Slovenija

KOMENTAR: Slovensko letalstvo po 110 letih doseglo dno

Ljubljana, 29. 09. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
310

Grozeči stečaj letalske družbe Adria Airways ni slučajnost, niti ni zgolj posledica prodaje finančnemu skladu 4K Invest. Gre za dolg niz slabih odločitev in neobstoječih strategij za letalstvo v Sloveniji. V Sloveniji so politiki na vodilna mesta pogosto postavljali ljudi, ki so bili bolj politično kot strokovno podkovani za vodenje podjetij in uradov, ki se ukvarjajo z letalstvom. Časi, ko je Edvard Rusjan z neverjetno željo sestavil letalo in z njim med prvimi v Evropi poletel v nebo, so mimo.

Adria Airways ima daljšo zgodovino, kot je starost številnih pilotov, ki danes upravljajo z njenimi letali. To letalsko družbo v Sloveniji večino poznamo po tem, da jo je bilo treba skozi zgodovino velikokrat finančno reševati, a kot se piloti in zaposleni šalijo, so se direktorji in usmeritev družbe spreminjali hitreje kot letni časi. V letalstvu so hitre in prenagljene odločitve vedno hudo kaznovane, letalstvo ne deluje na ”naj bi”, ampak na jasnih odločitvah za dosego ciljev.

Adria Airways je zamenjala že toliko strategij, da bi se lahko vprašali, če so nekateri vodilni sploh imeli kaj znanja o letalstvu. Vodenje Adrie pod taktirko Janeza Kocijančiča in nakupa airbusa, ki so ga leta kasneje odstranili iz flote, podjetju pa je ostal ogromen dolg, je bila ena od potez, ki je Adrio močno obremenila. Podarjene letalske karte, izleti, poliitčne usluge in nenazadnje tudi slavna izjava Maksa Tajnikarja, da Adrie nimamo za to, da dela dobiček, ampak da se z njo prevažamo, nam kaže kako je politika videla nacionalnega prevoznika.

Odločitve, ki so pripeljale do polomov v Lodžu, Paderbornu, Švici in drugje, so bile za podjetje katastrofalne in zaradi vsake je Adria izgubila ogromno denarja in tudi ugleda. Poglejmo zgolj Paderborn: Adria takrat ni imela dovolj posadk, zato so tja leteli le z nekaj letali, odprtje baze se je premikalo za mesece, Adria je na koncu najela tuja letala pri Nordici, da bi opravljala lete, je spreminjala urnike, odpovedovala lete in, po zgolj treh mesecih, bazo tudi zaprla. Ni bilo slučajno, da je Adria najela letala pri Nordici, saj je, kot smo že poročali pred dnevi, Nordica zelo povezana z vodstvom 4K Invest.

Naši fantje, ki so iz Istanbula leta 2017 prinesli zlato medaljo, so prispeli na Adrijinem letalu, kateremu so piloti namenili klicni znak Champs2017. Odbojkarska ekipa, ki bo danes v Parizu naredila zgodovinski rezultat, pa bo sicer prišla nazaj na letalu Adrie Airways, a vprašanje je, če bo to zadnjič. 
Naši fantje, ki so iz Istanbula leta 2017 prinesli zlato medaljo, so prispeli na Adrijinem letalu, kateremu so piloti namenili klicni znak Champs2017. Odbojkarska ekipa, ki bo danes v Parizu naredila zgodovinski rezultat, pa bo sicer prišla nazaj na letalu Adrie Airways, a vprašanje je, če bo to zadnjič.  FOTO: Miro Majcen

Leta se je govorilo o nenavadnih poslih, ki so se podpisovali v Adrii, a država ni naredila nič. Novinarji smo poročali in opozarjali na odločitev o prevzemu Darwin Airlines, država zopet ni naredila nič. Revizorji so opozarjali na čudne posle z znamko Adria Airways, nadzorne strukture v državi niso naredile nič. Nenazadnje smo opozarjali, da 4K Invest ni strateški partner, ampak sklad, ki je v preteklosti v stečaj spravil že kar nekaj podjetij. V državi so odgovorni vedeli, da se dogajajo sporne zadeve, a so gledali stran. Druga možnost, da niso vedeli ali pa razumeli, je še slabša.

