Dejstva

Socialni demokrati - nepremičninski magnati

Ljubljana, 15. 04. 2018 14.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Miha Plementaš
Komentarji
1025

Socialni demokrati imajo po podatkih, ki so nam jih poslali, v lasti 12 nepremičnin, razpršenih po vsej državi, v skupni površini dobrih 1753,99 kvadratnega metra. Dobili so jih kot pravna naslednica ZKS – SDP.

zemljevid_strank_sd

Darilo za dan mladosti

Na ta način so prišli tudi do stavbe na Tomšičevi 5 v Ljubljani, kjer je danes Državni zbor; nekoč je imel tam sedež Centralni komite Zveze komunistov Slovenije. Po drugi svetovni vojni je stavbo na podlagi darilne (leta 1946) in menjalne (leta 1949) pogodbe (način, ki se bo pozneje ponovil) od Banovine prevzela Komunistična partija Slovenije. In ker se je SDP oklicala za njenega naslednika, so ji leta 1993 dovolili vpis v Zemljiško knjigo: ravno na dan mladosti 25. maja tistega leta.

Poslopje Državnega zbora RS, kjer je bil nekoč sedež Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije.
Poslopje Državnega zbora RS, kjer je bil nekoč sedež Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije. FOTO: Damjan Žibert

Ne brez zapletov

Septembra 1990 so se vodje klubov delegatov tedaj še Skupščine Republike Slovenije zaradi nejasnosti pri delitvi premoženja zavezali, da "do razrešitve tega problema velja dogovor o prepovedi odtujevanja in prometa z nepremičnim premoženjem bivših družbenopolitičnih organizacij". V imenu ZKS – SDP je s tem soglašal dolgoletni poslanec in podpredsednik Državnega zbora Miran Potrč.

A ta, recimo mu gentlemanski dogovor delegatov Skupščine, ni trajal dolgo:

Končal se je aprila 1992 s padcem Peterletove vlade. SDP je vstopila v novo koalicijo Janeza Drnovška in se le nekaj mesecev pozneje, junija 1992, skušala vpisati v zemljiško knjigo kot lastnik Tomšičeve. Sodišče je predlog zavrnilo, SDP se je pritožila in sodišče ji je v drugo ugodilo.

Ta, zadnja odločitev sodišča je padla, kot rečeno, 25. maja 1993. Toda približno dva meseca prej, 16. 3. 1993, je SDP podpisala Menjalno in darilno pogodbo z vlado, ki jo je zastopal Drnovškov generalni sekretar Mirko Bandelj, in v tej pogodbi že nastopala kot lastnik Tomšičeve. Kljub temu so jo uspešno zamenjali za tako imenovano Moskovičevo vilo na Levstikovi 15 in poslovne prostore na Slovenski 9. Država je Moskovičevo vilo odkupila leta 1961, prostore na Slovenski pa je, kot je mogoče sklepati iz pogodbe, na dan podpisa odkupila od Ljubljanske banke. Tam je le dva meseca pred tem postal predsednik uprave Marko Voljč, ki bo banko vodil še naslednjih 11 let.

Sedež stranke SD na Levstikovi 15.
Sedež stranke SD na Levstikovi 15. FOTO: Damjan Žibert

Menjalna pogodba je sprožila dve vprašanji:

1. Ali je ZKS – SDP pravni naslednik Zveze komunistov?

2. Ali lahko politična stranka sploh prevzame premoženje nekdanje Zveze komunistov?

Stranka z najdaljšo tradicijo v Sloveniji

Za SD je torej dokazovanje pravnega nasledstva po Zvezi komunistov ključno za vpisovanje lastnine.

Potem ko je Zakon o političnem združevanju iz leta 1989 omogočil ustanavljanje političnih strank, se je današnja SD 7. februarja 1990 vpisala v register političnih organizacij pod imenom ZKS Stranka demokratične prenove. Takoj naslednji mesec, 8. marca 1990, so ime (kot pozneje še velikokrat) popravili. Vstavili so pomišljaj: ZKS – Stranka demokratične prenove. In v potrditev, da res izhajajo iz komunistične stranke, prestavili tudi datum ustanovitve stranke: na 2. marec 1920. Ne v SDS torej, kjer pravijo, da so stranka z najdaljšo demokratično tradicijo v Sloveniji, ne v SLS, ki se ima za stranko z najdaljšo tradicijo, nimajo prav. SD bo lahko čez slabi dve leti praznovala stoto obletnico ustanovitve.

