Dejstva

Sluga in Novakova: Bulčeva in Vajgl sta bila uspešna. Raziskave: ne drži

Ljubljana, 20. 05. 2019 09.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Alenka Marovt
Komentarji
31

Janja Sluga, SMC, in Tereza Novak, DeSUS, sta v tretjem soočenju sorodnih strank v sobotnem Fokusu nanizali nekatere misli, nerealne ideje in napačne podatke, ki terjajo pojasnila. Podkrepila sta jih naša strokovna sodelavca Marko Lovec in Špela Majcen Marušič.

Ugotovitev: kandidatki nista najboljši poznavalki EU, dosežke branita tam, kjer so vključeni ministri in predstavniki SMC in DeSUS, medtem ko kritizirata vsa druga področja.

Okolje

Janja Sluga, SMC, je na račun hvale nekdanjega ministra za okolje Jureta Lebna dejala, da "so na ministrstvu za okolje in prostor dejansko dokazali, da je to lahko državotvorno ministrstvo, ki lahko sprejema bistvene ukrepe za boljšo prihodnost, kar se žal v prejšnjih mandatih ni dogajalo".

Nekdanji minister Jure Leben se je vključil v nekaj vidnih projektov, nasprotoval je frackingu v Petišovcih, bil zagovornik omejevanja uporabe plastičnih vrečk, kar pa ne pomeni, da v preteklih letih ni bilo nič narejenega, pravi Marko Lovec iz FDV. Prevzeli so, denimo, evropsko zakonodajo na področju ravnanja z odpadki, odpadnimi vodami, kar je prispevalo k bistvenemu izboljšanju na teh področjih. "Res je, da so se zaradi počasne implementacije pod pritiskom znašli prejšnji ministri, negativno so vplivale tudi posamezne afere, kot je Kemis, res pa je tudi, da je zaradi pretirane vneme in sumov zlorabe položaja v aferi maketa Leben moral na koncu odstopiti." Izjavo Sluge smo zato ovrednotili s previdno.

dejstvometer_previdno

Sluga je med naštevanjem, da je treba okoljsko politiko narediti veliko bolj ambiciozno, izpostavila tudi "dosežek" njihove komisarke za promet Violete Bulc, češ da je "v naslednji perspektivi zastavila področje prometa tako, da bo 60 odstotkov proračuna namenjenega za razogljičenje".

Domnevamo, da je imela Sluga v mislih sklad za čezmejne infrastrukturne investicije CEF (Connecting Europe facility), kar ni enako kot sredstva za promet, poudarja Lovec. "V okviru CEF naj bi bilo od 30 od 42 milijard namenjenih investicijam za uravnavanje klimatskih sprememb, vendar pa te vključujejo splošne projekte, kot je gradnja električnih omrežij, pa tudi projekte, kot so plinovodi, ki niso neposredno namenjeni razogljičenju ali celo temeljijo na fosilnih virih." Ker Sluga ni seznanjena s problematiko, smo ji v Dejstvomeru kazalec usmerili na ne drži.

dejstvometer_ne_drzi

Tereza Novak, DeSUS, je prepričana, da imamo "v Sloveniji veliko vrhunskih strokovnjakov za podnebne spremembe".

Vrhunska znanost se meri po mednarodnih projektih in odmevnih objavah. Na področju klimatologije je znana Lučka Kajfež Bogataj, ki je bila vključena v mednarodni panel za boj proti podnebnim spremembam, pojasnjuje Lovec. Sicer pa so bili v Sloveniji glede na podatke portala SICRIS v zadnjih 20 letih raziskovalci vključeni v le okoli 10 projektov oziroma programov s področja podnebnih sprememb, "kar ni veliko, pa še od tega večinoma v povezavi z gozdom in kmetijskimi rastlinami". Izjava Novakove tako ne drži.

dejstvometer_ne_drzi

V skrbi za okolje Novakova meni, da "moramo delati to, kar predlagajo vrhunski strokovnjaki – zmanjšanje emisij, manj plastike za enkratno uporabo, nikakršnih subvencij za umazane industrije".

