Dejstva

Stanovanjski fond, ki izčrpava samega sebe: 'Smo premalo ambiciozni'

Ljubljana , 04. 04. 2023 06.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Maruša Slana
Komentarji
163

Draga bančna posojila, nereguliran in nepredvidljiv tržni najem ter fond javnih najemnih stanovanj, ki zaradi premajhne ponudbe izčrpava samega sebe – takšno je danes stanje v slovenskem stanovanjskem sektorju, ki ga je politika zadnja leta postavljala na stranski tir. Da bi zadostili vedno večjim potrebam, bi potrebovali najmanj 10.000 javnih najemnih stanovanj, vlada jih namerava zgraditi do 3000 na leto. Stanovanja so zaradi nizkih najemnin in možnosti dolgoročnega najema izjemno zaželena, a so zaradi pomanjkanja dostopna le peščici. Nekateri zato v sistemu iščejo luknje.

26-letna Tjaša je le ena od mnogih mladih Slovencev, ki rešuje svoj prvi stanovanjski problem. Za zdaj neuspešno. "Sva mladi par brez otrok, živiva pri starših in iščeva stanovanje za najem." Ker so cene na tržnem najemnem trgu previsoke, se že dve leti prijavljata na razpise republiškega stanovanjskega sklada za javno najemno stanovanje s stroškovno najemnino. Na vseh razpisih do zdaj je bila njuna prošnja zavrnjena. Zakaj? "Ker sva brez otrok, vedno imajo prednost družine z otroki. Ker sva dva, nimava prednosti pred nikomer, ki ima otroke," pove Tjaša. 

Želela bi si enosobnega stanovanja, v katerem bi si lahko vsaj za začetek ustvarila družino. "Sem bila seznanjena s strani sklada, da ker vlagava za 40 kvadratov (kvadratni meter op. a.), da je to preveliko za naju," doda. Lažje bi tako prišla do garsonjere, kar pa je premalo za par, ki si v bližnji prihodnosti želi otrok. Tjaša pravi, da država priskoči na pomoč, ko je družina že socialno ogrožena – nima nobenih prihodkov, je en starš brezposeln in ima več otrok. "Teh je toliko, da mi ne pridemo na vrsto."

 

Ker je količina stanovanj omejena, potreb vedno več, stroški neprofitnih najemnin pa so razmeroma nizki, nekateri v razpisih iščejo luknje, pravi Tjaša. Povprečna neprofitna najemnina za enosobno stanovanje v lasti ljubljanskega stanovanjskega sklada je denimo 163 evrov, za dvosobno 248 evrov, za trisobno pa 300 evrov, kar je bistveno manj kot na trgu. 

"Prijavila sva se na razpis za neprofitno stanovanje. Uradno sva bila z otrokom prijavljena na naslovu ženinih staršev, čeprav živiva v drugem, lastniškem stanovanju. Ker nas je uradno živelo več na precej majhni kvadraturi, sva na razpisu dobila veliko točk in se uvrstila zelo visoko na seznam prejemnikov neprofitnega stanovanja. Najini plači sta približno povprečni," nam zaupa eden od Ljubljančanov, ki je želel ostati anonimen. 

Javna najemna stanovanja so namenjena dolgoročnemu najemu. Republiški stanovanjski sklad ponuja stroškovno najemnino, ki je nižja od tržne. V Ljubljani denimo znaša okoli devet evrov za kvadratni meter. Občinski stanovanjski skladi medtem oddajajo stanovanja po neprofitni najemnini, ki je nižja od stroškovne. Ta stanovanja so načeloma manj dostopna širši javnosti, prednost imajo med drugim invalidi, osebe z zdravstvenimi težavami in druge ranljive skupine prebivalstva.

Direktor Stanovanjskega sklada RS Črtomir Remec pojasnjuje, da se trenutna višina stroškovne najemnine giba med 5,5 evra in devet evrov za kvadratni meter stanovanja. Najnižja je denimo v Črnomlju, najvišja pa v Ljubljani. Kot ugotavljajo na stanovanjskem skladu, ima najbolj zaostreno stanovanjsko krizo ravno prestolnica, kjer je povpraševanje po javnih najemnih stanovanjih tudi največje. Samska oseba ali par brez otrok v Ljubljani težje pride do stanovanja, priznava. Drugod po Sloveniji so stanovanja po besedah Remca veliko lažje dostopna. "V Črnomlju je že dlje časa nekaj stanovanj prostih, praktično pa se stanovanja praznijo mesečno, vsaka dva meseca imamo razpis," dodaja. Po zadnji anketi, ki so jo opravili na skladu, v Sloveniji potrebujemo še vsaj 10.000 javnih najemnih stanovanj. 