(Vezi s predhodnico niso bile vedno trdne: Ciril Ribičič, tedanji predsednik, je decembra 1991 na Konferenci SDP oznanil zaključek procesa ‘’preobrazbe stranke iz monopolne v demokratično, reformsko, evropsko in socialdemokratsko stranko /.../ Menil je, da se je v zadnjih mesecih povečal pritisk na stranko, ki jo skušajo enačiti z nadaljevalko starega sistema.’’ STA)

Vrhovno sodišče: kontinuitete ni

Tako torej v SD, kako pa pravno nasledstvo interpretirajo v ustanovah, ki skrbijo za register političnih strank?

Na Ministrstvu za notranje zadeve dokazil o pravnem nasledstvu nimajo, ker vodijo register šele od leta 1994. Pred tem so ga vodile občine, v katerih so imele stranke sedež. Na Upravni enoti Ljubljana pojasnjujejo: ‘’... tukajšnji upravni organ ni pristojen za tolmačenje dokumentov, ki jih je izdala nekdanja Občina Ljubljana Center.’’

Obstaja pa - med drugim - sodba Vrhovnega sodišča iz leta 2014: gre sicer za primer lastninjenja premoženja sindikatov, ki pa so imeli v prejšnjem sistemu - tako kot ZKS - status družbenopolitične organizacije (DPO). Vrhovno sodišče takole pojasnjuje spremembo njihovega položaja, ko je bilo konec osemdesetih omogočeno ustanavljanje političnih strank:

‘’Med sindikatom kot družbenopolitično organizacijo in sindikatom, ki ga omenjata IX. in XCII. amandma (Ustave SRS, op. a.), ni kontinuitete in ne more biti pravnega nasledstva, ker sta se bistveno spremenila dejavnost in namen te organizacije.’’

Ustavno sodišče: Nekdanja družbena lastnina ni lastnina stranke.

Glede prevzema premoženja nekdanje Zveze komunistov pa so bili zelo jasni ustavni sodniki.

Leta 1992, torej še pred podpisom Menjalne in darilne pogodbe med SDP in vlado (16. 3. 1993), so zapisali, da nepremičnine, s katerimi je upravljala Zveza komunistov, ne morejo postati lastnina ZKS – SDP: ’’... družbena sredstva, s katerimi je upravljala kot družbenopolitična organizacija, niso postala njena lastnina. Takih določb o preoblikovanju družbene lastnine v premoženje političnih organizacij zakon o političnem združevanju nima.’’ Sklep so na SDP morali poznati: z njim so sodniki zavrnili pobudo za oceno ustavnosti dela Stanovanjskega zakona, ki ga je sprožila prav SDP skupaj s Svetom kranjskih sindikatov in Sekretariatom za občo upravo in družbene dejavnosti Občine Brežice.

Zakaj vlade to ne zanima, pa bi jo moralo?

Da zakonitost postopkov, ki so SD omogočili, da danes upravlja z 12 nepremičninami, od tega jih pet oddaja, s čimer je lani po lastnih podatkih zaslužila skoraj 80 tisoč evrov, na državni ravni nikogar zares ne zanima, dokazuje tale odgovor generalnega sekretarja vlade Boruta Pahorja Milana Cvikla poslancu Zmagu Jelinčiču iz leta 2010:

‘’... ne razpolagamo z naslednjimi podatki: s kakšnim nepremičnim premoženjem so družbenopolitične organizacije ob uveljavitvi Zakona o političnih strankah razpolagale, v kakšnem obsegu je bilo to premoženje ustvarjeno z lastnimi prispevki in kaj se je s premoženjem dogajalo po uveljavitvi zakona.’’ Isti, torej skoraj osem let star Cviklov odgovor, so poslali tudi na naša vprašanja o tem, zakaj Republika Slovenija ni prevzela nepremičnin nekdanjih DPO, kot ji omogoča zakon.