Dve od teh treh stvari EU že počne, niso nič novega, opozori Špela Majcen Marušič, soustanoviteljica in avtorica bloga EU360. EU je namreč vodilna svetovna sila na področju zmanjševanja emisij in v svetu vodi z zgledom. Do leta 2030 smo se zavezali, da zmanjšamo emisije toplogrednih plinov za vsaj 40 odstotkov glede na ravni iz leta 1990. Prepoved desetih najpogostejših plastičnih proizvodov za enkratno uporabo, ki jih najdemo na plažah, je bila v Evropskem parlamentu izglasovana 27. marca letos. "Morda je kandidatka želela povedati, da si želi nadaljnje ukrepe v tej smeri." Previdno, ker kandidatka ni seznanjena s problematiko.

dejstvometer_previdno

Za Slugo je njihova komisarka Bulčeva "ena izmed najuspešnejših evropskih komisark za promet v preteklosti, je pa zelo očitno, da ljudje niso seznanjeni s tem, kaj je naredila".

Raziskava komunikacijske agencije Burson Cohn & Wolfe (BCW), ki smo jo objavili pretekli teden v Dejstvih, je pokazala, da se Bulčeva uvršča med manj uspešne komisarje, na 21. mesto od 28. Raziskava je temeljila na anketi med strokovno javnostjo, ki naj bi bila seznanjena z aktivnostmi komisarjev, poudarja Lovec, čeprav so se ob interpretaciji rezultatov res pojavila opozorila o slabi seznanjenosti z delom, kar pa bolj ali manj velja za vse komisarje in je lahko tudi znak slabega komuniciranja. "Med neuspehi Bulčeve se omenja odprava poletnega časa, ne dovolj odločen odziv na afero dizelgate ... Ljudje v Sloveniji in EU-mobilnost nasploh dojemajo kot velik problem, od časovnih izgub do vprašanja izpustov, in čeprav ni vse v rokah Komisije, od nje pričakujejo več vizije in odločnosti." Zaradi domneve, da je bila tudi strokovna javnost slabo seznanjena o delu komisarjev, hkrati pa je dejstvo, da je bila Bulčeva med najslabše ocenjenimi, izjavo Sluge ocenjujemo za previdno.

dejstvometer_previdno

Evropski milijoni

Za Slugo ni problem, da je Slovenija po petih letih perspektive počrpala zgolj petino evropskega denarja. "Ne moremo reči, da smo slabi pri črpanju, glede na to, da smo v prejšnji perspektivi počrpali 99,9 odstotka vsega, kar je bilo. Zdaj smo šele na sredini tega obdobja za črpanje."

Stanje črpanja sredstev iz strukturnih skladov ni zadovoljivo. Do 2019 smo počrpali petino sredstev, finančna perspektiva pa se izteče prihodnje leto. Res je, da je sredstva mogoče črpati tudi še dve leti po izteku perspektive, vendar pa se hkrati takrat začenja že nova perspektiva, poudarja Lovec, kar pomeni, da črpanje iz stare vodi v zamude v prihodnji. "Zamude pomenijo, da v danem letu v Sloveniji niso plasirana sredstva, ki so na voljo, in s tem izkoriščeni potenciali za razvoj. Razlogov za zamude je več, med drugim lastni finančni in kadrovski viri, neučinkovito vodenje in upravljanje, domače administrativne zahteve." Ker Sluga išče izgovore za slabo delo prejšnje vlade, ki jo je vodila njena stranka SMC, in s tem napačno trdi, da smo šele na sredini perspektive, do konca je namreč le še dobro leto z dveletnim "podaljškom", smo jo ocenili z ne drži.

dejstvometer_ne_drzi

Sluga je kritična do bruseljske birokracije: "Na splošno se je v Bruslju vse preveč zbirokratiziralo, in mislim, da je to bistvena napaka vseh preteklih mandatov. Zagotovo je treba vse postopke poenostaviti."