Težko zadostimo potrebam vseh, nekateri kriteriji morajo biti, na vprašanje, zakaj imajo prednost mlade družine, odgovarja Remec. "Bolje, kot da se žreba. Nismo navdušeni nad žrebom, razen kadar imata dva povsem enake pogoje."

Krize v Ljubljani se ne da rešiti z eno sosesko, kot je Novo Brdo, poudarja in dodaja, da bo morala v prihodnje na obrobju mesta zrasti velika soseska z vsaj 1000 stanovanji, ki bi v večji meri zadostila potrebam. Kot dobro lokacijo vidi Stanežiče, možnosti so tudi na drugi strani ljubljanske obvoznice. Pri tem poudarja, da bo treba zagotoviti tudi vso potrebno infrastrukturo – od javnega prevoza, šol in vrtcev do trgovin. "Mesto mora zagotoviti infrastrukturo, mi gradimo stanovanja." 

Soseska Novo Brdo v Ljubljani
Soseska Novo Brdo v Ljubljani FOTO: Luka Kotnik

'Stanovanjski fond samega sebe izčrpava'

Državni sekretar na novoustanovljenem ministrstvu za solidarno prihodnost Klemen Ploštajner pojasnjuje, da že obstoječa ureditev predvideva, da bi moral biti skladno s črko zakona precej širok krog prebivalstva upravičen do javnih stanovanj. Dohodkovni cenzus za enočlansko družino je na 200 odstotkih povprečne plače, kar presega dohodek marsikaterega enočlanskega gospodinjstva v Sloveniji, pravi. "Težava pa je v tem, da ker je teh stanovanj tako malo, fond se celo krči, ker izčrpava samega sebe, pomeni, da stanovanja pridobijo večinoma prebivalci oz. gospodinjstva s socialnega dna ali pa z nizkimi dohodki," pove Ploštajner. 

Ključno torej ni prilagajanje pogojev za pridobitev teh stanovanj, ampak povečanje fonda, poudarja. Republiški stanovanjski sklad ima trenutno v teku 15 projektov, do leta 2025 pa želijo izpolniti zastavljen cilj – 10.000 najemnih stanovanj. Do zdaj so jih zagotovili nekaj čez 7300, pravi Remec. Ob tem opozarja, da so izkoristili že vsa lastna sredstva in možnosti zadolževanja. "Imamo približno 1000 stanovanj, za katera še nimamo zagotovljenega financiranja. Če bi se zadolžili za 100 milijonov in dobili še toliko od države, bi to lahko nekako izpeljali."

Po besedah Remca bo morala država zagotoviti dolgoročno financiranje, drugi pogoj za stabilnost gradnje javnih najemnih stanovanj pa je urejena zemljiška politika, ki je na strani občine. Direktor stanovanjskega sklada podpira uvedbo nepremičninskega davka, saj bi lahko s pridobljenim denarjem občine kupovale zemljišča in jih komunalno uredile. Stanovanjski sklad bi medtem občinam in mestnim skladom zagotavljal finančne vire, s katerimi bi vsaj delno pokrili investicije. 

Zaplete pa se že pri pridobivanju zemljišč. "Nekatere občine so temu zelo naklonjene, nekatere manj. Naloga države je, da to vzpostavi kot obvezo. To sicer zakonsko že obstaja, a nekako ni sankcionirano," poudarja Remec. Kot meni, bi morala vsaka občina, še posebej pa mestne, kjer je največja potreba po javnih stanovanjih, zagotoviti dolgoročno zemljiško politiko tako za zasebno kot javno gradnjo stanovanj. 