Nadaljevanje jutri:

Kako je Mirko Bandelj utemeljeval, da je država z Menjalno in darilno pogodbo zaslužila, kako takšno lastninjenje skušajo preprečiti občine in ali so res zavlačevali z zakonom, ki bi uredil lastninjenje družbenega premoženja?

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1025)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Matiias
08. 11. 2020 13.45
+1
Najbolje da zemlja ponovno sama sebe prekolobari
lajka2000
16. 07. 2020 14.50
+0
Ravno tako si lastijo državno RTV, ker tam so zaposleni večinomo družbeno politični delavci, kot je novinarje označil Jože Smole! No tudi novinarje bi si potem morali razdelit med stranke, tako kot nepremičnine. Ne da si vse lastijo samo na levici.
zek
16. 04. 2018 17.14
+16
heee torej če si član prave stranke SD lahko brez problema in sramu PODEDUJES vso lastnino ki so vam jo v neki drugi državi ti isti ljudje prodajali kot DRUZBENO (saj se spomnite parol komunistov dol z kapitalisti tovarne in ostalo lastništvo je NASA DRUZBENA LAST) heee če si član prave stranke SD lahko PODEDUJES celo POKOJNINO, kljub temu da je od konca druge svetovne vojne minilo že 73 let se vedno borcevske pokojnino prejema 24,000 ljudi in na vprašanje kako lahko najmlajši prejemnik te pokojnine šteje le 22 Let je bil odgovor (ne boste verjeli) DA JE TO PODEDOVANA POKOJNINA! No upam da je sedaj morda tudi mlajši generaciji jasno da ni bilo v prejšnji državi NIC DRUZBENEGA LE VERJETI SMO MORALI DA JE DRUZBENO! In za konec če si v pravi stranki SD ti ni potrebno niti krasti, ni si ti potrebno posebej naprezati pr lastninjenju, lahko enostavno rečeš da si družbeno lastnino enostavno PODEDOVALA recimo od svojega očeta direktorja partijca komunista...
IvekKu
16. 04. 2018 17.34
+8
njim je seveda vse dovoljeno, manjka še samo da bodo še čez 100 let prejemali naši zanamci borčevske pokojnine ja
mario7
18. 04. 2018 08.07
+1
zek. Saj če ti ne odgovarja biti v lepi Sloveniji,greš lahko po poti najbolj prepoznavnega črpalkarja v Bruselj,ali pa v Argentino.
M_teorija
16. 04. 2018 16.54
-6
#V času prejšnje države je bila vsa lastnina...družbena# Ni čudno, da nekateri šimfajo prejšnji sistem, če trosijo take klamfe!?
prašek
16. 04. 2018 17.02
-6
Po tem takem sta bila tista dva vola tudi družbena???? sam prašam
zek
16. 04. 2018 17.38
+4
Torej se lahko družbena lastnina DEDUJE?? hee No morda to velja le za stranko SD!! Torej družbena lastnina je PODEDOVANA last stranke SD heee zakaj sploh besednjak podedovano nasledstvo pač naravnost povejmo že od 1945 ko smo lastnino ukradli,zarubilo smo dejanski lastniki KPS oziroma današnji SD in tako bo še naprej dokler imamo v naši SD lasti tudi sodišča in tožilstvo!
Izkos
16. 04. 2018 18.04
+3
oni so uporabili lepši izraz "nacionalizacija" hahahaha
ZoranPiding
16. 04. 2018 20.36
-5
Tista, ki sta jih ukradla tvoja dva partizanska očeta ?
mario7
18. 04. 2018 08.09
+0
Komu so 1945 leta ukradli lastnino? Izdajalcem ?
vertex
16. 04. 2018 16.54
+0
poglejte češko!!!lustrirali so komuniste in napredujejo..slovenija? največ komunistov članov jugopartije je v stranki sds ki se poteguje za predsednika vlade,adijo pamet adijo slovenija
ONniON
16. 04. 2018 19.09
+6