Kandidatka zelo posplošuje dogajanja oziroma birokratizacijo "Bruslja" s tem, da v izjavi ne postavi časovnega okvira, opozori Majcen Marušičeva. "Kot kasneje tudi sama omeni, se je v preteklem mandatu naredilo marsikaj za debirokratizacijo postopkov v EU. V mandatu še pred tem (2009–2014) se je na primer uredila poenostavitev postopkov programa za financiranje raziskav in inovacij Obzorje 2020, ki sedaj med drugim zagotavlja, da od roka za oddajo predloga za projekt in dneva, ko vodilni partner podpiše sporazum o financiranju, ne preteče več kot 8 mesecev. To vsebuje tudi postopek evalvacije neodvisnih ekspertov in koordinacijske sestanke. V preteklem programu za financiranje raziskav in inovacij (2007–2013, FP7) je ta postopek v povprečju trajal 12 mesecev." Izjavo Sluge smo označili s previdno, ker poenostavlja in ne pozna podrobnosti, hkrati pa ne moremo trditi, da v Bruslju ni birokracije.

dejstvometer_previdno

Starejši

Novakova je prepričana, da je dozdajšnji evroposlanec DeSUS "Ivo Vajgl naredil neki premik v tej smeri starejših v EU, nujno je, da ima skupina starejših zagovornike v Evropskem parlamentu".

Ivo Vajgl je bil vključen v posebno skupino poslancev, ki predstavlja interese starejše generacije, in v različne s tem povezane aktivnosti Evropskega parlamenta in širše. Lovec spomni na eno izmed lestvic, tudi v Dejstvih smo jih analizirali, "po številu pobud, vprašanj, odgovorov ne velja za najbolj vidnega oziroma aktivnega poslanca, po Mep rankingu se uvršča na 455. mesto (od 751)". Ker po statistiki Vajgl ni bil aktiven evroposlanec, hkrati pa je deloval v posebni skupini, smo izjavo Novakove označili s previdno.

dejstvometer_previdno

Sociala

Sluga odgovor na brezposelnost, težave ljudi v družbi, boljše pogoje dela vidi v gospodarski rasti. "Ko se pogovarjamo o sociali, niso toliko odgovor sami socialni ukrepi, socialni transferji, ampak moramo odgovor iskati v gospodarski rasti."

Lovec pojasnjuje, da velik del evropskih liberalcev podpira uvajanje socialnih pravic na evropski ravni – razvoj socialne unije – v obliki minimalne urne postavke. "Prepričanje, da bo gospodarska rast sama vodila v izboljšanje standarda za vse, je v ekonomiji preseženo. SMC je lani pred volitvami po štirih letih gospodarske rasti dvignila minimalno plačo, če bi razmišljanje Sluge držalo, to ne bi bilo potrebno, ker bi rast sama dvignila najnižje dohodke."

Tudi Majcen Marušičeva se tukaj ne strinja popolnoma, saj je npr. vodilna kandidatka ALDE Margrethe Vestager v pogovoru z Ryanom Heathom zavrnila idejo minimalne plače v EU. "Na splošno imam pri slovenskih političnih strankah, ki so članice ALDE, velikokrat občutek, da gre za kolebanje med bolj liberalnimi in bolj socialnimi politikami. Čeprav je socialni dialog zajet v programskih točkah ALDE, pa prioritete te politične skupine na evropski ravni ležijo drugod – dosti bolj kot sociala jih zanimajo koncepti svobode, priložnosti in blaginje, hkrati pa so glasni zagovorniki enotnega evropskega pristopa na vseh področjih. Predvsem me v tem kontekstu bega članstvo DeSUS v ALDE, glede na njihov ozek in ne zelo liberalen fokus na starejše in upokojence." Trditev Sluge tako ne drži.

dejstvometer_ne_drzi

Novakova trdi, da "rabimo minimalne standarde socialne pravičnosti v EU".

Evropska unija se že ukvarja z nekaterimi aspekti socialne pravičnosti, vendar v okvirih svojih kompetenc, pojasnjuje Majcen Marušičeva. "Področje socialnih politik je namreč v pristojnosti držav članic in Unija lahko dela le na tistih področjih, kjer lahko doprinese dodano vrednost in kjer ji države članice dovolijo. Oblikovanje minimalnih socialnih standardov bo zahtevalo angažma vseh držav članic. Ponovno naj tu komentiram, da socialna politika ni prioriteta skupine ALDE, vsaj ne v takšni meri, kot jo omenja kandidatka." Zato previdno.

dejstvometer_previdno

Enotnost poslancev v Bruslju

V vseh soočenjih kandidati ponavljajo mantro, da morajo biti slovenski poslanci v Bruslju bolj enotni. Sluga je prepričana, da "trenutni poslanci niso dovolj enotni in ne zastopajo interesov države takrat, ko bi jih morali, in mislim, da je tukaj potrebno neko drugačno delovanje, potrebni so novi ljudje, ki bodo znali stopiti skupaj za interese Slovenije, ki bi jih v resnici tam morali zagovarjati".