V Ljubljani primanjkuje najmanj 4000 javnih stanovanj

Stanovanjski sklad ljubljanske občine, ki ima trenutno v lasti 4408 stanovanjskih enot, v naslednjih dveh oz. treh letih načrtuje devet novih projektov, s katerimi bodo zagotovili skupno 928 stanovanj. To je sicer bistveno manj, kot je potreb. Primanjkljaj javnih oz. neprofitnih stanovanj v Ljubljani ocenjujejo na okoli 4000 stanovanjskih enot. Na zadnjem, 19. razpisu, ki je potekal leta 2021, je kandidiralo 3941 prosilcev. Uspešnih je bilo le 11,49 odstotka prosilcev oz. 453. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Največji projekt v teku je trenutno gradnja nove soseske ob Povšetovi ulici v Ljubljani s 360 stanovanji, ki naj bi bila zgrajena leta 2025. Stanovanjski sklad bo med drugim gradil tudi na Rakovi Jelši in v Štepanjskem naselju ob Litijski cesti. 

Tudi mestni stanovanjski sklad se tako kot republiški sooča s pomanjkanjem primernih zemljišč za gradnjo, kar vodi v kupovanje dragih zemljišč na trgu, s katerimi morajo konkurirati z zasebnimi investitorji. Prav tako opozarjajo na vse višje cene gradbenih materialov in pa vse dražje zadolževanje za potrebe sofinanciranja gradnje, kar je posledica višjih obrestnih mer. Pogrešajo finančne spodbude za financiranje gradnje javnih najemnih stanovanj, opozarjajo pa tudi na dolgotrajne postopke, povezane z razvojem posameznih projektov. 

Predvidevajo, da bo zaradi visokih cen zemljišč, višjih prodajnih cen stanovanj, visokih tržnih najemnin, naraščanja cen materialov in storitev ter splošnega naraščanja življenjskih stroškov in zaostajanja rasti plač za rastjo cen nepremičnin povpraševanje po cenovno dostopnih javnih najemnih stanovanjih vedno večje. "Brez odločnih sistemskih in učinkovitih posegov na področju stanovanjske politike na dolgi rok ne bomo mogli oblikovati učinkovite in uravnotežene stanovanjske oskrbe," poudarjajo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V preteklosti brez jasne in predvidljive politike

Ploštajner pravi, da na področju slovenske stanovanjske javne politike ni bilo nobene sistematike, nobene predvidljivosti. "Stanovanjska politika je zadnjih 30 let močno nihala med različnimi tipi ukrepov, v zadnjih letih pa je tudi močneje izzvenela." Da nikoli zares nismo imeli jasnih usmeritev, se kaže v dejstvu, da še vedno nimamo sistemskega vira financiranja, ki bi zagotovil dolgoročno stabilno gradnjo stanovanj. "Pod črto: nobene jasne predvidljivosti in sistematike, pa tudi nobene jasne in predvidljive države politike," Ploštajner opiše trenutno stanje. 

Cilj novega ministrstva je, da zagotovi ravno to, kar zdaj manjka – stabilno financiranje. V prvi fazi bodo zagotovili financiranje projektov, ki so jih stanovanjski skladi že pripravili. Do konca mandata te vlade, torej do leta 2026, pa želijo oblikovati sistemski vir financiranja. "Predvidljiv, jasen vir, koliko vsako leto damo v stanovanjsko gradnjo, pod kakšnimi pogoji in sistem izvajalcev." Letno načrtujejo gradnjo med 2000 in 3000 stanovanj, za kar nameravajo nameniti 100 milijonov evrov letno. V letu 2025 bo pripravljen tudi nov stanovanjski zakon, ki bo omogočil zakonsko podlago za izvedbo celotnega sistema. Na ministrstvu sicer načrtujejo, da bodo do konca tega mandata zagotovili 5000 javnih najemnih stanovanj. 

"Vidimo, da mora biti to financirano iz proračuna, kateri vir točno bo, ali bo definiran kot odstotek proračuna ali pa kot nek prispevek, pa je stvar, ki jo bomo morali v tem mandatu še doreči," pove državni sekretar. 

Direktor stanovanjskega sklada prispevek države vidi kot semenski kapital, ki bi ga nato pretvorili v kredite. "Če bo res 100 milijonov letno, je to kar precej denarja, glede na to, da ima obseg investicij svoje omejitve," ocenjuje Remec. 

Državni proračun občinam povrne založena sredstva za subvencioniranje tržnih najemnin. Do leta 2021 je zakonodaja določala, da se občinam povrne 50 odstotkov založenih sredstev, od lani pa se sredstva povrnejo v celoti. Za subvencije je bilo v letu 2018 porabljenih 3,3 milijona evrov, v letu 2021 pa že 4,8 milijona. Sredstva rastejo iz leta v leto, se se povečuje število gospodinjstev, ki stanovanjsko vprašanje rešujejo z najemom stanovanj na trgu. V letu 2019, ko je bilo prvič uvedeno, je subvencijo uveljavljalo 900 gospodinjstev, lani pa že skoraj 6000. 