Država pod vodstvom Alenke Bratušek se je leta 2014 odločila, da Adrio proda, leta 2016 je to vladi Mira Cerarja tudi uspelo, a ob nepravem času. Čas po letu 2010 namreč za evropske letalske družbe ni bil ugoden, saj so se številne soočale z visokimi cenami kerozina, izredno dolgimi zaostanki pri prevzemu novih letal, dolgovi, ki so se nabrali v času krize in zahtevami pilotov po višjih plačah. To vse je nižalo dobičke v letalskih družbah, zato niso bili pripravljeni množično kupovati regionalnih prevoznikov. Pri nas smo vztrajali, da moramo za vsako ceno prodati Adrio, in sklad 4K Invest je bil najslabši možen kupec, ki so ga uspeli najti. Danes vsi govorijo, da je bil to edini kupec, ker Adrie ni nihče želel, a stvari v letalstvu so bolj komplicirane, kot se zdi na prvi pogled.

Slovenska letalska družba je imela, če odstranimo sporne odločitve vodstva, enake težave kot Lufthansa in marsikatera majhna družba, kot je bil Estonian Air. To estonsko podjetje je imelo podoben razvoj dogodkov, kot jih ima danes Adria, s tem da so na plečih Adrie in novim denarjem naredili novo državno podjetje Nordica. Adria je reševala povezave, ki jih je imel Estonian Air, dokler se ni Nordica spravila na noge.  

Letos praznujemo 100 let slovenskega vojaškega letalstva in neverjetnih 110 let prvega poleta slovenskega letala, ki ga je ustvaril pionir Edvard Rusjan.
Letos praznujemo 100 let slovenskega vojaškega letalstva in neverjetnih 110 let prvega poleta slovenskega letala, ki ga je ustvaril pionir Edvard Rusjan. FOTO: Miro Majcen

Adria je na svojo škodo vzdrževala določene povezave za Nordico, ta pa je nato Adrio ”poplačala” za svoje delo. Leta 2016 je tako Adria z nenavadnimi poslovnimi procesi dobila 4,5 milijona evrov posojila z zelo visokimi obrestmi. Leta 2019 je šef poslovanja v Adrii postal nekdanji direktor Nordice Sven Kukemelk, Nordica pa je zahtevala 8–9 milijonov evrov nazaj. Danes se je spremenila v wet lease podjetje, kar pomeni, da oddaja svoja letala in usluge drugim letalskim družbam, podobno strategijo razvoja je, če odstranimo tančice, imel 4K Invest z Adrio. Ni rednih služb, pogodbene obveznosti, na-klic službe, stroški so nizki, zaslužki za podjetje spodobni, Tallin pa zdaj povezujejo Poljaki. Takšno strategijo razvoja je Adria občutila, ko je letela za skupino Lufthansa, sama pa je najemala letala Carpatair, da so letela na rednih linijah iz Ljubljane.

Kako se je to splačalo Adrii, ne ve nihče, razen tega, da so stroški v podjetju ponoreli. Naši piloti so leteli v Švici in Nemčiji, tuji piloti so pa prevažali Slovence in slovenske goste iz Ljubljane. Nezadovoljstvo potnikov je raslo, država in odgovorni na ministrstvih pa so ponavljali, da je Adria Airways zasebno podjetje. Rešitve so obstajale, a koraka naprej se niso upali narediti.

Darwin Airlines, ki ga je prevzel 4K Invest, so prav tako hoteli na plečih Adrie spremeniti v wet lease podjetje. Zakaj jim to ni uspelo, vedo vodilni v 4K, švicarski tožilci pa zadeve preiskujejo, saj je prek Slovenijo iz Darwina izginilo nekaj milijonov evrov. Država in številni sekretarji so za to vedeli in zopet pogledali v drugo stran. Propadanje Adrie je bilo postopno in najverjetneje načrtno, da se uniči ugled podjetja in ga spremeni v wet lease letalsko družbo, dejanja zadnjih tednov pa to samo še podkrepijo.

