Dejstva

'Roku Snežiču sem plačal 90 tisoč evrov za posel na Darsu'

Ljubljana, 22. 10. 2023 19.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nika Kunaver
Komentarji
1026

Razkrivamo posnetek, na katerem davčni svetovalec Rok Snežič sprejme pet tisoč evrov gotovine. "Gre za podkupnino," za rubriko 24UR Fokus razlaga skesanec, ki je Snežiču na posnetku izročil 25 bankovcev po 200 evrov. Skupno mu je, trdi, plačal 90 tisoč evrov podkupnin, del denarja pa naj bi šel tudi takratni največji vladni stranki SDS. Tako mu je, pravi, govoril prav Snežič.

"Rok Snežič je povedal, da ima nadzor na Darsu preko Hajdinjaka, Jaklina in Travnerja in da ima kompletno oblast nad posli. Nad razpisi, nad delom in nad pritožbami," razlaga skesanec, ki se je odločil, da posnetke podkupovanja javno razkrije.

Valentin Hajdinjak je predsednik uprave Darsa in nekdanji podpredsednik Nove Slovenije. Damijan Jaklin je bil do pred nekaj tedni direktor področja vzdrževanja na Darsu in je javnosti postal znan pred skoraj štirimi leti, ko je bil kot državni sekretar takratnega obrambnega ministra Mateja Tonina, sicer prvaka Nove Slovenije, eden glavnih akterjev sporne nabave zaščitne opreme. Anton Travner je nekdanji generalni direktor Policije, ki je bil po tem, ko je odstopil s položaja, na dan hišnih preiskav pri takratnem gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku, na Darsu pa dlje časa svetovalec uprave za korporativno varnost. Tako Jaklina kot Travnerja je na Darsu zaposlil prav Hajdinjak.

Interesi, gospodarstvo, politika 

Tako Mateja Tonina kot Janeza Janšo smo zaprosili za izjave pred kamero, a sta odgovarjanje na novinarska vprašanja odklonila.

Po tem, ko smo prejeli omenjeni posnetek, smo skoraj mesec dni v uredništvu 24UR Fokus preverjali, kaj je res in kaj ne. Govorili smo s številnimi viri. Med njimi so tako zaposleni na Darsu kot tisti, ki imajo z Darsom sklenjene pogodbe. Pridobili smo dodatne ekskluzivne posnetke, pričevanja, sporočila in dokumente, ki dokazujejo, da je v naši največji državni družbi nekaj narobe.

Glavni akterji so močno povezani s politiko. Tako z Novo Slovenijo, ki jo vodi Matej Tonin, kot s SDS pod vodstvom Janeza Janše.

Po objavi prispevka so se odzvali v SDS, ki jo vodi Janez Janša. Vse navedbe zavračajo. "Rok Snežič ni nikoli pridobival sredstev za stranko SDS," so zapisali.

Hajdinjak priznal, da so nanj vršili pritisk

Je pa na neprijetna vprašanja odgovarjal predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak. "Roka Snežiča ne poznam. Nikoli se nisva videla, nisva govorila, nikoli si nisva dopisovala," pravi. A hkrati prizna, da so številni posamezniki, tudi z več ministrstev, nanj pritiskali, naj se s Snežičem sestane. "Je bilo kar nekaj klicev, v katerih so mi priporočili, da bi bilo dobro, če bi se srečal z gospodom Snežičem. Vendar tega nisem upošteval."

Valentin Hajdinjak je vodenje Darsa prevzel 10. julija 2020. Petletni mandat se mu sicer izteče poleti 2025. V primeru predčasne razrešitve ali predčasne prekinitve pogodbe pa mu pripada šest osnovnih mesečnih plač odpravnine. Mesečna plača je lansko leto znašala 11.690 evrov bruto.

O imenih Hajdinjak ni želel govoriti, je pa priznal, da je takšen klic prišel tudi z ministrstva za infrastrukturo. Tega je takrat vodil njegov strankarski kolega Jernej Vrtovec. "Jaz sem takrat ministra Vrtovca obvestil, da me je eden od njegovih bližnjih sodelavcev poklical. Povedal sem mu, da tega klica ne bom upošteval, da gospoda Snežiča ne bom sprejel na sestanek in mu tudi povedal svoje razloge za to." Vrtovec, tako kot Tonin in Janša, ni želel stopiti pred kamero.

Je Snežič podkupnino pobiral za stranko SDS?

V zameno za podkupnino "bodo pustili, da delaš naprej," če podkupnine ne bi bilo, pa te "vržejo ven", nam pripoveduje Žvižgač, ki se je odločil, da nam posnetek odstopi, če njegovo identiteto skrijemo pred javnostjo. "Rok Snežič je po celi Sloveniji iskal takšne kombinacije, da bi dobil denar za stranko," razlaga. Na podvprašanje, ali je prav Rok Snežič govoril, da je to denar za Janševo stranko, odgovori pritrdilno. "Tako je." 