Ministrstvo ob tem ne podpira ideje, da bi skladi najemnikom po določenem obdobju ponudili odkup stanovanja. "Poskušamo namreč vzpostaviti bivanjsko kulturo, kjer je neprofitni najem javnega stanovanja legitimna osebna izbira," poudarjajo. Stanovanjski sklad je sicer v preteklosti že prodajal stanovanja, kar pa Remec ocenjuje kot napako, ki jih danes drago stane. Nekateri kupci, ki so stanovanja kupili po polovični ceni, jih zdaj tožijo za vsako malenkost. 

Kosec: Država je premalo ambiciozna

To, da je krog upravičencev do javnih najemnih stanovanj tako majhen, je izraz naključnosti, arbitrarnosti in premajhne ambicioznosti ciljev, meni arhitekt Miloš Kosec. "Neverjetno je, koliko strokovnega in splošnega pritiska je potrebnega na državne in občinske oblasti, da se stvari začnejo premikati," poudarja.  

Dodaja, da nam ni treba iskati idej pri ambicioznih evropskih družbah, ki imajo zrele politike javne gradnje stanovanj. Lahko se ozremo že v lastno zgodovino. "Danes se govori o nekem ambicioznem cilju 2000 ali 3000 stanovanj na leto. Res je, da nimamo infrastrukture, ki bi lahko zagotovila tak zamah gradnje, so pa to smešne številke, če jih primerjamo s 70. leti (prejšnjega stoletja op. a.)," pove Kosec. Kot poudarja, smo v socializmu v javnem sektorju zgradili tudi do 20.000 stanovanj letno. "To je bila družba, ki je bila v nekem razmahu, prioritete so bile drugačne, industrializacija se je intenzivno dogajala, pa vendar je imela bistveno manj sredstev, bila je bistveno manj bogata," spomni Kosec. 

Glede na trenutno stanje v stanovanjskem sektorju, je zato 3000 stanovanj na leto že veliko, arhitekt pa meni, da bi lahko država v naslednjih treh ali štirih letih s primerno finančno in kadrovsko podporo zagnala stroj, ki pa se potem ne bi smel ustaviti. Treba je ponuditi raznovrstne načine reševanja stanovanjske krize, meni. Med drugim bi morala podpreti tudi stanovanjske zadruge, ki bi ljudem, ki se želijo sami organizirati, a za to danes nimajo možnosti, to omogočila. "Država mora podpreti vse neprofitne oblike reševanja stanovanjske krize za različne sloje prebivalstva in to delati ambiciozno, se zgledovati po najbolj naprednih družbah in razumeti, da smo bili tudi že v tej državi nekoč bistveno bolj ambiciozni, kot smo danes," še doda. 

 Po podatkih ministrstva za solidarno prihodnost imamo v Sloveniji okoli 25.000 javnih najemnih stanovanj. 

Pri tem je kritičen do današnjih novih sosesk, ki ne poskrbijo za potrebno javno infrastrukturo. Soseska ni samo skladovnica stanovanj, poskrbi le za eno od mnogih funkcij, ki jih potrebujemo, pravi. Kot primer omeni ljubljanske Fužine, sosesko, ki ni poskrbela samo za več tisoč stanovanj, ampak tudi za ves servis – od vrtcev, šol, knjižnic in trgovin do zelenih površin. Prebivalci soseske Novo Brdo, kjer je stanovanjski sklad zgradil javna najemna stanovanja, pa se trenutno sooča s težavo, kam namestiti vse otroke, ki so se tja preselili. V lokalnih šolah namreč prostora zanje ni, nove šole pa ob odprtju soseske niso zgradili. "To moraš pričakovati, to ni nepredvidljivo. Dejstvo, da se šola šele zdaj umešča v prostor, kaže na jasne prioritete te družbe," pravi Kosec. 

