Dejstva

Se je število kaznivih dejanj, kot pravi Janša, pri Romih zmanjšalo?

Ljubljana, 25. 03. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Neža Steiner
Komentarji
103

Predsednik vlade Janez Janša je v Državnem zboru izjavil, da so se v tem mandatu veliko ukvarjali z romsko problematiko, predvsem znotraj posebne delovne skupine, število kaznivih dejanj pripadnikov romske skupnosti pa, da se je zmanjšalo. Ali Janševe navedbe držijo?

Izjavo Janeza Janše, da se je število kaznivih dejanj Romov zmanjšalo, smo preverili na policiji. Pojasnili so, da ne vodijo kaznivih dejanj glede na etnično pripadnost storilcev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Romska skupnost pri nas sicer strnjeno živi v Prekmurju, na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju. Evidenca policije o kaznivih za območje jugovzhodnega dela Slovenije (območje PU Novo mesto, del PU Ljubljana in PP Kočevje) kažejo, da je bilo v letu 2022 na območju Kočevja za 31 odstotkov manj kaznivih dejanj kot v enakem obdobju lani. Na območju Novega mesta pa 16,7 odstotka manj. A pozor, ta evidenca zajema celotno tamkajšnje prebivalstvo, ne le Romov.

stevilo-kaznivih-dejanj-jv-slovenija

Z istim vprašanjem, torej ali se je število kaznivih dejanj Romov res zmanjšalo, smo se obrnili tudi na delovno skupino, ki je bila na ministrstvu za notranje zadeve ustanovljena julija 2020 in se ukvarja z romsko problematiko. Skupino vodi generalni direktor policije Anton Olaj, skupina pa je nadomestilo dotlej delujočo vladno komisijo. Odgovor smo prejeli od policije in je bil identičen prvemu.

dejstvometer_previdno

Ob tem pa so dodali, da se je delovna skupina, ki šteje 16 članov, doslej sestala na osmih rednih in treh dopisnih sejah. Janša torej trdi, da so se v skupini veliko ukvarjali z romsko problematiko. Na policiji pa dodajajo, da so do danes pripravili konkretne predloge sistemskih sprememb, predloge dodatnih ukrepov k nacionalnemu programu vlade za Rome, ki so se izvajali od lani naprej, potrjen je bil nov predlog nacionalnega programa za obdobje 2021–2030, vlada ga je potrdila decembra lani.

Pasica dejstva volitve
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3