pridelava občutno zmanjšala (za približno 18 odstotkov), obseg živinoreje pa bo na podobni ravni oziroma za odstotek večji. Manjše letine so bile pri vseh pomembnejših rastlinskih pridelkih, najbolj pa pri sadju, grozdju, silažni koruzi, krompirju, oljni ogrščici in hmelju. V živinoreji se ocenjuje manjši obseg proizvodnje le pri prireji perutninskega mesa in pridelavi medu.

Pridelava medu v letu 2021 je bila ena najbolj katastrofalnih do zdaj. V primerjavi z letom 2020 je bilo po ocenah pridelanega za okoli 70 odstotkov manj medu. 

Na podlagi začasnih podatkov ocenjujejo, da je v letu 2021 skupni pridelek žita predvsem zaradi slabše letine koruze, pa tudi nekoliko manjšega pridelka strnega žita, za približno osem odstotkov manjši od pridelka v letu 2020. Kljub zmanjšanju bo verjetno pridelek žita še vedno med večjimi do zdaj in za slabo desetino nad povprečjem zadnjih petih let (2016–2020).

Največ hrane pripeljemo iz Italije

Čedalje bolj smo odvisni od tujine. Denimo pri sadju in zelenjavi stopnja samooskrbe med leti močno niha. Najnižja je bila leta 2017, ko je bila letina sadja zelo slaba in smo pridelali le 15 odstotkov vsega, kar smo pojedli. Najvišja, 66-odstotna, je bila leta 2000, zadnji podatek je za leto 2019, ko je znašala 30 odstotkov. Po podatkih statističnega urada prebivalec Slovenije letno porabi povprečno 128 kilogramov sadja. 

Sveže sadje in zelenjava sta tudi po deležu zunanje trgovine z agroživilskimi proizvodi na prvem mestu, predstavljata kar 14,9 odstotkov vse hrane, ki jo uvozimo. Na drugem mestu so meso in mesni izdelki, pri čemer izstopa svinjina. Stopnja samooskrbe je v dvajsetih letih strmoglavila, če je leta 2000 znašala 80 odstotkov, se danes giblje malo pod 40 odstotkov. Meso predstavlja 11,9 odstotkov vse uvožene hrane. 

uvozimo-najvec-sadja-in-zelenjave

Trg prašičjega mesa je namreč pod močnim vplivom evropskega trga, ekonomičnost prireje je odvisna od ravni odkupnih cen in cen krmil. Dobičkonosni so veliki obrati, velike farme. Domača reja prašičev ekonomskim kriterijem učinkovitosti ne sledi, ima pa še vedno pomembno vlogo.

pojemo-najvec-hrane-italijanskega-porekla

Več kot polovico uvožene hrane pripeljemo iz sosednjih držav. Najpomembnejša trgovinska partnerica z agroživilskimi proizvodi je Italija, od koder že tradicionalno uvažamo zelenjavo, prašičje meso in žita, denimo tudi v obliki testenin in pekovskih izdelkov. Sledijo Hrvaška, Nemčija, Avstrija in Madžarska. Zunaj Evrope smo najbolj odvisni od Brazilije, ki je sicer največja svetovna proizvajalka kave, sladkornega trsa, pomaranč in soje.

Višje cene hrane tudi zaradi podražitve surovin, uvoz gnojil iz Rusije

Na višje cene hrane utegnejo v prihodnje vplivati tudi višje cene surovin v pridelavi hrane, kot so cene gnojil, semena in krme. Na to je nedavno opozoril tudi ruski predsednik Vladimir Putin, saj da Rusija in Belorusija sodita med največje dobavitelje mineralnih gnojil.

Kot so opozorili v Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije, cene gnojil ter ostalih repromaterialov že zdaj hitro rastejo in so glede na trenutne cene kmetijskih pridelkov previsoke. Tudi cene kmetijskih pridelkov se počasi dvigujejo, žal ne sledijo stroškom pridelave. "Situacija ogroža kmetijstvo, še posebej manjše kmetije, ki si nakupa mineralnih gnojil ne bodo mogle privoščiti. Posledice pomanjkanja se bodo kazale na prehranjenosti posevkov in kasneje na pridelku. Ogrožena je pridelava in prireja hrane," so izpostavili. 