V letalstvu so hitre in prenagljene odločitve vedno hudo kaznovane, letalstvo ne deluje na ”naj bi”, ampak na jasne odločitve za dosego ciljev.
V letalstvu so hitre in prenagljene odločitve vedno hudo kaznovane, letalstvo ne deluje na ”naj bi”, ampak na jasne odločitve za dosego ciljev. FOTO: Miro Majcen

Letalski trg je tako specifičen, da poslovne šole, dragi certifikati in dolgoletne izkušnje ne pomagajo, saj gre večinoma za razvoj dolgoročnih strategij, ki temeljijo na verjetnostnih izračunih in razumevanju letalske ekonomije. Nihče ne ve, a mora misliti tudi na to, če bo Bližnji vzhod vzplamtel in bodo cene nafte šle v nebo, ali pa če bo izbruhnil nov ognjenik, ki bo prizemljil letala, ali kdaj bo boeing 737 MAX ponovno poletel. Če je strategija temeljila na teh letalih, so se nekatera podjetja zdaj znašla v težavah. Dobički v letalstvu so majhni in "muhasti" in Adria ima za razliko od številnih letalskih družb to ”smolo”, da se nahaja v Sloveniji, kjer davčna politika ni naklonjena hitrim spremembam v svetu. Če recimo pogledamo letno poročilo za 2018, vidimo, da so zaposleni v Adrii z naslova plač v proračun prinesli več kot 10 milijonov evrov, to je kar polovica stroškov dela. Piloti niso poceni in konkurenca je na prostem trgu huda, zato je imela Adria težave že z ohranjanjem kadrov. Po drugi strani Ryanairovi piloti dobijo spodobna nakazila na račune, a davke za njih, ker so prijavljeni prek podjetij v davčno ugodnih državah, plačujejo veliko manjše. A tudi v letalstvu zdaj prihaja do novega premika, saj vse več držav zahteva, da nizkocenovniki zaposlijo osebje v državi, v kateri delujejo.

Tudi kerozin v Sloveniji ni poceni in nekatera tuja podjetja, ki letijo v našo državo, pridejo s polnimi tanki, saj se jim celo bolj splača gorivo pripeljati iz tujine kot plačevati trošarine pri nas. Adria je letala s kerozinom polnila na Brniku, in to ne gre za majhen znesek, številka je milijonska, nekaj deset milijonska. 

Komentar izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Adria je bila tudi omejena na eno letališče v Sloveniji, promet potnikov do leta 2017 ni dohitel števila pred krizo, zato je tudi iskala poti na Balkanu. A zdajšnji lastniki so kakršnokoli strategijo razbili, ko so Adrio Airways spremenili v najemno podjetje, za redne linije pa najemali tujce. Če je imela prvotna strategija možnost uspeha, je bila ta v letu 2018 zapuščena. 

Turizem v Sloveniji ima rekordne številke, zdaj pa bomo čez noč najverjetneje ostali brez prevoznika, ki je na ljubljansko letališče pripeljal polovico letalskih potnikov. To je skoraj milijon ljudi. Tuji letalski prevozniki, ki bi nadomestili povezave, bodo prihajali postopoma, omenja se tudi možnost prehodnega obdobja enega leta, in ne bodo nadomestili vseh linij. Adria je povezovala Slovenijo z Evropo, domači turisti so potovali s slovenskim osebjem in naši fantje, ki so iz Istanbula leta 2017 prinesli zlato medaljo, so prispeli na Adrijinem letalu, kateremu so piloti namenili klicni znak Champs2017. Odbojkarska ekipa, ki bo danes v Parizu naredila zgodovinski rezultat, pa bo sicer prišla nazaj na letalu Adrie Airways, a vprašanje je, če bo to zadnjič. 

Letalski trg je tako specifičen, da poslovne šole, dragi certifikati in dolgoletne izkušnje ne pomagajo, saj gre večinoma za razvoj dolgoročnih strategij, ki temeljijo na verjetnostnih izračunih.
Letalski trg je tako specifičen, da poslovne šole, dragi certifikati in dolgoletne izkušnje ne pomagajo, saj gre večinoma za razvoj dolgoročnih strategij, ki temeljijo na verjetnostnih izračunih. FOTO: Miro Majcen

Izgubljamo nekdaj ponos slovenskega komercialnega letalstva, a tudi na tleh ni veliko bolje. Letališče Maribor sameva, je brez strategije, država pa plačuje ogromne zneske, da je sploh lahko odprto. Že več kot mesec dni prosimo za finančne podatke o poslovanju letališča Maribor, a nam DRI vedno ponudi drug izgovor ali drug datum za dostavo podatkov, nazadnje so obljubljali za naslednji ponedeljek. DRI je letališče prevzel na odločitev ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek, razlog pa ni bil razvoj letališča, ampak to, da niso želeli plačati kazni zaradi evropskih subvencij. O težavah portoroškega letališča, ki že več kot 15 let čaka na prostorski načrt, ki bi mu omogočal razvoj smo tudi že pisali, pa lahko povemo, da korespondenca, s katero razpolagamo, kaže, da se v štirih mesecih, od prvega pisanja, ni spremenilo nič. Premaknilo se ni niti na drug papir ali pa v razmislek o kakšni strategiji, medtem pa letala na mednarodnem letališču še vedno parkirajo na travi.