Na Dunaju, po katerem se pogosto radi zgledujemo, skoraj 60 odstotkov prebivalcev živi v občinskih stanovanjskih soseskah ali stanovanjih, ki jih subvencionira mesto. V okoli 220.000 stanovanjih živi pol milijona Dunajčanov. Mesto za stanovanjsko gradnjo, obnovo stanovanj in finančno podporo osebam z nizkimi dohodki letno nameni okoli 500 milijonov evrov. Visok delež javnih stanovanj zavira cene na zasebnem trgu. Direktor slovenskega stanovanjskega sklada Črtomir Remec pravi, da v Sloveniji skladi gradijo bolj kakovostne in sodobnejše soseske. Dunaj ima dolgo tradicijo, težko pa se je primerjati z nekom, ki ima ogromno denarja, pravi. "Z malo denarja smo zgradili boljše projekte," je prepričan. 

'Zahteve po dveh podzemnih parkiriščih so nerealne'

Zaradi podražitev v gradbeništvu se draži tudi stanovanjska gradnja. Po besedah Remca so pri končanih gradnjah še uspeli obdržati prvotno ceno. V Mariboru so v času covida-19 nepretrgoma gradili, zato jim je uspelo obdržati celotno sosesko z minimalnimi podražitvami. 

Pri novejših projektih pa se podražitvam prilagajajo s poenostavitvami projektov, tipizacijo, določene elemente, kot so kopalnice, balkoni in stopnice, pa vgrajujejo že predizdelane. "Pocenjujemo v največji možni meri," poudarja Remec. Ob tem poudarja, da strošek gradnje stanovanj močno znižujejo tudi zunanja parkirišča. "Zahteve po dveh podzemnih parkiriščih so nerealne in dolgoročno nesmotrne." Število avtomobilov naj bi se v prihodnosti namreč zmanjševalo, marsikatera podzemna garaža pa bo po njegovem mnenju postala hiša strahov. 

Jutri v rubriki Dejstva o 'oderuških' kreditih in cenah na najemnem trgu. Kakšne so pravice najemnikov? Zakaj Slovenci tako radi kupujemo nepremičnine? 

Kosec poudarja, da so današnje celotne soseske v resnici parkirne hiše, nad katerimi rastejo stanovanja. Tako namreč zahtevajo prostorski akti. "Kako bomo zagrabili zeleni prehod, reorganizirali promet po mestu na družbeno in okoljsko vzdržen način, če prostorski akti še vedno aktivno spodbujajo rabo avtomobilov." Investitorji, tako javni kot zasebni, morajo namreč danes dobršen del denarnih sredstev, ki bi jih lahko vložili v stanovanja, nameniti v drage podzemne podlage. "Ko gradimo sosesko 21. stoletja, moramo postavljati tudi infrastrukturo sveta, v katerem bi radi živeli," še poudarja Kosec. 