ni res, v SD -ju so, lahk se skriješ naprav češki !
IvekKu
16. 04. 2018 16.42
+5
nič novega kar še nebi vedeli
ONniON
16. 04. 2018 16.42
+11
vi se lahk skrijete pred češko, še 50' let jih ne boste dohiteli ker volite SD,SMC
prašek
16. 04. 2018 16.47
-12
IvekKu
16. 04. 2018 16.56
+6
prašek že imaš pripravljeno culo in karto za Severno Korejo, da vidiš socializem v vsej svoji veličini haha
prašek
16. 04. 2018 17.04
-8
Ivek ..... Jaz sem preživel 41 let v socializmu. Poznam ga, ne da hodim v SK. Kaj pa ti veš o socializmu????? Samo tisto, kar ti Jovan pove????
IvekKu
16. 04. 2018 17.11
+6
ti je že bilo lepo potem....vem pa da marsikomu ni bilo, še najmanj pa mojim staršem
IvekKu
16. 04. 2018 17.12
+8
dokler misliš kot brezglava ovca in do nezavesti ponavljaš kar ti pravi režim si še varen, ko pa začnem misliti pa s svojo glavo j bilo pa "uzela te magla"
prašek
16. 04. 2018 17.14
-5
JA, bilo mi je lepo. Delal sem samo kakih 10-14 ur na dan, sezidal hišo, poleg tega pa sem šel na dopust z družino vsako poletje. Danes si marsikatera družina ne more privoščiti dopusta
prašek
16. 04. 2018 17.18
-7
In VEDNO sem mislil s svojo glavo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
IvekKu
16. 04. 2018 17.21
+5
ZoranPiding
16. 04. 2018 20.37
+3
Dovolje je to, da sedaj javno vidimo , kako tovariši kradete.
ZoranPiding
16. 04. 2018 20.38
Seveda si ne more :) Če jim paraziti kot tvoja familija kradete iz ust.
brabusednet
16. 04. 2018 16.41
+12
Levičarjem in tovarišem je dovoljeno krast in lagat v socjalistični demokraciji.
IvekKu
16. 04. 2018 16.49
+6
komunizem ni bil nikoli demokratičen ali sporazumen še manj pa da bi ustvarjal blaginjo in enakost za vse
prašek
16. 04. 2018 16.53
-8
Naj samo povem, da mi nismo nikoli imeli komunizma. Imeli smo ZKS, ne pa komunizma. In vsega tistega, kar je bilo v času naše skupne države ustvarjeno, vi danes še prebarvat ne morete!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
prašek
16. 04. 2018 16.56
-6
IvekKu
16. 04. 2018 17.01
+2
imeli smo titoizem, veja komunizma oz socializma!!
prašek
16. 04. 2018 17.06
-7
NISMO imeli titoizem, ampak smo imeli socializem ! Pojdi nazaj v peti razred osn. šole in ga ponavljaj, dokler ti ne bo jasna razlika!!!!!!
prašek
16. 04. 2018 17.08
-7
In v socializmu smo imeli lepo in dobro življenje!
IvekKu
16. 04. 2018 17.10
+6
Titoizem se je razvil v Jugoslaviji katero ime je dobil po Titu, v tistem času so do leta 1953 se pravi do Stalinove smrti imeli Stalinizem, vse skupaj pa spada pod socializem...drugačna imena, prilagojeni sistemi vsaki državi posebej, sranje pa isto
prašek
16. 04. 2018 17.16
-4
Ponavljam : nazaj v peti razred osnovne šole in ga ne zapusti, dokler se ne naučiš zgodovine!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tista zgodovina, ki ti jo razlaga Jovan je popolnoma zgrešena !
prašek
16. 04. 2018 17.17
-4
Omenim samo še, da v SSSR niso imeli nikoli socializma !
IvekKu
16. 04. 2018 17.31
+3
aja točno vedno so bili skrajno razvita demokracija katera je prevzela francoski model
IvekKu
16. 04. 2018 17.31
+2
ZoranPiding
16. 04. 2018 20.39
prašek
16. 04. 2018 16.27
-10
Vsem spoštovanim tovarišem in seveda tudi tovarišicam, želim dober dan !
prašek
16. 04. 2018 16.29
-8