Letos praznujemo 100 let slovenskega vojaškega letalstva in neverjetnih 110 let prvega poleta slovenskega letala, ki ga je ustvaril pionir Edvard Rusjan. Slovenski piloti so bili najboljši v nekdanjem vojaškem letalstvu Jugoslavije, številni letalski in jadralni klubi na Slovenskem so bili prave valilnice mladih pilotov. Adria Airways je preživela vojno, letalski napad na njena letala in šoke v devetdesetih letih. Slovensko letalstvo je vzgojilo posameznike, kot je Marjana Dežnak, ki je bila med prvimi kapitankami letala boeing 747, tudi pilotka pri Adriji. Njena trma, energija in pozitiven pogled na prihodnost si zasluži več, kot pa je bilo zapisano v kratkem prispevku. Posameznikov, ki so spremenili tako nacionalno, regionalno in tudi svetovno letalstvo, je Slovenija naredila ogromno. S propadom Adrie Airways, hiranjem njene šole za pilote, ki jih je v zrak od leta 1980 spravila na tisoče, bo nedvomno močno in predvsem negativno vplival na razvoj in prihodnost letalstva v Sloveniji. Tisti, ki bodo končali in prišli do licence za komercialnega pilota, bodo morali v tujino, saj doma priložnosti ne bo več. Mi, ki pa bomo potovali na letalih, pa se bomo morali zadovoljiti, da bomo slovenščino slišali zgolj posneto. No, v najboljšem primeru bomo naleteli na osebo na letalu, ki je odraščala v Sloveniji, a jo je želja po letenju odnesla v tujino.  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (310)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
30. 09. 2019 13.05
kupil za malo denarja ven potegnil več deset milijonov in uničil naša sodišča pa nič že imajo nekaj od tega
vomo
30. 09. 2019 09.58
+9
Podjetje v stečaj in na dan z imeni iz slo dežele, kateri so si nakradli denarja. Za vsem tem stojijo nesposobneži, kateri so si s pomočjo politike nakradli gotovino. Država naj javno objavi LOPOVE. Mislim, da je zelo fe, r da bi se objavila njihova imena, saj so ta imena tudi na predrzen način in z polno odgovornostjo si prisvajali lepe denarce, na račun naroda, kateri jim je zaupal. ODGOVORI
hotchilipoper
30. 09. 2019 08.28
+3
Joj kam smo padli
felix59 drugič
29. 09. 2019 21.27
+8
Rusjan se vam iz groba smeje !
SPB1
29. 09. 2019 20.01
+14
Vse kar so prodali Bratuškova, Cerar, Jazbec z SDH jem je bilo prodano nepreverjenim lastnikom, spomnite se dobro leto nazaj koliko se je pisalo o Adrii Tehniki, katera je tudi malo pred Adrio dobila novega nepreverjenega lastnika, kateri je pod vodstvom Peleta uspel delavce pripraviti do tega, da so zapustili podjetje in sedaj najemajo tujo, dražjo delavno silo. Po zadnjih podatkih iz AJPES imajo tudi oni 3,5mio izgube v letu 2018. Zakaj je bil na SDH postavljen g.Jazbec za samo toliko časa, da so prodali obe Adrii, kateri propadata? Novinarji bi lahko povedali še veliko novic o Adrii in Adrii Tehniki ampak v sloveniji ni več svobodnega novinarstva in kmalu po tem, ko so novinarji blizu odkritja resnice se pojavi pritisk politike iz ozadja in se zgodba zaključi. Pri Adrii Tehniki je bilo že to sumljivo, da je v upravi sedel Sergej Murgelj, kateri je imel položaj tudi v SDHju katera je prodajala Tehniko tako, da je 100% prišlo do odtekanja notranjih informacij. Vse skupaj so pa prodali čez noč in drugi niso imeli šanse, da bi zvišali ponudbe. Slovenija deluje na podlagi molka in provizij žal.
SPB1
29. 09. 2019 20.05
+8