 

Cene gnojil rastejo, mali kmeti si nakupa ne bodo mogli privoščiti.
Cene gnojil rastejo, mali kmeti si nakupa ne bodo mogli privoščiti. FOTO: Thinkstock

V pridelavi poljščin predstavljajo stroški energentov, gnojil in zaščitnih sredstev med 15 in 30 odstotkov vseh stroškov pridelave, v živinorejski proizvodnji pa so stroški kupljene močne krme med 15 in 25 odstotkov vseh stroškov. To pomeni, da bo letošnja setev zahtevala bistveno višje vložke v spomladanskih mesecih in posledično bistveno dražjo pridelavo hrane v primerjavi s preteklimi leti. Po njihovih navedbah v zadnjih dveh letih Slovenija iz Ukrajine in Rusije žit in oljnic praktično ni uvažala, bolj bo odvisna od morebitnih omejitev pri nabavah z Madžarske in Hrvaške, ki sta nam glavni dobaviteljici.

Po podatkih SURS-a je Slovenija od januarja od novembra lani iz Rusije uvozila za 344 milijonov evrov blaga, največ (39 odstotkov) plina, za 28 milijonov oz. dobrih osem odstotkov je bilo mineralnih gnojil.

Pasica dejstva volitve
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
17. 03. 2022 09.05
+1
in to za artikle ,kot je moka in olje,sladkor,žita in in ostale surovine,ki se rabijo za te izdelke ,so bila požeta lani.kaj bo šele drugo leto,,ko bo všteta energija za letošnjo žetev in izdelavo dobrin.se pravi se samo kujejo dobičkov,vse jim prav pride,da povečajo svoje marže
nikhrast
12. 03. 2022 16.05
-1
Ne vidim da bi folk tu v Severni Ameriki kaj veliko protestiral zaradi visokih cen. Cene bencina so že malo padle, mislim da folk vozi manj, v supermarketih pa folk gleda kaj kupi, pa stare zaloge bo treba najprej porabiti. No, čez nekaj let bomo pa spet stokali kako nizka je cena bencina.
+2
narod bi mogu it pred eu nacinalne parlamente in protestirat proti dražji hrani, dražjemu bencinu in dražjemu plinu, ter brezplačnemu pošiljanju orožja v Ukrajino!
Boskica
12. 03. 2022 08.17
+2
Te pretirane cene so igrice trgovcev in multinacionalk.Mi je pa čudno,da se nihče ne zbuni.Eu nam je nabasala svoje trgovine in cene takoj ko smo vstopili v EU. Imamo pa več posameznih milijonarjev kot prej to pa drži.
zibertmi
12. 03. 2022 08.06
+3
kot so rekli včasih.vse bo samo denarja ne-zmogli bomo pravi teolog vrtovec.embargo na rusko nafto ,ki jo uvozimo 90%
ObcasniKomentator
11. 03. 2022 20.58
+2
hvala bogu imam malo njive v centru Ljubljane, bom malo vec na vrtu. Se pa bojim, da marsikatera druzina ne bo zmogla, bo treba pomagat.
Akiaki
11. 03. 2022 20.55
-1
Gospodje in gospe,ki boste prebrali,naj vam povem da je cena moke ki jo kupujejo pekarne zrasla za 150%, tako da vam povem prijateljsko kupite si zalogo moke ker bo kruh v trgovini prisel do 5 eu...
ObcasniKomentator
11. 03. 2022 20.58
+1
sem nabavil 30Kg moke :) redno si pecem svoj kruh ...
kapetan
11. 03. 2022 19.59
+2
V zadnjem letu dobrih 6%? Katero živilo je šlo tako malo gor? Za živila kateta kupujemo vedno ista iste znamke porabimo v zadnjem letu od 15% več. Nekateta so šla tudi 100%. Koga farbajo?
Jožajoža
11. 03. 2022 19.45
-1