Majcen Marušičeva pravi, "čeprav razumem, da gre tukaj za besednjak v okviru kampanje in odziv na vprašanja, pa je pomembno, da razumemo, da poslanci v Evropskem parlamentu ne zastopajo svoje države članice, ampak svoje volivce, torej tiste, ki so jim dali glas na volitvah glede na njihov program, glede na njihova politična prepričanja. Res je, da poslanci v Evropskem parlamentu nemalokdaj stopijo skupaj na podlagi narodnosti, ko gre za pomembna vprašanja, ki zadevajo njihove države. Ne glede na to pa je zmotna izjava, da bi morali vsi evroposlanci zastopati uradne interese svojih držav, ki jim vladajo nacionalne koalicije. Države so namreč zastopane v okviru Sveta ministrov in Evropskega sveta. Že na državni ravni obstaja ogromno dinamik, ki jih moramo upoštevati pri razumevanju političnega obnašanja. Na ravni EU jih je še toliko več in tudi politična pripadnost igra vlogo".

Lovec pa: "Pomembno pa je razumeti, da poslanci delujejo znotraj transevropskih političnih skupin in da je za Slovenijo, ki ima le okoli 1 % glasov v Evropskem parlamentu, najpomembnejše, da si njeni predstavniki izborijo čim pomembnejšo vlogo znotraj svojih političnih skupin na podlagi znanja in kompetenc, česar pa glede na kazalce in lestvice vidnosti ter aktivnosti pogosto niso uspeli, čeprav so tudi svetle izjeme."

Torej, previdno.

dejstvometer_previdno

V tem kontekstu je tudi Novakova prepričana, da je treba: "Odločno zagovarjati slovenske interese v Evropskem parlamentu."

Majcen Marušičeva ponavlja komentar, "slovenske interese bi morali odločno zastopati slovenski ministri v okviru Sveta ministrov in Slovenski premier v okviru Evropskega sveta". Previdno torej.