"Podkupnine jaz nikoli nisem prejel," odgovarja Rok Snežič. "Če sprejmem, sprejmem plačilo za svoje opravljeno delo," dodaja, ker da je, pri Komisiji za preprečevanje korupcije, registriran lobist. Razlaga nam, da večkrat sicer zahteva predplačilo, ki ga deponira in vrne, če pri urejanju posla ni uspešen. Če je uspešen, pa strankam nato izda račun. A da nikoli ni lobiral za Dars. "Za Dars ni bilo takšnega primera, da bi mi kdo plačal avans. Ne da bi se ga spomnil."

"Stranke se ne da podkupiti"

Snežič ni član Janševe SDS, je pa njen simpatizer. Z nekdanjim predsednikom vlade sta se, pred skoraj desetletjem, spoznala v zaporu na Dobu, ko je Janša tam prestajal, na Ustavnem sodišču na koncu razveljavljeno, zaporno kazen v zadevi Patria. Snežič pa je tam prestajal vikend zapor zaradi davčne utaje. "Sva stalno v korektnih kontaktih, sva prijatelja," o stikih z Janšo danes razlaga Snežič. Še enkrat sicer javno poudari, da nikoli ni bil uraden svetovalec njegovi vladi. "Nikoli nisem rekel, da sem svetovalec ne vladi ne njemu kot predsedniku vlade, ampak sem mu kdaj svetoval kot prijatelju."

Snežiča smo neposredno vprašali, ali se je kdaj predstavljal v imenu stranke SDS? "Ne, razen, če je kdo želel postati član ali pa je želel sodelovati s stranko, sem rekel, da lahko pomagam." Prepričan je, da se političnih strank sploh ne da podkupiti: "Pa zakaj bi neka stranka pobirala podkupnino? Te stvari niso logične, to so nesmiselne stvari."

"Ta Travner ni čisto naš /.../ saj zato je letel s Policije takrat"

V času raziskovanja in preverjanja informacij, smo pridobili še en ekskluzivni posnetek Roka Snežiča. Na posnetku razlaga o Antonu Travnerju, nekdanjem generalnem direktorju Policije v času zadnje Janševe vlade. Posnetek in odziv Snežiča lahko poslušate spodaj, tu navajamo nelektoriran prepis: "On ni čisto naš, da boš vedu, ta Travner. On je tak na vseh stolih. To so mi naši rekli. On ni čisto naš. On ni SDS, SDS. Sej zato je letel s Policije takrat, ker smo ugotovili, da ni čisto naš."

 Travner na Snežičeve navedbe ostro. "Jaz nisem član nobene stranke in kot veste iz medijev, sem odstopil iz osebnih razlogov, brez kakršnega koli zunanjega vzroka, ki bi me k temu napeljeval," pravi in dodaja, da takrat nihče od njega ni zahteval, da odstopi.

Vsi zanikajo poznanstvo s Snežičem

Ne le Valentin Hajdinjak, predsednik uprave Darsa, poznanstvo s Snežičem zanika tudi Travner: "Vem, da ta oseba obstaja samo iz televizije. Ne poznam ga, nikoli nisem z njim govoril, nikoli me ni poskušal kontaktirati. Skratka, med njim in mano je po mojem vesolje praznine." Podobno trdi tudi Damijan Jaklin: "Gospoda ne poznam in ne vem, kakšen vpliv naj bi imel name ... to gre dejansko za izkoriščanje mojega imena, kar me zelo moti," odgovarja nekdanji državni sekretar na obrambnem ministrstvu.