zlata juga,kje si. vedeli smo,da bo razpadla zaradi populistov .oni miljarderji,vi,ki se pa ukvarjate z delom, nimate za hrano. javni sektor se množi, samo janšisti so v dveh letih zaposlili 6000 članov svoje sekte v javi sektor, "ustvarili" so 2000 novih vojnih veteranov 30 let po odcepitvi,ki ni bila vojna,ker so lojalni sekti sds,delo pa naredili sramotno.
enkve
11. 03. 2022 17.37
+3
Tole o 73% povišanju cen v 20 letih mi je malo sumljivo saj statistični urad trdi popolnoma nekaj drugega in so se cene v zadnjih 15 letih dvigale minimalno, ko statistični urad poda svoje izračune dviga cen so običajno 0.74% - 3.67% odvisno od artikla, da ne govorimo o skoku cen odkar imamo evro čeprav tudi za ta obdobje statistika kaže skoraj nično stopnjo ali minimalen dvig cen zaradi prehoda na evre, no vem, da so dan pred sprejemom evra cene bile Barcafe 100gr 85 sit, banane kilogram 99sit, olje blagovna znamka Mercator 2 lit. 488sit, danes pa .... no saj veste nekaj malega je vse dražje, nekaj malega pri večini artiklov pomeni 300%
kjkljk
11. 03. 2022 16.24
+1
20 let nazaj sem zaslužil 120.000 tolarjev, kar je 500€. Danes jih zaslužim 2000+ €. Bilo bi prelepo, da bi cene ostale 20 let iste.
Skunk Works
11. 03. 2022 16.04
+5
Malo streznitve kar prav pride....Se bo mestna gosposka morda spomnila, da kmetje le niso neka nižja človeška vrsta, ki ji je v veselje riti po zemlji, in še enkrat riti po zemlji, medtem, ko se gredo oni fini mestni lajf, in spoznali bodo, da hrana le ne raste v maxi marketih. Jaz sem na srečo na podeželju, ogrevam se sicer na toplotno, ampak v kuhinji je krasen štedilnik na drva, ki lahko ogreva celo etažo, drv pa za dve tri leta v drvarnici. Imamo poznanih veliko kmetov, ki sem jim že delal usluge, in ki že tako od njih odkupujem hrano...Če bo stiska, vem da mi bodo pomagali....Ampak, kot eni pravijo, čez mestni lajf ga ni.....Dokler bodo trgovine polne....
viljuska1 1
11. 03. 2022 15.48
+2
daj ne bluzite mi za 20 let nazaj.začnimo z cenami od korone 2020 pa naprej.mislim da bodo cene vsaj 5o ce ne vec posto sle samo do novega leta.za bencin pa da se ne menimo .na 2.5 evra sto posto
einar blackstenius
11. 03. 2022 15.45
+5
ha,ha mi imamo pa kolikšno inflacijo? 6,3 %! Kdo vam laže?
Predator007
11. 03. 2022 15.18
-1
Tud Bear Grylls bi imel komedije prezvet
karamba34
11. 03. 2022 15.15
+2
Manj žret pa bo
karamba34
11. 03. 2022 15.16
+1
pomlad14
11. 03. 2022 16.10
+1
Pa manj se bo tudi kupovalo, da ne bodo nič zaslužili.
TV-MindControl
11. 03. 2022 15.07
+6
Bravo vlada dobro vam gre zadnja dva leta. Najboljša vlada vseh časov no vsaj tako pravijo desnućni petolizci
kjkljk
11. 03. 2022 16.24
+1
medus
11. 03. 2022 15.07
+8
Elite bi se morale zavedati, da v primeru lakote hitro končajo na giljotini.
Delavec_Slo
11. 03. 2022 14.57
+12
Bravo, še povečujte javni sektor in uničujte gospodarstvo, pol pa bomo na 130%-ane vlada!
Škrnicl
11. 03. 2022 14.57
+5
Ma jaz se ne sekiram. Dokler je osem vrst rogljičkov na mizi se mi fučka
pomlad14
11. 03. 2022 14.58
+8
Še pred kratkim je govoril, da mečemo kruh stran, zdaj pa brije norca z rogljicki.