Za morebiten odgovor se že vnaprej lepo zahvaljujem!
prašek
16. 04. 2018 16.32
-9
NE, baje si ti ušel, pa te iščem. Kje pa si?????
M_teorija
16. 04. 2018 16.34
-6
A celo dva sta bila. Pol se pa opravičeval!?
prašek
16. 04. 2018 16.38
-6
M_teorija
16. 04. 2018 16.44
-5
Pol to skor iz prve roke, da se moramo držati za denarnice!?
prašek
16. 04. 2018 16.45
-5
M_teorija
16. 04. 2018 16.24
-7
Če bi bilo kaj spornega bi nekdanji mister herr Flick naredu celo štalo!?
helter skelter
16. 04. 2018 16.17
+13
Spodaj je nekdo omenjal Češko, Čehi so počistili s starimi lopovskimi komunisti, uvedli lustracijo, se obrnili proti zahodu in so nas v teh letil, ne le dohiteli, celo prehiteli ... Pred kratkim sem bil na Češkem in Slovaškem. Bil sem tam že pred približno 20 leti, in sem bil tokrat naravnost šokiran nad spremebo. Seveda pozitivno. Praga je zares eno najleših, če ne najlepše mesto kar sem jih videl. Mesto dobesedno cveti, BDP v Praški regije je med najvišjimi v Evropi!!!! - 42.000 eur na prebivalca ! Za primerjavo, naše "najlepše mesto na svetu" - ljubljanska regija - BDP 24.000 eur, Dunaj BDP 40.000 EUR. Večina nemških mest ima nižji BDP . In v čem je skrivnost? Čehi in slovaki so se odprli kapitalu, tam vidiš vse svetovne korporacije, v Pragi je brezposelnost 2,4%, najnižja v Evropi !!! Uvedli so lustracijo in onemogočili starim partijskim elitam, da polastinijo državno premoženje s krediti za katere je garant državni proračun..... Če se samo spomnim, kako so se še pred nekaj leti pri nas norčevali iz čehov .....
IvekKu
16. 04. 2018 16.43
+8
samo mi ostajamo tam kjer smo oz gremo v vzratno zaradi nekaterih ljudi kateri imajo korist od tega
ONniON
16. 04. 2018 16.45
+8
ja jaz sem omenil, ja Češka je nam lahko samo za vzor, proti so pa tisti ki se bojijo za svoje privilegije, tukaj na tem portalu je kar nekaj plačancev da namensko blatijo kar jih ogroža in tudi prav da jih ! ja češka ima najnižji delež revščine med državami eu, nizko zadolženi , uspešni
ZoranPiding
16. 04. 2018 16.01
+13
Torej družbeno premoženje v sfrj ni bilo družbeno ampak komunistično ?
mallonge
16. 04. 2018 16.06
+10
Prvobitna akumolacija komunizma je bila s krajami in umori. Da bi to zatušali so jo poimenovali v družbeno lastnino in jo po 90 tih sprivatizirali.
prašek
16. 04. 2018 16.30
-6
IvekKu
16. 04. 2018 16.45
+5
le zakaj so pobili vso intelektualno elito, veleposestnike, vse tiste kateri so razmišljali s svojo glavo, da jim niso bili na poti do uresničevanja komunistične ideologije, sproti so si pa še nakradli!!
IvekKu
16. 04. 2018 16.54
+5
tisti ki mi je prilimal minus pri prejšnjem postu dobro ve kako se je kradlo pa pobijalo drugače misleče ane!!
mallonge
16. 04. 2018 15.56
+15
Ena sama laž jih je. Niso ne socialni, ne demokrati. So zločinski uzorpatorski kleptomani ZUK.
Odrešenik666
16. 04. 2018 15.49
-6
SDS in SD sami levicarji. Leglo komunistov.
Boris Kavčič
16. 04. 2018 16.18
+8
prispevek je o SD,ne nabijaj trobilo rdeče
M_teorija
16. 04. 2018 15.48
-5
Sporno je lahko le tisto kar bi si ZK prilastila z nacionalizacijo. Nasledstvo pa ni sporno. Če bi bilo sporno bi Lovro že zdavnaj to urgirov, ko je bil minister!?
ZoranPiding
16. 04. 2018 15.54
+6