Kdo preverja kako poslujejo firme po prodaji? Nihče od naših državnikov oziroma za to namenjenih institucij ne preverja če se novi lastniki držijo obljubljenega. Vse je podkupljeno. To je Slovenija.
SPB1
29. 09. 2019 20.22
+18
Cankar je imel prav. »Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje! Gospodar se menja, bič pa ostane in bo ostal na vekomaj, zato ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!«
Periot222
29. 09. 2019 19.26
+14
Zelezniski promet je na nivoju 17 stoletja!Javni promet pa deluje samo v mestih!
Kruh+sol!
29. 09. 2019 16.52
+0
Tako kot Adria je na dnu tudi drzava!!! Le kdo bo financiral vse te ilegalce, juznake na sociali in pederske rdecezvezdnike? Podn.
ni_mi_vse_eno
29. 09. 2019 14.22
+27
Če ne znamo sami voditi ustrezno letalske družbe, potem se ne smemo jeziti, če tujec našo družbo izčrpa in potopi. Kadra, ki bi znala voditi, imamo dovolj, pa jih niste želeli. Raje nastavljali politične nesposobneže, zato pa je danes Adria tam, kjer je.
hpservis550
29. 09. 2019 13.28
+18
Sramota lopovi kradejo
bundy crocodile
29. 09. 2019 12.59
+19
Če ne bi bilo zadnjih dogodkov, kjer so zaposleni prodajali karte za odpovedane lete bi še verjel, da je za slabo poslovanje kriva izključno država in tujec ampak vsaj zadnji mesec je komplet aerodrom z vsemi zaposlenimi delal mimo veh pravil in te javne čustvene izpovedi, se mene ne dotaknejo kaj dosti. Če bi bili zaposleni fair, bi bobu že zdavnaj rekli bob, ne da so pri goljufijah še sodelovali. Čimprej zapret in od tam naprej!
setisfekšn
29. 09. 2019 13.55
+0
Ti ki si tako korajžen!a si si upal reci direktorju ali lastniku da ne boš tega delal kar ti je ukazal??? Zatorej ne krivi ne adrio ne zaposlene v adrii!!!
Pokahontas77
29. 09. 2019 15.55
+3
Bundy crocodile...lastnik narocil da je premal 30 mio u zep..sta dva solastnika in je treba delit...pa se uni so tuki, ki se danes delajo da bodo resil potopljeno podjetje so vrjetno takrat bili podkupljeni, danes pa spet vidijo priloznost....
sandi101
29. 09. 2019 12.53
+19
Kako je mogoce da 'nasi' prodajo Adrio za 6,64 milijona € spekulativnemu skladu iz Nemcije v Adrio pa vlozijo 98,3 € milijona € in to 5 x in to 3x (2007,2009,2010) - 15,1 milijona € , 80 milijonov leta 2014 in 2016 se 3,1 milijona pred prodajo in aprila 2016 Adrio DUTB in SDH prodata za 6,64 milijona € , spekulativni sklad da aprila 2016 1 milijon € pologa. Razlozite mi. Po vase so sivilja Lenka - 2014 lepi Borut - 2009,2010 in cmeravi Mirko - 2016 in super Marjan -2019 ki bo glede na serijo clankov po vsej verjetnosti 'reseval' Adrio z davkoplacevalskim denarjem po pretvezo 'nacionalnega interesa' sama sklepam po 10+ kratni ceni sami 'sveckarji' , kako se more spekulantom smejat ko vidi kako neumni so politiki in kako naiven je narod. Sama upam da je narod prizemljen in da takih bedarij ne podpira.
Volga Malek
29. 09. 2019 13.10
+1
@Sandi101 hvala ker kopirate moje komentarje
Volga Malek
29. 09. 2019 13.16
+12
@Sandi101 sem naredila analizo stanja Adriee od leta 1993 do 2016 do prodaje aprila , ne boste verjeli da je v Adrio romalo 258,3 milijona € prodana pa je bila za 6,64 milijona € aprila 2016. Vrhunska ekonomija 'nasih' 😂
Pokahontas77
29. 09. 2019 15.59
+2
Volga. Sej je prav da jih cimvec to ve in ozavesti da ne bo rezultat na vololitvah spet Alena
nilly
29. 09. 2019 12.03
+24