Zelo ostro se je sicer odzval prav Hajdinjak, ki je že pred našim intervjujem slišal, da Snežič "operira z njegovim imenom". Pravi, da želi jasno povedati, da gre za laž: "Gre za njegovo solo igro, ki jo zavračam, jo obsojam. Za zaščito Darsa in mojega imena sem pripravljen razmisliti tudi o vseh pravnih sredstvih. Težko namreč razumem, da nekdo operira s tvojim imenom, brez tvoje vednosti in da celo zahteva kakršna koli sredstva. To je zavržno."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 Ne Jaklin ne Travner sicer danes nista več na omenjenih položajih. V Darsu sta bila sprva zaposlena na delovni mesti, ki sta bili vezani na Hajdinjakov mandat, oditi pa sta morala na zahtevo enega od članov uprave. Gre za Andreja Ribiča, ki je v upravo Darsa sedel v začetku leta. Jaklin, ki je od takrat na bolniški, je bil kot direktor področja vzdrževanja razrešen letos poleti in je bil premeščen na nižje delovno mesto znotraj Darsa. Travner pa je moral s prvim marcem letos v pokoj. Ob tem je prejel približno 72 tisoč evrov visoko odpravnino.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1026)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LuxVeritas
18. 12. 2023 16.01
-2
drugace pa v kolikor vem je registriran lobist, kar skrajni levicarski mediji vedno pozabljate omenjat, i lobist lahno prijema denar na roke ce ga nato prijavi. raje bi preveril ce ga je prijavil, ce ne bo sper mogla drzava placevati odskodnino za blatenje imena, zaradi nekih skrajnih levicarjev ki nikoli ne odgovarjajo.
LuxVeritas
18. 12. 2023 15.59
-1
glavni akterji so bolj pov3zani z golo om kot z janso, z janso so povezani poslovno, ker je pac davcni svetovalec, s golobom pa je povezan preko poznanstev preko tine bivse punce goloba. to ne boste napisali, da je prav tinca njemu rihtala veze v politiki. vprsajtr se preko koga.
2fast4m3
10. 11. 2023 17.17
A se vi hecate? Posneli ste cloveka kako uzame denar..In kaj zdaj?
tarzan13
24. 10. 2023 18.30
+3
Je pa tut nekaj zanimivo, ko snežič pobira denar na mizi se nahajjo covid maske, torej posnetek ni od sedaj , verjetno se je to dogajalo pred cca 2 leti ?
tarzan13
24. 10. 2023 18.28
+3
Sploh nimam več zaupanja do Darsa, drug let se furam brezplačno po cestah
sbštajerec
24. 10. 2023 10.07
+3
Takše modele z Ddr, ki so tako sposobni je Joža hitro pospravil, saj dejansko škodijo družbi, kljub DDR-ju. Mora pa biti sposoben, gradi pa brez premoženja. Koga bo sedej navajal ko babice nij več in katera mu bo prala gnar.
nostalgik
23. 10. 2023 21.43
+3
DARS, LEGLO KRIMINALCEV IN KORUPTIVNEŽEV--REZULTAT CESTE ŠE IZ SOCIJALIZMA, KO JE BIL RED PRI DRUŽBENIH KRAJAH
minkica91
23. 10. 2023 21.01
+2
a že spet afera, aja popularnost vladi pada, zdaj pa pisuni takoj nekaj spesnit in spet bodo eni enoumni ali slabo...um to verjeli.
SlepiSlovenc
23. 10. 2023 20.47
-4
Kaj je to kak gnar? Drobiž za rajo.
Ta0s
23. 10. 2023 20.41
+5
medekmali medekmali
23. 10. 2023 20.38
-2
a je pokazal in dokazal trditev da je plačal 90.000 eur ali dal podkupnino kaj zdaj plačal ali dal ?? ker če plačaš je račun , če si dal pa si sam kriv in ne jokaj . to je vse namesčeno
Janez Janez
23. 10. 2023 20.27
+1
ja kaj pa elektro milijoni , kdaj bodo ti na TV
džonborno
23. 10. 2023 19.29
+4
Pa kaj je s temi doktorji: dr. Snežić, dr. Loredan, dr. Golob....vsi katastrofa za proračun!
Finfer
23. 10. 2023 19.28
+9
mene noče nihče podkupiti ali pa mi podtakniti v žep kakšnih par stotisoč evrov ker moram prenašati vso to pokvarjeno državo in državne birokrate !!
bojman
23. 10. 2023 18.09
+9
in kaj bo? Nič. Nekaterim je vse dovoljeno.
old skul
23. 10. 2023 17.40
-11
Na tem posnetku je mogoče 900€, ne pa 90 tisoč.
za bojši jutri
23. 10. 2023 19.14
+9
25 x 200 = 5000, tako tudi piše v tekstu, kje pa si ti dobil 90.000 je pa vprašanje, morda na dnu kozarca?
kritika1
23. 10. 2023 16.32
-11
Preiskovalci na delu? Novinarko bi lahko malo bolj poučili o metodah vodenja razgovorov, predstavljanju "dokazov", ker le teh preprosto ni, kajti pri vsaki izjavi, posnetku, avdio ali video je potreben kraj in čas! Če tega nimate nimate nič. Tisto o Travnerju , je najboljša, kaj je tam spornega? Če bi bil datum in kraj in bi to sovpadalo z njegovim odstopom, potem bi bil to morda celo indic in nič drugega. Pojdite po sledeh izjav Bobnarjeve ki bremeni Goloba? Tam ni skrivalnic, nihče se ne skriva, vse se da preveriti in naj vam pomagam, v Policiji sedaj v pisarnah sedi kar nekaj odstavljenih visokih uradnikov, ki vam lahko povedo še kaj več, če je zanimanje? Tudi afera Patria se je začela enako, neznanega dne na neznanem kraju z neznanimi osebami??
za naše
23. 10. 2023 16.29
-10
Glede na to ,kakšen svetovni goljuf je po vašem mnenju g.Snežič ,a verjamete ,da bi prejel denar pred kamero ,ki očitno ni bila skrita ?? Če pa je bila skrita so pa ti posnetki neuporabni ,ker so bili posneti proti pravno ,kot pri jankovićću , problem je samo ,da g.Snežič ni proti g. Janši..
Andree
23. 10. 2023 16.58
+14
User1035444
23. 10. 2023 16.06
-8
A ni tole mal mimo? Usmerjanje pogleda drugam.
Bubba
23. 10. 2023 15.49
+9