Dejstva: dom ali naložba
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (163)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tirolec
05. 04. 2023 10.02
+2
Le v vednost: iz časa Jugoslavije je imela Slovenija množico družbenih stanovanj za vse in nihče-poudarjam nihče ni bil brezdomec! Stanovanja so se gradila z denarjem delavskega razreda! Z osamosvojitvijo je Jazbinškov zakon vsa ta stanovanja omogočal nakup vsakomur(ne samo tem, ki so v njih živeli!) Eni so pokupili celo po 10 stanovanj...Zato je ostala Slovenija brez "družbenih stanovanj" čez noč. Do leta 1994, je SDK še lahko spremljala finančni trg in preprečevala korupcijo, od ukinitve dalje pa gre vse v tunel brez dna in luči. Poznam žal najemnike neprofitnih stanovanj, ki jih oddajajo in se s tem še hvalijo. Žalostno. Dobro je, da komisija JSS preden se komu stanovanje dodeli, pride nepričakovano na naslov prosilca in na licu mesta ugotovi dejansko stanje. Mnogi pa izigravajo sistem, da se v eni sobi drena več oseb...Bilo bi zanimivo vedeti koliko prosilcev Slovencev je dobilo neprofitno stanovanje (izmed vseh ostalih prišlekov v Slovenijo)!
jank
05. 04. 2023 11.10
+0
jank
05. 04. 2023 09.43
+3
Pred osamosvojitvijo smo imeli boljšo stanovanjsko politiko kot jo ima Dunaj, po katerem bi se naj v bodoče zgledovali. Ne vem, zakaj je bilo potrebno povsem privoziti uspešen sistem, očitno samo zato, ker je bilo to v prejšnjem sistemu.
tirolec
05. 04. 2023 10.19
+0
Tudi zdravstvo je delovalo brezhibno, sodna veja oblasti, organi pregona...vse je delovalo predobro brez nasilja in skladno z ustavo ter zakonodajo, kar je danes v kompletnem nasprotju. Izumljamo toplo vodo in škodujemo sami sebi...Še lastne države Slovenije nismo sposobni z vsemi znanimi mejniki zaščititi...Le v razmislek kam smo sebe pahnili...večini se ne cedita med in mleko v mali Švici....!
jank
05. 04. 2023 11.11
+0
Hulk Zalepi
05. 04. 2023 09.02
-2
aje se kdo dobu od dursa svoj gnar nazaj...hahaha !
Slo Minerva
04. 04. 2023 19.27
-2
V tujini imajo ljudje po dve službi, da si lahko privoščijo želene stvari...mi pa bi imeli vse zastonj šolstvo, zdravstvo, napol zastonj stanovanja... Tjaši predlagam, da se preselita k enem od staršev, si zasilno uredita bivališče in oba najdeta dodatno delo in začneta varčevati za stanovanje. Vsi bi nekaj zastonj od države. Delat je treba in se malo odrekat, pa vama bo uspelo.
nature.com
04. 04. 2023 19.49
+4
Seveda ja...zakaj jaz poznam ljudi ki si vse in se vec privoscijo z eno sluzbo v tujini?
ap100
04. 04. 2023 16.55
+0
stanovanj državni ali mestni skladi se ne bi smel prodajati - to bi moralo biti kaznivo dejanje
Predlagatelj
04. 04. 2023 16.42
+9
Stanovanjska gradnja v Ljubljani je tako organizirana, da cene rastejo. Zelo enostavno, z urbanističnimi in zazidalnimi načrti je določena gradnja premalo stanovanj. Tiste, ki vzdržujejo takšno stanje, bi bilo treba odstraniti. Kriv je, vsekakor pa je odgovoren, župan.
nature.com
04. 04. 2023 19.50
+4
Res je. Komunalni prispevek je najbolj pomemben in 10%.
cakalnica3
04. 04. 2023 15.10
+8
Včasih se zgledujemo po tujini, samo s to razliko, da nekateri pri nas vidijo zraven še državne finance, ki bi jih bilo dobro čimbolj opleniti. In sem prepričan, da se s temi neprofitnimi zadevami marsikateri zelo dobro okoriščajo. Marsikje v tujini pa so ti privatni apetiti (tudi državnih uslužbencev ...) mnogo bolj na povodcih.
Uporabnik1812060
04. 04. 2023 14.14
+4
Dokler bodo dobivali neprofitna stanovanja tudi taki, ki jih ne potrebujejo, bo ves čas delovalo, kot, da jih zmanjkuje. Npr., še dokaj svež primer, človek, ki je dobil neprof. stanov. in je očitno zlorabil pravila, ga je, po prejetju dal takoj v podnajem (torej je vsak mesec zaslužil denar na črno/na roko, verjetno pa zraven dobival še socialno pomoč). Moramo se vprašat, kako se pri nas lahko vsaka stvar izjalovi? Če bi malo preverili še vozni park teh neprofitnih stanovalcev, bi se prav tako morali vprašati, komu so zares namenjena? Poleg tega pa zidajo luksuzne neprofitne bloke. Če bi načrtovali racionalno, bi iz iste vsote naredili vsaj še enega.