Pravzaprav je Adria še dolgo zdržala. Mit o tem, kako boljši smo in kako gredo vsi sadovi našega dela na jug, se je razblinil kot milni mehurček kmalu po vprašanju: "Ali ste za samostojnost?". Pozitiven rezultat je bil zelena luč za plenjenje, začeli so potapljati vse, kar je bilo dobro in zdravo; zavoljo socialnega miru so predčasno upokojevali, ustvarili vojsko upokojencev, danes je pokojninska blagajna prazna. Pa še katera druga tudi. Kar je dovoljeno domačim, so napravili tudi tujci. Adrii.
fljfo
29. 09. 2019 11.43
+28
“ V Sloveniji so politiki na vodilna mesta pogosto postavljali ljudi, ki so bili bolj politično kot strokovno podkovani za vodenje podjetij in uradov, ki se ukvarjajo z letalstvom.“....Alenka, si prebrala?
JApajaDAja
29. 09. 2019 11.55
+7
fljfo
29. 09. 2019 11.59
+5
Tako piše v naslovu članka....Sicer pa ja, to se dogaja tudi v sedanjosti
faganel
29. 09. 2019 11.36
+20
Iz včerajšnjega prispevka je AA bila obsojena na propad že ob ustanovitvi in ob samosvojitvi so tako levi, kot desni vanjo metali enormne količine denarja, da ni propadla. Če jo bomo sedaj reševali bo isto, ker je premajhna, stroški operacij so previsoki in spet bi direktorji bili nesposobneži postavljeni ali z leve ali desne opcije.
Blallka
29. 09. 2019 11.54
+9
Sklad bo vodil letasko družbo? Hazarderji se bodo ukvarjali s stvami, ki naj bi bile trajne. Pol pa svizec čokolado zavije.
Blallka
29. 09. 2019 11.32
+36
Neverjetna sposobnost Bratuškove. Očitno je edina strategija, ki jo ima - kako spraviti v stečaj še to kar je ostalo. Ženska je žal neverjetno neumna. To ve vsak, ki je gledal posnetke iz tiste prireditve, kjer je pela živel komunizem in so jo snemali. Za to moraš biti res že orenk neumen.
Blallka
29. 09. 2019 11.56
+3
Da naprej ne naštevam. Bog ne daj, da neumnica kdaj spregleda svojo neumnost, jo bo glava bolela do konca življenja. Dobra stvar neumnih ljudi je ta, da nikoli tega ne dojamejo in se zato nimajo za kaj sekirat.
Blallka
29. 09. 2019 11.57
+8
Al Junker, večni šarmer, ji je namignil, da bi rad njo... pač kot tipičen moški blefer šarmer.... Kakšno pamet moraš verjeti, da temu nasedeš in se osmešiš pred svetom. In ta ženska bo vodila tako pomembno ministrstvo. Še zgražat se ne moreš.... noro kaj se dogaja v tej državi.
tomi.passion@gmail.com
29. 09. 2019 11.30
+12
Levičarji, grobarji slovenskega ponosa in gospodarstva. Ali so zafurali sami, ali prodali nepravim kupcem. Na koncu pa levičarje itak rešujemo državljani, kot smo NLB, kot smo in bomo Jankovića, kot bomo Adrio.....
vertex
29. 09. 2019 12.18
+6
Kako pa kaj edino podjetje zvon ki ste ga ustanovili sds komunisti?.. Investicije v argentini pa to
fljfo
29. 09. 2019 12.23
+8
Vidita, da so isti....Maloumni segment populacije pa se jim še vedmo pusti deliti na leve in desne
dule100
29. 09. 2019 11.30
+4
Levaki so vse raztural!
HumanNOTsheep
29. 09. 2019 11.27
+11
In še malo pa se bo našel magični rešitelj Adrie , ki jo bo fino kupil za drobiž .....
User1538643
29. 09. 2019 11.23
+8
"Propadanje Adrie je bilo postopno in najverjetneje načrtno, da se uniči ugled podjetja in ga spremeni v wet lease letalsko družbo, dejanja zadnjih tednov pa to samo še podkrepijo."
detect
29. 09. 2019 11.12
+22
a niso rekli,da bomo švica.kdo je že to rekel?
User1538643
29. 09. 2019 11.15
+26
mario7
29. 09. 2019 11.15
+8
dule100
29. 09. 2019 11.19
+7
Detekt, bi bili, samo levakov ne bi smelo biti!