dejstvometer_previdno
dejstva, eu volitve
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
24. 05. 2019 12.59
A jih ni nič sram ,ko nam lažejo v obraz
JE-BI-GA
23. 05. 2019 20.59
+3
Muti babe, ne verjamite vse, po vrhu pa še iz stranke "za kozlat"
anakondabox
23. 05. 2019 14.19
Večino kar izjavijo poslanci ne drži ali pa deloma drži. Potem nas mediji 'medijo': Pojdite na volitve, vi odločate kakšno Evropo bomo imeli. Zadosti imam tovrstnih reklam. Tudi na 24 ur. bo kmalu več reklamnih oglasov kot ostalih člankov. Ja, reklame so 'denar' in tega se nihče ne brani. Pojdimo torej na volitve, to je moja državljanska dolžnost. Kakšna pa je dolžnost EU izvoljenih in neizvoljenih poslancev do nas državljanov? Nikakršna, razen da naštevajo (ne)uresničene obljube. Vsakdo bi grel stolček za vrečo cekinov, o njih dejanjih je pa več ali manj 'vojna tajna'. Ko splezajo na vrh piramide (po hierarhiji) niti ne vidijo, niti ne morejo občutiti gorja državljanov, ker so predaleč, preveč odmaknjeni. Sama si želim zgolj spoštljivosti in vrednotenje mojega dela. Ko to poskušam spraviti v prakso, sem odbita ali pa postanem Nihče. V najslabšem primeru mi rečejo ' poberte se' ali pa mi grozijo s pretepom. In na koga se lahko obrnem, kdo bo izbojeval pravico 'eni pritlehni državljanki'? Nihče! Zato ne verjamem obljubam o spoštljivosti in solidarnosti do vsakega državljana. Kot bi te besede spremenili v zrnje, ki ga lahko pozoblje vsaka Kura. #slovenija
TargetHacker
21. 05. 2019 13.41
+4
Ti dve kozmetičarki naj bi popravili poraz za Slovenijo, za katerega sta bila plačana Bulčeva in Vajgl? Kakšna komedija. Valter Wolf je naredil več za Slovenijo kot vsi ti štirje skupaj.
Karantanija
21. 05. 2019 11.04
+3
Res ne drži! Najbolj uspešen je bil Dr. Zver - v blatenju svoje lastne države in kimanje Hrvatom.
JE-BI-GA
21. 05. 2019 09.47
+4
Uspešnost ni se prebiti na topli in dobro plačan stolček, mislim da je več kaj kdo naredi za matično domovino koristnega. Hvalimo se med sabo in tudi drugi nas bodo, ampak ljudje niso slepi ne gluhi.
biggbrader
20. 05. 2019 16.16
+7
To pa ne bo držalo. Komunisti imajo vedno prav. Tudi ko nimajo prav.
Transformerji
20. 05. 2019 13.28
+28
Ne bom komentiral o tem, kaj drži, kaj ne drži - vem samo to, da nam gre samo slabše, ne glede na tiste klovne v EU parlamentu! Kot da hodimo vzvratno! Samo pujski in pujse rinejo naprej. To so tisti, v EU in tisti doma, ki jih komandirajo tisti iz EU.
mastablasta
20. 05. 2019 13.27
+30
precej laži v teh soočenjih...
Uporabnik853038
20. 05. 2019 11.45
+48
Kako da noben ne rabi odgovarjat, za javno izrecene laži?
bogdajmir
20. 05. 2019 11.29
+52
Bulc je bila 21/28, ena bolj lenih oz nesposobnih v EU
komarec
20. 05. 2019 12.51
-8
biggbrader
20. 05. 2019 16.18
+9
Ni treba biti spsoben Prodati in podrediti se moraš prejšnjemu sistemu, kajti Slovenija je majhen komunističen otoček sredi razvite EU. Podoben S. Koreji.
mptour
20. 05. 2019 11.08
+40
Na volitve, pa vse prečrtat. Mogoče jim bo pol potegnilo.
ŠKIS
20. 05. 2019 12.43
+19
reaf
20. 05. 2019 10.45
+65
Obe dve z opranimi možgani!!! Takih, ki ne znajo (smejo) misliti z lastno glavo ne rabimo v nobenem parlamentu! Navaden "kanonfuter"... obe!
Zentrum
20. 05. 2019 10.26
+48
Ne vem kdo mi je bolj antipatičen. Obe sta nekje tam-tam.
wolfterier
20. 05. 2019 10.25
+60
Lažejo,da se kar kadi.Politiki brez otrok ne bi smeli odločati o prihodnosti,ker jim je vseeno.Makron,Merkel,Joveva itd...
Zbujen
20. 05. 2019 10.24
+16
Glede ocene kom. Lovca: Politika je zaradi lastnega trošenja (v JS) prisilila gospodarstvo v višjo minimalno plačo, saj je s tem pridobila več vplačanih prispevkov. Dejansko gospodarstvu ni niti časovni dopustila, da bi samo naravnalo cene, zdaj pa to jemlje kot DOKAZ (?!), da je bil tak ukrep "edini", ki je dvignil plače. Kdo jih pa potem dviguje v najbolj tehnološko-razvitih panogah in državah, ki nimajo min. plače?
Spegu
20. 05. 2019 11.03
+10
Kdo drugi kot gospodarstveniki konkurira na vseh razpisih, dobiva posle z državo IN SAM POSTAVLJA NENORMALNO VISOKE CENE? Javni sektor al gospodarstvo? #samovprašam
JApajaDAja
20. 05. 2019 10.12
+33
tu je problem-neobjektivnost! ne glede kaj in kako (ne)delaš-glavno, da si naš....rezultati so evidentni!
Cesar Millan - Vodja krdela
20. 05. 2019 10.24
+24
podpišem glavno ,da si naš koliko pa je narejenega za Slovenijo pa se ve !!!!!
kaslc 1
20. 05. 2019 10.11
+6
ja pa tomacove
MountainVibes
20. 05. 2019 09.56
+32
Ja kak pa drugače, lažejo ko pes teka!
borec91
20. 05. 2019 09.55
+42
vsi ,ki kandidirajo z tem mislim res vse stranke so samo kvazi strokovnjaki in se borijo edino za svoje zepe ,