Od kdaj pa je družbeno postalo komunistično ?
M_teorija
16. 04. 2018 16.20
-4
A tvoji tasfarih so imel pol družbeno hišo, ki si jo podedoval!?
ZoranPiding
16. 04. 2018 20.41
Ne, moji starši so si sami zgradili..tvoji, na srečo že pokojni ta stari pa ukradli. Si opazil razliko ?
olimpija35
16. 04. 2018 15.46
+8
manever pop tv(cnn) da prevexla volilce k šarcu iz sd :D verjetno so kakšmo realno anketo naredili in videli,da je sds na prvem mestu :D treba doštukat..pa makar čez lastna trupla :D
Skunk Works
16. 04. 2018 15.44
+11
Mene pa čudi, da srebrnega niso že njegovi počasi brcnili od tu, saj s tem kar se zadnje čase dogaja, je za njih izredno kontraproduktivno, s svojimi zminusiranimi komentarji jim namreč dela že precejšnjo škodo, vsi se obračajo od njega in od njih, skoraj bi lahko rekli, da srebrni počasi tukaj dela že v našo korist,...ne vem a nimajo bolj sposobnih?...
olimpija35
16. 04. 2018 15.47
+10
ne trudi se...srebrnega tak čez 2 meseca nebo več tu gor...poem okol božiča se bo spet pojavil,ko bo k sebi prišel..
ZoranPiding
16. 04. 2018 15.57
+10
Srebrnimehki je že izgubljen s svojimi starimi parolami. Sploh ne ve več, kam naj katero laž prilepi.
Strelec39
16. 04. 2018 16.15
+4
pbjr
16. 04. 2018 15.42
+5
Antipropaganda je tudi propaganda! Dobro si priučite ozadje tega foruma! Samo poglejte kdo je lastnik tega portala in kaj se dogaja na AVK za prevzem pro plus-a! Glavni ples vodijo lobiji!
M_teorija
16. 04. 2018 15.38
-6
SdSovci bi lahko nasledli vola, če ne bi ugotovil, da je ukraden!?
ONniON
16. 04. 2018 15.33
+9
Kupna moč prebivalstva češke dosega že povprečje EU, imajo najmanj revnih med državami evropske unije, država z zelo podobno kulturo, dediščino in zgodovino kot slovenija je sloveniji v vseh ozirih lahko velik zgled, imeli so lustracijo, privatizacijo , zato pa so nas že zdavnaj prehiteli , od leta 2008 naprej Slovennija stagnira po dolgem in čez , Češka pa samo napreduje, ve pa se kdo nas vodi od 2009 naprej , katera stranka
srebrnibreg
16. 04. 2018 15.39
-14
Češka...češka....češka....češka...češka....Pa kaj te briga Slovenija, če drugo ne veš kot Češka..bla...bla...Mi nočemo 400 evrov plače in še manj penzije ti pa živi tam v tistem siromaštvu in s češko farbaj tiste kateri je še niso videli in hodili po njej.
M_teorija
16. 04. 2018 15.41
-8
Češka!? Kaj pa še imajo Čehi in kaj tujci!?
Skunk Works
16. 04. 2018 15.48
+9
Poanta je v tem, da so bili Čehi leta 1990 za nas siromaki, ki so na počivališčih prodajali svojo kamp kramo, da so soploh imeli za bencin za domov....sedaj so nas pa že kar dobro prehiteli, in samo rastejo, 10% plače letno, in gre samo še navzgor,...To ne govori toliko govori o Čehih, ampak o nas, da smo pod levimi totalno zavozili.....
vertex
16. 04. 2018 15.49
-9
povprečna plača na češkem 800 eur...jim gre bolje predvsem ker so čehi najbolj ateistična država v EU,religije zavirajo razvoj tako kot pri nas sds komunisti ki so spreobrnili v katolibane,najslabša varianta
ZoranPiding
16. 04. 2018 15.59
+5
Vi ta rdeči nočete. Zato pa ropate narod.
Boris Kavčič
16. 04. 2018 16.23
-1
ONniON
16. 04. 2018 16.43
+4
ČEŠKA IMA najnižji DELEŽ REVŠČINE MED DRŽAVAMI EVROPE, SI FAUŠ ker ne volite pravih ? pravi so SDS !