nature.com
04. 04. 2023 15.34
+2
iskriv
04. 04. 2023 13.37
+7
Ta skupek ljudi , ki upravljajo s stanovanjskim skladom je treba prevetriti in zamenjati , ker niso sposobni realnega , gospodarnega vodenja te ustanove !
kwa.dugaja
04. 04. 2023 12.57
-3
mi smo dobili stanovanje od njih v mesecu dni. NOVO! ne neko luknjo ampak novo, prvic vseljeno, lepo, funkcionalno. je pa res da se moramo zdaj vozit v sluzbo dobre pol ure ampak imamo pa resen stanovanjski problem, otroci vsak svojo sobo in lepo zivimo. vsi bi pa rinili v ljubljano pa nic se jim ne da zrtvovat in potrpet za to da kaj imajo. to je ves problem slovenije vsi bi se nagizvali v mestih vozit 10minut je ze hud problem in muke kristusove, vse bi imeli pred nosom. samo JAMRANJE, slovenski nacionalni sport
bik730
04. 04. 2023 13.20
+7
Lepo da si ga dobil...jaz sem ga moral kupiti...ker tam kjer živim ni možnosti, da bi ga dobil...pa se vozim ravno tako vozim 30min v službo 30 ....tko da vesel bodi zase in ne nabijej in ne obrekuj vse povprek, pač ni 2miljona Slovencev iz Ljubljane in okolice...
nature.com
04. 04. 2023 19.54
+1
bik730
04. 04. 2023 12.50
+2
Mislim...če bi bil resnično interes države rešiti ta problem bi bil lahko že davno rešen...na žalost je vedno kapitalizem se pravi zasebni interesi na prvem mestu...in definicija kapitalizma ne skrbi za socialni sloj prebivalstva...na žalost...pomagaj si sam in tudi država ti bo pomagala...
TamauPaTapriden
04. 04. 2023 12.45
-4
Hoteli ste kapitalizem, to je zdaj to, v dobrem in slabem. Kaj zdaj jamrate?
daiči
04. 04. 2023 12.35
+2
Mesc vm bo vse zrihtu, zato ste ga zvolil. Pa ne pozabte, tist k ste svobodo volil, ste posredno s tem mesca volil, tko da ne jokite zdj.
2fast4
04. 04. 2023 12.27
+2
Bojkotirati je treba nakupe nepremičnin... boste videli pol, kaka lepa cena bo
vvvilice
04. 04. 2023 12.23
+4
Itak drugega oblast ne zna, kot samo POVEČEVATI davke do absurda. Nič drugega! Ali morda ni res?
vvvilice
04. 04. 2023 12.22
+7
Pravzaprav, kaj koga briga, kaj delaš s SVOJIM stanovanjem, pa čeprav je prazno. Kot bi ti obdavčili hlače, ki jih nisi oblekel. Ali je kajdrugače? In zakaj? Pa saj so vsi davki že plačani. Res ne razumem. Ali pa avto, ti stoji v garaži, zato ga bomo obdavčili. Res ne razumem nič tukaj. Kot da je dolžnost imeti nekoga v svojem stanovanju, hiši, vikendu. ?!
nature.com
04. 04. 2023 15.34
-1
Nas zanima. Placaj ti utajevalec davkov. Pohlep je greh zaradi cesar gres v pekel kolega.
User1285812
04. 04. 2023 11.48
+9
O visokih davkih sanjate samo tisti, ki v življenju nič niste in/ali ne nameravate ustvarit. Peljali so vas žejne čez vodo, zdaj pa kažejo s prstom na "bogate" češ oni so krivi vi pa še naprej nasedate.
nature.com
04. 04. 2023 15.35
+0
Lepo da se imas za pametnega nakladaca. Vsi nekaj delajo, vendar si s tem nic ne morejo ustvarit.
Lombardo
04. 04. 2023 11.14
+7
Mi nismo premalo ambiciozni, ljudje pri koritu so prevec pozresni!
Mobb
04. 04. 2023 11.10
+18
Glavno je da imajo za tujce stanovanja. Slovence ko j.... Povsod po Sloveniji imajo tujci prednost pred slovenci potem pa jokajo da nimajo stanovanj ja normalno prva pririteta bi morali biti Slovenski državljani in potem če kaj ostane tujci. Tujci iz 3 držav so dobili veliko stanovanj Ljubljana, Celje, Nova Gorica, Ajdovščina itn. Same nindže so okoli
Mobb
04. 04. 2023 11.59
+6
Še to 3 leta nazaj je nekdo ki ga poznam plačal 500€ stanovanjskemu skladu in je čarobno pristal na razpisu za stanovanja in dobil stanovanje v roku 1 meseca
esteller
04. 04. 2023 15.28
+0
Tujec NE MORE dobiti stanovanja od sklada.
nature.com
04. 04. 2023 15.36
-1
Potrebno je imet stalno prebivalisce in slovensko drzavljanstvo
Mobb
04. 04. 2023 18.46
-1
Ma kje vi živite na marsu ali v Sloveniji
METKA102
04. 04. 2023 10.56
+8
namesto, da zidate luksuzne areste in še arestanti bi lahko pomagali, zidajte stanovanja. Zidate domove za starejše, za katere nimate osebja, domovi ostajajo prazni, onemogli pa čakajo. Res, pravljična država.